Máshova nem sorolható egészségügyi problémák

Moderátor: Axolotl moderátor

Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: Pöttyök, puffadás, furcsa széklet

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Krisztinka írta:Sziasztok!

Kezdők vagyunk,nem tudom hova sorolhatóak a problémáink.1 hónapja van meg az Axink 12cm hosszú,rendesen előkészítettük az akváriumot mielőtt haza hoztuk.Élő növényeket vettünk amik nem nagyon bírták a bevetést.Másodszor is vettünk de az sem bizonyult jobbnak,ezért művirágra cseréltük.4-5 nappal ezelőtt fehér pöttyök jelentek meg rajta kb. 2 nap múlva 4-5 egészen pici(szinte alig látható) piros is.A mai nap elég fura székletnek tűnő nyálkás valami volt a "fenekén" ami szerintem fel is van duzzadva.Maga az Axi is fel van puffadva.Néha úgy tűnik mintha nyújtózkodna.Lehet hogy fáj a hasa?A kopoltyújával még nem látok problémát.Hetente cseréljük részlegesen a vízét,ami 22 fokos.Az evéssel eddig nem volt problémánk evett halat,csirke husit,májat.
Fogalmam sincs mi lehet a probléma.Remélem tudtok tanácsot adni.Nagyon aggódunk érte.
Előre is köszönöm!

Krisztinka
Szia!

A nyálkás székletszerűséget el kéne vinni az állattal együtt egy hozzáértő állatorvoshoz. Nem írtad meg és a profilodban sem töltötted ki hogy hol laksz, így tanácsolni orvost nem tudok, lehet úgy se, de így végképp nem :)
Jó volna kép az axiról, látni mennyire van megduzzadva, felpuffadva, hogy mennyire gázos a helyzet. A leírtak alapján erősen kinéz a hűtőzés.
Gondot okozhat pl az apró kavics amiből bezabálhatott, és akkor kövérebbek, fájhat a hasuk, bele is halhatnak.
A víz jobb volna ha inkább 20-21 fokos lenne.
Tehát jó volna valami kép, és jó volna ha orvosnak megmutatnátok, ha az nem akkor a kép és még jó pár kérdés után valszeg hűtő.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Krisztinka
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Krisztinka »

Szia!

Csatolok néhány képet hogy jobban szemre tudd vételezni.Mára a kopoltyúja is érdekes lett.Evésre van ingere mert látszik de nem evett tegnap sem és ma sem még.Mi Németországban élünk az itt lévő Fressnapfban vettünk mindent.Ott adták a két folyadékot ami
teljes és részleges vízcserénél is alkalmazandó.Ez a két termék a JBL Denitrol akvárium-Starter és a JBL Biotopol ebbe Aloe Vera, B-komplex vitamin van ami állítólag stresszoldó!? Nem tudom hogy ismered-e ezt a két szert,Magyarországon lehet-e venni?
Köszönöm a segítséget!

Krisztinka
PB250571.JPG
PB250572.JPG
PB250573.JPG
PB250570.JPG
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.11.27. 08:44-kor.
Ok: Legközelebb írj témacímet légyszi a házirendnek megfelelően!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Krisztinka írta:Szia!

Csatolok néhány képet hogy jobban szemre tudd vételezni.Mára a kopoltyúja is érdekes lett.Evésre van ingere mert látszik de nem evett tegnap sem és ma sem még.Mi Németországban élünk az itt lévő Fressnapfban vettünk mindent.Ott adták a két folyadékot ami
teljes és részleges vízcserénél is alkalmazandó.Ez a két termék a JBL Denitrol akvárium-Starter és a JBL Biotopol ebbe Aloe Vera, B-komplex vitamin van ami állítólag stresszoldó!? Nem tudom hogy ismered-e ezt a két szert,Magyarországon lehet-e venni?
Köszönöm a segítséget!

Krisztinka
Szia!

Holnap állatorvos, addig meg állatot a hűtőbe, de a legjobb az lenne ha 14-15 fokon lenne holnapig, míg orvoshoz kerül! Nagyon rosszul néz ki, olyan mintha valami eltömítette volna a végbelét és szegény be lenne már nagyon dagadva, püffedve. A kavics amiben tartva van, az elméletbe helyt állhat, de röntgen tudja csak megmondani, hogy tényleg kavics okozta tömődés. A fórumon több helyen szerepel, hogy semmilyen vízelőkészítőt nem szoktunk használni, mert vagy nem használ, vagy ront a helyzeten egy érzékenyebb axinál.
A kopoltyúnál pedig gombásodás van, azonnali metilénkék kezelést kell alkalmazni, amit a gombásodásnál elég alapos leírásban megtalálsz, hogy kell használni. Másra ne hallgass, akármit mondanak. Ha jól látom, akkor már be is van gyulladva a kopoltyúnyulvány, ez nagyon veszélyes, főleg ha tovább terjed, halálos is lehet, de a fenekén levő gyulladás miatt jobban aggódom.
Ha sehogy se tudod holnap orvoshoz vinni akkor 7 fok hűtő azonnal, addig amíg orvoshoz nem kerül.
Hűtés, metilén, állatorvos.
Sendy
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Krisztinka
Fórumozó

Köszönöm a tanácsot,már be is tettük a hűtőbe.Holnap visszük a dokihoz és veszek metilénkéket is.
Remélem meggyógyul.Majd írok mi történt a dokinál.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.11.27. 08:45-kor.
Ok: Legközelebb írj témacímet légyszi a házirendnek megfelelően!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Krisztinka írta:Köszönöm a tanácsot,már be is tettük a hűtőbe.Holnap visszük a dokihoz és veszek metilénkéket is.
Remélem meggyógyul.Majd írok mi történt a dokinál.
A doki előtt fokozatosan kéne a vizét melegíteni, és igyekezni, hogy 15 foknál ne melegedjen jobban vissza a regenerációs folyamat miatt, amíg nincs diagnózis. Igaz nem jó így fél-egy napra lehűteni, de a gomba 22 fokon nagyon tud terjedni, 7-10 fokon már kevésbé. A duzzadásnak is jobb ha hűtve van szegény, a többit majd a doki eldönti, mert gyógyszerezve, lehet, hogy nem lehet hűtőzni, akkor viszont az akváriumvizet kéne 18-20fokra belőni. Ha doki azt mondja hogy melegíteni kell, akkor keress másikat. A melegítéssel megölnéd.
Sendy
Krisztinka
Fórumozó

Szia!

Ma reggelre leesett az a kis "gombóc" a kopoltyújáról és volt egy kevés széklete is.Sajnos nem tudunk neki 6 foknál melegebbet csinálni.Gondolom a dokit mindenképp javaslod!? (ezek ellenére is) :|
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ma reggelre leesett az a kis "gombóc" a kopoltyújáról és volt egy kevés széklete is.Sajnos nem tudunk neki 6 foknál melegebbet csinálni.Gondolom a dokit mindenképp javaslod!? (ezek ellenére is) :|
A gomba jó ha levált. A 6 fok jó, de ha a duzzanat nem megy lejjebb míg indulnál orvosig, akkor mindenképpen orvoshoz vinném. De legalább felvenném vele a kapcsolatot (telefon, e-mail, fénykép).
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Majd írd meg légyszi a fejleményeket!
Sendy
Krisztinka
Fórumozó

Piros pöttyök,puffadás,furcsa széklet

Szia!

Bocsi,hogy nem írtam eddig de csak mára kaptunk időpontot.Nehezebb volt mint gondoltam.Nos az itteni Doki azt rendelte el hogy sós fürdő naponta 10-15 percig.(1 liter vízhez 1 kávés kanállal) adjunk neki enni.Vigyünk székletmintát vizsgálatra.1 hét múlva konzultálunk feltéve ha addig nem lesz valami probléma. :|Eddig 1 hetet volt a hűtőben,az orvos nem rajongott érte. Remélem nem!Azt nem kérdeztem meg hogy csak hagyományos vagy jódozott só is jó!?

Krisztinka
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Piros pöttyök,puffadás,furcsa széklet

Hozzászólás Szerző: Maya »

Bocsi,hogy nem írtam eddig de csak mára kaptunk időpontot.Nehezebb volt mint gondoltam.Nos az itteni Doki azt rendelte el hogy sós fürdő naponta 10-15 percig.(1 liter vízhez 1 kávés kanállal) adjunk neki enni.Vigyünk székletmintát vizsgálatra.1 hét múlva konzultálunk feltéve ha addig nem lesz valami probléma. :|Eddig 1 hetet volt a hűtőben,az orvos nem rajongott érte. Remélem nem!Azt nem kérdeztem meg hogy csak hagyományos vagy jódozott só is jó!?

Krisztinka
Csakis jódmentes só! Igazából gombásodásra szokták használni a sófürdőt, aztán ki tudja még mire jó. De ha már levált a gomba és nem tért vissza, szerintem felesleges.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Krisztinka
Szia!

Orvosok nem rajonganak a hűtőzésért, de sokszor ez hatásosabb mint amit kezdeni tudnak vele. A sós fürdő ellen az én orvosom biztosan nagyon erősen ágálna, főleg ilyen brutális töménységben. Én biztosan nem tenném, ekkora sómennyiség el sem tudom képzelni mit csinál az állattal... olvastam ilyesmi gombakezelési technikát halaknál, de elég komoly fájdalmat okozott náluk, és kopoltyúproblémákat, mert azt is megmarja, és emlékeim szerint 5 percet írtak annál a kúránál. Szóval 15 perc egy ilyen érzékeny állatnál.... én a helyedben, utánaolvasnék neten, esetleg más orvost megkérdeznék mindenképpen. Azt tudom, hogy én orvosom mondta, hogy sót ne, és ha már mindenképpen ragaszkodom a sóhoz valamiért, akkor is szigorúan tilos a jódozott, mert a jódtól a kopoltyúk elhalhatnak véglegesen.
Ahelyett hogy a pöttyöknél bőrmintát vett volna és megnézte volna... no mindegy... nem én vagyok az orvos.
Hát a döntés rajtad áll, én azt írtam le amit én tennék, amit én tudok, de ugye nem vagyok állatorvos, nem vagyok hűdenagy szakértő ez az amaz... sajnos az axikezelés eléggé okkult tudomány és még mindig eléggé ráolvasásos jellegű. Pl van valami lötty ami a bélflórát rakja rendben az állatban, lehet hogy azt is be lehetett volna vetni, vagy antibiotikum... helyette só.... hááát nem tudom...
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Kidudorodó piros csík

3napja vettem észre először a nagy vadasom farka végén van egy mindkét oldalon kidudorodó piros csík, nem néz ki túl jól, de míg nem növekszik nem aggódom miatta. Nincs ötletetek, hogy mi lehet? Gombának nem mondanám, épp most gombás a kopoltyúja a képeken látni is és nem az a fajta. Azt se látom rajta, hogy zavarná, remélem semmi súlyos.
Csatolmányok
PICT0002.JPG
PICT0015.JPG
PICT0016.JPG
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Kidudorodó piros csík

Maya írta:3napja vettem észre először a nagy vadasom farka végén van egy mindkét oldalon kidudorodó piros csík, nem néz ki túl jól, de míg nem növekszik nem aggódom miatta. Nincs ötletetek, hogy mi lehet? Gombának nem mondanám, épp most gombás a kopoltyúja a képeken látni is és nem az a fajta. Azt se látom rajta, hogy zavarná, remélem semmi súlyos.
Sajnos tippem sincs mi lehet...azért még gondolkodom, mert ma eléggé leharcolt vagyok agyilag.
Sendy
Krisztinka
Fórumozó

Sziasztok.

Hát sajnos nincs jól a mi Axink...sőt sokkal több rajta a piros pötty.A sófürdő kérdését elvetettük.Tegnap voltunk harmadszor a Dokinál csak találgat mi lehet a baja.Először kapott gyógyszert és parafinolajat,elvileg attól jobban kellett volna lennie..hát nem így lett tegnap kapott 1 injekcíót és másik gyógyszert(antimykrotikumot) :| .A székletében vagyis ami kijött belőle nem talált semmi parazitát,semmi problémát.Sajnos nincs más doki aki foglalkozna vele :(
De nagyon nagyon fel van puffadva.Enni nem akar,nem is érdekli a kaja.
Fogalmam sincs mit tudok még tenni! Látom hogy szenved megszakad a szívem érte!
Próbáljam meg megint a hűtőzést?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.12.11. 12:10-kor.
Ok: Mondatvégi jelekből légy szíves ne csinálj sorozatot. Köszönöm! A mostaniakat javítottam.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Krisztinka írta:Sziasztok.

Hát sajnos nincs jól a mi Axink...sőt sokkal több rajta a piros pötty.A sófürdő kérdését elvetettük.Tegnap voltunk harmadszor a Dokinál csak találgat mi lehet a baja.Először kapott gyógyszert és parafinolajat,elvileg attól jobban kellett volna lennie..hát nem így lett tegnap kapott 1 injekcíót és másik gyógyszert(antimykrotikumot) :| .A székletében vagyis ami kijött belőle nem talált semmi parazitát,semmi problémát.Sajnos nincs más doki aki foglalkozna vele :(
De nagyon nagyon fel van puffadva.Enni nem akar,nem is érdekli a kaja.
Fogalmam sincs mit tudok még tenni! Látom hogy szenved megszakad a szívem érte!
Próbáljam meg megint a hűtőzést?
Röntgent nem csinált? Miért nem? Az alap lenne...
Amit én tennék: hűtő 2 hétre 7 fokon, vagy ha jobban lesz a 2 hét alatt, akkor konzultáció után újraértékelni, hogy kellenek-e a fent mararadó napok, vagy kell-e hosszítani a 2 heten?
http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=111 ezt fusd át még egyszer légyszi, hogy minden jól menjen.
Jó volna kép az állatról, körbefényképezve, hogy mennyire súlyos a helyzet, vagy nem szúrunk-e ki valami más degenerativitást, ami ezt okozhatja.
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Piros pöttyök..... valami mintha derengene, hogy valaki valami nem axinak valóval etette az axit, és kipöttyösödött, de az magától elmúlt utána. De ez még a régi fórumon volt. Annyit tudok még tenni, hogy rákérdezek az állatorvosomnál, van-e valami jó tippje.
Sendy
Krisztinka
Fórumozó

Szia.

Sajnos rossz hírem van,sajnos ma délután meghalt szegény! :$ Ma már nem tudom elérni a Dokit ,de reggel felhívom és megkérem nézze meg mi volt a probléma.Amint többet tudok leírom hogy talán másnak a hasznára válik a mi szerencsétlenségünk.
Köszönöm szépen a tanácsokat!

Krisztinka
Monique
Mániákus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Monique »

Krisztinka írta:Szia.

Sajnos rossz hírem van,sajnos ma délután meghalt szegény! :$ Ma már nem tudom elérni a Dokit ,de reggel felhívom és megkérem nézze meg mi volt a probléma.Amint többet tudok leírom hogy talán másnak a hasznára válik a mi szerencsétlenségünk.
Köszönöm szépen a tanácsokat!

Krisztinka
Részvétem :(
Ági
mini_dio
Újonc

Axolotl szem betegsége

Hozzászólás Szerző: mini_dio »

Sziasztok!

Pár éve tartok koxikat, de a fórumon még új vagyok... 2 majdnem 20 centis, vadas színű, elég virgonc állatkákkal büszkélkedhetem...Eddig nem volt velük semmi nagyobb probléma csak kavics lenyelés mindkettőnél és az egyiknél volt valami bacis hólyagunk is egy hétig kb. 1 éve, de azóta helyre jöttek a maguk regenerálós módjukon (persze kaptak gyógyszert meg minden jót :) ) Most viszont olyan problémával fordulok hozzátok amivel még nem találkoztam és máshol sem találtam rá megoldást... az a helyzet h "látszólag" vak lett az egyik és a másik is kezd... azért tettem idézőjelbe mert amikor az akváriumhoz hajolok akkor olyan mintha rám nézne de nem tudom biztosan, hogy tényleg engem lát /már amennyire látnak/ vagy csak a közelségemet érzi a víz rezgése miatt... Maga a szemkörnyéke sértetlen, se duzzanat, se bőr elváltozás... egyedül a pupillák színe ami megváltozott, nem az a szép mély fekete, hanem tükröződő mint nálunk a glaukómánál és a szürke hályognál... lehetséges, hogy az lenne? De tudtommal az nem fertőző... Pár hónapja (max 2-3) a víz felett félcentivel, a szűrőnél lárvákra lettem figyelmes amit el is távolítottam és rendre ki is takarítottam az akváriumot... az is eszembe jutott, hogy talán azoktól kaptak el valamit... de karácsonykor még nem volt semmi bajuk. Azóta semmi nem változtattam, ugyan onnan és ugyan azt a kaját, vitaminokat és fertőtlenítőt kapják mint az elmúlt években... Nagyon aggódom értük, szeretném megelőzni, hogy a másik is elveszítse a csöpp egyszem épp pislogóját... Remélem van valami ötletetek!
Szép napot!
Maya
Adminisztrátor

Re: Axolotl szem betegsége

mini_dio írta:Sziasztok!

Pár éve tartok koxikat, de a fórumon még új vagyok...
Szép napot!
Én erre azt mondom, hogy a napokban ugyanezt nézegettem, egyik vadasom szeme se tükröződik, úgy néz ki mintha hályog lenne rajta, de őszintén egy év után veszem észre hogy teljesen vak, annyira meghökkentő mivel nem látszik rajta egyáltalán. Egyébként egy vak axi is ugyanannyit tud mint az egészséges társai. Az axik főként a szaglásukra támaszkodnak és a látásuk alapból nagyon rossz, emiatt nem kell aggódni, csak ha nagy, duzzadt, váladékos lesz. (Nagyon látszik, hogy valami nincs rendben)
Maya
PBorsó
Megrögzött fórumozó

Nem tudom betegség-e egyáltalán

Hozzászólás Szerző: PBorsó »

sziasztok!
Ma ahogy nézegettem a picijeinket, látom, hogy Mordin jobb mellső lábának alján világosabb a bőr (mindkét hátsó lábán is láttam ezt). Nem tudom, hogy ez normális-e, mindenesetre lefényképeztem, ahogy tudtam. Látott már valaki ilyet? Tippek, hogy mi lehet? Vagy csak nő, és ezért?
Semmi egyéb tünete nincs, eszik, aktív, mint szokott.
Csatolmányok
P8130487.JPG
Maya
Adminisztrátor

Re: Nem tudom betegség-e egyáltalán

PBorsó írta:sziasztok!
Ma ahogy nézegettem a picijeinket, látom, hogy Mordin jobb mellső lábának alján világosabb a bőr (mindkét hátsó lábán is láttam ezt). Nem tudom, hogy ez normális-e, mindenesetre lefényképeztem, ahogy tudtam. Látott már valaki ilyet? Tippek, hogy mi lehet? Vagy csak nő, és ezért?
Pigmentáció. :) Az enyémek álladóan színt váltanak, a kicsi mutatványa a beszürkülés stressz hatására. Nem kell aggódni, nem néz ki bőrgombának. :)
Maya
PBorsó
Megrögzött fórumozó

Re: Nem tudom betegség-e egyáltalán

Hozzászólás Szerző: PBorsó »

Maya írta:
PBorsó írta:sziasztok!
Pigmentáció. :) Az enyémek álladóan színt váltanak, a kicsi mutatványa a beszürkülés stressz hatására. Nem kell aggódni, nem néz ki bőrgombának. :)
Köszi, annak én sem gondoltam. Attól féltem csak, hogy valami ritka kór :O , de akkor remélem neked van igazad :)
Dzsó
Fórumozó

Lent maradás és kedvtelen

Hozzászólás Szerző: Dzsó »

Sziasztok!
2 hete vettem az aximat, és kicsit aggódom miatta mert nagyon nem mozog már lassan 1 napja ugyan abba a kis sarokba van még csak be se megy a búvó helyére, enni eszik guppival etettem csak olyan kis élettelen még csak levegőért sincs nagyon kedve felmenni .Esetleg magányos? Vennék mellé egy másik csak ahhoz nincs jelenleg elég nagy akváriumom. Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Kép
Maya
Adminisztrátor

Re: Lent maradás és kedvtelen

Dzsó írta:Sziasztok!
2 hete vettem az aximat, és kicsit aggódom miatta mert nagyon nem mozog már lassan 1 napja ugyan abba a kis sarokba van még csak be se megy a búvó helyére, enni eszik guppival etettem csak olyan kis élettelen még csak levegőért sincs nagyon kedve felmenni .Esetleg magányos? Vennék mellé egy másik csak ahhoz nincs jelenleg elég nagy akváriumom. Kép

Kép
Ahogy látom ő már egy felnőtt példány, felnőttnek elég inaktívak, egész nap gubbasztanak ez náluk normális. Ha van elég oxigén a vízbe, akkor nem is szoktak felmenni plusz levegőért. Kicsit vékonyka, emelni kéne az ételadagját. Vannak olyan axik akik elvannak egyedül, de van amelyik nem, ha ahonnét hoztad ő egyfolytában a társaival volt, lehetséges hogy most depressziós.
Maya
Dzsó
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Dzsó »

Maya írta:

Ahogy látom ő már egy felnőtt példány, felnőttnek elég inaktívak, egész nap gubbasztanak ez náluk normális. Ha van elég oxigén a vízbe, akkor nem is szoktak felmenni plusz levegőért. Kicsit vékonyka, emelni kéne az ételadagját. Vannak olyan axik akik elvannak egyedül, de van amelyik nem, ha ahonnét hoztad ő egyfolytában a társaival volt, lehetséges hogy most depressziós.
Igen ahonnan hoztam ott sokan voltak egy rakáson, akkor majd hozok mellé egy társat. Nem is tudtam h ő már felnőttnek számít ezért nem törődtem azzal hogy ilyen vékony köszönöm szépen majd akkor több ételt kap.
Maya
Adminisztrátor

Dzsó írta:
Maya írta:

Igen ahonnan hoztam ott sokan voltak egy rakáson, akkor majd hozok mellé egy társat. Nem is tudtam h ő már felnőttnek számít ezért nem törődtem azzal hogy ilyen vékony köszönöm szépen majd akkor több ételt kap.
Így képről azt mondom, hogy már egy éves, ha nem akkor is min. 10 hónapos.
Maya
tamascsak
Fórumozó

Kedvetlenség

Hozzászólás Szerző: tamascsak »

Sziasztok! Az normális, hogy 3-4hónapos axink mozdulatlanul van már majdnem félnapja?:) azon a helyen ahova a kajáját szokta apni. Lehet buta kérdés de számunkra furcsa.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.04. 19:47-kor.
Ok: Kérlek a megfelelő topikba írd a hozzászólásodat és használj témacímet!
Maya
Adminisztrátor

Re: Kedvetlenség

tamascsak írta:Sziasztok! Az normális, hogy 3-4hónapos axink mozdulatlanul van már majdnem félnapja?:) azon a helyen ahova a kajáját szokta apni. Lehet buta kérdés de számunkra furcsa.
Kicsikre jellemző, hogy rengeteget mozognak, azonban ha erre nincs elég terük illetve tele a pocak, sokkal lassabbak, lehetséges, hogy egész nap nem is mozdulnak. Ha semmi sérülés nem látható rajta, kopoltyú rendben, víz rendben szerintem akkor semmi baj, egy ph-ellenőrzést tarthatsz. Viszont a kérdésed egyáltalán nem tartozik az SOS-topikba, ha visszaolvasol figyelmesen látod, hogy milyen esetek kerültek oda, súlyos-életveszélyes. Az első hozzászólás írja is "Ettől függetlenül kérünk mindenkit, hogy apró-cseprő problémákat, amik ráérnek, ne ide írják, hanem a megfelelő topikba".
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Gerincferdülés

Sendy írta:Még anno emlékezhettek Maya kis gerincferdüléses axijára....
Apró megjegyzés Maya esetére. Igaz nála genetikai probléma volt, de hosszantartó nitrátmérgezés is okozhat gerincferdülést, növekedési degenerációt. Így hasonló esetben feltétlenül nézzetek egy alapos víztesztet, hogy kizárjátok a nitrátmérgezést.

Nitrit,nitrát, ammónia elkerülhető a vízben a hetente megtartandó 10-20%-os vízcserével, növényekkel, amik pár órán át világítva is vannak, vagy Érdes tócsagaz (érdes borzhínár, Ceratophyllum demersum "Foxtail") ültetésével.
Sendy
tiffani
Fórumozó

Kocsonyás képződmény

Hozzászólás Szerző: tiffani »

Sziasztok!
Nem igazán tudom hova sorolni a problémámat. Kollégiumba vagyok és hétvégére egyedül szoktam hagyni az axikat. Múlthéten elmentem szerdán,megetettem őket, és vasárnap jöttem vissza. Ekkor 3 darab fura képződményt vettem észre, amit sajnos nem tudtam lefényképezni, de készítettem egy szemléltető rajzot :D
nyunyi.jpg
nyunyi.jpg (6.41 KiB) Megtekintve 13803 alkalommal
Szóval : 2 kavicson és a kerámia tuskón találtam egyet egyet. A halványbarna szín az igazából átlátszó lenne. Amikor kivettem a vízből, az volt a fura hogy nem konyult le az a kis kocsány vagy nem tudom mi aminek a tetején volt egy a fehér csomó. Nem vattaszerű volt hanem nyálkás,kocsonyás.
Vízzel könnyen le tudtam mosni.
Tegnap etettem, és ma egyet újra találtam az egyik kavicson.
Sajnos meghalt a csigám, úgyhogy nincs takarító bent az akváriumban,pénteken hozok el újakat, de mielőtt elmegyek a koliból,minden héten szépen leszívom a koszt és feltöltöm friss vízzel. Az axikon nem vettem észre semmi elváltozást.

Valaki tudja mi lehet ez? Gomba?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.20. 20:07-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Kocsonyás képződmény

tiffani írta:Sziasztok!
Nem igazán tudom hova sorolni a problémámat....
Mértékegységet tudsz hozzá adni? :D Melyik része mekkora? :) Így elsőre nagyon nincs tippem, de ha lesznek mértékegységek, akkor körbejárom a témát.
Sendy
tiffani
Fórumozó

Re: Kocsonyás képződmény

Sendy írta:
Nem igazán tudom hova sorolni a problémámat....
Mértékegységet tudsz hozzá adni? :D Melyik része mekkora? :) Így elsőre nagyon nincs tippem, de ha lesznek mértékegységek, akkor körbejárom a témát.
Ja bocsánat azt el is felejtettem. :D Szóval a zselés átlátszó kocsonya fél centi magas(kb), a kövön olyan 1 centi szélességben volt elterülve az "alapja", a kis fehér gömb a tetején meg olyan 1-2 milliméter volt.
kicsisol
Újonc

Elszürkült bőr

Hozzászólás Szerző: kicsisol »

Sziasztok!
Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre a fórumra,végre egy hely,ahol választ kaphatok a kérdéseimre :)
2 axim van,az egyikük már 20 cm,a másik csak 13 cm kb.Nem volt eddig semmi probléma velük.Az utóbbi 2 hétben vettem észre,hogy a nagyobbik a szájától az orráig fekete pöttyös,majdnem olyan,mint mikor az albínókon vannak olyan fekete szürke foltok.Viszont itt a bőre kicsit érdesebb,mint máshol.Én arra gondoltam,hogy lehet,talán lehorzsolta,vagy neki ment valaminek és attól lett ilyen.Nem vérzett soha.Most a kicsin is ezt látom.A melső lábukon is feketék (nem a körömre gondolok,hanem az "alkar"csontja körül) lettek.Esznek rendesen,viselkedésükben nincs változás.Az akváriumban pár kerek kő van,egy bújó és műnövény,semmi éles dolog.Eddig nem volt ilyen probléma,de most aggódom,hogy mi lehet ez.Megpróbálok képet csatolni.Bocsi,hogy nem túl éles.
Kép

Kép
Nagyon várom a válaszokat!
Köszönöm:Ildi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.20. 20:04-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Elszürkült bőr

kicsisol írta:Sziasztok!
Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre a fórumra,végre egy hely,ahol választ kaphatok a kérdéseimre :)
2 axim van,az egyikük már 20 cm,a másik csak 13 cm kb.Nem volt eddig semmi probléma velük.Az utóbbi 2 hétben vettem észre,hogy a nagyobbik a szájától az orráig fekete pöttyös,majdnem olyan,mint mikor az albínókon vannak olyan fekete szürke foltok.Viszont itt a bőre kicsit érdesebb,mint máshol.Én arra gondoltam,hogy lehet,talán lehorzsolta,vagy neki ment valaminek és attól lett ilyen.Nem vérzett soha.Most a kicsin is ezt látom.A melső lábukon is feketék (nem a körömre gondolok,hanem az "alkar"csontja körül) lettek.Esznek rendesen,viselkedésükben nincs változás.Az akváriumban pár kerek kő van,egy bújó és műnövény,semmi éles dolog.Eddig nem volt ilyen probléma,de most aggódom,hogy mi lehet ez.Megpróbálok képet csatolni.Bocsi,hogy nem túl éles...
Szia!
A kopoltyúi elég rondák, nem jó a víz, az állat nem érzi jól magát. Ilyen szürkeséggel még nem találkoztam, de valamilyen bőrbetegségnek tűnik. Nekem időnként beteg axi szájánál volt vékony szürke sáv ami időnként levált. Csinálnék víztesztet, azonnali akváriumpucolás, majd állatorvos. Kenetmintát kéne néznie, hogy mi az isten ez.
Sendy
tamascsak
Fórumozó

Kedvetlenség, fura kopoltyú

Sziasztok! 2hete vannak nálam kb 2,5 hónapos nagyon pici axik. Egy arany és egy fehér színű, a fehér színű 2-3napja kb ugyanabba a pózba ugyanott csak van, néha legyezi a kopoltyúját ami nekem igencsak furán áll, függőlegesen és a végei a feje felé hajolva, így van neki folyamatosan. vizibolhát szúnyoglárvát nem fogadja el csak a tubit, de zavar h egyszerűen nem csinál semmit, néha hozzáértem kicsit elmozdult de nem magától hanem az érintéstől, és a 3. érintésre egy gyors úszás kb 10-20centit haladt és ott maradt. Azóta is ott van:S kicsit zavaró ez a kopoltyú forma és hogy tényleg abszolút nem csinál semmit, az arany pedig él virul úszkál bulykál dörgölőzik a gömbmohának. Aggódom kicsit, ha volt valakinek ilyen az írhatna vagy, hogy fölöslegesen ne aggódjak miatta. Köszi
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Kedvetlenség, fura kopoltyú

tamascsak írta:Sziasztok! 2hete vannak nálam kb 2,5 hónapos nagyon pici axik. Egy arany és egy fehér színű, a fehér színű 2-3napja kb ugyanabba a pózba ugyanott csak van, néha legyezi a kopoltyúját ami nekem igencsak furán áll, függőlegesen és a végei a feje felé hajolva, így van neki folyamatosan. vizibolhát szúnyoglárvát nem fogadja el csak a tubit, de zavar h egyszerűen nem csinál semmit, néha hozzáértem kicsit elmozdult de nem magától hanem az érintéstől, és a 3. érintésre egy gyors úszás kb 10-20centit haladt és ott maradt. Azóta is ott van:S kicsit zavaró ez a kopoltyú forma és hogy tényleg abszolút nem csinál semmit, az arany pedig él virul úszkál bulykál dörgölőzik a gömbmohának. Aggódom kicsit, ha volt valakinek ilyen az írhatna vagy, hogy fölöslegesen ne aggódjak miatta. Köszi
Olvasd el a házirendet, és használd a témacím adást!
Víztesztet csináltál? Mik az eredmények? Utána kiganéztad teljesen az akváriumot? Mennyire van lefogyva, mennyit eszik? Fénykép elég sokat segítene, mert elképzelni sem tudom, hogy nézhetnek ki a kopoltyúi. Sok mindent láttam már, de olyat nem ami megfelelne a leírásodnak. Nem gombás véletlenül? Akkor is furán áll a kopoltyú. Két és fél hónapos axi az hány cm? Mert elég eltérő méret szokott lenni. Milyen szúnyog? Élő, fagyi, szárított? Esetleg a ruto márka fagyasztott dolgait kipróbálhatod. Drága de iszonyat szép minőség. Nem túl erős a szűrés amitől kedvetlen? Nem görbe a farka vége? Ezek válaszának függvényében talán értelmeset is tudok majd mondani.
Sendy
SzySza
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: SzySza »

tamascsak írta:Sziasztok! 2hete vannak nálam kb 2,5 hónapos nagyon pici axik. Egy arany és egy fehér színű, a fehér színű 2-3napja kb ugyanabba a pózba ugyanott csak van, néha legyezi a kopoltyúját ami nekem igencsak furán áll, függőlegesen és a végei a feje felé hajolva, így van neki folyamatosan. vizibolhát szúnyoglárvát nem fogadja el csak a tubit, de zavar h egyszerűen nem csinál semmit, néha hozzáértem kicsit elmozdult de nem magától hanem az érintéstől, és a 3. érintésre egy gyors úszás kb 10-20centit haladt és ott maradt. Azóta is ott van:S kicsit zavaró ez a kopoltyú forma és hogy tényleg abszolút nem csinál semmit, az arany pedig él virul úszkál bulykál dörgölőzik a gömbmohának. Aggódom kicsit, ha volt valakinek ilyen az írhatna vagy, hogy fölöslegesen ne aggódjak miatta. Köszi
Szia.
Teszek egy fotót, hogy nálunk milyenek a kopoltyúk, szóval az én véleményem szerint, ha ilyenek, akkor semmi gond velük.
Nálunk ilyen a kopoltyú
Nálunk ilyen a kopoltyú
Az, hogy egy helyen van sokáig sok dologtól lehet. Az egyik, hogy köszöni, ő úgy és ott érzi jól magát. A másik, hogy alszik. Mivel nincs szemhéjuk nem tudják lecsukni, így nem tudni mikor is alszanak. Nekem is csinálták ezt mikor ide kerültek, majd egy hét kellett mire megbékéltünk az új hellyel. Etetésnél próbáld meg a kaját előtte lóbálni, a mozgó kaját szeretik, ha csak előttük van lehet nem érdekli majd őket. Mondjuk az enyémek olyanok, mint a porszívó, bárhol van a kaja, ők megeszik. Érdemes lenne egy csipeszt beszerezned (hüllőetető csipesz, kerekített véggel, amivel nem szúrja meg magát, de azzal se szabad őket szemből etetni) és azzal etetni, nálunk nagyon szeretnek arról enni. Szóval szerintem ne piszkáld szegényt, majd odébb megy ha akar. Nekem a fehérem aktívabb, míg a vadasom vagy a növényen tesped, vagy a mohán. Kopoltyúról amúgy egy kép nem lenne rossz, mert akkor látjuk mi is, milyen.
SzySza
tamascsak
Fórumozó

Ilyen a kopoltyúja 2-3napja és tök kedvetlen nem csinál semmit! Kicsit aggódok mert nem volt ilyen előtte.mára tervezek full akvárium szervízt takarítást. Remélem tőle jobban lesz
Csatolmányok
IMG_8542.JPG
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.31. 14:20-kor.
Maya
Adminisztrátor

tamascsak írta:Ilyen a kopoltyúja 2-3napja és tök kedvetlen nem csinál semmit! Kicsit aggódok mert nem volt ilyen előtte.mára tervezek full akvárium szervízt takarítást. Remélem tőle jobban lesz
Őszintén ezzel a kopoltyúval nincs akkora baj, kellően nagy, mondjuk a szőrök rajta kicsik. Amivel baj lehet az a víz, nekem képről elég homályosnak tűnik és a gömbmoha is haldoklik. (Másfelől azok a kék kavicsok kicsik lesznek, simán le fogja tudni nyelni, csere) Vízteszt, ph, keménység, ammónia, nitrát, nagy valószínűséggel még nem állt be a vized, van erre külön topik, kérlek ott nézz utána. Az előreeső kopoltyúkról annyit, hogy nálunk Siwonnak ilyen, nyugalmi állapotban túl nagy és nem bírja megtartani ezért előre dől, de ha kap kaját vagy mozog egy kicsit, aktivizálja a vérkeringését rögtön meg tudja tartani.
Csatolmányok
Megtartja
Megtartja
Előredől
Előredől
Maya
Cherry
Újonc

Oldalra dőlés

Hozzászólás Szerző: Cherry »

Van két axim egy vadas és egy fehér. A vadas kisebb egy picivel. Most vettem észre hogy elkezdett oldalra dőlni és nem tudom hogy mi a baja. Kb 1 éve vannak meg. Nem tudom miért kezdett el oldalra dőlni ezelőtt még sosem volt ilyen. Nagyon szeretem őket és nem szeretném a kisebbiket elveszíteni. Mit tudok csinálni hogy ne dőljön oldalra? Léci segítsetek! Köszönöm előre is Cherry
Maya
Adminisztrátor

Re: Oldalra dőlés

Cherry írta:Van két axim egy vadas és egy fehér. A vadas kisebb egy picivel. Most vettem észre hogy elkezdett oldalra dőlni és nem tudom hogy mi a baja. Kb 1 éve vannak meg. Nem tudom miért kezdett el oldalra dőlni ezelőtt még sosem volt ilyen. Nagyon szeretem őket és nem szeretném a kisebbiket elveszíteni. Mit tudok csinálni hogy ne dőljön oldalra? Léci segítsetek! Köszönöm előre is Cherry
Mit értesz oldalra dőlés alatt, írd le pontosabban, illetve ha tudsz csatolj képet. Ha a víz felszínén lebeg akkor ajánlom, hogy olvasd át a Lebegés - Lent maradás topikot.
Maya
tiffani
Fórumozó

Pukli vagy hólyag

Sziasztok!

Nem vagyok biztos benne hogy ez törés lenne vagy baleset okozta, így ide írok.
Hétvégére hazamentem (koliból) ahogy szoktam, tegnap jöttem vissza. Ma az etetéskor a nagyobbik axim fején találtam egy púpot. Olyasmi mintha valami vízhólyag lenne vagy nem tudom, puha, kicsit megnyomtam, de csak annyira reagált rá mintha máshol a testén értem volna hozzá, annál nem hevesebben úgyhogy látszólag nem fáj neki.
A kopoltyúja azon az oldalon fehérebb, amikor néztem délután, nem is csapta hátra a másik oldallal együtt, mostmár hátracsapja azt is. Az étvágya rendben van, várta az etetést és jó étvággyal eszik. A másikon semmi elváltozást nem látok.
Csatoltam a képet.
Köszönöm szépen a segítséget!!
pukli.JPG
A pukli körül eresebb és sötétebb, vöröses színű. Ja és metilén nem festette. Köszönöm!
Maya
Adminisztrátor

Re: Pukli vagy hólyag

Hétvégére hazamentem (koliból) ahogy szoktam, tegnap jöttem vissza. Ma az etetéskor a nagyobbik axim fején találtam egy púpot. Olyasmi mintha valami vízhólyag lenne vagy nem tudom, puha, kicsit megnyomtam, de csak annyira reagált rá mintha máshol a testén értem volna hozzá, annál nem hevesebben úgyhogy látszólag nem fáj neki.
A kopoltyúja azon az oldalon fehérebb, amikor néztem délután, nem is csapta hátra a másik oldallal együtt, mostmár hátracsapja azt is. Az étvágya rendben van, várta az etetést és jó étvággyal eszik. A másikon semmi elváltozást nem látok.
Csatoltam a képet.
pukli.JPG
A pukli körül eresebb és sötétebb, vöröses színű. Ja és metilén nem festette. Köszönöm!
Úgy néz ki mintha beütötte volna, de lehet egy megnagyobbodott zsírmirigy is, nem kell miatta aggódni. Figyelgesd, helyre fogja hozni magának.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Pukli vagy hólyag

Csatoltam a képet.
pukli.JPG
Engem erősen emlékeztet erre: Kép
Kép
Kép
Ez feji sérülés mikor lekoccolta és széttörte a hőmérőt. Gyógyulási idő 1-2 hét volt.
Sendy
Saskia
Fórumozó

Étvágytalanság, sok levegőnyelés és hátonfekvés

Hozzászólás Szerző: Saskia »

Sziasztok!

Kuro az axim pár napja nem eszik, eddig kétnaponta kapott pár halacskát. Tudom, hogy ez még nem olyan súlyos eddig, viszont aggódom a következők miatt. Azóta nem eszik, amióta egy nagyobb halat kapott tőlem.. bár ez nem volt eddig gond nála, de félek, hogy talán ez okozza a baját. A következő gond, hogy nagyon sokszor jön fel levegőt nyelni, illetve az előbb a hátán feküdt és nem mozdult, amitől nagyon megijedtem. :( Még sosem csinált ilyet. Viszont mióta visszafordítottam nem fordult ez elő megint szerencsére. Kuro egyébként kb 22 centis, és kb 2-3 centis kavicsok vannak alatta. A vize 23-24 fok körül van mostanában.
Úgy olvastam itt, hogy a levegőnyelés lehet a sok CO2 miatt, így lecserélem a vize felét, hátha az segít.. viszont a többi dologra nem találtam még választ. :(

Előre is köszönöm a válaszokat!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Étvágytalanság, sok levegőnyelés és hátonfekvés

Saskia írta:Sziasztok!

Kuro az axim pár napja nem eszik, eddig kétnaponta kapott pár halacskát. Tudom, hogy ez még nem olyan súlyos eddig, viszont aggódom a következők miatt. Azóta nem eszik, amióta egy nagyobb halat kapott tőlem.. bár ez nem volt eddig gond nála, de félek, hogy talán ez okozza a baját. A következő gond, hogy nagyon sokszor jön fel levegőt nyelni, illetve az előbb a hátán feküdt és nem mozdult, amitől nagyon megijedtem. :( Még sosem csinált ilyet. Viszont mióta visszafordítottam nem fordult ez elő megint szerencsére. Kuro egyébként kb 22 centis, és kb 2-3 centis kavicsok vannak alatta. A vize 23-24 fok körül van mostanában.
Úgy olvastam itt, hogy a levegőnyelés lehet a sok CO2 miatt, így lecserélem a vize felét, hátha az segít.. viszont a többi dologra nem találtam még választ. :(

Szia!

Vidd le a hőfokot 20 fokra. 23-24 elég meleg, lehet melege van, Liquid is panaszkodik hogy mióta ennyi a hőfok, nehezebben esznek. A nagy hal alatt mit értesz amúgy és milyen hal volt? Mikor volt a hanyattfekvés, mennyi idő telt el azóta, a víz felszínén tette ezt, vagy a vízben valahol? Pár kép jó volna róla, hogy lássam hogy néz ki. Széklete mikor volt? Az is lehet, hogy csak jól bezabált és most pihenget, de az is lehet, hogy baj van, csak ennyiből nehéz bármi nagyon okosat mondani.
Sendy
Saskia
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Saskia »

Sendy írta:

Szia!

Vidd le a hőfokot 20 fokra. 23-24 elég meleg, lehet melege van, Liquid is panaszkodik hogy mióta ennyi a hőfok, nehezebben esznek. A nagy hal alatt mit értesz amúgy és milyen hal volt? Mikor volt a hanyattfekvés, mennyi idő telt el azóta, a víz felszínén tette ezt, vagy a vízben valahol? Pár kép jó volna róla, hogy lássam hogy néz ki. Széklete mikor volt? Az is lehet, hogy csak jól bezabált és most pihenget, de az is lehet, hogy baj van, csak ennyiből nehéz bármi nagyon okosat mondani.

Kisebb fagyasztott halat szoktam neki adni, de ez volt vagy 6-7 centis, utána nem is evett többet.. remélem csak emésztget, azért nincs étvágya. :/ Délelőtt vettem észre, hogy a hátán fekszik lent a kavicson, szerencsére azóta nem csinálta ezt. Most találtam vízcsere után kakit, szóval szerintem nemrég ejthette meg a dolgot, mert mindig nézegetem és takarítok utána... :'D Átcseréltem most a szűrőt levegőztetősebbre, remélem magához tér... nem jön fel már annyit levegőt nyelni, de viszont még néha dülöngél, mintha az oldalára akarna fordulni. A vizet egyébként ti hogyan hűtitek? Van rá valami spéci módszer? Én eddig hüsibb vizet öntögettem be neki kisebb adagokban ha nagyon meleg volt.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Saskia írta:
Sendy írta:

Szia!

Kisebb fagyasztott halat szoktam neki adni, de ez volt vagy 6-7 centis, utána nem is evett többet.. remélem csak emésztget, azért nincs étvágya. :/ Délelőtt vettem észre, hogy a hátán fekszik lent a kavicson, szerencsére azóta nem csinálta ezt. Most találtam vízcsere után kakit, szóval szerintem nemrég ejthette meg a dolgot, mert mindig nézegetem és takarítok utána... :'D Átcseréltem most a szűrőt levegőztetősebbre, remélem magához tér... nem jön fel már annyit levegőt nyelni, de viszont még néha dülöngél, mintha az oldalára akarna fordulni. A vizet egyébként ti hogyan hűtitek? Van rá valami spéci módszer? Én eddig hüsibb vizet öntögettem be neki kisebb adagokban ha nagyon meleg volt.
Hűtésről a hűtéses topikban találod a módszereinket. A fagyasztott halat kiolvasztottad? Nem gondoltál rá, hogy mondjuk félbetörd és úgy add neki, ha ekkora?
Sendy
Chantall
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Chantall »

Sendy írta:
Saskia írta:
Sendy írta: Szia!

Hűtésről a hűtéses topikban találod a módszereinket. A fagyasztott halat kiolvasztottad? Nem gondoltál rá, hogy mondjuk félbetörd és úgy add neki, ha ekkora?
Szia! Én is gyakran adok nekik fagyasztott halatk, mert az enyémek is szeretik. Viszont ezek a halak gyakran elég nagyok,,,én mindig kiolvasztom őket és ketté is vágom, mert így minden gond nélkül megtudják enni a halat.Ha kisebb akkor simán oda adhatod neki egészben, de e egy ekkorát félbe kell nekik vágni. Én egy nagyobb hal után szoktam hagyni egy nap pihit hogy meg tudja emészteni.
Chantall
Válasz küldése