apolo25 írta:Sziasztok!
3 hónapja vannak axolotljaim (2 db) és a vizükkel állandóan bajlódom.
A szobánkban vannak ahol 22 fok van, de a víz hőmérséklete 17 foknál feljebb még nem ment pedig a vízmelegítő is megy 22 fokon.
Napi 1-1 vörös szúnyoglárvát kapnak enni, mert nagyon éhenkórászok.
72 l-es akvárium, 60 l-es szűrő, vízmelegítő, alján kb 2-3 mm-es vörös kavics, egy nagyobb kerámia fatörzs lakhelynek, műnövény (kevés fény van a szobában).
Elég zavaros a vizük, felülről tisztának látszik de oldalról nézve elég homályos. Eleinte hetente csináltam részleges vízcserét (kb. 20%-ost). Mostanában 2 hetente csinálom ezt. Az ürüléküket minden nap kiszedem, de így is marad az alján kevéske, ami mostanra eléggé felgyülemlett. Mai nap vettem vízi porszívót, de nem vált be mert a kavicsot és a vizet is kiszívja. Vízszűrőt hetente tisztítom. Vízcserénél teszek bele crystal tablettát. Ettől sem tisztul ki a vizem.
Azt szeretném kérdezni, hogy ki lehet teljesen cserélni a vizet, persze őket addig egy 10 literes vödörbe rakva szűrőstől?
Kibírják így a 24 órás kalandot (az új víz klórtalanítása végett)?
Vagy esetleg hogyan tudnám a vizüket megfelelően kitisztítani?
Szia!
Elsőnek az jutott eszembe, hogy ne melegítsd a vizüket! 17 fok az jó nekik, én örülnék, ha 17-18 fokos lenne nálunk.
Hetente cseréltél vizet és raktál bele crytalt? Szerintem ez fölösleges. Én csak akkor használok crystalt, ha a teljes vizet cserélem, mostanában már akkor sem. Teljes vízcsere csak akkor kell, ha nagy baj van - én gombásodásnál csináltam teljeset: ilyenkor érdemes minden nem élő dolgot kifőzni, az élőket (az axikat persze nem
) langyos vízzel átmosni. A szűrőt milyen hőmérsékletű vízzel szoktad mosni? Mert ha meleggel, meghalhatnak a jó kis baktériumok benne, és nem jól tisztítják akkor a vizet. A másik tippem az alga. Nem algásodik az üveged? Nálam van, hogy ezért tűnik homályosnak a víz, mert bezöldül az üveg. Van valamilyen tisztogató állatkád?
Egyébként bírják nálam a teljes tisztítást, de kellően nagy csereedénybe kell őket tenni (a legjobb persze egy másik akvárium) és ha a cseretál nem annyira nagy, időről időre (én 2 óránként szoktam) cserélni kell rajtuk a víz jelentős részét. És fontos, hogy lefedd őket a cserehelyen is, különben kiugranak - itt a fórumon is voltak ketten is akinek a különben teljesen nyugodt állata gondolta, hogy ugrik egyet.
A kavics ha tényleg akkora, akkor le kellene cserélni, mert le fogják nyelni őket, és elzáródhat a belük (az elején nálam sem volt megfelelő aljzat, de a fórumozók kisegítettek tanácsokkal).
Mekkorák az axijaid? 10 centi felett már mást is kaphatnak enni, és abból nem is kell minden nap. És nem utolsó dolog, hogy a vörösszúnyog lárva nagyon maszatol, de van rá egy jó tippem, amit én is használtam míg picik voltak Mordinék, csak egy fecskendő meg egy etető tál kell:
http://www.youtube.com/watch?v=cR3yLPXK9PI
Remélem segítettem valamit!