Szilvi
Moderátor: Axolotl moderátor
Szilvi
Sziasztok!
Szilvi vagyok, eredtileg Budapeströl, de Neu-Ulmban élek.
Elöször kb. 1 évvel ezelött láttam axolotlot, egyböl beleszerettem, de az eladó azzal kezdte, hogy ha axolotlot akarunk tartani, akkor mindenképp venni kell hütöberendezést az akváriumba, ami 700-900 euro körül lenne, így fájó szívvel de lemondtam róla, de ha valahol láttam öket, azért jó sokáig elnézegettem. Nemrég egy másik boltban az eladó kijelentette, hogy náluk még sosem ment hütés nélkül sem 22 fok fölé a víz, így kb. 2 hete a párom meglepett 2 albino axival. Mivel én már azt hittem sosem lesz nekem, elözöleg nem néztem utána semminek, úgyhogy rögtön kezdetben jó sok hibát elkövettem, rossz követ tettünk be, rossz növényeket, rossz kaját vettünk, de szerencsére rátaláltam a fórumra, így átesve a kezdeti nehézségeken és az elsö gombán, végre minden rendben és az axik látszólag boldogok.
Mimi, a kisebbik axim jelenleg kicsit nagyobb mint 10 cm, ö sokat van a barlangban, de ha kijön akkor rettentö vicces mutatványokat csinál. Neki a jobb elsö lábáról hiányzott az összes ujja, de már láthatóan növekedésnek indultak. Nyx, a nagyobbik axim most 12 cm, állandóan vadászó állásban van a vizinövények levelei között, eleinte kis ügyetlen volt, de a 10 dánióból a napokban 4 db nyomtalanul eltünt, gondolom akkor mégis sikeres volt a vadászat. Társaságnak van náluk még 5 db almacsiga, amik néha igazi terrornak vannak kitéve.
Elöször kb. 1 évvel ezelött láttam axolotlot, egyböl beleszerettem, de az eladó azzal kezdte, hogy ha axolotlot akarunk tartani, akkor mindenképp venni kell hütöberendezést az akváriumba, ami 700-900 euro körül lenne, így fájó szívvel de lemondtam róla, de ha valahol láttam öket, azért jó sokáig elnézegettem. Nemrég egy másik boltban az eladó kijelentette, hogy náluk még sosem ment hütés nélkül sem 22 fok fölé a víz, így kb. 2 hete a párom meglepett 2 albino axival. Mivel én már azt hittem sosem lesz nekem, elözöleg nem néztem utána semminek, úgyhogy rögtön kezdetben jó sok hibát elkövettem, rossz követ tettünk be, rossz növényeket, rossz kaját vettünk, de szerencsére rátaláltam a fórumra, így átesve a kezdeti nehézségeken és az elsö gombán, végre minden rendben és az axik látszólag boldogok.
Mimi, a kisebbik axim jelenleg kicsit nagyobb mint 10 cm, ö sokat van a barlangban, de ha kijön akkor rettentö vicces mutatványokat csinál. Neki a jobb elsö lábáról hiányzott az összes ujja, de már láthatóan növekedésnek indultak. Nyx, a nagyobbik axim most 12 cm, állandóan vadászó állásban van a vizinövények levelei között, eleinte kis ügyetlen volt, de a 10 dánióból a napokban 4 db nyomtalanul eltünt, gondolom akkor mégis sikeres volt a vadászat. Társaságnak van náluk még 5 db almacsiga, amik néha igazi terrornak vannak kitéve.
Szilvi
- Maya
- Adminisztrátor
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő
Re: Szilvi
Üdv a fórumonSzilvi írta:Sziasztok!
Először nekem is be kellet ütni a gugliba hogy, hol laksz. A hűtést pedig simán meg lehet oldani, bár nálunk is vannak rá gépek (30-40ezer kb), nem kell mindig az eladóknak hinni. Majdnem megkérdeztem, hogy különbözteted meg őket, még az egyik kisebb mint a másik, de nekem képről ugyanolyanok. Sok boldogságot hozzájuk. Remélem a fórum hasznodra lesz.
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Axik
Rendbe jöttek teljesen? Nem jött vissza a gomba? Amúgy 23 fokig bőven jó az akvárium hőmérséklete (én 21 fok felett ventivel hűtőm), 24-nél erős hűtésbe kell kezdeni.
De végre egy bolt ahol tudják, hogy vigyázni kell és hűteni az állatokat :) Máshol meg 27fokos fűtött helyen tartják őket és közlik, hogy ezeket fűteni kell, az a rosszabbik eset.
De végre egy bolt ahol tudják, hogy vigyázni kell és hűteni az állatokat :) Máshol meg 27fokos fűtött helyen tartják őket és közlik, hogy ezeket fűteni kell, az a rosszabbik eset.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
Re: Szilvi
Köszi! A fórum már eddig is nagyon hasznomra volt, rengeteget tanultam belöle. A két axim meg valóban nagyon egyforma, én is gondoltam már rá, hogy lehet késöbb nem fogom tudni öket megkülönböztetni, de végeredményben mindegy igazából, mindkettönek a legjobbat akarom.Maya írta: Üdv a fórumon
Először nekem is be kellet ütni a gugliba hogy, hol laksz. A hűtést pedig simán meg lehet oldani, bár nálunk is vannak rá gépek (30-40ezer kb), nem kell mindig az eladóknak hinni. Majdnem megkérdeztem, hogy különbözteted meg őket, még az egyik kisebb mint a másik, de nekem képről ugyanolyanok. Sok boldogságot hozzájuk. Remélem a fórum hasznodra lesz.
Szilvi
Re: Axik
Igen, teljesen rendbe jöttek és azóta nem volt semmi gond. Már picit híztak is.Sendy írta:Rendbe jöttek teljesen? Nem jött vissza a gomba? Amúgy 23 fokig bőven jó az akvárium hőmérséklete (én 21 fok felett ventivel hűtőm), 24-nél erős hűtésbe kell kezdeni.
A víz amúgy általában 19 fok, egyszer ment fel 20,5 fokra, eddig ez volt a maximum, de a jégakkuim bevetésre készen várnak a fagyasztóban.
Szilvi
- PBorsó
- Megrögzött fórumozó
Üdv
Szia!
Üdv a fórumon. Először nekem is voltak nehézségeim, de sokat segített a fórum. Az én kis szörnyeim 8 és 10 centisek voltak, azóta szerintem 25 felett vagyunk
Gyönyörű az akváriumod, bár nekem lennének ilyen szép növényeim (nálam minden élő növény kihalt a sötéttől).
Borcsa
Üdv a fórumon. Először nekem is voltak nehézségeim, de sokat segített a fórum. Az én kis szörnyeim 8 és 10 centisek voltak, azóta szerintem 25 felett vagyunk
Gyönyörű az akváriumod, bár nekem lennének ilyen szép növényeim (nálam minden élő növény kihalt a sötéttől).
Borcsa
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Gomba?
Azóta helyzet? Gomba sehol, mindenki jól? Ma megyek dokihoz, átbeszélem vele a kezelés eredményét.
Sendy
Re: Gomba?
Nem jött vissza a gomba, a módszered tökéletesen müködik, mellékhatás sincs, hacsaknem hogy a hajuk duplájára nött, de egy ilyen mellékhatás senkit sem zavar.Sendy írta:Azóta helyzet? Gomba sehol, mindenki jól? Ma megyek dokihoz, átbeszélem vele a kezelés eredményét.
Szilvi
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Hmm...... ilyen jó mellékhatást mellett alkalmazni kéne :) Amúgy szerintem az van hogy most jól érzik magukat, jó a víz, és most gyógyultak meg.Szilvi írta:Nem jött vissza a gomba, a módszered tökéletesen müködik, mellékhatás sincs, hacsaknem hogy a hajuk duplájára nött, de egy ilyen mellékhatás senkit sem zavar.Sendy írta:Azóta helyzet? Gomba sehol, mindenki jól? Ma megyek dokihoz, átbeszélem vele a kezelés eredményét.
Sendy
A vizem sajnos nem jó, hirtelen felugrott a nitrát és nitrit (100, 10) de már felvettem a harcot, mire megjön az új akvárium biztos minden rendben lesz és akkor kezdhetek mindent elöröl.Sendy írta:Hmm...... ilyen jó mellékhatást mellett alkalmazni kéne :) Amúgy szerintem az van hogy most jól érzik magukat, jó a víz, és most gyógyultak meg.Szilvi írta:Nem jött vissza a gomba, a módszered tökéletesen müködik, mellékhatás sincs, hacsaknem hogy a hajuk duplájára nött, de egy ilyen mellékhatás senkit sem zavar.Sendy írta:Azóta helyzet? Gomba sehol, mindenki jól? Ma megyek dokihoz, átbeszélem vele a kezelés eredményét.
Nyx meg valószínü kitünöen érzi magát, mert egyedül levadászta a kettöjüknek szánt 10 neont, kevesebb mint egy nap alatt. Most már csak ki ne durranjon.
Szilvi
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Hirtelen alatt mit értesz? A nitrit nagyon veszélyes, azonnali 50% vízcsere. Ammónia is biztosan van a vízben akkor. Ez a nitátszint axi szempontból nem lényeges.Szilvi írta:A vizem sajnos nem jó, hirtelen felugrott a nitrát és nitrit (100, 10) de már felvettem a harcot, mire megjön az új akvárium biztos minden rendben lesz és akkor kezdhetek mindent elöröl.
Nyx meg valószínü kitünöen érzi magát, mert egyedül levadászta a kettöjüknek szánt 10 neont, kevesebb mint egy nap alatt. Most már csak ki ne durranjon.
Teljes szűrőtakarítás amikor nagyon kimostad a szivacsot volt az elmúlt 1-2 hétben ugye? Mert akkor az magyarázza a nitritszintet, mert még nem alakult ki a teljes baktériumkultúra. Nitrit ellen nitrátmegkötő gyantával is felveheted a harcot, a nitrit ellen vízcserével, vagy szűrőkosszal.
Szerk utólagosan: Nitrit ellen vízcsere, és bacik és egy jó szűrő segít, nitráton pedig sok növény, vízcsere és nitrátmegkötő gyanta. Elnézést az elírásért.
Vízkémiás topiknál látsz részletes leírásokat. Várom a fejleményeket.
Sendy
A hirtelen kb. 2-3 nap, nem csináltam naponta víztesztet, mivel úgy tünt minden rendben. Tegnap már megcsináltam az 50%-os vízcserét, ma is csináltam egy 20 %-ost, most lecsökkentek az értékek a felükre, szóval még nem jó de már halad. Gyantám még nincs, láttam valamiket nitrát és nitrit ellen is, de nem volt rajtuk összetétel, így nem akartam megvenni. Csinálom a vizcseréket, várom a baktériumkultúra kialakulását és holnap veszek még pár növényt, ha találok gyantát azt is.Sendy írta: Hirtelen alatt mit értesz? A nitrit nagyon veszélyes, azonnali 50% vízcsere. Ammónia is biztosan van a vízben akkor. Ez a nitátszint axi szempontból nem lényeges.
Teljes szűrőtakarítás amikor nagyon kimostad a szivacsot volt az elmúlt 1-2 hétben ugye? Mert akkor az magyarázza a nitritszintet, mert még nem alakult ki a teljes baktériumkultúra. Nitrit ellen nitrátmegkötő gyantával is felveheted a harcot, a nitrit ellen vízcserével, vagy szűrőkosszal.
Szilvi
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Elnézést, elírtam reggel. Nitrit ellen csak a vízcsere és bacik, nitrát ellen jó a gyanta is. Nitritre a gyanta nem jó.Sendy írta:Hirtelen alatt mit értesz? A nitrit nagyon veszélyes, azonnali 50% vízcsere. Ammónia is biztosan van a vízben akkor. Ez a nitátszint axi szempontból nem lényeges.Szilvi írta:A vizem sajnos nem jó, hirtelen felugrott a nitrát és nitrit (100, 10) de már felvettem a harcot, mire megjön az új akvárium biztos minden rendben lesz és akkor kezdhetek mindent elöröl.
Sendy
Mimi 2. gombája
Mivel rajtam kivül a káliumpermanganátot senki sem használja, ez a kis beszámoló föleg Sendynek szól, de úgy döntöttem ide írom, ha mégis érdekelne még valakit, el tudja olvasni.
Tegnapelött Mimi kopoltyúján észrevettem egy egészen kicsi gombát, a haja már szép nagy és ez a kis kb. 1mm-es gomba ott lifegett a végén. Mivel olyan kicsi volt nem akartam olyan sok gyógyszert bekeverni, kisebb pohárban csináltam, de a színén már láttam, hogy kicsit erösebb lett, nem tulajdonítottam neki nagy jelentösséget, kivettem Mimit, rácseppentettem a gombájára, majd visszatettem az akváriumba, aztán majdnem szívrohamot kaptam. Úgy nézett ki mintha a fejét technokolba nyomtam volna, az összes haja nagy rasztákban összeragadt. Ott maradtam az akváriumnál mert féltem, hogy nem fog levegöt kapni, de fél órán keresztül nem ment fel levegöért, és fájdalom sem látszott rajta, csak ezerrel legyezett a kopoltyúival. Gondoltam kicsit kivárok, hogy mi lesz. A csöppentés után 2 és fél órával a kopoltyúja teljesen normális lett, viszont a gomba, ami valószínü a haja miatt nem látszódott jól, kiderült, hogy hatalmas, ahogy fellazult már csipesszel óvatosan le tudtam szedni, 5mm nagy volt, kicsit véres és még egy hosszú vékony kocsány, vagy szál tartozott hozzá. Nem tudom, hogy a kopoltyúrasztásodás a kicsit tömény szer miatt, vagy a gomba nagysága miatt történt, mindenesetre felhigítottam egy kicsit és mégegyszer csöppentettem, azóta minden rendben. Sajnos képem erröl nincs, próbáltam csinálni, de pont a lényeget nem adta vissza.
Egy pár aktuális kép, szépen, egészségesen:
Tegnapelött Mimi kopoltyúján észrevettem egy egészen kicsi gombát, a haja már szép nagy és ez a kis kb. 1mm-es gomba ott lifegett a végén. Mivel olyan kicsi volt nem akartam olyan sok gyógyszert bekeverni, kisebb pohárban csináltam, de a színén már láttam, hogy kicsit erösebb lett, nem tulajdonítottam neki nagy jelentösséget, kivettem Mimit, rácseppentettem a gombájára, majd visszatettem az akváriumba, aztán majdnem szívrohamot kaptam. Úgy nézett ki mintha a fejét technokolba nyomtam volna, az összes haja nagy rasztákban összeragadt. Ott maradtam az akváriumnál mert féltem, hogy nem fog levegöt kapni, de fél órán keresztül nem ment fel levegöért, és fájdalom sem látszott rajta, csak ezerrel legyezett a kopoltyúival. Gondoltam kicsit kivárok, hogy mi lesz. A csöppentés után 2 és fél órával a kopoltyúja teljesen normális lett, viszont a gomba, ami valószínü a haja miatt nem látszódott jól, kiderült, hogy hatalmas, ahogy fellazult már csipesszel óvatosan le tudtam szedni, 5mm nagy volt, kicsit véres és még egy hosszú vékony kocsány, vagy szál tartozott hozzá. Nem tudom, hogy a kopoltyúrasztásodás a kicsit tömény szer miatt, vagy a gomba nagysága miatt történt, mindenesetre felhigítottam egy kicsit és mégegyszer csöppentettem, azóta minden rendben. Sajnos képem erröl nincs, próbáltam csinálni, de pont a lényeget nem adta vissza.
Egy pár aktuális kép, szépen, egészségesen:
Szilvi
Vadaskák
Mivel lassan kész a nagyobb akvárium, szerettem volna még axikat, de eddig csak nagyon kicsiket találtunk, viszont tegnap bementünk egy boltba és mindössze két db axijuk volt, de óriási szerencsével pont tökéletesek. Mimi és Nyx már 16 és 18 centisek, ök meg 15 és 20 centi. A kisebbik Éva lett a nagyobb pedig Psycho. Tegnap volt egy kis izgalom, de azóta nagyon jól kijönnek egymással.
Szilvi
- PBorsó
- Megrögzött fórumozó
Re: Vadaskák
Gyönyörűek az axijaid, főleg az albinók a hatalmas kopoltyújukkalSzilvi » Ma, 18:58 írta:Mivel lassan kész a nagyobb akvárium, szerettem volna még axikat, de eddig csak nagyon kicsiket találtunk, viszont tegnap bementünk egy boltba és mindössze két db axijuk volt, de óriási szerencsével pont tökéletesek. Mimi és Nyx már 16 és 18 centisek, ök meg 15 és 20 centi. A kisebbik Éva lett a nagyobb pedig Psycho. Tegnap volt egy kis izgalom, de azóta nagyon jól kijönnek egymással.
Gratulálok hozzájuk. Mi is szeretnénk majd vadas axikát, de előbb kell egy nagyobb akvárium (most a kettőre van kb 90 liter), és ráadásul költözésben leszünk, de majd talán ősszel...
Köszi! Remélem majd a vadasaknak is szépen megnö, végülis egy vízben vannak.PBorsó » Tegnap, 22:20 írta: Gyönyörűek az axijaid, főleg az albinók a hatalmas kopoltyújukkal
Gratulálok hozzájuk. Mi is szeretnénk majd vadas axikát, de előbb kell egy nagyobb akvárium (most a kettőre van kb 90 liter), és ráadásul költözésben leszünk, de majd talán ősszel...
Szilvi
Szia!Szilvi » Tegnap, 18:58 írta:Mivel lassan kész a nagyobb akvárium, szerettem volna még axikat, de eddig csak nagyon kicsiket találtunk, viszont tegnap bementünk egy boltba és mindössze két db axijuk volt, de óriási szerencsével pont tökéletesek. Mimi és Nyx már 16 és 18 centisek, ök meg 15 és 20 centi. A kisebbik Éva lett a nagyobb pedig Psycho. Tegnap volt egy kis izgalom, de azóta nagyon jól kijönnek egymással.
Nagyon szépek az axijaid!
Az albínóknak különösen szép a hajuk. De a vadasad is nagyon cuki :)
Chantall
Beszámoló
Nos, elég régen írtam, azóta érkezett hozzánk még 2 axi, ök is vadasok, az egyik Lucky, a másik a Kranky nevet kapta, vagyis Krankyn csak rajta maradt. Öt egy boltban láttam meg és mondtam a páromnak, hogy szegényke milyen kis alultáplált és mennyire sajnálom öt. Erre másnap visszament és hazaállított vele, hogy majd nálam jobb helyen lesz. Meg akartam etetni, hát nem ment, nem tudott csipeszböl enni, ha meg leraktam a kaját nem találta meg, az orra elött. Aztán jobban áttanulmányozva kiderült, hogy kicsit génhibás, az egyik oldalán hiányzik 1-1ujja (elöl 3 hátul 4 van), nincs leharapva vagy ilyesmi, csak nem nöttneki és furán kitekeredve tartja a lábfejét. Kopoltyúja nagyon kicsi volt, pár szál hajjal. Nem voltam biztos benne, hogy még egy hónapot kihúz-e, de nagy nehezen megtanultunk enni, bár semmit nem tud lenyelni ami 2mm-nél vastagabb, felszedett egy kicsit, kopoltyúja is valamennyit nött, bár olyan mitha spirál dauert rakatott volna bele. Szóval Kranky a lehetöségekhez képest jól van, bár a kb. 4 hónap alatt egy centit sem nött (16 centis), de boldognak tünik, odabújik a többiekhez, napi 2x felfedezi az akváriumot, nézegeti a halakat és ráharap a növènyekre. Nem tudom meddig marad meg, de nem bánom hogy hozzám került, vicces kis axi.
Eközben a 2 albínomnál egyik gomba a másikat követte, az utolsónál Nyx 10 napig hütöben volt, az akváriumot a végén már naponta "porszívóztam" de ez így nem mehetett tovább, muszáj volt valamit kipróbálnom, úgyhogy tisztában vagyok vele hogy a fórum ellenzi, de kicseréltem az aljzatot homokra. Azóta semmi, gombásodásnak semmi nyoma, annak ellenére, hogy egyszer sajnos 3 hétig nem tudtuk kipucolni az akváriumot, senki nem lett gombás. Hozzáteszem, hogy egyik axim sem eszik a földröl, kizárólag csipeszböl vagy élö halat, így nem áll fell a veszély hogy nagyobb mennyiségü homokot nyeljenek.
Hamarosan teszek fel képeket is.
Eközben a 2 albínomnál egyik gomba a másikat követte, az utolsónál Nyx 10 napig hütöben volt, az akváriumot a végén már naponta "porszívóztam" de ez így nem mehetett tovább, muszáj volt valamit kipróbálnom, úgyhogy tisztában vagyok vele hogy a fórum ellenzi, de kicseréltem az aljzatot homokra. Azóta semmi, gombásodásnak semmi nyoma, annak ellenére, hogy egyszer sajnos 3 hétig nem tudtuk kipucolni az akváriumot, senki nem lett gombás. Hozzáteszem, hogy egyik axim sem eszik a földröl, kizárólag csipeszböl vagy élö halat, így nem áll fell a veszély hogy nagyobb mennyiségü homokot nyeljenek.
Szilvi
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Beszámoló
Érdekes felvetés, hogy kavics mellett gombásodnak, homokkal meg nem. Nem lehet, hogy a kavics nem volt megfelelő? Hogy valami tudott belőle oldódni, ami elnyomta lúgosba a vizet és ezért gombásodtak? Elég bele csak pár kavics ami oldódik. Elméletben ugyanannyit szemetelnek most is, ugyanúgy kéne gombásodniuk.A téma minden esetre megérne pár értekezést és nyomozást.Szilvi » Ma, 10:56 írta:Nos, elég régen írtam, azóta érkezett hozzánk még 2 axi, ök is vadasok, az egyik Lucky, a másik a Kranky nevet kapta, vagyis Krankyn csak rajta maradt. Öt egy boltban láttam meg és mondtam a páromnak, hogy szegényke milyen kis alultáplált és mennyire sajnálom öt. Erre másnap visszament és hazaállított vele, hogy majd nálam jobb helyen lesz. Meg akartam etetni, hát nem ment, nem tudott csipeszböl enni, ha meg leraktam a kaját nem találta meg, az orra elött. Aztán jobban áttanulmányozva kiderült, hogy kicsit génhibás, az egyik oldalán hiányzik 1-1ujja (elöl 3 hátul 4 van), nincs leharapva vagy ilyesmi, csak nem nöttneki és furán kitekeredve tartja a lábfejét. Kopoltyúja nagyon kicsi volt, pár szál hajjal. Nem voltam biztos benne, hogy még egy hónapot kihúz-e, de nagy nehezen megtanultunk enni, bár semmit nem tud lenyelni ami 2mm-nél vastagabb, felszedett egy kicsit, kopoltyúja is valamennyit nött, bár olyan mitha spirál dauert rakatott volna bele. Szóval Kranky a lehetöségekhez képest jól van, bár a kb. 4 hónap alatt egy centit sem nött (16 centis), de boldognak tünik, odabújik a többiekhez, napi 2x felfedezi az akváriumot, nézegeti a halakat és ráharap a növènyekre. Nem tudom meddig marad meg, de nem bánom hogy hozzám került, vicces kis axi.
Sendy
Én arra gondoltam, hogy annyi összefüggés lehet, hogy most rendszeresen látom, hogy a csigák eszik az axolotl kakától elkezdve a visszaöklendezett májon keresztül mindent, a kavicsok közé meg nem tudtak kellöképpen bemenni, én meg hiába szívtam le a szemetet, ugye nem vagyok gép, 100%-oseredményt nem érhetek el. :-) Viszont a csiguszoknak egész nap csak ez az egy dolguk van, így valószínü jobban csinálják. :-)Sendy » 22 perccel ezelőtt írta:Érdekes felvetés, hogy kavics mellett gombásodnak, homokkal meg nem. Nem lehet, hogy a kavics nem volt megfelelő? Hogy valami tudott belőle oldódni, ami elnyomta lúgosba a vizet és ezért gombásodtak? Elég bele csak pár kavics ami oldódik. Elméletben ugyanannyit szemetelnek most is, ugyanúgy kéne gombásodniuk.A téma minden esetre megérne pár értekezést és nyomozást.Szilvi » Ma, 10:56 írta:Nos, elég régen írtam, azóta érkezett hozzánk még 2 axi, ök is vadasok, az egyik Lucky, a másik a Kranky nevet kapta, vagyis Krankyn csak rajta maradt. Öt egy boltban láttam meg és mondtam a páromnak, hogy szegényke milyen kis alultáplált és mennyire sajnálom öt. Erre másnap visszament és hazaállított vele, hogy majd nálam jobb helyen lesz. Meg akartam etetni, hát nem ment, nem tudott csipeszböl enni, ha meg leraktam a kaját nem találta meg, az orra elött. Aztán jobban áttanulmányozva kiderült, hogy kicsit génhibás, az egyik oldalán hiányzik 1-1ujja (elöl 3 hátul 4 van), nincs leharapva vagy ilyesmi, csak nem nöttneki és furán kitekeredve tartja a lábfejét. Kopoltyúja nagyon kicsi volt, pár szál hajjal. Nem voltam biztos benne, hogy még egy hónapot kihúz-e, de nagy nehezen megtanultunk enni, bár semmit nem tud lenyelni ami 2mm-nél vastagabb, felszedett egy kicsit, kopoltyúja is valamennyit nött, bár olyan mitha spirál dauert rakatott volna bele. Szóval Kranky a lehetöségekhez képest jól van, bár a kb. 4 hónap alatt egy centit sem nött (16 centis), de boldognak tünik, odabújik a többiekhez, napi 2x felfedezi az akváriumot, nézegeti a halakat és ráharap a növènyekre. Nem tudom meddig marad meg, de nem bánom hogy hozzám került, vicces kis axi.
Persze lehet az is amit te mondasz, folyami kavics volt benn kb. tenyérnyi méretüek, amit az Iller folyó partján gyüjtögettünk, majd lemostam lekeféltem, megáztattam 2 napig káliumpermaganátban, majd ismét lemostam, lekeféltem és kiföztem. Ettöl függetlenül persze elképzelhetö hogy valami mégis oldódott belölük, de ph tesztet csinálok kb. 2 hetente csak ellenörizni, de nem volt kiugró eredmèny sosem.
Van benn most is 1-2 kö dekorációként benyomva a homokba, azok akkor tuti nem oldódnak, de most csináltam egy bújót nekik mèg pár megmaradt köböl, akváriumszilikonnal ragasztgattam össze, azok között még lehet oldódos, ma este be tudom rakni, majd kiderül.
Szilvi
Képek
Íme a múltkor lemaradt képek.
- Csatolmányok
-
- Psycho
- Psycho.jpg (1.5 MiB) Megtekintve 6938 alkalommal
-
- Nyx
- Nyx.jpg (1.48 MiB) Megtekintve 6938 alkalommal
-
- Mimi
- Mimi.jpg (558.42 KiB) Megtekintve 6938 alkalommal
-
- Mimi & Kranky
- Mimi & Kranky.jpg (1.5 MiB) Megtekintve 6938 alkalommal
-
- Lucky
- Lucky.jpg (1.58 MiB) Megtekintve 6938 alkalommal
-
- Éva
- Éva.jpg (1.65 MiB) Megtekintve 6938 alkalommal
-
- Axik
- Axik.jpg (907.84 KiB) Megtekintve 6938 alkalommal
Szilvi
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Gondolkodtam elég sokat, és Mayának voltak szűrési problémái mostanában, így arra jutottam, hogy nálad a gombásodás fő okában a szűrést látom látatlanban. Ha nincs kellő szűrési teljesítmény fizikailag és biológiailag, akkor megnövekszik a gombásodás, illetve hiába kezeled, visszajön pár napon belül. Mayánál a gondot egy gyárilag hibás szűrő okozta, ami a teljesítményének töredékét se tudta ténylegesen produkálni, amire sajnos csak egy személyes találkozáskor derült fény. A homok szerintem azért jelent nálad megváltást, mert részben átveszi a szűrés és bomlás feladatát, illetve a csigák jobban hozzáférnek a bomló dolgokhoz. De hogy egy kis cáfolatot is mondjak, múltkor a felismerhetetlenségig elrohadt májdarabot találtam a vízben (valaki visszaköpte és napokig megbújt), de a víznek, állatoknak semmi baja, mert akkora szűrés van a vízben, hogy kompenzálta a bomlást, tehát kellő szűrésnél egy kevés bomló ételmaradék (és tudjuk hogy a máj a legrosszabb ilyen tekintetben) látható gondot nem okoz, mert a víz biológiája megküzd vele. Persze nem követendő példa az enyém, csak érdekességnek írtam.Szilvi » 2013.11.06. 14:51 írta:Én arra gondoltam, hogy annyi összefüggés lehet, hogy most rendszeresen látom, hogy a csigák eszik az axolotl kakától elkezdve a visszaöklendezett májon keresztül mindent, a kavicsok közé meg nem tudtak kellöképpen bemenni, én meg hiába szívtam le a szemetet, ugye nem vagyok gép, 100%-oseredményt nem érhetek el. :-) Viszont a csiguszoknak egész nap csak ez az egy dolguk van, így valószínü jobban csinálják. :-)
Persze lehet az is amit te mondasz, folyami kavics volt benn kb. tenyérnyi méretüek, amit az Iller folyó partján gyüjtögettünk, majd lemostam lekeféltem, megáztattam 2 napig káliumpermaganátban, majd ismét lemostam, lekeféltem és kiföztem. Ettöl függetlenül persze elképzelhetö hogy valami mégis oldódott belölük, de ph tesztet csinálok kb. 2 hetente csak ellenörizni, de nem volt kiugró eredmèny sosem.
Van benn most is 1-2 kö dekorációként benyomva a homokba, azok akkor tuti nem oldódnak, de most csináltam egy bújót nekik mèg pár megmaradt köböl, akváriumszilikonnal ragasztgattam össze, azok között még lehet oldódos, ma este be tudom rakni, majd kiderül.
Milyen szűrőd van? Márka, típus. Anno szerintem ezen a nyomon nem mentünk végig...
Sajnos a személyes jelenlétet nagyon nehezen helyettesíti a netes tanácsadás, nagyon részletes leírás és fényképes dokumentációval lehet teljes képet kapni, hogy az ember ránézésből vagy két kérdésből megoldja a rejtélyt. Sajnos nem vagyok Hercule Poirot, bár néha még ő is elsiklik pár részlet fölött
Sendy
jbl cristalprofi e1501 greenline külső szűrőm van, az akvárium meg 120x60x60-as, de nincs tele, úgyhogy a szűrés elméletileg elég és nekem semmi nem utal arra, hogy hibás lenne, nem hangos, forgatja a vízet rendesen. Mondjuk azt nem tudom mi jelezheti amúgy ha rossz.
Szilvi