anyka34 » Ma, 13:54 írta:Sziasztok!Tanácsot kérnék axi ügyben,mivel nagyon új vagyok(kezdő).Kaptam egy axit(kb 7-8 cm lehet nem több) ajándékba.Rekord gyorsasággal szereztem be neki a szükseges dolgokat.Ennivalót(csirke szív/máj,) akvárium(80 literes),szűrő,levegőztető,bújkaló(majd veszek neki társat is)...stb.Ugye sajnos nálam pont fordítva mentek a dolgok,és előbb jött Runcájsz(ez lett a neve :) )mint kellett volna.Jobb hijján vettem vizet neki a halas akváriumomból,remélem nem csináltam nagy bakklövést,abba tettem 1 napra,majd öntöttem hozzá előzőleg 24 órát állt csapvizet.De nekem fura az egész kicsi állatka.Nincs olyan szép "haja" mint itt a fórumon látott többi kis szörnyecskének.Van neki hajacskája csak nem olyan hosszú.És mintha sovány is lenne....Amúgy nem bágyadt vagy hasonló,eszik is mint úgy mond a rozsda ha az akváriuma felé közelít valaki szinte azonnal fel kapja a fejecskéjét.De nekem furi akkor is.Teszek képet fel.És tanácsot kérnék hogy beteg lehet,vagy szimplán nem jól tartották a kereskedésben
!? Előre is köszönöm a tanácsokat,és igérem tanulok hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsam Runcájsznak.
Szia!
Jajj, ez a legrosszabb ami történhetett, hogy kaptál egy egzotikus állatott speciális igényekkel. Első körben az alábbi tájékoztatót olvasd el, kezdőknek nagyon jó gyorstalpaló:
viewtopic.php?p=5482#p5482 Nagyon sokat kéne bújni a fórumot, rengeteg tapasztalat és cikk elérhető.
Ennivaló: ekkora axinak nem csirkére lenne szüksége. Hanem ideálisabb lenne neki természetesebb étrend tehát élő vagy fagyasztott vörös-szúnyoglárva (szárított tilos), élő tubifex (fagyasztottat minőségi okokból nem ajánljuk, szárított tilos), giliszta (2 hét fagyasztás utána a paraziták miatt), apró hal 1-2 cm-es ifjonc guppik vagy fagyasztott kishal pl. Lidl Sprotni (1 kg/600 ft). De hosszabban a táplálkozásról:
viewtopic.php?p=4304#p4304 /
viewtopic.php?p=5404#p5404
Felesleges 24 órán át vizet állogatni, JBL Biotopol vízelőkészítőt teszel bele és 1 percen belül használható a víz. EDTA van benne megköti a klórt, nehézfémeket, gyógyszermaradékokat, ár/érték arányban a legjobb készítmény. (625 ml utántöltő meg pláne)
A legfontosabba amit le akartam írni, hogy ez az állat az
éhenhalás szélén áll jelenleg. Szóval nagyon gyorsan mindennap etetni kéne, minőségi táplálékkal. Mivel nemrég kaptad az állatot nem a kopoltyú a legfontosabb a korábbi rossz tartási körülmények miatt és az újonnan indult akvárium miatt is károsodásnak/mérgezéseknek lehet kitéve. Induló akvárium esetében amíg a szűrőben a biológiai egyensúly be nem áll az akváriumban mérgező folyamatok fognak végbemenni, a benne lévő élet és bomlástermékek miatt. Tehát ammónia, nitrit, nitrát mérgezés.
A kopoltyú ideális körülmények között rettentő gyorsan regenerálódik, főleg babák esetében. Felnőtteknél viszont előfordul, hogy hosszú hónapokig kell keresni a probléma okát.
Napi etetés, amennyit elfogad. Induló akváriumnál pedig fokozottan figyelni a mérgező vegyületek felhalmozódásra és a vízcserék mennyiségére.
viewtopic.php?p=5078#p5078
Akvárium indulás utáni gondozása:
- Belső szűrőt hetente ellenőrizzük, és ha kell leszívott akváriumvízben a mulmot finom nyomkodással távolítsuk el!
- Az üvegről a filmréteget algakaparóval távolíthatjuk el.
- 1. héten: minden nap 30% vízcsere
- 2. héten: minden másnap 30% vízcsere
- 3. héten: 2 alkalommal 30% vízcsere
- 4. héten: 1 alkalommal 30-50% vízcsere
- Hetente ellenőrizzük a vizet JBL 6 in 1 gyorsteszttel és Seachem ammonia alert érzékelővel.
- Ha minden rendben, jöhetnek az állatok.
Azaz az előőrs, mert a baktériumjaink bár elszaporodtak 3-4 hét alatt, még kevesen vannak, számuk igazodni az akvárium szennyező anyagaihoz. Ha hirtelen sok élőlényt tennénk be és nagyon sok szennyeződést termelnének, a bacik nem bírnák az iramot és mérgezés lépne fel. Ezért fokozatosan kell az állatokat betelepíteni. Ha több fajban gondolkozunk, akkor először a "takarító brigádot" telepítsük, ilyenek az algázók, vagy garnélák, majd 3-4 hetente jöhet a többi élőlény is. Haladó akvaristák fel tudják gyorsítani az akvárium indulását és az állatok telepítését, de ezt kezdőknek nem ajánlanám!
A kopoltyú probléma rendeződni fog, de a súlya miatt nagyon aggódom.
Ha lesz ürítés kérnék egy fotót az ürülékéről. Mert ez a súly nem egészséges, könnyen lehet gyomor-bélrendszeri fertőzése, ami a rendellenes ürülékből lesz látható.
Üdv,
Maya