Kwadwo » 2016.10.11. 18:14 írta:Sziasztok!
Teljesen új vagyok itt, egy hónapja lettem csak két gyönyörű Axolotl boldog anyukája. Ők teljesen jól vannak.
Viszont lett egy új családtag, aki miatt itt vagyok.
Mai nap egy üzletben, nagyon rosszul kinéző kis Axit találtunk párommal. Azonnal megsajnáltuk, megvettük, hát ha mi megtudjuk menteni, mert szerintünk elég rossz körülmények között volt tartva, sok társával összezárva akik bántották is (sokáig figyeltem őket). Láthatóan sebes a két lába, hiányoznak az ujjai (amit valószínűleg a társai haraptak le) illetve a nyakán is van egy nagyobb seb, és a farkán erek látszódnak, illetve kisebb darára hasonlító dolgok. Párom a halaknál is előforduló darakórra gyanakszik.
A klórtalanított vízébe tettem ilyen xanta- mixet (remélem ezzel nem ártottam, víziállatok gombás fertőzésére ajánlják). Próbáltam etetni fagyasztott hallal, illetve artémiarákot, de nem eszi, és láthatóan kórosan sovány.
Kérlek segítsetek, remélem megtudjuk menteni.
Előre is köszi.
Szia!
Változott azóta a helyzet? Hogy van az axid?
Én is viszonylag új vagyok (7 hónapja tartok axit), de hátha tudok kicsit segíteni...
Lehet, hogy a stressz és a sebesülése miatt nem eszik, de sok axi válogatós, vagy egyszerűen nem hajlandó megenni azt az ennivalót amit nem ismer vagy nem ízlik neki... Az én kisebbik axim is ilyen. Nagyon soványan kaptam, biztos éhezett, de attól függetlenül nem volt hajlandó megenni az axi-tápot és a fagyasztott halat. Érdemes megkérdezni a helyet, ahol vettétek, hogy ott mivel etetik őket, és/vagy végigkísérletezni, hogy mi az amit megeszik.
Én első kísérletnek a vörös szúnyoglárvát ajánlom, a legtöbb helyen azzal etetik az axikat. Ezen kívül mivel ragadozó állatok fontos, hogy mozgasd előtte az ételt. Vagy vegyetek 1-2 db kisebb élő neont és azt próbáljátok meg frissen csipeszről odaadni.
Ha több kaja-félét is végigpróbáltál (ezt szerintem minél előbb próbáld meg), és egyiket sem hajlandó megenni, akkor már nagyobb a gyanú, hogy a sérülése miatt nem eszik.
Hány fokos a víz amiben van? Az axik ugye hidegben tudnak jobban regenerálódni. 18-20 fok fölé nem nagyon kéne mennie a víznek ilyen állapotban.
A ti esetetek összetett, mivel az állatnak több baja is van (nem eszik, sérült, "darás"), így én - saját állatomból tanulva - azt tudnám javasolni, hogy keressetek egy egzotikus állatorvost, olyat aki gyógyított már axit és vigyétek el hozzá. Van egy topik ahol fel van sorolva néhány állatorvos, de ha a google-be beírjátok biztosan kidob párat. Én Veszprémben kezeltettem az enyémet.
Szorítok, hogy meggyógyuljon! Írd majd meg légyszi, hogy mi lett vele.
Üdv:
Sly