Már régen nem írtam ide, de csak azért, mert hála nektek, nincsenek gondok, most viszont úgy érzem, eljött az ideje a bemutatkozásnak.
Anitának hívnak, és több akváriumom is van. Nem szeretem a túlgépiesített dolgokat, így low tech körülmények kialakítására törekszem minden akváriumomban, az axikéban is. Náluk azért van egy-két műnövény is, mert korlátozottabbak a lehetőségek a hőmérséklet, a fény és a növényes aljzat hiánya miatt.
Axolotlot először a youtube-on láttam. Egy nyávogos amerikai kiscsaj mutogatta a rózsaszín vigyorgóját egy rövidebb videóban. Annyira tetszett, hogy bár állt a szőr a kezemen a lánytól, mégis végignéztem a videót. Amikor megláttam az axit, arra gondoltam, hogy ilyet én is akarnék, persze nem rózsaszínűt, de mivel Magyarországon élek, így tutira nem lehet. Rövid időn belül kiderült, hogy nem is elérhetetlen. Sokat olvasgattam a neten, de persze a lényegről sehol sem írtak kimerítően, így az első axolotlom megérkezése után pár nappal itt kötöttem ki. Teljesen kétségbe voltam esve, mert tudtam, hogy nagyon elrontottam a dolgokat az aljzattól kezdve az etetésig, szóval a vízparaméterek kivételével mindent. Ezen a fórumon aztán megkaptam minden infót, ami csak kell ahhoz, hogy boldog, egészséges axikat tarthassak.
Fotózni még mindig nem tudom, pedig szívesen megmutatnám az örök napfelkeltés axilakot. Sony (vadas) 2014.12.05.-én került hozzám, ő akkor kb. 11-12 cm-es volt, Amanda (nem albínó, fehér) 2014.12.11.-én érkezett, akkor ő 12 cm volt. Rázós kezdés után nagyon jól alakulnak a dolgok. :) Már költözés is volt az első agyonvilágított, végülis nem halálosan, de eléggé elfuserált 54 literes bébiakváriumból a 110X45X40-es állandóan napfelkeltés, sokbarlangos, aljzatnélküli(!), mangrove gyökeres, köves, soknövényes helyre. Jelenleg várok egy eltérő nemű pigmentált, és egy arany, vagy sárga axit. Már 2 hete itt kellene lenniük, de még mindig nem sikerült szereznie a kereskedőnek... Szóval most még csak ketten vannak. Szépen nőnek. Mai mérés szerint Sony 17.5 cm. Amanda 18,5 cm. Gyönyörűek a pamacsaik. Illetve annyi szexepil van, hogy Sonynak idekerüléskor már kicsit előre volt törve az egyik ágacskája, Amanda meg sokkot kapott költözéskor, és kicsit hátratörte az egyik kopoltyúját, amikor vadul bemenekült a kerámiabújójába. Nem étkeznek túl változatosan, de kiegyensúlyozottan: heti adagjuk 1 tábla képes vörösszúnyoglárva (30 kocka), Kb. 5 dkg csirkemáj, 2 kis zacskó fagyasztott apróhal. Többet nem igényelnek, bár a kereskedő szerint kevesebbel is beérnék. Szerintem meg ők döntik el.

Nagyon odavagyok értük. :)
Még mindig nem tudok fotózni, de már nagyon szeretnék képeket feltölteni mert érdekel a véleményetek. Hamarosan!