Nos közkívánatra az elmúlt két hónap „rövid” jellemzése: Nem kívánom senkinek.
Először hatalmas volt az öröm mikor megszülettek a peték, aztán miután kikeltek úgy inalt el a lelkesedés. Miután 8csomag sórákom nem kelt ki, ami a fő és egyetlen táplálékuk lenne, naná hogy ezen a hétvégén romlott el a fűtés is, még véletlenül se tudjanak kikelni azok a rohadt sórákok, aztán az elektromos fűtőszálamat kezdetem el használni, jó pár nap eltelt mire rájöttem, hogy nekem jéé van ilyenem is, pár napig folyamatosan 30fokot tudott tartani, de így is csak a fele kelt ki, aztán egy nap hatalmas pukkanás kíséretében kettérepedt a fűtőszálam. Itt döntöttem el, hogy a sórák biznisznek ezennel vége. Addig fagyasztott vízibolhát ettek, döglött sórákkal és növendék haltáppal. Az első fajta vízibolha rettentő jó volt, amit vettem és az első fajta növendék haltáp is. Aztán többé egyikből se kaptam olyat, amit nagyon sajnálok. (Később volt valami vörös lazacizé is, azt is megették ímmel-ámmal.) Az első adag kétfelé volt osztva egyik dobozba kb. 300 a másikban kb. 200, az elején naponta 10-20 halt meg, aztán néha 60-70 is naponta, vagy egymást rágcsálták, vagy nem találták meg a kaját, és éhen haltak (Naponta kellett takarítani őket, mert a kajamaradékba beleragadtak és meghaltak, szerencsére most már csak hetente egyszer kell őket takarítani.). A 300as dobozba már számolható mennyiség lett 3hét alatt ott 9 hegylakó maradt, akiket ezek után külön raktam és a másik dobozt megfeleztem, egyszer viszont túletettem a 9 hegylakót aztán ők mind meghaltak (a kaja elzárta a víz felszínét). Egyébként a levegőztetőm 4felé van osztva, úgy hogy az egyik a nagy akváriumba megy a másik a sórákokhoz ment, aztán a kicsi akváriumhoz is egy ahol a kis vadas és a kis golden növekedett, és végül a kicsikhez. Jött a huszadika és ismét lepetéztek, kicsit kezdtem megbolondulni, akkor vettünk még egy dobozt, így a folyosón 2akvárium és 3doboz állt, káosz volt, a huszadikai adagot 2felé osztottam, de egy hónapos korukra az összes elpusztult, nem tudom miért, az elején sok halt meg, aztán mind.
Azóta a megmaradt elsejei adag felét négyfelé osztottam mostanában 3naponta egy pusztul el, talán vannak olyan 100an. Végre fagyasztott tubifexet esznek, de vannak olyan eszesek amelyek egyszerűen nem találják meg, nem éreznek rá, ők hullanak ki mostanában, de van amelyik 2-3szro nagyobb mint a többi. És látok köztük fehéret is! Pedig az összes pete vadas volt, majd megpróbálom lefotózni őket, csak olyan picik, de megnyugodtam, valószínűleg ők már megmaradnak, látszanak az első lábacskáik és hatalmas a kopoltyújuk, és a nagyobbaknál mintha jönne a hátsó láb is. Senkinek nem kívánok ennyi aggódást. Hogy nem tudtam nekik megfelelő kaját adni, hogy annyi halt meg mindennap. Időközbe 20-30 boltot hívtam fel, hogy van-e valakinek élő kicsi vízibolhája ami megmentette volna őket, de sajnos azt csak a kemény tél közepén kapni, mivel a jég alól halásszák ki talán január felé kapni. Kicsit le is vannak maradva a korukhoz képest, valószínűleg az elégtelen táplálkozás miatt, de remélem ez nem lesz semmilyen kihatással az életükre. Két hét múlva szerintem már vihetőek is, most végre kezdenek belehúzni a növésben.
A kicsikről tömören ennyit.
Ezzel egy időbe az újabb adag kicsi után, történt a fehérem balesete. Így is sík ideg voltam a kicsik etetése miatt, próbáltam lereszelt tubifexel, vörös szúnyoglárvával, májjal de egyik se tetszett nekik. Nos vissza, a fehérem kopoltyúja gombás lett, így rögtön kivettem és egy alacsony vödörbe raktam, ami felett egy 5centirs rést hagytam, másnap reggel azzal ébresztettek hogy lent van. Az is jobb lett volna ha végigpattog a lépcsőn, ő ahelyett az egyetlen lukat megtalálta hogy közvetlenül 3métert essen és a kőbe csapódjon, talán még a fém korláttal is ütközött útközbe, majd ki tudja mikor történt, elvileg hajnali 2kor volt egy csattanás aztán reggel 8kor rátaláltunk. Lent mindenhol vér, mikor hozzáértem megmozdult, rögtön fölvittem és vízbe raktam, egy nagyobb vödörbe. Élettelenül az oldalára borulva lebegett, senki meg nem mondta volna, hogy valaha felgyógyul. Kicsit pörgetek, másnap hűtőbe került, 9nap múlva szabadult, sokkal jobban nézett ki, aktív volt és evett, végre elmúlt a fránya gombája is. De még a kis akváriumba gyengélkedett ahol visszahízott, a kopoltyúja végig szép volt, a farka vége begyógyult, a hasa rendbe jött, 3hét alatt pedig minden levegő eltűnt belőle. Ő egy csoda, egy nagybetűs csoda. Én úgy aludtam el miden nap a baleset után, hogy csak még egy napot élhessen, minden este ezt kívántam, szívem szerint az összes kicsi életét föláldoztam volna, csak őt megmenthessem, aztán egyszer csak már heteket kívántam, hónapokat, éveket. Teljesen felgyógyult, senki nem mondaná meg róla, hogy mekkorát is esett.
Hazahoztam az új picit Yesung-ot még a petézések előtt, ma már látni hogy nagyon különleges színe lesz, teljesen más a mintája mint a másik vadasomnak, nagyon jól kijöttek a goldennel eleinte, aztán a fehérem balesete után kellett az akvárium, így őket a nagyba a nagy vadas mellé beraktam. A két kicsi hiperaktív, egész nap úsznak, nem állnak le egy percre se, aztán mennek és a nagyokat is feldöntik, ugrálnak a vadason, után a fehéren, kergetőznek. Hiába etetem hányásig őket és olyan kerekre hogy szétdurrannak, másnapra olyan gebék, mint akik egy hete nem kaptak enni, és semmi sincs kihányva, egyszerűen egész nap mozognak. Idegesítik a nagyokat, együtt nagyon rosszak, a nagyok persze tűrik, egyedül a fehérem az aki mindig elmászik, ha a közelébe mennek. Ő mióta visszakerült a nagy akváriumba elég antiszociális, nem csoda 3hónapig egy axit se látott előtte pedig még soha nem volt olyan, hogy egyedül lett volna. Azóta nem megy be a barlangba, főleg akkor nem mikor a többi bent van, azon kívül teljesen rendbe van.
A kicsik és a fehérem esete közbe jött egy balul elsült, crystal tabletta esete. Amitől a nagy vadas kopoltyúja és úszóhártyája teljesen eltűnt, a goldennek is, egyedül a kis vadasnak nem lett semmi baja. Miután másnap megláttam mit okozott a tabletta, rögtön kivettem őket, ott abba a szent pillanatba azt gondoltam, hogy mindegyikük megfog halni, annyira rosszul néztek ki, én aznap pont elutaztam így nem tudtam kitakarítani őket, így vödörbe töltöttek pár napot. Mostanában azóta az úszóhártyájuk helyrejött, viszont a kopoltyújuk még nem. Akkoriban azt hittem, minden fronton, az összes axim meg fog halni.
Jelen: Rettentő rosszak és aktívak a kicsik, nagyon. A nagyok pedig tűrnek. Enni újra normálisan esznek, a crystal tablettás eset után nem akartak enni, mostanában semmi probléma nincs velük. Lekopogom. Mindegyikük jól van. Van 2béka haverjuk, hirugohan, japánul ebéd, és bangohan, vacsora, a nevük, legalább 4hónapja velük élnek és imádják egymást. Állandóan az axik körül vannak, a fejükön a hátukon, vagy az álluk alatt pihengetnek, csipeszből esznek, teljesen axinak képzelik magukat, és szerintem az axik is így látják őket. Ugyanúgy néznek ki, ugyanaz a hártyás úszóláb, a szín, rettentő aranyosak együtt, legközelebb veszek még békát, hogy mindegyiknek legyen egy.
Méretek kb.:
Siwon (fehér): 25cm (baleset óta megrövidült)
Hikaru (nagy vadas) 24cm
Heechul (golden) 16-7cm
Yesung (pici vadas) 11-13cm
Méretkülönbségek ellenére teljes harmóniában élnek.
Ági kimerítő voltam?
Képek még ma, de kicsik később másik bejegyzésben. :) Az egy hónapos picikről holnapután tudok képeket csinálni, de lesznek!