Máshova nem sorolható egészségügyi problémák

Moderátor: Axolotl moderátor

Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: Bőrelváltozás?

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Maya » Tegnap, 18:01 írta:
Don Tomato » Ma, 11:55 írta:Kedves Szerkesztők!

A segítségeteket szeretném kérni, mert az egyik gőtémen kb. egy hete fura bőrelváltozás látható és nem igazán múlik el...
Kezdetben enyhe bevérzés volt a feje jobb oldalán, a szeme alatt - azt hittem hogy felszíni sérülés. De utána a szeme alatt fura (az a tipikus fehér közepű )pattanás szerű kinövés keleletkezett. Nem penész volt mert belülről nőtt nem a bőr felszínén! Azóta ez visszahúzódott és 3 dudor látható a bőre alatt, ami teljesen eltorzítja a jobb oldalát!
Az állat teljesen nyugodt, farkát nem görbíti, kopoltyúja is ép, természetesen viselkedik, rendesen eszik, a testén máshol nincs semmilyen elváltozás!
A gőte 1,5 éves és fél éve 2 másikkal él együtt, akiknek semmi bajuk. A vizet rendszeresen cserélem, a körülmények lassan egy éve változatlanok: műnövények, díszek, szűrő...stb. Az elmúlt 2-3 hónapban főként fagyasztott hallal etettem őket.
Csatolok képet is, hogy érthetőbb legyek!

Várom mielőbbi hozzászólásotokat!

Köszönettel:
DT
Üdv a fórumon!

Maga az "elváltozás" nekem jellegzetesen, lekoccolós esetnek tűnik. Elő is kotrom az ilyen eseteket, az állat nagy sebességgel nekimehetett egy sziklának, barlangnak utána szokott kijönni ez a dudor (néha ki is fakad). Ha hirtelen megnő (daganatszerűen) vagy nem múlik el/javul heteken belül, akkor utánajárnék micsoda, de így elsőre nem tűnik vészesnek. Mivel albínó a kis szépség, bármi megeshet, számolhatunk lassabb regenerációval is. Ezeknél a kis intelligens lényeknél bármi előfordulhat, megijednek és százzal elindulnak valamerre (hozzáér egy csiga, felkapcsolták a lámpát) vagy szimplán szórakozásból úszott, aztán kopp.
Hasonló esetek:
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4372#p4372
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=3791#p3791
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=3795#p3795
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4123#p4123

Remélem tudtam segíteni valamennyit.

Másfelől nem kukacoskodásból, de az aljzat nem megfelelő számukra. Könnyen lenyelhető és ha lenyelik szorulást, kloáka előesést, halálos kimenetelű bélelzáródást okozhat. Mivel csak egyszer fognak nekiesni és bezabálni, legyen ott egy apró szál szúnyoglárva vagy szimplán ürülék, ha egy kicsit is csábítónak tűnik nekifekszenek. Ilyenkor jön az, hogy már évek óta ez van alattuk semmi baj nem történt, a baj mindig egyszer történik meg, és gyakran utólag az állat kárán tanulunk belőle, fórumon már nem egy ilyen esetet láttunk. Tekintve, hogy nem az eszükért szeretjük őket, simán elkezdenek követ enni. (Az én Siwonom már megpróbálkozott egy 2,5cm-átmérőjűvel is.)
Az én fantáziámat egy dolog izgatja. Milyen tereptárgy van az akváriumban amin három sérülést tud szerezni egy időben? A kavicsot látom, végülis ha ezerrel fejjel lefele nekiúszott, előfordulhat, de inkább más után néznék az akváriumban ami balesetveszélyes.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Don Tomato
Fórumozó

Re: Bőrelváltozás?

Hozzászólás Szerző: Don Tomato »

Maya » Tegnap, 18:01 írta:
Don Tomato » Ma, 11:55 írta:Kedves Szerkesztők!

A segítségeteket szeretném kérni, mert az egyik gőtémen kb. egy hete fura bőrelváltozás látható és nem igazán múlik el...
Kezdetben enyhe bevérzés volt a feje jobb oldalán, a szeme alatt - azt hittem hogy felszíni sérülés. De utána a szeme alatt fura (az a tipikus fehér közepű )pattanás szerű kinövés keleletkezett. Nem penész volt mert belülről nőtt nem a bőr felszínén! Azóta ez visszahúzódott és 3 dudor látható a bőre alatt, ami teljesen eltorzítja a jobb oldalát!
Az állat teljesen nyugodt, farkát nem görbíti, kopoltyúja is ép, természetesen viselkedik, rendesen eszik, a testén máshol nincs semmilyen elváltozás!
A gőte 1,5 éves és fél éve 2 másikkal él együtt, akiknek semmi bajuk. A vizet rendszeresen cserélem, a körülmények lassan egy éve változatlanok: műnövények, díszek, szűrő...stb. Az elmúlt 2-3 hónapban főként fagyasztott hallal etettem őket.
Csatolok képet is, hogy érthetőbb legyek!

Várom mielőbbi hozzászólásotokat!

Köszönettel:
DT
Üdv a fórumon!

Maga az "elváltozás" nekem jellegzetesen, lekoccolós esetnek tűnik. Elő is kotrom az ilyen eseteket, az állat nagy sebességgel nekimehetett egy sziklának, barlangnak utána szokott kijönni ez a dudor (néha ki is fakad). Ha hirtelen megnő (daganatszerűen) vagy nem múlik el/javul heteken belül, akkor utánajárnék micsoda, de így elsőre nem tűnik vészesnek. Mivel albínó a kis szépség, bármi megeshet, számolhatunk lassabb regenerációval is. Ezeknél a kis intelligens lényeknél bármi előfordulhat, megijednek és százzal elindulnak valamerre (hozzáér egy csiga, felkapcsolták a lámpát) vagy szimplán szórakozásból úszott, aztán kopp.
Hasonló esetek:
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4372#p4372
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=3791#p3791
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=3795#p3795
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4123#p4123

Remélem tudtam segíteni valamennyit.

Másfelől nem kukacoskodásból, de az aljzat nem megfelelő számukra. Könnyen lenyelhető és ha lenyelik szorulást, kloáka előesést, halálos kimenetelű bélelzáródást okozhat. Mivel csak egyszer fognak nekiesni és bezabálni, legyen ott egy apró szál szúnyoglárva vagy szimplán ürülék, ha egy kicsit is csábítónak tűnik nekifekszenek. Ilyenkor jön az, hogy már évek óta ez van alattuk semmi baj nem történt, a baj mindig egyszer történik meg, és gyakran utólag az állat kárán tanulunk belőle, fórumon már nem egy ilyen esetet láttunk. Tekintve, hogy nem az eszükért szeretjük őket, simán elkezdenek követ enni. (Az én Siwonom már megpróbálkozott egy 2,5cm-átmérőjűvel is.)
Kedves Maya!

Köszönöm a gyors válaszod! :) Valóban tegnap este ki is fakadt az egyik hólyag ahogy írtad is, hogy várható!
Kissé megnyugodtam, azt hittem hogy komolyabb a baj! Fura, hogy így reagál a bőrük az ilyen külső behatásokra... Emellett figyelni fogom hogy hogyan alakulnak a dudorok és ha romlik a helyzet akkor utánajárok a dolognak!
Valójában a három gőte egymást szokta "spanolni" és ha az egyik megijed/megőrül valami miatt akkor körbekergetik egymást az akváriumban. Valószínű hogy most is hasonló dolog történt...
Igen, tudok a kőproblémáról és olvastam a fórumon erről, a közeljövőben változtatok is rajta!

Köszönettel:
Tom
porcsa
Újonc

Dudoros farok

Hozzászólás Szerző: porcsa »

20140403_234922.jpg
20140403_234922.jpg (1.43 MiB) Megtekintve 18658 alkalommal
20140403_235108.jpg
20140403_235108.jpg (1.6 MiB) Megtekintve 18658 alkalommal
Sziasztok!

Van egy kis gondom... Az aximnak a farkán a bőre alatt kijöttek apró dudorok, evett, élénk volt, így nem foglalkoztam vele, de a dudorok nőni kezdtek...
Ti is kiraktatok egy olyan képet, ahogy az én axim is kinézett és ott azt írtátok, hogy ez nem betegség...
Mellékelek képet...
Csatolmányok
20140403_234926.jpg
20140403_234926.jpg (1.28 MiB) Megtekintve 18658 alkalommal
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Dudoros farok

porcsa » Tegnap, 23:30 írta:
20140403_234922.jpg
20140403_235108.jpg
Sziasztok!

Van egy kis gondom... Az aximnak a farkán a bőre alatt kijöttek apró dudorok, evett, élénk volt, így nem foglalkoztam vele, de a dudorok nőni kezdtek...
Ti is kiraktatok egy olyan képet, ahogy az én axim is kinézett és ott azt írtátok, hogy ez nem betegség...
Mellékelek képet...
Kedves porcsa!

Üdv a fórumon!

Dudorok és dudorok között is van különbség. Alaposan megnézve a képet, látom, hogy nem a legjobb szemléltető képet sikerült kiraknunk: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1038#p1038 Mi itt, az apró dudorok alatt, tényleg azokra az icipici pöttyökre gondoltunk, nem a két nagyobbra ami látható a képen, és ami pár nap múlva magától elmúlt. Az icipici pöttyös dudorok a bőrhöz tartoznak, és nem minden axinak ilyen. A nagyobb dudorok viszont már problémát jeleznek. Azok lehetnek időszakosak és maguktól pár nap múlva elmúlnak, vagy ha nem, akkor állatorvosnak kell megmutatni, hogy megnézze mi van a bőre alatt.

Sajnos többet nem tudok tanácsolni az állatorvoson kívül.
Sendy
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Foszló láb?

Hozzászólás Szerző: Maya »

Henrietta Király-Hideg írta:Kedves MAF!
Segítségre lenne szükségem! Nemrég óta vagyunk ezeknek az édes kis lényeknek a gazdài. A mai napon viszont sajnos azt vettük észre, h az egyik vadas axinknak a melső két végtagjàn furcsàn foszlik, hàmlik a bőr. Étvàgya jó, kedve jó, viszont aggódom h ez nem-e valami komolyabb betegség jele lehet.
Előre is köszönöm a segítséget!
Hello!

Sajnos, ilyen kevés információval nem igazán tudunk mit kezdeni. Jó lenne, ha tudnál küldeni egy éles jól látszódó képet a lábáról. Kép és adatok nélkül, látatlanban egymillió oka lehet, az ilyen jelenség nagyon ritkán normális, lehet bőrbetegség, fertőzés, esetleges sérülés (a másik megharapta és a gyógyulási folyamatot látod), lekarcolta egy éles kővel, de láttam hasonlót amit anci okozott, esetlegesen hőguta, mérgezés, halál közeli állapot. Kérlek olvasd el az alábbi hozzászólást: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=535#p535 és a hiányzó adatokra válaszolj, illetve küldj nekünk képet. (Fórumon való regisztrálás után, hozzászólásba tudod csatolni) Illetve ajánlani tudok, szintén hasznos topikot, betegségek felismerése: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1038#p1038

Ajánlom a fórum átolvasását, rengeteg hasznos információ fellelhető benne, elsősorban az axikalauzt 4 oldalas tömör PDF axolotl-okról kezdőknek -> http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4491#p4491
Illetve a fórumkalauzt, hogy mégis mit érdemes elolvasni a fórumon -> http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4587#p4587

Szakmai tanácsadás kizárólag a fórumon történik, közösségi oldalon nem igazán tudunk mit kezdeni a kérdésekkel, hiszen ott nem tudjuk rendszerezni őket, képtelenség visszakeresni, a fórumon viszont esély van rá, hogy többen tanuljanak egyes esetekből.
Maya
Ariadne
Újonc

Puffadás és étvágytalanság

Hozzászólás Szerző: Ariadne »

Sziasztok!
Kb. fél éve lakik nálunk Poldi (vadas színű) egy 50 literes akváriumban. Korábban jó étvágyú volt, 12 centiről 25 centire nőtt egy fél év alatt. Viszont kb. 2-3 hete elfogyott az étvágya. Azóta a hasa felpuffadt, a hátsó lába csak lóg, talán a hasa miatt, nem tud felúszni sem.
Most már szinte semmit nem eszik, odavánszorog, megszagolja a kaját, de nem harap rá. Sőt a múltkor bekapta és ki is köpte.
Volt egy vizinövénye, az elkezdett sárgulni, úgyhogy kidobtuk.
A vize nagyon meleg mostanában, 24 fok körül van.
Az aljzat apró kavics, ezt javasolták a kisállatboltban. Volt, hogy etetésnél bekapott egy-kettőt, de azokat mindig rögtön ki is köpte.
Tanácstalanok vagyunk. Mit tegyünk?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.05.28. 00:54-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet és a hozzászólásodat nem megfelelő topikba küldted. Javítottam, de kérlek olvasd el a fórum házirendjét.
Maya
Adminisztrátor

Re: Puffadás és étvágytalanság

Ariadne » Tegnap, 16:06 írta:Sziasztok!
Kb. fél éve lakik nálunk Poldi (vadas színű) egy 50 literes akváriumban. Korábban jó étvágyú volt, 12 centiről 25 centire nőtt egy fél év alatt. Viszont kb. 2-3 hete elfogyott az étvágya. Azóta a hasa felpuffadt, a hátsó lába csak lóg, talán a hasa miatt, nem tud felúszni sem.
Most már szinte semmit nem eszik, odavánszorog, megszagolja a kaját, de nem harap rá. Sőt a múltkor bekapta és ki is köpte.
Volt egy vizinövénye, az elkezdett sárgulni, úgyhogy kidobtuk.
A vize nagyon meleg mostanában, 24 fok körül van.
Az aljzat apró kavics, ezt javasolták a kisállatboltban. Volt, hogy etetésnél bekapott egy-kettőt, de azokat mindig rögtön ki is köpte.
Tanácstalanok vagyunk. Mit tegyünk?
Szia!
Üdv a fórumon!

Első és legfontosabb, hogy egy éles, jól látható fotó kéne az állatról. Két eshetőség van, vagy levegővel telet, az abból adódik, hogy sokat jár fel levegőt venni ami végül a gyomrába kerül, ez magától rendeződni szokott, ill. vízcserétől, levegőztető beüzemeléstől. A másik eshetőség (ami itt szerintem valószínűbb), a felvizesedés, a szövetek között fehérjében gazdag folyadék gyűlt fel, ez önmagában halálos, otthoni kezelése nincs. Azt az információt kaptam, hogy Budapesten az ExoPet-ben elvileg képesek gyógyítani az ilyen jellegű tüneteket, de jó még Budapesten a SZIE egzotikus osztálya is. Leggyakrabban máj és vese probléma okozza(nagyon ritkán genetika is), ami a hosszan tartó nem megfelelő vízparaméterektől lehetséges. (kémia v biológia probléma)

50 literesben nagyon-nagyon etikátlan egy ekkora axit tartani, állatkínzás. Olyan mint németjuhászt 1x1m-es kennelbe zárni. Sürgősen nagyobb akvárium szükséges MINIMUM 100*30cm-es alapterületű. Ezek az állatok szeretnek sokat úszkálni, nagy térre van szükségük.
Apró aljzat nem megfelelő, ha lenyeli bélelzáródást okozhat, ami végül halált. Hiába hiszed azt, hogy kiköpködi, mert neki állnak az éjszaka közepén is zabálni a köveket, amikor te nem látod. (Kisállatboltosnak, szomszéd Joli néninek, postásnak nem kell hinni, ők nem feltétlenül értenek hozzá)

Két nagyon hasznos dokumentumot linkelek neked, ezeket tüzetesen olvasd át, nagyon hasznos információk axolotl-okhoz.
Axikalauz >>>
Az akvarisztika csodálatos világa - I. Vajon mitől döglik a hal? >>>
Maya
baxter
Fórumozó

Nyitva a száj

Hozzászólás Szerző: baxter »

Sziasztok.
Nemrég az axiainkon észrevettem hogy kicsit nyitva hagyják a szájukat. Nem tátja ki, csak résnyire. Esznek, jó húsban vannak, a kopoltyújuk rendben van, semmilyen más külső vagy viselkedésbeli anomáliát nem vettem észre. Inkább a vadasnál rendszeres, a fehérnél nem annyira.
Akvarisztikai, hőmérsékleti (az eddigi 22-23 sajnos most inkább 24°C), egészségügyi, genetikai probléma ez, vagy aggodalomra nincs ok, mivel ilyen példányok is akadnak? Esetleg a korral jár? A dögök amúgy most lesznek 11 hónaposak.
Köszönöm a válaszotokat! :)
Csatolok egy neten talált képet, ez nem róla készült, mert nem tudtam jót csinálni, de ugyanígy nyitva a szája.
Kép
üdv:
baxter
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Nyitva a száj

baxter » Ma, 14:51 írta:Sziasztok.
Nemrég az axiainkon észrevettem hogy kicsit nyitva hagyják a szájukat. Nem tátja ki, csak résnyire. Esznek, jó húsban vannak, a kopoltyújuk rendben van, semmilyen más külső vagy viselkedésbeli anomáliát nem vettem észre. Inkább a vadasnál rendszeres, a fehérnél nem annyira.
Akvarisztikai, hőmérsékleti (az eddigi 22-23 sajnos most inkább 24°C), egészségügyi, genetikai probléma ez, vagy aggodalomra nincs ok, mivel ilyen példányok is akadnak? Esetleg a korral jár? A dögök amúgy most lesznek 11 hónaposak.
Csatolok egy neten talált képet, ez nem róla készült, mert nem tudtam jót csinálni, de ugyanígy nyitva a szája.
Kép
Semmi ok aggodalomra. A nyitott száj akkor ad komoly aggodalomra okot, ha valamely betegség mellett van. Nálam is időszakosan van 24 órás nyitott száj szindróma, de láthatóan egészségesek az állatok, aztán pár hét múlva leszoknak róla. Figyelgesd őket, hogy nincs-e más tünet, és ha nincs, akkor csak ilyenek.
Sendy
Maya
Adminisztrátor

baxter » Ma, 14:51 írta:Sziasztok.
Kép
Teljesen normális, főleg délután mikor lustálkodnak és csak tátognak, azzal is vizet áramoltatnak kifelé a kopoltyúkon. Teljesen normális jelenség, minden axim műveli. :) Ahogy Sendy írta a folyamatosan nyitott száj ami aggodalomra ad okot, de az főként a láthatóan haldokló állatoknál jelentkezik.
Maya
baxter
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: baxter »

Köszönöm, és köszönöm! Ezekre a megnyugtató válaszokra számítottam. :)
üdv:
baxter
Hanna15
Fórumozó

"Axolotlpestis"

Hozzászólás Szerző: Hanna15 »

Sziasztok! Volt 3 Axolotlom de sajnos már csak egy él. Kezdem az elején. Paraziták voltak az akváriumba ezért a helyi állatorvos segítségét kértük akinek nem igazán van tapasztalata. Sajnos vidéken élünk Németországba és 200 km-es körzetben nincs olyan állatorvos aki egzotikus állatokkal foglalkozna. Az akvárium kezelésére kaptunk féregírtót, amit természetesen úgy használtunk hogy az Axikat addig áttelepítetük egy másik akváriumba. 3 napos kezelés után alapos tísztítás, kövek forrázása stb. megtörtént. Visszahelyezés után Katara elkezdett gombásodni. Vagy legalább is ezt gondoltuk. Az akvarisztikus ajánlatára elkeztük kezelni elkülönítve a másik kettőtől. Úgy tűnt rendbe jött és vissza helyeztük Goldi és Emma mellé. Sajnos ekkor már egyik sem evett. Az újjajik elkezdtek megnyúlni és feketedni. Az áluk feketedett. Kaptunk egy másik szert amivel kezeltük őket, de egyik reggel mikor felébredtem azt láttam, hogy a Goldinak és az Emmának hiányzik az első két lába. Délutánra elmentek. :( Katarát egy másik akváriumba tettük és elkezdtük a hűtőzést. Ő még épp volt. Közben találtunk egy német oldalt ahol azt írják, hogy a pestis összekeverhető a gombásodással. Azt írják, ha az étel elutasításától számítva 24 órán belül nem kapják meg a megfelelő kezelést akkor menthetetlenek. Kataránk még él és nem rosszabodott az állapota. Most a pincébe van és naponta kétszer cserélem a vízet neki. Felváltva kezelem a csatolt cseppekel. Enni még mindig nem hajlandó. Nem szeretném őt is elveszíteni. Ha van ötletetek akkor kérlek segítsetek. Emma és Goldi egy hete halt meg. Enni kb. 3 hete nem eszik a Katara. Ami még eszembe jutott és talán a képen is jól látható. A szájja mellett a szema alatt mind a két oldalon olyan mintha egy nagy vízhólyag lenne. Nem tudom jobban megfogalmazni. A képeket csatolom és a német linket is. Előre is köszönöm.
http://www.axolotl-online.de/html/krankheiten.html
Csatolmányok
Cseppek
Cseppek
fotó.JPG (109.62 KiB) Megtekintve 18541 alkalommal
Katara
Katara
fotó-2.JPG (99.9 KiB) Megtekintve 18541 alkalommal
Katara
Katara
fotó-3.JPG (100.51 KiB) Megtekintve 18541 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Dancika 2014.06.03. 21:50-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Hanna15
Fórumozó

Re: "Axolotlpestis"

Hozzászólás Szerző: Hanna15 »

Sziasztok! Sikerült még pár fotót készítenem.
Csatolmányok
fotó-6.JPG
fotó-6.JPG (111.69 KiB) Megtekintve 18531 alkalommal
fotó-5.JPG
fotó-5.JPG (94.54 KiB) Megtekintve 18531 alkalommal
fotó-4.JPG
fotó-4.JPG (88.43 KiB) Megtekintve 18531 alkalommal
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: "Axolotlpestis"

Hanna15 » Ma, 15:14 írta:Sziasztok! Sikerült még pár fotót készítenem.
Ez a betegség elég komoly, sajnos csak és kizárólag egzotikus szakállatorvosra bizható a kezelése. Kenetminta és diagnózis nélkül nem lehet kórképet és kezelést előírni.

A következők csak és kizárólag a legvalószínűbb eshetőséget feltételezik, hiszen nem orvosok vagyunk.
A német cikk és feltételezés szerint gombás vagy/és bakteriális fertőzés jöhet szóba.
Bakteriális fertőzésre Baytrill 5 mg/testtömegkg adagolás injekció formában szóba jöhet.
Gombás fertőzésre Emfotericin B 1 mg/testtömegkg adagolás injekció formában szóba jöhet.
Gombára metilénkék még szóba jöhet felületi kezelésként amíg az állat orvoshoz nem jut.

A gyógyszerek csak állatorvosi alkalmazásban jöhetnek szóba! Házi kezelés esetén nem!

A fent leírtakat privátban alaposan átbeszéltük, és bármiféle alkalmazását saját felelősségre bízzuk, mivel szakállatorvoshoz nem tud fordulni, így a gyógyszereket és azok beadását általános állatorvossal tudja maximum elrendezni, ami viszont veszélyes lehet az egzotikus szaktudás hiánya miatt.
Sendy
Sisy
Fórumozó

Szürkés fekete foltok

Hozzászólás Szerző: Sisy »

Kedves Csoporttagok! :-)

Keresgéltem ugyan a topikokban, de teljesen hasonló problémát nem találtam...bízom benne, ennek ellenére van némi jó tanácsotok a problémánkkal kapcsolatban.
Nos, a Bubucikáink 1év 1 hónaposak, olyan 22-24cm-sek.:-) Csodaszépek, jól tápláltak, rajongásig szeretjük őket! :-) Elméletileg teljesen egészségesek, ugyanabban a 100l-es akváriumban élnek nagyon régóta, semmi változás nem történt az életükben, ami másképp történt volna mint eddig. Étvágyukkal, kedvükkel nincs semmi gond.
Már figyelgetem úgy nagyjából 2-3 hete, hogy furcsa szürkés foltok-pöttyök kezdenek megjelenni a farkuk alján valamint a szájuk környékén. Ma éjszaka már kétségbeesésemben fertőtlenítés gyanánt tettem a vizükbe metilinkéket(nem igazán szeretem őket mérgezni feleslegesen), meg kifejezettem a problémás részek környékére is, hogy nem-e gomba. A foltok nem kékültek el...
(A hajuk is mintha rövidebb lenne, mint eddig...)

Csatolok néhány képet a fura foltokról, meg egy nagyjából egy hónappal ezelőttit is, hogy értsétek miért kezdett el aggasztani a probléma. A felvételek most készültek, sajnos nem túl jó minőségűek a kék víz és a vaku miatt, de talál a probléma a jól kivehető róla.
Remélem tudtok segíteni! Nem szeretnénk, ha bármi bajuk lenne... :-(

Előre is hálás köszönettel! :-) Üdv, Sziszi
Csatolmányok
Szépséges Bubucikáink :-)
Szépséges Bubucikáink :-)
bubi.jpg (75.43 KiB) Megtekintve 18504 alkalommal
6.jpg
6.jpg (1.67 MiB) Megtekintve 18504 alkalommal
5.jpg
5.jpg (1.86 MiB) Megtekintve 18504 alkalommal
4.jpg
4.jpg (1.04 MiB) Megtekintve 18504 alkalommal
3.jpg
3.jpg (2.32 MiB) Megtekintve 18504 alkalommal
2.jpg
2.jpg (2.31 MiB) Megtekintve 18504 alkalommal
1.jpg
1.jpg (1.94 MiB) Megtekintve 18504 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.06.17. 01:10-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Maya
Adminisztrátor

Re: Szürkés fekete foltok

Sisy » 11 perccel ezelőtt írta:Kedves Csoporttagok! :-)

Keresgéltem ugyan a topikokban, de teljesen hasonló problémát nem találtam...bízom benne, ennek ellenére van némi jó tanácsotok a problémánkkal kapcsolatban.
Nos, a Bubucikáink 1év 1 hónaposak, olyan 22-24cm-sek.:-) Csodaszépek, jól tápláltak, rajongásig szeretjük őket! :-) Elméletileg teljesen egészségesek, ugyanabban a 100l-es akváriumban élnek nagyon régóta, semmi változás nem történt az életükben, ami másképp történt volna mint eddig. Étvágyukkal, kedvükkel nincs semmi gond.
Már figyelgetem úgy nagyjából 2-3 hete, hogy furcsa szürkés foltok-pöttyök kezdenek megjelenni a farkuk alján valamint a szájuk környékén. Ma éjszaka már kétségbeesésemben fertőtlenítés gyanánt tettem a vizükbe metilinkéket(nem igazán szeretem őket mérgezni feleslegesen), meg kifejezettem a problémás részek környékére is, hogy nem-e gomba. A foltok nem kékültek el...

Csatolok néhány képet a fura foltokról, meg egy nagyjából egy hónappal ezelőttit is, hogy értsétek miért kezdett el aggasztani a probléma. A felvételek most készültek, sajnos nem túl jó minőségűek a kék víz és a vaku miatt, de talál a probléma a jól kivehető róla.

Szia!
Sajnos a mi hibánk, hogy nem írtunk még erről a betegségről, de pótoljuk!
Nem régiben találkoztunk vele mi is, ez egy bakteriális fertőzés. (Rengeteg kiváltó oka lehet) Németek "axolotl pestisnek" hívják, amcsik pedig "szájrothadásnak" is. Fontos a mielőbbi kezelése, hogy megmenthető legyen az állat. Most az a legfontosabb, hogy mielőbb állatorvoshoz kerüljön a beteg egyed. Egyébként nagyon fertőző is, muszáj lenne külön is kezelni őket, nehogy visszafertőzzék egymást. Nagyon gyakran halálos ez a betegség, nem éri meg sokat várni az orvosi kezeléssel. Persze, függ attól, hogy mennyire gyorsan terjed. (Előfordulhat bizonyos esetekben, hogy a metilénkék használhat...de, ha már próbáltad, esetedben ez kizárva) Tünetei mint láttad, ez a fekete/szürkés foltok főleg az állat szájánál, kloákánál majd később a lábakon, körmökön, háton is megjelennek. (Esetleg étvágytalanság) Minél előbb, el kell vinni egzotikus állatorvoshoz! (Otthoni kezelésre nincsen lehetőség!)

Eggyel fölötted lévő "axolotlpestis" eset ugyanilyen problémával foglalkozik, akkor mindketten feltúrtuk az internetet, amcsi és német fórumokat is, ez a fő következtetés amiket le tudtunk vonni hasonló esetekből.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya » Ma, 01:16 írta:Eggyel fölötted lévő "axolotlpestis" eset ugyanilyen problémával foglalkozik, akkor mindketten feltúrtuk az internetet, amcsi és német fórumokat is, ez a fő következtetés amiket le tudtunk vonni hasonló esetekből.
Nekem eggyel alatta, mert kinek hogy van beállítva... :)
Annyi apróságot szeretnék hozzáfűzni, hogy néha magától is elmúlik, de erre szigorúan tilos alapozni. Nagyon enyhe fertőzés esetén még rendezheti magát az állat, de a képen láthatóak nem enyhe fertőzés jelei. Rajta vagyunk ezen a betegségen is, hogy minél többet megtudjunk róla.
Sendy
Sisy
Fórumozó

Maya » Ma, 01:16 írta:
Sisy » 11 perccel ezelőtt írta:Kedves Csoporttagok! :-)

Szia!
Sajnos a mi hibánk, hogy nem írtunk még erről a betegségről, de pótoljuk!
Nem régiben találkoztunk vele mi is, ez egy bakteriális fertőzés. (Rengeteg kiváltó oka lehet) Németek "axolotl pestisnek" hívják, amcsik pedig "szájrothadásnak" is. Fontos a mielőbbi kezelése, hogy megmenthető legyen az állat. Most az a legfontosabb, hogy mielőbb állatorvoshoz kerüljön a beteg egyed. Egyébként nagyon fertőző is, muszáj lenne külön is kezelni őket, nehogy visszafertőzzék egymást. Nagyon gyakran halálos ez a betegség, nem éri meg sokat várni az orvosi kezeléssel. Persze, függ attól, hogy mennyire gyorsan terjed. (Előfordulhat bizonyos esetekben, hogy a metilénkék használhat...de, ha már próbáltad, esetedben ez kizárva) Tünetei mint láttad, ez a fekete/szürkés foltok főleg az állat szájánál, kloákánál majd később a lábakon, körmökön, háton is megjelennek. (Esetleg étvágytalanság) Minél előbb, el kell vinni egzotikus állatorvoshoz! (Otthoni kezelésre nincsen lehetőség!)

Eggyel fölötted lévő "axolotlpestis" eset ugyanilyen problémával foglalkozik, akkor mindketten feltúrtuk az internetet, amcsi és német fórumokat is, ez a fő következtetés amiket le tudtunk vonni hasonló esetekből.
Úristen!!! :SSS De mitől, hogyan??? Ezt nem akarom elhinni.... Vidéken élünk még a közelebbi nagyvárosokban sem hallottam arról, hogy lenne egzotikus állatorvos...
Tegnap próbáltam először a metilinkéket... azért még próbálkozom....mindjárt külön teszem őket....

Valamit mégis csak lehet tenni itthon is, bármit... :$$ Az egyikükön valóban durvák a tünetek, de talán a másik megmenthető lenne.... és most végig kell néznünk ahogy szenved majd meghal az állat?! Nah...ez kizárt!
Tanácsoljatok bármit, kérlek!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Sisy » Ma, 10:07 írta: Úristen!!! :SSS De mitől, hogyan??? Ezt nem akarom elhinni.... Vidéken élünk még a közelebbi nagyvárosokban sem hallottam arról, hogy lenne egzotikus állatorvos...
Tegnap próbáltam először a metilinkéket... azért még próbálkozom....mindjárt külön teszem őket....

Valamit mégis csak lehet tenni itthon is, bármit... :$$ Az egyikükön valóban durvák a tünetek, de talán a másik megmenthető lenne.... és most végig kell néznünk ahogy szenved majd meghal az állat?! Nah...ez kizárt!
Tanácsoltunk.
Egzotikus szakállatorvos.
Ha lenne bármi más, miért ne írtuk volna le? Mi hasznunk származna ebből? Vehetsz egy csomó szirszar vegyszert akvarisztikai boltban, kérdezhetsz más facebook csoportokat ahol adnak "jó" kis tanácsokat amivel megölheted, de meggyógyulni nem fog szakmai segítség nélkül. Nincs rá abraka dabra, és nem véletlenül van külön egzotikus szakállatorvosi irány. Aki egzotikus állatot tart, annak vásárlás előtt figyelembe kell vennie hogy hány száz km a legközelebbi szakorvos. Mások is oda rohangásznak, Mayának is több óra az utazás mire odaér, de elviszi.
Mint írtuk korábban nem rég óta találkoztunk a fórumon ezzel a betegséggel, folyamatosan túrjuk utána a netet, amit megtudtunk, leírtuk, de ellenmondásokba és hozzá nem értésekbe ütközünk folyamatosan, így igazán nem tudunk mit mondani rá. Van két orvos akivel szakkonzultálni fogunk, hogy mi az ő álláspontjuk ezt illetően, de ez hetekbe is beletelik mire válaszokat fogunk kapni. Ennyi időd nincs és vélhetően injekciós kezelésben kell részesíteni az állatot, amit pláne nem fogsz tudni magadnak otthon megcsinálni.
Ha írsz várost, akkor körbegooglezunk, hátha találunk egy orvost.
Sendy
Sisy
Fórumozó

Sendy » 26 perccel ezelőtt írta:
Sisy » Ma, 10:07 írta: Úristen!!! :SSS De mitől, hogyan??? Ezt nem akarom elhinni.... Vidéken élünk még a közelebbi nagyvárosokban sem hallottam arról, hogy lenne egzotikus állatorvos...

Tanácsoltunk.
Egzotikus szakállatorvos.
Ha lenne bármi más, miért ne írtuk volna le? Mi hasznunk származna ebből? Vehetsz egy csomó szirszar vegyszert akvarisztikai boltban, kérdezhetsz más facebook csoportokat ahol adnak "jó" kis tanácsokat amivel megölheted, de meggyógyulni nem fog szakmai segítség nélkül. Nincs rá abraka dabra, és nem véletlenül van külön egzotikus szakállatorvosi irány. Aki egzotikus állatot tart, annak vásárlás előtt figyelembe kell vennie hogy hány száz km a legközelebbi szakorvos. Mások is oda rohangásznak, Mayának is több óra az utazás mire odaér, de elviszi.
Mint írtuk korábban nem rég óta találkoztunk a fórumon ezzel a betegséggel, folyamatosan túrjuk utána a netet, amit megtudtunk, leírtuk, de ellenmondásokba és hozzá nem értésekbe ütközünk folyamatosan, így igazán nem tudunk mit mondani rá. Van két orvos akivel szakkonzultálni fogunk, hogy mi az ő álláspontjuk ezt illetően, de ez hetekbe is beletelik mire válaszokat fogunk kapni. Ennyi időd nincs és vélhetően injekciós kezelésben kell részesíteni az állatot, amit pláne nem fogsz tudni magadnak otthon megcsinálni.
Ha írsz várost, akkor körbegooglezunk, hátha találunk egy orvost.
(Nem mondtam, hogy nem írtátok volna le...kérlek, ez a stílus szörnyen rosszul esik...főleg mikor már úgy is olyan idegesek vagyunk.)Jó akkor nézegessetek ti is egzotikus állatorvos után, nagy segítség lenne... az utaztatást valahogy meg tudjuk oldani. Nagykőrösön élünk.
Külön tettem őket, kiemelve metilineztem le a foltjaikat... jól bekékítette őket... azért hátha segít valamit...
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Sisy » 6 perccel ezelőtt írta: Nagykőrösön élünk.
Budapest Exopet? http://www.exopet.hu/ elméletben ilyen betegségekben otthon vannak. Kb 1-1,5 óra az út :S próbálok közelebb keresni.
Sendy
Sisy
Fórumozó

Sendy » kevesebb mint egy perce írta:
Budapest Exopet? http://www.exopet.hu/ elméletben ilyen betegségekben otthon vannak. Kb 1-1,5 óra az út :S próbálok közelebb keresni.
Én most hívtam két kecskeméti számot... egyiken még nem is hallottak axolotl-ról.... :S A másik pedig inkább kutyát, cicát gyógyít főként...
Kecskemét, Cegléd esik hozzánk közel.... amik talán nagyobb városok.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Sisy » kevesebb mint egy perce írta:
Én most hívtam két kecskeméti számot... egyiken még nem is hallottak axolotl-ról.... :S A másik pedig inkább kutyát, cicát gyógyít főként...
Kecskemétet már kivégeztem, azzal kezdtem. Az a baj hogy sima állatorvos nem hall ilyen állatról, ez külön szak.
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Sendy » 9 perccel ezelőtt írta:Kecskemétet már kivégeztem, azzal kezdtem. Az a baj hogy sima állatorvos nem hall ilyen állatról, ez külön szak.
Ez igaz, miután elvégzik az állatorvosit, már a diplomájukkal a kezükben mehetnek szakosodni egzotikus állatokra, ami újabb pénz és 1-2évig tart, ezért arra csak az megy, aki szakirányosan egzotikus orvos akar lenni.

Mondhatom, hogy én egy napig túrtam utána a netet, holott nem is az én állatom volt beteg. Injekciós kúrával lehet kizárólag gyógyítani, de nagyon kevés axinak sikerül felépülnie, mert mire az ember rájön, hogy ez is egy betegség, addigra rendszerint már késő. Lassú leépülés majd halál állatorvos nélkül. :/ A gyógyszer amivel kezelik pedig egy nagyon erős szer, több súlyos mellékhatással, könnyen még rosszabbul lesz tőle az állat, mielőtt "kigyógyítaná".
Maya
Sisy
Fórumozó

Maya » 16 perccel ezelőtt írta:
Sendy » 9 perccel ezelőtt írta:Kecskemétet már kivégeztem, azzal kezdtem. Az a baj hogy sima állatorvos nem hall ilyen állatról, ez külön szak.
Ez igaz, miután elvégzik az állatorvosit, már a diplomájukkal a kezükben mehetnek szakosodni egzotikus állatokra, ami újabb pénz és 1-2évig tart, ezért arra csak az megy, aki szakirányosan egzotikus orvos akar lenni.

Mondhatom, hogy én egy napig túrtam utána a netet, holott nem is az én állatom volt beteg. Injekciós kúrával lehet kizárólag gyógyítani, de nagyon kevés axinak sikerül felépülnie, mert mire az ember rájön, hogy ez is egy betegség, addigra rendszerint már késő. Lassú leépülés majd halál állatorvos nélkül. :/ A gyógyszer amivel kezelik pedig egy nagyon erős szer, több súlyos mellékhatással, könnyen még rosszabbul lesz tőle az állat, mielőtt "kigyógyítaná".
Őszintén szólva, mi sem gondoltuk, hogy betegség lenne....sőt úgy gondoltam mint a körömvégek feketedése, ez is normális folyamat náluk 1 éves koruk után. De azt álmomban sem hittem volna, hogy ilyen súlyos dologról van szó :'(
Folyamatosan figyelem őket, olyan mintha apró fekete pöttyök és mini nyálkák úszkálnának a vizükben, létezik, hogy ennyi idő alatt a metilén már oldott volna le a pöttyökből???
Cserélgessem rajtuk a vizet? Vagy álljon rajtuk a kékség? Hogy tehetném jobbá nekik ezt az egészet?
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Sisy » 18 perccel ezelőtt írta:
http://www.bonifac-rendelo.hu/szolgaltatasok.htm Holnap nem lesz rendelés itt. Hívd fel őket. Ez közelebb van.

Vizet folyamatosan cseréljétek és a metilénkék esélyes hogy marja ezt a cuccot napi 3-4 kezelés még elnézhető mivel SOS eset van, de meggyógyulni nem fog tőle, csak segít időt nyerni.
Sendy
Sisy
Fórumozó

Sisy » 28 perccel ezelőtt írta:
Maya » 16 perccel ezelőtt írta:

Őszintén szólva, mi sem gondoltuk, hogy betegség lenne....sőt úgy gondoltam mint a körömvégek feketedése, ez is normális folyamat náluk 1 éves koruk után. De azt álmomban sem hittem volna, hogy ilyen súlyos dologról van szó :'(
Folyamatosan figyelem őket, olyan mintha apró fekete pöttyök és mini nyálkák úszkálnának a vizükben, létezik, hogy ennyi idő alatt a metilén már oldott volna le a pöttyökből???
Cserélgessem rajtuk a vizet? Vagy álljon rajtuk a kékség? Hogy tehetném jobbá nekik ezt az egészet?

Tökéletes lenne Szolnok, kb. fél óra kocsival :-) Köszönjük szépen! :$ :-) Egyenlőre nekünk már az időnyerés is jól jön... 3 kor végzem a munkával, utána azonnal hívom!
Maya
Adminisztrátor

Sisy » 18 perccel ezelőtt írta:Tökéletes lenne Szolnok, kb. fél óra kocsival :-) Köszönjük szépen! :$ :-) Egyenlőre nekünk már az időnyerés is jól jön... 3 kor végzem a munkával, utána azonnal hívom!
Kérdezd meg, hogy értenek-e hozzá biztosan, mert volt már olyan esetünk, mikor az állatorvos egy kétéltűekre mérgező szert adott gyógyszerként. (Idegméreggel nem kezelünk állatot!) ExoPet-be rákérdezek, mert ott vannak Mo. legnagyobb szakijai Sátorhelyinek hatalmas tapasztalata van, Tropikáriumba, Állatkertbe is jár a hüllőkhöz dolgozni. Múltkor Szentendrén beszélgettem az egyik ottani állatorvossal, hogy axolotl-okat milyen betegségekből lehet sikeresen kigyógyítani, ha az akkor "bőr rothadás" hasonlít erre, nagy valószínűséggel tudnák kezelni, de mindenképp rákérdezek!
Maya
Sisy
Fórumozó

Maya » 27 perccel ezelőtt írta:
Sisy » 18 perccel ezelőtt írta:Tökéletes lenne Szolnok, kb. fél óra kocsival :-) Köszönjük szépen! :$ :-) Egyenlőre nekünk már az időnyerés is jól jön... 3 kor végzem a munkával, utána azonnal hívom!
Kérdezd meg, hogy értenek-e hozzá biztosan, mert volt már olyan esetünk, mikor az állatorvos egy kétéltűekre mérgező szert adott gyógyszerként. (Idegméreggel nem kezelünk állatot!) ExoPet-be rákérdezek, mert ott vannak Mo. legnagyobb szakijai Sátorhelyinek hatalmas tapasztalata van, Tropikáriumba, Állatkertbe is jár a hüllőkhöz dolgozni. Múltkor Szentendrén beszélgettem az egyik ottani állatorvossal, hogy axolotl-okat milyen betegségekből lehet sikeresen kigyógyítani, ha az akkor "bőr rothadás" hasonlít erre, nagy valószínűséggel tudnák kezelni, de mindenképp rákérdezek!
Nem foglalkoznak vele... :SSS Mondjuk már abból gondoltam, ahogy a titkárnő visszakérdezett, hogy milyen állat?! Jaaaj.... Pestre nekünk szörnyen macerás az utazás, még ha kölcsön is tudunk kérni egy autót... nagyon rossz időbeosztásban dolgozunk... olyan helyeken, ahol nem jó szemmel nézik, ha elkéredzkednénk fél órával korábban is akár.
Esetleg más hozzánk közelebbi helyet nem találtatok?
Azért mindenképp kérdezz rá az ExoPet-be, ha nincs más lehetőség megpróbáljuk megoldani az odautazást valahogy...
:-( :-( :-(
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Sisy » Ma, 14:28 írta:
Maya » 27 perccel ezelőtt írta:
Nem foglalkoznak vele... :SSS Mondjuk már abból gondoltam, ahogy a titkárnő visszakérdezett, hogy milyen állat?! Jaaaj.... Pestre nekünk szörnyen macerás az utazás, még ha kölcsön is tudunk kérni egy autót... nagyon rossz időbeosztásban dolgozunk... olyan helyeken, ahol nem jó szemmel nézik, ha elkéredzkednénk fél órával korábban is akár.
Esetleg más hozzánk közelebbi helyet nem találtatok?
Azért mindenképp kérdezz rá az ExoPet-be, ha nincs más lehetőség megpróbáljuk megoldani az odautazást valahogy...
:-( :-( :-(
Saját felelősségre való alkalmazásra kenetminta hiányában találtunk külföldi fórumokon egy módszert amit orvosok írnak fel. Hazai orvosok megkérdezése után is lehetségesnek és reálisnak tartják egyes betegségek esetén a kezelést.
Enrofloxacin (pl: Baytril) hatóanyagból készített fürdő 10mg/liter 10-14 napon keresztül. 3-4 naponta javasolt a víz cseréje friss gyógyszeresre 100%-ban hogy elkerüljük az ammónia és satöbbi mérgezést. Erős levegőztetést biztosítsunk az állatoknak, melyeket elkülönítve egymástól kezeljük, hogy ne fertőzzék vissza egymást.
Fontos kiemelni hogy ez a szer antibakteriális, tehát egy gombás fertőzést felerősíthet, ezért csak és kizárólag állatorvosi szemle után alkalmazható, továbbá a szer vényköteles nem játékszer.
Ilyen esetben az ExoPet-et és Tatán Tappancs rendelőben Bálintot tudjuk ajánlani, ők tudnak kenetmintát nézni, illetve hozzáértő egzotikus szakállatorvosok, szükség szerint tudják módosítani a fenti adagolást, ha az nem lenne helyes.
Sendy
Mirtil
Fórumozó

Ragyás bőr

Hozzászólás Szerző: Mirtil »

Sziasztok! Nem tudom hova besorolni ezt a tünetet, 3 axim van, kb. 1 évesek, 80x 40 alapterületű akváriumban, belső szűrővel. Eddig semmi gondom nem volt, viszont egy hétre elutaztam, és mire hazajöttem étvágytalansággal és furcsa ragyás bőrrel fogadtak az állatkáim. Mellékelek egy képet. Mi lehet ez?
http://kepfeltoltes.hu/140801/10581493_ ... es.hu_.jpg
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Ragyás bőr

Mirtil » Ma, 00:14 írta:Sziasztok! Nem tudom hova besorolni ezt a tünetet, 3 axim van, kb. 1 évesek, 80x 40 alapterületű akváriumban, belső szűrővel. Eddig semmi gondom nem volt, viszont egy hétre elutaztam, és mire hazajöttem étvágytalansággal és furcsa ragyás bőrrel fogadtak az állatkáim. Mellékelek egy képet. Mi lehet ez?
http://kepfeltoltes.hu/140801/10581493_ ... es.hu_.jpg
Szia!

A kép sajnos nagyon homályos, így nem igazán látom a problémát, de az látszik, hogy nagyon súlyos a probléma. Ha a hőmérséklet 24 fok fölé fölment míg nem voltál otthon, akkor könnyen lehet, hogy hőgutával összekapcsolható bőrfertőzés van náluk. Ezekkel a tünetekkel azonnal szakértő orvoshoz kéne fordulni, aki kenetmintát vesz a bőr felszínéből és megnézi, hogy milyen fajta fertőzésről van szó. Otthoni kezelést nem tudok rá javasolni, míg nem ismert a pontos kiváltó ok. Nagyon figyelj, hogy a hőmérséklet 22 foknál most tényleg ne menjen feljebb, mert ha ilyen a bőrük akkor ha még nincs is, könnyen elkapnak egy fertőzést. Volt aki vigyázzon rájuk?

Üdv:
Sendy
Sendy
Mirtil
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Mirtil »

A hőmérséklettel nem volt gond, viszont 1 hete vettem az akváriumba 3 aranyhalat, amik közül 2 napokon belül meghalt, amiket anyukámék eltávolítottak, és amikor hazajöttem láttam hogy valami gond van. Lehet hogy a halaknak volt valami baja és az ment át az axikra?
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Mirtil » 20 perccel ezelőtt írta:A hőmérséklettel nem volt gond, viszont 1 hete vettem az akváriumba 3 aranyhalat, amik közül 2 napokon belül meghalt, amiket anyukámék eltávolítottak, és amikor hazajöttem láttam hogy valami gond van. Lehet hogy a halaknak volt valami baja és az ment át az axikra?
Axis akváriumba csak axolotl tartható! Ezt nagyon sokszor írtuk már a fórumon. Sajnos az aranyhal különösen veszélyes, mert agresszív, nagy darab, és sajnos az aranyhalak nagyon nagyon nagy része fertőzött, és bármit is beteszel az akváriumba annak 1 havi karantén kötelező.
Ezek függvényében azonnal állatorvoshoz kell őket vinni, mielőtt belehalnak, remélhetőleg még megmenthetőek.
Sendy
livcike
Fórumozó

Piros pöttyök

Hozzászólás Szerző: livcike »

Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok még az axolotl-lal kapcsolatban és nem szeretném ha beteg lenne,mert nagyon megszerettem. Ezért próbálok mindennek utána járni és elolvasni az összes fórum hozzászólásotokat.
Napokban vettem rajta észre, hogy apró pici pöttyek jelentek meg az oldalán, illetve a farkán ami biztos, hogy nem volt rajta. Nem nevezhető szemölcsnek, nem látható kidudorodás. A kopoltyúja gyönyörű, egyedül van az akváriumban, az étvágyával nincs gond, és mozog is rendesen.
Valami betegség lehet, vagy ne talán valami sérülés? Kezdjek aggódni, vagy ez valami elváltozás lehet a testén? Fogalmam sincs, mit gondoljak.

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.
DSC_0782.jpg
DSC_0782.jpg (1.08 MiB) Megtekintve 18238 alkalommal
DSC_0780.jpg
DSC_0780.jpg (1.76 MiB) Megtekintve 18238 alkalommal
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.10.28. 18:28-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét! Köszi!
Maya
Adminisztrátor

Re: Piros pöttyök

livcike » Ma, 17:45 írta:Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok még az axolotl-lal kapcsolatban és nem szeretném ha beteg lenne,mert nagyon megszerettem. Ezért próbálok mindennek utána járni és elolvasni az összes fórum hozzászólásotokat.
Napokban vettem rajta észre, hogy apró pici pöttyek jelentek meg az oldalán, illetve a farkán ami biztos, hogy nem volt rajta. Nem nevezhető szemölcsnek, nem látható kidudorodás. A kopoltyúja gyönyörű, egyedül van az akváriumban, az étvágyával nincs gond, és mozog is rendesen.
Valami betegség lehet, vagy ne talán valami sérülés? Kezdjek aggódni, vagy ez valami elváltozás lehet a testén? Fogalmam sincs, mit gondoljak....
Szia!

Egyszerű elpattant hajszálérnek nevezném, az én bőröm is tele van velük. Nem kell vele foglalkozni, csak ha irreálisan sok jelennel meg rajta.

Ami nagyobb probléma az a homok. Kapcsolódó hozzászólás amit tudok ajánlani: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4703#p4703
SOS homok kivételt javasolnék, ha nem szeretnél arra ébredni egy reggel, hogy van egy szép halott axid. Egy bélelzáródás csúnya és fájdalmas halál, ellenben nagyon egyszerűen megelőzhető. Egy kis elrettentő kép egy homokot nyelt leopárd gekkóról, akinek megtelt vele a bélrendszere. A gekkó gazdája se látta, hogy mikor habzsolja direkt vagy véletlenül éppenséggel, ez a gekkó szerencsére túlélte, de egy hajszálon múlott az élete.
10703746_780634498668570_993067483142031393_n.jpg
10703746_780634498668570_993067483142031393_n.jpg (17.56 KiB) Megtekintve 18230 alkalommal
Maya
livcike
Fórumozó

Maya » Tegnap, 19:37 írta:
Valami betegség lehet, vagy ne talán valami sérülés? Kezdjek aggódni, vagy ez valami elváltozás lehet a testén? Fogalmam sincs, mit gondoljak....
Szia!

Egyszerű elpattant hajszálérnek nevezném, az én bőröm is tele van velük. Nem kell vele foglalkozni, csak ha irreálisan sok jelennel meg rajta.

Ami nagyobb probléma az a homok. Kapcsolódó hozzászólás amit tudok ajánlani: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4703#p4703
SOS homok kivételt javasolnék, ha nem szeretnél arra ébredni egy reggel, hogy van egy szép halott axid. Egy bélelzáródás csúnya és fájdalmas halál, ellenben nagyon egyszerűen megelőzhető. Egy kis elrettentő kép egy homokot nyelt leopárd gekkóról, akinek megtelt vele a bélrendszere. A gekkó gazdája se látta, hogy mikor habzsolja direkt vagy véletlenül éppenséggel, ez a gekkó szerencsére túlélte, de egy hajszálon múlott az élete.
A 10703746_780634498668570_993067483142031393_n.jpg csatolmány már nem érhető el.
Köszönöm a választ,sokat segített...
Elkészült az új helye,remelem ebbe jól érzi majd magát. Még kap egy külsőszűrőt a héten...
Remélem ezek a kispöttyök is regenerálódnak.
Csatolmányok
DSC_0785.JPG
DSC_0785.JPG (1.32 MiB) Megtekintve 18226 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

livcike » Tegnap, 21:59 írta: Köszönöm a választ,sokat segített...
Elkészült az új helye,remelem ebbe jól érzi majd magát. Még kap egy külsőszűrőt a héten...
Nem hiszem, hogy túl gyorsan regenerálódni fognak, de vélhetően "kinövi" majd őket az axi.

Az az igazság ez a "homokot lefedem folyami kaviccsal" nem az igazi megoldás. Persze ideiglenes sos-nek megfelel. De ez olyan mint mikor én kitakarítom a házat, minden kuplerájt besöprök az ágy és a bútorok alá, elfedem, de attól az még ott van. Az a probléma továbbra is fenn áll, hogy a homok szemcséi közé bejutó mulm elkezd majd erősen bomlani. A kő réteg pedig túl vastag, ilyen vastagságú kő rétegnél nagyon jól be tud ülni a kosz, viszont takarításnál azt ki is kell szedni onnét. Két módja van vagy az ember kiszed pár követ, vagy feltúrja töviről hegyire az akváriumot "minden követ megmozgatva" szó szerint, viszont mindkét esetben rengeteg homokot is fogsz felszívni. Ezzel a megoldással számíthatsz néhány ammóniacsúcsra, isten ne adja nitritcsúcsra és a növényzet mértékét és a szűrőfelület térfogatát elnézve bekönyveltem egy nitrátcsúcsot is. Én a legegyszerűbben úgy cserélném meg a követ és a homokot, hogy előbb kilapátolnám a homokot, majd a fennmaradó koszt leszívnám rögtönzött 30% takarítás/vízcsere keretein belül, majd behelyezném a köveket 1 max. 2 réteg vastagon, ez még praktikusan ülepszik, viszont egyszerűen takarítható vastagság is. Nagymértékű felzavarástól és bolygatástól valószínűleg elfognak mászni az értékek, ezért legyenek meg a megfelelő mennyiségű vízcserék. Külső szűrő telepítése után pedig legyen meg a megfelelő baktérium kultúra beoldás (megne szólaljak hogy ADA GreenBacter :D) és mennyiségi vízcserék, értékek NH3, NO2, NO3 figyelése mellett! (+ néhány élő növény létét erősen meghálálja a biológia)

Az akvárium pedig kicsi, hiába a külső szűrő szemmel láthatóan nincs meg a törvényileg (nem az én kútfejemből kitalált) minimális akvárium mérete, ami 100x30 cm alap(x30-40 cm magasság igény szerint). A te jelenlegi akváriumod az én szememben "állatkínzós méret". Hiszen ez a csöppség, ha jól van tartva (minőségi víz és minőségi étrend) 3 hónap múlva akkora lesz, hogy megfordulni alig tud majd benne.
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4832#p4832 - végén a lényeg.

UI: Ha sikerül nagyobb akváriumot beszerezni, javasolok 1-2 társat mivel fogságban megfigyelhető erősen a társas viselkedés, szociális igényük van. (Amit az ember keze nem tud kielégíteni...sőt a sok simogatás, fogdosás kárt tesz az állat külső védelmi nyálkarétegében.)
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

livcike » Tegnap, 21:59 írta: Köszönöm a választ,sokat segített...
Ha jól látom a bent lévő "zöldség" mind műnövény? Ha igen, akkor sürgősen ajánlott beszerezned valamilyen élő növényt ami bírja az axik körülményeit: anubias, gömbmoha pl.
Sendy
livcike
Fórumozó

livcike » Tegnap, 21:59 írta:
Maya » Tegnap, 19:37 írta:
Szia!

10703746_780634498668570_993067483142031393_n.jpg
Köszönöm a választ,sokat segített...
Redben valtoztatok rajta. Az akvarium 58literes,ugy olvastam,hogy az megfelelo kezdesnek. Az osszes elonovenyt ki kellett dobnom,mert annyit mozgott,es ult rajta,hogy tonkrement(3*2db-ot vettem mar neki,minden fajtabol kiprobalasnak.).
livcike
Fórumozó

Fehér hólyagok

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni abban,hogy az axolotlon fehér kicsi átlátszó hólyagocskák(apró vízhólyagszerű) jelentek meg.Bevérzés nincs,étvágytalanság sincs és sokat úszkál.Mosstanában volt sajnos egy picit bolygatva.
Előre is köszönöm a választ.
Maya
Adminisztrátor

Re: Fehér hólyagok

livcike » Ma, 19:31 írta:Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni abban,hogy az axolotlon fehér kicsi átlátszó hólyagocskák(apró vízhólyagszerű) jelentek meg.Bevérzés nincs,étvágytalanság sincs és sokat úszkál.Mosstanában volt sajnos egy picit bolygatva.
Előre is köszönöm a választ.
Egy kép egyszerűbbé tenné a probléma meghatározás. Ha zsírmirigy megnagyobbodás ami teljesen normális 1-2 hónapon(napon v héten akár) belül elmúlik magától, ezek elég jellegzetesen néznek ki. Megint másik eset a hőguta okozta hólyagosodás, de ennek éppen nincs szezonja. Harmadik eset pedig valamely káros anyag felhalmozódása a vízben ammónia, nitrit, nitrát és ezek irritációja az érzékeny nyálkahártyával és bőrrel, ilyenkor gyakran a kopoltyú is összemegy. Mind-mind különböző és jellegzetes, próbálok rájuk képet kotorni. Figyelni kell ha nőnek vagy megjelenne irreálisan sok akkor érdemes lesz egy állatorvosnak megmutatni. (Ha csak 1 dudor lenne előfordulhat lekoccolós eset, mikor az állat nekifejel valami tárgynak, ilyenkor hólyagszerű dudor szokott megjelenni az állat testrészén ami növekszik, majd kifakad.)
Rejtélyes dudor: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5030#p5030
Zsírmirigy megnagyobbodás: http://axolotl.hu/download/file.php?id=1506
Zsírmirigy megnagyobbodás: http://axolotl.hu/download/file.php?id=551&mode=view
Hősokk szerű: http://axolotl.hu/download/file.php?id=1095&mode=view
Mérgezésesre hirtelen nem találtam.
Maya
cervareka
Fórumozó

Kisebb folt

Hozzászólás Szerző: cervareka »

10816201_963899783640169_141669360_n.jpg
10816201_963899783640169_141669360_n.jpg (74.61 KiB) Megtekintve 18059 alkalommal
Üdv !

Nincsen komoly problémám, csupán érdekelne, hogy mi ez a kisebb folt az axim fején. A táplálkozásával, aktívságával semmi gond nincsen, ezért nem hiszem,hogy valami betegség féle lenne. Mivel nagyon figyelek rá, ezért jobb ha megtudom, mi is ez. Előre is köszönöm !
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.12.01. 20:08-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, javítottam! Kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó részét!
C.Réka
Maya
Adminisztrátor

Re: Kisebb folt

cervareka » 20 perccel ezelőtt írta:
10816201_963899783640169_141669360_n.jpg
Üdv !

Nincsen komoly problémám, csupán érdekelne, hogy mi ez a kisebb folt az axim fején. A táplálkozásával, aktívságával semmi gond nincsen, ezért nem hiszem,hogy valami betegség féle lenne. Mivel nagyon figyelek rá, ezért jobb ha megtudom, mi is ez. Előre is köszönöm !
Szia!
Nekem ide csak egy apró horzsolásnak tűnik, axik lévén bármivel képesek maguknak kárt okozni, pl. porlasztó, műnövény, szűrő, kövek, dekorfák, barlang. Illetve még lehet némi pigmentáció((hiánya)), semmi komoly, a gyerek még fiatalka ki fogja "nőni". :)
Maya
Sabazz
Fórumozó

Farok sérülése / foszlása

Hozzászólás Szerző: Sabazz »

Sziasztok !
4 napja vettem egy sárga axolotl-ot az egyik helyi kisállat kereskedésben.
Teljesen egészségesnek tűnt, szép volt.
2 napja figyeltem fel a farkára, olyan mintha foszlana, de étvágya van, ugyanúgy úszkál.
Egy másik axival van egy akváriumba, ő már elég nagy, de nem nagyon vettem észre hogy bántaná, harapdálná esetleg. A természetéből adódóan sem gyanakodnék erre, mert nyugodt állatka.
Egyre csúnyább a farka , minnél előbbi segítségre, tanácsra lenne szükségem. Mire ezt elolvassátok, már valószínűleg már folyamatban lesz a teljes vízcsere.
(Rodriguez(a vadas színű) továbbra is egészséges, jókedvű).
Csatolmányok
pablo3.jpg
pablo3.jpg (33.72 KiB) Megtekintve 17912 alkalommal
pablo.jpg
pablo.jpg (34.74 KiB) Megtekintve 17912 alkalommal
pablo2.jpg
pablo2.jpg (33.89 KiB) Megtekintve 17912 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: Farok sérülése / foszlása

Sabazz » 44 perccel ezelőtt írta:Sziasztok !
2 napja figyeltem fel a farkára, olyan mintha foszlana, de étvágya van, ugyanúgy úszkál.
Egy másik axival van egy akváriumba, ő már elég nagy, de nem nagyon vettem észre hogy bántaná, harapdálná esetleg. A természetéből adódóan sem gyanakodnék erre, mert nyugodt állatka.
Egyre csúnyább a farka , minnél előbbi segítségre, tanácsra lenne szükségem. Mire ezt elolvassátok, már valószínűleg már folyamatban lesz a teljes vízcsere.
Szia!
A sárga axolotl egy golden albínó egyébként, szemmel láthatóan vagy beltenyészetes vagy nagyon rosszak voltak a tartási körülményei, mivel láthatóan a farka fölfelé görbülő irányba nő alapvetően, elég vékonyka is.
Ez 100% harapás, semmi dolgod vele, figyelgetni, hogy ne gombásodjon. (Véletlen harapás, a szándékos agressziónál több szokott előfordulni) Értelme nincs 100% vízcserének, csak újra be kell állítani a biológiát és számolni kell némi ammónia, nitrit, nitrátcsúccsal...
Viszont még egy halálos hibát vélek felfedezni, mégpedig a homok. Milliárdszor leírtuk már, milyen halálos bélelzáródást és egy végzetes tünetet tud okozni, de valószínűleg majd te is a saját (és sajnos axijaid) kárán, fogod megtanulni. (lásd http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4703#p4703)
Maya
Sabazz
Fórumozó

Re: Farok sérülése / foszlása

Hozzászólás Szerző: Sabazz »

Maya » 4 perccel ezelőtt írta:
Sabazz » 44 perccel ezelőtt írta:Sziasztok !
Szia!
A sárga axolotl egy golden albínó egyébként, szemmel láthatóan vagy beltenyészetes vagy nagyon rosszak voltak a tartási körülményei, mivel láthatóan a farka fölfelé görbülő irányba nő alapvetően, elég vékonyka is.
Ez 100% harapás, semmi dolgod vele, figyelgetni, hogy ne gombásodjon. (Véletlen harapás, a szándékos agressziónál több szokott előfordulni) Értelme nincs 100% vízcserének, csak újra be kell állítani a biológiát és számolni kell némi ammónia, nitrit, nitrátcsúccsal...
Viszont még egy halálos hibát vélek felfedezni, mégpedig a homok. Milliárdszor leírtuk már, milyen halálos bélelzáródást és egy végzetes tünetet tud okozni, de valószínűleg majd te is a saját (és sajnos axijaid) kárán, fogod megtanulni. (lásd http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4703#p4703)
Köszi a választ !
A homokot viszont azért mertem rakni, mert az axijaim kézből esznek, és szinte semmi közük nincs a homokhoz.
gege
Fórumozó

Farok felfelé kunkorodik

Hozzászólás Szerző: gege »

Sziasztok,

Van egy axim akinek kb 2 napja felfelé kunkorodik a farka, sérülés nem történt vele. Ez mitől lehetséges? Láttatok már ilyet? lehet hirtelen növéstől?
Étvágya normális, vízcserét hetente max kéthetente csinálok 30%-40%-osat, 20-21 fokon van a víz.
WP_20150121_20_34_44_Pro.jpg
WP_20150121_20_34_44_Pro.jpg (271.85 KiB) Megtekintve 17807 alkalommal
WP_20150121_20_33_47_Pro.jpg
WP_20150121_20_33_47_Pro.jpg (273.04 KiB) Megtekintve 17807 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: Farok felfelé kunkorodik

gege » 17 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

Van egy axim akinek kb 2 napja felfelé kunkorodik a farka, sérülés nem történt vele. Ez mitől lehetséges? Láttatok már ilyet? lehet hirtelen növéstől?
Étvágya normális, vízcserét hetente max kéthetente csinálok 30%-40%-osat, 20-21 fokon van a víz.
Üdv a fórumon!

Ííí, ez első ránézésre durva deformitásnak vagy törésnek néz ki. Két eshetőség maradt, vagy eltört, axolotl-ok...bárhogy képesek széttörni magukat. Vagy egy genetikai deformitás, nálam hasonló volt a gerincferdült beltenyészetes albínómnál, de neki hosszú hónapok alatt történt a nagy ferdülés, a hirtelen növés se 2 nap alatt szokott bekövetkezni és jellemzően akkor lesz deformált ha az állat egyik oldala gyorsabban nő mint a másik, de ilyen brutálist még nem láttam. Ha van kapacitásod vidd el egzotikus állatorvoshoz (pl. Bp-n ExoPet) biztos, hogy röntgenezve lesz és abból nyilvánvalóan ki fog derülni, hogy törés vagy sem, illetve mit tudnak vele kezdeni, mert véleményem szerint így nem maradhat. Enyhe fölfelé "pördülést" még ki szoktak nőni, illetve vele élni, de ez nagyon brutális.
Maya
gege
Fórumozó

Re: Farok felfelé kunkorodik

Hozzászólás Szerző: gege »

Maya » 18 perccel ezelőtt írta:
gege » 17 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

Üdv a fórumon!

Ííí, ez első ránézésre durva deformitásnak vagy törésnek néz ki. Két eshetőség maradt, vagy eltört, axolotl-ok...bárhogy képesek széttörni magukat. Vagy egy genetikai deformitás, nálam hasonló volt a gerincferdült beltenyészetes albínómnál, de neki hosszú hónapok alatt történt a nagy ferdülés, a hirtelen növés se 2 nap alatt szokott bekövetkezni és jellemzően akkor lesz deformált ha az állat egyik oldala gyorsabban nő mint a másik, de ilyen brutálist még nem láttam. Ha van kapacitásod vidd el egzotikus állatorvoshoz (pl. Bp-n ExoPet) biztos, hogy röntgenezve lesz és abból nyilvánvalóan ki fog derülni, hogy törés vagy sem, illetve mit tudnak vele kezdeni, mert véleményem szerint így nem maradhat. Enyhe fölfelé "pördülést" még ki szoktak nőni, illetve vele élni, de ez nagyon brutális.
Szia,
Köszönöm az infókat. Igen, szerintem is brutális. Van esetleg a 11. kerülethez közel egzotikus állatorvos, van erről infód?
köszi!
Válasz küldése