Gombás megbetegedések

Moderátor: Axolotl moderátor

Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Gombás sérülés

Hozzászólás Szerző: Maya »

darkencike » Tegnap, 22:12 írta:
Maya » Tegnap, 20:49 írta: Granulátumból egy fél (női) maréknyi elegendő lesz, valami hálóba kéne rakni vagy igény szerint zárható teafűáztatóizébe, én pl harisnyába szoktam. Tőzeg nagyon gyorsan tud ph-t csökkenteni, erősen színezi a vizet, ettől nem kell megijedni. A másik kettő éger és tebang amelyeknek van inkább gombaölő hatása. (Égert ha szükséges tudok adni/postázni.)
Ahogy látom a kisasszony jó súlyban van, 2 hetet bőven ki fog bírni. :) Illetve minimálisat kaphat (gazdi úgysem tudja majd megállni), tehát a normál etetésének 1/4-ét nagyjából 3-4 falatka valamit, 4-5 naponta. :) Ezek az állatok hónapokat túlélnek élelem nélkül.

(Illetve egyel elkapcsolnám a hűtőt, ne igazán menjen a hőmérséklet 5 alá, inkább 5-9 között maradjon.)
2 naponta pedig legyen rajta 100% vízcsere, ha van széklet azt pedig aznap ki kell takarítani, érdemes a hűtőbe tárolni még egy palacknyi csere vizet, így azonos hőmérsékletűre lesz cserélve. Gazokat nem kell 1 használat után kidobni, új vízbe is újra beáztathatóak (max. 2-3 alkalommal).

Inkább mindenki kérdezzen, azt szoktam tanácsolni. :)

Maya
Hát igen... imádja a szívet :D még ma kicsit fentebb vesszük a hőmérsékletet.
Akkor ha a granulátumtól se javul akkor lehet igényt tartanék majd az égerre :)
Köszönöm szépen a segítséget! ^_^
A javulás nem lesz látványos, lassan a seb szélei elkezdenek majd összehúzódni, minden nappal kisebb lesz, végül új szép fehér bőr fogja borítani. :)

(UI: Hozzászólás első kódsorját kéretik nem törölni :) )
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
darkencike
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: darkencike »

Maya » Ma, 09:19 írta:
darkencike » Tegnap, 22:12 írta:
Maya » Tegnap, 20:49 írta: Granulátumból egy fél (női) maréknyi elegendő lesz, valami hálóba kéne rakni vagy igény szerint zárható teafűáztatóizébe, én pl harisnyába szoktam. Tőzeg nagyon gyorsan tud ph-t csökkenteni, erősen színezi a vizet, ettől nem kell megijedni. A másik kettő éger és tebang amelyeknek van inkább gombaölő hatása. (Égert ha szükséges tudok adni/postázni.)
Ahogy látom a kisasszony jó súlyban van, 2 hetet bőven ki fog bírni. :) Illetve minimálisat kaphat (gazdi úgysem tudja majd megállni), tehát a normál etetésének 1/4-ét nagyjából 3-4 falatka valamit, 4-5 naponta. :) Ezek az állatok hónapokat túlélnek élelem nélkül.

(Illetve egyel elkapcsolnám a hűtőt, ne igazán menjen a hőmérséklet 5 alá, inkább 5-9 között maradjon.)
2 naponta pedig legyen rajta 100% vízcsere, ha van széklet azt pedig aznap ki kell takarítani, érdemes a hűtőbe tárolni még egy palacknyi csere vizet, így azonos hőmérsékletűre lesz cserélve. Gazokat nem kell 1 használat után kidobni, új vízbe is újra beáztathatóak (max. 2-3 alkalommal).

Inkább mindenki kérdezzen, azt szoktam tanácsolni. :)

Maya
Hát igen... imádja a szívet :D még ma kicsit fentebb vesszük a hőmérsékletet.
Akkor ha a granulátumtól se javul akkor lehet igényt tartanék majd az égerre :)
Köszönöm szépen a segítséget! ^_^
A javulás nem lesz látványos, lassan a seb szélei elkezdenek majd összehúzódni, minden nappal kisebb lesz, végül új szép fehér bőr fogja borítani. :)

(UI: Hozzászólás első kódsorját kéretik nem törölni :) )
Jelentkezni fogok, ha lesz változás ^_^ Bocsi :O nagyon béna vagyok az ilyenekhez :D
Még egy kérdéés :I
Barátom volt Nyiregyen és peeersze, hogy sehol nem lehetett kapni tőzeg granulátumot.. Szóval vett egy ilyet. Te mernéd ezt használni? Itt a fórumon ilyet még nem láttam és igazából sehol máshol se :/
12718268_960887227325153_8317740552629296094_n.jpg
12718268_960887227325153_8317740552629296094_n.jpg (76.5 KiB) Megtekintve 8416 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

darkencike » Ma, 17:49 írta: Jelentkezni fogok, ha lesz változás ^_^ Bocsi :O nagyon béna vagyok az ilyenekhez :D
Barátom volt Nyiregyen és peeersze, hogy sehol nem lehetett kapni tőzeg granulátumot.. Szóval vett egy ilyet. Te mernéd ezt használni? Itt a fórumon ilyet még nem láttam és igazából sehol máshol se :/
Hát, csepp a tengerbe. Azért javasoltam granulátumot mert abban van erő, elég huminsav hogy egy kicsikét savasítsa, az ilyen fajta olcsóbb kivonatok annyit érnek mint halottnak a csók. Nagyságrendileg ahhoz tudnám hasonlítani mikor a tropikariumban vizet cserélnek, nem a nagyi kis sószórójával fogják hozzáadni a kellő mennyiségű sókat és fémeket, hanem kilózsákosával. Szóval enyhe, minimális hatást el lehet vele érni, de azt amelyet én is megcéloztam vele nem igazán.
Őszintén szólva én ezt a márkát veszem, webáruházból is rendelhető:
http://aquafauna.hu/tozeg/hobby-humin-s ... -7593.html
vagy ugyanaz drágábban http://www.kedvence.hu/akvariumi-tozeg- ... peat-500gr
esetleg nagyon-nagyon utolsó esetben, tőzeg tömböt lehet venni terráriumi állat alá, nagyon régen csináltam és nem emlékszem mennyire is működött...

Szóval használni lehet (ha összetevők között nincs jód), de minimális eredménye lesz. Esetleg tebang kivonatot hasznosabbnak találom (azt hiszem Easy Life CATAPPA-X liquid néven fut).
Maya
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
darkencike
Fórumozó

Maya » Tegnap, 19:13 írta:
darkencike » Ma, 17:49 írta: Jelentkezni fogok, ha lesz változás ^_^ Bocsi :O nagyon béna vagyok az ilyenekhez :D
Hát, csepp a tengerbe. Azért javasoltam granulátumot mert abban van erő, elég huminsav hogy egy kicsikét savasítsa, az ilyen fajta olcsóbb kivonatok annyit érnek mint halottnak a csók. Nagyságrendileg ahhoz tudnám hasonlítani mikor a tropikariumban vizet cserélnek, nem a nagyi kis sószórójával fogják hozzáadni a kellő mennyiségű sókat és fémeket, hanem kilózsákosával. Szóval enyhe, minimális hatást el lehet vele érni, de azt amelyet én is megcéloztam vele nem igazán.
Őszintén szólva én ezt a márkát veszem, webáruházból is rendelhető:
http://aquafauna.hu/tozeg/hobby-humin-s ... -7593.html
vagy ugyanaz drágábban http://www.kedvence.hu/akvariumi-tozeg- ... peat-500gr
esetleg nagyon-nagyon utolsó esetben, tőzeg tömböt lehet venni terráriumi állat alá, nagyon régen csináltam és nem emlékszem mennyire is működött...

Szóval használni lehet (ha összetevők között nincs jód), de minimális eredménye lesz. Esetleg tebang kivonatot hasznosabbnak találom (azt hiszem Easy Life CATAPPA-X liquid néven fut).
Akkor inkább hagyom is. Rendelni viszont fogok granulátumot.. jó ha van itthon.. :)
Egyébként a mai kezelésnél már egy pici kis javulás van.. egy kevés gomba levált, de én már ennek is nagyon örülök :D
darkencike
Fórumozó

A gomba levált :D De még nem teljes a gyógyulása.. látszik a bőrén, hogy megviselte a gomba, de már gyógyulgat :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2016.03.21. 12:32-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, a hibát javítottam de, kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó részét!
Maya
Adminisztrátor

darkencike » Ma, 11:15 írta:A gomba levált :D De még nem teljes a gyógyulása.. látszik a bőrén, hogy megviselte a gomba, de már gyógyulgat :)
Ennek örülök. :)
Viszont figyelgessétek, mert nagyon könnyen vissza tud térni egy bombásodás. Néha-néha ellenőrzés vagy gyanakvás céljából nyugodtan nyakon lehet öntetni metilénkékkel. Az is elegendő ha gyanúsan kókadt, színtelen vagy éppen kedvetlen a kopoltyú, könnyen lehet rajta olyan mennyiségű gomba amit mi még szemmel nem konkrétan látunk, nem pamacs szerű, de már ottvan és terjed, tehát a "láthatatlan gomba" esete.
Maya
nusimusi
Fórumozó

Előrehaladott gombásodás?

Hozzászólás Szerző: nusimusi »

Sziasztok!

Egy hétig távol voltam Artúrtól, a vadas aximtól (az etetésről természetesen gondoskodtam), aki 12-15 centisen került hozzám, kb fél éve. Mikor hazaértem, észrevettem, hogy az egyik növény gyökere teljesen el volt rohadva, és Artúr kopoltyúján találtam egy csúnyácska elváltozást, szóval még tegnap este 100%-os vízcserét csináltam, a növényeket is kivettem.
Szerencsére volt itthon metilénkék (2,5 mg/ml), és már tegnap be tudtam csepegtetni.
Szerencsére volt itthon metilénkék (2,5 mg/ml), és már tegnap be tudtam csepegtetni.
18197447_1420879221309091_2124296650_n.jpg (58.31 KiB) Megtekintve 8214 alkalommal
Fagyasztott halat és szúnyoglárvát szoktam neki adni, havonta egyszer élő halat, hogy le tudja vadászni. Étvágya van rendesen, a viselkedése nem változott.

Nemrég csináltattuk ezt az akváriumot, ami sokkal nagyobb, mint a régi. Ezért még kicsit foghíjas berendezés szempontjából, de a többi kavics már kifőzés alatt áll. Nagy szerencsémre egyből megszokta az új helyet, azzal semmi gond nem volt.
Ezen is látszik a dudor.
Ezen is látszik a dudor.
18197552_1420879551309058_63881438_n.jpg (81.28 KiB) Megtekintve 8214 alkalommal
Csak mellékesen; láthatóan kidudorodik a kloákája, de azt ráfogtam arra, hogy ivarérett. Nagyon remélem, hogy nem tévedtem. :(
18191522_1420894444640902_317968718_n.jpg
18191522_1420894444640902_317968718_n.jpg (64 KiB) Megtekintve 8214 alkalommal
Követ biztos nem nyelhetett, mert nincsen akkora, ami beférne a szájába.
Követ biztos nem nyelhetett, mert nincsen akkora, ami beférne a szájába.
18197680_1420905121306501_1504282887_n.jpg (48.13 KiB) Megtekintve 8214 alkalommal
Előre is nagyon köszönöm, szép napot kívánok! :D
Üdvözlettel, Anna.
nusimusi
Fórumozó

Re: Előrehaladott gombásodás?

nusimusi » kevesebb mint egy perce írta:Sziasztok!

Egy hétig távol voltam Artúrtól, a vadas aximtól (az etetésről természetesen gondoskodtam), aki 12-15 centisen került hozzám, kb fél éve. Mikor hazaértem, észrevettem, hogy az egyik növény gyökere teljesen el volt rohadva, és Artúr kopoltyúján találtam egy csúnyácska elváltozást, szóval még tegnap este 100%-os vízcserét csináltam, a növényeket is kivettem.
18197447_1420879221309091_2124296650_n.jpg
Fagyasztott halat és szúnyoglárvát szoktam neki adni, havonta egyszer élő halat, hogy le tudja vadászni. Étvágya van rendesen, a viselkedése nem változott.

Nemrég csináltattuk ezt az akváriumot, ami sokkal nagyobb, mint a régi. Ezért még kicsit foghíjas berendezés szempontjából, de a többi kavics már kifőzés alatt áll. Nagy szerencsémre egyből megszokta az új helyet, azzal semmi gond nem volt.
18197552_1420879551309058_63881438_n.jpg
Csak mellékesen; láthatóan kidudorodik a kloákája, de azt ráfogtam arra, hogy ivarérett. Nagyon remélem, hogy nem tévedtem. :(
18197680_1420905121306501_1504282887_n.jpg
Üdvözlettel, Anna.
Jaj elnézést, nem tettem fel a kérdést a nagy sietségben.....
Mi a teendő? A metilénkék csepegtetés használ?
Köszönöm továbbra is.. :)
Maya
Adminisztrátor

nusimusi » Tegnap, 11:04 írta:

Üdvözlettel, Anna.
Szia!

Nem vagyok biztos benne, hogy gombásodás. Inkább tűnik egy leszakadt kopoltyúnak, beakadt valahová és szimplán leszakadt.
Ha gombásodás is nagyon minimálisan agresszív fajta, mert nagyon szép a kopoltyúja.
Fontos leszögezni, hogy nem igazán a rohadó növénydarabok okozzák a gombásodás, hanem inkább 1-1 kiköpött vagy véletlenül benn maradt hal/májdarab, de a gomba mindig is ott él a vízben az állatok mellett, csak kell egy olyan körülmény a gombának amitől meg tudja támadni az állatot. Magasabb ph, gyengébb immunrendszerű beteg axi.

Ha aggódsz a gombásodás miatt, külön vödörben napi 1x le lehet csekkolni a gombát (még egy héten át) 2-3 csepp elegendő is, csak a kezelést lehetőleg ne az akváriumba és lehetőleg ne a vízben végezd, hanem közvetlenül az állaton. A kezelni kívánt területtől 1-2 mm-re.

A kloákája normális, ivarérett hím aki tele van spermatofórával, le fogja őket majd rakni és utána "leereszt" a kloákája.

Némi észrevétel, lehet, hogy most nincs akkora kő amit le tudna nyelni, de látok akkorákat amiket igen ha nő egy kicsit az axi.
Az akvárium alá érdemes lenne hungarocelt vagy polifoamot tenni, mert így szimplán kemény bútorra helyezve, túl nagy feszültség terheli az akvárium alját, ami ettől a feszültségtől egyszer el is pattanhat.

Üdv,
Maya
Maya
nusimusi
Fórumozó

Köszönöm a választ! Ha jól értem, semmi különöset nem tudok tenni érte, csak figyelni az állapotát?
Rendben, akkor a későbbiekben nagyobb kavicsokra teszek szert és az akvárium alá is rakunk valamit!! :D
Maya » 2017.04.30. 16:19 írta:
nusimusi » Tegnap, 11:04 írta:

Üdvözlettel, Anna.
Szia!

Nem vagyok biztos benne, hogy gombásodás. Inkább tűnik egy leszakadt kopoltyúnak, beakadt valahová és szimplán leszakadt.
Ha gombásodás is nagyon minimálisan agresszív fajta, mert nagyon szép a kopoltyúja.
Fontos leszögezni, hogy nem igazán a rohadó növénydarabok okozzák a gombásodás, hanem inkább 1-1 kiköpött vagy véletlenül benn maradt hal/májdarab, de a gomba mindig is ott él a vízben az állatok mellett, csak kell egy olyan körülmény a gombának amitől meg tudja támadni az állatot. Magasabb ph, gyengébb immunrendszerű beteg axi.

Ha aggódsz a gombásodás miatt, külön vödörben napi 1x le lehet csekkolni a gombát (még egy héten át) 2-3 csepp elegendő is, csak a kezelést lehetőleg ne az akváriumba és lehetőleg ne a vízben végezd, hanem közvetlenül az állaton. A kezelni kívánt területtől 1-2 mm-re.

A kloákája normális, ivarérett hím aki tele van spermatofórával, le fogja őket majd rakni és utána "leereszt" a kloákája.

Némi észrevétel, lehet, hogy most nincs akkora kő amit le tudna nyelni, de látok akkorákat amiket igen ha nő egy kicsit az axi.
Az akvárium alá érdemes lenne hungarocelt vagy polifoamot tenni, mert így szimplán kemény bútorra helyezve, túl nagy feszültség terheli az akvárium alját, ami ettől a feszültségtől egyszer el is pattanhat.

Üdv,
Maya
Maya
Adminisztrátor

nusimusi » Ma, 00:20 írta:Köszönöm a választ! Ha jól értem, semmi különöset nem tudok tenni érte, csak figyelni az állapotát?
Rendben, akkor a későbbiekben nagyobb kavicsokra teszek szert és az akvárium alá is rakunk valamit!! :D
Ígyvan, semmi dolgod vele csak figyelgetni. Ez olyan mint amikor lehorzsolod a könyöködet, tényleg nincs vele semmi dolgod. Csak figyelgesd hogy nem gyullad-e be vagy gombásodik, de nem valószínű.

Maya
Maya
kubi
Fórumozó

Gombás okozta problémák?

Hozzászólás Szerző: kubi »

Szép napot!
Történt egy olyan eset, hogy elkellet mennem 1 hétre és addig anyámra bíztam a 3 axim (golden albínó, vadas és egy fehér) A vadasomon már előtte is észrevettem, hogy nehezebben eszik mint a másik kettő, de evett. Megmutattam anyámnak, hogy hogyan kell etetni őket és szükség esetén porszívózni, minden jól ment. Aztán felhívott szerdán, hogy valami baj van mert a vadasom nem akar enni és a másik kettő is csak pár falatott meg hogy lefogytak. Ma értem haza és már ránézésre is látszott hogy valami nem oké. A vadas lebeg, mindegyik lefogyva, összezsugorodott kopoltyúval és úszóhártyával, eresebb a bőrük, a vadasnak és a fehéremnek a kopoltyúja gombás illetve az egyik szemükön is van valami fehér. Kivettem őket az akváriumból, átettem őket egy lavorba és lekezeltem metiénkékkel illetve próbáltam etetni őket. a fehér és az albínó evet kicsit ám ők se fogadtak el túl sokat, a vadasom pedig egyáltalán nem... Jobban megnéztem az akváriumot és most vettem észre, hogy vannak benne kajamaradékok amiket valószínűleg kiköpték még kedden és berohadt ami miatt gombásak lettek, így viszont egész héten nem ettek semmit. Mit csináljak? Most elkezdtem egy akváriumpucolást de ezen kívül?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2017.05.20. 15:52-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! M
Maya
Adminisztrátor

Re: Gombás okozta problémák?

kubi » Tegnap, 21:04 írta:Szép napot!
Történt egy olyan eset, hogy elkellet mennem 1 hétre és addig anyámra bíztam a 3 axim (golden albínó, vadas és egy fehér) A vadasomon már előtte is észrevettem, hogy nehezebben eszik mint a másik kettő, de evett. Megmutattam anyámnak, hogy hogyan kell etetni őket és szükség esetén porszívózni, minden jól ment. Aztán felhívott szerdán, hogy valami baj van mert a vadasom nem akar enni és a másik kettő is csak pár falatott meg hogy lefogytak. Ma értem haza és már ránézésre is látszott hogy valami nem oké. A vadas lebeg, mindegyik lefogyva, összezsugorodott kopoltyúval és úszóhártyával, eresebb a bőrük, a vadasnak és a fehéremnek a kopoltyúja gombás illetve az egyik szemükön is van valami fehér. Kivettem őket az akváriumból, átettem őket egy lavorba és lekezeltem metiénkékkel illetve próbáltam etetni őket. a fehér és az albínó evet kicsit ám ők se fogadtak el túl sokat, a vadasom pedig egyáltalán nem... Jobban megnéztem az akváriumot és most vettem észre, hogy vannak benne kajamaradékok amiket valószínűleg kiköpték még kedden és berohadt ami miatt gombásak lettek, így viszont egész héten nem ettek semmit. Mit csináljak? Most elkezdtem egy akváriumpucolást de ezen kívül?
Szia!

Erős akváriumpucolás és némi savanyítást (ph csökkentést) is javasolnék tebang levél, fekete tőzeg granulátum vagy égertoboz is megfelel a célnak.
Én gombásodás helyett a tünetekből mérgezésre következtetnék inkább főleg az úszóhártya és kopoltyúromlás miatt, a bentmaradt élelem rohadásnak indult, ami mérgezést okozott. Őszintén ha 1 hétre elmész otthonról inkább nagyon kevés élő halat (tényleg keveset!) érdemes adni vagy semmit. Ezek az állatok több hónapig kibírják élelem nélkül. Figyelgesd a vizet a nitrát és nitrit értékeket hogy a biológia kellőképpen beindult ismét. Lehet hogy a következő napokban is szükség lesz valamennyi napi vízcserére is.

Üdv,
Maya
Maya
kubi
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: kubi »

Maya » 2017.05.20. 15:51 írta:
Szia!

Erős akváriumpucolás és némi savanyítást (ph csökkentést) is javasolnék tebang levél, fekete tőzeg granulátum vagy égertoboz is megfelel a célnak.
Én gombásodás helyett a tünetekből mérgezésre következtetnék inkább főleg az úszóhártya és kopoltyúromlás miatt, a bentmaradt élelem rohadásnak indult, ami mérgezést okozott. Őszintén ha 1 hétre elmész otthonról inkább nagyon kevés élő halat (tényleg keveset!) érdemes adni vagy semmit. Ezek az állatok több hónapig kibírják élelem nélkül. Figyelgesd a vizet a nitrát és nitrit értékeket hogy a biológia kellőképpen beindult ismét. Lehet hogy a következő napokban is szükség lesz valamennyi napi vízcserére is.

Üdv,
Maya
Akvárium pucolás megvolt, kezdenek rendeződni. Nő vissza a kopoltyújuk illetve az úszóhártyájuk. Vagyis csak a fehéremnek és a vadasomnak... Azonban az golden albínóm mintha rosszabbul lenne. A kopoltyúja nem változott és annak ellenére, hogy a hasa olyan mint egy jól tápláltnak, az úszóhártyája egyre csak csökken. Nagyon nehezen lehet beleerőltetni bármilyen ételt is. 1 hét alatt csak 1 halat evett meg, előtte meg a szúnyoglárvát épp hogy csak csipegette. a kloákájából meg elkezdett valami fehér szál(?) kikandikálni... Mit kellene vele csinálnom? :(
Maya
Adminisztrátor

kubi » Ma, 01:46 írta:
Maya » 2017.05.20. 15:51 írta:
Szia!

Üdv,
Maya
Akvárium pucolás megvolt, kezdenek rendeződni. Nő vissza a kopoltyújuk illetve az úszóhártyájuk. Vagyis csak a fehéremnek és a vadasomnak... Azonban az golden albínóm mintha rosszabbul lenne. A kopoltyúja nem változott és annak ellenére, hogy a hasa olyan mint egy jól tápláltnak, az úszóhártyája egyre csak csökken. Nagyon nehezen lehet beleerőltetni bármilyen ételt is. 1 hét alatt csak 1 halat evett meg, előtte meg a szúnyoglárvát épp hogy csak csipegette. a kloákájából meg elkezdett valami fehér szál(?) kikandikálni... Mit kellene vele csinálnom? :(
Szia!
A kloákájából kiálló fehér szál az ürüléke, egy nagyon beteg állat ürüléke. Ez az első jele egy gyomor/bélfertőzésnek, ebből az állapotból saját maguk már nem képesek felgyógyulni, ha az állaton van elégséges zsírréteg, akkor jó eséllyel néhány hónap alatt felépül GYÓGYSZERES kezelés mellett. Ezek a fertőzések lehetnek bakteriálisak vagy parazita okozta, de mindegyikre igaz, hogy az állat nem tudja magát meggyógyítani, úgy sejtem, hogy a mérgezést követően egy kicsit legyengültek és így könnyebben megfertőződhetett bármivel. Akár egy olyan baci törzzsel is ami állandóan az akváriumban él, és arra várt hogy az állat legyengüljön.

Mindenképpen egzotikus állatorvost ajánlok konkrétan Dr. Schütz Éva (Exo-Pet Budapest Jász utca), ő fog adni egy enrofloxacin hatóanyagú gyógyszert (baytril) amellyel vélhetően karanténban kell kezelni min. 2-3 hónapon át. (De ezt másik topikban folytassuk kérlek.)

Üdv,
Maya
Maya
SynLord
Újonc

Gombásodás?

Hozzászólás Szerző: SynLord »

Szép napot Kívánok mindenkinek Barátom Axija mai nap megbetegedett én gombára tippelek és segítséget/tanácsokat szeretnénk kérni.
Csatolmányok
Itt vettük észre a változást/betegséget.
Itt vettük észre a változást/betegséget.
glen.jpg (141 KiB) Megtekintve 8093 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2017.07.01. 15:49-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! M
Maya
Adminisztrátor

Re: Gombásodás?

SynLord » Tegnap, 10:19 írta:Szép napot Kívánok mindenkinek Barátom Axija mai nap megbetegedett én gombára tippelek és segítséget/tanácsokat szeretnénk kérni.
Szia!

Részletes leírást ás kezelést az alábbi linken olvashatsz: viewtopic.php?p=182#p182

Első sorban mielőtt nagyítottam volna a képre egy dolog erősen szembeötlött, hogy idegen tárgyra utaló sötét folt van a has alsó részén, a has formája pedig vízszintes helyett inkább abnormális domború(nem így néz ki egy egészséges állat anatómiája). Felnagyítás vettem észre, hogy HOMOKON vannak az állatok és a mögötte lévő vadas példánynak is domború a hasa alja. Minkét állatban homok van. Axit nem tartunk homokon, mert lenyelés esetén halálos bélelzáródást okozhat. Ha most sima üveglapon tartaná őket látni fogja, hogy hetekig homokot fognak üríteni. Ez így nem elfogadható. A homoknak egyéb kártékony hatása is van, bőrre, szemre, kopoltyúra is... nem axikhoz való talaj.

Homokról: viewtopic.php?p=4703#p4703

Maga a kopoltyúján lévő fehér foltról nehéz megállapítani, egy kis gomba biztosan, de ez inkább sérülés nagyobb részben. Vagy a másik haraphatta meg, vagy beleakadhatott valamibe. De mindenképpen legyen letesztelve gombára a fent leírt módszerrel. Homokos talajt azonnal hatállyal meg kell szüntetni, mert lassú és kegyetlen halálra ítéli a saját állatait. Mindenévben több tucat axi hal bele és amikor privát üzenetbe zargatnak, minket, hogy most mit csináljanak, már nem tudunk segíteni. Végig kell nézni, hogy az állat vagy felreped vagy egyéb mellékes betegségekben lassan elpusztul.

Üdv,
Maya
Maya
MissSweetBaby
Fórumozó

Re: Gombás megbetegedések

Hozzászólás Szerző: MissSweetBaby »

Sziasztok.
Január óta van két axim, két hete az egyik váratlanul minden előzmény nélkül elpusztult. A másik Áxel azóta csak eszeget, és furcsa jelenséget tapasztaltam rajta. Próbáltam a betegségek között keresgélni, az állat kereskedésben Metilénkéket ajánlottak és most is abban van, viszont nem javult sőt rosszabb lett. Képet nem tudok feltölteni mert sehogy sem engedi.
Kérlek segítsetek, köszi Reni és Áxel
Csatolmányok
1499162798459370662746.jpg
1499162798459370662746.jpg (1.26 MiB) Megtekintve 8089 alkalommal
MissSweetBaby
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: MissSweetBaby »

Végül sikerült képet feltenni, ez a leglátványosabb.
Maya
Adminisztrátor

MissSweetBaby » Ma, 12:07 írta:Sziasztok.
Január óta van két axim, két hete az egyik váratlanul minden előzmény nélkül elpusztult. A másik Áxel azóta csak eszeget, és furcsa jelenséget tapasztaltam rajta. Próbáltam a betegségek között keresgélni, az állat kereskedésben Metilénkéket ajánlottak és most is abban van, viszont nem javult sőt rosszabb lett. Képet nem tudok feltölteni mert sehogy sem engedi.
Kérlek segítsetek, köszi Reni és Áxel
Szia!

Üdv, a fórumon!

Holnap délelőtt írok egy hosszabbat.
Ha a bolti metilénkék nem hatott az több okból lehet, vízbe csepegtetve használtátok? Úgy semmit sem ér. Közvetlenül a gombára kell cseppenteni, állatot ki kell emelni a vízből és 0 mm-ről a gombára kell csepegtetni a metilénkéket. (Bolti oldal 2.1 sűrűségű, de metilénkék porból akár 8-9-est is ki lehet keverni az erősebb gombákhoz, bolti szinte halottnak a csók). Az állatot illene karanténban és nem akváriumban kezelni tehát egy 10 l-es közegben. Elég súlyosnak néz ki, javasolnék ph csökkentést, GH/KH csökkentés mellett, természetes anyagokkal, feketetőzeg, tebang levél, égertoboz az alacsony ph elpusztíthatja, de legalábbis lelassítja a gomba terjedését. Harmadsorban elég súlyos, hűtőzni kéne, hűtőzés szabályait valamely topikban megtalálod. Ezen felül ÁLLATORVOSHOZ kéne vinni, méghozzá EGZOTIKUS állatorvoshoz, Budapesten Dr. Schütz Évit ajánlom Exo-Pet, axiszakértőnk.

Ha a metilénkék kékíti a fehér foszlányokat akkor gombásodás. Ha nem inkább bőrbetegség.
Amennyiben a gomba bejut a véráramba, gyomorba, belekbe onnét már nincs olyan szer ami ki tudná irtani, az állatnak max 1-2 éve van hátra és elpusztul.

Üdv,
Maya
Maya
Bori
Fórumozó

Gyanús képződmény

Hozzászólás Szerző: Bori »

Sziasztok kicsit kétségbe vagyok esve mert találtam valami gomba szerű bigyót a vízben kiszedtem már és le metilinkékeztem nincs bajuk az axiknak csak attól tartok hátha mérgező. Az axik jól vannak szombaton takarítottam őket csak kicsit ijettnek tűnnek.
Remélem nincs bajuk.
Hárman vannak: Marcel, Elmo és Kleo
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2022.02.08. 17:02-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, a hibát javítottam! Maya
Maya
Adminisztrátor

Re: Gyanús képződmény

Bori írta: 2022.02.08. 15:19 Sziasztok kicsit kétségbe vagyok esve mert találtam valami gomba szerű bigyót a vízben kiszedtem már és le metilinkékeztem nincs bajuk az axiknak csak attól tartok hátha mérgező. Az axik jól vannak szombaton takarítottam őket csak kicsit ijettnek tűnnek.
Remélem nincs bajuk.
Hárman vannak: Marcel, Elmo és Kleo
Szia!

Ezen leírás alapján bármi és akármi lehetett is. Van képed róla? Ez még nekünk is nagyon necces (pedig haladó médiumok vagyunk).

Gomba egy parazita ami fölzabál dolgokat, hacsak nem ételmaradék, haldarab lebegett a vízfelszínen és az gombásodott be, nem tudom elképzelni, hogy gomba lett volna. Szóval passz. Legközelebb látod fotózd le. Állatok metilénkékezése hogy történt? (Ugye nem vízbe csepegtetés és három miatyánk mormolása?) Hanem szépen kiemelve őket egyenként, kopoltyúra 1mm-ről közvetlen 1-2 csepp mindkét oldali nyúlványra ugye? :D
Testre csak akkor kell ha látható a gomba vagy bizonytalan vagy, hogy gomba-e.

Üdv,
Maya
Maya
Bori
Fórumozó

Re: Gyanús képződmény

Hozzászólás Szerző: Bori »

Sajnos nincs róla kép de az axikat is meg a vízbe is raktam egy picit.
Köszönöm Bori
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2022.02.13. 17:56-kor.
Aro02
Újonc

Felrakódás az üvegen

Hozzászólás Szerző: Aro02 »

Sziasztok. Kérdéssel fordulnék hozzátok. Új belépő vagyok az akvarisztika világába. 5 hete telepítettem 120literes akváriumot, élő növényekkel, több fajta hallal. Sajnos a barna alga megjelent, próbálom gátlóval, és alganyaloval vissza szorítani. Meg jelent a dara kór is, amit úgy szintén, úgy tűnik sikeresen vissza szorítottam, bár egy pár hal meg bánta... A fő kérdés, elsődlegesen pikkelyszerű felrakodasok jelennek meg az akvárium üvegén, mihent nő meduza alakú szálas kis pamacs szerűség látszódik. Penészgomba jelentkezne? Mivel tudom kezelni, irtani, meg előzni?
Köszönöm.

(Sajnos nincs annyira éles kamerám, ami ezt az apró dolgot részletesen visdzaadja.)
Csatolmányok
IMG_20230910_192348.jpg
IMG_20230910_192348.jpg (3.4 MiB) Megtekintve 2623 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2023.09.11. 21:40-kor.
Maya
Adminisztrátor

Re: Felrakódás az üvegen

Aro02 írta: 2023.09.10. 19:32 Sziasztok. Kérdéssel fordulnék hozzátok. Új belépő vagyok az akvarisztika világába. 5 hete telepítettem 120literes akváriumot, élő növényekkel, több fajta hallal. Sajnos a barna alga megjelent, próbálom gátlóval, és alganyaloval vissza szorítani. Meg jelent a dara kór is, amit úgy szintén, úgy tűnik sikeresen vissza szorítottam, bár egy pár hal meg bánta... A fő kérdés, elsődlegesen pikkelyszerű felrakodasok jelennek meg az akvárium üvegén, mihent nő meduza alakú szálas kis pamacs szerűség látszódik. Penészgomba jelentkezne? Mivel tudom kezelni, irtani, meg előzni?
Köszönöm.

(Sajnos nincs annyira éles kamerám, ami ezt az apró dolgot részletesen visdzaadja.)
Szia,
Mi kifejezetten mexikói axolotl-al foglalkozunk itt a fórumon, csak ezért írom re hogy axit alganyalóval együtt tartani halálos ítélet.

5 hét után algagátlóval több rosszat csinálsz mint jót, a barna 90% főleg a kevés fényre jelentkezik. Erősebb megvilágítás kéne, vagy hosszabb óraszámban, vagy minőségibbre váltani pl. ne várjunk csodát 2000 ft-os ledszalagtól. :/ Szerintem az akvárium üvegén szimplán a normál felrakódás jelentkezik, a biológiai élet (lebontó baktériumok) próbál kialakulni minden felületet elfoglalni, ideális esetben a szűrőben telepszenek meg, de ha nincs hely próbálnak bárhová beköltözni. Ez normális fenomén mikroszálas kendővel le kell törölni belülről az akvárium üvegét. 1-2 hetente érdemes megismételni. A gombákat így nem látni, mikroszkópikus dolgokról beszélünk. Élő állaton, szerves maradékokon fognak jelentkezni nagy számban, még rettentő ritkán elhalt növényi részen, de így üvegen semmiképp. Illetve inkább kívülről vízkő, ecettel - ablaktisztító spricnivel érdemes letakarítani (utóbbi ne cseppenjen véletlenül se az akváriumba, inkább törlőpapírra menjen először).

Üdv,
Maya
Maya
Lukács Evelin
Újonc

Hozzászólás Szerző: Lukács Evelin »

Sziasztok. Tegnap vettünk egy axelolt, mindent követtünk hetekig olvastam utánna hogyan kell tartani hogyan kell a betegségeket elkerülni , az állatkereskésben elhangzott utasitasokat is kovettuk megis ugy latom mintha gombasodna a laba. Mit tegyek? Ezen a platformon olvastam hogy fel es egy nap alatt akar halalos is lehet . De ma semmi sincs nyitva eleg vajon ha csak holnap delutan tudunk Metelin kéket venni neki?
Csatolmányok
20241023_162556.jpg
20241023_162556.jpg (4.01 MiB) Megtekintve 276 alkalommal
Válasz küldése