Akvárium növényzet (élő és mű)
Moderátor: Axolotl moderátor
Akvárium növényzet (élő és mű)
A növények fogós kérdés, mert kevés növény bírja a hideg és sötét akváriumokat, de kettőről tapasztalataimból tudom, hogy nemcsak hogy megélnek, de burjánzanak is ebben a környezetben, ezek a valizneria és anubias nevűek. Érdemes élő növényt betenni, mert elősegítik a víz természetes tisztulását, oxigént adnak és sötétet, illetve fekvőhelyet is az állatoknak, viszont ha látjuk, hogy bármelyik levele vagy maga a növény rohadásnak indul, azonnal ki kell szedni, mert nagyon hamar elronthatja a vízminőséget.
Műnövényből bármelyiket használhatjátok, de én az élőre szavazok.
Műnövényből bármelyiket használhatjátok, de én az élőre szavazok.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Gömbmoha avagy játékgömb
Az én axijaim gömbmohákat is kaptak valiznérián és anubiason kívül. Szeretik szétszedni majd azon aludni, rámászni, görgetni. Nem mellékesen a gömbmoha is bírja az axik számára ideális fény és hő viszonyokat. Havonta célszerű kicsit átmosni csapvíz alatt, hogy visszakapja eredeti színét. A valiznéria kicsit fényigényesebb, tehát teljes sötétben nem jellemző, hogy sokáig megmarad. Néhány órás világításra szüksége van.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
- kaloczir
- Megrögzött fórumozó
Nem kívánatos csigák
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egyenlőre még nincs sok növény az akváriumban, de iszonyatosan sok a csigánk. Ezek honnan jönnek? Én úgy gondoltam, hogy a növényekből. Másra nem tudok gondolni. Nagyon sokat kiszedtem valamelyik nap, de mára megint nagyon sok lett. Lehet ezekkel valamit csinálni?
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egyenlőre még nincs sok növény az akváriumban, de iszonyatosan sok a csigánk. Ezek honnan jönnek? Én úgy gondoltam, hogy a növényekből. Másra nem tudok gondolni. Nagyon sokat kiszedtem valamelyik nap, de mára megint nagyon sok lett. Lehet ezekkel valamit csinálni?
kaloczir
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Nem kívánatos csigák
Az élő növényeken elég ha csak 1-2 pete volt mikor megvetted és nőni fognak a csigák. Kicsi barna hosszúkás házú csigáink szoktak lenni, de nekem a sötét axis akváriumot a maga max 21 fokával nem bírják és kipurcannak, vagy csak nem szaporodnak. Páromnak világított és melegebb akváriuma van, nos ott a 15 liter vízben van vagy 50-70 csiga már és nem lehet velük mit kezdeni. Szóval az a tapaasztalatom hogy axis akváriumba nem képes egy csigafaj se szaporodni. Más hasznos csigáknál is hiába próbálkoztam.kaloczir írta:Sziasztok!
Csigák ellen van csigaevő csiga, de igen agresszív egy teremtés, nem túlzottan ajánlott aljzatos állatokhoz mert betámadja azokat is. Van csigaevő hal is de az se rakható axi mellé. A növényeket szálanként, levelenként átmosod, levakarod körömmel a petéket, a csigákat kiszeded és hidegben világítatlanul hagyod az akváriumot. Akkor talán elviselhető lesz az állomány.
Sendy
- kaloczir
- Megrögzött fórumozó
Ez gáz! Az én vagyis az akvárium vize kb. 22-24 fokos általában, nem tudom le vinni a hőmérsékletét. Nagyon gyorsan szaporodnak ezek a kis undorító csigák. Azt hiszem az lesz, hogy szétszedem az akváriumot és mindent átmosok rendesen. Talán akkor megszabadulok tőlük.Sendy írta:Az élő növényeken elég ha csak 1-2 pete volt mikor megvetted és nőni fognak a csigák...kaloczir írta:... iszonyatosan sok a csigánk
Amúgy van valami vízhűtő rendszer akváriumokhoz? Egy napig sem marad 21 fokos a víz. Az alá meg nem is tudok menni.
Köszi a válaszodat!
kaloczir
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Az akvárium teljes szétszedése teljesen fölösleges. Max akkor lenne esélyed, ha az összes növényt kivágod, az állatokat átmosod (azaz végigsimogatod őket előkészített vízzel, hogy róluk is lejöjjön a pete ha akad), mindent forró vízzel, vagy gőzzel átforrázol annyira hogy azt már semmi se élje túl, a kavicsokat sütőbe rakod 1 órára majd forró vízzel átforrázod, a műnövényeket szintén forró vízzel lemosni és lecsutakolni egyesével az összes levelet és szárat (és reménykedj hogy nem megy tönkre). Így van esélyed. De a következő élő növénnyel simán újrafertőzheted az akváriumot. Vagy hallal, vagy akármivel.kaloczir írta:Ez gáz! Az én vagyis az akvárium vize kb. 22-24 fokos általában, nem tudom le vinni a hőmérsékletét. Nagyon gyorsan szaporodnak ezek a kis undorító csigák. Azt hiszem az lesz, hogy szétszedem az akváriumot és mindent átmosok rendesen. Talán akkor megszabadulok tőlük.
Amúgy van valami vízhűtő rendszer akváriumokhoz? Egy napig sem marad 21 fokos a víz. Az alá meg nem is tudok menni.
Köszi a válaszodat!
Vízhűtésre a hűtős topikban találsz lehetőségeket. Nekem a szoba 23-24 fokos, a vizem 20,5 2 db 8 centis pcventivel fuvatva. 26 fok alatt a peltier is jól működik.
Sendy
- Monique
- Mániákus fórumozó
Vízi növény/nem vízi növény
Sziasztok!
Azt hiszem mindenkinek hasznos, ha átnézi ezt az oldalt mielőtt vásárolni indul: http://www.akvarista.hu/?oldal=1&cikk=1599
Tegnap az Atlantiszban átvertek kissé. Nemigazán értek a növényekhez, szóval nem volt nehéz dolguk. Mikor hazaértem és utánanéztem, hogy pontosan mit is vettem, akkor döbbentem rá, hogy nem is vízi növényt kaptam. Valiznerájuk egyáltalán nem volt, Anubias meg nem volt túl jó állapotban (ezért a kettőért mentem).
Azt hiszem mindenkinek hasznos, ha átnézi ezt az oldalt mielőtt vásárolni indul: http://www.akvarista.hu/?oldal=1&cikk=1599
Tegnap az Atlantiszban átvertek kissé. Nemigazán értek a növényekhez, szóval nem volt nehéz dolguk. Mikor hazaértem és utánanéztem, hogy pontosan mit is vettem, akkor döbbentem rá, hogy nem is vízi növényt kaptam. Valiznerájuk egyáltalán nem volt, Anubias meg nem volt túl jó állapotban (ezért a kettőért mentem).
Ági
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Vízi növény/nem vízi növény
Akkor milyen növényt adtak?Ági írta:Sziasztok!
Sendy
- Monique
- Mániákus fórumozó
Re: Vízi növény/nem vízi növény
Fittonia, aminek szép fehér erezete van. Elvileg pár hétig bírni fogja, majd meglátjuk.Sendy írta:Akkor milyen növényt adtak?Ági írta:Sziasztok!
Ági
- Monique
- Mániákus fórumozó
Gomba vagy valami más?
Párom néhány napja meglepett engem és az axikat néhány új vízinövénnyel. Nagyon szépek, de nem igazán érdeklődött róluk, ami megtetszett neki azt megvette. Az egyiket már az utazás kissé megviselte, de nem is ez a lényeg, hanem egy másik növénynek a közepén lévő új hajtáson megjelent valami nyálkás cucc. Lehet, hogy gomba? Az akváriumban sehol máshol nem találkoztam ilyennel, és az axik is jól vannak. Pénteken raktuk be az új növényeket. Mikor beraktuk nem tűnt fel, hogy ott lett volna. Csatoltam képet, amin látszik, ja és másnapra a szűrőm felmondta a szolgálatot, szóval a víz teteje is furcsán olajos.
Ági
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Gomba vagy valami más?
Nem tudom mi lehet. Metilénnel tesztelném, ha színeződik, akkor tudod mi a dolgod. Ez mellett egy jó erős zuhanyt adnék neki a kádban, esetleg gyorsfürdő löttyben áztatnám pár órát, majd sima vízben és utána vissza az akváriumba.Monique írta:Párom néhány napja meglepett engem és az axikat néhány új vízinövénnyel. Nagyon szépek, de nem igazán érdeklődött róluk, ami megtetszett neki azt megvette. Az egyiket már az utazás kissé megviselte, de nem is ez a lényeg, hanem egy másik növénynek a közepén lévő új hajtáson megjelent valami nyálkás cucc. Lehet, hogy gomba? Az akváriumban sehol máshol nem találkoztam ilyennel, és az axik is jól vannak. Pénteken raktuk be az új növényeket. Mikor beraktuk nem tűnt fel, hogy ott lett volna. Csatoltam képet, amin látszik, ja és másnapra a szűrőm felmondta a szolgálatot, szóval a víz teteje is furcsán olajos.
Sendy
- Monique
- Mániákus fórumozó
Nem festi a metilén. Lezuhanyoztattam meg stb, körömmel simán lehúztam a trutyit, majd visszaraktam. Most pár nappal később megint kezd "visszanőni" rá az a valami. Lehet, hogy ez a növény ilyen trutyit enged alapból?Sendy írta:Nem tudom mi lehet. Metilénnel tesztelném, ha színeződik, akkor tudod mi a dolgod. Ez mellett egy jó erős zuhanyt adnék neki a kádban, esetleg gyorsfürdő löttyben áztatnám pár órát, majd sima vízben és utána vissza az akváriumba.Monique írta:Párom néhány napja meglepett engem és az axikat néhány új vízinövénnyel. Nagyon szépek, de nem igazán érdeklődött róluk, ami megtetszett neki azt megvette. Az egyiket már az utazás kissé megviselte, de nem is ez a lényeg, hanem egy másik növénynek a közepén lévő új hajtáson megjelent valami nyálkás cucc. Lehet, hogy gomba? Az akváriumban sehol máshol nem találkoztam ilyennel, és az axik is jól vannak. Pénteken raktuk be az új növényeket. Mikor beraktuk nem tűnt fel, hogy ott lett volna. Csatoltam képet, amin látszik, ja és másnapra a szűrőm felmondta a szolgálatot, szóval a víz teteje is furcsán olajos.
Ági
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Lehet :) Nekem haldoklás előtt csinálta a vitorlavirágom ezt. Kivettem a vízből, azóta szárazon tárolom, semmi baja.Monique írta:Nem festi a metilén. Lezuhanyoztattam meg stb, körömmel simán lehúztam a trutyit, majd visszaraktam. Most pár nappal később megint kezd "visszanőni" rá az a valami. Lehet, hogy ez a növény ilyen trutyit enged alapból?Sendy írta:Nem tudom mi lehet. Metilénnel tesztelném, ha színeződik, akkor tudod mi a dolgod. Ez mellett egy jó erős zuhanyt adnék neki a kádban, esetleg gyorsfürdő löttyben áztatnám pár órát, majd sima vízben és utána vissza az akváriumba.Monique írta:Párom néhány napja meglepett engem és az axikat néhány új vízinövénnyel. Nagyon szépek, de nem igazán érdeklődött róluk, ami megtetszett neki azt megvette. Az egyiket már az utazás kissé megviselte, de nem is ez a lényeg, hanem egy másik növénynek a közepén lévő új hajtáson megjelent valami nyálkás cucc. Lehet, hogy gomba? Az akváriumban sehol máshol nem találkoztam ilyennel, és az axik is jól vannak. Pénteken raktuk be az új növényeket. Mikor beraktuk nem tűnt fel, hogy ott lett volna. Csatoltam képet, amin látszik, ja és másnapra a szűrőm felmondta a szolgálatot, szóval a víz teteje is furcsán olajos.
Sendy
-
- Fórumozó
Utólagos növényzet
Üdv mindenki! : )
Új vagyok a fórumon, mindenkinek gratulálok az axijához! : )
1 hónapja vettem terrarisztikai börzén Marvint, fehér aximat (később rakok képet is), és hát semmim nem volt hozzá, ráböktem hogy én nekem KELL egy axi, és következő egy hónapban futkorásztam minden felszerelésért, de most elakadtam. eddig nézegettem a fórumot, de nem találtam választa a kérdésemre. lényeg az, hogy elfogyott a pénzem, és kavicsaim alatt nincs növény táptalaj, se semmi, illetve növény sincs az akváriumban.:S Kérdésem tehát, meg lehet oldani valahogy, hogy utólag pótlom a növényeket, és hogyha igen, hogy tudom életben tartani majd őket? műnövényt pedig csak végső megoldásként szeretnék.:S
1 hónapja vettem terrarisztikai börzén Marvint, fehér aximat (később rakok képet is), és hát semmim nem volt hozzá, ráböktem hogy én nekem KELL egy axi, és következő egy hónapban futkorásztam minden felszerelésért, de most elakadtam. eddig nézegettem a fórumot, de nem találtam választa a kérdésemre. lényeg az, hogy elfogyott a pénzem, és kavicsaim alatt nincs növény táptalaj, se semmi, illetve növény sincs az akváriumban.:S Kérdésem tehát, meg lehet oldani valahogy, hogy utólag pótlom a növényeket, és hogyha igen, hogy tudom életben tartani majd őket? műnövényt pedig csak végső megoldásként szeretnék.:S
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Utólagos növényzet
Axi alá nem kell táptalaj, csak magad szívatod vele. Nekem kosarakban voltak a növények és azokat körberaktam kaviccsal. Vigyázni kell mert a kezük beleszorulhat, ezért kell alaposan körberakni. Kevés növény bírja ki a sötét 19-20 fokos vizet hosszú távon. És ha a körülményeket túl is éli, akkor az axik fognak vele végezni amikor létrának vagy éppen csücsüldének akarják használni és habtestükkel letörik a leveleket. Valiznériát és gömbmohát tudok ajánlani, azok bírják és nem túl drágák. Minden más nekem kipusztult. Azóta műnövények vannak, nem szereti annyira, de a végén ott tartottunk hogy havi 6-8 ezer forintnyi vízinövényt pusztított el Ling-ling drágaságom. Pedig aztán olyan vastaglevelű vizes terrarisztikai bokrot is hoztak nekem amire ígérték hogy kipusztíthatatlan. Azt is sikerült. Egyszer a 2000 ft-ot vízipetrezselymet (nem tudom a nevét, engem petrezselyembokorra emlékeztetett) leamortizálta 2 óra alatt, mert neki nagyon tetszett belebújni. Nyugodtan vegyél műnövényeket :) és mellé élőket. A gömbmohákkal lehet focizni, meg bökdösni, azt szokták szeretni. Ez mellé, ahogy van pénzed kisérletezhetsz növényekkel de arra gondolj, hogy ezek 30 centis óriásokká fognak nőni, akiknek a súlyát el kéne bírnia majd a növénynek.Schrodt13 írta:Üdv mindenki! : )
Sendy
Ismerős a helyzet. Nálunk a drága nagyfejű meg a társa anno 6-7 ezer forintnyi növényt nyírtak ki. Már nem bírtuk anyagilag a a vásárlásukat. Szerettek rajtuk pihenni...meg kitúrni őket az ajzatból...vannak 2000Ftos vastag nagy leveles növényeink, azokon szokott a nagyfejű pihenni..de beszereztünk 4 db műnövényt is. Azokat legalább nem eszik meg a csigák és nem nyomják ki az axik. Persze mellettük jó hogy van élőnövény is. De hogy műnövény jobban bírja az is biztos.Sendy írta:Axi alá nem kell táptalaj, csak magad szívatod vele. Nekem kosarakban voltak a növények és azokat körberaktam kaviccsal. Vigyázni kell mert a kezük beleszorulhat, ezért kell alaposan körberakni. Kevés növény bírja ki a sötét 19-20 fokos vizet hosszú távon. És ha a körülményeket túl is éli, akkor az axik fognak vele végezni amikor létrának vagy éppen csücsüldének akarják használni és habtestükkel letörik a leveleket. Valiznériát és gömbmohát tudok ajánlani, azok bírják és nem túl drágák. Minden más nekem kipusztult. Azóta műnövények vannak, nem szereti annyira, de a végén ott tartottunk hogy havi 6-8 ezer forintnyi vízinövényt pusztított el Ling-ling drágaságom. Pedig aztán olyan vastaglevelű vizes terrarisztikai bokrot is hoztak nekem amire ígérték hogy kipusztíthatatlan. Azt is sikerült. Egyszer a 2000 ft-ot vízipetrezselymet (nem tudom a nevét, engem petrezselyembokorra emlékeztetett) leamortizálta 2 óra alatt, mert neki nagyon tetszett belebújni. Nyugodtan vegyél műnövényeket :) és mellé élőket. A gömbmohákkal lehet focizni, meg bökdösni, azt szokták szeretni. Ez mellé, ahogy van pénzed kisérletezhetsz növényekkel de arra gondolj, hogy ezek 30 centis óriásokká fognak nőni, akiknek a súlyát el kéne bírnia majd a növénynek.Schrodt13 írta:Üdv mindenki! : )
Chantall
- Maya
- Adminisztrátor
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő
Én az összes anubias félét ajánlom, jól megvannak fény nélkül és már fél éve bírja nálam. Rengeteg féle van, kisebb-nagyobb, apró-sok leveles általában azok is 2000-3000 ft között vannak, de tényleg strapabíróak.Schrodt13 írta:Üdv mindenki! : )
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ling-ling azt is kinyírta, letörte a leveleit és ettől kinyúvadt a növényMaya írta:Én az összes anubias félét ajánlom, jól megvannak fény nélkül és már fél éve bírja nálam. Rengeteg féle van, kisebb-nagyobb, apró-sok leveles általában azok is 2000-3000 ft között vannak, de tényleg strapabíróak.
Sendy
- Maya
- Adminisztrátor
Nálam sose fekszenek rá szerencsére, de néha ellebegnek fölötte, egyedül a békák használják, régen volt egy imádott növényük nagyon sűrű szárai voltak és volt hogy egyszerre hárman másztak bele abba az egy kis növénybe, de a kevés fény miatt kinyuvadt... Hosszabb ideig bírják mint a petrezselyem meg nagyon világos zöld fénykedvelők.Sendy írta:Ling-ling azt is kinyírta, letörte a leveleit és ettől kinyúvadt a növényMaya írta:Én az összes anubias félét ajánlom, jól megvannak fény nélkül és már fél éve bírja nálam. Rengeteg féle van, kisebb-nagyobb, apró-sok leveles általában azok is 2000-3000 ft között vannak, de tényleg strapabíróak.
Maya
-
- Fórumozó
rendben akkor megnézegetem amiket mondtatok.:) köszi szépen.:)Schrodt13 írta:Üdv mindenki! : )
Gömbmoha tapasztalat
TÖRPÉNET. :)
Két gömbmohát kaptak a nyáron a bojtipajtik. Az egyik szabályos volt, a másiknak viszont már kezdett kinőni a "gyereke", szóval egy nagyobb, laposabb gömb + a kisebb tartozéka. Ilyen "gyerekeset" kétszer is gondoljátok meg, hogy vesztek-e, mert a jószágaim szabályosan szétmarcangolták. De szószerint: meg akarták enni, majd rájöttek, hogy nem ehető és kiköpték, de nem jegyezték ezt meg, hanem valahányszor arra jártak - vagy épp juszt el se mentek -, folytatták a ramazurit. Persze lehet, hogy egyszerűen csak kihívásnak tekintve az ügyet, kedvenc elfoglaltságként jegyezték raptor módjára széttépni szegény kis gömböcöt. A gömbmohának - egyébiránt algatelepnek - pedig jó tulajdonsága, hogy ha egyszer kitépsz belőle, onnantól a tépett rész nem illeszkedik vissza a gömb viszonylag homogén felszínébe, hanem a tépésnyom bizony lifeg, tökéletes kulcsingerként szolgálva az axiknak. Miért is ne alapon.
ÉLET AZ AXIK UTÁN, AVAGY ALTERNATÍV FELHASZNÁLÁS.
Úgyhogy meguntam, és már nem csak a kicsi tépéseket, hanem az egész megnyomorított gömböt kiszedtem. Azóta a húgom déli fekvésű, fényáradatos szobájának ablakában, egy befőttesüvegben lebeg az összes, egységükben megtépázott tartozékával együtt. Csodálatos, mert a sötét északi szobám mesterséges megvilágítást is nélkülöző akváriumához képest rettentő aktív fotoszintézis során a "mohák" által megtermelt oxigén ezer kis buborékba rendeződik, amik feltolják őket a vízfelszínig. :) A buborékok nem is pukkannak ki, hanem tartják őket. Nagyon különleges és szép látvány, főleg délelőtt, amikor besüt a nap az ablakon, megtörve a fényt a buborékokon, és a színek élénkzöldek. Az üvegben akváriumvíz van, nem csapvíz (nemtommé, de szerintem jobb), azt szoktam 2-3 hetente cserélgetni nekik. Szerintem marha jó dolog, és remélem, a sok kis cafat megnő felnőtt méretűre pár éven belül. :) És nem drágák, mert a 3-4 centi átmérőjű gömbmohákat valami 400 Ft-ért vettem darabját a kisállatosnál.
AKVÁRIUMI FUNKCIÓ.
Azt nem tapasztaltam, hogy játszanának velük - mármint nem horrorosdit, hanem úgy rendesen -, Sendyvel ellentétben. Lehet, hogy az axik bébikorában érdemes már a gömbmohát nekik adni, hogy belefeküdjenek, és valahogy hozzászocializálódjanak. Mint a bögréhez, amibe ma is ugyanúgy belemásznak, mint ahogy csarnoknyi méretek között elvesztek benne, mikor még üveggolyó hosszúságúak voltak. Így szép meg jó, de legalábbis az enyémek totál közömbösek a SZÉP SZABÁLYOS - axi nyelven semmi extrás - gömbök iránt, amit nem jön késztetésük meggyilkolni. :)
Viszont érdemes párat bedobálni nekik, mert csak-csak ide-odalöködik, egy hét alatt mindent bejár, és szabályosan koszt gyűjt magába (belül üreges, és a szálai vagy nemtommijei között simán beszűr bármit), kiegészítve ezzel bio módon a szűrő működését. Ezért érdemes a tisztításkor kimosni egy kicsit, óvatosan megnyomkodva, mint a szivacsot, de vigyázva, hogy ne essen szét.
Meg hát cuki is, ezért simán lehet önmagáért való. :)
HOGYAN.
Ha akváriumba vesztek! Próbáljatok minél szabályosabb gömböt kiválasztani, felületi egyenetlenségeket, "gyerekeket" (kinövéseket) kerülve. Otthon, mielőtt az akváriumba teszitek, alaposan mossátok le csap alatt, és akár áztathatjátok is másik vízben, hogy minél kevesebb koszt ÉS ÉLŐSKÖDŐT vigyetek át a kereskedésbeli ki tudja, milyen környezetből az axikhoz. Miután megvettem, a semmiből apró, bogárszerű akármik kezdtek elszaporodni, pedig még hígítatlan natúr tisztítószerrel (a reklám helye: Amway-féle L.O.C-vel) is megtisztítottam úgy, hogy ráfolyattam egy picit, és összenyomkodtam, mint a szivacsot, és amikor már habzott, alaposan leöblítettem. (Aki netán használ L.O.C-t, az bátran tisztítson vele akvárium-tereptárgyakat, szűrőt, magát az akváriumot is újonnan vagy nagytakarításnál, ha nem bírja a keze az ecetet. A szűrő szivacsát is mindig abba áztatom, időnként a szűrőt magát is, lévén pick up belső szűrő, minden tartozékával: pipával, tappanccsal stb.) Nem állítom, hogy a mohában laktak ezek a kis gizmók, főleg, hogy alaposan megpucoltam, de tény, hogy nem áztattam ki őket, ezért rájuk tapadva túlélhették a peték vagy ők maguk a behatásokat. Ezért mondom, hogy érdemes áztatni pár órát vagy egy éjszakát, és a vízben már látni, ha kimásznak belőle izék. :)
Ennyit a gömbmoháról, ajánlom szeretettel. Mondanom sem kell, hogy fényre totál igénytelen. Nem fog nőni valószínűleg, mert gyér fotoszintézist végez fény híján (onnan tudom, hogy nem tolják fel a bubik, meg mert törvényszerű ), de hogy megél, az immár 9 hónapja bizonyított tény. :) De az ablakban is jól mutat! :)
ÖGYÉB.
Ma pedig megvettem életem első igazi vízinövényét, egy anubiast, bízva a pozitív tapasztalatokban és figyelmen kívül hagyva a negatívakat. :) A falánkabbik bojtos azonnal megkörnyékezte, jól meggyőződött afelől, hogy nem érdemes megenni (szépen kiköpte a levelet, amit egészben befalt), tesztjelleggel belecsimpaszkodott, majd tudomásul véve az új hasznavehetetlen szerzet létezését, odébb somfordált. :) Már pár órája ismerik egymást, de eddig még nem háborúztak egymással. :) Meglátjuk, ha csúf véget ér az ismeretség / akváriumtagság / nem-kaja-de-hátha-ság meg mátkaság, szólok. Következőkor megpróbálkozom egy olyan v-v-v-akármiszkusszal, amit már említettetek itt a fórumon. :)
Két gömbmohát kaptak a nyáron a bojtipajtik. Az egyik szabályos volt, a másiknak viszont már kezdett kinőni a "gyereke", szóval egy nagyobb, laposabb gömb + a kisebb tartozéka. Ilyen "gyerekeset" kétszer is gondoljátok meg, hogy vesztek-e, mert a jószágaim szabályosan szétmarcangolták. De szószerint: meg akarták enni, majd rájöttek, hogy nem ehető és kiköpték, de nem jegyezték ezt meg, hanem valahányszor arra jártak - vagy épp juszt el se mentek -, folytatták a ramazurit. Persze lehet, hogy egyszerűen csak kihívásnak tekintve az ügyet, kedvenc elfoglaltságként jegyezték raptor módjára széttépni szegény kis gömböcöt. A gömbmohának - egyébiránt algatelepnek - pedig jó tulajdonsága, hogy ha egyszer kitépsz belőle, onnantól a tépett rész nem illeszkedik vissza a gömb viszonylag homogén felszínébe, hanem a tépésnyom bizony lifeg, tökéletes kulcsingerként szolgálva az axiknak. Miért is ne alapon.
ÉLET AZ AXIK UTÁN, AVAGY ALTERNATÍV FELHASZNÁLÁS.
Úgyhogy meguntam, és már nem csak a kicsi tépéseket, hanem az egész megnyomorított gömböt kiszedtem. Azóta a húgom déli fekvésű, fényáradatos szobájának ablakában, egy befőttesüvegben lebeg az összes, egységükben megtépázott tartozékával együtt. Csodálatos, mert a sötét északi szobám mesterséges megvilágítást is nélkülöző akváriumához képest rettentő aktív fotoszintézis során a "mohák" által megtermelt oxigén ezer kis buborékba rendeződik, amik feltolják őket a vízfelszínig. :) A buborékok nem is pukkannak ki, hanem tartják őket. Nagyon különleges és szép látvány, főleg délelőtt, amikor besüt a nap az ablakon, megtörve a fényt a buborékokon, és a színek élénkzöldek. Az üvegben akváriumvíz van, nem csapvíz (nemtommé, de szerintem jobb), azt szoktam 2-3 hetente cserélgetni nekik. Szerintem marha jó dolog, és remélem, a sok kis cafat megnő felnőtt méretűre pár éven belül. :) És nem drágák, mert a 3-4 centi átmérőjű gömbmohákat valami 400 Ft-ért vettem darabját a kisállatosnál.
AKVÁRIUMI FUNKCIÓ.
Azt nem tapasztaltam, hogy játszanának velük - mármint nem horrorosdit, hanem úgy rendesen -, Sendyvel ellentétben. Lehet, hogy az axik bébikorában érdemes már a gömbmohát nekik adni, hogy belefeküdjenek, és valahogy hozzászocializálódjanak. Mint a bögréhez, amibe ma is ugyanúgy belemásznak, mint ahogy csarnoknyi méretek között elvesztek benne, mikor még üveggolyó hosszúságúak voltak. Így szép meg jó, de legalábbis az enyémek totál közömbösek a SZÉP SZABÁLYOS - axi nyelven semmi extrás - gömbök iránt, amit nem jön késztetésük meggyilkolni. :)
Viszont érdemes párat bedobálni nekik, mert csak-csak ide-odalöködik, egy hét alatt mindent bejár, és szabályosan koszt gyűjt magába (belül üreges, és a szálai vagy nemtommijei között simán beszűr bármit), kiegészítve ezzel bio módon a szűrő működését. Ezért érdemes a tisztításkor kimosni egy kicsit, óvatosan megnyomkodva, mint a szivacsot, de vigyázva, hogy ne essen szét.
Meg hát cuki is, ezért simán lehet önmagáért való. :)
HOGYAN.
Ha akváriumba vesztek! Próbáljatok minél szabályosabb gömböt kiválasztani, felületi egyenetlenségeket, "gyerekeket" (kinövéseket) kerülve. Otthon, mielőtt az akváriumba teszitek, alaposan mossátok le csap alatt, és akár áztathatjátok is másik vízben, hogy minél kevesebb koszt ÉS ÉLŐSKÖDŐT vigyetek át a kereskedésbeli ki tudja, milyen környezetből az axikhoz. Miután megvettem, a semmiből apró, bogárszerű akármik kezdtek elszaporodni, pedig még hígítatlan natúr tisztítószerrel (a reklám helye: Amway-féle L.O.C-vel) is megtisztítottam úgy, hogy ráfolyattam egy picit, és összenyomkodtam, mint a szivacsot, és amikor már habzott, alaposan leöblítettem. (Aki netán használ L.O.C-t, az bátran tisztítson vele akvárium-tereptárgyakat, szűrőt, magát az akváriumot is újonnan vagy nagytakarításnál, ha nem bírja a keze az ecetet. A szűrő szivacsát is mindig abba áztatom, időnként a szűrőt magát is, lévén pick up belső szűrő, minden tartozékával: pipával, tappanccsal stb.) Nem állítom, hogy a mohában laktak ezek a kis gizmók, főleg, hogy alaposan megpucoltam, de tény, hogy nem áztattam ki őket, ezért rájuk tapadva túlélhették a peték vagy ők maguk a behatásokat. Ezért mondom, hogy érdemes áztatni pár órát vagy egy éjszakát, és a vízben már látni, ha kimásznak belőle izék. :)
Ennyit a gömbmoháról, ajánlom szeretettel. Mondanom sem kell, hogy fényre totál igénytelen. Nem fog nőni valószínűleg, mert gyér fotoszintézist végez fény híján (onnan tudom, hogy nem tolják fel a bubik, meg mert törvényszerű ), de hogy megél, az immár 9 hónapja bizonyított tény. :) De az ablakban is jól mutat! :)
ÖGYÉB.
Ma pedig megvettem életem első igazi vízinövényét, egy anubiast, bízva a pozitív tapasztalatokban és figyelmen kívül hagyva a negatívakat. :) A falánkabbik bojtos azonnal megkörnyékezte, jól meggyőződött afelől, hogy nem érdemes megenni (szépen kiköpte a levelet, amit egészben befalt), tesztjelleggel belecsimpaszkodott, majd tudomásul véve az új hasznavehetetlen szerzet létezését, odébb somfordált. :) Már pár órája ismerik egymást, de eddig még nem háborúztak egymással. :) Meglátjuk, ha csúf véget ér az ismeretség / akváriumtagság / nem-kaja-de-hátha-ság meg mátkaság, szólok. Következőkor megpróbálkozom egy olyan v-v-v-akármiszkusszal, amit már említettetek itt a fórumon. :)
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Gömbmoha tapasztalat
Köszönjük a kimerítő tapasztalatot. :) Nálunk teljesen máshogy van, nem érdeklik őket a gömbmohák, csak útba van nekik, sose próbálták megenni/megharapni a növényeken pedig imádnak aludni. A kicsik mellé pedig én nem tennék gömbmohát, mikor 1 centisek voltak nálam a picik kaptak egyet (50ft volt) 3centis, és egy nap alatt tönkrement 300 pici mellett a napi kosz,kajamaradék és elhalálozás mellett, picik mellé kizárólag mosható/főzhető tereptárgyakat ajánlok, megjegyzem 3 növényem halt meg a picik mellett. Én 100ft-ért szoktam gömbmohát venni terraplazan. Az anubias pedig nagyon strapás, tavaly júliusban vettem és semmi baja. :) Egyszer történt egy baleset a gömbmohámmal a mellé tett élő tubifex belemászott, de úgy hogy nem tudtam kiszedni belőle, szóval kuka volt, ezzel vigyázni kell.Pattandia írta:TÖRPÉNET. :)
Két gömbmohát kaptak a nyáron a bojtipajtik. Az egyik szabályos volt, a másiknak viszont már kezdett kinőni a "gyereke", szóval egy nagyobb, laposabb gömb + a kisebb tartozéka. Ilyen "gyerekeset" kétszer is gondoljátok meg, hogy vesztek-e, mert a jószágaim szabályosan szétmarcangolták. De szószerint: meg akarták enni, majd rájöttek, hogy nem ehető és kiköpték, de nem jegyezték ezt meg, hanem valahányszor arra jártak - vagy épp juszt el se mentek -, folytatták a ramazurit. Persze lehet, hogy egyszerűen csak kihívásnak tekintve az ügyet, kedvenc elfoglaltságként jegyezték raptor módjára széttépni szegény kis gömböcöt. A gömbmohának - egyébiránt algatelepnek - pedig jó tulajdonsága, hogy ha egyszer kitépsz belőle, onnantól a tépett rész nem illeszkedik vissza a gömb viszonylag homogén felszínébe, hanem a tépésnyom bizony lifeg, tökéletes kulcsingerként szolgálva az axiknak. Miért is ne alapon...
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Kedves Pattandia!Pattandia írta:TÖRPÉNET. :) ...
Köszönjük a tapasztalatokat!
Kicsit off, de mivel itt volt róla szó, itt válaszolnék: semmilyen vegyszerrel nem mosnék át növényt, vagy tereptárgyat és főleg nem az akvárium szűrőjét, mert így elpusztulnak a szűrőben levő jó baktériumok is (szűrőkosz). A szűrőben mindig maradnia kell baciknak, hogy jó legyen a biológiai szűrés. Tereptárgyakra, kavicsokra forróvíz, másra ott az ecet. Ismerem az amway cuccokat felületesen, de szívesen venném, ha az általad használthoz adnál egy linket privátban nekem vagy egy leírást hogy pontosan mi van benne, bár legjobb lenne egy biztonsági adatlap. Akkor utánajárok mi van benne.
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Én benne hagytam a halom tubit, időnként kimászott pár, az halálra ítélte magát, másokat meg úgy szedtem ki csipesszel, ha volt kedvem hogy marokban összenyomtam a gömbmohát kiszorítva belőle minden vizet, mint egy szivacsnál, akkor hopp hirtelen az össze tubi előkerült és könnyedén ki tudtam belőle csipesszel szedni vagy kifésülni apró fogú fésűvel. Ami meg beledöglött az meg szétbomlott, legalább volt megfelelő trágyautánpótlás a mohának :)Maya írta:... Egyszer történt egy baleset a gömbmohámmal a mellé tett élő tubifex belemászott, de úgy hogy nem tudtam kiszedni belőle, szóval kuka volt, ezzel vigyázni kell.
Sendy
Ezt nem tudtam, azt gondoltam, úgy a jó, ha időnként alaposan megtisztul a szűrő is. :) Köszi, hogy szóltál. Akkor máskor csak folyó víz alatt mosom ki a darabos koszokat. :) Bár ettől függetlenül ugyanúgy lerakódik az a nyálkaszerű réteg a tereptárgyakra, hogy a szűrőt időnként kiáztatom és lemosom. Gondolom, abban benne van minden, ami jó. Meg nem is betegek soha - lekopogom. :)Sendy írta:semmilyen vegyszerrel nem mosnék át növényt, vagy tereptárgyat és főleg nem az akvárium szűrőjét, mert így elpusztulnak a szűrőben levő jó baktériumok is (szűrőkosz).Pattandia írta:TÖRPÉNET. :) ...
A hozzászólás többi részét átraktam a megfelelő topikba:
http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=11&p=3548#p3548
Sendy
Elképesztő, milyen eltérő habitusúak, megkockáztatom, hogy személyiségűek ezek a kis lobogófülűek. :) Ez a nagy raptortempó a gömbmoha ellen a kevésbé falánk, minden szempontból sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb Mukira volt elsősorban jellemző, a tűzrőlpattant menyecske, Momó csak asszisztált inkább. Muki kifordult magából, tombolt, ha felfigyelt a gömb cafatosabb oldalára. Sendy állatkái meg játszanak vele. :) Az enyémek a fejüket se pihentetik a bent hagyotton. Kopoltyújuk botját se mozdítják.Maya írta:Köszönjük a kimerítő tapasztalatot. :) Nálunk teljesen máshogy van, nem érdeklik őket a gömbmohák, csak útba van nekik, sose próbálták megenni/megharapni a növényeken pedig imádnak aludni.
Kíváncsi leszek az anubiasra, a kezdeti lelkesedés totális közönybe csapott át. Vettem már, mert a műnövény csak nem az igazi, meg annak keményebb is a felülete, mint a természetes növényé. A levelek meg elég nagyok, hogy rá tudjanak kapaszkodni és úgy lebegni. Ezt néha a művel is megteszik, de rossz nézni, hogy az nem igazi növény. Remélem, szép lassan rákapnak. (Persze csak csínján, nem kell a terror, szép kis növényke.) Volt már ilyen, mikor a legújabb barlangjukat alakítottam ki, szabályosan sztrájkoltak, hogy az nekik nem kell. Aztán összezavarodtak, mivel alapvetően egy befőttesüvegről van szó, ami ugye átlátszó. Néha még mindig nem értik a dolgot, de annál többször van, hogy ki se lehet őket onnan robbantani, olyan jóra sikeredett. :)
Milyen más növényed van?
Egyszer majd gömbmohagyepet akarok csinálni, csak ahhoz sok felesleges gömbmoha kell. :) Az nagyon pihepuha lehet, és ugyebár tisztítható, és egybe kivehető.
Anubias beszámoló + segítségkérés! :D
Sziasztok!
Jöttem megint szerencsétlenkedni.
Múltkor írtam, hogy anubias állt az akváriumhoz. No. A helyzet az, hogy már pár kisebb levele hiányzik, másik néhány pedig félig még megvan. Némely vad éjszaka után egész levelek vagy cafatok úsznak a felszínen. Raptor üzemmód aktiválva: mindenre, ami zöld és lifeg.
Ez még hagyján, de a sötétet láthatóan zokon veszi a növényke. Kicsikét nyeszlettke, picit fakócska, foltos meg gyűrött... a szélei nemszeretemek kezdenek lenni... aggódom, aggódom. Meg persze láthatóan leharcolt, szóval vegyes külső behatások - vagy fény esetében be nem hatások - érik.
Az a kérdésem, hogy hogyan verhetnék életet belé, ill. megállhat-e valahol félúton a kicsattanóan egészséges és a depis állapot között. Mert ha igen, akkor nem bolygatnám. ÉS: sima takarékos égős csővel, ami az íróasztali lámpámban van, lehet-e eredményesen világítani? Annak honnan tudom, hogy milyen a fénytartománya? Speckó égőre nem fussa mostanság, akkor inkább kiteszem az ablakba egy befőttesüvegben, hogy térjen magához.
Köszönöm!
Múltkor írtam, hogy anubias állt az akváriumhoz. No. A helyzet az, hogy már pár kisebb levele hiányzik, másik néhány pedig félig még megvan. Némely vad éjszaka után egész levelek vagy cafatok úsznak a felszínen. Raptor üzemmód aktiválva: mindenre, ami zöld és lifeg.
Ez még hagyján, de a sötétet láthatóan zokon veszi a növényke. Kicsikét nyeszlettke, picit fakócska, foltos meg gyűrött... a szélei nemszeretemek kezdenek lenni... aggódom, aggódom. Meg persze láthatóan leharcolt, szóval vegyes külső behatások - vagy fény esetében be nem hatások - érik.
Az a kérdésem, hogy hogyan verhetnék életet belé, ill. megállhat-e valahol félúton a kicsattanóan egészséges és a depis állapot között. Mert ha igen, akkor nem bolygatnám. ÉS: sima takarékos égős csővel, ami az íróasztali lámpámban van, lehet-e eredményesen világítani? Annak honnan tudom, hogy milyen a fénytartománya? Speckó égőre nem fussa mostanság, akkor inkább kiteszem az ablakba egy befőttesüvegben, hogy térjen magához.
Köszönöm!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Anubias beszámoló + segítségkérés! :D
Obiban lehet kapni 2-3 ezer forintért vékony neoncsöves lámpát, melegfényűt. Páromnál az van az akváriumban és anubiaserdői vannak már. Ha azt kapják, nőnek mint az őrültek. Amúgy valami 6500-8000 kelvin fénytartomány kell a vizigazoknak (nem merek a felső határra megesküdni). Az anubiasok rendkívül igénytelenek de a minimum 20 fok kell nekik, és ezt tanúsítom is. 20 fok táján semmire se jutnak 25 fokon már nő mint az őrült. Persze ekkora hőmérséklet az axiknak nem jó, tehát ideálig 21-22 fokot kell megcélozni. Az anubiasok nagyon lassan nőnek, így ha letörik egy levél, nagyon lassú a regeneráció. Növényeknek ledes izzókat is szoktak adni de tesznek bele kék és vörös ledeket is és akkor jól nőnek... akvakertészeten utánajárhatsz, illetve a növények igényeinek leírásához, speckó szerekhez pedig a GA-n juthatsz hozzá.Pattandia írta:Sziasztok!
Köszönöm!
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Akvakertészet
Annak aki növényekben gondolkodik, nagyon tudom ajánlani az akvakertészet fórumát és a greenaqua boltot. A vizekkel kapcsolatosan is sok információ van. Vegyétek figyelembe az axik igényeit, ha onnan szereztek valami ötletet.
Pl: sokan nagyon lágy vizet használnak ott, de egy axi vérszegény lesz tőle, axinak keményebb víz ideális.
Pl: sokan nagyon lágy vizet használnak ott, de egy axi vérszegény lesz tőle, axinak keményebb víz ideális.
Sendy
Köszi a kimerítő választ! :))) Mondjuk lehet, hogy ez igencsak elnapolódik, mert most azt fontolgatom, hogy reggel kiveszem az anubiast az akváriumból. Már egy nagyobb levelből is kiharaptak az axik, egy másikat is kikezdték. Nálatok hogyhogy nem marcangolják szét? Vérmérséklet kérdése? Úgy szeretnék nekik igazi növényeket, minél többet! Egyrészt marha jól néz ki, másrészt pedig mégiscsak valódibb a műanyagnál. Puhább, természetes, nyilván jótékonyan járul hozzá a talpalatnyi élőhelyecskéjük ökológiájához...Sendy írta:
Páromnál az van az akváriumban és anubiaserdői vannak már.
Van valami megfigyelésetek vagy ötletetek arra, hogy ne gyilkolják halomba a növényeket?
Vagy melyik az a növény, ami egy axi-állkapocsnak ellenáll, és bírja a huszon1-2-3 fokos hőmérsékletet? Ez a valizéria vagy mizéria, ez olyan fűszerű: nem lehet, hogy strapabíróbb a leveleknél? Mik a tapasztalataitok?
Ma, ahogy elnéztem a patakban élő növényeket - amik szerintem eccerű mezei fűfélék vagy sások -, azok nem lehetnek jók vajon? Pataki, tavi fűfélék... mit szóltok? (Csak kíméletesen, ha rossz ötlet! )
Szép hetet nektek! :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Nem javaslom hogy kimenj egy patakhoz és szedj valamit, amit beültetsz az akváriumba, mert ki tudja mit hordoz magában, amitől megbetegedhetnek az axik. Az anubiasból van többféle, lehet hogy a nano méret aminek 2 centis levelei vannak és alig nő 3-5 cm magasra, békén hagynák. Axi és axi különbözik. Van aki játszik a gömbmohával, más szétszedi, harmadik le se tolja, van aki kézbeülős, simogatós, más inkább leharapja a kezed (persze nem tudja, hisz foga nincs) ha hozzáérsz. A greenaqua honlapján van növényismertető, fusd át szerintem, hátha találsz valamit ami bírja a körülményeket. Kérdezhetsz is ott, hogy vajon mennyire strapabíró, nem átvágósak ahogy olvastam róluk, és idehaza ők az akvakertészet csúcsai. Vannak akvaterra növények, amiket előszeretettel adnak el boltosok drágán akváriumokba, pedig nem bírják tartósan sokáig a víz alatt: pl akvarisztikai vitorlásvirág, így ha boltos ajánl valamit, ne higgyetek el mindent amit mond. A valiznéria könnyen kitúrható, szerintem el is harapható. Az is lehet ha nagyobbak lesznek, leszoknak róla, lehet nekik, ez újdonság.Pattandia írta:...
Ma, ahogy elnéztem a patakban élő növényeket - amik szerintem eccerű mezei fűfélék vagy sások -, azok nem lehetnek jók vajon? Pataki, tavi fűfélék... mit szóltok? (Csak kíméletesen, ha rossz ötlet! )
Sendy
- Maya
- Adminisztrátor
Emlékszem mikor barátnőmnél az aranyhalai előszeretettel megcsipkedték, meg vonszolták a növényeit, aztán kiderült, hogy vannak édes és savanyú (v keserű?) növények, neked nem kell tudni, valószínűleg az állatos tudni fogja. Mióta savanyú növényekre váltott már nem csipkedték meg, rossz íze volt. Ezzel még meglehet próbálkozni, én vagy 20fajta növényt kinyírtam 2hét-1hónap alatt, sajnos a kevés fényt nem sok tolerálja. Nálam egyedül az anubias az ami bírja a fénytelenséget. Nálunk ráfeküdni nagyon nem szoktak, de mivel 15cm a vízmagasság így elvannak döntve és imádnak a levelek alatt bujkálni. :)Pattandia írta: Köszi a kimerítő választ! :))) Mondjuk lehet, hogy ez igencsak elnapolódik, mert most azt fontolgatom, hogy reggel kiveszem az anubiast az akváriumból. Már egy nagyobb levelből is kiharaptak az axik, egy másikat is kikezdték. Nálatok hogyhogy nem marcangolják szét? Vérmérséklet kérdése? Úgy szeretnék nekik igazi növényeket, minél többet! Egyrészt marha jól néz ki, másrészt pedig mégiscsak valódibb a műanyagnál. Puhább, természetes, nyilván jótékonyan járul hozzá a talpalatnyi élőhelyecskéjük ökológiájához...
Van valami megfigyelésetek vagy ötletetek arra, hogy ne gyilkolják halomba a növényeket?
Vagy melyik az a növény, ami egy axi-állkapocsnak ellenáll, és bírja a huszon1-2-3 fokos hőmérsékletet? Ez a valizéria vagy mizéria, ez olyan fűszerű: nem lehet, hogy strapabíróbb a leveleknél? Mik a tapasztalataitok?
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ceratophyllum demersum - érdes tócsagaz vagy érdes borzhínár
Végre itt a nyár és a kerti tavak korszaka, azaz lehet kapni megfizethető áron érdes tócsagazt. Sikerült vennem, kipróbálom. Híres igénytelenségéről, nincs gyökere, megköti a nitrátot és gyorsan nő. A gond csak, hogy egyelőre nem tudom Ling-linghez betenni, mert terminátorcsigák csak a gömbmohát nem rágják meg, így csak másik akváriumban tudom tesztelni.
Dánióban 450 Ft volt egy csokor, ekkora mennyiség máshol 1000-2500 Ft-ig terjed, főleg télen.
Dánióban 450 Ft volt egy csokor, ekkora mennyiség máshol 1000-2500 Ft-ig terjed, főleg télen.
Sendy
Anubias rögzítés
Sziasztok. Egy anubias nana xl-t akarok a talajhoz erősíteni. Két megoldás közt vaciálok. Kövek közé szorítom, de lehet kimozdulna és eldőlne erre arra, vagy egy kőre kötözöm erős cérnával és ha benőtte levágom róla. Az axi megeheti a cérnát a kőről, vagy okoz valami bajt, pl ha eloldódik kicsit?
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Anubias rögzítés
Egy nagyobb kőre kötözés ideálisabb megoldás, mert az masszív lesz. Én sima cérnát áztatnék 1 deci vízbe 1 órára amibe egy teáskanál jbl biotopol vízelőkészítőt tennék, ha pedig megkapaszkodott a növény, levágható. Sima mezei cérna nálunk 2 hónap után se kezdett szétmenni, simán tartott még. De lehet kapni speciális felszívódó kötözőfonalakat is akvakertész helyeken. Mások a cérnát nem annyira szeretik, mert hogy gyorsan szétmállik stb stb. Az axik miatt viszont a damilt veszélyesebbnek tartom mert az nem tud szakadni, élesebb, jobban meg tudja magát sebezni vele.tibitron » Ma, 10:23 írta:Sziasztok. Egy anubias nana xl-t akarok a talajhoz erősíteni. Két megoldás közt vaciálok. Kövek közé szorítom, de lehet kimozdulna és eldőlne erre arra, vagy egy kőre kötözöm erős cérnával és ha benőtte levágom róla. Az axi megeheti a cérnát a kőről, vagy okoz valami bajt, pl ha eloldódik kicsit?
Sendy
Világítás
Helóka! :)
Nem rég fogadtunk örökbe egy axit, aztán most megy a pánik, meg szervezkedés. Sajna a fórumra kicsit későn akadt rá, mert sok mindent beszereztünk a jobb élettér megteremtéséhez. Na de ez egy másik sztori, másik topicba való.
A lényegi kérdésem:
Élő növénykéket szeretnénk az akváriumba, meg kicsi fényt. Meg pár halat (éléskamrának :) ). Sikerült megvennem egy gyári szettet... Elsőnek jó ötletnek tűnt, aztán kiderült, hogy csak a baj van vele. Egy 45 centis, 15 W-os, 6000 Kelvines fénycső van a tetőben alapból. Ez viszont nekem nagyon erősnek tűnik. Bekapcsoltam, a halak egyből leúsztak az aljzatra. - Nyugodjatok meg, az Axi még másik akváriumban van. - És teljesen megzavarodtak.
Kezdtem is keresgetni, hogy mire cseréljem le. Teljesen összekavarodtam. Lumen, Lux, Kelvin, Watt, Színtartomány. Sejtem én, hogy melyik mire való. A gond főleg ott van, hogy egyik gyártó ilyen adatot ad, a másik mást. Nekem meg nehéz összehasonlítanom a Lument a Kelvinnel... -.-
Tehát a kérdés. Milyen fénycsövet vegyek, hogy az jó legyen a növényeknek és az axi se vakuljon meg tőle? A foglalat az T8-as. Az akvárium pedig bruttó 54 literes (igen, tudom, ez kicsi. De nagyobb nem fér el ide.)
Oh, infó még: Az akvárium messze van az ablaktól, ráadásul a galéria alatt. Szóval természetes fényből sokat nem kap. Ideális Axolotl hely. :)
Nem rég fogadtunk örökbe egy axit, aztán most megy a pánik, meg szervezkedés. Sajna a fórumra kicsit későn akadt rá, mert sok mindent beszereztünk a jobb élettér megteremtéséhez. Na de ez egy másik sztori, másik topicba való.
A lényegi kérdésem:
Élő növénykéket szeretnénk az akváriumba, meg kicsi fényt. Meg pár halat (éléskamrának :) ). Sikerült megvennem egy gyári szettet... Elsőnek jó ötletnek tűnt, aztán kiderült, hogy csak a baj van vele. Egy 45 centis, 15 W-os, 6000 Kelvines fénycső van a tetőben alapból. Ez viszont nekem nagyon erősnek tűnik. Bekapcsoltam, a halak egyből leúsztak az aljzatra. - Nyugodjatok meg, az Axi még másik akváriumban van. - És teljesen megzavarodtak.
Kezdtem is keresgetni, hogy mire cseréljem le. Teljesen összekavarodtam. Lumen, Lux, Kelvin, Watt, Színtartomány. Sejtem én, hogy melyik mire való. A gond főleg ott van, hogy egyik gyártó ilyen adatot ad, a másik mást. Nekem meg nehéz összehasonlítanom a Lument a Kelvinnel... -.-
Tehát a kérdés. Milyen fénycsövet vegyek, hogy az jó legyen a növényeknek és az axi se vakuljon meg tőle? A foglalat az T8-as. Az akvárium pedig bruttó 54 literes (igen, tudom, ez kicsi. De nagyobb nem fér el ide.)
Oh, infó még: Az akvárium messze van az ablaktól, ráadásul a galéria alatt. Szóval természetes fényből sokat nem kap. Ideális Axolotl hely. :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Világítás
Kedves North!North » 52 perccel ezelőtt írta:Helóka! :)
A lényegi kérdésem:
Kezdeném az elején, elnézést, hogy csak utána térek tárgyra, de meg fogod érteni a sorrendet.
Az akvárium kicsi, értem én hogy nem fér el más, de az állat se fog benne elférni. Nekem 80 literben nem tudott értelmesen megfordulni, vagy élni az állat már, mikor mikor megvettük a 170 literest amiben 120-130 liter víz van (110cmx40x40 cm). Egy hét volt mire szerencsétlen állat már nem összekuporogva próbált megfordulni, tudott lendületet venni, nem szenvedett a felúszással. Pedig az 80 liter volt... 54 liter pár hónapig ideiglenes helynek megfelel, de egy életet leélni ekkorában, már kínzás kategória még a törvényeink szerint is. A gyári szettek nem jók, mert a zárt tető nem szellőzik, nincs kellő párolgás, azaz hűtés se, igen hamar problémát fog okozni a túlmelegedés. Havica is iszonyat sokat szívott a gyári szettjével, hogy hogyan tudna szellőztetni. Továbbá a gyári szettek halakra vannak kitalálva, olyanok az arányai is, értékes literek mennek el fölösbe a magasság miatt ami létszükséglet lenne alapterületben. Erre az 54 literes akváriumra totális pénzkidobás bármit is költeni. Most még biztosan kicsi az állat, elképzelni se tudod miről beszélek, és úgy tűnik, hogy örökre elég nagy lesz az a hely. Én is így jártam és még páran a fórumon, ezért van a MAF, azaz általunk javasolt akváriumméret 100x35x30-ban minimalizálva. Ha valaki ilyet vesz, nem kell később még egyet vennie, és ebben 1-3 állat elvan. Ha a szélességhez még 5 cm-ert hozzádobsz és 100x40-es alapterülete lesz, az már kényelmes hely egy életre az állatoknak. Egy állat egyedül igazából eléggé el van veszve, ők rendkívül társas lények, mindenképpen kéne mellé még 1-2 axi, persze nem az 54 literbe. Ennek szellemében én elkezdenék gyűjtögetni egy rendes akváriumra és mivel most mindenki kinullázza magát az ünnepek táján, tavaszra már össze lehet gyűjteni egy új akváriumra.
Világítás:
T8... nem a legjobb konstrukció... eléggé elavult, lassan kikopik akárcsak a hagyományos izzók. T5 fénycső sokkal karcsúbb újabb technológia, kisebb energiafelhasználás, nagyobb fényerő. Ehhez külön lehet venni vízálló foglatot.
Lumen, watt: teljesítmény, fényerő kifejezésére szolgál. 20-25 wattos normál izzó fénye 220-250 lumen, ha ezt energiatakarékos izzóval akarod teljesíteni, akkor mondjuk egy 8-10 wattos fog neked 220-250 lument adni, típustól függően ez változik. Neoncsöveknél a fénycső hossza meghatározza a wattot. 84 cm táján levő T5 fénycső 21 wattos.
Színtartomány, kelvin: ezek a fény színét határozzák meg infrától az UV-ig. Sárga neonként említik a 2700 kelvinest, fehéres kéknek a 4000 kelvinest, ez felett még vannak növényes és speciális fénycsövek 6 és 10 ezer kelvinig.
Sajnos jó képlet nincs rá, hogy mekkora akváriumhoz mi való, mert ez nem növényes akvárium. A növényeknek napi 8-10 órában 0,5-1 watt/liter neoncsőre vetített teljesítményű 4000 kelvin hőmérséklettájú fényre van szükségük kellő tápozás mellett. Axolotloknál ez jóval nehezebb, nekem nem volt nagy problémám sose a fénnyel, de Maya nagyon küzd, eddig szinte bármit próbált, mindtől elbújtak és nem ettek az állatok, de egy dolgot még nem próbált ki, azt ami nekem is bevált. Eddig sima obiban vásárolható kis konyhai neon volt az akváriumra dobva. Ez 2700 kelvines, nem túl erős fényű, ellenben az igénytelen növények nagyon szeretik: valiznéria, anubias (amik amúgy is jól bírják az axis körülményeket). Most vettünk 2 db 4000 kelvines (nem volt 2700-as) 21 wattos T5 típusú neoncsövet az új akváriumba: 110 cm x 40 cm alapterület 40 cm magasság melyben 30 cm víz van. Felkapcsolás után mindkét állat fogta magát és elbújt, ki se jöttek. Másnap a fél várost végigjárva sikerült szerezni ugyanilyen 2700 kelvines, ugyanennyi watt, hossz ... és ezt szeretik. Süttetik alatta magukat. Szóval igazából amiből ki lehet indulni az az akvárium hossza, ami abba kényelmesen befér végig neoncső és 2700 kelvines. Ha kevés, akkor mehet bele két darab. Ha az egy darab sok, akkor 10 cm-es alufóliacsíkokkal lazán (hogy tudjon szellőzni azért alatta) be kell tekerni egy rétegben a csövet pár helyen. 3 db ilyen takarásnál többet nem rakhatsz rá, de igazából nekem két darab ilyen megy takarás nélkül már és nincs vele semmi bajuk.
Tudom, most segítettem is meg nem is, de innentől már a Te döntésed merre indulsz tovább, amit tudtam hozzáfűztem, de ha van kérdés, bármire szívesen válaszolok, ha tudok.
üdv:
Sendy
Sendy
Esetleg LED-es világítással próbálkozott már valaki? Mert ott állítólag könnyebben lehet több színt használni. Vettem az egyik lámpába LED-es izzót, így tapasztaltam is, hogy nem erős a fénye és csak közelre világít. Első blikkre lehet, hogy a LED-es akvárium lenne jó az axiknak. De nincs tapasztalatom...Sendy » 52 perccel ezelőtt írta:Kedves North!North » 52 perccel ezelőtt írta:Helóka! :)
A lényegi kérdésem:
Kezdeném az elején, elnézést, hogy csak utána térek tárgyra, de meg fogod érteni a sorrendet.
Az akvárium kicsi, értem én hogy nem fér el más, de az állat se fog benne elférni...
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ledeknek is van ugyanúgy színhőmérséklete, de meg kell találni a megfelelő ledet, megfelelő teljesítménnyel. A nagy teljesítményű ledeknek elég szúró bántó fénye van és hűtést igényelnek.North » Ma, 17:47 írta:Esetleg LED-es világítással próbálkozott már valaki? Mert ott állítólag könnyebben lehet több színt használni. Vettem az egyik lámpába LED-es izzót, így tapasztaltam is, hogy nem erős a fénye és csak közelre világít. Első blikkre lehet, hogy a LED-es akvárium lenne jó az axiknak. De nincs tapasztalatom...Sendy » 52 perccel ezelőtt írta:Kedves North!North » 52 perccel ezelőtt írta:Helóka! :)
A lényegi kérdésem:
Az akvárium kicsi, értem én hogy nem fér el más, de az állat se fog benne elférni...
Sendy
Kókuszdióhéj
Új ötletem akadt! :) Szeretném, ha szekértenétek.
Ez pedig következő:
Vannak kókuszdióhéjaim. Felek ugye. Arra gondoltam, hogy megskalpolom őket, hogy a növényt ki tudjam dugni belőle. Alá kotrok homokot, abba beleásom a növényt és a kókusz héj pedig mint egy búra lenne a talaja körül, hogy az axi ne tudja kiásni, a homok meg ne jöjjön ki alóla. A kérdés, hogy lehet-e bármi káros hatása a kókuszhéjnak, ha már ki van főzve és áztatva? Meg úgy általában használható a koncepció? Mert maga a héj az lesüllyed magától, nem úszik, ezzel nincs gond.
Köszönöm a segítséget előre is.
Ez pedig következő:
Vannak kókuszdióhéjaim. Felek ugye. Arra gondoltam, hogy megskalpolom őket, hogy a növényt ki tudjam dugni belőle. Alá kotrok homokot, abba beleásom a növényt és a kókusz héj pedig mint egy búra lenne a talaja körül, hogy az axi ne tudja kiásni, a homok meg ne jöjjön ki alóla. A kérdés, hogy lehet-e bármi káros hatása a kókuszhéjnak, ha már ki van főzve és áztatva? Meg úgy általában használható a koncepció? Mert maga a héj az lesüllyed magától, nem úszik, ezzel nincs gond.
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Kókuszdióhéj
Valójában ez Sendy kollegina témaköre lenne, ha a keze jobban lesz biztosan ki fogja egészíteni. Több szempontból problémás az elmélet, először is homokban nem ültetünk növényt, hanem táptalaj és növénytalaj kell nekik. Lefordított fél kókusz pedig könnyű préda az axiknak, nálam a nagy lovak a bújókat is tologatják, emellett imádnak az aljzaton porszívózni, így előbb-utóbb biztosan feldöntik és benéznek alá. Kókuszhéjat dekorációs célból (kifőzés után) nyugodtan használhatunk akvarisztikában. Helyette ültetőcserepet javaslok, mivel fönt van a "nyílás" axik nem fognak alá nézni, ha kellően kitámasztod, egykönnyen felborítani se fogják tudni, talajrétegek fölé érdemes a (cserépen belül) nagy köveket tenni. Növekedni is jobban tudnak, ha nincsenek burával behatárolva.North » Ma, 12:27 írta:Új ötletem akadt! :) Szeretném, ha szekértenétek.
Ez pedig következő:
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Kókuszdióhéj
Ültetős növényeknek növénytalaj (pl: jbl manao) és táptalaj (pl: jbl Aqua Basis) kell a megfelelő gyökérzetkomforthoz. Ez mellé javasolt Greenaqua saját növénytápcsomagját használni.Maya » Tegnap, 21:28 írta:Valójában ez Sendy kollegina témaköre lenne, ha a keze jobban lesz biztosan ki fogja egészíteni. Több szempontból problémás az elmélet, először is homokban nem ültetünk növényt, hanem táptalaj és növénytalaj kell nekik. Lefordított fél kókusz pedig könnyű préda az axiknak, nálam a nagy lovak a bújókat is tologatják, emellett imádnak az aljzaton porszívózni, így előbb-utóbb biztosan feldöntik és benéznek alá. Kókuszhéjat dekorációs célból (kifőzés után) nyugodtan használhatunk akvarisztikában. Helyette ültetőcserepet javaslok, mivel fönt van a "nyílás" axik nem fognak alá nézni, ha kellően kitámasztod, egykönnyen felborítani se fogják tudni, talajrétegek fölé érdemes a (cserépen belül) nagy köveket tenni. Növekedni is jobban tudnak, ha nincsenek burával behatárolva.North » Ma, 12:27 írta:Új ötletem akadt! :) Szeretném, ha szekértenétek.
Ez pedig következő:
Más a helyzet a rizómás növényekkel, amiknek nem kell talaj, csak felkötözni a gyökerüket: microsorium, anubias. Egy kőre, vagy balesetbiztos kerámiára fel lehet ezeket kötözni, illetve tesztelés alatt áll nálam, hogy mennyire bírják a bújtatott gyökérzetet. Ez azt jelenti hogy az ötletedhez hasonlóan egy félkör belsejében van a gyökérzet és a növény lóg ki belőle. Egyelőre nem látok satnyulást a többi szabadon kötözötthöz képest, de inkább csak 2-3 hónap múlva nyilatkoznék erről.
Moháknál még egyszerűbb a helyzet. A jávai moha kellően igénytelen, és csak érdes felületre kell kötözni. Nem tudom mennyire érdes a kókusz felszíne de a félgömb tetejét be lehetne ezzel vonni, mint egy zöld félgömbpázsit az akváriumban. Alatta semmi, csak körbeszorítva nagyobb kavicsokkal. Ha akarják felborogathatják, nincs alatta homok amit megehetnének, vagy gyökérzet amit szétbarmolhatnának, max a moha sínyli meg hogy felfordították.
Rizómás és mohákra egy példa félkör alakú kis lyukú kerámia használatával. Felborítani nem tudják, mert nehéz, körbe van szorítva, és nincs rajta fogás a lyukat teljesen kitölti növényzet.
Sendy
Új nővény?
Helóka!
Találtam két számomra új növényt, amik fény és hőmérséklet igénye alacsony. Itt vannak a linkek:
http://www.aquadepo.hu/product_info.php ... eri-p-9288
http://www.aquadepo.hu/product_info.php ... oto-p-9286
Van róla ismeretetek? Tarthatóak axis akváriumban? Egyelőre nekem csak anubias meg valiznéria van benne, meg moha. A nem gömb mohákkal egyébként mi a viszonyuk az axiknak? Egy nagy párnát ráragasztottam a bújója a tetejére. :)
Véleményt azért nem tudok mondani, mert a tank még csak tesztüzemben megy. Egy 10-12 centis márna, két almacsiga meg egy kóbor valamilyen kis csiga lakja. :)
Találtam két számomra új növényt, amik fény és hőmérséklet igénye alacsony. Itt vannak a linkek:
Van róla ismeretetek? Tarthatóak axis akváriumban? Egyelőre nekem csak anubias meg valiznéria van benne, meg moha. A nem gömb mohákkal egyébként mi a viszonyuk az axiknak? Egy nagy párnát ráragasztottam a bújója a tetejére. :)
Véleményt azért nem tudok mondani, mert a tank még csak tesztüzemben megy. Egy 10-12 centis márna, két almacsiga meg egy kóbor valamilyen kis csiga lakja. :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Új nővény?
Az első növény erősen fényigényes, bukta.North » Ma, 10:25 írta:Helóka!
A második növény terráriumi növény, azaz nem emers, nem tartható víz alatt, mert elpusztul, ilyen a vitorlavirág is pl.
Mindkét növény további gyengéje hogy cserepes.
Microsoriumok, jávai moha, gömbmoha, anubias, valiznéria amik jól bírják, tesztüzemben van nálam hínár, de nem igazán van jól el, továbbá bacopa is egész tűrhetően bírja, esetleg még fodros levelű vizikalász jöhetne szóba, állítólag az kinyírhatatlan, én egyelőre egy haldoklóban levő tövet próbálok gondozni és felnevelni.
Microsorium, jávai moha, gömbmoha, anubias azok amiknek nem kell cserép, fára, kőre stbre kötözhetőek.
Sendy
- Maya
- Adminisztrátor
Csak csatlakozni tudok a kolléganőhöz, felesleges más növényfajokkal kísérletezni mert úgyis elpusztulnak. Nálam sok anubias van (7-9tő) elég erdős-bokrosnak tűnik tőle az akvárium, szeretnek is a növények közt mászni bújni-túrni, ez az állapot mindenkinek jó. A növény se haldoklik és az állatoknak is van növényük, ha veszel sok tő anubiast az is ugyanolyan otthonossá varázsolja az akváriumot, mint bármelyik másik egzotikus méregdrága növény.Sendy » Ma, 14:28 írta:Az első növény erősen fényigényes, bukta.North » Ma, 10:25 írta:Helóka!
A második növény terráriumi növény, azaz nem emers, nem tartható víz alatt, mert elpusztul, ilyen a vitorlavirág is pl.
Mindkét növény további gyengéje hogy cserepes.
Microsoriumok, jávai moha, gömbmoha, anubias, valiznéria amik jól bírják, tesztüzemben van nálam hínár, de nem igazán van jól el, továbbá bacopa is egész tűrhetően bírja, esetleg még fodros levelű vizikalász jöhetne szóba, állítólag az kinyírhatatlan, én egyelőre egy haldoklóban levő tövet próbálok gondozni és felnevelni.
Microsorium, jávai moha, gömbmoha, anubias azok amiknek nem kell cserép, fára, kőre stbre kötözhetőek.
Gömb mohákat szeretik, axija válogatja mennyire, van amelyik labdázik vele, beviszi a barlangjába és még a gazditól is óvja, van amelyik rajta alszik, de nálam olyan is van aki tudomást se vesz róla.
Mivel ragasztottad fel a barlang tetejére? (Sok ragasztó meleg és víz hatására oldódik) A talajon több "hasznát" veszik.
Maya
Valóban jól benéztem a két növénykét. :) Hogy nem viziek.Maya » 12 perccel ezelőtt írta: Csak csatlakozni tudok a kolléganőhöz, felesleges más növényfajokkal kísérletezni mert úgyis elpusztulnak. Nálam sok anubias van (7-9tő) elég erdős-bokrosnak tűnik tőle az akvárium, szeretnek is a növények közt mászni bújni-túrni, ez az állapot mindenkinek jó. A növény se haldoklik és az állatoknak is van növényük, ha veszel sok tő anubiast az is ugyanolyan otthonossá varázsolja az akváriumot, mint bármelyik másik egzotikus méregdrága növény.
Gömb mohákat szeretik, axija válogatja mennyire, van amelyik labdázik vele, beviszi a barlangjába és még a gazditól is óvja, van amelyik rajta alszik, de nálam olyan is van aki tudomást se vesz róla.
Mivel ragasztottad fel a barlang tetejére? (Sok ragasztó meleg és víz hatására oldódik) A talajon több "hasznát" veszik.
Pillanatragasztóval ragasztotam oda a mohát. Pénteken történt művelet, azóta nem vált fel.
Igen, van gömbmoha is. Meg jávai moha is. A bújóra meg egy Monosolenium tenerum van felragasztva.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Hogy jutottál erre a megoldásra? Pillanatragasztót nem alkalmazunk akváriumban, maximum akvarisztikai sziloplasztot, amúgy meg a jávai cérnával rákötve egy hónap alatt megtapad és utána már megtartja magát a helyén.Ez amit Te ragasztottál, ezt kövekre szokták rákötni, de törékeny növény, leírása alapján axik csak szétbarmolnák.North » 47 perccel ezelőtt írta:Valóban jól benéztem a két növénykét. :) Hogy nem viziek.Maya » 12 perccel ezelőtt írta: Csak csatlakozni tudok a kolléganőhöz, felesleges más növényfajokkal kísérletezni mert úgyis elpusztulnak. Nálam sok anubias van (7-9tő) elég erdős-bokrosnak tűnik tőle az akvárium, szeretnek is a növények közt mászni bújni-túrni, ez az állapot mindenkinek jó. A növény se haldoklik és az állatoknak is van növényük, ha veszel sok tő anubiast az is ugyanolyan otthonossá varázsolja az akváriumot, mint bármelyik másik egzotikus méregdrága növény.
Pillanatragasztóval ragasztotam oda a mohát. Pénteken történt művelet, azóta nem vált fel.
Igen, van gömbmoha is. Meg jávai moha is. A bújóra meg egy Monosolenium tenerum van felragasztva.
Sendy
Sendy » 4 perccel ezelőtt írta:Hogy jutottál erre a megoldásra? Pillanatragasztót nem alkalmazunk akváriumban, maximum akvarisztikai sziloplasztot, amúgy meg a jávai cérnával rákötve egy hónap alatt megtapad és utána már megtartja magát a helyén.Ez amit Te ragasztottál, ezt kövekre szokták rákötni, de törékeny növény, leírása alapján axik csak szétbarmolnák.North » 47 perccel ezelőtt írta:Valóban jól benéztem a két növénykét. :) Hogy nem viziek.Maya » 12 perccel ezelőtt írta: Csak csatlakozni tudok a kolléganőhöz, felesleges más növényfajokkal kísérletezni mert úgyis elpusztulnak. Nálam sok anubias van (7-9tő) elég erdős-bokrosnak tűnik tőle az akvárium, szeretnek is a növények közt mászni bújni-túrni, ez az állapot mindenkinek jó. A növény se haldoklik és az állatoknak is van növényük, ha veszel sok tő anubiast az is ugyanolyan otthonossá varázsolja az akváriumot, mint bármelyik másik egzotikus méregdrága növény.
Ahol vettem a mohát, ott mondta a srác, h ez pont nem ragad rá magától semmire, ők is pillanatragasztóval hidalják át a problémát. A jávai mohák azok kötözve vannak, mert majd magutól is ott maradnak. De ez a monosolenium ez nem fog víz alatt ott maradni magától.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Hol vetted?North » 46 perccel ezelőtt írta:Ahol vettem a mohát, ott mondta a srác, h ez pont nem ragad rá magától semmire, ők is pillanatragasztóval hidalják át a problémát. A jávai mohák azok kötözve vannak, mert majd magutól is ott maradnak. De ez a monosolenium ez nem fog víz alatt ott maradni magától.
Sendy
GreenAquaSendy » 21 perccel ezelőtt írta:Hol vetted?North » 46 perccel ezelőtt írta:Ahol vettem a mohát, ott mondta a srác, h ez pont nem ragad rá magától semmire, ők is pillanatragasztóval hidalják át a problémát. A jávai mohák azok kötözve vannak, mert majd magutól is ott maradnak. De ez a monosolenium ez nem fog víz alatt ott maradni magától.