Fórumkalauz

.
Itt kezd a fórum olvasását!

A Fórumkalauz egy tartalomjegyzék, mely átfogó képet mutat a fórumon található információkról, azok helyéről. Összefogja a témaköröket és azokat a legérthetőbb, legjobban feldolgozhatóbb sorrendben tárja a fórumozó elé. Legfontosabb szakcikkeink külön kiemelésre kerülnek ezen tartalomjegyzékben.

Moderátor: Axolotl moderátor

Lezárt
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Fórumkalauz

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Kedves Fórumozók!

Néhányan már jeleztétek, hogy bár egyszer már találkoztatok egy jó hozzászólással, leírással, de később nagyon kevésre emlékeztek belőle, és problémásan találjátok meg, főleg ha esetleg 2-3 témakörhöz is kapcsolódik, és nem tudjátok, hogy pontosan hol volt. Továbbá volt akinek az okozott gondot újoncként, hogy honnan kezdje el olvasni a fórumot.

Sokat gondolkoztam, hogy vajon hogyan tudnánk segíteni ezen a két problémán, és arra jutottam, hogy ha készítek egy átfogó tartalomjegyzéket apró megjegyzésekkel, az adott témát érintő topikok linkjével illetve a legfontosabb, értékesebb hozzászólások linkjeivel, a szakcikkeink egy csokorba lesznek gyűjtve, és itt könnyedén megtalálhatjátok.

A tartalomjegyzék felépítése nem pontosan olyan sorrendbe fogja venni a témákat ahogy a fórumon találjátok. A tartalomjegyzék olyan sorrendben került felépítésre, amilyen sorrendben érdemes lenne kezdeni az akvarisztikát egy teljesen kezdőnek. Sokan úgy vágnak bele, hogy keverik a szűrőt a levegőztetővel, a vízelőkészítőt a metilénkékkel, fogalmuk sincs mit jelentenek a biológiai körforgások, nem tudják milyen folyamatok mennek végbe az akváriumában és még sorolhatnánk, mert csak belevágtak, aztán jönnek a problémák, amikhez segítséget kérnek. Utólag kapkodva sokkal nehezebb, hiába tanácsolunk valamit, ha valaki nem érti a felét se, mert sajnos szakszöveg és elbeszélünk egymást mellett. Érdemben is csak akkor tudunk egy témában beszélgetni, vitázni, ha mindketten hozzá tudnak szólni.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon száraz, nagyon nehéz témakörök és cikkek is vannak a fórumon eléggé mélyen feszegetve, de ezek mind azért vannak, mert szükség volt rájuk, kérdés volt belőlük és ha már a témába beleássuk magunkat, átrágjuk az egészet pontos válasz után kutatva, akkor miért ne osztanánk meg azt a tudást amit szereztünk a válaszkeresés közben? Persze ez több munkával jár így nekünk jóval, ti pedig azt látjátok, hogy valaki már megint nem bírt magával és a fél lexikont bemásolta a fórumba, és teljesen feleslegesnek tartjátok mindaddig míg nem lesz rá szükségetek, míg be nem üt valami baj.

A fórum feldolgozásához pár tanács, ami könnyíti:
 1. ismerkedjetek meg a keresővel
 2. próbáljátok megjegyezni vagy feljegyezni a fórum tagolását (mely témakörökről hol van szó, mert ha a szaktopikot se tudod, hogy hol van, esélyed nincs benne információt megtalálni, vagy kérdést feltenni)
 3. szaktopikok olvasásakor mindig az első hozzászólástól a legutolsóig olvassátok végig, mert telnek az évek, változnak az információk és nincs kapacitásunk naprakészen frissíteni több ezer régi hozzászólást, viszont a topikot végigolvasva a legfrissebb tudással fogsz rendelkezni.
 4. egy apró jegyzetfüzet nagy segítségedre lehet, nem szégyen, viszont annál hasznosabb (mi merre található, mi az a pár fogalom amit mindig összekeversz...)
 5. a fórumot ezen tartalomjegyzéket követve célszerű elejétől a végéig végigolvasni, így nem marad ki semmi, és a sorrend se mindegy, mert hiába olvasol a nitrogénkörforgásról, ha azt se tudod mi az a nitrogén. A tartalomjegyzék egyes pontjaiban először egy átfogó leírás, és a szakcikkek linkjei vannak, majd legalul az érintett témakörhöz egy link, mely az adott témákhoz vezet, azaz az összes hozzászóláshoz, ami ebben a témakörben íródott. Fontos ezeket is végigolvasni, nem csak azt a pár cikket amit kiemeltünk!
Ha találtok olyan hozzászólást, ami szerintetek ide való, de itt nem szerepel, a hozzászólás jelentése felkiáltójellel a hozzászólás fejlécében jelezni tudjátok, majd kérlek, hogy a további információ felületre írjátok be, hogy tartalomjegyzékbe javasoljátok.

A tartalomjegyzéket időről időre átnézzük, kiegészítjük, javítjuk, melyről fogunk értesítést küldeni facebookon, és itt a fórumon is. Most még sok dőlt betűs tervezett cikkcímet fogtok látni. Terveink szerint 11 pontból fog állni a Fórumkalauz. Ezeket igyekszünk minél gyorsabban megírni, de sajnos csigalassúsággal haladunk, de azért hogy lássátok, mik tartoznak még az adott témába, a címüket már feltüntettük.

Üdv:
Sendy
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

0. Fórum

Hozzászólás Szerző: Sendy »

0. Fórum működéséről

Fórumunk a közösség érdekében jött létre, hogy mindenki jól boldoguljon, elengedhetetlen a házirend betartása. Csak annyit kérünk munkánkért cserébe, hogy ne csináljatok nekünk felesleges plusz munkákat és a házirendet betartva, mindenki számára érhető és egyszerű fórumszerkezet legyen.

A házirend itt olvasható: Házirend és Gyakran feltett kérdések

Fórum két beépített segédlete:
BBCode leírások: http://axolotl.hu/faq.php?mode=bbcode
GYIK : http://axolotl.hu/faq.php

A fórummal működésével vagy házirendjével kapcsolatos értesítéseket itt olvashatjátok: Admin bejelentések

A fórum működésével, házirendjével, tartalomjegyzékével kapcsolatosan ide írhattok: Fórum működésével kapcsolatos témák, kérdések, jelzések

A fórum cikkeit összefogó irányelv és tartalomjegyzék azaz a Fórumkalaúz: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=36&t=182

A témakörhöz tartozó fórumrész:
Fórum szabályok segédletek
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

1. Milyen állat ez?

Hozzászólás Szerző: Sendy »

1. Milyen állat ez?

Alapvetően sablonosítható, hogy hogyan lesz valaki axitartó:
 • a kedvenctartó először utána jár az állat tartásának, elolvassa amit csak lehet, mérlegeli, hogy valóban ez-e az az állatfaj ami neki való, először a megfelelő felszereléseket szerzi be, megfelelő nagyságú akváriumot, szűrőt stb, beállítja a vízflórát majd megveszi az állatokat, és szívvel, lélekkel, lelkiismeretesen gondozza
 • mások meglátják a boltban, és vagy azonnal megveszik, vagy azért az eladótól vagy hasonló nem megbízható forrásból pár infó szerzése után a saját fejüket követve megveszik az állatot és az állat tartásához szükséges felszerelést, ami sajnos jellemzően meg se közelíti a szakszerű állattartást.
 • egyesek mások megunt, lepasszolt állatait kapják meg egyik pillanatról a másikra, vagy egészen egyszerűen valaki úgy gondolta, hogy jó ajándék lesz ezen állatfaj és meglepi vele a leendő gazdit. Ilyenkor vagy semmi tudás, vagy eleve rossz tudás kerül átadásra, ami szintén szakszerűtlen tartáshoz vezethet, ha az illetőben nincs annyi, hogy megbízható forrásból utána nézzen az állatnak és körülményeihez mérten megpróbálja a legjobbakat biztosítani.
Ez az állatfaj nem az olcsó, könnyen tartható állatok közé sorolható, de ennek se járnak, számolnak utána nagyon nagyon sokan, és mivel nincs rá, vagy egészen egyszerűen nem hajlandók rá annyi összeget szánni, így nagyon sok szerencsétlen állat nem megfelelő körülmények között tengeti az életét, ahelyett hogy boldogan, gondtalanul élnének. Tiszteletre méltó és becsülendő azon emberek döntése, akik azért nem választják ezt az állatot, mert bár szeretnék, lehet hogy nem tudnának annyit költeni rá. Egy ilyen állat nem 1-2 évig él, amit azért ki lehet bírni, ha ráununk, aztán pincébe egy sarokba elrejteni az akváriumot.

Először mindig járj utána, hogy milyen állat tetszett meg, mert nagyon sok olyan állat van amit szívesen tartana az ember, de nem neki való. Egyes állatok túl rövid életűek, mások túl hosszúak, egyesek rendkívül okosak és napi több óra aktív foglalkozást igényelnek, míg mások egy sarokban társaikkal együtt elszórakoztatják magukat ember nélkül is. Egyes állatok nagyon hajlamosak betegségekre, és 100%-ban biztos hogy több tízezer forint fog elmenni gyógyszerekre, kezelésekre, míg más állatoknál félévente elég egy vizitre elmenni, hogy azt mondja az orvos, igen, megint minden rendben van. Egyes állatok nagyon olcsón beszerezhetőek felszereléssel együtt és gondozásuk is olcsó, másoknál 50-100 ezres kezdőtétel indul az állattartás és mindkét állatfaj ugyanakkora örömet tud okozni. Rengeteg állatfajból lehet választani, mindenki meg tudná találni az ideális állatot számára, ha szentelne rá egy kis időt.

Az első lépés ezen állatfaj tartásánál az állat és szükségleteinek megismerése, melyben nagyon nagy segítséget nyújt a MAF Axikalaúza, amibe próbáltunk 4 oldalba a lehető legtöbb és legfontosabb információkat leírni, hogy a nagyon lusta emberek is az oldalak rövidségéhez képest, teljes képet kapjanak az állatról. Axikalaúz
Az Axikalaúz segítségével el tudod dönteni, hogy ez-e a neked való állatfaj. Ha tudod, hogy alkalmas vagy egy ilyen állat tartására, akkor ismerd meg az akvarisztikát, a működését, hogy megfelelő felszerelést és gondozást tudj biztosítani, majd ásd mélyen magad bele az állatfajba, de ezek majd a következő tartalomjegyzék pontokban lesznek taglalva. A következő cikkek még a döntést, és az állat megismerését teszik lehetővé:

Vízválasztó, avagy hány hónap után szabadulnak meg a legtöbben az axijaiktól (megírás alatt levő cikk)

Az elképzelés lila ködfelhője és a valóság a mexikói axolotlok tartásáról, azaz a kemény valóság (megírás alatt lévő cikk)


Költségszámolás: ideális élettér létrehozásának anyagi, idő és egyéb vonzatai (megírás alatt lévő cikk)

Költségszámolás: ideális élettér fenntartásának, az állat gondozásának anyagi, idő és egyéb vonzatai (megírás alatt lévő cikk)

Az axolotl társas lény (megírás alatt levő cikk)

Cites engedély kérdése: sokszor felmerül, hogy milyen papír szükséges ezen állatfajhoz. Sajnos elenyésző azon boltok, tenyésztők száma, akik a megfelelő módon adják el az állatot. Mi hatósági állásfoglalást kértünk: Cites engedély

Gyerekek és az axolotlok (megírás alatt levő cikk)

Ehhez a témakörhöz tartozó fórumrész:
Axolotl szakfórumban található összes topik
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

2. Akvarisztikai alapok

Hozzászólás Szerző: Sendy »

2.Akvarisztikai alapok

Az akvarisztikai alapok megismerése nélkül nehéz belevágni egy nehezebb akvarisztikai ágazatba. Az alapoknak a fórumon egy kicsi részt szenteltünk.
Akvarisztikai alapismeretek >>>
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

3. Vízkémia

Hozzászólás Szerző: Sendy »

3.Vízkémia

A kémiát nagyon sokan nem szeretik, így roppantul száraz, és nehéz témakör nekik az akvarisztika ezen része. Az erre való pénzköltést pedig teljes mértékben elutasítják, és lenézik. Ezen sajnos segíteni mi se tudunk, igyekszünk a lehető legérthetőbben fogalmazni és legizgalmasabban tálalni, hátha mások is meglátják az érdekes oldalát vagy fontosságát. Sajnos kémiai ismeretek nélkül nem lehet szakszerűen akvarisztikázni.

Először is meg kell ismernünk azokat a vegyületeket amik a vízben vannak. Ismerni kell, hogy mi miért van a vízben, milyen hatással van a vízre, hogyan tudjuk megmérni, illetve változtatni mennyiségét.

Vízparaméterek, hogyan mérjük, milyen hatásaik vannak (megírás alatt levő cikk)
További cikkek a vízparaméterekhez: Sokféle elv létezik az akvarisztikában ha hozzáadott vegyszerekről, természetes anyagokról van szó. Mindenki a sajátját tekinti szentnek és sérthetetlennek. Sokszor ezek az elvek a 20-30 éves, mára már teljesen sötét középkornak tekintendő akvarisztikai múltból származnak.
 • van aki semmit nem tesz a vízbe, csak szellőzteti, mert szerinte ez a helyén való
 • mások a természetes anyagokra esküdnek és sózzák, tőzegelik, tebangozzák, aktív szenezik a vizet, de semmi ezeknél mesterségesebbet nem hajlandó használni mert szerinte az már káros
 • van aki a bolti teljes vegyszerskálát beleönti a vízbe, mert szerinte ez jót tesz az állatoknak
Sajnálatos módon mindhárom elv hibás, és nem helyén való. Egy-egy példa mindegyikre, hogy hol bukik meg:
 • A csak szellőztetett víz egyes területeken nem jelent igazi megoldást, mindenképp javasolt megfelelő (JBL Biotopol) vízelőkészítőszer használata. A szép növények titka a helyes növénytápozás, ami pedig kemikáliák vízbe locsolását jelenti, enélkül nem kapnak meg mindent amire szükségük van.
 • A sózás ezen állatfajnál tiltólistás, főleg, hogy az emberek nagyja nem tudja, hogy mely só felelne meg egyáltalán arra, hogy az akváriumba tegye.
 • Az aki meg metilénkét (jó esetbe csak ilyen enyhe szert) locsol minden vízcserénél pedig csak fölöslegesen terheli a vizet, öli a baktériumkultúrát és terheli az állat veséjét.
A három elv együttes használata jelenti a megfelelő megoldást akvarisztikában. Más, más akváriumtípusok, más vegyszereket, természetes anyagokat kívánnak meg, de hogy igazat adjak a három elv egy-egy egésszében vagy részben jó gondolatmenetére:
 • Ha tökéletes csapvíz folyik a csapból, fölösleges vízelőkészítőszert használni, bőven megteszi a szellőztetés valóban, ha a víz paraméterei megfelelőek azon állatfaj számára, mert más más állatnak , más vízre van szüksége.
 • Az aktív szén kiváló segédszűrőanyag, sok axi kivirul tőle, míg mások inkább a purigent vagy nitrátmegkötőt kedvelik igazán. A tőzeggel lejjebb vihető a pH, így egy gombásodás esetén kiegészítő kezelésként funkcionálhat, vagy tartós megfelelő alkalmazása megelőző hatással lehet.
 • A metilénkék jó, de nem úgy kell használni, ahogy terjednek a szóbeszédek, nem a vízbe öntjük mint megelőzőszert, vagy fertőtlenítőt, hanem gombásodásnál közvetlenül a gombára alkalmazzuk.

Feltétlen ismerni kell, hogy mi milyen hatással van a vízre, mi használható, mi nem.
"Vegyszerek" az akvarisztikában (megírás alatt levő cikk)
További cikkek a vegyszerekhez: Flexragasztós háttér készítése utáni oldódási kísérlet (megírás alatt levő cikk)

Ehhez a témakörhöz tartozó fórumrész:
Akvarisztikai kémia
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lezárt