Helloistvnmk » Ma, 13:57 írta:Sziasztok! Új vagyok a fórumon, és új az axik terén is :)
Már rég óta szeretnék axit, és most be is tudtam szerezni. Angliában élek, és így a fórum olvasgatása után is nehéz volt kaját beszerezni.
A lényeg, hogy vettem 4 kis axit, kb 1,5 hete keltek ki. Expressz postával kaptam , most vettem át, mind a 4 él. Illetve az egyik el kezdett lebegni, nem tudom miért van, még nem pusztult el, mert ahogy hozzáértem el kezdett úszni. Lehet, hogy sok a levegő benne?
Meg kaját is csak fagyasztott daphnia-t tudtam beszerezni.
Milyen vizet használtok? mmint, én arra gondoltam, hogy desztillált vízben kellene őket tartani...
Üdv a fórumon!
Nagy butaságnak tartom, hogy másfél hetesen elhoztad a tenyésztőtől. Nem véletlenül nem szokták őket ilyen fiatalon eladni. Egy adag petézésből ami kb. 400-700 pete általában csak 40 max. 100 db állat éli meg a 3 hónapos kort. Első 3 hónapban meghalnak az életképtelenek, illetve a gyengéket megeszi a többi, igazi kannibálok ebben a korban. Ez a természetes kiválasztódás, ha úgy vesszük. Ilyen fiatalon kizárólag csak élő eleséget fognak fogyasztani, fagyasztott daphnia avagy a vízibolha még nagyon messze van, nálam túlfejlett 2 illetve 3 hónapos kórtól kapnak, élőt. Egyrészt nagy nekik, nem fér be a szájukba, szétharapni pedig még nehéz. Fagyasztottat nem találják meg, és az hogy nem mozog nem indítja el bennük az ösztönöket, csak azt eszik meg ami mozog-ugrál az orruk előtt. A lebegés ebben a korban még nem jelent semmit, kisgyerekek, most ismerkednek a léghólyagjukkal és próbálgatják mit tudnak, gyakran előfog fordulni bukfenc illetve háton úszás, fejjel lefele úszás, gyerekkori viselkedés, jó 2 hónapos korukig ezt fogják csinálni.
Etetés ami kéne: sórák (artemia) keltetés spec. sórák szűrővel pedig le kell szűrni, hogy só ne kerüljön bele. Én sórákkal szoktam nevelni őket, rengeteg benne a fehérje, hamar megnőnek tőle. De lehet még élő kandicsrák (cyclops) ez édesvízi élőlény, illetve élő állat naupliusa. Ennyit tudok javasolni, annó mikor tenyészteni kezdtem, próbálkoztam fagyasztott kajákkal de egyáltalán nem ették, ezeknek főleg az a problémája, hogy axik orrának nem elég "bűzös", nem érzik meg a szagát.
Ha olvasgattad volna a fórumot, ahogy írtad, a kérdésedre a válasz megtalálható. Nem is értem miből gondoltad, hogy desztív. lágyságú vízre van szükségük? Annyira lágy vízben elpusztulnak. Először meg kéne mérni a csapvizedet, majd a kapott eredményt kiértékelni, hogy mi a teendőd. Ajánlom figyelmedbe a MAF Axikalauzát -> http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4491#p4491 4 oldala tömény tájékoztató kezdőknek. A Fórumkalauzt is érdemes olvasni -> http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4587#p4587 Vízlágyításról itt olvashatsz részletesen http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4546#p4546
Nem egyszerű az akvarisztika és kezdésnek senki se ajánlana ilyen állatokat, mert tény, hogy igényesek. Azok a buborékok sima oxigén a vízben (azért néz ki így mert, most öntötted bele), nem fognak nekik ártani. (Víz volt klórtalanítva mielőtt beöntötted nekik? Vagy ebben érkeztek?) Ha ebben a fagyisdobozban tervezed őket tartani, legalább a minimális életben maradáshoz szükséges körülményeket biztosítsd, legjobb lenne légpumpára köthető szűrőszivacs, de a minimum légpumpa kéne.
Mivel nem ismered a fajt, akvarisztikát, és figyelembe véve, hogy nagyon kicsik és elég magas a spontán elhalálozási arány is náluk, szerintem egyikük se fog megmaradni. Ide látom, hogy a kis hasuk teljesen üres, nem ettek semmit. Emésztésük hihetetlen gyors, egésznap kéne kapniuk az élő eleséget.
(Ez már csak a személyes véleményem, de élő állatot gusztustalan postázni.)
Sajnos sietek ezért csak a lényeget írom le, ajánlom elolvasgatni a linkeket amit küldtem.