Talán a legnagyobb projektem, amiről senki se tud (mert némiképp elfelejtettem megírni) az: ”Axolotl mentés” – két szó, mégis az egész életem benne van. 2013 decembere óta űzöm ezt a nagyok sokszor gyötrelmes és szomorú sportot.
Miért kezdtem, mi értelme, mit is csinálok pontosan?
Fontos leszögeznünk, hogy axolotl-éknál sem kolbászból van a kerítés, ennek bizonyítéka ez a bemutatkozó. Mindenki azt hiszi a tenyésztés az állattartás mekkája, 1 éve foglalkozom főként megunt/rosszul tartott/családi-anyagi okok miatt "elárvult" axik mentésével/befogadásával. Legtöbbnek egyetlen egy hibája van, az emberi határtalan butaság, nagy részük beltenyészetes, amiről ők természetesen nem tehetnek, viszont joguk van szép hosszú békés életet élni. A megunt axik nálam leélhetik életük hátralévő 25-30 évét, és megkapnak minden állatorvosi segítséget. Sokuk axolotl-ok között is különösen randának számít, talán egy boltba életék volna le egész életüket, feltéve ha az előző kedves "tulajok" bevitték őket, nem pedig csak otthon vetettek véget életüknek.
Nem az az életcélom, hogy a világ összes axiját megmentsem, de ameddig ésszerű kapacitásom van, befogadom őket.
Most jöjjenek egyenlőre a főszereplők:
Mentés/mentvénykék:
1. Zansonsha (Axanathic albínó, hím) - RIP
2. Heechul (Golden albínó, nőstény)
3. Yesung (Vadas, hím) - RIP
4. Tatsuro-WanByouk-Vaksi (Szemnélküli leucistic/fehér, nőstény) - RIP
5. Sungmin (Golden albínó, hím) - RIP
6. Eunhyuk (Golden albínó, hím)
7. Kyuhyun (Vadas, nőstény)
8. Donghae (Leucistic/fehér, nőstény) – KIKÖLTÖZÖTT

9. Zhou Mi (Golden albínó, nőstény) - RIP
10. Henry (Vadas, hím)
11. Taeyang (Vadas, nőstény)
12. Seungri (Vadas, nőstény)
Tenyészet:
13. Hikaru (Vadas, nőstény) - RIP
14. Siwon (Leucistic/fehér, hím) – a kedvenc
15. Teuk (Golden albínó, hím) RIP (- inkább mentvény)
16. Kangin (Vadas, hím) – RIP (– inkább mentvény)
17. Pangi (Axanathic albínó, nőstény) – mentvényként érkezett
18. Jiyong (Leucistic/fehér, hím)
19. Seunghyun (Leucistic/fehér, hím)
Plusz:
20. Nokorimono (Vadas, hím) - RIP
21. Köd (Vadas, hím)
Lakások: 300 l (150 x 50 x 40 cm) cserélve -> 372 l (155 x 60 x 40 cm)
és 112 l (80 x 35 x 40 cm) (csere folyamatban)
A teljesség igényével: