Kicsit hosszú lesz, de ezt tőlem megszokhattátok. Várnék visszajelzést majd, hogy egyértelmű voltam-e, sikerült-e letisztázni SzySza részéről a dolgokat.Maya írta:Kiegészíteném annyival, hogy a tenyésztő azt vallja 10literenként kell 2evőkanálnyi só. Én elkezdeném az ő bőrét csiszolópapírral dörzsölni...
Kezdem a metilénnel:
Metilénkék a legenyhébb és legártatlanabb gombásodás ellen való szer. Mivel mint írtam, ez a legenyhébb, így nagyon sokan totálisan hatástalan vacaknak tartják. A bolti metilén minősége (ha a kis szemcseppentőset veszed, és nem valami márkásabbat) változó. Hol sokkal sokkal hígabb, hol töményebb. Jó volna tudni, hogy a tenyésztő milyen töménységűt szerez be laborba, de kétlem hogy hígabbat, mint a bolti, mert annak nincs értelme és nem is hatna semmit. Nekem azért van laboros, mert orvosi szakkönyvi töménységűt tudok belőle kikeverni, amit az boltiból kizárt.
A metilénkék használatáról: tapasztalat szerint csak akkor hatásos, ha közvetlenül a gombára csepegtetjük, ha a vízbe, akkor csak a jó szerencsén és az állat immunrendszerén múlik, hogy mi történik. Az orvosi metilénoldat 4mg metilénkék 1 liter vízhez. Ebben az állatot ha jól rémlik 24 óráig kéne áztatni. Nos kipróbáltam: 2 mg/literig jutottam el fokozatos metilénadagolással és közel 7 óra múlva vettem ki az állatokat ugyanis nulla reakciót mutattak. Semmire se reagáltak a vízben (mozgás, bökdösés, kézbe vétel, kopoltyúbizergálás, és látszólag nem is lélegeztek), ellenben még az orrlyukaik belülről is csont kékek voltak. A gomba túlélte. Már a 2 mg/literes oldat is annyira tömény hogy nagyon erős fénnyel kellett megvilágítanom az állatokat, hogy lássam a vízben, pedig 5 literben voltak, akváriumban, de nem láttam szinte át rajta. Tehát így az orvosi módszert nem erőltetném, az állatok sokkot kapnak, a gomba éli világát tovább. Hozzáteszem, hogy a bolti metilén ráírt mennyiséget ennyi vízbe csepegtetve ég és föld volt a különbség. Az orvosi sokkal töményebb volt. Ellenben ha 1-4 mg/ml-es metilénből egy-két cseppet a gombára csöppentünk akár 2-5 órával később megszűnhet a gombásodás. Ezzel a módszerrel olyan axikat sikerült itt a fórumon megmenteni akikre amúgy biztosan a halál várt volna, az is csoda hogy életben maradtak. Nem annyira, de elég durva eset az is ami nálam történt nem olyan rég.
Igen ez egy normál üdítős kupak, azok meg a gombák, és ezek csak a nagyok, volt még harmad ekkorából még egy ekkora csokor.
A teljes cikk első hozzászólása: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=9#p2593
Sajnálom hogy az állatot nem fényképeztem le hogy milyen állapotban volt, de nem volt lelkierőm, annyi ilyen esetet dokumentáltam már, hogy féltem ezek lennének az utolsó fényképei, mert ebbe belehal.
Állatorvosunk rábólintott erre az eljárásra, és mivel ő is látta hatásosságát, már nem gondolja a metilénről, hogy hatástalan szer.
A lényeg lényege: a metilénből hogy tényleg hasson olyan töménységű oldat kell, amit maga az állat már nem visel jól. Ha a gombára közvetlenül csepegtetünk tömény metilént akkor a gomba sokkot kap és le tud válni az állatról. A metilén arra jó, hogy az erős gombát leválassza a bőrről, amit ki tudunk pecázni a vízből, és arra, hogy kezdődő, vagy már gyógyuló gombásodásnál az apró gombafonalakat megölje az állaton, mert a metilén csak a gombával lép reakcióba. Ha kék marad, akkor gomba, így egyben teszteled és már kezeled is. De megkékíteni csak akkor tudod, ha közvetlenül oda cseppentesz. Metilénes vízben áztatva nem kékül be a gomba. A bolti metilének hígítás nélkül alkalmasak ezen kezelésre.
Mivel a metilén egy vegyszer, így fölösen nem szabad vele terhelni a vizet, mert amire szeretnénk úgy se fog hatni, az állatnak nem árt, de nem is használ, így axik esetén mindig a lehető legvegyszermentesebb vizet kell biztosítani.
Metilén zárószó: a leírtak hiteles tapasztalatok, és állatorvosunknak sem volt kifogása a módosított metilénkezelési eljárásom ellen, csak elismerte, hogy igen, ez hat a képes és látható bizonyítékok szerint. Ennél több érvelést ne várjatok tőlem, mert nem tudok adni.
Só:
Sose használtam, nem tudtak róla meggyőzni, így tapasztalatom nincs. Liquid amerikai tenyésztők tanácsára ha jól tudom használja, de valami 50 literre egy csapott evőkanál nem jódozott sót használ, és nem volt még a sónak betudható problémája.
Kiegészítés:
Megkérdeztem Liquidet, aki sóz:
83 literbe két evőkanál sót tesz (nem csapott és nem púpos, valahol a kettő között) teljes akváriumpucoláskor, és működő akváriumba 2-3 havonta egy evőkanálnyit.
Amiket én olvastam, hallottam és rá a kontráim.
Állítás:Állítólag élőbbé varázsolja a vizet, mert a csapvízben nincs meg minden ásványi anyag.
Kontra:A konyhasóban leginkább csak nátriumklorid van, ami mellette van, az csak laborkísérletekben számít, élővilágnál nem.
Állítás: Megállítja, megelőzi a gombásodást.
Kontra: Persze, a só elég sok mindent megakadályoz, nem véletlenül lehet sóban sok mindent tartósítani, mert szinte semmi sem éli túl :) A sós vízben levő állatok bizonyítottan kevesebbet lesznek gombásak, de beszélni nem tudnak, hogy jól is érzik-e magukat.
Állítás: Használj axihoz is sót, jó az.
Kontra: Egzotikus állatorvos: tilos.
Állítás: A hagyományos sófürdők erős gombásodásnál nem használnak, ezért 3-5szörös vagy még több sóval telített oldatba mártják az állatokat, hosszabb, rövidebb időre. Lásd neten van sokféle ilyen tipp és leírás, nem szemezgetnék részletekkel.
Kontra: Alátámasztom, ahogy metilén esetén is csak a közvetlen kezelés hat a gombára, így az alapból enyhe ártalmatlannak mondható sós víz semmit nem ér. De az ilyen erős sóoldatokban nem egy hal halt már meg, és nem véletlenül akarnak szerencsétlenek kiugrálni, meg vérzik a kopoltyújuk, mert marja az oldat. Nekem ezek a leírások elegek voltak, hogy soha ne használjak erős sóoldatot. Egyik helyen írta valami állatorvos, hogy vagy az állatot vagy a gombát öli meg az erős só oldat, és hogy ez állatkínzás kategória, ezért ő ezt elítéli, vannak más gombaellenes lehetőségek, amik kevésbé fájdalmasak az állatnak.
Ezekből mindenki eldöntheti saját magának hogy akar-e sót használni vagy sem. A személyes véleményem, hogy Liquid által használt mennyiség valószínűleg nem árt, és nem is zavarja az állatokat, de nem is biztos hogy megvéd a gombásodástól, vagy hogy meggyógyítja a már kialakult gombásodást. Ha valakinek van ezzel tapasztalata, szívesen várjuk a fórumon.
Gombásodás megelőzésére és enyhe kezdődő gombásodás kezelésére a legállatbarátabb eljárás: a pH levitele 6,8-ra. 8 felett a gomba virul, viszont 6,5-6,8-nál magától elpusztul a vízben. Teszteltem itthon gombát lúgosabb 9pH és savasabb 6pH vízben. A savasabb vízben igen hamar szétfoszlott, mállott a vízben, míg a lúgosban kivirágzott. Ha olyan gombásodásod van amit 50 literbe 1 cs. evőkanál só, vagy a bolti metilén ráírt használata megakadályoz, akkor az nem volt erős, agresszív gombásodás és egy pH csökkentés szinte biztosan magától meggyógyította volna. 7,5 alatti pH-n még volt példa klasszikus gombásodásra a fórumon emlékeim szerint. Akinek gombásodott mind felette volt, de inkább 8 feletti.
Szóval ha kicsinyeim lennének, vagy petéim, akkor tuti 6,5-6,8-as vízben tartanám őket, a gombásodást megelőzvén, majd ahogy telnek a hetek a kis axik növekedésében, emelném a pH-t 7,5re fokozatosan, mert ennyi nagyjából a normál csapvíz pH-ja az országban. Mire eladhatóak lesznek és önállóak, addigra legyen meg az átlag pH hogy ne érje őket csapásként amikor hazaviszik, de amíg sebezhetők és gombásodásra hajlamosabbak, addig 6,8-as vizet adnék nekik. Az axik amúgy is jobban torelálják a savasabb mint a lúgosabb vizeket, a gombákkal ellentétben.
A tenyésztő által leírtakra nem nagyon szeretnék reagálni, vitát szítani, mert amiket állít eléggé hiányosak egy teljes kép kialakulásához, és így nem tudok rá rendesen reagálni. Tenyésztéssel, és sóval nincs tapasztalatom, így csak véleményezek. Azt könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a sós, metilénes vízzel azért kisebb az elhullás, mert a gyengék nem bírják, ők meghalnak, de tutira nem tudnak begombásodni. Mert ha valaki begombásodik akkor az ott robbanthatja a vízflórát és lehet hogy a kicsiken is pillanatok alatt megtelepszik a gomba és megöli őket. De nem volt egyértelmű a leírásából hogy gombában haltak-e meg a kicsik anno neki mindig. Mert ha igen, akkor van más módszer is. Mivel azt írja, hogy azonnal penészednének, akkor könnyen előfordulhat, hogy a vize nem megfelelő pH-jú, azonnal meg tud telepedni a gomba és gyilkolni, ezt próbálja a helytelen metilén és brutális sómennyiséggel kompenzálni. Mivel itt a fórumon többeknek voltak kicsinyei és volt elhullás, de az nem gombában, így külön érdekes amit írt, pedig ő tapasztalt tenyésztő, tehát nála kéne inkább kevesebb gombásodásnak lenni. A sóra viszont nem tudok mit mondani, sem a mennyiségre azon kívül hogy csoda hogy bármi is túléli hosszú távon, mert ilyen sóoldatokban 5-15 perces fürdőket szoktak alkalmazni. A meghalt kicsiken kéne boncolást végezni, akkor egyből kiderülne mik okoznak korai sorozatos elhullást és tudnánk ellene tenni is. Ekkor a megelőzés is egyszerűbb lenne, nem pedig ez az átkozott sötétben matatás. Mielőtt valaki szól... igen, van aki ilyen boncolásokat végez, és nagyon hasznosak tudnak lenni, én is azért boncoltattam a nagyjaimat, mikor nem tudtuk, miben haltak meg, és ez az infó később igen hasznos volt itt a fórumon is. De mivel nekem nem voltak kicsinyeim, nem ilyen ilyen elhalásom, így sajnos boncoltatni sem tudtam.
Zárszó:
Az akvarisztika egy nagyon bonyolult dolog. Az eladók, tenyésztők nagy része olyanok mint a javasasszonyok tele tévhitekkel és babonákon alapuló eljárásokkal, amiket terjesztenek mint a kolerát. Egymásról egymásra terjesztik az igét ami mint a mondák, szépen lassan torzulnak. Nagyon kevés állatorvos vagy szakképzett tenyésztő van aki tényleg értékes akvarisztikában, amiket hallottam, olvastam, illetve saját állatorvosunk véleménye és tapasztalata teljesen ellentmond a javasasszonyokéval. Példák: állatorvos: sót ne, javasasszony: naná, "hempergesd bele, jó az neki" (persze ha utána ki is sütöd) , állatorvos: ilyen bolti löttyöket ne, javasasszony: mennyé vegyé malachitzöldet (külön téma ez a lötty és igen volt hogy javasasszony szintű orvos írta fel és halált is okozott, mert nem tudta, hogy axiknál mérgezően hathat, pedig neten olvasható ez az infó). Pontosan ezek miatt van ez a fórum, mi itt igyekszünk mindent letisztázni és olyan tanácsokat adni amik mind orvosilag mint tapasztalatilag alá vannak támasztva, és működnek. Nyitottak vagyunk bármire, új eljárásokra, tapasztalatokra, de minden esetben a dolgok mélyére ásunk.
Némi elgondolkodtatónak a fentiekhez úgy általánosságban egy emberi esetet hoznék fel: gyomorfekélyt arzénnal kezeltek régen, mert jó volt rá, az más kérdés hogy idővel halálos volt, és folyamatosan mérgezte a pácienst.