Máshova nem sorolható egészségügyi problémák

Moderátor: Axolotl moderátor

Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Farok felfelé kunkorodik

Hozzászólás Szerző: Maya »

gege » 29 perccel ezelőtt írta:
Maya » 18 perccel ezelőtt írta:
gege » 17 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

Van egy axim akinek kb 2 napja felfelé kunkorodik a farka, sérülés nem történt vele. Ez mitől lehetséges? Láttatok már ilyet? lehet hirtelen növéstől?
Étvágya normális, vízcserét hetente max kéthetente csinálok 30%-40%-osat, 20-21 fokon van a víz.
Üdv a fórumon!

Ííí, ez első ránézésre durva deformitásnak vagy törésnek néz ki. Két eshetőség maradt, vagy eltört, axolotl-ok...bárhogy képesek széttörni magukat. Vagy egy genetikai deformitás, nálam hasonló volt a gerincferdült beltenyészetes albínómnál, de neki hosszú hónapok alatt történt a nagy ferdülés, a hirtelen növés se 2 nap alatt szokott bekövetkezni és jellemzően akkor lesz deformált ha az állat egyik oldala gyorsabban nő mint a másik, de ilyen brutálist még nem láttam. Ha van kapacitásod vidd el egzotikus állatorvoshoz (pl. Bp-n ExoPet) biztos, hogy röntgenezve lesz és abból nyilvánvalóan ki fog derülni, hogy törés vagy sem, illetve mit tudnak vele kezdeni, mert véleményem szerint így nem maradhat. Enyhe fölfelé "pördülést" még ki szoktak nőni, illetve vele élni, de ez nagyon brutális.
Szia,
Köszönöm az infókat. Igen, szerintem is brutális. Van esetleg a 11. kerülethez közel egzotikus állatorvos, van erről infód?
köszi!
Azért nincs egzotikus állatorvosokból ekkora választék hazánkba... jelenleg 3 helyet tartunk számon axis szempontból is: Bp: SZIE Egzotikus osztály és ExoPet, Tata- Tappancs rendelő, legalább nem több szár km-re vagy bármelyiktől.
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
sheeny
Fórumozó

Fej a szűrőnél

Hozzászólás Szerző: sheeny »

Sziasztok,

Az axim ma a délután nagyobbik részét a szűrőnél töltötte, a fejét az áramláshoz téve. Az akváriumban van levegőztető, így talán más lehet a probléma, nem az oxigén hiány. Okozhatja lúgosabb és egyben keményebb víz ezt nála? Ez a viselkedés mikortól és mivel együtt számít veszélyesnek?

Előre is köszi a válaszokat!
sheeny
Maya
Adminisztrátor

Re: Fej a szűrőnél

sheeny » 51 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

Az axim ma a délután nagyobbik részét a szűrőnél töltötte, a fejét az áramláshoz téve. Az akváriumban van levegőztető, így talán más lehet a probléma, nem az oxigén hiány. Okozhatja lúgosabb és egyben keményebb víz ezt nála? Ez a viselkedés mikortól és mivel együtt számít veszélyesnek?

sheeny
Véleményem szerint ez csak egy hóbort, illetve egy rendkívül lusta axolotl oxigénszerzése, minimális erőbefektetéssel. Ha más tünet nincs (tényleg nincs) akkor egy csak egyszerű viselkedésforma, ha viszont bármi tünet társulna hozzá, meglehet, hogy valami betegség áll a háttérben. Ameddig egészséges, ez valóban csak egy viselkedés. Axolotl-ok személyisége rendkívül különböző, van amelyik egész nap a barlangaban ül - vélhetően az a kedvenc területe - az én kolóniám minden nap egy sarokba tömörül, méghozzá az egyik szívó ághoz és ott bandáznak.

Maximum akkor tudom elképzelni a lúgosság és keménység problémáját, ha olyan szűrőbetét lenne a szűrőben ami bármelyiket is módosítja, pl. tőzeggranulátum vagy valami, amiért oka lenne az állatnak odabújnia, de a tőzeggranulátum is nagyon hamar kimerül max. 2 hét. A keménységet pedig nem tudod szűrőtöltetekkel módosítani, és ameddig magas a keménység a ph se fog megmozdulni. Szóval csak egy lágyított vizű akvárium szűrőjében lévő ph csökkentő anyag miatt érné meg az állatnak odafeküdnie (általad feltételezett esetben), ami kicsit már-már abszurd, hiszen a szűrővel max. 1 óra alatt a víz minden részébe elérne az anyag - valamelyes formában/mennyiségben. Tehát: csak kivételes esetben okozna ilyen jellegű tünetet az akvárium túlzott keménysége és magas ph-ja.
Maya
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
sheeny
Fórumozó

Re: Fej a szűrőnél

Hozzászólás Szerző: sheeny »

Maya » Tegnap, 23:24 írta:
sheeny » 51 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

sheeny
Véleményem szerint ez csak egy hóbort, illetve egy rendkívül lusta axolotl oxigénszerzése, minimális erőbefektetéssel. Ha más tünet nincs (tényleg nincs) akkor egy csak egyszerű viselkedésforma, ha viszont bármi tünet társulna hozzá, meglehet, hogy valami betegség áll a háttérben. Ameddig egészséges, ez valóban csak egy viselkedés. Axolotl-ok személyisége rendkívül különböző, van amelyik egész nap a barlangaban ül - vélhetően az a kedvenc területe - az én kolóniám minden nap egy sarokba tömörül, méghozzá az egyik szívó ághoz és ott bandáznak.

Maximum akkor tudom elképzelni a lúgosság és keménység problémáját, ha olyan szűrőbetét lenne a szűrőben ami bármelyiket is módosítja, pl. tőzeggranulátum vagy valami, amiért oka lenne az állatnak odabújnia, de a tőzeggranulátum is nagyon hamar kimerül max. 2 hét. A keménységet pedig nem tudod szűrőtöltetekkel módosítani, és ameddig magas a keménység a ph se fog megmozdulni. Szóval csak egy lágyított vizű akvárium szűrőjében lévő ph csökkentő anyag miatt érné meg az állatnak odafeküdnie (általad feltételezett esetben), ami kicsit már-már abszurd, hiszen a szűrővel max. 1 óra alatt a víz minden részébe elérne az anyag - valamelyes formában/mennyiségben. Tehát: csak kivételes esetben okozna ilyen jellegű tünetet az akvárium túlzott keménysége és magas ph-ja.
Szia Maya,
Nagyon köszi ismét a gyors választ. Igen,azt hiszem az én axikám csak simán lusta. Azóta már nem is csak a szűrőnél van,úgyhogy megnyugodtam.
(Azt hiszem hajlamos vagyok túlaggódni a dolgokat, de ez talán inkább pozitívum, mint negatívum.)

Szép estét,
sheeny
Klaudia
Fórumozó

Feldagadt "szényilt"; kloáka

Hozzászólás Szerző: Klaudia »

Sziasztok,
Nekem egy nagy akváriumban van több axi, a legnagyobb himnek feldagadt a kloákája..
Segítsetek! Mi lehet a baja?
Klaudia
Maya
Adminisztrátor

Re: Feldagadt "szényilt"; kloáka

Klaudia » Ma, 13:43 írta:Sziasztok,
Nekem egy nagy akváriumban van több axi, a legnagyobb himnek feldagadt a kloákája..
Segítsetek! Mi lehet a baja?
Szia!
Úgy vélem itt kicsit fogalomzavar van, feldagadt vagy szétnyílt? Nem mindegy.

A feldagadt kloáka egy természetes folyamat a hímeknél, jelenleg pont párzási időszak kezdete van, tehát abszolult érthető, a kloáka feldagadása azt jelzi, hogy tele van spermatofórával és hamarosan kész párzani. Miután lerakja a spermatofórákat újra kiürült/kifacsart lesz a kloáka, majd ismét elkezdődik a termelés.
Hím tele spermatofórával
Hím tele spermatofórával
images.jpg (5.25 KiB) Megtekintve 17694 alkalommal
A szétnyílt kloáka már egy beteges állapot, lehet kloáka előesés amit gyakran az okoz, hogy az axi nagyobb dolgott evet meg, mint ami ki tud jönni belőle, kavics, túl nagy étel. Ez egy veszélyes állapot ilyenkor a kloáka ki van téve a fertőzéseknek, vagy már egy fertőzés tüneteként látni a szétnyílást.
Szétnyílt, kloáka előesés
Szétnyílt, kloáka előesés
fenék.jpg (78.49 KiB) Megtekintve 17694 alkalommal
Maya
Bea
Fórumozó

Digi-dagi

Hozzászólás Szerző: Bea »

DSCF5774.JPG
DSCF5774.JPG (1.84 MiB) Megtekintve 17670 alkalommal
Sziasztok. 3 pici axi boldog tulajdonosa vagyok. Eddig a háromból 2 nagyon szépen és elég sokat evett. A 3. kevesebbet, de rá sincs panasz. Szépen nőnek, most olyan 12-14-cm-esek. Kb 2 napja az a kettő aki sokat eszik "elhízott". Vagyis úgy néz ki. Nem tudom, hogy ez tényleg az e, aminek látszik, mert nem hiszem, hogy ilyen rövid idő alatt el tudnának hízni. Viszont tegnap már alig ettek. Fontosnak érzem megemlíteni, hogy java részt vörösszúnyoglárvával etetem őket, néhány napja viszont pulykapárizsit kaptak, mert sajnos nem volt lehetőségünk elmenni az állateledeleshez. Máskor is kaptak már párizsit, szeretik, soha nem volt gond. Lehet, hogy ez tényleg elhízás, vagy valami fertőzés lehet?
Maya
Adminisztrátor

Re: Digi-dagi

Bea » Ma, 16:43 írta:
A DSCF5774.JPG csatolmány már nem érhető el.
Sziasztok. 3 pici axi boldog tulajdonosa vagyok. Eddig a háromból 2 nagyon szépen és elég sokat evett. A 3. kevesebbet, de rá sincs panasz. Szépen nőnek, most olyan 12-14-cm-esek. Kb 2 napja az a kettő aki sokat eszik "elhízott". Vagyis úgy néz ki. Nem tudom, hogy ez tényleg az e, aminek látszik, mert nem hiszem, hogy ilyen rövid idő alatt el tudnának hízni. Viszont tegnap már alig ettek. Fontosnak érzem megemlíteni, hogy java részt vörösszúnyoglárvával etetem őket, néhány napja viszont pulykapárizsit kaptak, mert sajnos nem volt lehetőségünk elmenni az állateledeleshez. Máskor is kaptak már párizsit, szeretik, soha nem volt gond. Lehet, hogy ez tényleg elhízás, vagy valami fertőzés lehet?
Szia!
Először is egy olyan képpel, amin semmi nem látszik az állatból nem megyünk sokra. Kéne egy kép róla felülnézetből, egy kellően éles kép.

Szóval az étrendjük vörösszúnyoglárvából és pulykapárizsiból áll? Megjegyzem ez nagyon kevés és szegényes, a pulykapárizsiról nem is beszélve, volt egy hasonló párizsis eset amikor az axi azonnal belehalt a párizsiba. Egyszerűen értsük már meg emberek mindenféle tartósítószerrel, ízfokozóval, fűszerekkel és E-vel dúsított élelmiszert nem adunk egy érzékeny gyomrú és emésztésű állatnak, holnap mi lesz? Fokhagymás csirkepaprikást fognak kapni és padlizsánkrémlevest? Ez az étrend semmire nem alkalmas, a vörös szúnyoglárvából hatalmas mennyiségű kell, hogy tápláló legyen. A hirtelen „hízás” könnyen lehet a pulykapárizsitól az állat felpuffadt vagy felvizesedett, a rengeteg idegen és ártalmas tartósítóanyagoktól. Meg kell érteni, hogy az ilyen mesterséges élelmiszerek ártanak az állat bélflórájának, lehet, rá mondani, hogy „óó semmi baja”, aztán ha holnap reggel holtan lebegnek a víz felszínén… Ha pedig nincs lehetőség normális étrendet összeállítani, másik fajt kell választani, amelynél ez megoldható.

http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5075#p5075 Ennek az lett az esetnek az lett a vége, hogy az állatorvosunknál ExoPet-ben jelentkezet az illető, hogy bevinné az axit, mire eljutott volna vele odáig belehalt. (Menthetetlen lett volna állatorvos számára is, 6 cm-es axinál nem lehet gyomormosást végezni.)

Normális étrendet kéne összeállítani, olyat ami nekik való (millió-milliárdszor leírtam már):
Vörös szúnyoglárva élő vagy fagyasztott (nem ez a táplálékuk heti 7 nap) egy csak etetésre, tubifex szigorúan élő, kellően nagy élő televényféreg is szóbajöhet, csirke/pulyka máj/szív nem mesterséges konzerv-befőtt és fűszerezett, hanem kizárólag a nyers hús. Élő vagy fagyasztott kishal, giliszta (nem az útszéli), garnélák (nem az emberi étkezésre szánt). Mellé Axolotl táp JBL Novo Lotl táprendkiegészítő – kiegészítő tehát nem helyettesíti az etetést!
Ideális testsúly:
Az ideális testsúlyt a fej és has szélességének arányából állapíthatjuk meg kezdőként.

10 cm-es testhossz felett két táplálás között félidőben:
Elhízott állat: has szélessége nagyobb mint a fej szélessége
Ideális testsúly: has szélessége a fej szélességének 75-100%-a
Sovány állat: has szélessége a fej szélességének 75%-át nem éri el
Kórosan sovány: has szélessége a fej szélességének 50%-át éri el

10 cm-es testhossz alatt
(minél kisebbek annál karcsúbbak, de jól tele tudják enni magukat, így két értéket kell nézni: éhesen és jóllakva mekkorák. Pufókra tudják magukat enni):
Elhízott állat: has szélessége nagyobb mint a fej szélessége etetés után rendszeresen és éhesen a has szélessége meghaladja a 75%-ot éhesen
Ideális testsúly: has szélessége a fej szélességének 50-100%-a ( éhesen etetés előtt elfogadható 50%, jóllakva etetés után elfogadható 100%)
Kissé sovány állat: has szélessége a fej szélességének 50-75%-át nem éri el (amennyiben etetés után a has eléri legalább a 75%-ot, nem kell aggódni, csak odafigyelni)
Kórosan sovány: has szélessége a fej szélességének 50%át nem éri el, és nem is eszi magát tele az állat.
Képen szereplő axik kb. 14-16 cm-esek, ideális testsúllyal, a következő képen pedig egy jól táplált felnőtt példány látható.
14-16 cm-esek
14-16 cm-esek
PICT0030.JPG (1.82 MiB) Megtekintve 17667 alkalommal
Felnőtt példány
Felnőtt példány
DSCN2629.JPG (1.72 MiB) Megtekintve 17667 alkalommal
Maya
Bea
Fórumozó

Maya » 26 perccel ezelőtt írta:
Bea » Ma, 16:43 írta:
DSCF5774.JPG
Szia!
Először is egy olyan képpel, amin semmi nem látszik az állatból nem megyünk sokra. Kéne egy kép róla felülnézetből, egy kellően éles kép.

Szóval az étrendjük vörösszúnyoglárvából és pulykapárizsiból áll? Megjegyzem ez nagyon kevés és szegényes, a pulykapárizsiról nem is beszélve, volt egy hasonló párizsis eset amikor az axi azonnal belehalt a párizsiba. Egyszerűen értsük már meg emberek mindenféle tartósítószerrel, ízfokozóval, fűszerekkel és E-vel dúsított élelmiszert nem adunk egy érzékeny gyomrú és emésztésű állatnak, holnap mi lesz? Fokhagymás csirkepaprikást fognak kapni és padlizsánkrémlevest? Ez az étrend semmire nem alkalmas, a vörös szúnyoglárvából hatalmas mennyiségű kell, hogy tápláló legyen. A hirtelen „hízás” könnyen lehet a pulykapárizsitól az állat felpuffadt vagy felvizesedett, a rengeteg idegen és ártalmas tartósítóanyagoktól. Meg kell érteni, hogy az ilyen mesterséges élelmiszerek ártanak az állat bélflórájának, lehet, rá mondani, hogy „óó semmi baja”, aztán ha holnap reggel holtan lebegnek a víz felszínén… Ha pedig nincs lehetőség normális étrendet összeállítani, másik fajt kell választani, amelynél ez megoldható.

http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5075#p5075 Ennek az lett az esetnek az lett a vége, hogy az állatorvosunknál ExoPet-ben jelentkezet az illető, hogy bevinné az axit, mire eljutott volna vele odáig belehalt. (Menthetetlen lett volna állatorvos számára is, 6 cm-es axinál nem lehet gyomormosást végezni.)

Normális étrendet kéne összeállítani, olyat ami nekik való (millió-milliárdszor leírtam már):
Vörös szúnyoglárva élő vagy fagyasztott (nem ez a táplálékuk heti 7 nap) egy csak etetésre, tubifex szigorúan élő, kellően nagy élő televényféreg is szóbajöhet, csirke/pulyka máj/szív nem mesterséges konzerv-befőtt és fűszerezett, hanem kizárólag a nyers hús. Élő vagy fagyasztott kishal, giliszta (nem az útszéli), garnélák (nem az emberi étkezésre szánt). Mellé Axolotl táp JBL Novo Lotl táprendkiegészítő – kiegészítő tehát nem helyettesíti az etetést!
Ideális testsúly:
Az ideális testsúlyt a fej és has szélességének arányából állapíthatjuk meg kezdőként.

10 cm-es testhossz felett két táplálás között félidőben:
Elhízott állat: has szélessége nagyobb mint a fej szélessége
Ideális testsúly: has szélessége a fej szélességének 75-100%-a
Sovány állat: has szélessége a fej szélességének 75%-át nem éri el
Kórosan sovány: has szélessége a fej szélességének 50%-át éri el

10 cm-es testhossz alatt
(minél kisebbek annál karcsúbbak, de jól tele tudják enni magukat, így két értéket kell nézni: éhesen és jóllakva mekkorák. Pufókra tudják magukat enni):
Elhízott állat: has szélessége nagyobb mint a fej szélessége etetés után rendszeresen és éhesen a has szélessége meghaladja a 75%-ot éhesen
Ideális testsúly: has szélessége a fej szélességének 50-100%-a ( éhesen etetés előtt elfogadható 50%, jóllakva etetés után elfogadható 100%)
Kissé sovány állat: has szélessége a fej szélességének 50-75%-át nem éri el (amennyiben etetés után a has eléri legalább a 75%-ot, nem kell aggódni, csak odafigyelni)
Kórosan sovány: has szélessége a fej szélességének 50%át nem éri el, és nem is eszi magát tele az állat.
Képen szereplő axik kb. 14-16 cm-esek, ideális testsúllyal, a következő képen pedig egy jól táplált felnőtt példány látható.
PICT0030.JPG
DSCN2629.JPG
Köszönöm gyors választ. Egész nap nem el voltak bújva, nem tudtam más képet csinálni. Este 6-ig dolgozunk, és 7ig van nyitva a fressnapf, ami 30km-re van. Nem tudtunk elmenni a héten, én elfogyott az eleségük. sajnos eddig nem volt fagyasztónk, nem tudtunk fagyasztott halat venni. Szombaton voltunk egy közelebbi kereskedésnél, ott egyáltalán nincsenek ilyesmire felkészülve, csak kutya-macska kaja van.
Maya
Adminisztrátor

Bea » 19 perccel ezelőtt írta:Köszönöm gyors választ. Egész nap nem el voltak bújva, nem tudtam más képet csinálni. Este 6-ig dolgozunk, és 7ig van nyitva a fressnapf, ami 30km-re van. Nem tudtunk elmenni a héten, én elfogyott az eleségük. sajnos eddig nem volt fagyasztónk, nem tudtunk fagyasztott halat venni. Szombaton voltunk egy közelebbi kereskedésnél, ott egyáltalán nincsenek ilyesmire felkészülve, csak kutya-macska kaja van.
Ha elfogy az eleség nem baj, ezek az állatok kibírják 3-4 hétig táplálék nélkül, az egészséges felnőtteken megse látszik például. Mielőtt valaki azt hinné én a szomszéd boltba megyek eleségért nem, nekem boltig 47 km és vissza is 47 km. Szögegyesen ellentétes irányba, mint a munkahelyem és lakhelyem, pedig dolgozom napi 8 órát heti 5 nap, mellé 2 óra utazással...(2x 44 km ingázással), de heti egyszer kénytelen vagyok 3 órát és közel 100 km-et utazni, hogy eleséget hozzak az axiknak. :) Mert velük együtt ezt vállaltam. 1-2 havonta egyszer csinálok nagybeszerzést és hetente egyszer hozom az élőt. :) Anno naponta ingáztam a boltba, de már évek óta ez a bevált rendszer szerint élünk. Fressnapf-ba nincs is semmi axiknak, azonkívül horror áron van minden...
Semmi sem lehetetlen, csak akarni kell
Semmi sem lehetetlen, csak akarni kell
út.JPG (24.67 KiB) Megtekintve 17660 alkalommal
Maya
Bea
Fórumozó

Maya » Tegnap, 19:30 írta:
Bea » 19 perccel ezelőtt írta:Köszönöm gyors választ. Egész nap nem el voltak bújva, nem tudtam más képet csinálni. Este 6-ig dolgozunk, és 7ig van nyitva a fressnapf, ami 30km-re van. Nem tudtunk elmenni a héten, én elfogyott az eleségük. sajnos eddig nem volt fagyasztónk, nem tudtunk fagyasztott halat venni. Szombaton voltunk egy közelebbi kereskedésnél, ott egyáltalán nincsenek ilyesmire felkészülve, csak kutya-macska kaja van.
Ha elfogy az eleség nem baj, ezek az állatok kibírják 3-4 hétig táplálék nélkül, az egészséges felnőtteken megse látszik például. Mielőtt valaki azt hinné én a szomszéd boltba megyek eleségért nem, nekem boltig 47 km és vissza is 47 km. Szögegyesen ellentétes irányba, mint a munkahelyem és lakhelyem, pedig dolgozom napi 8 órát heti 5 nap, mellé 2 óra utazással...(2x 44 km ingázással), de heti egyszer kénytelen vagyok 3 órát és közel 100 km-et utazni, hogy eleséget hozzak az axiknak. :) Mert velük együtt ezt vállaltam. 1-2 havonta egyszer csinálok nagybeszerzést és hetente egyszer hozom az élőt. :) Anno naponta ingáztam a boltba, de már évek óta ez a bevált rendszer szerint élünk. Fressnapf-ba nincs is semmi axiknak, azonkívül horror áron van minden...
út.JPG
Nem panaszkodni akartam. Csak sajnos most ezt nem sikerült megoldanunk. Nálunk nincs más csak fressnapf, is elég messze, de nem baj, vállaltuk, ahogy Te is mondtad. Csak most nem sikerült elmennünk, ahogy minden héten szoktunk. Azért írtam ide, hogy megtudjam, lehet e tőle fertőzésük. De szerencsére minden rendben van! Jól érzik magukat:)
Köszönöm a válaszat!
Maya
Adminisztrátor

Bea » Ma, 14:20 írta:
Maya » Tegnap, 19:30 írta:
út.JPG
Nem panaszkodni akartam. Csak sajnos most ezt nem sikerült megoldanunk. Nálunk nincs más csak fressnapf, is elég messze, de nem baj, vállaltuk, ahogy Te is mondtad. Csak most nem sikerült elmennünk, ahogy minden héten szoktunk. Azért írtam ide, hogy megtudjam, lehet e tőle fertőzésük. De szerencsére minden rendben van! Jól érzik magukat:)
Köszönöm a válaszat!
A fertőzés még könnyen kezelhető ha bakteriális vagy parazita okozza, viszont egy leölt bélflóra vagy egy nagyon irritált gyomor...az nehezebb ügy, a bélflóra az amit óvni kell mindentől, ha tönkremegy a tápanyagok nem fognak tudni felszívódni és szépen lassan éhenhal az axi, illetve ezek a szerek rögtön sokkot is okozhatnak, mint a fiú esetében. Akinek volt már bélbeteg axija tudja miről beszélek, egy jó kis fertőzés 3-6 hónap, viszont egy bélflóra helyreállítás egy legyengült állatnál, éveken át tartó küzdelem többnyire a semmiért.
Maya
NoiNiki
Újonc

Farok felfelé húzza

Hozzászólás Szerző: NoiNiki »

Szia!
Kiderült, hogy mi volt a baja? 3 napja az enyém is ilyen, most egy éves. Szerintem tuti nem törés. Mintha fel is fújódott volna, mindig felemelkednek a hátsó lábai. A pocakja viszont nem dundi, az nem is emelkedik. De kimondottan húzza felfelé valami a farkát :(
Maya
Adminisztrátor

Re: Farok felfelé húzza

NoiNiki » 29 perccel ezelőtt írta:Szia!
Kiderült, hogy mi volt a baja? 3 napja az enyém is ilyen, most egy éves. Szerintem tuti nem törés. Mintha fel is fújódott volna, mindig felemelkednek a hátsó lábai. A pocakja viszont nem dundi, az nem is emelkedik. De kimondottan húzza felfelé valami a farkát :(
Szia, üdv a fórumon!

Az ilyen jellegű tünetek a túlzott levegő nyelése szokott okozni, miután a vízben kevés az oxigén az axi a fejletlen tüdejével próbál meg lélegezni a felszínről, leggyakrabban pedig inkább lenyelik ezt a levegőt amit később felböfögnek vagy a másik irányba távozik, na ekkor szokott az előfordulni míg a buborékok a belekben haladnak az állatot felfelé húzz a hátsója. Ilyenkor azonnal vízcserét szoktunk eszközölni 30-40%-ot. Az ilyen jellegű tüneteket az elégtelen szűrés és elégtelen oxigén beoldás szokott okozni. Nagy valószínűséggel orvosolni kell valamelyik tényezőt, mert nem elegendő.

De egy kép többet mondd ezer szónál, és szükségünk lenne még technikai információkra az akváriumról: mérete, szűrés, levegőztetés, legutóbbi mért nitrogénvegyületek No2,No3? Ezek megválaszolása után jobban fogjuk mi is érteni a problémát.
Maya
monesz
Fórumozó

AxolotlPestis?

Hozzászólás Szerző: monesz »

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Van két 2 éves axim és az előzőekben leírtak alapján lehet axolotl "pestis" támadta meg őket, de ebben nem vagyok biztos, csatolok képeket, ha valaki tud segítsen nagyon aggódom értük, ha esetleg vki tud pesten orvost ahova vihetném őket írjon :(
Amúgy az étvágyuk nagyon jó és szép piros a kopoltyújuk illetve a hím ma rakta le a spermazsákokat!
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Monesz
Csatolmányok
Nem adtál meg témacímet, a hibát javítottam! Kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó pontjait!
Nem adtál meg témacímet, a hibát javítottam! Kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó pontjait!
11127804_10203618252288925_1670818672_n.jpg (68.6 KiB) Megtekintve 17582 alkalommal
monesz
Fórumozó

AxolotlPestis?

Hozzászólás Szerző: monesz »

* Nem sikerült az összes képet csatolni pótlom.
Csatolmányok
nem találtam ehhez hasonló betegséget sehol sem :(
nem találtam ehhez hasonló betegséget sehol sem :(
11180260_10203618251488905_401660130_n.jpg (51.49 KiB) Megtekintve 17584 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2015.04.21. 21:58-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét! Köszi!
Maya
Adminisztrátor

Re: AxolotlPestis?

monesz » Ma, 20:33 írta:Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Van két 2 éves axim és az előzőekben leírtak alapján lehet axolotl "pestis" támadta meg őket, de ebben nem vagyok biztos, csatolok képeket, ha valaki tud segítsen nagyon aggódom értük, ha esetleg vki tud pesten orvost ahova vihetném őket írjon :(
Amúgy az étvágyuk nagyon jó és szép piros a kopoltyújuk illetve a hím ma rakta le a spermazsákokat!
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Monesz
Szia!
Üdv a fórumon!

Ez a német "Axolotl Pestis" kifejezés számomra nagyon nem nyerő, szóval inkább bakteriális fertőzésnek mondanám. Ránézésre valóban annak tűnik, a tünetek észlelése után mielőbb állatorvoshoz kell fordulni vele, mert képes nagyon gyors állapotromlást okozni a fertőzés, és olyankor már nagyon nehéz az axikat visszarángatni az életbe.

Akit tudok javasolni, Budapest, Exo-Pet egzotikus állatorvosi rendelő, azon belül is Schütz Éva. :) Be kell jelentkezni, ha nem kapsz elég hamar időpontot majd rákérdezek én is, mondd, hogy Maya küldött. Baytril-es kezeléssel már sikerült axikat ebből a betegségből kigyógyítani itt a fórumon. A kezelés maga karanténozással történik, minden axit külön kezelve, a gyógyszer amit kapsz majd csak vízbe kell önteni és abban áztatni az axikat... hetekig. Mire a fekete foltok az antibiotikum hatására eltűnnek, a gyógyszer viszont káros hatással van a bélflórára szóval utána az etetésre kell nagyon figyelni. Tömören ennyi. (Erős akvárium pucolás és inkább újraindítás)

Néhány esetben a gyengébb fertőzést képes legyőzni az állat immunrendszere így nincs szükség gyógyszerekre, a maradék eshetőségben viszont leépülés és halál vár az axikra.

A foltok főleg a száj, lábak/lábujjak(körömvég elvesztése), kloáka környékén szoktak megjelenni, nagy fertőzésnél pedig az állat egész testét felemészti már.

Maya
Maya
malacka
Fórumozó

kifakulás, étvágytalanság, kedvtelenség, behajlott farokvég

Hozzászólás Szerző: malacka »

Üdv!
2 kb 5-6 éves axit tartok egy 120l-es akváriumban pici kavicsos aljzattal (kőnyelési probléma sosem volt), csirke, marhaszív és fagyasztott halon élnek, soha nem tűntek egészségtelennek.
A vadas színű lány kb 2 hete a nagy kánikula idején egy teljes hétig nem evett, csak mozgás nélkül pocolt a víz alján. Ekkor jégakkuval kezdtem hűteni a vizet, ez után 2-3 naponta elfogadott némi kaját, de míg eddig hármasával tolta a halakat, most egyet néha elnyammog. Ez az állapot stagnált, de gondoltam majd elmúlik.
4 napot távol voltam itthonról, mire visszaértem szerencsétlen elkezdett kifakulni, de a bőrén nem észlelek semmi külső változást, tehát gondolom belülről fakad, valamint a farka utolsó 1-2 centijét behajlítva tartja, szóval egyértelműen nincs jól. Még mindig kedvtelen, és a megszokottnál is kevesebbet mozog, de mielőtt ezt elkezdtem írni meg tudtam vele etetni egy kicsi halat. Külföldi fórumokon olvastam, hogy a kifakulás kb 1000 dologtól lehet, de ezekkel a tünetekkel párosítva remélem itt tud valaki valami okossággal szolgálni.
A másik axinak semmi baja, ugyanolyan mint mindig is volt.
Kép
Kép
Kép
Kép
Ilyen képek sikerültek, ha valami más/közelebbi alul-felül valamilyen alapján többet tudnátok mondani, akkor csinálok még igény szerint.
Előre is köszi a segítséget!
Dani
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: kifakulás, étvágytalanság, kedvtelenség, behajlott farok

Hozzászólás Szerző: Sendy »

malacka » Tegnap, 15:28 írta:...
A vadas színű lány kb 2 hete a nagy kánikula idején egy teljes hétig nem evett, csak mozgás nélkül pocolt a víz alján. Ekkor jégakkuval kezdtem hűteni a vizet, ez után 2-3 naponta elfogadott némi kaját, de míg eddig hármasával tolta a halakat, most egyet néha elnyammog. Ez az állapot stagnált, de gondoltam majd elmúlik
...
Kedves Dani!

Ilyen esetben nehéz megmondani, mi lehet a probléma, így csak tapogatózni, találgatni lehet sajnos. Mivel a nagy melegben kezdődött, így azzal kötném össze. Mennyire ment fel a hőmérséklet amikor a tünetek kezdődtek, illetve hány napig tartott, továbbá mennyi most az akvárium hőmérséklete? Ez a két adat hiányában egyelőre nem írnék le semmit, majd utána, mert nem akarok fölösleges köröket esetlegesen megjárni.

Várom válaszod!

Sendy
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
malacka
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: malacka »

Sendy » Ma, 05:05 írta:
A vadas színű lány kb 2 hete a nagy kánikula idején egy teljes hétig nem evett, csak mozgás nélkül pocolt a víz alján. Ekkor jégakkuval kezdtem hűteni a vizet, ez után 2-3 naponta elfogadott némi kaját, de míg eddig hármasával tolta a halakat, most egyet néha elnyammog. Ez az állapot stagnált, de gondoltam majd elmúlik
...
Kedves Dani!

Ilyen esetben nehéz megmondani, mi lehet a probléma, így csak tapogatózni, találgatni lehet sajnos. Mivel a nagy melegben kezdődött, így azzal kötném össze. Mennyire ment fel a hőmérséklet amikor a tünetek kezdődtek, illetve hány napig tartott, továbbá mennyi most az akvárium hőmérséklete? Ez a két adat hiányában egyelőre nem írnék le semmit, majd utána, mert nem akarok fölösleges köröket esetlegesen megjárni.

Várom válaszod!

Sendy
Csak tippelni tudnék mert nem mértem de kb 26 fok lehetett a víz 2 napig, aztán kezdtem el hűteni. Jelenleg 21 fokos, amióta megvannak az állatkák mindig is ennyi volt, néha nyáron 1-2 fok eltéréssel felfelé.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

malacka » 2015.08.27. 15:49 írta:
Sendy » Ma, 05:05 írta:
...
Kedves Dani!

Várom válaszod!

Sendy
Csak tippelni tudnék mert nem mértem de kb 26 fok lehetett a víz 2 napig, aztán kezdtem el hűteni. Jelenleg 21 fokos, amióta megvannak az állatkák mindig is ennyi volt, néha nyáron 1-2 fok eltéréssel felfelé.
Kedves Malacka!

Sajnos az a baj, hogy ennek az állatfajnak jellegzetessége, hogy ha lebetegszik, akkor nagyon nehéz őket meggyógyítani. Nehéz igazán jó tanácsot adni. Lehetőség szerint én megmutatnám dr. Schütz Évának (Budapest - Exo-pet), hogy ő mit mond, vagy kenetmintákat véve mit tud megállapítani. Továbbá ott van lehetőségnek a hűtőzés is saját felelősségre, de igazán nem tudok mit javasolni orvoson kívül. Valami nem jó, vagy a vízzel van probléma vagy valamit elkapott az állat a meleg vízben, ilyenkor hajlamosak mindenfélét jobban elkapni.

Sajnos a napokban keresett meg egy másik axitartó akinél szintén megemelkedett a hőmérséklet 26-28 fokra, az állatai belehaltak sajnos.
Sendy
lucay08
Újonc

Fehér-piros folt

Hozzászólás Szerző: lucay08 »

segitseg! tegnap vettem eszre hogy megjelent egy eleg nagy fehet/piros volt az axolotlom hatan. ugy nez ki mintha meghorzsolta volna, de semmilyen eles ko nincs az akvariumban. lehet hogy elkapott valami betegseget? a parja par hete volt gombas beteg, de ez egeszen maskent nez ki. mas egyeb problemat nem latok, eszik rendesen, es semmi mas elszinezodes. sajnos jo minosegu kepet nem tudtam kesziteni. tudna nekem valaki segiteni? ???
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Fehér-piros folt

lucay08 » Ma, 17:16 írta:segitseg! tegnap vettem eszre hogy megjelent egy eleg nagy fehet/piros volt az axolotlom hatan. ugy nez ki mintha meghorzsolta volna, de semmilyen eles ko nincs az akvariumban. lehet hogy elkapott valami betegseget? a parja par hete volt gombas beteg, de ez egeszen maskent nez ki. mas egyeb problemat nem latok, eszik rendesen, es semmi mas elszinezodes. sajnos jo minosegu kepet nem tudtam kesziteni. tudna nekem valaki segiteni? ???
Szia!

Kép hiányában Te is sejtheted hogy túl sok értelemeset nem lehet mondani sajnos. A lényeg, hogy figyelni kell a gombásodásra, vízhőmérsékletre (18-21 fok), és mivel így leírás alapján ezer dolog lehet, és fénykép sincs, csak állatorvost tudok javasolni. Hiába nincs semmi éles, ezek bármin képesek lehorzsolni magukat a tapasztalatok alapján. Mivel a másik gombás volt, így a vízzel nincs minden rendben, 50%-os ADA - Green Bacter és JBL - Biotopollal kezelt vízcserét mindenképp javasolnék. Ha nagyon nem tudod az orvost megoldani, akkor 1-2 napig nagyon figyelgetni kell hogy gyógyul-e, nő-e, vagy mi történik a folttal, és ennek fényében lehet esetleg még egy-két dolgot javasolni. Várom jelentkezésed, hogy hogyan alakul a folt, és próbálj bármilyen képet csinálni amin valamennyire kivehető, hogy mi a helyzet!
Sendy
Annapumpedli
Fórumozó

Duzzanat, ürülék, furán tartott farok

Hozzászólás Szerző: Annapumpedli »

Jóestét mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Két axi tulajdonosa vagyok egy fehér és egy vadas színű álatkám is van . Kb 7 hónaposak mind a ketten. Az utóbbi másfél hétben tapasztaltam problémát a vadas színű aximnál . Kb 1 cm-rel rövidebb lett már nem vagy alig fogad el táplálékot. A farka tövénél két oldalt kisebb dudor van ( ami szerencsére apadt egy kicsit ) és azt is megfigyeltem hogy nincs teljesen összezárva a feneke és ott is duzzadt. Eddig pici 2-3mm-es kavicsokból állt a talaj amit azonnal lecseréltem . Viszont érdekes fű színű kis ürüléke van ami kb egy alma mag nagyságú . A farok rész olyan mint ha tőből elkezdett volna lefelé hajolni, ìgy ha a vízszintes talajon van a két hátsó lába alig ér le a talajra és nem is mindig mozgatja őket rendesen. Olyan mintha híd alakú lenne és így a hátsó végtagok nem érik rendesen a talajt. Felúszni felszokott levegőért. Étrendjük változatos. Kopoltyúk szépek . Vízzet az olvasottak alapján cserélem. Semmi vegyszert nem használtam soha . Csak mű növényeim vannak. Eddig nagyon aktív volt és nagyon szerette a hasát, most viszont nagyon aggódom érte . A fehérnek kutya baja . Szerintem kavicsot nyelt, de az ürülék színe miatt nem vagyok benne biztos hogy a kavics a baj és a farok miatt is aggódom . Sajnos nagyon összetett a probléma ezért is írtam ide . Próbálok minél jobb minőségű képet küldeni az ürülékről. Nem rég kőcsere előtt sikerült lefotóznóm oldalról itt már látszik h lefelé konyúlt az eddig egyenesen tartott farka és küldök képet a fehér aximról is . Holnap megpróbálok képet küldeni a duzzanatról is . Köszönöm szépen a segítséget.

Üdv.: Anna
Csatolmányok
Pár napja készűlt azóta még jobban lehajlott a farka :(
Pár napja készűlt azóta még jobban lehajlott a farka :(
received_1014845285226896.jpeg (105.21 KiB) Megtekintve 17400 alkalommal
received_1014845175226907.jpeg
received_1014845175226907.jpeg (22.91 KiB) Megtekintve 17400 alkalommal
received_953422948035797.jpeg
received_953422948035797.jpeg (64.08 KiB) Megtekintve 17400 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: Duzzanat, ürülék, furán tartott farok

Annapumpedli » 2015.10.13. 23:43 írta:Jóestét mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Két axi tulajdonosa vagyok egy fehér és egy vadas színű álatkám is van . Kb 7 hónaposak mind a ketten. Az utóbbi másfél hétben tapasztaltam problémát a vadas színű aximnál . Kb 1 cm-rel rövidebb lett már nem vagy alig fogad el táplálékot. A farka tövénél két oldalt kisebb dudor van ( ami szerencsére apadt egy kicsit ) és azt is megfigyeltem hogy nincs teljesen összezárva a feneke és ott is duzzadt. Eddig pici 2-3mm-es kavicsokból állt a talaj amit azonnal lecseréltem . Viszont érdekes fű színű kis ürüléke van ami kb egy alma mag nagyságú . A farok rész olyan mint ha tőből elkezdett volna lefelé hajolni, ìgy ha a vízszintes talajon van a két hátsó lába alig ér le a talajra és nem is mindig mozgatja őket rendesen. Olyan mintha híd alakú lenne és így a hátsó végtagok nem érik rendesen a talajt. Felúszni felszokott levegőért. Étrendjük változatos. Kopoltyúk szépek . Vízzet az olvasottak alapján cserélem. Semmi vegyszert nem használtam soha . Csak mű növényeim vannak. Eddig nagyon aktív volt és nagyon szerette a hasát, most viszont nagyon aggódom érte . A fehérnek kutya baja . Szerintem kavicsot nyelt, de az ürülék színe miatt nem vagyok benne biztos hogy a kavics a baj és a farok miatt is aggódom . Sajnos nagyon összetett a probléma ezért is írtam ide . Próbálok minél jobb minőségű képet küldeni az ürülékről. Nem rég kőcsere előtt sikerült lefotóznóm oldalról itt már látszik h lefelé konyúlt az eddig egyenesen tartott farka és küldök képet a fehér aximról is . Holnap megpróbálok képet küldeni a duzzanatról is . Köszönöm szépen a segítséget.

Szia!

Előre is bocsi a kései válaszért.

Na szóval a probléma összetett.
A farok lekonyulása egy csúnya deformitás vagy sérülés erőteljes behatása - bár ehhez tényleg jó erőben kellett lenni, maximum emberi kéz, vagy akváriumból való kiugrás. Ha nem történt ilyen akkor a "tenyészőt"
számlájára írnám.

A rövidebb lett az állat dolgot, hogyan értelmezzem, a farka végét harapta lett a másik vagy a konyulásból adódóan? Lényegében egyik sem egy súlyos dolog vagy olyasmi ami ellen tenni lehetne. (Állatorvosnál anno jártam a gerincferdült aximmal - nincs rá gyógymód, csavaros rögzítés nem lehetséges.)

Ami viszont lényegibb a két dudorról kéne egy élesebb kép, viszont ha magától apadt akkor lehetséges, hogy csak egy megnagyobbodott zsírmirigy (axiknál gyakori). Illetve a kloákájáról kéne egy kép (feneke), lehetőleg (morbidul elmagyarázva) üveg felé az állat farkát felhúzva függőlegesen (azért ne teljesen lógatva min. első 2 lába érje a földet), totál plánba kéne kép arról a kloákáról. Kloákának nagyon sok betegsége előfordulhat, amiket viszont már lehet kezelni.

A nem evés egy másik témakör, egyáltalán nem fogad el semmilyen táplálékot, vagy elfogadja és kihányja esetleg hasmenés formájában emésztetlenül jön ki vagy előfordul fehér nyálkás széklet?

A válaszok után szerintem tovább tudunk menni valamilyen irányba.

Maya
Maya
Annapumpedli
Fórumozó

Kedves Maya!

Nem történt vele semmi olyan amitől így eldeformálódott volna a farka. Így hogy elkezdett lekonyúlni emiatt sorvadt össze egy kicsit és lett rövidebb, olyan mintha egyfolytában görcsbe lenne .

Két hete nem nagyon eszik első hétbe még egy egy falatot sikerült ennie de egy hete egy falatot sem eszik . Ha a szájába veszi az ételt akkor is kiköpi mielőtt lenyelné. Mindennap töppször próbálkozok hátha eszik de elfordul és elmegy .

Megtapogattam finoman a feneke körül és beton kemény az egész . Szerintem biztosan a kavicsoktól van. Teljesen eldugult . És ha működésben van a buborékoztató meg a szűrő akkor is felmegy a felszínre levegőért 5 percenként gyorsan felúszik aztán gyorsan le szinte belefejel a kavicsokba olyan gyorsasággal úszik . Pedig mindíg megcsinálom a heti vízcserét a leírtak szerint. Eddig sosem volt ilyen probléma. Sokat fogyott de a púp a fenekén nem ment összébb .
Még egy dolog észrevettem miniatűr állatkákat a vízben amik fehér színűek szinte láthatatlanok és furán (szaggatottan) cikázva mozognak . Őket is eltüntettem . Mind a 2 állatomnak a kopoltyúján észrevehető ilyen piros színű "fonál". :( Teljesen tanácstalan vagyok és elvagyok keseredve. Pedig minden rendben a víz minőséggel is. A fehérnek ezen kívűl semmi baja. De a zöld aximért nagyon aggódom hogy nem eszik, nem is megy lejjebb a dudor és hogy mindig felúszik levegőért.

Köszönöm szépen a segitséget!

Csatolmányok
Itt egy kép a piros színű "fonálról" a jobb oldali kopoltyún a középső résznek a végén látható olyan mintha megvastagodott volna a már meglévő piros szálacska. Ilyen piros megvastagodott szálacska van a vadasom jobb oldali kopoltújának a tövébe is . Lehet ártalmatlan de gondoltam hogy megkérdezem hát ha ez is segít valamiben .
Itt egy kép a piros színű "fonálról" a jobb oldali kopoltyún a középső résznek a végén látható olyan mintha megvastagodott volna a már meglévő piros szálacska. Ilyen piros megvastagodott szálacska van a vadasom jobb oldali kopoltújának a tövébe is . Lehet ártalmatlan de gondoltam hogy megkérdezem hát ha ez is segít valamiben .
received_1016515895059835.jpeg (45.81 KiB) Megtekintve 17336 alkalommal
received_1108048675914474.jpeg
received_1108048675914474.jpeg (60.39 KiB) Megtekintve 17336 alkalommal
received_1108136325905709.jpeg
received_1108136325905709.jpeg (68.35 KiB) Megtekintve 17336 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Annapumpedli » Tegnap, 22:18 írta:Kedves Maya!

Nem történt vele semmi olyan amitől így eldeformálódott volna a farka. Így hogy elkezdett lekonyúlni emiatt sorvadt össze egy kicsit és lett rövidebb, olyan mintha egyfolytában görcsbe lenne .

Két hete nem nagyon eszik első hétbe még egy egy falatot sikerült ennie de egy hete egy falatot sem eszik . Ha a szájába veszi az ételt akkor is kiköpi mielőtt lenyelné. Mindennap töppször próbálkozok hátha eszik de elfordul és elmegy .

Megtapogattam finoman a feneke körül és beton kemény az egész . Szerintem biztosan a kavicsoktól van. Teljesen eldugult . És ha működésben van a buborékoztató meg a szűrő akkor is felmegy a felszínre levegőért 5 percenként gyorsan felúszik aztán gyorsan le szinte belefejel a kavicsokba olyan gyorsasággal úszik . Pedig mindíg megcsinálom a heti vízcserét a leírtak szerint. Eddig sosem volt ilyen probléma. Sokat fogyott de a púp a fenekén nem ment összébb .
Még egy dolog észrevettem miniatűr állatkákat a vízben amik fehér színűek szinte láthatatlanok és furán (szaggatottan) cikázva mozognak . Őket is eltüntettem . Mind a 2 állatomnak a kopoltyúján észrevehető ilyen piros színű "fonál". :( Teljesen tanácstalan vagyok és elvagyok keseredve. Pedig minden rendben a víz minőséggel is. A fehérnek ezen kívűl semmi baja. De a zöld aximért nagyon aggódom hogy nem eszik, nem is megy lejjebb a dudor és hogy mindig felúszik levegőért.

Köszönöm szépen a segitséget!

Szia!

A legfontosabbat már megtetted, hogy lecserélted a kavicsokat, ismételten egy lecke az apró kavicsról.

Az oxigénhiányos állapot erősen ellentmond annak, hogy a vízzel ne lenne probléma. Ha a leírtak szerint cserélsz vizet akkor rátérnék a szűrő típusára, ilyen jellegű tüneteket könnyen okozhat az elégtelen szűrés. (Szűrő fajtája, akvárium mérete)

A kloákája normális. A megvastagodott kopoltyúszál csak ijesztőnek tűnik, ezen felül semmi problémát/betegséget nem jelent. Szóval a piros szál csak csúnya, nem veszélyes. Sérülésre, vízminőségre reagálnak így, elég szélsőséges reakció és visszafordíthatatlan, a megvastagodott szál örökre megmarad.

A vízben élő apró illegális bevándorlókat pedig nem kell mindenáron üldözni, mindenki tegye össze a két kezét ha pl. kandicsrákok vagy bizibolhák költöznek be, akik egy a jó vízminőséget jelentik, kettő szükség is van rájuk egy egészséges biológia fenntartásához. A lepkeszúnyog, planária és egyéb gyűrűsférgek(albínó tubi, tubi szerű élőlények) esetén szokta zavarni az embereket(!!), ha túlzottan elszaporodnak, de az állatokra semmilyen hatásuk nincsen. Betegséget nem okoznak, egyedül randán mutatnak.

Ami a történetben egyedül aggasztó a nem evés, a vadas axi mondjuk még elég jó súlyban van. De ha egy így meg tovább akkor muszáj lesz egzotikus állatorvoshoz vinni (Pesten az Exo-Pet et ajánlom azon belül Dr. Schütz Éva doktornőt - tapasztalt axidoki). Az ilyen jellegű tüneteket könnyen okozza egy bél-gyomor fertőzés legyen az parazita vagy bakteriális alapú, szóval a vadasnak figyelgetném a székletét és ha rendellenes, akkor muszáj állatorvoshoz fordulni. (Fertőzésből nem tudnak kigyógyulni házilag, legyengülés majd halála a végeredmény.)

A vízminőségre kanyarodnék vissza, milyenek a mért értékek nitrit, nitrát, keménység, ph?

Üdv,
Maya
Maya
Annapumpedli
Fórumozó

Kedves Maya!

Nem evett azóta sem . Felis puffadt. A kopoltyúnak semmi baja és a farka nincs behajlítva. A fenekénél még mindig duzzadt két oldalt, most már van széklete is de csak ritkán , de az sem az igazi, fehéres és nyálkás ,csatolok képet.:(
Kis településen lakom szolnok megyében es nem talaltam egy szomszédos varosban sem normalis értéket mérő eszközöket. A ph-t tudtam mérni de 7,5 ig mért ami vilagos kék színnek felel meg és hát az én akvárium vizemnek sötétkék lett a tesztje. Gyanítom hogy olyan 8-8,5 a víz phja. Az összkeménység 10, a karbonátkeménység pedig 28 körül van ami sok. Nitrit és nitrát szintmérőt holnap próbálok szerezni. Azonnal vizet cseréltem most hagyom állni 1 napig . Az akvárium mérete 80x35x40 cm 120 literes.
Olvastam olyat h a víz 1/3át kicserélték desztillált vízre. Ez jó megoldás most így hirtelen? Vagy ugyan úgy vissza állnak a nem megfelelő értékek? Ha minden jól megy holnap feltudok utazni Budapestre. Esetleg fix bolt van-e ahová ha bemegyek mindent megtudok vásárolni. Mit érdemes vennem hogy megoldódjon ez a probléma? Esetleg van lehetőség rendelésre valamelyik oldalon?

Köszönöm a segítséget!

Csatolmányok
Vízszűrő, bubiztató
Vízszűrő, bubiztató
received_1018386188206139.jpeg (71.76 KiB) Megtekintve 17325 alkalommal
Széklet
Széklet
20151021_194354.jpg (348.28 KiB) Megtekintve 17325 alkalommal
Széklet
Széklet
20151021_194204.jpg (347.28 KiB) Megtekintve 17325 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Annapumpedli » Ma, 01:01 írta:Kedves Maya!

Nem evett azóta sem . Felis puffadt. A kopoltyúnak semmi baja és a farka nincs behajlítva. A fenekénél még mindig duzzadt két oldalt, most már van széklete is de csak ritkán , de az sem az igazi, fehéres és nyálkás ,csatolok képet.:(
Kis településen lakom szolnok megyében es nem talaltam egy szomszédos varosban sem normalis értéket mérő eszközöket. A ph-t tudtam mérni de 7,5 ig mért ami vilagos kék színnek felel meg és hát az én akvárium vizemnek sötétkék lett a tesztje. Gyanítom hogy olyan 8-8,5 a víz phja. Az összkeménység 10, a karbonátkeménység pedig 28 körül van ami sok. Nitrit és nitrát szintmérőt holnap próbálok szerezni. Azonnal vizet cseréltem most hagyom állni 1 napig . Az akvárium mérete 80x35x40 cm 120 literes.
Olvastam olyat h a víz 1/3át kicserélték desztillált vízre. Ez jó megoldás most így hirtelen? Vagy ugyan úgy vissza állnak a nem megfelelő értékek? Ha minden jól megy holnap feltudok utazni Budapestre. Esetleg fix bolt van-e ahová ha bemegyek mindent megtudok vásárolni. Mit érdemes vennem hogy megoldódjon ez a probléma? Esetleg van lehetőség rendelésre valamelyik oldalon?

Köszönöm a segítséget!

Szia!

A széklet alapján egyértelmű a diagnózis. Gyomor-bélrendszeri fertőzés. Az állatnak mielőbbi antibiotikumos kezelésre lenne szüksége. Ebből nem gyógyulnak ki maguktól az axik varázsütésre. Gyógyszeres kezelés mellett is 1-2-3 hónap. Ha nem kap gyógyszert akkor hosszadalmas lefogyás és egyéb tünetekbe végül bele fog halni az állat.

Rég vártunk már ilyen értékeket Sendyvel, szóval SZIKES a vizetek. A normális víz esetében a karbonátkeménység alacsonyabb mint az összekeménység.
A te esetedben ésszel kell lágyítani és nem így egyik percről a másikra kell. Meg kell érteni a folyamatokat mielőtt teszel valamit, hogy más vizével és a te vizeddel mint tesz 1/3-os desztillált vízcsere... minden víz más és más.

Konkrétan ilyen boltot nem tudok mondani pesten, személy szerint mikor még pestre jártam ezt itt-azt meg amott vettem meg, éppen mi hol volt olcsóbb. De azóta vidéken dolgozok így mindent házhozszálllítással szerzek be. Amit érdemes a JBL Biotopol vízelőkészítő és a JBL 6 in 1 vízteszt, némi tebang levél, metilénkék mindig legyen otthon és ADA GreenBacter - ami az istenek egyik találmánya. Magamból kiindulva ezeket rendelem rendszeresen, de nem tudhatom, neked mi van vagy nincs otthon.

A szűrésed pedig elégtelen, ennek a típusú szűrőnek nagyon kicsi a szűrőfelülete ahol a bacik dolgozzanak, inkább fizikai szűrést és áramoltatást végez, axikhoz kemény biológiai szűrés kéne. Mindenképpen külső szűrést javaslok. Axineveldém nekem is egy Diversa szett (volt - mert már csak az üveget használom belőle), nálam azt tökéletesen elviszi egy Eheim EccoPro 300 (némi variálás szükséges a szűrőtöltetekkel), mellé még némi levegőztetés min. 100l/h nomeg egy légpumpás szűrőszivacs.

A betegnek állatorvosra lenne szükségem, Pesten Exo-Pet -et javaslom, azon belül Dr. Schütz Éva doktornőt, aki tapasztalat axidoki. :)

Mielőtt bármit teszel a vízzel alaposan olvasd át Sendy cikkeit, mert esetedben ez kissé bonyolultabb: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5084#p5084
Csak ha megérted a folyamatokat javaslom, hogy kezd el a lágyítást. Most még ez nem veszélyesek az értékek (magas ph-ból lehet egyedül bonyodalom), de a nyári hónapokban képes ez a KH szint a duplájára, háromszorosára is növekedni a párolgás következtében.

Üdv,
Maya
Maya
Ayse0505
Újonc

Fekete foltok a fején

Hozzászólás Szerző: Ayse0505 »

Sziasztok. A baratommal vettunk 3 axolotl kis allatkat. Van egy feher es 2 barna. A feher az kb. Masfel eves lehet es a fejen fekete pottyok jelentkeztek. Egyre tobb van. Meg most ismerkedunk veluk de ez mitol lehet? Probaltunk utana keresni de nem talaltunk infot. Ez normalis? Enni eszik uszkal es tobbszor van a viz felszinen. De jol erzi magat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2015.10.24. 01:30-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a HÁZIRENDET!
Maya
Adminisztrátor

Re: Fekete foltok a fején

Ayse0505 » Ma, 00:08 írta:Sziasztok. A baratommal vettunk 3 axolotl kis allatkat. Van egy feher es 2 barna. A feher az kb. Masfel eves lehet es a fejen fekete pottyok jelentkeztek. Egyre tobb van. Meg most ismerkedunk veluk de ez mitol lehet? Probaltunk utana keresni de nem talaltunk infot. Ez normalis? Enni eszik uszkal es tobbszor van a viz felszinen. De jol erzi magat.
Szia!

Két dolog lehetséges. Az egyik egy természetes pigmentáció ami a fehérek esetében fekete foltokat okoz a fejen (és tenyésztettségtől függően akár fekete nagy összefüggő foltokat is az állaton). Hagyományos fehér tehát leucisztikus axik esetében szinte minden esetben előfordulnak a fejen fekete foltok, az állat egészségi állapotától/vízminőségtől függően fognak ezek a foltok halványulni vagy éppen megerősödni.

A vadasok esetében a pigmentáció fehér és sárga foltokban fog megjelenni az egész farok részen, haladva az állat hátán tovább.

A másik lehetőség egy bakteriális fertőzés "axolotl pestis", amely a fejen, de főleg a száj környékén, körmökön és kloákán található. Szóval mindenképp pontosan megtudnánk mondani, ha mellékelnétek egy képet.

Üdv,
Maya
Maya
Chantall
Megrögzött fórumozó

Felpuffadás

Hozzászólás Szerző: Chantall »

Sziasztok!

Van 1 fehér hím 4 éves, és 2 vadas nőstény 3 éves axink.
A fehér mindig is nagyobb volt, ezért egy ideig föl sem tűnt, hogy elkezdett fölpuffadni, csak amikor költöztünk néztem meg alaposan. Mostanában étvágytalanabb is, mint a társai, de ez nála korábban is előfordult, volt, hogy 1 hétig nem kért enni, mégsem volt semmi baja.
Jelenleg a férjem kezében is alig fér el akkorára puffadt, és látszik is, hogy mozog benne egy légbuborék. A kopoltyúja amúgy piros, és egész jól mozog is, csak iszonyat dagadtnak tűnik.
Komplett vízcsere volt az akváriumban a költözés miatt, hagytuk állni napokig, tegnap költözött be a két vadas mellé, akik már 1 nappal előtte bekerültek. Levegőztetés bőségesen van, mégis fölmegy a víz felszínére és ott vesz levegőt, gondolom így nyeli le a buborékokat is.
Képet majd este tudok róla föltenni.
Mit lehet szerintetek ilyenkor tenni?
Chantall
Maya
Adminisztrátor

Re: Felpuffadás

Chantall » Ma, 10:27 írta:Sziasztok!

A fehér mindig is nagyobb volt, ezért egy ideig föl sem tűnt, hogy elkezdett fölpuffadni, csak amikor költöztünk néztem meg alaposan. Mostanában étvágytalanabb is, mint a társai, de ez nála korábban is előfordult, volt, hogy 1 hétig nem kért enni, mégsem volt semmi baja.
Jelenleg a férjem kezében is alig fér el akkorára puffadt, és látszik is, hogy mozog benne egy légbuborék. A kopoltyúja amúgy piros, és egész jól mozog is, csak iszonyat dagadtnak tűnik.
Komplett vízcsere volt az akváriumban a költözés miatt, hagytuk állni napokig, tegnap költözött be a két vadas mellé, akik már 1 nappal előtte bekerültek. Levegőztetés bőségesen van, mégis fölmegy a víz felszínére és ott vesz levegőt, gondolom így nyeli le a buborékokat is.
Szia!
Szerintem még javában nem állt be az új helyen az akvárium, a komplett biológia ki lett öntve a vízből, a szűrőben is csak a halott bacikkal lett beindítva, néhány nap nem elég a mérgező folyamatok lezajlásáig. Újraindításra került tehát várható mérgező ammónia és nitritcsúcs. Muszáj betartani az újraindítás szabályait és mérni, nehogy mérgezés legyen. Ha az axik úgy érzik, hogy kevés az oxigén akkor indíts be nekik némi extra levegőztetést.

A puffadásról kellene kép, hogy felvizesedés vagy csak extrém levegőnyelés. Viszont ha, jelentősen a degeneráció akkor mindenképpen állatorvos a megoldás. Pesten az Exo-Pet-et ajánlom (azon belül Dr Schütz Éva doktornőt), néhány ezer forintért dolgoznak, abszolult kedvező árakon, nagy tapasztalattal.

Maya
Maya
Chantall
Megrögzött fórumozó

Maya » Ma, 18:20 írta:

Szia!
Szerintem még javában nem állt be az új helyen az akvárium, a komplett biológia ki lett öntve a vízből, a szűrőben is csak a halott bacikkal lett beindítva, néhány nap nem elég a mérgező folyamatok lezajlásáig. Újraindításra került tehát várható mérgező ammónia és nitritcsúcs. Muszáj betartani az újraindítás szabályait és mérni, nehogy mérgezés legyen. Ha az axik úgy érzik, hogy kevés az oxigén akkor indíts be nekik némi extra levegőztetést.

A puffadásról kellene kép, hogy felvizesedés vagy csak extrém levegőnyelés. Viszont ha, jelentősen a degeneráció akkor mindenképpen állatorvos a megoldás. Pesten az Exo-Pet-et ajánlom (azon belül Dr Schütz Éva doktornőt), néhány ezer forintért dolgoznak, abszolult kedvező árakon, nagy tapasztalattal.

Maya
A puffadás nem most indult, már a régi vízben, csak nem volt számunkra annyira egyértelmű, csak mikor kivettük a vízből, és azóta nem javult. Amúgy a régi akváriumból kivett vízzel költöztettük őket, és a fehér nem is került friss vízbe, úgy duzzadt tovább.
Mai napon Veszprémben voltunk állatorvosnál, röntgen alapján kövek nincsenek benne. 5 napos antibiotikumkezelésbe kezdett a doktor úr, azt mondta 3 nap múlva látnunk kell változást, ha nem akkor jelentkezzünk.
Chantall
Maya
Adminisztrátor

Chantall » Tegnap, 21:40 írta:
Maya » Ma, 18:20 írta:

Szia!

Maya
A puffadás nem most indult, már a régi vízben, csak nem volt számunkra annyira egyértelmű, csak mikor kivettük a vízből, és azóta nem javult. Amúgy a régi akváriumból kivett vízzel költöztettük őket, és a fehér nem is került friss vízbe, úgy duzzadt tovább.
Mai napon Veszprémben voltunk állatorvosnál, röntgen alapján kövek nincsenek benne. 5 napos antibiotikumkezelésbe kezdett a doktor úr, azt mondta 3 nap múlva látnunk kell változást, ha nem akkor jelentkezzünk.
Szia!

Milyen antibiotikumot írt fel?
Maya
Chantall
Megrögzött fórumozó

Maya » Tegnap, 08:09 írta:Szia!

marcobyl
Bolyhoska felpuffadva 2015.11.23.
Bolyhoska felpuffadva 2015.11.23.
20151123_bolyhoska.jpg (1.26 MiB) Megtekintve 17275 alkalommal
Chantall
Maya
Adminisztrátor

Chantall » Ma, 10:32 írta:

marcobyl
20151123_bolyhoska.jpg
Rákérdeztem a mi egzotikus dokinknál, szerinte reális a dolog, ő is hasonlóval indítana, illetve leszívna egy kis folyadékot, hogy kiderítse mi is pontosan. Sajnos én ezt egy elég súlyos esetnek látom, drukkolok az axinak!

Maya
Maya
Chantall
Megrögzött fórumozó

Maya » 2015.11.25. 23:06 írta:
Chantall » Ma, 10:32 írta:

marcobyl
20151123_bolyhoska.jpg
Rákérdeztem a mi egzotikus dokinknál, szerinte reális a dolog, ő is hasonlóval indítana, illetve leszívna egy kis folyadékot, hogy kiderítse mi is pontosan. Sajnos én ezt egy elég súlyos esetnek látom, drukkolok az axinak!

Maya
Sajnos megtörtént amitől féltünk, és mégis számítottunk rá, Bolyhoska 2015.11.30.-án elpusztult.
A múlt heti antibiotikum-kezelés hatására először mintha, de később mégsem látszódott javulás, ezért vasárnap visszavittük az orvoshoz, aki nem kecsegtetett semmi jóval, de egy utolsó próbát tettünk.
12 órára antibiotikumfürdő (sajnos nem emlékszem milyet kaptunk most), 12 órára Klion tabletta porítva a vízbe.
Már hétfő reggelre nagyon rossz állapotban volt, a szája nyitva, és a kopoltyúk nagyon halványak voltak, és mire hazaértünk munkából el is pusztult
4 éve volt velünk, sok utóddal járult hozzá az axolotlok továbbéléséhez.
Chantall
Julcsi
Fórumozó

ásítás, rugózás

Hozzászólás Szerző: Julcsi »

Sziasztok!
Nem tudom ez egészségügyi kérdésnek számít. Remélem nem utal semmi egészségügyi problémára. Smaug új helye most már itt van az íróasztalomon, így aztán tényleg rajta van mindig a fél szemem, sokkal több mindent észreveszek. Most épp ásított egy nagyot. Vicces volt ahogy szép lassan kitátja a száját, de aztán gondoltam inkább rákérdezek, nehogy valaminek az előjele legyen, főleg, hogy még sose láttam ilyet tőle. A szája egyébként csukva van mindig rendesen. Nem szokott lebegni. Ritkán jön csak fel levegőt venni, bár néha elég gyorsan mozgatja a kopoltyúját. Kevés lehet az oxigén a vízben? Tegnap kapott egy porlasztó követ, mert az előző porlasztó az két összetekert félkörből és közötte egy szivacsból állt, ami mindig eltömődött. Most sokkal több bubit fúj. Nem rég lett neki egy nagy gömbmohája. Holnap pedig megyek további növényekért, így ha ez a gond, akkor talán ezzel meg is oldódik. De jobb félni, mint megijedni. Az a biztos, ha rákérdezek. :)
Illetve szokott rugózni. Nem tudom ez csak ilyen unaloműző szokás, vagy valami baja van. Kinyomja a mellső lábait úgy, hogy a hasa nem ér le a földre aztán úgy van egy darabig. De van olyan is, hogy olyan hirtelen nyomja fel magát, hogy ugrik egyet. Egy kicsit elemelkedik a talajtól, pár centire.
A kopoltyúja szép, eszik rendesen, jól táplált, aktív.
Azt olvastam már, hogy szeretnek a szűrő szívó csövénél gubbasztani, így ezen már meg se lepődök. De ilyesmikkel még nem találkoztam és nem tudom, hogy kell e aggódnom. ???
Maya
Adminisztrátor

Re: ásítás, rugózás

Julcsi » Tegnap, 20:03 írta:Sziasztok!
Nem tudom ez egészségügyi kérdésnek számít. Remélem nem utal semmi egészségügyi problémára. Smaug új helye most már itt van az íróasztalomon, így aztán tényleg rajta van mindig a fél szemem, sokkal több mindent észreveszek. Most épp ásított egy nagyot. Vicces volt ahogy szép lassan kitátja a száját, de aztán gondoltam inkább rákérdezek, nehogy valaminek az előjele legyen, főleg, hogy még sose láttam ilyet tőle. A szája egyébként csukva van mindig rendesen. Nem szokott lebegni. Ritkán jön csak fel levegőt venni, bár néha elég gyorsan mozgatja a kopoltyúját. Kevés lehet az oxigén a vízben? Tegnap kapott egy porlasztó követ, mert az előző porlasztó az két összetekert félkörből és közötte egy szivacsból állt, ami mindig eltömődött. Most sokkal több bubit fúj. Nem rég lett neki egy nagy gömbmohája. Holnap pedig megyek további növényekért, így ha ez a gond, akkor talán ezzel meg is oldódik. De jobb félni, mint megijedni. Az a biztos, ha rákérdezek. :)
Illetve szokott rugózni. Nem tudom ez csak ilyen unaloműző szokás, vagy valami baja van. Kinyomja a mellső lábait úgy, hogy a hasa nem ér le a földre aztán úgy van egy darabig. De van olyan is, hogy olyan hirtelen nyomja fel magát, hogy ugrik egyet. Egy kicsit elemelkedik a talajtól, pár centire.
Azt olvastam már, hogy szeretnek a szűrő szívó csövénél gubbasztani, így ezen már meg se lepődök. De ilyesmikkel még nem találkoztam és nem tudom, hogy kell e aggódnom. ???
Szia!

Tegyük hozzá őszintén megvallva, hogy ezek az állatok, nem túl...hát okosak. Evolúciós szempontból szerintem a környezetszennyezésen kívül is kihalnának. Ásítás/kopoltyúcsapkodás ez mind egy nagyon lusta állatra utal, aki lusta néhányat lépni, hogy friss oxigént áramoltasson, ez egy teljesen normális, lusta viselkedésforma. Esetlegesen lehetne több oxigént beoldani, de nem szükségszerű.

Rugózás: Tisztára mint Siwonom, az művel ilyen dilinyós dolgokat. Axolotl viselkedés, teljesen felesleges és értelmetlen, talán nyújtózkodás/figyelés/isten sem tudja mik vannak ezeknek az állatoknak a fejében, éppen mire gondolnak. Viszont az "ugrás" már rendszerint vadászat szokott lenni.
Tehát semmi probléma, van egy axolotl-od. :D

Paraanyunak lenni sosem probléma. :) Jobb ráparázni a dolgokra, mint meglepődni.
Maya
Maya
Adminisztrátor

Chantall » 2015.12.01. 15:10 írta:Sajnos megtörtént amitől féltünk, és mégis számítottunk rá, Bolyhoska 2015.11.30.-án elpusztult.
A múlt heti antibiotikum-kezelés hatására először mintha, de később mégsem látszódott javulás, ezért vasárnap visszavittük az orvoshoz, aki nem kecsegtetett semmi jóval, de egy utolsó próbát tettünk.
12 órára antibiotikumfürdő (sajnos nem emlékszem milyet kaptunk most), 12 órára Klion tabletta porítva a vízbe.
Már hétfő reggelre nagyon rossz állapotban volt, a szája nyitva, és a kopoltyúk nagyon halványak voltak, és mire hazaértünk munkából el is pusztult
4 éve volt velünk, sok utóddal járult hozzá az axolotlok továbbéléséhez.
Részvétem. :(
Maya
Julcsi
Fórumozó

Re: ásítás, rugózás

Hozzászólás Szerző: Julcsi »

Maya » Ma, 08:57 írta:
Julcsi » Tegnap, 20:03 írta:Sziasztok!
Szia!

Tegyük hozzá őszintén megvallva, hogy ezek az állatok, nem túl...hát okosak. Evolúciós szempontból szerintem a környezetszennyezésen kívül is kihalnának. Ásítás/kopoltyúcsapkodás ez mind egy nagyon lusta állatra utal, aki lusta néhányat lépni, hogy friss oxigént áramoltasson, ez egy teljesen normális, lusta viselkedésforma. Esetlegesen lehetne több oxigént beoldani, de nem szükségszerű.

Rugózás: Tisztára mint Siwonom, az művel ilyen dilinyós dolgokat. Axolotl viselkedés, teljesen felesleges és értelmetlen, talán nyújtózkodás/figyelés/isten sem tudja mik vannak ezeknek az állatoknak a fejében, éppen mire gondolnak. Viszont az "ugrás" már rendszerint vadászat szokott lenni.
Tehát semmi probléma, van egy axolotl-od. :D

Paraanyunak lenni sosem probléma. :) Jobb ráparázni a dolgokra, mint meglepődni.
Köszi, megnyugodtam. :D
Csabi85
Fórumozó

Horgonyféreg

Hozzászólás Szerző: Csabi85 »

Sziasztok!Az axiaimat megtámadta egy horgonyféreg nevű parazita.próbáltam utána járni mit tudnék tenni,de több helyen is csak azt tudták ajánlani h próbáljam csipesszel kiszedni őket.több kevesebb sikerrel járt a módszer,mert kevesebb lett,de teljesen nem tudom megszüntetni a problémát.a "hajuk" kihullott,de étvágyuk van.próbálnak dörgölőzni,vakarni magukat,de ezt leszámítva más egyebet nem tapasztaltam.a kérdésem az lenne,h találkozott-e már valaki ilyen problémával,és amennyiben igen,h tudta megszüntetni?esetleg van-e valami olyan szer,ami ezeket az élősködőket kiírtja,de az axiknak nem okoz gondot?előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2016.01.19. 20:53-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! M
Maya
Adminisztrátor

Re: Horgonyféreg

Csabi85 » 39 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!Az axiaimat megtámadta egy horgonyféreg nevű parazita.próbáltam utána járni mit tudnék tenni,de több helyen is csak azt tudták ajánlani h próbáljam csipesszel kiszedni őket.több kevesebb sikerrel járt a módszer,mert kevesebb lett,de teljesen nem tudom megszüntetni a problémát.a "hajuk" kihullott,de étvágyuk van.próbálnak dörgölőzni,vakarni magukat,de ezt leszámítva más egyebet nem tapasztaltam.a kérdésem az lenne,h találkozott-e már valaki ilyen problémával,és amennyiben igen,h tudta megszüntetni?esetleg van-e valami olyan szer,ami ezeket az élősködőket kiírtja,de az axiknak nem okoz gondot?előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Személy szerint nem vagyok benne érintett de nemzetközi fórumon olvastam már ilyen esetekről. Helyileg merre tartózkodol? Esetlegesen egzotikus állatorvosnak mutatnám meg, hogy specifikusan adjon rá valamit (nem kell megijedni, nem egy drága művelet), de Budapesten van. Léteznek olyan parazitaölő szerek, amik kifejezetten az ilyen egyszerű élősködőkre/egysejtűekre hatásosak kizárólag. Ilyenkor az egész akváriumot kezelni szokás nem csak az állatot, kicsit megtépázhat már egy beállt biológiát pl. a szűrőben, de van mód megoldásra. A legjobb egzotikus állatorvos lenne, ha nincsen a miénktől megkérdem a szert (tippem van, de csak 90%), mivel bármelyik kutya-macska szintű patikában beszerezhető.
Maya
Maya
Csabi85
Fórumozó

Maya » Tegnap, 20:52 írta:
Csabi85 » 39 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!Az axiaimat megtámadta egy horgonyféreg nevű parazita.próbáltam utána járni mit tudnék tenni,de több helyen is csak azt tudták ajánlani h próbáljam csipesszel kiszedni őket.több kevesebb sikerrel járt a módszer,mert kevesebb lett,de teljesen nem tudom megszüntetni a problémát.a "hajuk" kihullott,de étvágyuk van.próbálnak dörgölőzni,vakarni magukat,de ezt leszámítva más egyebet nem tapasztaltam.a kérdésem az lenne,h találkozott-e már valaki ilyen problémával,és amennyiben igen,h tudta megszüntetni?esetleg van-e valami olyan szer,ami ezeket az élősködőket kiírtja,de az axiknak nem okoz gondot?előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Személy szerint nem vagyok benne érintett de nemzetközi fórumon olvastam már ilyen esetekről. Helyileg merre tartózkodol? Esetlegesen egzotikus állatorvosnak mutatnám meg, hogy specifikusan adjon rá valamit (nem kell megijedni, nem egy drága művelet), de Budapesten van. Léteznek olyan parazitaölő szerek, amik kifejezetten az ilyen egyszerű élősködőkre/egysejtűekre hatásosak kizárólag. Ilyenkor az egész akváriumot kezelni szokás nem csak az állatot, kicsit megtépázhat már egy beállt biológiát pl. a szűrőben, de van mód megoldásra. A legjobb egzotikus állatorvos lenne, ha nincsen a miénktől megkérdem a szert (tippem van, de csak 90%), mivel bármelyik kutya-macska szintű patikában beszerezhető.
Maya
Szia!Helyileg Szentesen(Csongrád megye) tartózkodom.Próbáltam utána járni,de legközelebb Pesten lenne egzotikus állat orvos.ha tudnál segíteni a szer nevével kapcsolatban,és h hogyan alkalmazzam,azt nagyon megköszönném!
Maya
Adminisztrátor

Csabi85 » Ma, 20:12 írta:
Maya » Tegnap, 20:52 írta:
Szia!
Maya
Szia!Helyileg Szentesen(Csongrád megye) tartózkodom.Próbáltam utána járni,de legközelebb Pesten lenne egzotikus állat orvos.ha tudnál segíteni a szer nevével kapcsolatban,és h hogyan alkalmazzam,azt nagyon megköszönném!
Egyeztettem a dokival, mivel nekem elsőre a fenbendazol jutott eszembe (kutya, macskára is használják), axis vagy akváriumos közegekben egyszerű élősködőkre/parazitákra rendkívül hatásos, planária, vagy külsőleg felkapaszkodó élősködők ellen pl. pontytetű. De! Ez a fránya horgonyféreg egy rák, amiről én is elfeledkeztem. Ha a szer meg is ölné, akkor is a feje ott maradna az állat szövetei között, majd rohadásnak indulna, de mivel ez egy rák továbbra is nem biztos hogy hatna rá a szer. Azt javasolta, ha 10-nél kevesebb van benne gyorsan ki kéne tépkedni, azután antibiotikumos kezelés és még inkább hűtőzés! Most este sikerült rákérdeznem, holnap feltúrja a nagykönyveket, addig gyors tépkedést javasolt, de a hűtőzést érdemes minél előbb elkezdeni a leírtak szerint szerint: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1782#p1782
Maya
Csabi85
Fórumozó

Maya » 2016.01.20. 23:23 írta:Egyeztettem a dokival, mivel nekem elsőre a fenbendazol jutott eszembe (kutya, macskára is használják), axis vagy akváriumos közegekben egyszerű élősködőkre/parazitákra rendkívül hatásos, planária, vagy külsőleg felkapaszkodó élősködők ellen pl. pontytetű. De! Ez a fránya horgonyféreg egy rák, amiről én is elfeledkeztem. Ha a szer meg is ölné, akkor is a feje ott maradna az állat szövetei között, majd rohadásnak indulna, de mivel ez egy rák továbbra is nem biztos hogy hatna rá a szer. Azt javasolta, ha 10-nél kevesebb van benne gyorsan ki kéne tépkedni, azután antibiotikumos kezelés és még inkább hűtőzés! Most este sikerült rákérdeznem, holnap feltúrja a nagykönyveket, addig gyors tépkedést javasolt, de a hűtőzést érdemes minél előbb elkezdeni a leírtak szerint szerint: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1782#p1782
Szia!ma kezdjük a hűtőzést,azt szeretném kérdezni,h milyen antibiotikum adható az axiknak ebben az esetben?
andrea.93
Fórumozó

Szokatlan aktivitás

Hozzászólás Szerző: andrea.93 »

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy axiknál minek a jele a túlzmozgásosság? 2axolotlom közül az egyik passzív volt. Mindig a bújkálóban feküdt vagy valamelyik sarokban.
A napokban elveszítette a társát(ő akitívabb volt, ki is ugrott az akváriumból és sajnos ezt nem élte túl). Hétfőn vettem ki mellőle és szombaton kapott egy új társat. Valamint átalakítottam az akváriumot. Új talajt kaptak (mert az előzőben a kövek nem voltak megfelelő méretűek), új bújkáló(a régi mellé, amit ugyanúgy és ugyanott hagytam, a biztonságérzet kedvéért), és 2gömb mohát. Szóval (szerintem) ideálisabb lakhelyet teremtettem. Illetve a 18fokos vizet megemeltem átlag 20fokra. Mértünk mindent a vízben tetsztcsíkkal és minden kémimai összetevő megfelelő arányban van.
Tegnap óta az eddig passzív állatkám, folyamatosan mozgásban van. Felfele akar törni(amire eddig nem volt példa). Olyan mintha kifele akarna menni. Zavartnak tűnik és nem egészséges, örömteli mozgásnak. Eddig, ha felkapcsoltuk a fényt, akkor az elől is elbújt,de most már ez sem zavarja (A fényen nem változtattam: 1db 18W-os fénycső, 3/4e letakarva, hogy ne legyen erős).

Üdvüzlettel, Andi
Maya
Adminisztrátor

Csabi85 » 2016.01.22. 15:46 írta:
Maya » 2016.01.20. 23:23 írta:Egyeztettem a dokival, mivel nekem elsőre a fenbendazol jutott eszembe (kutya, macskára is használják), axis vagy akváriumos közegekben egyszerű élősködőkre/parazitákra rendkívül hatásos, planária, vagy külsőleg felkapaszkodó élősködők ellen pl. pontytetű. De! Ez a fránya horgonyféreg egy rák, amiről én is elfeledkeztem. Ha a szer meg is ölné, akkor is a feje ott maradna az állat szövetei között, majd rohadásnak indulna, de mivel ez egy rák továbbra is nem biztos hogy hatna rá a szer. Azt javasolta, ha 10-nél kevesebb van benne gyorsan ki kéne tépkedni, azután antibiotikumos kezelés és még inkább hűtőzés! Most este sikerült rákérdeznem, holnap feltúrja a nagykönyveket, addig gyors tépkedést javasolt, de a hűtőzést érdemes minél előbb elkezdeni a leírtak szerint szerint: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1782#p1782
Szia!ma kezdjük a hűtőzést,azt szeretném kérdezni,h milyen antibiotikum adható az axiknak ebben az esetben?
Szia!
Mivel megint csak tippem van és nem akarok félrelőni, ezért hívd fel a klinikát Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum (Budapest, Jász u. 46, 1135), és Dr. Schütz Évát kérd. Nekem sajnos elég kevés időm van erre a közvetítésre, egyszerűbb ha vele beszéled meg a dolgokat. :) Nagyon készséges szokott lenni telefonon is.
Maya
Maya
Adminisztrátor

Re: Szokatlan aktivitás

andrea.93 » Ma, 11:51 írta:Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy axiknál minek a jele a túlzmozgásosság? 2axolotlom közül az egyik passzív volt. Mindig a bújkálóban feküdt vagy valamelyik sarokban.
A napokban elveszítette a társát(ő akitívabb volt, ki is ugrott az akváriumból és sajnos ezt nem élte túl). Hétfőn vettem ki mellőle és szombaton kapott egy új társat. Valamint átalakítottam az akváriumot. Új talajt kaptak (mert az előzőben a kövek nem voltak megfelelő méretűek), új bújkáló(a régi mellé, amit ugyanúgy és ugyanott hagytam, a biztonságérzet kedvéért), és 2gömb mohát. Szóval (szerintem) ideálisabb lakhelyet teremtettem. Illetve a 18fokos vizet megemeltem átlag 20fokra. Mértünk mindent a vízben tetsztcsíkkal és minden kémimai összetevő megfelelő arányban van.
Tegnap óta az eddig passzív állatkám, folyamatosan mozgásban van. Felfele akar törni(amire eddig nem volt példa). Olyan mintha kifele akarna menni. Zavartnak tűnik és nem egészséges, örömteli mozgásnak. Eddig, ha felkapcsoltuk a fényt, akkor az elől is elbújt,de most már ez sem zavarja (A fényen nem változtattam: 1db 18W-os fénycső, 3/4e letakarva, hogy ne legyen erős).

Üdvüzlettel, Andi
Nehéz kérdés, mert egy ilyen apró tünet szinte bármi lehet.
Legelső gondolatom a hőguta lett volna, jellegzetes tünete a felgyorsult anyagcsere és aktvitás.
Ezen felül szóba jöhet még mérgezés ammónia, nitrit, nitrát. Esetlegesen gombásodás. Szűrő vagy más elektronikus berendezés hibája (ráz). Zavaró körülmény, elég sok minden változott. Stressz.

Ha minden rendben és nincs más tünet nem tudok mit javasolni.

Mennyi idős axiról beszélünk?

UI: Új példánynál érdemes 2 hétig karanténozni, a betegségek elkerülése végett + az eltérő baktériumkultúra is veszélyes lehet pro-kontra.
Maya
Válasz küldése