Akvárium mérete, elhelyezése, illetve mégis honnan?

Moderátor: Axolotl moderátor

liquid
Adminisztrátor

Akvárium mérete, elhelyezése, illetve mégis honnan?

Hozzászólás Szerző: liquid »

Az akvárium vételénél vegyük figyelembe, hogy állataink nagyrészt a talajon fognak mozogni, esetleg a növényeken ülni, így tapasztalatom szerint legyen szélesebb mint magasabb, legalább 30-40 liternyi víz jusson egy állatra benne, és a szoba legkevésbé megvilágított sarkába helyezzük, lehetőleg messze minden fény és hőforrástól.

Több helyről hallottam, hogy a pincében/spejzban tartják őket, ami ideális lehet fény és hőszempontból, de hát ugye akkor nincsenek szem előtt, ami az egész lényege valamilyen szinten... :)

Az akváriumot vízszintes jól megtámasztott felületre tegyük, gondoljuk át, hogy elbírja-e az adott polc vagy asztal, legalább annyi kilót fog nyomni, ahány liter víz belekerül, és akkor még nem is számoltam magát az üveget, illetve az aljzatot, gépeket benne.

Az akvárium alá érdemes vékony polifoamot rakni, ezt sok helyen be lehet szerezni, ezzel védve az akvárium alját-széleit illetve magát az asztalt-polcot a károsodástól/repedezéstől/átázástól.

1-3 Axolotl esetén ugyanakkora minimális akvárium szükséges. A minimális akvárium mérete: 100x40 cm-es alapterület és 25 cm magasság (100 liter). Ne a minimumra törekedjünk, mert akkor állataink nem fogják jól érezni magukat. Mi se szeretnénk 10 négyzetméterre bezárva lenni életünk végéig. 10 cm-es testhossz alatt 10-15 cm vízmagasság, nagyobbaknál 15-25 cm-es vízmagasság ajánlott. Az ajánlott vízmagasságot tartsuk be, mert komoly problémák alakulhatnak ki. További hozzászólásokban olvashattok az ideális tetőről és fontosságáról.
Szerk. Maya 2013. 11. 27.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Tető

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Bár van róla szó, külön leírnám, hogy nagyon fontos egy axis akváriumnál a tető. 20 centit lazán tudnak ugrani. Olyanok mint a bálnák, hasonlóan is csobbanak be a vízbe :) Mint egy tank, a friss parkettára löttyintve fél liter vizet.

Tetőnek nem ideális az üveg, mert nem szellőzik és melegebb lesz a víz, nincs párolgási hűtés. A legjobb egy fakeretre erősített szúnyógháló amit tudsz erővel rögzíteni az akvárium széléhez (ideiglenesen a sima szúnyogháló + ruhacsipesz is tökéletes). Fontos, hogy erővel ugranak kifele, így ha nincs kellően rögzítve vagy nagyon könnyű a tetőt, simán lelökhetik. Nálam lazán kifeszített szúnyogháló ami csipesszel volt rögzítve 15 cm-ert emelkedett fel egyszer és a csipeszt is lerántotta az akvárium széléről. Állat a vízbe csobbant de csak azért mert volt ami az ugrást fékezze illetve nem tudott kiesni csak vissza a vízbe.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Azúr
Fórumozó

Honnan szerezzek akváriumot?

Hozzászólás Szerző: Azúr »

liquid írta:bár én rendeltem egy saját méretre szabottat ami nem kerül szinte semmivel többe és igy egy hosszabbat készittettem...
Liquid!
Te hol készítteted méretre az aksid, tudsz jó helyet ajánlani, hol vannak (lehetnek) ilyen "üvegesek" akik elvállalják?
Azúr
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

12 liter kevés?

Hozzászólás Szerző: LeviBoy01 »

Sziasztok!
Pár napja vettem egy axit. Igazából nem volt még soha ilyen élőlényem, de nagyon megtetszett.
Az lenne a kérdésem, hogy amikor vettem az állatkereskedésben adtak hozzá egy akváriumot is, mondván, hogy ez egy axinak elegendően nagy lesz. Viszont én úgy érzem, hogy nem elég nagy neki, mert feltöltöttem vízzel és csak 12 literes. Szerintetek elég nagy? Egy másik kérdésem, ami nem az akvárium méretére vonatkozik, de gondoltam, ha már írok, akkor megkérdezem, hogy egy db. axo nem lesz depis egyedül vagy valami? Mert végül is elvan egyedül, de nem nagyon mozog és félek, hogy hosszútávon nehogy gondjai legyenek... Előre is köszi a segítséget! Üdv!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: 12 liter kevés?

LeviBoy01 írta:Sziasztok!
Pár napja vettem egy axit. Igazából nem volt még soha ilyen élőlényem, de nagyon megtetszett.
Az lenne a kérdésem, hogy amikor vettem az állatkereskedésben adtak hozzá egy akváriumot is, mondván, hogy ez egy axinak elegendően nagy lesz. Viszont én úgy érzem, hogy nem elég nagy neki, mert feltöltöttem vízzel és csak 12 literes. Szerintetek elég nagy? Egy másik kérdésem, ami nem az akvárium méretére vonatkozik, de gondoltam, ha már írok, akkor megkérdezem, hogy egy db. axo nem lesz depis egyedül vagy valami? Mert végül is elvan egyedül, de nem nagyon mozog és félek, hogy hosszútávon nehogy gondjai legyenek... Előre is köszi a segítséget! Üdv!
Szia!

Ez a baj a mai világgal. Minden sz....rt eladnak az embernek, ha csak egy kicsit is nem ért hozzá. Én így jártam most nyúlketreccel. Pedig ismerős eladótól vettem... no mindegy, ez nem nyulas fórum. 12 liter elkülönítőnek jó lesz majd. Mekkora az axi? Felnőtt korára biztosan nem lesz elég, pár napig viszont el van benne, míg szerzel egy normális akváriumot. Két hozzászólással lentebb láthatod hogy 30 liter/állattal kell számolni. Az akvárium legyen hosszú: minimum 50 cm, 30 cm mély és elég a 20 cm-es vízmagasság.
Egyedül elméletben nem lesz depressziós, de ha többen vannak az csak jó. Nekem párban voltak, majd volt lent a kereskedésben két hónapig egyedül egy, azt hazavittem. Annyira antiszoc volt... Aztán végül rendeződött a helyzet. Megnyugodott és rájött hogy a többiek jók (feszt bújt hozzájuk, velük aludt szegény, nem bírta ha 5 percnél tovább egyedül volt) és hogy az emberi kéz se bántja őt. Nekem ez a tapasztalatom, viszont Liquid semmi ilyet nem vett anno észre, mikor az övéi többen lettek.
Az hogy nem mozog.. az axi ilyen. Nem egy hal ami úszkál ide oda. Örülhetsz ha nem a barlangjában van egész nap és csak az üres akváriumot bámulod. Van hogy 2-3 napig se látjuk. Persze naponta azért bevilágítok zseblámpával a barlangba, hogy él-e még :)
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Szia!
Köszi a segítséget és az infókat! Majd megpróbálok neki szerezni egy nagyobb akváriumot. Addig ellesz ebben. Amúgy nagyon aranyos. Szereti ha fényképezik. :) Hétvégén vettem neki 2 zebrahalat, hogy megegye őket. Az egyiket sikeresen meg is ette, vagyis, amikorra mentem haza este már nem volt meg. Azóta a másik jó messziről elkerüli az axot. Egy olyan gondom van, hogy elég kicsi szemcseméretű színes köveket vettem és, amikor eszi s szúnyoglárvákat az akvárium aljáról, akkor sokszor befal a kövekből is és utána öklendezi ki őket. Ez nagyon gáz? Meg tud fulladni ezektől? Amúgy a kereskedő, akitől vettem, szinte semmit nem tud ezekről az állatokról, de ezt meg is mondta, mert most volt neki ilyen először... :(
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.05.12. 19:17-kor.
Ok: Kérlek olvasd el a házirend témacím használati részét ismételten! Ennek megfelelően javítottam a hozzászólást.
liquid
Adminisztrátor

LeviBoy01 írta: most volt neki ilyen először... :(
Szia!

Akkor jó helyen jársz :) 12 liter elég az axinak amíg picike, énis kicsivel kezdtem. Látni fogod amikor nő, hogy alig fér el, akkor kell neki nagyobb. Alaposan olvasd át a fórumot, itt minden alapkérdésre tuti találsz választ. A kis kövek elméletben átmennek az axin, gyakorlatilag viszont az élesebbek megsérthetik belülről, vagy ha túl sokat nyel le akkor megakaszthatja az emésztést, így nem ajánlott. Arra figyelj, hogy legyen sötét rész az akváriumban ahova el tud bújni a fény elől, így stresszes nem lesz.

Örülök, hogy egyre többen vagyunk :)
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Szia!

Hát egyelőre nincs semmi az akváriumban a túlélő halon, egy levegőztető és szűrőn, az apró kavicsokon és persze az axon kívül. De még a héten veszek neki ilyen kerámia kuckót/várat és valami növényt is tervezek. Az én axom még nem túl nagy, olyan 10-12 cm. És a fórumot olvasgatva kiderült, hogy mivel nincs besötétedve a körme, így elég fiatal. Amúgy teljesen fehér, de nem hinném, hogy albínó lenne, mert nem pirosak a szemei. Meg úgy vettem észre, hogy most kezdenek csak igazából bepirosodni a kopoltyúi is.

Én is örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra! :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.05.12. 19:18-kor.
Ok: Off határ!
Zsomb
Fórumozó

Axinak megfelelne?

Hozzászólás Szerző: Zsomb »

Sziasztok!

Még új vagyok itt, de lelkes szóval remélem jó helyre írok!:)
Decemberbe kaptam egy Juwel Korall 60-as akváriumot, kaptam bele mindenféle halat, de
meguntam őket, elfogom ajándékozni. Szeretnék helyette axikat tartani.
Ez a akvárium 54 literes, elegendő lenne 2db axi számára? Mondjuk 2db nősténynek?
Voltam pár bevásárlóközpontba körbe kérdezgettem,valahol azt mondták,hogy a hímek megnőhetnek akár 40-50cm is
tehát akkor marad a nőstény. A mostani aljzatot kiveszem, mert 6-8mm fehér murva amit ugye lenyelhetnek. Nem baj ha nincs semmi ajzat?
A csomagba volt még 20w-os világítás ez nem túl sok nekik? Pontosan (Juwel Twin-Lite Pl 5-20W). Növényeket nem rakok bele, így is sajnos elég algás.
Kelleni fog levegőztető nekik? + tartozik egy hőfok szabályzó a csomagba, ha beállitom 20C fokra
akkor gondolom ez ezen a hőfokon marad és stabilan hűti. Később rakhatok bele nekik kék neoncsőt diszvilágításnak?
Köszii!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos3 2012.05.11. 12:33-kor.
Ok: Áthelyeztem, mert itt jobb helyen van!
liquid
Adminisztrátor

Re: Axinak megfelelne?

Zsomb írta:...Decemberbe kaptam egy Juwel Korall 60-as akváriumot.
Szia!

Jó helyre írtál, de az írásodból látszik, hogy semmit nem olvastál el előtte :)
Minden kérdésedre megtalálod a választ a fórumon, nézz körbe :)

Mod: a hozzászóláscsoport utólagos megfontolásból egy jobb helyre került.
Sendy
Titkos3
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Titkos3 »

liquid írta:Minden kérdésedre megtalálod a választ a fórumon, nézz körbe :)
Szia!

Liquidnek igaza van, egy-két dolgnak nincs érteleme axinál (pl. világítás), de ha a fórumot végigolvasod, akkor választ kapsz a kérdésekre :D. Én már két éve tartok axit, és nagyon jól megvan, mostanában tervezek mellé egy másikat. Magamról többet nem írok, úgyis ott van a Bemutatkozásnál.

Egyéb: Hogyan lehet megunni halakat? nekem 1,5 éve vannak és még mindig örömet okoznak ne

Szia!
Titkos3
Zsomb
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Zsomb »

Szia!

Átolvastam már 2x-is, de nem egyértelmű a világítás, ami az akváriumhoz járt remélem ez nem túl sok, illetve a kék led világítás is gondolom megoldható.
Levegőztetőt akkor berakok, + ha nagyon algás lenne akkor kristálytablettát, de remélem nem lesz. A méretük ugye 20-30cm de akkor ez csak a nőstényekre vonatkozik? Én úgy értelmezem 2db axi elfér 54 literbe lehet kicsit szűkösen, de remélem nem lesz gond. A hőfokszabályzó meg gondolom akkor le is tudja hűteni nyáron 16 fokra ennyit tud legalacsonyabban. Ha minden rendben lesz akkor jövőhéten mehetek a Kökibe a golden axikért :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Zsomb írta:...
Szia!

Ha sikerült megunni a halakat, miből gondolod, hogy az axit nem fogod? Az még annyit se csinál mint egy hal. Jó esetben látod, hogy valahol épp nem csinál semmit, rossz esetben 3 napig elő sem bújik. Sokkal de sokkal unalmasabb mint a hal. Csak felvágásból, meg mert megtetszett, ne vegyél axit!Inkább várd meg míg a halaid természetes öregedéses halállal meg nem halnak. Utána gondold át, hogy tényleg akarsz-e axit. Én roppant kitartó személyiség vagyok, ritkán unok meg valamit, de mióta csak egy axim van.... hát őszintén szólva, már bánom hogy belevágtam az axizásba. Pedig tényleg alig kell velük valamit tenni, de még annyit se kapsz vissza. Nem úszkál, nem csinál semmit, csak van az akváriumban valahol, létezik.
De válaszolva a kérdéseidre: 54 liter az egy dolog, mekkora az alapterülete, az a lényeg. Ezeknek terrárium kell, nem akvárium. Maximum 25-30 cm-es vízmagasság, és az egyéb méreteket a fórumon megtalálod, hogy mit ajánlunk, mert így fejből most nem tudom. Szóval akár kényelmesen el is férhetnek, ha alacsony az akvárium, az axi nem úszkál úgy mint egy hal, neki az aljzat a lényeg, azaz az alapterület.
A 30 cm mind hímre mind nőstényre igaz adat. Ennél vannak kisebb és nagyobb felnőtt axik.
A hőszabályozó meg csak fűt, nem hűt, tehát neked nyáron nem fog 20 fokot csinálni. Ez a gondunk axisoknak. A hűtés egy akvárium terén roppant körülményes dolog. A bolti cuccok 100 ezernél kezdődnek és nem ilyen kicsi, hanem nagy sós vizi akváriumokhoz vannak kitalálva. Így marad a házi barkács, a jégakkuzás, a ventilátorozás, de utóbbihoz kell egy vezérlő berendezés ami maga potom 6000 ft körül van és még értened is kell hozzá, hogy kapd, forradsz, szereld át, hogy jó legyen.
A golden axi meg albínó ami sokkal kényesebb mindenre. Nekem mindkét goldenem a szakszerű orvosi tudás ellenére is már halottak.
Aljzat nélkül elvan az axi, de nem szeretik túlzottan. Ők szeretik az aljzatot, a kis kavicsost a legjobban, pedig veszélyes rájuk nézve, szóval jobb ha beszerzed a megfelelő méretű (2 cm-nél nagyobb) folyami kavicsokat (semmi éles szél, semmi műanyag bevonat a kavicson).
Világítás nem kell, de nem árt a ha van. Nem kell erősnek lennie, nekem egy darab sárga ledes izzó (2000 ft) világít középen, víz alatti beszűrődő fényhatást adva, de a növényeknek a led nem jó, mesterséges hideg fénye van, még ha sárga is. Ha van világítás akkor még fontosabb, hogy legyen megfelelő nagyságú búvóhelye az axinak, mert van amikor szeretnek a fény alatt lenni, máskor elbújnak. Nekik nincs szemhéjuk, amit lecsukjanak. Van egy neonom, 9 Wattos Obis, az is bőven bevilágítja a 70 literes akváriumot.
Sendy
Uzsidoboz
Megrögzött fórumozó

Akvárium de mekkora?

Hozzászólás Szerző: Uzsidoboz »

Sziasztok!

Olvastam kinek milyen van, de én most akarom megrendelni a saját akvariumomat és gondoltam még egyszer rákérdezek abból nem lehet baj. Végülis hely van, vagyis ahol a végleges helye lesz ott még nincs bútor úgyhogy a bútor az akváriumhoz készül majd :) Amire én gondoltam az hogy inkább szeretnék hosszú akváriumot mint széleset. Szóval 70X30 centire gondoltam első körben. Vagy az túl keskeny? A 70X35 jobb lenne? Magasságnak a 30-35 cm-t gondoltam. Szerintetek? Van még akváriumos kérdésem de megkeresem a neki megfelelő topicot.
Jaajjjj a lényeg. Ebben az aksiban 2 allatka lenne akik még aprókák de nem szeretnék fél év múlva akváriumot cserélni, akkor inkább most csináltatok nagyobbat.
Üdv: Uzsi
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Akvárium de mekkora?

Uzsidoboz írta:Sziasztok!

Olvastam kinek milyen van, de én most akarom megrendelni a saját akvariumomat és gondoltam még egyszer rákérdezek abból nem lehet baj. Végülis hely van, vagyis ahol a végleges helye lesz ott még nincs bútor úgyhogy a bútor az akváriumhoz készül majd :) Amire én gondoltam az hogy inkább szeretnék hosszú akváriumot mint széleset. Szóval 70X30 centire gondoltam első körben. Vagy az túl keskeny? A 70X35 jobb lenne? Magasságnak a 30-35 cm-t gondoltam. Szerintetek? Van még akváriumos kérdésem de megkeresem a neki megfelelő topicot.
Jaajjjj a lényeg. Ebben az aksiban 2 allatka lenne akik még aprókák de nem szeretnék fél év múlva akváriumot cserélni, akkor inkább most csináltatok nagyobbat.
Amennyiben szeretnél hasonló hátteret mint ami pl nekem van akkor inkább 35-40 cm-es mélységgel számoljál, mert a háttér elég sokat le tud venni. Amennyiben nincs háttér, akkor is inkább a 35 cm felé hajaznék kiindulva abból, hogy nem csak hosszában szeretnek mászkálni, hanem mélység fele is, és forgolódnak is, vannak tereptárgyak stb stb. Szóval ha még nagyon képlékeny, akkor a mélységre dobnék még pár centit. A magasságnak bőven elég a 30 cm. Nem kell magasabb mert 25 cm vízmagasságnál több nem kell nekik. A 70 cm az rendben van. Axiknak inkább terrárium kell mint a teknősöknek, nem pedig akvárium, mint a halaknak. A bútor készítésénél vegyétek majd figyelembe hogy mekkora súlyt fog tartani, Mi tettünk be extra merevítőket is.
Sendy
Uzsidoboz
Megrögzött fórumozó

Igen lehet benne valami, én is épp azon gondolkodtam, hogy egy normális méretű bújót beteszek akkor már nem marad hely hogy az allatka odaférjen a bejáratához. Akkor legyen a 40 cm... Vagy 45? Igazán határozott vagyok. Igen tudom, hogy ez inkább terrárium :) a butorral nem lesz gond, a férjem asztalos, megoldja :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Uzsidoboz írta:Igen lehet benne valami, én is épp azon gondolkodtam, hogy egy normális méretű bújót beteszek akkor már nem marad hely hogy az allatka odaférjen a bejáratához. Akkor legyen a 40 cm... Vagy 45? Igazán határozott vagyok. Igen tudom, hogy ez inkább terrárium :) a butorral nem lesz gond, a férjem asztalos, megoldja :)
40 szerintem már elég, nekem 36 vagy 37 cm mély, és láthatod a képeimet, nem keskeny. Persze minél nagyobb annál jobb. Ügyesen kell a hátteret megoldani és megtervezni, hogy a lehető legkevesebbet vegyen el a hasznos térből, mégis jól nézzen ki és legyen víz alatti mocsaras hatása.
Sendy
Uzsidoboz
Megrögzött fórumozó

akváriumkészítő

Sziasztok, aki csináltatta az akváriumát, meg tudja mondani mennyibe került?
Mert nézegettem hírdetéseket, és volt benne olyan hogy 80Ft/l
De olyan is 580Ft/L ami mondjuk elég durva...
Köszi
Zsucy
Megrögzött fórumozó

Re: akváriumkészítő

Hozzászólás Szerző: Zsucy »

Uzsidoboz írta:Sziasztok, aki csináltatta az akváriumát, meg tudja mondani mennyibe került?
Köszi
Szia! Én mikor csináltattam 100 ft/ l volt, 6mm -es üvegből! Az 580 ft tényleg kicsit húzós.
Zsucy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Uzsidoboz írta:Sziasztok, aki csináltatta az akváriumát, meg tudja mondani mennyibe került?
Köszi
Szia!
Aktuális ár 120-140 Ft/liter 6-os üvegből, ez 100-120 literig bírja terrárium esetén.. 580 ft/liter az vagy készakvárium (tetővel, stbvel, hajlított üveggel). Én valami alföldi faszival csináltattam állatkereskedésen keresztül 6 hónap garanciával, fekete sziloplaszttal, minőségien megcsinálva. Ebben az a jó, hogy hozzáértő készítette, nem fog szétrobbanni és van rá kezdeti garancia, ami alatt kibukik ha baj van. A házi akváriumoknál előfordul hogy idővel elengedik magukat. Nem mindegy az üveg, a ragasztó, az illesztés stb.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Monique »

Köszi
Szia. Nekem még a nővérem csináltatta a mostanit a hörcsögeinek, de túl nagy lett és nekem adta. Nekem kezdetnek megfelel, de később nagyobbat szeretnék. Valószínűleg oda fogok visszamenni, mert szerintem nem drága.
Az áraik:
0-50 literig -->3-4 mm üvegből -->60 ft / liter
51-90 literig -->5 mm üvegből -->70 ft / liter
91-150 literig -->6 mm üvegből -->90 ft / liter
151-300 literig -->8 mm üvegből -->110 ft / liter
301-800 literig -->10 mm üvegből -->140 ft / liter
Ági
Monique
Mániákus fórumozó

Megfelelő bútor

Azt honnan tudom megállapítani, hogy a bútorom elbírja e majd az akváriumot? Ez elég hülye kérdés, de talán jogos :D
Ági
Titkos3
Megrögzött fórumozó

Re: Megfelelő bútor

Hozzászólás Szerző: Titkos3 »

Ági írta:Azt honnan tudom megállapítani, hogy a bútorom elbírja e majd az akváriumot? Ez elég hülye kérdés, de talán jogos :D
Szerintem nem hülye kérdés! Szerintem egy bútoron látszik, ha elég erős, az én "axolotl asztalom" méretre készült is rögtön elbírta!
Titkos3
Monique
Mániákus fórumozó

Titkos3 írta:
Ági írta:Azt honnan tudom megállapítani, hogy a bútorom elbírja e majd az akváriumot? Ez elég hülye kérdés, de talán jogos :D
Szerintem nem hülye kérdés! Szerintem egy bútoron látszik, ha elég erős, az én "axolotl asztalom" méretre készült is rögtön elbírta!
Nekem a mostani egy Ikeás komódon van, de majd ha csináltatok akváriumot, akkor két egymás mellett lévő komódon akarom, hogy legyen. Tehát a két összetolt bútor tetejével megegyező méretű akváriumot akarok rá rakni. Ahogy számoltam az kb 160 literes lesz, de persze nem teletöltve, viszont berendezve meg az üveg súlyát számolva biztos lesz annyi kiló.
Ági
Uzsidoboz
Megrögzött fórumozó

Ági írta:
Titkos3 írta:
Nekem a mostani egy Ikeás komódon van, de majd ha csináltatok akváriumot, akkor két egymás mellett lévő komódon akarom, hogy legyen. Tehát a két összetolt bútor tetejével megegyező méretű akváriumot akarok rá rakni. Ahogy számoltam az kb 160 literes lesz, de persze nem teletöltve, viszont berendezve meg az üveg súlyát számolva biztos lesz annyi kiló.
Nekünk is van/volt rengeteg ikeás bútorunk... viszont azok nem olyan nagyon strapabíróak... MElyik fajta van? Főleg hogy ezeknek szokott lenni egy pici pereme is, és ha arra rálóg akkor nem fekszik fel rendesen az akvárium. De ha nincs akkor jó szerintem mert a jó nagy akvi ha teljesen ráfekszik akkor eloszlik a súly, akkor el kell bírnia...
Monique
Mániákus fórumozó

Uzsidoboz írta: Nekünk is van/volt rengeteg ikeás bútorunk... viszont azok nem olyan nagyon strapabíróak... MElyik fajta van? Főleg hogy ezeknek szokott lenni egy pici pereme is, és ha arra rálóg akkor nem fekszik fel rendesen az akvárium. De ha nincs akkor jó szerintem mert a jó nagy akvi ha teljesen ráfekszik akkor eloszlik a súly, akkor el kell bírnia...
Bocsánat, nem Ikeás, hanem RS-es, és nincs pereme.
http://www.rs.hu/image/i09_petra_6f-kesk.jpg
http://www.rs.hu/image/i09_petra_2a-2f.jpg
Ezek vannak egymás mellé tolva. Fenyő bútorok
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Uzsidoboz írta: Nekünk is van/volt rengeteg ikeás bútorunk... viszont azok nem olyan nagyon strapabíróak... MElyik fajta van? Főleg hogy ezeknek szokott lenni egy pici pereme is, és ha arra rálóg akkor nem fekszik fel rendesen az akvárium. De ha nincs akkor jó szerintem mert a jó nagy akvi ha teljesen ráfekszik akkor eloszlik a súly, akkor el kell bírnia...
Bocsánat, nem Ikeás, hanem RS-es, és nincs pereme.
http://www.rs.hu/image/i09_petra_6f-kesk.jpg
http://www.rs.hu/image/i09_petra_2a-2f.jpg
Ezek vannak egymás mellé tolva. Fenyő bútorok
Én megterveztem, Obiban levágattuk a lapokat és összeraktuk a bútort. Dupla teteje van, a felsőből ki van vágva az akvárium aljzatánál 2-3 mm-rel nagyobb rés, és polisztirol lap van benne, erre fekszik fel az akvárium, így egyenletes ruganyos felületen van.
Kép
Kép
Belül a bútor egy függőleges megtámasztással van bebiztosítva, és az oldallapok pedig az akvárium szélességében vannak, így nem tud görbülni a bútorlap mert a két szélen is az oldallapoknál ugyanakkora a terhelés. Ez így megvolt tízezer ft táján ajtónyitókkal stb-vel.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Sendy írta: Én megterveztem, Obiban levágattuk a lapokat...
Az a gondom, hogy a szobámban már nincs több hely, a nappaliban ha nagyon akarnánk talán elférne, de jóval többet vagyok a szobámban, bármikor rájuk tudok nézni, sőt este ha történne valami, akkor is biztosan meghallom. Tehát jobb szeretem ha itt vannak. A mostani aksi is itt van, de az kisebb, az csak a nagy komódon van, és szerintem nem rogyasztja meg. Csak nem mindegy, hogy 60 vagy 160 literes akváriumról beszélünk. Mindenképp köszönöm a segítségeteket :)
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Sendy írta: Én megterveztem, Obiban levágattuk a lapokat...
Az a gondom, hogy a szobámban már nincs több hely, a nappaliban ha nagyon akarnánk talán elférne, de jóval többet vagyok a szobámban, bármikor rájuk tudok nézni, sőt este ha történne valami, akkor is biztosan meghallom. Tehát jobb szeretem ha itt vannak. A mostani aksi is itt van, de az kisebb, az csak a nagy komódon van, és szerintem nem rogyasztja meg. Csak nem mindegy, hogy 60 vagy 160 literes akváriumról beszélünk. Mindenképp köszönöm a segítségeteket :)
Megfelelő tervezéssel, összeállítással, alátámasztással szinte bármekkora súlyt elbír. A mi szekrényünk is jóval többet elbírna, ketten ugráltunk rajta előzetes tesztként hogy hajlik, nyeklik-e :D Persze ez másabb mint a folyamatos terhelés, de előzetes tesztnek jó.
Sendy
Simiadreee
Megrögzött fórumozó

4 axinak 115 x 30 x 40 ?

Hozzászólás Szerző: Simiadreee »

Sziasztok!
Van 4 növendék axim,akik jelenleg a 3. akváriumukat növik ki! :-) Nőnek mint a gomba!Most egy 54 literesben vannak,amiben 17cm-esek kb.(60x30x30) Most szeretnék venni nekik egy nagyobb akváriumot egyik ismerősömtől használtan ami:115cm hosszú 30cm széles és 40cm mély.Szerintetek ez elég lesz nekik úgymond "életük végéig" vagy nagyobb kellene?
Modiknak: telefonról netezem
Monique
Mániákus fórumozó

Re: 4 axinak 115 x 30 x 40 ?

Simiadreee írta:Sziasztok!
Van 4 növendék axim,akik jelenleg a 3. akváriumukat növik ki! :-) Nőnek mint a gomba!Most egy 54 literesben vannak,amiben 17cm-esek kb.(60x30x30) Most szeretnék venni nekik egy nagyobb akváriumot egyik ismerősömtől használtan ami:115cm hosszú 30cm széles és 40cm mély.Szerintetek ez elég lesz nekik úgymond "életük végéig" vagy nagyobb kellene?
Szia!
A téma első hozzászólására hivatkoznék, ahol Liquid által le van írva, hogy fejenként 30-40 liter az ajánlott. Szóval elég lehet nekik. Bár pontosan nem értem a méreteit ("115cm hosszú 30cm széles és 40cm mély"). 30cm magas?
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Simiadreee írta:Sziasztok!
Szia!
A téma első hozzászólására hivatkoznék, ahol Liquid által le van írva, hogy fejenként 30-40 liter az ajánlott. Szóval elég lehet nekik. Bár pontosan nem értem a méreteit ("115cm hosszú 30cm széles és 40cm mély"). 30cm magas?
A méret valszeg jó lesz életük végéig, de ha 30 ha 40 cm magas, max 25-30 cm-ig töltsd vízzel, mert nem szeretik a 30 cm-nél nagyobb vízoszlopot.
Sendy
Simiadreee
Megrögzött fórumozó

Köszönöm szépen a válaszokat! :) Az akvárium 40cm magas vagy mély, ahogy tetszik.Természetesen figyelek majd a vizszintre!
Simiadreee
Megrögzött fórumozó

Akvárium készíttetés Őrbottyán környékén

Sziasztok!

Jelenleg 4 axim van,de idővel tervezek beszerezni még pár egyedet,ezért előre gondolkodom,érdeklődöm.
Most egy 115cm hosszú 30cm széles 40cm magas akváriumban vannak,de tervben van egy 120cm hosszú 60cm széles és 40cm magas.
Valaki esetleg a közelben ismer üvegest vagy használt akváriumost vagy olyat aki eladna hasonló méretűt?
Sok variáción gondolkodom,minden ötletet szívesen várok! :-)
Köszi!
Chantall
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Chantall »

Monique írta:Azt honnan tudom megállapítani, hogy a bútorom elbírja e majd az akváriumot? Ez elég hülye kérdés, de talán jogos :D
Nekünk nem is a bútor nem bírta el az akváriumot, hanem a komódnak a lába. Mert anno azt csináltattuk és választottunk hozzá, állítható lábat, szépet..amik tönkre mentek a súlytól..mint kiderült, csak 100kg-t bírnak el. De a bútor lábak amik bírnak is horror árban vannak. Szerencsére volt itthon 8 darab másik fajta bútorláb, ami nagyobb súlyt elbír. A bútor lábára oda kell figyelni, mert megdőlhet a bútor és az akváriumban a víz nem lesz egyenletes.
Chantall
Monique
Mániákus fórumozó

Chantall írta:
Monique írta:Azt honnan tudom megállapítani, hogy a bútorom elbírja e majd az akváriumot? Ez elég hülye kérdés, de talán jogos :D
Nekünk nem is a bútor nem bírta el az akváriumot, hanem a komódnak a lába. Mert anno azt csináltattuk és választottunk hozzá, állítható lábat, szépet..amik tönkre mentek a súlytól..mint kiderült, csak 100kg-t bírnak el. De a bútor lábak amik bírnak is horror árban vannak. Szerencsére volt itthon 8 darab másik fajta bútorláb, ami nagyobb súlyt elbír. A bútor lábára oda kell figyelni, mert megdőlhet a bútor és az akváriumban a víz nem lesz egyenletes.
Ó, köszi. :) Mostanra már pár hónapja így vagyunk, szóval úgy tűnik bírja. Szerintem jó, hogy 2 komód van összetolva, erősebb együtt a kettő. Másrészt nem különálló lábuk van. Egyszerűen egybe van az oldalával, illetve elöl hátul van betoldás rajtuk.
Ági
Chantall
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Chantall »

Monique írta:Ó, köszi. :) Mostanra már pár hónapja így vagyunk, szóval úgy tűnik bírja. Szerintem jó, hogy 2 komód van összetolva, erősebb együtt a kettő. Másrészt nem különálló lábuk van. Egyszerűen egybe van az oldalával, illetve elöl hátul van betoldás rajtuk.
De nekünk muszáj volt ilyen, mert nem vízszintes teljesen a talaj. Viszont a mostani lábak bírják. Plusz az ilyen magas lábaknak köszönhetően tudjuk takarítani a komód alatti részt ,
Chantall
Monique
Mániákus fórumozó

Chantall írta:
Monique írta:Ó, köszi. :) Mostanra már pár hónapja így vagyunk, szóval úgy tűnik bírja. Szerintem jó, hogy 2 komód van összetolva, erősebb együtt a kettő. Másrészt nem különálló lábuk van. Egyszerűen egybe van az oldalával, illetve elöl hátul van betoldás rajtuk.
De nekünk muszáj volt ilyen, mert nem vízszintes teljesen a talaj. Viszont a mostani lábak bírják. Plusz az ilyen magas lábaknak köszönhetően tudjuk takarítani a komód alatti részt ,
Azt hiszem, hogy én észre se venném, hogy nem vízszintes a talaj :D Persze így már érthető a dolog.
Ági
m0ha
Fórumozó

15 literben meddig élhet egy axi?

Hozzászólás Szerző: m0ha »

Szeretnék érdeklődni, hogy egy 15 literes akvárium meddig lenne elég egy axinak? Hány hónapos koráig lehetne esetleg egy ekkorában?
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: 15 literben meddig élhet egy axi?

m0ha írta:Szeretnék érdeklődni, hogy egy 15 literes akvárium meddig lenne elég egy axinak? Hány hónapos koráig lehetne esetleg egy ekkorában?
A kérdésre ebben a formában nem tudok válaszolni, mert 15 liter elég sokféleképp fér el egy akváriumban, tehát az akvárium méretei kellenének hogy ezt meg tudjam mondani.
Van olyan 10 literes edényem amiben fél éves koráig (15 cm-ig kb) nem vígan, de azért ellenne. És van olyan 20 literes akváriumom amibe max 10 cm-es korig raknék axik max, tehát a liter nem mérvadó, az axi nem hal. Axinak alapterület és vízmagasságban adandó meg a szükséglete, mivel nem úszkál úgy mint egy hal, mert az aljzaton él.
A másik legnagyobb gondom az, hogy minél kisebbek annál többet úsznak, ahogy megnőnek úgy csökken az általuk használt tér a testtérfogatukhoz viszonyítva. Tehát ha választanom kéne hogy egy növésben levő fiatal, úszkáló axit vagy egy felnőtt már leginkább csak levegőért úszó axit kéne egy időre a méretéhez viszonyított szükségesnél kisebb akváriumba tenni, akkor a felnőttet választanám.
Sendy
sunyas
Újonc

Elegendő-e?

Hozzászólás Szerző: sunyas »

Sziasztok!

Egy 70x40-es alapterületű akvárium elegendő lenne egy axinak felnőtt korban is?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2015.06.25. 18:27-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét! Köszi!
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Elegendő-e?

Hozzászólás Szerző: Maya »

sunyas » Ma, 14:49 írta:Sziasztok!

Egy 70x40-es alapterületű akvárium elegendő lenne egy axinak felnőtt korban is?
Szia!
Semmi képen sem! Sem etikailag, sem törvényileg! Egy ilyen apró lukba nem szuszakolunk állatokat, énnél azért kicsit több mozgástérre lenne szükségük. Axit nagyon ritka esetben tartunk egyedül, szociális igényei vannak tehát axit mindenképpen "csoportos" tartásra ajánlanék min. 2-3 példányt. Ha nincs elegendő hely a lakásban vagy nem fér bele az összegkeretbe úgy érzem nem az axi az ideális háziállat. Ajánlanám MAF Axikalauzát tömör tartási tájékoztató kezdőknek: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5482#p5482 Nagyon sok hasznos infóval beleszuszakolva.

Maya
Maya
debsa
Fórumozó

Indulási kérdések

Hozzászólás Szerző: debsa »

Sziasztok,

fogjuk rá hogy kezdő axis vagyok, de az igazság az, hogy a kapott infókat használva tartottuk eddig őket.
a lényeg, hogy szerencsére rátok találtam, és ideális axolotthont (igen olvastam... :D ) szeretnék nekik teremteni.

100x40x60as akksim a kiszemelt házikó, aminek az aljára az általatok is javasolt 3-5 cm-es mosott kavicsot szándékozom tenni. jelenleg az 0,5-1 cm-es akvárium aljzat van alattuk, de nekünk nem tűnt fel, hogy ették volna, de biztos ami biztos, nem akarok kockáztatni.
axi otthon 2 terv.jpg
axi otthon 2 terv.jpg (75.74 KiB) Megtekintve 17083 alkalommal
kaját csak csipeszből fogadnak el, nem hajlandóak az aljzatról enni, ahogy az állatkereskedő ismerősünk mondta, elkapattuk őket...
a víz oszlop az általatok is javasolt 25-30cm, amit egy 700as külső szűrővel szándékozok szűrni kerámia, szivacs, agyaggolyó, seravatta rétegrenddel

1. esőztetőt rakjak be inkább az oxigénbevitel miatt, vagy jobb ha csak a könyökkel erős áramoltatást végzek?
2. barlangnak eddig egy szikladarabot hasznátunk, de ezt cseréljük a trixie xl 32*29*12 barlangjára http://www.petnet.hu/termek/Trixie_Rept ... -84-18648.
3. sendy a refi akksinál írta ( viewtopic.php?p=4604#p4604) hogy ki kell főzni a kavicsokat, majd erősen biotopolos vízben áztatni. ez milyen koncentrációt arányt jelent? én aquasafe-t használok gondlom az is jó

az akksi méretéből adódóan a vízszint felett lesz további 30-35 cm légtér. tetőt, tegyek rá még így is?
van néhány redmoor és vasfám. gondolom ezek azért mehetnek bele?
axi otthon 1 terv.jpg
axi otthon 1 terv.jpg (78.19 KiB) Megtekintve 17083 alkalommal
oxigén utánpótlásnak a hagen elite 799 légpumpát (500cc/min) gondoltam, filckorongos eheim porlasztóval http://aquafauna.hu/10554-thickbox_defa ... 02650-.jpg mivel ezek vannak itthon

növényzettel kapcsolatban írtátok, hogy szívesen kitúrják őket. mégis mi az amit ajánlanátok? nem vagyok nagy növényes, kezdők számára is strapabíró fajokat mondjatok légyszives.
Anno telepítettem nekik az akksiba monsterát, de annak a gyökérzetét szívesen szétcincálták. lehet h megpróbálkozok megint vele.
esetleg tehetek be nekik tavirózsát? azért az szépen árnyékolna

ha növényzet lesz, kell co2 és világítás is?
sendy említette a 2700K-s 21W-os csövet- valszeg az fog nekem is beférni. gondolom nem kell reflektor mögé

egyenlőre azt hiszem ennyi

remélem nem tettem fel olyan kérdést, amire már válaszoltatok... sok témát elolvastam, de ezekre nem nem emlékszek. ha mégis voltak, és segítettek a hozzászólás belinkelésével, megköszönöm
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2017.03.24. 22:21-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Indulási kérdések

debsa » Tegnap, 20:32 írta:Sziasztok,

fogjuk rá hogy kezdő axis vagyok, de az igazság az, hogy a kapott infókat használva tartottuk eddig őket.
a lényeg, hogy szerencsére rátok találtam, és ideális axolotthont (igen olvastam... :D ) szeretnék nekik teremteni.
Szia!

Igazából ez a lényeg, sajnos nagyon sokan nem hajlandóak beismerni, hogy eddig nem jól csinálták. Nézzük a kérdéseket:
100x40x60as akksim a kiszemelt házikó, aminek az aljára az általatok is javasolt 3-5 cm-es mosott kavicsot szándékozom tenni. jelenleg az 0,5-1 cm-es akvárium aljzat van alattuk, de nekünk nem tűnt fel, hogy ették volna, de biztos ami biztos, nem akarok kockáztatni.
axi otthon 2 terv.jpg
kaját csak csipeszből fogadnak el, nem hajlandóak az aljzatról enni, ahogy az állatkereskedő ismerősünk mondta, elkapattuk őket...
a víz oszlop az általatok is javasolt 25-30cm, amit egy 700as külső szűrővel szándékozok szűrni kerámia, szivacs, agyaggolyó, seravatta rétegrenddel
Az akvárium alapterülete elegendő, de a 60-as magasság sok.Ilyen mély akváriumra lenyúlni és csipesszel etetni, gondozni elég nehéz, és nem is esztétikus nagyon ha 20 cm légtér van az akvárium felett. Hűteni is nehezebb, de ennél több hátránya nincs.
Az aljzat egy örök vita tárgya, attól hogy még nem láttad enni, nekem is volt olyan állat akit nem láttam enni, még is 2-3 hétig jöttek ki belőle a kavicsok. Jobb a békesség hosszú távon.
A csipesz dolog nem baj, boltosra amúgy sem kell hallgatni sose, inkább vigyél neki egy Axikalauz kiadványt a fórumról, hogy tanuljon.
700-as szűrő nekem nem sokat mond így elsőre. Mi eheim és oase márkát szoktunk javasolni megbízhatóságuk, alkatrészellátottságuk és kezelhetőségük miatt. Agyaggolyó nem tudom micsoda pontosan, helyette a mátrix nevű szűrőanyagot nagyon tudom javasolni. A gömb alakú formák egyenletes vízáramlást hoznak létre, míg a szabálytalan kő formák eltérő áramlásokat, ami úgy fest, hogy jobban kedvez a szűrőbaciknak, de igazából azt hiszem ezt eddig csak egyszer tanulmányozták. A mátrix nevű anyagnak borzasztóan nagy felülete van, nagyon jó biológiát képes kialakítani, érdemes rá beruházni. Mellé egy ADA Green bacter nevű oldattal, mert az nagyon szép flórát csinál.
1. esőztetőt rakjak be inkább az oxigénbevitel miatt, vagy jobb ha csak a könyökkel erős áramoltatást végzek?
2. barlangnak eddig egy szikladarabot hasznátunk, de ezt cseréljük a trixie xl 32*29*12 barlangjára http://www.petnet.hu/termek/Trixie_Rept ... -84-18648.
3. sendy a refi akksinál írta ( viewtopic.php?p=4604#p4604) hogy ki kell főzni a kavicsokat, majd erősen biotopolos vízben áztatni. ez milyen koncentrációt arányt jelent? én aquasafe-t használok gondlom az is jó
Esőztetőt javasolnék mindenképp vagy Lily pipet. Esőztető előnye hogy nagyobb a párolgás és jobban hűl az akvárium.
Barlang úgy fest méretek alapján, hogy megfelelő lesz.
A kavicsokat javasolt kifőzni, ki tudja hol voltak eddig... Biotopol.... nos tetra, sera, neptun és satöbbi gagyi márkájú vízelőkészítőt nem vagyok hajlandó használni. Lehet megkövezni, fújjolni, nem győztek meg. A Biotopol nálam életmenőként funkciónált már kétszer nem axiknál, saját szememmel láttam a hatását, beméregettem az EDTA hatóanyag koncentrációját is nagyjából, tudom mi van benne, ez az anyag jó, ezért ezt használjuk. Ha nagy baj, akkor ez életet menthet. Persze nem mindenre jó, de elég sok mindenre jó. A benne található EDTA hatóanyag egy laborvizsgálatokban használt mérőanyag (ez van a GH tesztben is) megköt más elemeket a vízben. A növénytápok is EDTA keláttal vagy HEDTA keláttal vannak ellátva. A másik hatóanyaga a nátrium-tioszulfát ami klórmegkötő és uszodakellék. Ez mellett zselésítő, vajákos höldtöltei gőtenyál stb, aloe és egyéb placebok stb akármi van, nyálkavédő... de nem ezek miatt használom.
az akksi méretéből adódóan a vízszint felett lesz további 30-35 cm légtér. tetőt, tegyek rá még így is?
van néhány redmoor és vasfám. gondolom ezek azért mehetnek bele?
axi otthon 1 terv.jpg
Ez az állatfaj mindennel képes sérülést szenvedni, amire picit nem gondolsz. Erre gondolj mindig. 30-35 cm-ert azért nem szoktak ugrani, de én azért tennék rá tetőt, mert ismerve az állatfaj képességeit (bénaságát) nálad lenne az első magasugró világbajnos axi. A tető szellőző legyen. Reddmor életveszél, felszúrja rá magát, beakad valamije... vasfa ha semmi olyan része nincs ahova kopolytú, kéz, farok sérülni tudna, beszorulni, vagy nagyon nagy erővel nekiúszva sérülést okozna akkor mehet vissza.
oxigén utánpótlásnak a hagen elite 799 légpumpát (500cc/min) gondoltam, filckorongos eheim porlasztóval http://aquafauna.hu/10554-thickbox_defa ... 02650-.jpg mivel ezek vannak itthon
Eheim légpumpa mániás vagyok, mert iszonyat halk, amúgy mindegy milyen légpumpa nagyjából. Ez a hagen izé... én ezt az ellenséghez dobnám át büntetésből. Porlasztónak: GA - Sander faporlasztót javaslok. Rendkívül halk, jól szabályozható, fantasztikus kis dolog, ellenben fél évente cserélni kell, de iszonyat apró bubikat csinál. Axolotl mellé külön levegő betolás akkor kell ha többet jár fel levegőért légpumpa nélkül mint vele. Nekem pl évek óta nincs légpumpa, a levegőztető és hogy a ventillátorok percenként köbméter levegőt nyomnak a hullámokba bőven elegendőek. Ha viszont beruháznál akkor van egy nagyon apró bubit csináló ketyere, marha jó de nekem túl zajos volt (volt hangja). https://goo.gl/photos/Cp4Y2ewuZEkwKoGa8 Ha érdekel, akkor kiderítem a márkáját, de olcsóbb mint egy eheim légpumpa.Bámulatosan apró bubikat csinál, de nekem hangos volt.
növényzettel kapcsolatban írtátok, hogy szívesen kitúrják őket. mégis mi az amit ajánlanátok? nem vagyok nagy növényes, kezdők számára is strapabíró fajokat mondjatok légyszives.
Anno telepítettem nekik az akksiba monsterát, de annak a gyökérzetét szívesen szétcincálták. lehet h megpróbálkozok megint vele.
esetleg tehetek be nekik tavirózsát? azért az szépen árnyékolna
Anubias fajok, különböző aprótól hatalmas kéz nagyságú levelő méretig kapható. Nem olcsó, ellenben sokáig bírja, ültetni nem kell, csak felkötözni kőre, fára valami. Továbbá amilyen fajok bírják: gömbmoha, törpe hortenzia, fodros levelű vizikalász vagy hólyagos vizikalász mittom hogy szokták csúfolni még. Ami ültetős, azt akvarisztikai agyagcserépbe ültessük aquabasis táptalajba és jbl agyagos talajba (azaz nem manado) ültessük majd rá nagy kavicsokat rakjunk hogy ne turják ki. Itt van néhány minimális igényű növény. Tavirózsát még nem teszteltem de jó lehet, illetve a vizipáfrány is talán szóba jöhet. Sokkal fontosabb hogy honnan van a növény, mert idegen baci és fertőzés kulturákat nem szabad bevinni.
https://www.facebook.com/danio.diszhal. ... =3&theater
ha növényzet lesz, kell co2 és világítás is?
sendy említette a 2700K-s 21W-os csövet- valszeg az fog nekem is beférni. gondolom nem kell reflektor mögé
Ha növényzet van akkor annak kell némi fény. 0,3 watt/liter T5 neon esetén már elegendő a fenti növényeknek. Ettől még lesz amelyik nem bírja, lesz ami szaporodni fog. CO2 nem kell. 2700 kelvin helyett ma már 6500 kelvinest használok, csak és kizárólag rendelésre tudják hozni bárhol (sok helyen hülyének is néznek) GE márkájú, de az jó. Mentawillben beszerzik neked, főraktárba mindig van,de javaslom kérj róla számlát, mert úgy egyszerűbb később újrarendelni, vissza tudják keresni. Sajnos az eladók nekem sem tudták megmondani, hogy jó lesz-e a fénycső, lerendelték, odamentem, megnéztem, körbemértem, és elhoztam. Watt és watt között is van méretbeli különbség és nekem a 84 cm hosszú 21 wattos kellett :D A másik akváriumba 24 wattos de 59 cm-es vagy mekkora való és az is T5 és 6500 kelvin :D Jobb a növénynek, jobban mutat a szobában, és nem zavarja az állatot. 2700 kelvin szeret barnaalgásodni. A növényeknek kell tápanyag, ha jót akarsz nekik akkor GA mikro makro tápot javaslok, nem sera, nem izé, semmi maszlang. Green Aqua táp megfizethető és nagyon sokáig elég.

Ha bármi kérdésed van szólj nyugodtan, de nagyon sokat dolgozok monstanában, nem biztos hogy gyorsan válaszolok.

Üdv:
Sendy
Sendy
debsa
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: debsa »

Sendy, szuper köszi a kimerítő választ. hála, hűla, hajlongás, meg amit szeretnél :D

időközben újabb kérdések merültek fel....

szűrő teljesítménye mekkora kell hogy legyen? kb 100 liter víz fog benne figyelni. 800 l/ó?

időközben az akksi takarításra került, és a kövek is kifőzve, öblítve várják a vizet az akksiban. ez a biotopolos áztatás hogyan zajlódjon le? öntsem fel annyi vízzel amennyi ellepi és ezen víz kezelésének megfelelő biotopol menjen bele?

a kövek 2 rétegben kerültek elhelyezésre. alulra szürke gránit, amit az obi 3-6cm es méretünek gondol, de sokkal kissebbek is vannak benne, úgyhogy alaposan át kellett válogatnom hogy a 30kg-ból legyen 15kg....
a felső réteg folyami kavics, hát ezek bőven 6 cm felettiek.....
remélem jókat hoztam

https://goo.gl/photos/x3nAUZRTMmFHf1hDA

az akksi eleve magasan van, úgyhogy vagy megvágom az akksi előlapját és kap egy ajtós megoldást, de ezt nem szívesen tenném, vagy marad a 2es konyhai fellépőről való etetés félmeztelenül....

a hűtésen nagyon gondolkozok. az fb csopiban van egy megoldás amikor az akksi vizét belevezetik az alatta elhelyezett fagyasztóba, ami zseniális, de nekem hely hiányában nem kivitelezhető.... azon agyalok, hogy esetleg egy cirkó hőcserélőre kötném a vizet, amire egy szép nagy venti kerülne, hogy elvigye a hőt.... de ez még csak kósza gondolat... bár hamarosan kiviteleznem kell, mert mindjárt itt a nyár,
"... és meleg az idő, az ember strandra jár, mert azért van itt ő...."

úgyhogy ez még projekt gondolat marad.

az agyaggolyó meg olyan, amit a növények alá pakolnak, hogy megtartsa a vizet. a seachem matrix / eheim substrat pro kertészetekben is használt megfelelője.... de valszeg veszek egy doboz eheim-ot, 5-6e-be kerül.

én is az esőztető mellett vagyok, már csak a fodrozódás és a levegő bevitel miatt is...

az eheim légpumpát megfogadom, a világításom nyárig ráér, amíg nem megy 21C alá az akksi vize, addig a redőny sincs a szobában leengedve, és kapnak a virágok fényt.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

debsa » Tegnap, 22:31 írta:Sendy, szuper köszi a kimerítő választ. hála, hűla, hajlongás, meg amit szeretnél :D
Egy köszönömmel bőven beérem, nem vagyok én dáma vagy plázalila :D
szűrő teljesítménye mekkora kell hogy legyen? kb 100 liter víz fog benne figyelni. 800 l/ó?
600 liter/óra nagyjából. OASE 200-at javasolnék. Jó lenne az Eheim experience 250 vagy oase 100 is, de a szűrőtérfogat miatt a 200-ast javasolnám.
időközben az akksi takarításra került, és a kövek is kifőzve, öblítve várják a vizet az akksiban. ez a biotopolos áztatás hogyan zajlódjon le? öntsem fel annyi vízzel amennyi ellepi és ezen víz kezelésének megfelelő biotopol menjen bele?
Az írt használati mennyiség 10szeresét használtam.
a kövek 2 rétegben kerültek elhelyezésre. alulra szürke gránit, amit az obi 3-6cm es méretünek gondol, de sokkal kissebbek is vannak benne, úgyhogy alaposan át kellett válogatnom hogy a 30kg-ból legyen 15kg....
a felső réteg folyami kavics, hát ezek bőven 6 cm felettiek.....
Nem is értem igazából, hogy ilyet miért gondoltál ki, de mindegy. Gránit nem kell, két réteg nem kell. Egy réteg nem lenyelhető méretű folyami kavics kell. A két réteg fölöslegesen foglal helyet az akváriumból, balesetveszélyesbb mert a nagy kövek elmozdulnak egymáson és odacsíhetik az állat farkát, lábujjait.
az akksi eleve magasan van, úgyhogy vagy megvágom az akksi előlapját és kap egy ajtós megoldást, de ezt nem szívesen tenném, vagy marad a 2es konyhai fellépőről való etetés félmeztelenül....
Én vennék egy másik akváriumot, ezt meg eladnám.
a hűtésen nagyon gondolkozok. az fb csopiban van egy megoldás amikor az akksi vizét belevezetik az alatta elhelyezett fagyasztóba, ami zseniális, de nekem hely hiányában nem kivitelezhető.... azon agyalok, hogy esetleg egy cirkó hőcserélőre kötném a vizet, amire egy szép nagy venti kerülne, hogy elvigye a hőt.... de ez még csak kósza gondolat... bár hamarosan kiviteleznem kell, mert mindjárt itt a nyár
Thermoelektromos izén ne gondolkozz, kicsi a hatásfok, a kapható ventik és akváriumklímák 3-4 foknál többet nem tudnak hűteni. Hőcserélővel se mész sokra, ha kint 30 fok van és neked 28 fokról kéne 21-re hűtened. Axolotlnál viszont meleg napokon akár 6-7 fokot is kell hűteni, ennyit ezek nem tudnak. Folyamatos jégakkuzás, az akvárium hőszigetelővel körbeburkolása, vízfodrozás, ventillátorral vízfelszín fújatás, de a legjobb megoldás a szoba légkondizása + mellé egy ventillátoros hűtés amit látsz az axolotthonban. Nálunk szoba 26-27 foknál kell csak beavatkozni (akvárium 22,5-23,0), addig a venti megoldja, felette légkondi, vagy jégakku.
az agyaggolyó meg olyan, amit a növények alá pakolnak, hogy megtartsa a vizet. a seachem matrix / eheim substrat pro kertészetekben is használt megfelelője.... de valszeg veszek egy doboz eheim-ot, 5-6e-be kerül.
Alapfogalmi problémák vannak itt szerintem. A mátrix és a substrat nem agyagból van, hanem lyukacsos szerkezetű kőzetszerűség, mint a lávakő. És nem az a szerepük hogy magukba szívják a vizet, hanem hogy hatalmas felszíni felülettel rendelkezzenek, ami az agyagnál nincs meg. Substrat pro nekem nem jött be, sima substrat, de még inkább mátrix. Pro szétmállik idővel, a sima 5-6 év után is használható, addira a pro már elporladt.
Sendy
britt
Fórumozó
Kapcsolat:

Kezdő kérdések

Hozzászólás Szerző: britt »

Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok. Egy 70cm hosszú, 50 cm mély, 30 cm magas akvárium (25 cm-es vízszinttel olyan 80 l körül van) berendezésén dolgozom. 2 állatkát szeretnék tartani benne. 10 cm-esen fogom megvenni őket. Remélem nagyon hamar. :) Egyenlőre egy Aquael Fan1 szűrő zörög (a még üres) vízben.
Az egyik kérdésem, hogy pontosan hol lehet (emberi áron!) a megfelelő méretű és formájú köveket beszerezni az akvárium aljára? ??? Már van benne 4 zacskónyi viszonylag nagy, fekete, gömbölyű kavics, de ez horror áron volt és csak kb. az 1/3 területet sikerült beborítanom vele.
A másik kérdésem pedig, hogy jó ötlet-e kizárólag műnövényekkel betelepíteni az akváriumot? :O
Ja, és rögtön lett egy harmadik is: mennyire zavarja az axolotlokat a szűrőből kiáramló víz? Mert hiába irányítom a csövet az akvárium falára, azért érezhetően áramoltatja is a vizet, nem csak szűri.
Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2017.06.10. 12:59-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! M
------
britt
------
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Kezdő kérdések

Hozzászólás Szerző: Maya »

britt » Ma, 07:18 írta:Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok. Egy 70cm hosszú, 50 cm mély, 30 cm magas akvárium (25 cm-es vízszinttel olyan 80 l körül van) berendezésén dolgozom. 2 állatkát szeretnék tartani benne. 10 cm-esen fogom megvenni őket. Remélem nagyon hamar. :) Egyenlőre egy Aquael Fan1 szűrő zörög (a még üres) vízben.
Az egyik kérdésem, hogy pontosan hol lehet (emberi áron!) a megfelelő méretű és formájú köveket beszerezni az akvárium aljára? ??? Már van benne 4 zacskónyi viszonylag nagy, fekete, gömbölyű kavics, de ez horror áron volt és csak kb. az 1/3 területet sikerült beborítanom vele.
A másik kérdésem pedig, hogy jó ötlet-e kizárólag műnövényekkel betelepíteni az akváriumot? :O
Ja, és rögtön lett egy harmadik is: mennyire zavarja az axolotlokat a szűrőből kiáramló víz? Mert hiába irányítom a csövet az akvárium falára, azért érezhetően áramoltatja is a vizet, nem csak szűri.
Szia!

Az akvárium mérete nem megfelelő az állatok számára. Még a létezésre sem elegendő, feszegeti az állatkínzás határát, egy egészséges axi min. 30 cm-esre fog megnőni ami azt jelenti, hogy minimális mozgástere lenne ebben az akváriumban. A szűrés pedig elégtelen és szörnyű. Ilyen teljesítmény/vízforgatás/szűrőfelület mellett nem fog végbemenni a nitrifikáció és az állatok folyamatosan mérgezésnek lesznek kitéve, amely káros és halálos. A szűrő nem fogja elviselni sem a biológia sem a fizikai szennyeződés terhelését (trabantal akarsz traktort vontatni...). Mindenképpen külső szűrőt javaslok a megfelelő mértben, vízforgatással, megfelelő szűrőanyagokkal és szükséges indító baktériumkultúrákkal.

Sendy PONTOSAN leírta, hogy hol lehet legolcsóbban követ venni... viewtopic.php?p=4604#p4604
Topikja itt található: viewtopic.php?p=4523#p4523

Nem jó ötlet kizárólag műnövényeket használni, a biológiai folyamatok végbemenéségéhez nagy szükség van az élő növényzetre, a mérgező nitrát egy részét a növények hasznosítják illetve még egy tucat ásványi anyagot, emellett oxigént termelnek, egy egészséges biológia fenntartásához mindenképpen szükség van növényekre, leggyakoribb ideális fajták az anubias, microsorium teljes családja, cryptocoryne család ültetőcserépben, különböző mohák pl. jávai, karácsony, gömbmoha és hínárok, átokhínár, tündérhínár.

Egy normális szűrőnél, amely esőtetővel vagy legalább lily pipe-al rendelkezik semennyire sem zavaró, még akkor sem ha az óránkénti forgatásszám 2000l/h fölötti. A szűrő kifolyó ága mindenképpen a vízfelszínt mozgassa és ne a talajszintet ahol az állatok élnek.

Üdv,
Maya
Maya
britt
Fórumozó
Kapcsolat:

Re: Kezdő kérdések

Hozzászólás Szerző: britt »

Maya » 2017.06.10. 13:32 írta:
britt » Ma, 07:18 írta:Sziasztok!
Szia!

Az akvárium mérete nem megfelelő az állatok számára. Még a létezésre sem elegendő, feszegeti az állatkínzás határát, egy egészséges axi min. 30 cm-esre fog megnőni ami azt jelenti, hogy minimális mozgástere lenne ebben az akváriumban. A szűrés pedig elégtelen és szörnyű. Ilyen teljesítmény/vízforgatás/szűrőfelület mellett nem fog végbemenni a nitrifikáció és az állatok folyamatosan mérgezésnek lesznek kitéve, amely káros és halálos. A szűrő nem fogja elviselni sem a biológia sem a fizikai szennyeződés terhelését (trabantal akarsz traktort vontatni...). Mindenképpen külső szűrőt javaslok a megfelelő mértben, vízforgatással, megfelelő szűrőanyagokkal és szükséges indító baktériumkultúrákkal.

Sendy PONTOSAN leírta, hogy hol lehet legolcsóbban követ venni... viewtopic.php?p=4604#p4604
Topikja itt található: viewtopic.php?p=4523#p4523

Nem jó ötlet kizárólag műnövényeket használni, a biológiai folyamatok végbemenéségéhez nagy szükség van az élő növényzetre, a mérgező nitrát egy részét a növények hasznosítják illetve még egy tucat ásványi anyagot, emellett oxigént termelnek, egy egészséges biológia fenntartásához mindenképpen szükség van növényekre, leggyakoribb ideális fajták az anubias, microsorium teljes családja, cryptocoryne család ültetőcserépben, különböző mohák pl. jávai, karácsony, gömbmoha és hínárok, átokhínár, tündérhínár.

Egy normális szűrőnél, amely esőtetővel vagy legalább lily pipe-al rendelkezik semennyire sem zavaró, még akkor sem ha az óránkénti forgatásszám 2000l/h fölötti. A szűrő kifolyó ága mindenképpen a vízfelszínt mozgassa és ne a talajszintet ahol az állatok élnek.

Üdv,
Maya
Köszönöm a választ.
:(
------
britt
------
Válasz küldése