Chid
Moderátor: Axolotl moderátor
Chid
Sziasztok!
Andi vagyok, jelenleg 26 éves és Zuglóban élek a párommal. Az első aximat a 22. születésnapomra (2011) kaptam.
A fórum is már létezett, azonban eléggé gyerekcipőben járt, így az ki is maradt az akkori időszakból. Bár nagyon örülök, hogy ennyi idő alatt ennyire felfejlődött és minden információt egy helyen lehet tudni, valamint (akár azonnali) segítséget lehet kérni a nehéz helyzetekben. Sajnos Ginger 2014-ben meghalt. Idén találtam rá ismét a fórumra és végigolvastam szinte mindent, ki mit ír, tapasztalatokat, enyémeket is összevetettem az itt olvasottakkal, szerintem ez is belelkesített egy újabb axi tartására.
Ezáltal a 2015.05.10-ei Terraplázára elmentem barátommal keresgélni. A Mini-Zoo kisállat kereskedés asztalánál láttam meg az én Rubimat ^^. Mindösszesen csak 10 centisen hoztam el (ha tegnap jól láttam, mintha nőtt volna azóta majdnem egy centit), korát emiatt olyan 6 hónaposra saccoltam.
Egy piros almacsigával él együtt, akivel azonnal meg is ismerkedett, odament megbökdösni, majd megpróbálta elfogyasztani. Természetesen nem ment neki, így már nem is olyan izgalmas az a csiga. Végezetül: A kicsi Rubinak szeretnék egy kicsi párocskát, ha valakinek van egy fehér 10 centis babája eladó sorban, kérem visítson! (A Rájában mind elkelt.)
Köszönöm!
Chid
Andi vagyok, jelenleg 26 éves és Zuglóban élek a párommal. Az első aximat a 22. születésnapomra (2011) kaptam.
A fórum is már létezett, azonban eléggé gyerekcipőben járt, így az ki is maradt az akkori időszakból. Bár nagyon örülök, hogy ennyi idő alatt ennyire felfejlődött és minden információt egy helyen lehet tudni, valamint (akár azonnali) segítséget lehet kérni a nehéz helyzetekben. Sajnos Ginger 2014-ben meghalt. Idén találtam rá ismét a fórumra és végigolvastam szinte mindent, ki mit ír, tapasztalatokat, enyémeket is összevetettem az itt olvasottakkal, szerintem ez is belelkesített egy újabb axi tartására.
Ezáltal a 2015.05.10-ei Terraplázára elmentem barátommal keresgélni. A Mini-Zoo kisállat kereskedés asztalánál láttam meg az én Rubimat ^^. Mindösszesen csak 10 centisen hoztam el (ha tegnap jól láttam, mintha nőtt volna azóta majdnem egy centit), korát emiatt olyan 6 hónaposra saccoltam.
Egy piros almacsigával él együtt, akivel azonnal meg is ismerkedett, odament megbökdösni, majd megpróbálta elfogyasztani. Természetesen nem ment neki, így már nem is olyan izgalmas az a csiga. Végezetül: A kicsi Rubinak szeretnék egy kicsi párocskát, ha valakinek van egy fehér 10 centis babája eladó sorban, kérem visítson! (A Rájában mind elkelt.)
Köszönöm!
Chid
Chid
≽(^ ᗜ ^)≼
≽(^ ᗜ ^)≼
- Maya
- Adminisztrátor
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő
Re: Chid
Szia, Üdv ismét közöttünk!Chid » Ma, 16:06 írta:Sziasztok!
Köszönöm!
Chid
Nagyon örülünk, hogy a fórum ennyit fejlődött és végre elég konkrétan segítséget és információt tudunk nyújtani. Sőt ma már a 2011-2012-es hozzászólások elavultnak számítanak, sokaknak elmondjuk, hogy ne mindig a régiekre alapozzanak. Sok sikert kívánok az újabb pici(k)hez. Lehet tudni az előzővel mi történt, 3 évesen még nagyon fiatalkának számított.
Maya
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Re: Chid
Nem kicsiként hoztam el, nem is nőtt már nálam sokat, így pontosan azt sem tudom mennyi idős volt. (Viszont tény, nem is lehetett tizenéves) Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy folyamatosan nyitva van a szája és az oldalára fordulva lebeg. Próbáltam neki segíteni is, hogy a hasán legyen ismét, de le se reagálta, hogy hozzáértem. Pedig ha hozzáértem korábban akkor mindig sietve távozott. Nem igazán volt étvágya sem.Maya » 52 perccel ezelőtt írta:Szia, Üdv ismét közöttünk!Chid » Ma, 16:06 írta: Az első aximat a 22. születésnapomra (2011) kaptam. Sajnos Ginger 2014-ben meghalt.
Nagyon örülünk, hogy a fórum ennyit fejlődött és végre elég konkrétan segítséget és információt tudunk nyújtani. Sőt ma már a 2011-2012-es hozzászólások elavultnak számítanak, sokaknak elmondjuk, hogy ne mindig a régiekre alapozzanak. Sok sikert kívánok az újabb pici(k)hez. Lehet tudni az előzővel mi történt, 3 évesen még nagyon fiatalkának számított.
Maya
Chid
Chid
≽(^ ᗜ ^)≼
≽(^ ᗜ ^)≼
Vadászat
Tegnap kitakarítottam az akváriumot, feltöltöttem friss vízzel, néztem is milyen szép tiszta minden jaj de jó. Következő jelenet: Rubi az aksi kellős közepén (a kifutóján) ahol még kövek sincsenek épp egy nagy brióstól szabadul meg. Na ott azért kívántam neki egyet s mást . Esküszöm, 2 perc se telt el.
Vettem neki 10 db neonhalat, hogy kicsit tanuljon vadászni. Látszott rajta, hogy soha nem látott még halat közelről, ugyanis Rubi az akvárium hátuljába volt, a halak az elejébe és fordítva. Néha nekiállt sétálni feléjük és szomorúan tapasztalta, hogy nem kapja meg a kajáját. Nézett is rám "most szívatsz?!" tekintettel. Megvontam a vállam és néztem tovább. Egyik alkalommal vagy 20 centire melléharapott és terpesztve megérkezett az akvárium aljára. Szegénykémnek még sokat kell tanulnia, habár reggelre eltűnt 2db neon, de ki tudja, lehet az egyik követ a csiga rágurította, a másik meg beszorult a szűrőbe, ha Rubin múlott a dolog.
Azért csatolok egy kedvenc képet, olyan szép kecsesen úszik mindig.
Vettem neki 10 db neonhalat, hogy kicsit tanuljon vadászni. Látszott rajta, hogy soha nem látott még halat közelről, ugyanis Rubi az akvárium hátuljába volt, a halak az elejébe és fordítva. Néha nekiállt sétálni feléjük és szomorúan tapasztalta, hogy nem kapja meg a kajáját. Nézett is rám "most szívatsz?!" tekintettel. Megvontam a vállam és néztem tovább. Egyik alkalommal vagy 20 centire melléharapott és terpesztve megérkezett az akvárium aljára. Szegénykémnek még sokat kell tanulnia, habár reggelre eltűnt 2db neon, de ki tudja, lehet az egyik követ a csiga rágurította, a másik meg beszorult a szűrőbe, ha Rubin múlott a dolog.
Azért csatolok egy kedvenc képet, olyan szép kecsesen úszik mindig.
Chid
≽(^ ᗜ ^)≼
≽(^ ᗜ ^)≼
Amikor bővül a család..
Már egész régen írtam ide ahogy látom, azóta érkezett hozzánk még egy kis axi Sushi személyében, akit egy tenyészetből hoztam el, még júniusban :).
A sors úgy hozta, hogy a névválasztás egészen tökéletes volt, Sushi ezen idő alatt férfivá érett, Rubi meg maradt kislány.
Úgy gondolták megörvendeztetnek egy kis ajándékkal 2015.12.27-én, szimplán pár száz petével.
Jelentem eddig minden rendben megy és már ki is keltek a kicsikék (január 7-én). Pár darab maradt már csak aki még a burok foglya, de gondolom ők is hamarosan előjönnek.
A sors úgy hozta, hogy a névválasztás egészen tökéletes volt, Sushi ezen idő alatt férfivá érett, Rubi meg maradt kislány.
Úgy gondolták megörvendeztetnek egy kis ajándékkal 2015.12.27-én, szimplán pár száz petével.
Jelentem eddig minden rendben megy és már ki is keltek a kicsikék (január 7-én). Pár darab maradt már csak aki még a burok foglya, de gondolom ők is hamarosan előjönnek.
- Csatolmányok
-
- Peték
- IMG_3297.JPG (1.61 MiB) Megtekintve 3175 alkalommal
-
- A kicsi Sushi :3.
- IMG_2436.JPG (1.09 MiB) Megtekintve 3175 alkalommal
-
- Sok száz pici szem bámult vissza.
- IMG_3455.JPG (83.27 KiB) Megtekintve 3175 alkalommal
Chid
≽(^ ᗜ ^)≼
≽(^ ᗜ ^)≼
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Amikor bővül a család..
Szia!Chid » 2016.01.12. 08:50 írta:Már egész régen írtam ide ahogy látom, azóta érkezett hozzánk még egy kis axi Sushi személyében, akit egy tenyészetből hoztam el, még júniusban :).
Mayás leszek, mint ügyeletes házisárkány, de a saját portánkon jogom van rendet tartani.
Eddig nagyon-nagyon keveseket sikerült meggyőznöm a szaporítás helyett inkább tenyésztéssel foglalkozzanak, mivel betiltani nem lehet, leírnék néhány pontot amit szeretném ha megfontolnál.
Tenyésztés mint fogalom: "A tenyésztés fajtanemesítés, átgondolt, tervszerű munka, melynek során értékes tulajdonságokat megőrzünk, vagy erősítünk, nem kívánatos testi és lelki tulajdonságokat pedig „törlünk”. A tenyésztés célja nem lehet anyagi haszonszerzés!"
1. Tenyésztés vs Szaporítás
"Ez úgy megtörtént", "Így alakul", "És ha testvérek akkor mi van", "Nem érdekel eladom őket"
- Néhány mondat amikor már látszik, hogy a tenyésztésnek nincs semmiféle célja, hogy éppen milyen színváltozatot, mintázatot vagy csak adott tulajdonságot akarunk örökíteni, fontos meghatározni egy célt és a szerint cselekedni.
2. Szelekció (A LEGFONTOSABB)
A tervben nem szereplő egyedeket el kell távolítani. Axolotl-os témakörben hozzáteszem, hogy a nem egészséges egyedeket is. Tehát a nem kívánt egyedeket szelektálni kell, szíve joga mindenkinek a módszerről dönteni. Fagyasztás, szabadoneresztés, ragadozó élőlénnyel való föletetés. Csúf. De még csúfabbnak tartom mikor valaki elad egy genetikai hulladék axit egészségesnek mondva, majd 1-2 évet szenved vele a következő gazda mire az axinak sikerül végre meghalni. De pl. sokan ilyenkor szigorúan hobby célra adják el az állatokat (axiknál próbáld ezt visszaellenőrizni).
Na szóval a nem egészséges, deformált egyedeket kérlek ne add el egészségesnek. Nem feltétlenül előnyös tulajdonság a gerincferdülés, szemnélküliség, törpenövés, lábdeformitások vagy kórosan lemaradott egyedek. Emellett a pigmenthiány különösebb továbbörökítését sem támogatom. Ha a szaporítók 90% legalább egészségügyileg szelektálna a fórum EÜ részlege harmad ekkora lenne. Nem muszáj haszonorientáltan az össze növésben megrekedt példányt eladni. Vonatkozik a mesterségesen táplált egyedekre is.
3. Körülmények
Szorosan összefügg az előző ponttal, meghatározza az egészségügyi állapotot. Biztosítsuk az egészséges fejlődés érdekében az ideális körülményeket pl. szűrés, vízminőség, étrend, vegyszerezés.
5. Betegségek felismerése
Ismerjük fel az adott élőlény betegségeit és ne adjunk el pl. bélfertőzéssel vagy gombásodással küzdő egyedeket tudatlan kezdőknek.
Meg kell tanulni a jellegzetes problémákat.
6. Állat átadása
Támogatnám az elvet, hogy csak akkor adjunk át élőlényeket, abban a korban amikor már képesek életbenmaradni.
Axiknál leginkább egy 3-4 cm-es, vagy 1-3 hónapos korhoz kötném, egy olyan időszakot amikor az állat önállóan képes enni, akár fagyasztott táplálékot is, tehát nem az 1 cm-es petéből kibújt lábatlankákat sózzuk rá a kezdőkre.
7. Tájékoztatás
Magáért beszél, az információkat át kell adni a vásárló részére, akármit kérdez akárhogyan. Ha 20 literes akváriumba szeretne axizni, világosítsd fel. Illetve akkor vágj bele a tenyésztésbe ha magad is ismered az állat körülményeit.
8. Származás igazolása
Magyar hatóságok megkövetelik, így a saját igazolással lévő axijaid után tudod az utódokra kiállítani. Hazánkban a "tenyésztők" 90% nem tud róla, hogy kell ilyen (tőlünk nyugatabbra Németországban rengeteg igazolással rendelkező példány található).
9. Vevőkör meghatározása
Minőségi munkánk igazolása a pozitív visszajelzés a vásárlóktól, a minőség öregbítése. Érdemes meghatározni kinek adunk el.
9./1. Garancia
Probléma esetén gyakran előfordul, hogy a "tenyésztő"-vel nem lehet kapcsolatba lépni, nem reagál se levélre, se telefonra, nem ismeri el a hibáját. Illetve képesek "cserét" felajánlani. A felesleges egyedekre visszavételi lehetőséget kell biztosítani, viszont mindenki számára eldönthető, hogy ezt az állat eredeti vételáráért teszi vagy vételár nélkül. Tehát a már megvásárolt egyedeknek a sorsa éppenséggel, ne a földhözcsapást jelentse.Tenyészőként garanciát kell nyújtani mind az állat nyomonkövetésében, mind állapotában. (Átlag 1-2 évig érdemes.)
10. Festékbefecskendezés/Tetoválás
Szigorúan elítélendő, az állat fájdalmával járó folyamat, mely során "új" és "mű" színváltozatok jönnek létre.
Nem specifikusan rád céloztam, de ideje volt vázlatosan összekaparni. Ha többen gondolkoznának, nem lenne annyi megnyomorított mentvény törpenövésűm.
Mint tenyésztő kívánnám, hogy mind a 10 pont betartásra kerüljön örökérvényűen.
De mivel magyar vagyok nem álmodozom. A 2. pontból nem eresztek.
Maya
Maya
Szia!Maya » Tegnap, 23:53 írta:Szia!Chid » 2016.01.12. 08:50 írta:Már egész régen írtam ide ahogy látom, azóta érkezett hozzánk még egy kis axi Sushi személyében, akit egy tenyészetből hoztam el, még júniusban :).
...
Mayás leszek, mint ügyeletes házisárkány, de a saját portánkon jogom van rendet tartani.
Eddig nagyon-nagyon keveseket sikerült meggyőznöm a szaporítás helyett inkább tenyésztéssel foglalkozzanak, mivel betiltani nem lehet, leírnék néhány pontot amit szeretném ha megfontolnál...
Köszönöm az információkat, szerencsére ezeknek a 90%-val már tisztában voltam.
Én sem hárpiáskodásként jegyzem meg, de ezt a hozzászólásodat nem ide raktam volna a helyedben, hanem valahova a szaporítós részhez, hiszen erre alig jár valaki, így nem is biztos, hogy rátalálnak és elolvassák.
Amúgy szépen össze vannak szedve az információk, ha valaki nulla tapasztalattal bele akarna vágni.
Írtad, hogy nem speciel rám gondoltál, ezt jogosnak is vélem, hiszen nem tudod milyen körülmények között tartjuk a kicsiket. Nem ismersz és nem tudod milyen akadályokat győzünk le, hogy mindenki szép és egészséges legyen.
"....de a saját portánkon jogom van rendet tartani."
Itt nem tudom milyen rendre gondoltál, mert senki nem rosszalkodott és nem hagytam kupit magam után. Eskü semmi felesleges enter vagy témacím hiány...stb.
Chid
≽(^ ᗜ ^)≼
≽(^ ᗜ ^)≼
- Maya
- Adminisztrátor
Szia!Chid » Ma, 10:25 írta:Szia!
Köszönöm az információkat, szerencsére ezeknek a 90%-val már tisztában voltam.
Én sem hárpiáskodásként jegyzem meg, de ezt a hozzászólásodat nem ide raktam volna a helyedben, hanem valahova a szaporítós részhez, hiszen erre alig jár valaki, így nem is biztos, hogy rátalálnak és elolvassák.
Amúgy szépen össze vannak szedve az információk, ha valaki nulla tapasztalattal bele akarna vágni.
Írtad, hogy nem speciel rám gondoltál, ezt jogosnak is vélem, hiszen nem tudod milyen körülmények között tartjuk a kicsiket. Nem ismersz és nem tudod milyen akadályokat győzünk le, hogy mindenki szép és egészséges legyen.
"....de a saját portánkon jogom van rendet tartani."
Itt nem tudom milyen rendre gondoltál, mert senki nem rosszalkodott és nem hagytam kupit magam után. Eskü semmi felesleges enter vagy témacím hiány...stb.
Előbb-utóbb cikk is lesz, de ez még elég kurta lenne. :)
Ez is a probléma amit említettél, mivel nem tudok a fórumozókról túl sokat, ezért mindig mindenkinek nulláról kezdem az infók átadását, hogy aki legközelebb ide tévedne találkozzon velük. Itt inkább minden 10x le van írva, minthogy vadászni kelljen néhány mondatot. Nem tudom így látatlanba pl. ki mennyit tud az állatokról, ki mennyi kutatást és cikket olvasott át az érdekükben, ki mennyire ért a vízkezeléshez.
A "saját portám" ebben az esetben magára a fórumra értendő, jópár esetben találkoztam, olyan viselkedéssel, hogy nincs "nincs közöd hozzá", " ne szólj bele". Ha más fórumon vagy pl. facen látnék ilyet nem érdekelne, felesleges vitákba nem szokásom belemenni, viszont a saját portámon pl. jogam van egy esetleges szaporítót tiltani.
Részemről nem volt kukacoskodás, de átlagba mindig a legrosszabbat feltételezzük és szeretünk onnét meglepődni, így mindenkivel kapcsolatba csak pozitív gondolataink lesznek.
Kényes téma, hiszen nagyon gyér a határvonal a szaporító és a tenyésztő között, pláne egy tudatlan kezdőnek. Akinek nekem is 5 évvel ezelőtt eladott egy "tenyésztő" egy akkor 2 hónapos gerincferdült axit... bíztam benne, sokan vásároltak tőle, évi többszáz axit gyártott. Azóta ugyanennyi panaszkodó is érkezett tőle a fórumra.
Üdv,
Maya
Maya