Máshova nem sorolható egészségügyi problémák

Moderátor: Axolotl moderátor

norb123
Fórumozó

Komplex probléma

Hozzászólás Szerző: norb123 »

Sziasztok. Máshova is tudnám sorolni, csak sok mindenről van szó. Kb 1 évesek az axik. ph és a többi érték rendben van 5-en vannak elegendő helyen, bújó hellyel, szivacs szűrővel, 20 cm-es porlasztóval. kb 3 hónapja, eltűnt a tiszta fehér színük! A farkúkban megjelentek hajszálerek,
DSCF1188.JPG
kezeltem azóta, sóval, metilénnel, és még egy sárga kapszulával ami a vadas színűt, ami nálam hajlamos gombásodni 1-2 nap alatt kegyetlenül rendbe vágja. A fehérek még hála az égnek nem voltak gombásak, de ez a pirosasság meg van
DSCF1189.JPG
. Egyikükről kis akváriumban van a fotón, ő pici kora óta kapkodja a levegőt, ettől gyakran nem bír enni, ezért ilyen sovány!
DSCF1193.JPG
Általában le engedem a vízet neki hogy kajálhasson aztán fől! De bármit csinálok a levegő bubit be szívja, a kopoltyúját még tudja használni a víz alatt, és huzamosabb ideig lenn maradva, sem fullad meg és nincs baj, viszont a lebegéstől a farok uszony erősen rongálódik mostanság. Az egyik képen hátulról van egy axi
DSCF1190.JPG
aminek egy kopoltyúja vörösebb mint a többi. Szerintem ez regenerálódik majd, de magasabba kapcsoltam az oxigént, a biztonság kedvéért, ez kb 2 napos probléma. És teljes akvárium takarítás is volt! Mivel még egy képen látunk egy törött farkút, (ami egyébként 90 fokos töröttség volt, most már kb 15-ös) És a vicces, hogy leginkább a többiek stresszelték, mert én csak hittem, hogy így jobb lesz és jobb is lett.
DSCF1192.JPG
De ma miközben ellenzőriztem a farkát, véresre csapkodta magát! Az nagy akváriumban lévőkkel, a hajszáleres farok helyre hozásával tanácstalan vagyok, viszont a törött farkú, és az eltűnő farkú egyedet ki várva az anyag cserét be vágnám 10-11 fokra a hűtőbe. Örömmel és hálával fogadok véleményeket. Előre is köszönöm.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: Komplex probléma

Hozzászólás Szerző: Sendy »

norb123 írta:Sziasztok. Máshova is tudnám sorolni, csak sok mindenről van szó. Kb 1 évesek az axik. ph és a többi érték rendben van 5-en vannak elegendő helyen, bújó hellyel, szivacs szűrővel, 20 cm-es porlasztóval. kb 3 hónapja, eltűnt a tiszta fehér színük! A farkúkban megjelentek hajszálerek,
DSCF1188.JPG
kezeltem azóta, sóval, metilénnel, és még egy sárga kapszulával ami a vadas színűt, ami nálam hajlamos gombásodni 1-2 nap alatt kegyetlenül rendbe vágja. A fehérek még hála az égnek nem voltak gombásak, de ez a pirosasság meg van
DSCF1189.JPG
. Egyikükről kis akváriumban van a fotón, ő pici kora óta kapkodja a levegőt, ettől gyakran nem bír enni, ezért ilyen sovány!
DSCF1193.JPG
Általában le engedem a vízet neki hogy kajálhasson aztán fől! De bármit csinálok a levegő bubit be szívja, a kopoltyúját még tudja használni a víz alatt, és huzamosabb ideig lenn maradva, sem fullad meg és nincs baj, viszont a lebegéstől a farok uszony erősen rongálódik mostanság. Az egyik képen hátulról van egy axi
DSCF1190.JPG
aminek egy kopoltyúja vörösebb mint a többi. Szerintem ez regenerálódik majd, de magasabba kapcsoltam az oxigént, a biztonság kedvéért, ez kb 2 napos probléma. És teljes akvárium takarítás is volt! Mivel még egy képen látunk egy törött farkút, (ami egyébként 90 fokos töröttség volt, most már kb 15-ös) És a vicces, hogy leginkább a többiek stresszelték, mert én csak hittem, hogy így jobb lesz és jobb is lett.
DSCF1192.JPG
De ma miközben ellenzőriztem a farkát, véresre csapkodta magát! Az nagy akváriumban lévőkkel, a hajszáleres farok helyre hozásával tanácstalan vagyok, viszont a törött farkú, és az eltűnő farkú egyedet ki várva az anyag cserét be vágnám 10-11 fokra a hűtőbe. Örömmel és hálával fogadok véleményeket. Előre is köszönöm.
Kedves norb123!

A képek nagyján albínó axik vannak (a nem sötét szeműek). Teljesen természetes színük van, nem kell ennél fehérebbnek lenniük. Annak akinek fekete a szeme, az is normális színűnek tűnik, bár csalókás a fénykép, de van ilyen színváltozat. Ha ennél fehérebbek voltak több mint fél évig, most pedig ilyenek... ilyennel még nem találkoztam.
A kopoltyúk nagyon vissza vannak fejlődve, valami nem jó a vízzel vagy táplálékkal. A kopoltyúproblémáknál egy rakat lehetőséget olvashatsz, mindenkinek más segített, van akinek vízváltozás, másnak sokszoros takarítás, van akinek a vízelőkészítő használata, van akinél új táplálék. A kopoltyúk mindig ilyen satnyák voltak, vagy mióta ilyenek?
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Hozzászólás Szerző: Maya »

norb123 írta:Sziasztok. Máshova is tudnám sorolni...
A színükkel semmi probléma, a hajszálerek csak arra utalnak, hogy mozogtak (vagy jót ettek) és kitágultak a vérerek, ez normális. Ezért néha pirosabbak. Axolotl-ot sóval pedig nem kezelünk, mert károsítja a kopoltyút. Milyen sárga kapszulát adtál neki? Amelyik kapkodja a levegőt, neki elég visszafejlődött a kopoltyúja, valószínűleg levegőztető mellett is ezért járkál fölfelé. Ha jó a víz minősége akkor pár hónapon belül rendbehozza a kopoltyúját. Etetésnél pedig ne engedd le a vizet, egy még jobban stresszeli és lehet ezért se eszik. Lebegéstől pedig nem rongálódik a farokúszóhártya, más probléma van a dolog hátterében. A törött farkút még nem tenném hűtőbe, nem akkora sérülés, ezt még helyre tudja hozni magának, a kopoltyúja viszont rettentő visszafejlődött azzal kezdenék valamit.
Maya
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
norb123
Fórumozó

Köszönöm a válaszokat, 5-en vannak 2 fekete szemű albi, 2 "albi" szemű albi és egy vadas. 3-nak szép kopoltyúja van és sokat fejlődött, bár egy ideig nem volt porlasztó és az most erősen látszik. A só-ról tudom, hogy rongálja, de ugyan akkor bélrendszeri fertőtlenítőnek ezt tartom jónak, és szerintem a levegő kapkodó kis pajtás, valami ilyesmiben szenved. Az a baj, hogy az akvárium alján van a kaja, ő meg a tetején. Valószínű marad a kézből etetés. Csirkeszívet és vörös szúnyit szoktam nekik adni. Tehát nagy veszélyben, csak a ő van, a farok uszony kopás miatt.
norb123
Fórumozó

A sárga kapszula nevét hirtelen nem tudom, de gomás fertőzésnél tényleg nagyon jó! Utána nézek és majd megírom. Kisebben nem látszódtak a hajszálerek, most látszanak. Google-ba minden képen gyönyörű fehér színük van, és ezért diagnosztizáltam problémának, illetve az állatkereskedésben lévővel össze hasonlítottam. De az ottaninak nincs mozgás tere, ezeknek viszont rengeteg van, ennyi a válasz :D Egyébként ezt imádom mikor minden tényleg össze áll bennem is, a tapasztalatokból. Ezt ki hagytam az előzőből
norb123
Fórumozó

Még annyi, hogy látom folyamat ti vagytok a hozzászólók, olvastam rángatózásról. Nálam ez olyankor fordult elő amikor még kisebbek voltak. A mohóságukat nem kell ecsetelni szerintem, és az egyik egy hús cafat helyet legalább 3-at kapott be, ami meg akadt a torkán. A rángatózó elme beteg mozgás, az a szerencsétlen, és egyben lehetetlen folyamat amikor megpróbálja kiköpni. De a rángatózás csak akkor van, ha nem bírja kiköpni! Picit még mókásnak is tűnik, de nem össze tévesztendő semmilyen bohóckodással! Egy szemöldök csipesszel ki lehet szedni a szájából, torkából persze óvatosnak kell lenni! Még annyi, hogy szerintetek vissza tegyem-e őket a többiek közé, vagy legyenek egy picit magányos kúrán? (Bocs, hogy ennyit szólok hozzá, csak láttam hogy erre a kérdésre, nektek nem volt épp tapasztalatotok.)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Kedves norb123!

Először a kicsit off témával kezdeném. Szeretnélek megkérni, hogy a gondolataidat kicsit jobban szedd össze, és olvasd vissza, és próbáld meg úgy olvasni, mintha vadidegen lennél aki nem ismer téged és a körülményeidet. Sajnos ketten is elég nehezen raktuk össze az eseményeket, és a problémádat, és azt hogy most mi is van, mert helyenként erősen csaponganak a gondolataid, és közel sem egyértelműen írod le a dolgokat, ami további kérdésre ad okot, az meg még inkább nehezíti a beszélgetést, hogy úgy érezzük nem minden "szakkifejezés" pontos értelmét ismered, de használod. Nem bántásként írom ezt, biztosan velünk van a baj, én még mindig betegeskedem eléggé, ez ki is hat rám, de nem szokott általában problémám lenni mások megértésével, de most kissé nehézkes volt. A másik picit off téma, de annál inkább a fórumhoz kapcsolódik, a házirend használata. Sorozatosan megsérted, és moderálnunk kell, kérlek olvasd el a házirendet és a jövőben alkalmazd, mert már majdnem összegyűlt a büntetőcsoport eléréséhez szükséges házirendsértéseid száma.

Lépésről lépésre akkor:
Albínó: az amelyiknek a szeme nem fekete. A többi akármennyire is akarod, de nem albínó, hiába nevezed annak. Az albínó szeme lehet narancssárgás, pirosas, bőrszínű attól függően hogy van megvilágítva.
A levegőztető, azaz légpumpa hivatalos nevén, nem oxigént nyom a vízbe, hanem a nevével megegyezően sima levegőt, amiben van oxigén. Ezen van a porlasztókő. 20 cm-es porlasztóköved van? Tudom tudatlan vagyok, és sokat nem láttam még az életben, de azt hittem a porlasztókat ismerem, de 20 cm-est még nem láttam. Láttam porlasztó csövet, láttam porlasztó téglalapot ami kb 10 cm-es, láttam gömböket, műanyagot, eheim porlasztót, de ilyet elképzelni se tudok. Illetve ekkora porlasztóhoz iszonyatos erejű légpumpa szükséges.
Bőrszín: azt mondod, fehérek voltak, de most kiment a színűk. Ha elmegy egy axi színe, akkor az inkább fehéres, szürkés szokott lenni, nem pedig fehérből rózsaszín. De ekkor annyira rosszul kell érezniük magukat, hogy egyéb tünetek is jelentkeznek: kopoltyúelhalás, kopás, farokgörbítés, étvágytalanság, kedvtelenség. Az hogy a hajszálerek kilátszanak, vízváltozástól, hőmérséklet változástól, mozgástól megjelenhetnek. Illetve egyéb külső tünet nélkül is előfordul látszólagosan minden indok nélkül, de attól is függ, hogy hogyan megy rá a fény:
Kép
Kép
Ugyanaz az állat van fényképezve ugyanakkor még is az egyik képen sárgás rózsaszín, míg a másikon hófehér. Ha nagyon sokat mozognak akkor még előfordul, hogy a farkuk rózsaszínné, pirosassá válik, ami pihenés után újra normális színűvé válik, de ezekről a fórumon volt már szó.
Feketeszemű "albínó" ahogy te hívod, a klasszikus fehér (White), akiknek idővel bepöttyösödik a feje. Erről linkeltem képeket fentebb. Ő pl sose volt igazán rózsaszínes, neten pedig helyenként eléggé rózsaszínnek van fotózva.
Igazi albínóból négy féle van, itt találod a leírásukat: http://www.axolotl.org/genetics.htm
Azt írtad, hogy az állatok egy évesek, viszont cm-t nem írtál, hogy ténylegesen mekkorák, nekem fényképről eléggé fiataloknak, és kicsiknek tűnnek, de lehet hogy azért mert nincs rendes viszonyítási alap a képeken. De az is lehet, hogy fejlődési visszamaradottságuk van és tényleg kisebbek mint kéne lenniük.
"Só, metilén, sárga kapszula" kérdéskör: sóval csak saját felelősségre, vagy extrém esetben (külön bírálom el a helyzetet, mielőtt "engedélyezem" a kezelést, és a mennyiséget esetenként értékelem ki) kezelünk axit, a fórum álláspontja elsődlegesen a tiltás, megelőzve sajnálatos eseteket. Bélproblémára nem vagyok biztos hogy jó, állatorvost meg fogom kérdezni, hogy hallott-e már ilyesmiről, vagy hogy mely állatnál szokás ilyet alkalmazni. Bélproblémákra van valami lötyi amit a vízbe kell tenni, és elméletben javít a bélflórán, ha igény van rá, megkérdezem a dokit, hogy anno mit kaptunk ilyen gondra (mellesleg nem használt az se). Metilénkék hatása, használati módja taglalva van a fórumon. A sárga kapszula.... nem láttam, nem hallottam még ilyenről, érdekelne az összetétele, de alapvetően nem véletlenül csak a metilénkéket használjuk itt a fórumon gombásodásra (leszámítva azt a pár különleges esetet).
A víz leengedést és feltöltést én sem értettem igazán, hogy miért szükséges és milyen "levegő bubit szív be" az állat. Az is furcsa, hogy azért nem tud enni, mert levegőt kapkod. Ha ennyire agresszíven jön fel a víz felszínére levegőt venni, akkor szinte biztosan baja van a vízzel. Mert ha megfelelő lenne a víz, akkor a megnövekedett oxigénhiányt kopoltyúnövesztéssel oldaná meg. Ha a víz problémáját megoldod, az állat is jobban lesz. Ha pedig emésztőrendszeri problémája van, akkor pedig orvoshoz kéne vinni székletmintával és megvizsgálni az állatot, hogy mi van az emésztőrendszerében. A lebegéstől nem értem miért rongálódik, és hogyan a farokúszó és hol, mert ebbe az egy szóba igen sok minden belefér, a képen viszont ez nem látszik. Attól hogy egy állat sokat lebeg, nem sérül a farokúszója, ha viszont rossz a víz, vagy beteg az állat akkor összehúzódhat, ha pedig sebes, akkor pedig valamiben el tud akadni ami sérülést okoz neki. Nekem a hetekig lebegő axin sem voltak faroksérülések, csak úszóhártya-összehúzódás, pedig az az állat a halálán volt a kezelések ellenére. Az is előfordulhat, hogy genetikai betegsége van, és soha nem lesz jobban, de ehhez előbb az összes körülményjavító intézkedést ki kell próbálni. Ezek az állatok hihetetlen regenerációval rendelkeznek, nagyon sok mindenből fel tudnak gyógyulni megfelelő körülmények között. Amit tennék, úgy rendezném be a betegszobát, hogy legyen olyan tárgy amire könnyedén felmászva meg tudjon kapaszkodni és a vízfelszín csak fejemelésnyire legyen. Mert így nem kell erőlködnie levegővételkor, csak felemeli a fejét. Ha akarja odafekszik, ha nincs rá szüksége, nem él a lehetőséggel. Ott etethető is, nem kell stresszelni őt vízleeresztéssel.
Vörös kopoltyús axi kopoltyúja is siralmas állapotban van, ami vízproblémára utal szintén. Mivel ez több állatnál is előfordul nálad, így szinte biztos a víz baja. A tünetmentes axiknak pedig magasabb a tűrőképessége, és ők ezért tünetmentesek.
Egy egészséges kopoltyú így néz ki:
Kép
norb123 írta:Mivel még egy képen látunk egy törött farkút, (ami egyébként 90 fokos töröttség volt, most már kb 15-ös) És a vicces, hogy leginkább a többiek stresszelték, mert én csak hittem, hogy így jobb lesz és jobb is lett.
Ezt a két mondatot sajnos nem sikerült értelmeznem, hogy mi történt, mi stresszelte az állatot, mi lett jobb és mitől? De talán nem is ez a lényeg, hanem hogy mivel sikerült így elintéznie magát és mikor az állatnak.
Hogyan akartad ennek a törött farkúnak ellenőrizni a farkát? Ha tudod, hogy ideges típus, akkor nem szabad taperolni, fogdosni. Nyugalomra, tiszta vízre van szüksége.
Hűtőzés: hűtőzni nem 10-11 fokon végezzük, elég sokszor szájba rágtam már. Vagy csináljuk rendesen, vagy ne. A hűtőzés az állatok állapota a kevéske szedett-vetett információ és nem túl látványos képek alapján nem javasolt, nincs rá szükségük, de hangsúlyoznám, hogy a kevés információt kiértékelve.
Táplálás: ha az állat nem eszik valamilyen okból rendesen, akkor az összes ajánlott táplálékot végig kell rajta próbálni. A beteg állat válogatós sajnos. Általában a tubifex nyerő szokott lenni, annak ellenére, hogy nem a legjobb táplálék, de beteg, legyengült, sovány állat esetén ami nem tiltott, minden adható, amit kíván és megeszik, a lényeg, hogy egyen, és kapjon erőre, aztán majd legfeljebb diétázni fog vagy idővel visszaáll a rendes normális táplálásra.
norb123 írta:Még annyi, hogy látom folyamat ti vagytok a hozzászólók, olvastam rángatózásról. Nálam ez olyankor fordult elő amikor még kisebbek voltak. A mohóságukat nem kell ecsetelni szerintem, és az egyik egy hús cafat helyet legalább 3-at kapott be, ami meg akadt a torkán. A rángatózó elme beteg mozgás, az a szerencsétlen, és egyben lehetetlen folyamat amikor megpróbálja kiköpni. De a rángatózás csak akkor van, ha nem bírja kiköpni! Picit még mókásnak is tűnik, de nem össze tévesztendő semmilyen bohóckodással! Egy szemöldök csipesszel ki lehet szedni a szájából, torkából persze óvatosnak kell lenni! Még annyi, hogy szerintetek vissza tegyem-e őket a többiek közé, vagy legyenek egy picit magányos kúrán? (Bocs, hogy ennyit szólok hozzá, csak láttam hogy erre a kérdésre, nektek nem volt épp tapasztalatotok.)
Erre a hozzászólásra nem is igazán tudok mit mondani. Olyan mintha egy idegen szöveget bedobtam volna a google fordítóba és valamit kidobott volna, de igazából csak nagyjából sejted hogy mi is volt az eredeti szöveg. A rángatózás amiről Te beszélsz, teljesen már mint amit leírtál. A rángatózás amiről a fórumon szó volt, epilepszia jellegű volt, nem táplálás után, semmihez sem kapcsolhatóan, és nem látszott, hogy mitől marad abba. A Te esetedben öklendezésről és az étel megszabadulása miatti rángatózásról van szó, amiről egyből világos, hogy a kiváltója a túlzott evés, és a megoldása, ha az állat megszabadul a félrenyelt, túlnyelt tápláléktól, de ezt általában öklendezés formában szokták maguknak elintézni. Ha ennyire mohók, akkor a Te hibád, hogy ilyen állapotba kerülnek az állatok, Neked kell rájuk figyelni. Túl nagyok a falatok, és túl sokat raksz be. Egyesével add a szájukba, és annyit adj, amennyit meg tudnak enni, nem kell öklendezésig etetni őket. Egy ilyen rángatózás soha nem mókás, mert látszik, hogy az állat szenved, vagy valami baja van.Szemöldök csipesszel nem nyúlnék be az akváriumba, túl éles, túl kicsi, nem lehet vele jól dolgozni, lehet kapni etetőcsipeszeket amik sokkal biztonságosabbak, de állat torkába még sose kellett benyúlnom, pedig műtöttem már le elgombásodott körmöt is... Figyelj oda a táplálásukra jobban!
A sérült, beteg állatokat jobb, ha nem teszed vissza a többiek közé, nekik magányra, sötét bújóra, tiszta vízre, minőségi táplálékra van szükségük. Ha látható rajtuk a magányosság, akkor visszatehetőek fokozott figyelem mellett.

Összességében a vizet kell olyanná alakítanod amit az axik szeretnek. A fórum tele van az ilyen leírásokkal, alaposan olvasd át. Ha a víz rendben van, gyógyulni fognak.

Ez csak felvetés, mert nincs pontos infó, de ha a gombásat abban a vízben kezelted a sárga kapszulával, amiben a többi is bent volt, könnyen lehet, hogy az is erősen közrejátszik a kopoltyújukban, de ez csak egy felvetés, lehet hogy külön kezelted, lehet hogy semmi köze sincs hozzá.

Üdvözlettel:
Sendy
Sendy
Leiilu
Fórumozó

Kloáka megnagyobbodás

Hozzászólás Szerző: Leiilu »

Sziasztok!

Ismét egy nagyon fontos kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni. A hím axolotomnak kb egy hónapja elkezdett növekedni a heréje, kb másfél hete azt vettem észre mintha elrepedt volna a bőre ott. Mi ezzel a teendő? Normális ez egyáltalán? Egyébként teljesen jól érzi magát más betegség jelei nem észlelhetőek rajta. Válaszokat előre is köszönöm.:)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.06.11. 17:28-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Kloáka megnagyobbodás

Leiilu írta:Sziasztok!

Ismét egy nagyon fontos kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni. A hím axolotomnak kb egy hónapja elkezdett növekedni a heréje, kb másfél hete azt vettem észre mintha elrepedt volna a bőre ott. Mi ezzel a teendő? Normális ez egyáltalán? Egyébként teljesen jól érzi magát más betegség jelei nem észlelhetőek rajta. Válaszokat előre is köszönöm.:)
Fénykép nélkül semmit nem tudok erre mondani sajnos, lehet normális, és lehet abnormális is, de ehhez látni kell.
Sendy
Leiilu
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Leiilu »

Sendy írta:

Fénykép nélkül semmit nem tudok erre mondani sajnos, lehet normális, és lehet abnormális is, de ehhez látni kell.
Csatolmányok
igy nézünk ki. :(
igy nézünk ki. :(
DSC_0235.jpg
DSC_0233.jpg
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Leiilu írta:
Sendy írta:

Egy kép többet ér ezer szónál... mivel az egyik legrosszabb választható talajtípus van alatta, ezért végbéltömődésre tippelek első körben, de röntgen tudna igazolni vagy cáfolni. Azonnali homokeltávolítás mielőtt még komolyabb gond lesz, rendes axinak való kavics beszerzése, apró májdarabokkal próbálnám takarékosan etetni és szakértő orvoshoz vinném, hogy nézze meg, röntgenezze meg, és van valami eljárás amivel kicsit meg tudják pucolni a beleket, hogy kijöjjön aminek nem kéne.
Sendy
Chantall
Megrögzött fórumozó

dudor a fejen

Hozzászólás Szerző: Chantall »

sziasztok!
Nem igazán tudom besorolni azt ami most jelen van az életünkben.
De elkezdek mindent a legelejéről. Egy jó ideje nem eszik az egyik vadas nőstény axolotlom. Jövőhónapban lesz egy éves és 22-23 centis. Egészen addig szuper jó evő volt, de egyszer csak nem evett...legutoljára kb 5 szál szúnyoglárvát evett meg annak is már jó ideje, és azóta semmi. Most egy hete kb külön van, hogy mert megfigyelés alatt áll. Figyeltük a székletét de az csak kétszer volt, az elsőben egy kis szúnyoglárva volt, ami nem volt túl nagy, a másik meg egy zöld nyúlós valami.
Nah már most, tegnap már kétségbe esésünkben úgy döntöttünk hogy visszatesszük az akváriumba a társaihoz, hát ha az ismerős környezet jó hatással lesz rá. Csak hogy-és itt jön a lényeg-amikor szedtünk le róla vizet észrevettük hogy a feje tetején egy hatalmas púp van. Csatoltam képet is. Egy hatalmas pattanásra vagy púpra emlékeztet engem, borsó nagyságú. Szerintem ez lehet az oka hogy nem eszik. Úgy döntöttünk, amikor észrevettük, hogy nem kerülhet vissza a nagy akváriumba, tettünk be hozzá friss (de előzőleg jól kiáztatott vizet) és egy levegőztetőt hogy ne kelljen sokat erőlködnie ha levegőt akar venni. Csepegtettem be egy kis metilénkéket is , hogy megnézzem nem e valami gombás elváltozás van a háttérben, de semmi. Szerintetek? Mit gondoltok róla.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Chantall

U.I.: Remélem nem írtam rossz topicba, ha igen akkor elnézéseteket kérem.
Csatolmányok
DSCF6085.JPG
Chantall
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: dudor a fejen

Chantall írta:sziasztok!
De elkezdek mindent a legelejéről. Egy jó ideje nem eszik az egyik vadas nőstény axolotlom. Jövőhónapban lesz egy éves és 22-23 centis. Egészen addig szuper jó evő volt, de egyszer csak nem evett...legutoljára kb 5 szál szúnyoglárvát evett meg annak is már jó ideje, és azóta semmi. Most egy hete kb külön van, hogy mert megfigyelés alatt áll. Figyeltük a székletét de az csak kétszer volt, az elsőben egy kis szúnyoglárva volt, ami nem volt túl nagy, a másik meg egy zöld nyúlós valami.
Nah már most, tegnap már kétségbe esésünkben úgy döntöttünk hogy visszatesszük az akváriumba a társaihoz, hát ha az ismerős környezet jó hatással lesz rá. Csak hogy-és itt jön a lényeg-amikor szedtünk le róla vizet észrevettük hogy a feje tetején egy hatalmas púp van. Csatoltam képet is. Egy hatalmas pattanásra vagy púpra emlékeztet engem, borsó nagyságú. Szerintem ez lehet az oka hogy nem eszik. Úgy döntöttünk, amikor észrevettük, hogy nem kerülhet vissza a nagy akváriumba, tettünk be hozzá friss (de előzőleg jól kiáztatott vizet) és egy levegőztetőt hogy ne kelljen sokat erőlködnie ha levegőt akar venni. Csepegtettem be egy kis metilénkéket is , hogy megnézzem nem e valami gombás elváltozás van a háttérben, de semmi. Szerintetek? Mit gondoltok róla.
Chantall
Akváriumpucolás megvolt? Vízelőkészítő megvolt? Vízteszt megvolt? Lehet ezek megoldanák a nem evést. A pukli a képen nem igazán látszódik, de nekem ütődés sérülésnek, vagy harapásnak tűnik első körben. Az is lehet hogy egyik anci megszipogatta pont mielőtt átraktátok megharapta, és csak később jött ki rajta a pukli és a sérülés. Axel feje se azonnal dagadt fel anno, hanem fél-egy nappal később lett csúnya a sebe, addig egy lapos vízhólyagszerűségnek nézett ki, alig látszott, csak én paraanya révén alaposan átnéztem az állatot. Aztán elszíneződött és megdagadt és hetek voltak mire rendbe jött.
Kép
Ez hőmérő lefejeléséből lett.
Sendy
Chantall
Megrögzött fórumozó

Sendy írta: Akváriumpucolás megvolt? Vízelőkészítő megvolt? Vízteszt megvolt? Lehet ezek megoldanák a nem evést. A pukli a képen nem igazán látszódik, de nekem ütődés sérülésnek, vagy harapásnak tűnik első körben. Az is lehet hogy egyik anci megszipogatta pont mielőtt átraktátok megharapta, és csak később jött ki rajta a pukli és a sérülés. Axel feje se azonnal dagadt fel anno, hanem fél-egy nappal később lett csúnya a sebe, addig egy lapos vízhólyagszerűségnek nézett ki, alig látszott, csak én paraanya révén alaposan átnéztem az állatot. Aztán elszíneződött és megdagadt és hetek voltak mire rendbe jött.
Kép
Igen...ma végre túl vagyunk az akvárium takarításon...teljes pucerájozás megtörtént. Nem maradt sehol sem dzsuva, a kövek és a növények is el vannak mosva. Tettem bele vízelőkészítőt is, hogy semmi gond ne legyen. A vizem jó, bár csak az a sima kis tesztem van, de az jó ph-t mutat. Párommal arra gondolunk, hogy amikor volt az ívás, akkor igen csak pörögtek...volt olyan hogy megijedtek valamitől és egyből bemenekült a bújóba és néha koppant is. Nem mondom hogy nem fordult meg a fejemben a pleco, fájó szívvel, de holnap lemegyek a kereskedésbe és megkérdezem hogy beveszik e. A kis ancira nem gyanakszom mert nőstényként pl nincs tüskéje és nem szeret ott lenni ahol az axik vannak. A pleconak ugyebár a hát és a oldal úszóin is vannak tüskék, így inkább ő. De ha megszúrta volna akkor seb lenne vagy valamilyen komoly dolog, olyan amilyeneket mutattatok. Nem hiszem hogy rájuk cuppant volna. Leginkább azért is akarom eladni mert már nagyon nagy. (14 centis) Sendy az lenne a kérdésem hogy amikor a te goldenednek ilyesmi puklija volt akkor evett rendesen, vagy koplalt? Illetve az enyémnek nagyon szép még a haja és a farokúszóján a hártya is szép nagy. Annyi hogy kicsit soványkának tűnik a másikhoz képest. (olyanok lehetnek egymás mellett mint egy 150kg túlsúlyos férfi mellett egy 80kg férfi) Nem tűnik túl soványnak, csak ép most nem dagi. Sajnos tegnap sem akart enni, pedig szívvel kínáltam. Az lenne a kérdésem hogy neked mennyi idő után jött rendbe?-és ha nem evett akkor mikor kezdett el enni? Majd próbálok új képet készíteni. Holnap ha minden jól megy visszateszem a szép tiszta akváriumba.
Chantall
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Chantall írta:Igen...ma végre túl vagyunk az akvárium takarításon...teljes pucerájozás megtörtént. Nem maradt sehol sem dzsuva, a kövek és a növények is el vannak mosva. Tettem bele vízelőkészítőt is, hogy semmi gond ne legyen. A vizem jó, bár csak az a sima kis tesztem van, de az jó ph-t mutat. Párommal arra gondolunk, hogy amikor volt az ívás, akkor igen csak pörögtek...volt olyan hogy megijedtek valamitől és egyből bemenekült a bújóba és néha koppant is. Nem mondom hogy nem fordult meg a fejemben a pleco, fájó szívvel, de holnap lemegyek a kereskedésbe és megkérdezem hogy beveszik e. A kis ancira nem gyanakszom mert nőstényként pl nincs tüskéje és nem szeret ott lenni ahol az axik vannak. A pleconak ugyebár a hát és a oldal úszóin is vannak tüskék, így inkább ő. De ha megszúrta volna akkor seb lenne vagy valamilyen komoly dolog, olyan amilyeneket mutattatok. Nem hiszem hogy rájuk cuppant volna. Leginkább azért is akarom eladni mert már nagyon nagy. (14 centis) Sendy az lenne a kérdésem hogy amikor a te goldenednek ilyesmi puklija volt akkor evett rendesen, vagy koplalt? Illetve az enyémnek nagyon szép még a haja és a farokúszóján a hártya is szép nagy. Annyi hogy kicsit soványkának tűnik a másikhoz képest. (olyanok lehetnek egymás mellett mint egy 150kg túlsúlyos férfi mellett egy 80kg férfi) Nem tűnik túl soványnak, csak ép most nem dagi. Sajnos tegnap sem akart enni, pedig szívvel kínáltam. Az lenne a kérdésem hogy neked mennyi idő után jött rendbe?-és ha nem evett akkor mikor kezdett el enni? Majd próbálok új képet készíteni. Holnap ha minden jól megy visszateszem a szép tiszta akváriumba.
Evett rendesen, semmi gond nem volt nálunk, csak a pukli ment át a szivárvány összes árnyalatán közel 3-4 hétig volt látható. A neptun pH csak az alsó sávos pH értéket mutatja jól, és azzal semmivel se mész előre, csak gombásodás esetén.
Sendy
Chantall
Megrögzött fórumozó

Sendy » 2013.06.13. 09:48 írta:
Chantall írta:sziasztok!
Chantall
Akváriumpucolás megvolt? Vízelőkészítő megvolt? Vízteszt megvolt? Lehet ezek megoldanák a nem evést. A pukli a képen nem igazán látszódik, de nekem ütődés sérülésnek, vagy harapásnak tűnik első körben. Az is lehet hogy egyik anci megszipogatta pont mielőtt átraktátok megharapta, és csak később jött ki rajta a pukli és a sérülés. Axel feje se azonnal dagadt fel anno, hanem fél-egy nappal később lett csúnya a sebe, addig egy lapos vízhólyagszerűségnek nézett ki, alig látszott, csak én paraanya révén alaposan átnéztem az állatot. Aztán elszíneződött és megdagadt és hetek voltak mire rendbe jött.
Kép
Sziasztok!
Pár taggal már a beszéltem, de gondoltam ide is megírom a fejleményeket.
Szóval eltelt még 1,5 hét kb és a helyzet csak nem változott, sőt a pukli nagyobb lett picit és még hegyes is volt(mint a pattanás amikor megérik) Múlt héten reggel betettem hozzá egy jégakut, majd rá pár órára megint benéztem és tiszta fehér volt a feje. Hirtelen nem is értettem,,,első gondolatom az volt hogy gombás lett az axi..nah de hogy ennyire az egész feje? Még az orra hegye is? Utána nézem jobban..látom ám hogy az egész fehér valami mozog a vízzel együtt...sőt le is válik.- nah ekkor esett le nekem hogy a dudorból jött...kifakadt. Rengeteg genny jött ki belőle. Két napig levedzett, persze úgy hogy egyszer elállt majd kicsit visszatöltődött. Gyorsan lecseréltem alatta az összes vizet ( szerencsére volt egy adag pihentetett vizem) Viszont a kifakadásnak hála tegnap előtt evett egy kis szúnyoglárvát. :) Jó a felét kiköpte, de evett :) -és ez nagyon fontos. Ma átköltözik egy nagyobb ládába. Mert sajnos a kicsi axijaim mind elpusztultak..mármint azok akik egy hónapja születtek. Így az ő helyükre beköltözik axika. :) Még egy kicsit elkülönítjük, utána ha már eszik rendesen akkor visszakerülhet.
Sajnos kép nem készült a pukli kifakadásáról, ugyanis hirtelen nem jutott eszembe leszaladni a fényképezőért. A bőr szépen visszahúzódott, és annak hála hogy jégakku is van bent a vízben így a hőtől is tudom védeni. A kedve is jobb már..most már kezd megint harapós lenni :) Remélem így minden megoldódik és nem tér vissza a duzzanat.
Chantall
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Feldagadás

Hozzászólás Szerző: LeviBoy01 »

Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy kb. egy hete nagyon kövér/dagi lett a fehér axim és nem tudom, hogy mi az oka. Enni eszik, de sokkal kevesebbet, mint szokott, majdnemhogy semmit nem.. Szerintetek, mi lehet a gondja? A kavicsokkal az elmúlt majdnem 2 év során nem volt gond, mert megfelelő méretűek. A kopoltyúja normális, mert eddig is ilyen meg ekkora volt, viszont annyit vettem észre, hogy nagyon gyakran jön fel a víz tetejére levegőért. És amikor visszamerül az aksi aljára, akkor is nagyon esetlenül bukdácsol és látszik, hogy erőlködik, hogy normálisan érkezzen az aljzatra. Küldök pár képet:
DSC_5385.JPG
DSC_5394.JPG
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2013.07.04. 18:42-kor.
Ok: Témacímet kérlek adj legközelebb, most pótoltam.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Feldagadás

LeviBoy01 » 9 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy kb. egy hete nagyon kövér/dagi lett a fehér axim és nem tudom, hogy mi az oka. Enni eszik, de sokkal kevesebbet, mint szokott, majdnemhogy semmit nem.. Szerintetek, mi lehet a gondja? A kavicsokkal az elmúlt majdnem 2 év során nem volt gond, mert megfelelő méretűek. A kopoltyúja normális, mert eddig is ilyen meg ekkora volt, viszont annyit vettem észre, hogy nagyon gyakran jön fel a víz tetejére levegőért. És amikor visszamerül az aksi aljára, akkor is nagyon esetlenül bukdácsol és látszik, hogy erőlködik, hogy normálisan érkezzen az aljzatra. Küldök pár képet:
DSC_5385.JPG
DSC_5394.JPG
A kő nem megfelelő, ez is tiltólistán van nálam 1. mert nem jó a mérete és lenyelhető, béltömődést okozhat 2. mert mesterségesen színezett így ki tudja mi válik ki a bélrendszerben belőle.
Mivel a képeken a feje is igen fura, azon kívül, hogy valami van a hasában, már vizesedéssel is küzd, így azonnal állatorvosnak mutatnám meg és röntgennel zárnám ki a kavicstömődést, mivel a kavics mérete nem jó.
Első ránézésre elhízottnak tűnik piszkosul, de az elhízott állnak nem ilyen a testtartása, és a formája. Állatorvoson kívül jobb tippem nem nagyon van. Azonnali kavicseltávolítás, székletfigyelés, 18-20 fokos víz, mérsékelt táplálék melynek egy része jbl axitáp legyen, és egy nagy akváriumpucolás (aljazkiszívás, 50% vízcsere) és holnap állatorvos, mert ma már nem nagyon fogsz találni.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Köszi a gyors választ! Sajnos hozzáértő állatorvos a környéken sincs, úgyhogy ha akarnám se tudnám elvinni. :( A kaviccsal évek alatt soha semmi gond nem volt. Az szerintem is tény, hogy elhízott, de majd odafigyelek erre is. Az akváriumtisztítást is megejtem a napokban, úgyis időszerű már. Üdv!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.07.04. 20:13-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 » 8 perccel ezelőtt írta:Köszi a gyors választ! Sajnos hozzáértő állatorvos a környéken sincs, úgyhogy ha akarnám se tudnám elvinni. :( A kaviccsal évek alatt soha semmi gond nem volt. Az szerintem is tény, hogy elhízott, de majd odafigyelek erre is. Az akváriumtisztítást is megejtem a napokban, úgyis időszerű már. Üdv!
Nem tudom eldönteni többedszeri olvasatra se, hogy nem akartad, vagy nem értetted az axid állapotánák súlyosságát, amit leírtam. Hiszen írtam, hogy ez nem kövérség. A képen kivehető rajta a kavicsnyelési probléma, hogy nyomja a beleit, ezt cáfolni csak röntgennel tudnád, ez ugye esélytelen, mert nem tudod orvoshoz vinni. Ha nem látnám a képen mögötte a kavics méreteit, akkor is meg tudnám mondani, hogy milyen méretű és formájú kavics van alattuk, ha kisebb lenne az állat, még a színét is meg tudnám mondani. Tipikusan aljzatnyelési hasformája és nem kövérsége van az állatnak. Ha nem teszel semmit azonnal hogy javítsd a helyzetét, lehet ő szerencsétlen nem fogja tudni magának megoldani, hiszen nem néz ki egészségesnek, látszik, hogy baja van.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Most külön tettem, az általad is írt hidegebb vízbe, ahol kavics sincs. Mást még mit tehetek érte?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.07.04. 22:22-kor.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 » 24 perccel ezelőtt írta:Most külön tettem, az általad is írt hidegebb vízbe, ahol kavics sincs. Mást még mit tehetek érte?
Apró májdarabbal megpróbálnám etetni. A lényeg most hogy keveset kapjon többször, hogy ne duguljon el az emésztőrendszere. Elméletben 1-2 nap múlva jönnie kéne kifele a kavicsokból. Most pedig várunk. Ha bármi van, jelentkezz! Egy-két műnövényt, vagy gömbmohát tegyél be azért oda ahol van, hogy otthonosabban érezze magát, és ne feledkezz meg fél órára se a tetőről.
Sendy
shefoners
Fórumozó

Elhúzódó felvizesedés

Hozzászólás Szerző: shefoners »

Sziasztok !

Lenne egy problémám mégpedig az hogy az axim fel van puffadva már több hónapja.. néha jobb néha rosszabb az állapota.
De most megint nagyon rosszul néz ki szegény :(
Rendesen eszik de nem látom hogy ürülék lenne az akváriumban lehet hogy bél elzáródása van.
Kitapogattam a hasát nincs benne kavics és semmi más.. mert egy időben azokat is megette de kiürítette őket már.

Ha valaki tudna mondani valami megoldást az nagy segítség lenne mellékelek egy képet is hogy szerintetek ez nagyon
nagy probléma e. ???

Köszönöm előre is.

http://kepfeltoltes.hu/130704/73547741_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130704/783136501 ... es.hu_.jpg
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.07.05. 00:07-kor.
Maya
Adminisztrátor

Re: Elhúzódó felvizesedés

shefoners » 48 perccel ezelőtt írta:Sziasztok !

Lenne egy problémám mégpedig az hogy az axim fel van puffadva már több hónapja.. néha jobb néha rosszabb az állapota.
Rendesen eszik de nem látom hogy ürülék lenne az akváriumban lehet hogy bél elzáródása van.
Kitapogattam a hasát nincs benne kavics és semmi más.. mert egy időben azokat is megette de kiürítette őket már.

Ha valaki tudna mondani valami megoldást az nagy segítség lenne mellékelek egy képet is hogy szerintetek ez nagyon
nagy probléma e. ???

Köszönöm előre is.

Finom leszek. Több hónapja tart és te csak most gondoltad, hogy baj van? Ez nem felpuffadás (akkor levegő van a gyomorba és belekbe) hanem felvizesedés és annak is nagyon súlyos esete, csodálom, hogy ennyit élt szerencsétlen. Azonnal állatorvos, utána hűtő és a kiírt kezelése. Ha tényleg bélelzáródása van (ami erősen lehetséges) nem reménykednék sokat, állatorvos ennyit tudok mondani. Az is benne van, hogy az apró kavics okozott dugulást ami félvízesedezést, ugyan ez a helyzet az egyel előbbi hozzászólásban(Feldagadás), ugyanaz az eset, csak ez durvább. Kopoltyúja se túl szép, a hasán apró bevérzéseket látok. (piros foltok)
Maya
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Sendy » Tegnap, 22:16 írta:
LeviBoy01 » 24 perccel ezelőtt írta:Most külön tettem, az általad is írt hidegebb vízbe, ahol kavics sincs. Mást még mit tehetek érte?
Apró májdarabbal megpróbálnám etetni. A lényeg most hogy keveset kapjon többször, hogy ne duguljon el az emésztőrendszere. Elméletben 1-2 nap múlva jönnie kéne kifele a kavicsokból. Most pedig várunk. Ha bármi van, jelentkezz! Egy-két műnövényt, vagy gömbmohát tegyél be azért oda ahol van, hogy otthonosabban érezze magát, és ne feledkezz meg fél órára se a tetőről.
Köszi a segítséget! Úgy lesz! Egészen nyugodt volt az éjszaka az új és hideg helyén. Majd ma beteszek hozzá pár növényt. A májat nem szereti, de szúnyoglárvát lehet adok neki. Habár tegnap kaptak, de ő hozzá se nyúlt...
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 » 22 perccel ezelőtt írta:
Sendy » Tegnap, 22:16 írta:
Köszi a segítséget! Úgy lesz! Egészen nyugodt volt az éjszaka az új és hideg helyén. Majd ma beteszek hozzá pár növényt. A májat nem szereti, de szúnyoglárvát lehet adok neki. Habár tegnap kaptak, de ő hozzá se nyúlt...
Kínálgasd, de csak kevéskével, és jbl táppal is kéne, de szolidan, nem diétáztatni kell, csak az kell hogy legyen folyamatosan emésztés, bélmozgás, hogy a kavics kijöjjön és rendeződjön. Remélem rendbe jön!Ha 3-4 nap alatt nem javul semmit, akkor viszont hűtő 1 hétre.
Sendy
shefoners
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: shefoners »

Maya » Ma, 00:14 írta:
shefoners » 48 perccel ezelőtt írta:Sziasztok !

nagy probléma e. ???

Köszönöm előre is.

Finom leszek. Több hónapja tart és te csak most gondoltad, hogy baj van? Ez nem felpuffadás (akkor levegő van a gyomorba és belekbe) hanem felvizesedés és annak is nagyon súlyos esete, csodálom, hogy ennyit élt szerencsétlen. Azonnal állatorvos, utána hűtő és a kiírt kezelése. Ha tényleg bélelzáródása van (ami erősen lehetséges) nem reménykednék sokat, állatorvos ennyit tudok mondani. Az is benne van, hogy az apró kavics okozott dugulást ami félvízesedezést, ugyan ez a helyzet az egyel előbbi hozzászólásban(Feldagadás), ugyanaz az eset, csak ez durvább. Kopoltyúja se túl szép, a hasán apró bevérzéseket látok. (piros foltok)
Köszönöm a választ legalább akkor tisztában vagyok a súlyosságával.. Most lett ennyire rossz a helyzet egy időben jobb volt most megint rosszabb..próbálom gilisztával etetni hátha az kicsit átmozgatja a bélrendszerét és kijön aminek ki kell..
De valaki tudna javasolni egy jó állatorvost ahol meg tudják azonnal röntgenezni ?
Köszönöm.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

shefoners » 1 perccel ezelőtt írta: De valaki tudna javasolni egy jó állatorvost ahol meg tudják azonnal röntgenezni ?
Köszönöm.
Állatorvosra az állatorvosi topikban tudsz ránézni. Mivel várost nem láttam a leírásodban sem a profilodban így nem nagyon tudok azon kívül mást ajánlani mint ami ott szerepel, csak a googlet. Egzotikus szakállatorvos címen futnak azok akik értenek hozzájuk, sima állatorvos semmit nem ért hozzá, ez külön elvégzendő szak az egyetemen. Komárom-Esztergom Megyében Tatán Bálintot tudom ajánlani, BPen könnyebb, ott a SZIE vagy Sátorhelyi magánrendelője is, vagy Grááfék.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Hát az a nagy helyzet az én nagy fehéremmel, hogy láthatóan napról-napra nagyobb/gömbölyűbb lesz. Most konkréten majdnemhogy egy lufira emlékeztet. Megnéztem a hasát, megtapogattam, sőt még át is világítottam egy nagy fényerejű lámpával, de nem találtam benne követ. A szája folyamatosan nyitva van, a hátsó lábai a nagy hasa miatt nem érnek már le az akvárium aljára. Nem tudom, hogy mit tudtok esetleg abból következtetni, de elég gyakran feljön levegőért, néha vergődve, mert a nagy testét alig tudja megmozdítani, olyankor idegesen érkezik a vízfelszínére, olyan sebességgel, hogy szinte kirepül a vízből. Meg sokszor láttam, hogy egymás után 2-3x is feljön levegőért. De sokszor meg csak úgy, lent úszva jó sok buborék jön ki a szájából. A másik aximnak semmi baja nincsen. Az utóbbi jelentkezésem óta visszatettem a nagy fehéret a nagy akváriumba, amit kitisztítottam, van benne friss víz és a kavicsokat is mind kiszedtem. A héten úgy van, hogy tudok szerezni hatalmas köveket/kavicsokat is. Jah, és még annyit vettem észre, hogy amióta vissza tettem az akváriumba a fehéret elkezdett kipirosodni meg talán nőni is a külső kopoltyúja. Ez talán ad valami reményt..
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Még egy kis kiegészítés.. A feneke megnőtt és szét van nyílva egy kicsit. Ez nem tudom, hogy mit jelenthet. :/
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 » 12 perccel ezelőtt írta:Még egy kis kiegészítés.. A feneke megnőtt és szét van nyílva egy kicsit. Ez nem tudom, hogy mit jelenthet. :/
Szerintem mondtam privben, hogy hűtőbe kéne rakni, főleg most hogy meleg van. A feneke szét lehet nyílva mert ott jár már a kavics és bedagad tőle, vagy simán a felvizesedéstől, de az állapota egyre rosszabb. Az hogy egy lámpával átvilágítod... mivel nem gyerek, semmit nem ér, csak külön stresszeled.

A házirendes sorozatosan megsérted, kék felhasználóként illene betartani, kérlek figyel oda, mert minden egyes hozzászólásoddal vétesz ellene.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Nem tudom, miért vagyok "kék" felhasználó. Már elég fenn vagyok itt a fórumon, de mindegy, akkor többet nem írok, nehogy még a végén ki legyek rúgva. Törölheted a többi hozzászólásomat is és bocsánat!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.07.08. 20:18-kor.
Ibrakadabra
Fórumozó

Piros farok

Hozzászólás Szerző: Ibrakadabra »

Sziasztok!
Az egyik axolotlmnak ma delutanra bepirosodott a farka. Ez miert lehet? Mi a teendo?
Maya
Adminisztrátor

Re: Piros farok

Ibrakadabra » 50 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!
Az egyik axolotlmnak ma delutanra bepirosodott a farka. Ez miert lehet? Mi a teendo?
A jelenség teljesen normális, gyakran esett már róla szó. Ha sokat mozog vagy eszik egy jót kitágulnak a vérerek és emiatt tűnik pirosnak, semmi baja.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya » Ma, 00:27 írta:
Ibrakadabra » 50 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!
A jelenség teljesen normális, gyakran esett már róla szó. Ha sokat mozog vagy eszik egy jót kitágulnak a vérerek és emiatt tűnik pirosnak, semmi baja.
Persze azért egy kép jó volna, hogy a Maya által említett eset áll-e fent, vagy valami más, de az esetek 90%-ban ez okozza, a maradékban valamiféle betegség, és az máshogy is néz ki.
Sendy
Ibrakadabra
Fórumozó

Bocsi a kep minosegert ennel jobbat nemtudok csinalni remelem megfelel azert.
Csatolmányok
image.jpg
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ibrakadabra » 2 perccel ezelőtt írta:Bocsi a kep minosegert ennel jobbat nemtudok csinalni remelem megfelel azert.
Kicsit pirosabb mint szokott lenni, Maya talán több ilyet látott, megvárom ő mit mond első körben.
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Sendy » 27 perccel ezelőtt írta:
Ibrakadabra » 2 perccel ezelőtt írta:Bocsi a kep minosegert ennel jobbat nemtudok csinalni remelem megfelel azert.
Kicsit pirosabb mint szokott lenni, Maya talán több ilyet látott, megvárom ő mit mond első körben.
Én azt mondom, hogy ez is normális. Nálam a vaksinak szinte mindig piros a farka, rengeteget mozog, akár hónapokig. Volt már nálunk is ennyire piros. Ami még lehet és rá lehetne nézni, hogy nálam bepirosodtak a túl magas nitrát szinttől, víztesztel nézz rá, de szerintem rendbe van, kopoltyúja is nagyon szép élénk vörös, nem tudom mit csinált éppb de élvezte. :)
(UI: A kavics túl kicsi olvasd át az aljzatos topikot kérlek)
Maya
Ibrakadabra
Fórumozó

Maya » 11 perccel ezelőtt írta:
Sendy » 27 perccel ezelőtt írta:
Én azt mondom, hogy ez is normális. Nálam a vaksinak szinte mindig piros a farka, rengeteget mozog, akár hónapokig. Volt már nálunk is ennyire piros. Ami még lehet és rá lehetne nézni, hogy nálam bepirosodtak a túl magas nitrát szinttől, víztesztel nézz rá, de szerintem rendbe van, kopoltyúja is nagyon szép élénk vörös, nem tudom mit csinált éppb de élvezte. :)
(UI: A kavics túl kicsi olvasd át az aljzatos topikot kérlek)
Tudom a nagyobb kavicsok amiket gyujtottem mar bevannak keszitve csak meg kikell foznom oket. De ha a viz nitrat tartalmaval van gond miert csak az egyik axim farka piros? Ugyanis ketten laknak az akvariumban.
Maya
Adminisztrátor

Ibrakadabra » 3 perccel ezelőtt írta: Tudom a nagyobb kavicsok amiket gyujtottem mar bevannak keszitve csak meg kikell foznom oket. De ha a viz nitrat tartalmaval van gond miert csak az egyik axim farka piros? Ugyanis ketten laknak az akvariumban.
Attól is függ a másik milyen színű. (Ez a nitrátos dolog 1 az 1000ből) Szerintem még mindig csak sokat mozgott. JBL 6in1 tesztel meg lehet nézni a nitrát szintet. Mutatok pár képet, hogy megnyugodj.
Így nézett ki nitrát túltengéskor, kopoltyú elhagyással is jár.
01.24 Nitrátos
01.24 Nitrátos
Így mikor sokat úszik, ennél persze lehet vörösebb, szerintem normális. :)
02.22 Normális
02.22 Normális
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ibrakadabra » 12 perccel ezelőtt írta: Tudom a nagyobb kavicsok amiket gyujtottem mar bevannak keszitve csak meg kikell foznom oket. De ha a viz nitrat tartalmaval van gond miert csak az egyik axim farka piros? Ugyanis ketten laknak az akvariumban.
Különböző tűréshatáruk van és különbözően reagálnak a vízparaméterekre. Tipikus példa, hogy az én tehenem 19-20 fokon szinte alig él, 21 fokon jól érzi magát, 23 foknál már látom hogy melege van, másnak meg 18-26 fokonis ugyanúgy eszik, ugyanannyit mozog az állat. Az miatt is pirosodhat hogy most a nagy melegben, melegebb a vize.
Sendy
niki0611
Fórumozó

Állandóan nyitott furcsa száj

Hozzászólás Szerző: niki0611 »

Szia.
Van egy kb 2 hónapos axim, akinek 2 napja folyton nyitva van a szája. Rendesen eszik, többnyire tubifexet, a vize is jó hőmérsékletű. Nem tudom, hogy fertőzés-e vagy sérülés. Képet sajnos később tudok feltölteni.
Előre is köszi.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Állandóan nyitott furcsa száj

niki0611 » Ma, 14:05 írta:Szia.
Van egy kb 2 hónapos axim, akinek 2 napja folyton nyitva van a szája. Rendesen eszik, többnyire tubifexet, a vize is jó hőmérsékletű. Nem tudom, hogy fertőzés-e vagy sérülés. Képet sajnos később tudok feltölteni.
Előre is köszi.
Mennyire van nyitva? Éppen hogy (1-2 mm), azaz majdnem csukva, vagy 3-4 mm-nyire eléggé nyitva? Kedve, érdeklődése milyen, farka vége nem hajlik be? Feje legszélesebb átmérője, hasa legszélesebb átmérője mekkora? Ha minden rendben akkor nem kell aggódni, de ha egy hétig csinálja, akkor mindenképpen jó lenne fénykép, esetleg ha valakit meg tudsz kérni, mert sajnos még mindig egy kép többet ér itt ezer szónál.
Sendy
niki0611
Fórumozó

Szia.
Sikerült a kép, habár a minősége nem az igazi.
Ma már enni sem akart és olyan a szája mintha valami lenne benne vagy egy darabka lejött volna róla.
Az axim még elég kicsike, másfél centi lehet max a feje, még a kopoltyúi sem az igaziak. A farkát viszont nem behajlítva tartja, hanem többnyire fölfelé.
Remélem tudsz segíteni, mert nekem ötletem sincs és nem is olvastam még ilyenről.
Előre is köszi.
Csatolmányok
DSCF1428[1].JPG
Maya
Adminisztrátor

niki0611 » Ma, 22:25 írta:Szia.
Sikerült a kép, habár a minősége nem az igazi.
Ma már enni sem akart és olyan a szája mintha valami lenne benne vagy egy darabka lejött volna róla.
Az axim még elég kicsike, másfél centi lehet max a feje, még a kopoltyúi sem az igaziak. A farkát viszont nem behajlítva tartja, hanem többnyire fölfelé.
Remélem tudsz segíteni, mert nekem ötletem sincs és nem is olvastam még ilyenről.
Előre is köszi.
A folyamatosan nyitott száj, nem akarlak a kelleténél jobban megijeszteni, de halál előtti utolsó tünet. Esetleg még tudnál egy olyan képet csinálni, ami fölülről van és látszik mekkora a pocakja, milyen húsban van? (Ha az amire gondolok akkor már találkoztunk ezzel a betegséggel...)
Maya
niki0611
Fórumozó

Szia.
Mi lehet ez a betegség? Biztos hogy nem tudok már semmit csinálni? Ez már egyre rosszabb, a szája széle pirosodni is kezdett. Nem akarom, hogy szenvedjen, látom, hogy nincs jól, és úszni sem nagyon akar már. Mit csináljak vele?
Maya
Adminisztrátor

niki0611 » 24 perccel ezelőtt írta:Szia.
Mi lehet ez a betegség? Biztos hogy nem tudok már semmit csinálni? Ez már egyre rosszabb, a szája széle pirosodni is kezdett. Nem akarom, hogy szenvedjen, látom, hogy nincs jól, és úszni sem nagyon akar már. Mit csináljak vele?
Arra kérlek, hogy csinálj róla egy képet fölülről, utána tudjuk mondani a követezőket. Egyenlőre csak annyit tudunk mondani hogy vidd lejjebb a hőmérsékletét, 17-18fokra.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

niki0611 » Ma, 09:23 írta:Szia.
Nem válaszoltál minden kérdésemre, így nem tudok hova nyúlni sajnos.
Sendy
Ibrakadabra
Fórumozó

Sziasztok!pl
Teszteltem a vizet ahogy mondtatok es normalis minden. Az egyik axim farka viszont me mindig voros. Neha csak halvanyan latni neha (pl ma reggel is) pedig nagyon elenken voros. Szerintem ot nem zavarja mert rendesen eszik a kopoltyui szep pirosak es rengetek uszkal fel-ala. Talan tobbet is a kelletenel mert estenkent rajon az 5 perc mint ha megorulne elkezd ide oda uszkalni nagyom gyorsan. Szerintem jol erziagat csak erdekelne hgy miert lehet ez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.07.16. 11:25-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, kérlek figyelj oda erre legközelebb!
Maya
Adminisztrátor

Ibrakadabra » 58 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!pl
Teszteltem a vizet ahogy mondtatok es normalis minden. Az egyik axim farka viszont me mindig voros. Neha csak halvanyan latni neha (pl ma reggel is) pedig nagyon elenken voros. Szerintem ot nem zavarja mert rendesen eszik a kopoltyui szep pirosak es rengetek uszkal fel-ala. Talan tobbet is a kelletenel mert estenkent rajon az 5 perc mint ha megorulne elkezd ide oda uszkalni nagyom gyorsan. Szerintem jol erziagat csak erdekelne hgy miert lehet ez.
Szerintem most írom le közel ezredjére ugyanazt. Semmi probléma azzal, hogy piros a farka. Teljesen normális jelenség ha sokat mozog, állatorvost is megkérdeztem róla (anno SZIE-n Sátorhelyit) csak annyi történik, hogy a vérerek kitágulnak és a vékony/átlátszó bőrön át látjuk őket.(Ha futsz neked is gyorsabban pumpálja szíved a vért) Kopoltyúval is ugyanez történik evés vagy mozgás után, attól lesz szép piros. Szerintem még most éli kamaszkorát azért ilyen aktív, de amit felnőnek lelassulnak majd és alig úsznak.
Maya
Válasz küldése