Azúr
Moderátor: Axolotl moderátor
Azúr
Sziasztok!
Ugyan nagyon friss hús vagyok a fórumon, de írnék pár sort magamról. Még nincs axim, de remélem hamar sor kerül a beszerzésére! :) Akvarisztikával soha nem foglalkoztam, nem is értek hozzá túlzottan. Volt egy pici gömbakváriumom abban volt pár hal. Ez nem volt hosszú életű, már csak a szűrők hiánya miatt sem... Ezzel ellen szemben szárazföldi állataim voltak, jelenleg is 2 tengerimalacnak vagyok boldog gazdia.
Szeretnék felkészülni az axik tartására, főleg megfelelő akváriumot szeretnék nekik! Köszönöm az eddigi segítséget, és hogy milyen készségesen válaszoltok a kérdéseimre! Én is örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra!
Ugyan nagyon friss hús vagyok a fórumon, de írnék pár sort magamról. Még nincs axim, de remélem hamar sor kerül a beszerzésére! :) Akvarisztikával soha nem foglalkoztam, nem is értek hozzá túlzottan. Volt egy pici gömbakváriumom abban volt pár hal. Ez nem volt hosszú életű, már csak a szűrők hiánya miatt sem... Ezzel ellen szemben szárazföldi állataim voltak, jelenleg is 2 tengerimalacnak vagyok boldog gazdia.
Szeretnék felkészülni az axik tartására, főleg megfelelő akváriumot szeretnék nekik! Köszönöm az eddigi segítséget, és hogy milyen készségesen válaszoltok a kérdéseimre! Én is örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra!
Azúr
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Re: Azúr
Üdv a fórumon!
Szívesen segítünk, ahol tudunk és szívesen válaszolunk. Mivel alig van dokumentálva ez az állatfaj, muszáj összefogni és a sok okosságot, tapasztalatot megosztani a többiekkel :) Én is kezdő akvarisztikás vagyok, szívok is rendesen
Szívesen segítünk, ahol tudunk és szívesen válaszolunk. Mivel alig van dokumentálva ez az állatfaj, muszáj összefogni és a sok okosságot, tapasztalatot megosztani a többiekkel :) Én is kezdő akvarisztikás vagyok, szívok is rendesen
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sziasztok!
Egy időre eltűntem... De ez az idő gondolkodásra adott okot; illetve most gondolkodok a dolgon és megkérdezlek titeket mi a véleményetek. (nem tudom melyik témába illik igazán) A haltartó történetemet írom le, ebben szeretném a véleményeteket kikérni.
Mint kezdő pár éve vettünk 2 guppit (fiú-lány) és egy pici gömbakváriumba tettük őket. (talán 1-2 l lehetett). Később vettünk egy nagyobb 6 l-es akváriumot nekik, szintén gömböt, mert az jobban néz ki... De a két hal nem volt túl hosszú életű, mert egyik takarításnál kiugrottak az ideiglenes üvegből. A csaj szerencsés volt a szőnyegre érkezett /eltartott egy ideig mire feltűnt, hogy nincsenek az üvegben/, de a hím a mosógép mögé esett a porba. Amint észrevettük eltoltuk a mosógépet és erős víznyomás alá tartottuk. Sikerült megmenteni, de másnapra halott volt. A nőstény 2 hónapig éldegélt egyedül amikor hoztunk mellé egy másik hímet. Nos a hímet betettük az akváriumba, és pár perc múlva halott volt... Másnapra a nőstény is meghalt. Ezután egy ideig nem volt halam, de újra próbálkoztunk aranyhalakkal. Szintén 2 vettünk, ők örökölték meg a 6 l-es akváriumot. 1,5 évig semmi gond nem volt de egyszer az egyik furcsán kezdett úszni már nem tudom hogy de ő is meghalt. Utána a másik még kb. 4-5 hónap élt egyedül, de ebben a 4-5 hónapban ő is beteg lett amikor nyaralás során az egyik szomszédunkra bíztuk. 2 év után ő is meghalt. Mint később kiderült a szomszéd túletette, nem fertőződött meg mint ahogy először hittük.
Most szeptemberig csak díszként "üresen" állt az akvárium, de vettem 2 almacsigát. Egyszer azt hittük elpusztulnak, de csak éhesek voltak, meg piszkosnak találták a vizet. Most viszont az egyik ténylegesen meghalt.
Én nagyon szeretnék axolotl-okat tartani (már ténylegesen felszerelt, nem gömb akváriummal!), de úgy látszik víziállatokat nem tudok tartani :'( Vélemények?
Egy időre eltűntem... De ez az idő gondolkodásra adott okot; illetve most gondolkodok a dolgon és megkérdezlek titeket mi a véleményetek. (nem tudom melyik témába illik igazán) A haltartó történetemet írom le, ebben szeretném a véleményeteket kikérni.
Mint kezdő pár éve vettünk 2 guppit (fiú-lány) és egy pici gömbakváriumba tettük őket. (talán 1-2 l lehetett). Később vettünk egy nagyobb 6 l-es akváriumot nekik, szintén gömböt, mert az jobban néz ki... De a két hal nem volt túl hosszú életű, mert egyik takarításnál kiugrottak az ideiglenes üvegből. A csaj szerencsés volt a szőnyegre érkezett /eltartott egy ideig mire feltűnt, hogy nincsenek az üvegben/, de a hím a mosógép mögé esett a porba. Amint észrevettük eltoltuk a mosógépet és erős víznyomás alá tartottuk. Sikerült megmenteni, de másnapra halott volt. A nőstény 2 hónapig éldegélt egyedül amikor hoztunk mellé egy másik hímet. Nos a hímet betettük az akváriumba, és pár perc múlva halott volt... Másnapra a nőstény is meghalt. Ezután egy ideig nem volt halam, de újra próbálkoztunk aranyhalakkal. Szintén 2 vettünk, ők örökölték meg a 6 l-es akváriumot. 1,5 évig semmi gond nem volt de egyszer az egyik furcsán kezdett úszni már nem tudom hogy de ő is meghalt. Utána a másik még kb. 4-5 hónap élt egyedül, de ebben a 4-5 hónapban ő is beteg lett amikor nyaralás során az egyik szomszédunkra bíztuk. 2 év után ő is meghalt. Mint később kiderült a szomszéd túletette, nem fertőződött meg mint ahogy először hittük.
Most szeptemberig csak díszként "üresen" állt az akvárium, de vettem 2 almacsigát. Egyszer azt hittük elpusztulnak, de csak éhesek voltak, meg piszkosnak találták a vizet. Most viszont az egyik ténylegesen meghalt.
Én nagyon szeretnék axolotl-okat tartani (már ténylegesen felszerelt, nem gömb akváriummal!), de úgy látszik víziállatokat nem tudok tartani :'( Vélemények?
Azúr
Szia!Azúr írta:Vélemények?
Nem gondolnám, hogy kis odafigyeléssel nem lehet axit tartani :) Itt a fórumon mindent megtalálsz ha figyelmesen elolvasol minden topikot. Le van írva, mire kell figyelni (pl tető, hogy ne ugorjon ki, mint a hal). Le van írva hogyan kell etetni, amit el tudsz mondani a sozmszédnak ha rábíznád. Egy normális levegőztetővel és szűrővel pedig a vízzel sem lesz sok gondod. Azt kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szeretnél-e ilyen állatot, mertha igen, akkor törődni kell vele, papírforma szerint nem is kell annyit mint a halakkal. Régebben voltak halaim nekem is, sokkal több volt velük a gond :) Ezt csak te tudohatod, hogy lesz-e erőd minden nap-minden másnap foglalkozni velük :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Az én állattartási történetem borzalmasabb mint a tiéd. Csak csemegézgetve: megveszek egy patit, akinek talpfekélye lesz, és kiderül hogy cukorbeteg. Hónapokig küzdünk az életérért, de végül egy tüdőfertőzés elviszi a kezem között omlott össze és halt meg. 160-nal rongyoltunk át az ügyeletre, de késő volt, és amúgy se tudtak volna segíteni. Másik pati: egyik napról a másikra növeszt egy diónyi tályogot. 3-szor kellett műteni, mert annyira agresszív volt. A 3. műtétnél már kétséges volt hogy meggyógyul-e. Aztán egy évre rá, növesztett egy cisztát a nyakára, majd valahonnan kapott egy fertőzést ami 5 óra alatt szó szerint megette az orrcsontlemezeit, úgy hogy hajnali 3-kor ügyeletre kellett rohanni. Kapott kezelést, de pár órával később ismét ügyeletre rohanás és több mint egy órás műtét. Egyedül képtelen volt enni, inni, nekem kellett kézből adagolni, mert megfulladt volna, majd végül egy váladékdarab rosszul csúszott neki és megfulladt a kezeim között, úgy hogy a fülemen volt az orvos, aki mondta, hogy próbálljam feléleszteni, hogy masszírozzam stb. Mindez 2 hónapon belül. Végre lenyugodok, hogy talán már vége, erre Arnold patkányomnak feldagad 4-szeresére a lába, kiderül a talpfekélye valamiért beagresszívoskodott és beleette magát a csontba. De a tüdeje annyira tropa hogy a bódításból amit a röntgenhez kellett is alig bírták felkelteni. Szóval most az ő életminőség fenttartásáért küzdök. Amputálni kéne a lábát, de nem tudni a tüdeje kibírná-e. Vettem két axit tavaly, mert hogy semmi nem kell a tartásukhoz, ezeket könnyű tartani. 2 már ugyanazon tünetekkel hossszú orvosi rohangászás után meghalt. Boncolási eredmény kimutatott egy csillós egysejtűt, de hiába kezeltük a másodikat erre való gyógyszerrel. Nem segített. Most a harmadik is rákezdett a nem evésre, gombásodásra stb-re. Két napja van némi remény arra hogy ő talán túléli. 1 év alatt 240 ezret hagytam az orvosnál (tegnap tudtam meg ezt a szép összeget).
Axit tartani nem nehéz, de van amikor nem tudsz mit tenni. Ez könnyen lehet nem a te hibád. Nekem is semmi baj nem volt a vízzel, és mégis kettőt elvesztettem. Sajnos a mostani állatok nagyon betegesek, beltenyészetesek, és vannak olyan peches emberek akik mindig kifogják a betegesebbeket. A döntés rajtad áll, ha akarsz és úgy érzed hogy azt a kevés dolgot meg tudod tenni, ami axitartáshoz kell, akkor legyen axid. Ha pedig így döntesz, akkor pedig állj hozzá pozitívan, hogy soha semmi baja nem lesz, hidd is el, mert a negatív kisugárzást az állatok megérzik.
Sendy
- Titkos3
- Megrögzött fórumozó
Még friss vagyok, de a halas történethez lenne egy-két szavam.
Semmilyen gerinces állatot nem tartunk gömbakváriumban, vagy 30 liter alatt!
Bocsi, hogy így írok, de igaz.
Titkos3
- Titkos3
- Megrögzött fórumozó
Hozzáfűzésképpen: Nem Azt mondtam, hogy nem értesz az akvarisztikához, nem tehettél semmit, kellett volna egy 30+ literes akvi. Ha axolotl-oknak veszel 60+ akvit simán eléldegélnének és sok boldogságot okoznának . Nekem van axim és halaim is (külön persze) és mind az axit, mind a halakat nagyon szeretem, rajongok az akvarisztikáért!
Titkos3
újra itt
Sziasztok!
Örömmel jelentem be, hogy július közepétől én is axi gazdi leszek! Sajnos eddig nem nagyon volt időm fórumozni ezért is halasztottam el az axi megvételét. Az akvárium is már készülőben van, most éppen a (élő)növényeket nézegetem, hogy miket vegyek.
Ui.: Nagyon örülök, hogy egyre több taggal gyarapodott a fórum a hónapok alatt!
Örömmel jelentem be, hogy július közepétől én is axi gazdi leszek! Sajnos eddig nem nagyon volt időm fórumozni ezért is halasztottam el az axi megvételét. Az akvárium is már készülőben van, most éppen a (élő)növényeket nézegetem, hogy miket vegyek.
Sajnos így kellet megtanulnom... Remélem ezentúl sikereim lesznek! :)Titkos3 írta:Hozzáfűzésképpen: Nem Azt mondtam, hogy nem értesz az akvarisztikához, nem tehettél semmit, kellett volna egy 30+ literes akvi. Ha axolotl-oknak veszel 60+ akvit simán eléldegélnének és sok boldogságot okoznának . Nekem van axim és halaim is (külön persze) és mind az axit, mind a halakat nagyon szeretem, rajongok az akvarisztikáért!
Azúr
Re: újra itt
Szia!Azúr írta:Sziasztok!
Örömmel jelentem be, hogy július közepétől én is axi gazdi leszek!
Végre :) Bár pont a legnagyobb melegben, amikor a legtöbb gond van a vízzel.. :):)
ui.: hát még én, amikor indult a fórum, gondoltam leszünk 4-en rajta, ehhez képest... :)
- Titkos3
- Megrögzött fórumozó
Re: újra itt
Szia!Azúr írta:Sziasztok!
Örömmel jelentem be, hogy július közepétől én is axi gazdi leszek!
Üdv újra!
Titkos3
Axi gazdi lettem
Ma elhoztam az én kettő kicsimet! Kicsi Kérát és Arany Árpádod! Természetesen én is Ági Szonjától! :) Kéra 5 cm-es fehérke Árpád pedig 8 cm-es golden. Persze a nemüket még nem tudom, de a "hiedelem" szerint adtam nekik fiú-lány nevet, aztán majd meglátjuk mi lesz! Kéra mozgékonyabb, Árpád inkább az aljzaton mászkál, más most izgulok, nehogy valami baj legyen! xD
Azúr
- Monique
- Mániákus fórumozó
Re: Axi gazdi lettem
Gratulálok a kicsikhez. Cukik a nevek. Én mindkettőnek fiú nevet adtam, és mindkettő lányka lettAzúr írta:Ma elhoztam az én kettő kicsimet! Kicsi Kérát és Arany Árpádod! Természetesen én is Ági Szonjától! :) Kéra 5 cm-es fehérke Árpád pedig 8 cm-es golden. Persze a nemüket még nem tudom, de a "hiedelem" szerint adtam nekik fiú-lány nevet, aztán majd meglátjuk mi lesz! Kéra mozgékonyabb, Árpád inkább az aljzaton mászkál, más most izgulok, nehogy valami baj legyen! xD
Ági
Sajnos a képek nem sikerültek, de muszáj feltennem őket, azért lássátok az én drágáimat! Még ha kicsit rosszabb képeken keresztül is...
Árpád igazi vadász, szereti a halat, de most, hogy már tudja mennyivel kényelmesebb a szúnyoglárvát megenni, szerintem arra fog rákapni. Tegnap a vízibolhát, ma meg a szúnyoglárvát eszi ki a kövek alól Torkoska. Van egy kedvenc póza (este), amikor rátelepszik a gömbmohára, ilyenkor tipikus "Mini-terrorista"
Kérát nehezebben tudom etetni, számomra olyan kis pici, de már 1 cm-t biztos nőt tegnap óta!!!
Olyan hamar meglehet őket szeretni, naponta többször leülök eléjük és figyelem a kis életüket.
Árpád igazi vadász, szereti a halat, de most, hogy már tudja mennyivel kényelmesebb a szúnyoglárvát megenni, szerintem arra fog rákapni. Tegnap a vízibolhát, ma meg a szúnyoglárvát eszi ki a kövek alól Torkoska. Van egy kedvenc póza (este), amikor rátelepszik a gömbmohára, ilyenkor tipikus "Mini-terrorista"
Kérát nehezebben tudom etetni, számomra olyan kis pici, de már 1 cm-t biztos nőt tegnap óta!!!
Olyan hamar meglehet őket szeretni, naponta többször leülök eléjük és figyelem a kis életüket.
Azúr
- Monique
- Mániákus fórumozó
Nagyon szépek! Mekkora kb az arany? És mennyi van még Ági Szonjának? Csak mert én is tervezem, hogy beszerzek egyet, de most ez a picikék miatt csúszik :)Azúr írta:Sajnos a képek nem sikerültek, de muszáj feltennem őket, azért lássátok az én drágáimat! Még ha kicsit rosszabb képeken keresztül is...
Ági
8 cm-es. Nem tudom mennyi van neki, de azt hiszem Maya írta, hogy kb. 100 eladó kicsije van, úgyhogy szerintem van még bővenÁgi írta:Nagyon szépek! Mekkora kb az arany? És mennyi van még Ági Szonjának? Csak mert én is tervezem, hogy beszerzek egyet, de most ez a picikék miatt csúszik :)Azúr írta:Sajnos a képek nem sikerültek, de muszáj feltennem őket, azért lássátok az én drágáimat! Még ha kicsit rosszabb képeken keresztül is...
Azúr
- Monique
- Mániákus fórumozó
Akkor abból jutni fog nekem is :))Azúr írta:8 cm-es. Nem tudom mennyi van neki, de azt hiszem Maya írta, hogy kb. 100 eladó kicsije van, úgyhogy szerintem van még bővenÁgi írta:Nagyon szépek! Mekkora kb az arany? És mennyi van még Ági Szonjának? Csak mert én is tervezem, hogy beszerzek egyet, de most ez a picikék miatt csúszik :)Azúr írta:Sajnos a képek nem sikerültek, de muszáj feltennem őket, azért lássátok az én drágáimat! Még ha kicsit rosszabb képeken keresztül is...
Ági