Sony

Itt megismerheted a többieket, illetve Te is bemutathatod kedvenceidet. Úgy működik mint egy kisebb blog.

Moderátor: Axolotl moderátor

Válasz küldése
Sony
Fórumozó

Sony

Hozzászólás Szerző: Sony »

Sziasztok!

Már régen nem írtam ide, de csak azért, mert hála nektek, nincsenek gondok, most viszont úgy érzem, eljött az ideje a bemutatkozásnak.

Anitának hívnak, és több akváriumom is van. Nem szeretem a túlgépiesített dolgokat, így low tech körülmények kialakítására törekszem minden akváriumomban, az axikéban is. Náluk azért van egy-két műnövény is, mert korlátozottabbak a lehetőségek a hőmérséklet, a fény és a növényes aljzat hiánya miatt.
Axolotlot először a youtube-on láttam. Egy nyávogos amerikai kiscsaj mutogatta a rózsaszín vigyorgóját egy rövidebb videóban. Annyira tetszett, hogy bár állt a szőr a kezemen a lánytól, mégis végignéztem a videót. Amikor megláttam az axit, arra gondoltam, hogy ilyet én is akarnék, persze nem rózsaszínűt, de mivel Magyarországon élek, így tutira nem lehet. Rövid időn belül kiderült, hogy nem is elérhetetlen. Sokat olvasgattam a neten, de persze a lényegről sehol sem írtak kimerítően, így az első axolotlom megérkezése után pár nappal itt kötöttem ki. Teljesen kétségbe voltam esve, mert tudtam, hogy nagyon elrontottam a dolgokat az aljzattól kezdve az etetésig, szóval a vízparaméterek kivételével mindent. Ezen a fórumon aztán megkaptam minden infót, ami csak kell ahhoz, hogy boldog, egészséges axikat tarthassak.

Fotózni még mindig nem tudom, pedig szívesen megmutatnám az örök napfelkeltés axilakot. Sony (vadas) 2014.12.05.-én került hozzám, ő akkor kb. 11-12 cm-es volt, Amanda (nem albínó, fehér) 2014.12.11.-én érkezett, akkor ő 12 cm volt. Rázós kezdés után nagyon jól alakulnak a dolgok. :) Már költözés is volt az első agyonvilágított, végülis nem halálosan, de eléggé elfuserált 54 literes bébiakváriumból a 110X45X40-es állandóan napfelkeltés, sokbarlangos, aljzatnélküli(!), mangrove gyökeres, köves, soknövényes helyre. Jelenleg várok egy eltérő nemű pigmentált, és egy arany, vagy sárga axit. Már 2 hete itt kellene lenniük, de még mindig nem sikerült szereznie a kereskedőnek... Szóval most még csak ketten vannak. Szépen nőnek. Mai mérés szerint Sony 17.5 cm. Amanda 18,5 cm. Gyönyörűek a pamacsaik. Illetve annyi szexepil van, hogy Sonynak idekerüléskor már kicsit előre volt törve az egyik ágacskája, Amanda meg sokkot kapott költözéskor, és kicsit hátratörte az egyik kopoltyúját, amikor vadul bemenekült a kerámiabújójába. Nem étkeznek túl változatosan, de kiegyensúlyozottan: heti adagjuk 1 tábla képes vörösszúnyoglárva (30 kocka), Kb. 5 dkg csirkemáj, 2 kis zacskó fagyasztott apróhal. Többet nem igényelnek, bár a kereskedő szerint kevesebbel is beérnék. Szerintem meg ők döntik el. ;) Minden héten van egy nap, amikor kipróbálunk valami újat, de nem igazán tudom bővíteni a menüt. Még az elején vettem egyszer csontit, kuka. Vettem nekik koktélgarnélát, de csak egy-egy darabocska fogyott, a többi az én tányéromon kötött ki. Vettem direkt nekik pangasiust, de azt is kénytelen voltam magamnak kirántani. Igazából Sony csak olyat eszik, ami Amandának ízlik. Sony semmit sem kóstol meg, amit Amanda nem eszik meg. Ma felkerült az étlapra a tücsök is. Az is úgy, hogy Sony kapta az elsőt, amit egyből kiköpött, majd visszatekert Amanda barlangjába(!) - négy barlang van, kettő közös-, és onnan figyelte, hogy mit csinál Amanda a furcsa izgő-mozgó bigyóval. Amandának tetszett, így Sony is kért. Ma még csak 1-1 darabot kaptak, mert ma már ettek 4-4 kocka vörösszúnyoglárvát. Igaz, ezúttal 2 nap maradt ki az etetésből. Ha megsérül valaki a halas akváriumomban, akkor azt is megehetik. Ritka eset, de néha előfordul.
Nagyon odavagyok értük. :)
Még mindig nem tudok fotózni, de már nagyon szeretnék képeket feltölteni mert érdekel a véleményetek. Hamarosan!
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Sony

Hozzászólás Szerző: Maya »

Sony » 55 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!

Már régen nem írtam ide, de csak azért, mert hála nektek, nincsenek gondok, most viszont úgy érzem...
Hát akkor, hivatalosan is Üdv a fórumon! :)

Képeket kérünk hamar, mert imádunk nézegetni. Nagyon örülök, hogy így helyrerázódtak az axik és látványos növekedésnek is indultak, a kezdet...nos egyikünknek se volt rizikómentes, de a folytatás a fontosabb. Én mindenképp a vegyes táplálkozás mellett szólok, ha esetleg bővíteni szeretnéd a menüt, de nincs ötleted mivel, keress fel nyugodtan, hátha tudok még 1-2 ötletet adni. A bolti, emberi étkezésre készített rákkal, hallal nagyon kell vigyázni, mert egy emberre nem káros tartósítószerrel vannak ellátva, és nem vagyok benne biztos, hogy axik érzékeny gyomrába nem tenne-e kárt. Kereskedőre meg nem kell hallgatni, hadd mondja a magáét. :D Lassan abba a korba vannak, hogy itt az ideje a 3 naponkénti etetéseknek, tehát természetes, ha az egyik nem kívánja azonnal az ételt. 4 barlangot kissé soknak találok, nálam a 370 lityósba 10 axira van 2 hatalmas és még ígysincs kihasználva mindkettő. Inkább mind a tízen ugyanabba mennek bele, csakúgy axilogikusan. Tücsivel óvatosan és ne túl sűrűn, mert nehezen emészthető és valóban jóval tovább tart az emésztése mint a sima tápláléknak, én félévente 1x adok nekik, fej-tor-lábak-szárnyak-farokvégiantenna-nélkül, csak a potroh részt. :D Az új axi beszerzésénél pedig nagyon figyelj, hogy megbízható helyről származzék, és mindenképp 2 hét karantén, mielőtt a többivel összeraknád.

Én kegyesen megint szétoffoltam a bemutatkozót, de kikívánkozott belőlem. :D További egészséges axizást. :D
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sony
Fórumozó

Sziasztok!
Végre sikerült szereznem egy fényképezőgépet. Nem nagy szám, a képek sem élesek, de azért ez is jobb, mint a semmi.
Így néz ki nálam az axilak:
axilak2.JPG
axilak2.JPG (3.09 MiB) Megtekintve 2283 alkalommal
Egy közelibb részlet a főbarlangtól:
axi főbarlang.JPG
axi főbarlang.JPG (2.98 MiB) Megtekintve 2283 alkalommal
Ha elég szemfülesek vagytok, akkor megláthatjátok Sonyt, ahogy a barlangból kuksol. :))

Ő Sony:
sony háta.JPG
sony háta.JPG (2.75 MiB) Megtekintve 2283 alkalommal
Ő pedig Amanda:
amanda.JPG
amanda.JPG (3.07 MiB) Megtekintve 2283 alkalommal
Sony
Fórumozó

Én csak egy barlangot csináltam, de ők négyet használnak. A képeken nem látszik, de a tál mögött van egy nagy mangrove gyökér. Az alatt lakik Sony. Az az ő kis barlangocskája.
Van egy másik barlang is, ami a háttérkövek alatt húzódik. Oda csak egy axi fér be. Azt nem direkt csináltam, hanem ők fedezték fel maguknak. A negyedik barlang a kedvencük. Azt azért szeretik, mert ott nem tudom őket megtalálni. Ez a főbarlang tetejében van, ugyanis teljesen üreges. Oda csak hátulról lehet bemászni. Aki etetés után oda bemegy, azt legalább 1 napig nem látom. :) Na, ennyit a barlangokról. Egyébként mindet lefotóztam.

Ja, Sonyról az előbb ezt a képet akartam becsatolni:
breki.JPG
breki.JPG (2.68 MiB) Megtekintve 2283 alkalommal
<3
Válasz küldése