Axolotl általános információk, érdekességek, kérdések
Moderátor: Axolotl moderátor
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Axolotl általános információk, érdekességek, kérdések
Ide várunk minden olyasmit, ami máshova nem tartozik.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Információk kezdőknek
Mint minden állatnál, az axolotl-nál is jól át kell gondolnunk mindent mielőtt beszereznénk.
Egy ilyen állat akár 20 évig is elélhet, a sötétebb helyet és a hideg vizet kedveli. Etetni kiskorában naponta kell majd, majd ahogy nő elég 2-3 esetleg 4 naponta adni nekik, mivel az emésztésük normális esetben lassabb, mint más állatoknál.
Az akváriummal egy fokkal több "gond" lesz, mintha halakat tartanánk, ez a hideg és sötét környezetre vezethető vissza, ugyanis a víz természetes állapota felborulhat, ha a növények elhalnak benne/kevés a növény/hideg a víz. Körülbelül kéthetente vagy havonta kell majd 10-20%-ot cserélni a vízen.
Maguk az állatok nem túl reaktívak, ellentétben például a halakkal, van amikor napokig a barlangban elbújva pihennek, de van amikor éjjel találják ki, hogy szétszedik a talajt. Látásuk is nagyon korlátozott, főleg nagy fényben alig látnak, de reagálnak a mozgásra a vízfelszínen, illetve az üveg túloldalán is néha. :)
Kézhez szoktatásuk szinte lehetetlen, főleg mivel csak a vízben képesek életben maradni és nagyon ijedős, törékeny állatok.
Összességében ne várjunk egy nyüzsgő akváriumot tőlük, de akrobatikáikkal és egyéb mulatságos képességeikkel, valamint folyamatosan mosolygós pofijukkal szerezhetnek sok-sok örömet bárkinek.
Egy ilyen állat akár 20 évig is elélhet, a sötétebb helyet és a hideg vizet kedveli. Etetni kiskorában naponta kell majd, majd ahogy nő elég 2-3 esetleg 4 naponta adni nekik, mivel az emésztésük normális esetben lassabb, mint más állatoknál.
Az akváriummal egy fokkal több "gond" lesz, mintha halakat tartanánk, ez a hideg és sötét környezetre vezethető vissza, ugyanis a víz természetes állapota felborulhat, ha a növények elhalnak benne/kevés a növény/hideg a víz. Körülbelül kéthetente vagy havonta kell majd 10-20%-ot cserélni a vízen.
Maguk az állatok nem túl reaktívak, ellentétben például a halakkal, van amikor napokig a barlangban elbújva pihennek, de van amikor éjjel találják ki, hogy szétszedik a talajt. Látásuk is nagyon korlátozott, főleg nagy fényben alig látnak, de reagálnak a mozgásra a vízfelszínen, illetve az üveg túloldalán is néha. :)
Kézhez szoktatásuk szinte lehetetlen, főleg mivel csak a vízben képesek életben maradni és nagyon ijedős, törékeny állatok.
Összességében ne várjunk egy nyüzsgő akváriumot tőlük, de akrobatikáikkal és egyéb mulatságos képességeikkel, valamint folyamatosan mosolygós pofijukkal szerezhetnek sok-sok örömet bárkinek.
Társat, de milyet?
Helló!
Van egy 1 éves albínó nőstény axim és szeretnék mellé egy másikat. Egy vadas színű hímet, de ez most nem fontos :-)
Lehet még őket társítani vagy korábban kellett volna és most már egyedül marad? Illetve mekkorát vegyek, picit vagy kifejlett példányt?
Még egy kérdés :oops: Garnélákkal lehet együtt tartani? Ha megeszi az nem baj, már megszoktam, de baja lehet tőle?
Van egy 1 éves albínó nőstény axim és szeretnék mellé egy másikat. Egy vadas színű hímet, de ez most nem fontos :-)
Lehet még őket társítani vagy korábban kellett volna és most már egyedül marad? Illetve mekkorát vegyek, picit vagy kifejlett példányt?
Még egy kérdés :oops: Garnélákkal lehet együtt tartani? Ha megeszi az nem baj, már megszoktam, de baja lehet tőle?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2011.02.21. 06:57-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, legközelebb légyszi figyelj rá, most én adtam egyet.
Ok: Nem adtál témacímet, legközelebb légyszi figyelj rá, most én adtam egyet.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Társat, de milyet?
Kedves Csábor!Csábor írta:Helló!
A képen amit küldték az egészségügyi topikba azon egy fehér axolotl látható, nem albínó. Az albínó elsődleges ismertetőjele a rózsaszín szem ( http://sendy.hanzo.hu/keptar/thumbnails.php?album=17 ). A társítást milyen értelemben érted? Ki fognak jönni egymással, de méretre közel akkorát kell venned mint a nőstény, mert a túlságosan kisebbeket megtámadja. Liquid járt hasonlóan (bemutatkozójában olvashatod). Hogy pározni fognak-e az már egy fogós kérdés, erre csak ők tudják a választ.
Garnélákkal kapcsolatosan nem tudok nyilatkozni.
Sendy
Szia!Csábor írta:Helló!
Ha köbö. 1 éves társat veszel mellé, azon már látni, hogy fiú-e vagy lány. Ha olyan kicsit veszel mellé amin nem látni, szerintem azt meg fogja enni :) Párzás nagyon komplikált dolog, mert pl. az enyémek soha nem is próbálkoztak vele és van akinek meg ontják magukból a piciket. Hacsak nem tudod pontosan mit tennél 200 darab kis axolotl-lal akkor ne gondolkozz a párzáson, mert felesleges :)
Garnélát vagy megeszi, vagy a garnéla védekezésképp bántja majd őt, így nem ajánlom.
Pedig albínónak vettem :)
Köszi, garnélát akkor hagyom, az a biztos. Nem feltétlenül célom szaporítani őket, nem baj, ha nem jön össze. Lényeg, hogy akkorát vegyek, mint a régi és akkor valszeg nem bántják egymást.
Köszi, garnélát akkor hagyom, az a biztos. Nem feltétlenül célom szaporítani őket, nem baj, ha nem jön össze. Lényeg, hogy akkorát vegyek, mint a régi és akkor valszeg nem bántják egymást.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2011.02.21. 12:50-kor.
Ok: Légy szíves figyelj oda a hozzászólás témacímére. Vagy másold ki, vagy használd az idézést ha meglévő témára válaszolsz. Köszi!
Ok: Légy szíves figyelj oda a hozzászólás témacímére. Vagy másold ki, vagy használd az idézést ha meglévő témára válaszolsz. Köszi!
Szeretnék axit, de aggályaim vannak
Sziasztok!
Még nincs axolotlom, de nagyon szeretnék, még sosem tartottam gőtéket és az akváriumokba se vagyok otthon. Most így kezdtem olvasgatni róluk és mindenhol azt olvastam, hogy min. 40-50 l-es akváriumba tarthatók. Én kinéztem egy (állítólag) 40 l-es akváriumot egy kereskedésben. kb. 50×30×30-as a mérete ez tényleg 40 l? És, hogy kettőt szeretnék tartani, de azt írtad kettőnek több kell. Egynek elég? Nézegette az akváriumok között volt egy 5 (vagy 54) l-es az 60×30×33 ez jobb? Tényleg 25 évig élhetnek, mindenhol ezt olvasom úgyhogy kezdek belenyugodni... ? (emiatt kicsit vitatkozom magammal valahogy jobb lett volna ha 2 évig élnek, de azért jó hogy ilyen sokáig, hogy utánpótlás nélkül élvezhetem az akvárium szépségét, mert ha 2 év után elpusztult volna egy idő után úgy is újrakezdeném a tartását vagy haltartást....) Eléggé bizonytalan vagyok valahogy egy akvárium (ilyen kicsi is) nagy felelősségnek tűnik..... Hiába vannak más szárazföldi állataim nagyobb felelősségnek tartom az akváriumot, mi van ha megunom?? :/ De mindenképpen szeretem nézni a benne úszkáló élőlényeket...
Egy ilyen szűrős 40 l-es (vagy több) akváriumot milyen időközönként, hogyan kell takarítani? Kell bele algaevő csiga? Lehet hülye kérdés, de lehet halakat együtt tartani az axolotlokkal akár eleségképpen is? Milyen lemezes, fagyasztott táp kell nekik? Milyen az ideális viselkedés náluk?
Hol lehet vásárolni őket, né most láttam egy állatkereskedésben de szerintem mire odajutok már mindet eladták.... És egy szokásos kérdés: hogy tudnám meggyőzni a szüleimet, hogy legyen (miért jó, miért nem zavaró, terhelő az akvárium stb. )
Valaki azt tanácsolta, hogy ez az akváriumméret nagyon kicsi egy állatnak is... Tényleg?
Még nincs axolotlom, de nagyon szeretnék, még sosem tartottam gőtéket és az akváriumokba se vagyok otthon. Most így kezdtem olvasgatni róluk és mindenhol azt olvastam, hogy min. 40-50 l-es akváriumba tarthatók. Én kinéztem egy (állítólag) 40 l-es akváriumot egy kereskedésben. kb. 50×30×30-as a mérete ez tényleg 40 l? És, hogy kettőt szeretnék tartani, de azt írtad kettőnek több kell. Egynek elég? Nézegette az akváriumok között volt egy 5 (vagy 54) l-es az 60×30×33 ez jobb? Tényleg 25 évig élhetnek, mindenhol ezt olvasom úgyhogy kezdek belenyugodni... ? (emiatt kicsit vitatkozom magammal valahogy jobb lett volna ha 2 évig élnek, de azért jó hogy ilyen sokáig, hogy utánpótlás nélkül élvezhetem az akvárium szépségét, mert ha 2 év után elpusztult volna egy idő után úgy is újrakezdeném a tartását vagy haltartást....) Eléggé bizonytalan vagyok valahogy egy akvárium (ilyen kicsi is) nagy felelősségnek tűnik..... Hiába vannak más szárazföldi állataim nagyobb felelősségnek tartom az akváriumot, mi van ha megunom?? :/ De mindenképpen szeretem nézni a benne úszkáló élőlényeket...
Egy ilyen szűrős 40 l-es (vagy több) akváriumot milyen időközönként, hogyan kell takarítani? Kell bele algaevő csiga? Lehet hülye kérdés, de lehet halakat együtt tartani az axolotlokkal akár eleségképpen is? Milyen lemezes, fagyasztott táp kell nekik? Milyen az ideális viselkedés náluk?
Hol lehet vásárolni őket, né most láttam egy állatkereskedésben de szerintem mire odajutok már mindet eladták.... És egy szokásos kérdés: hogy tudnám meggyőzni a szüleimet, hogy legyen (miért jó, miért nem zavaró, terhelő az akvárium stb. )
Valaki azt tanácsolta, hogy ez az akváriumméret nagyon kicsi egy állatnak is... Tényleg?
Azúr
Re: Szeretnék axit, de aggályaim vannak
2014. 05.20 Sendy moderálás: a hozzászólásban szereplő adatok elavultak!Azúr írta:Sziasztok!
Szia!
Először is: nem kell leirni 3X, csak megvárni mig valaki jóváhagyja Amig nem vagy teljes tag, addig minden hozzászólást jóvá kell hagyatni (várni mig jóváhagyják), ajánlom a fórum szabályzatát:)
És akkor visszatérve a témádra:
Az akvárium a méretéből adódóan 45 literes, amit irtál :) Ebben egy axolotl simán eléldegél, nekem egy 85 literes van és 3an vannak benne. Az 50 literes elég lesz kettőnek, bár én rendeltem egy saját méretre szabottat ami nem kerül szinte semmivel többe és igy egy hosszabbat készittettem, amiben van kiúszótér és növények, illetve barlangnak is hely :)
igen optimális körülmények között 20 év körülig élhetnek, akváriumban ez nemtudom mennyi, de hogy nem két év az tuti. Ha csak két évre szeretnél állatot, akkor gondold meg mégegyszer, hogy biztos akarsz-e. Mire a szivedhez nő el is pusztul :S
De sok kérdésed van a legtöbbre találsz választ itt a fórumon, de pár szóban leirom a véleményemet ide is :)
- milyen időközönként kell takaritani? - szűrő és porlasztó minőségtől függően. Én körülbelül negyedévente szedem szét teljesen. Minél kisebb az akvárium, annál sűrűbben kell, de persze látszik már a vizen, amikor ideje.
- ha megunod? én nem tudom megunni őket fele annyi "baj" van velük mint más vizi élőlényekkel. 3 naponta etetem őket (már felnőttek) se sok fény se sok vizcsere igényük nincs. legyen meg a pici barlangjuk amiben aludhatnak és ők elvannak.
- hogyan takaritsd? - olvasd a fórumot, le van irva :)
- "kell"-e bele algaevő? - nem "kell", de lehet. nálam meghaltak a hidegtől és a sötéttől
- az ideális viselkedés változó, nekem éjjel-nappal szunyálnak és este árkokat ásnak. Sendynek pedig kint ülnek a leveleken és fogócskáznak :)
- táp? olvasd át a fórumot
- a szüleiddel bajban vagyok, mert nekem nem kellett győzködni őket. az akvárium szép és az állatok mindig megnyugtatnak :) szerintem ha látják hogy nagyon akarod, majd utána rendben is tartod őket, foglalkozol velük, akkor őkis csak örülni fognak :)
Összegezve: a legtöbb kérdésedre megtalálod a fórumon a választ, illetve a bemutatkozókban is. Érdemes átböngészni az egészet, mielőtt szerzel egy-két ilyen állatot. Ha figyelmesen olvasol, az is kiderül, hogy hol tudsz olcsón-egészségeset :)
Szia,
Köszönöm a válaszokat és a szíves fogadtatást! :)
Igen mire rájöttem (elolvastam), hogy először moderálnotok kell addigra már 3× elküldtem Szárazföldi állatom van (tengerimalacok) rá se volt könnyű rávennem őket, de csak sikerült, úgyhogy remélem az axolotloknál is így lesz! A csináltatással azért vannak fenntartásaim, mert szeretnék neki fedőt, így is van? Akkor nekikezdek az olvasgatásnak!
Igen mire rájöttem (elolvastam), hogy először moderálnotok kell addigra már 3× elküldtem Szárazföldi állatom van (tengerimalacok) rá se volt könnyű rávennem őket, de csak sikerült, úgyhogy remélem az axolotloknál is így lesz! A csináltatással azért vannak fenntartásaim, mert szeretnék neki fedőt, így is van? Akkor nekikezdek az olvasgatásnak!
Azúr
Üveg fedőt nem ajánlom, mert a meleget benntartja és az oxigént kint :) Én csináltam "kis" segítséggel fából egy keretet, aminek a közepére szúnyogháló van erősítve :)Azúr írta:Szia,
A tengerimalacokhoz képest körülbelül az alvással lesz egyenértékű az energia amit rájuk kell fordítani
Én ilyen fedőre gondoltam mint ezen: http://www.jodolgok.hu/ionic/files/akvarium.jpg , de rendben! :)
És a "porszívózni-szippantani" mit takar?
És a "porszívózni-szippantani" mit takar?
Azúr
Azt még megkérdezném, hogy ti milyen szűrőt/szűrőket ajánlotok?
És ez hálós-keretes dolog kezdte megmozgatni a fantáziám egy kicsit tudnál közelebb információt adni az elkészítésében? (nem vagyok valami jó az ilyenekben)
És ez hálós-keretes dolog kezdte megmozgatni a fantáziám egy kicsit tudnál közelebb információt adni az elkészítésében? (nem vagyok valami jó az ilyenekben)
Azúr
Nekem AquaNova külső szűrőm van, igazából ajánlani a külső szűrőt tudom, mert sokkal tisztábban tarja a vizet mint a belsők. Elsődleges szempont, hogy az akvárium méretéhez megfelelőt vegyél, legyen az külső vagy belső, általában mindegyikre rá van írva, hogy hány literhez ajánlják. Az aktívszén-szűrőbetét sem egy rossz választás, csak vedd figyelembe, hogy az a gyógy- és vegyszereket is hatástalanítja.Azúr írta:Azt még megkérdezném, hogy ti milyen szűrőt/szűrőket ajánlotok?
A tető pedig nem nagy ördöngősség, méretre kell vágni vékony deszkákat, kis szögekkel és/vagy vízhatlan ragasztóval összerakni őket, majd a szúnyoghálót egy kapocsbelövővel alulról hozzákapcsolgatni. A lényeg az a festék amivel lekened, legyen teljesen vízálló, mert a víz kioldhat belőle méreganyagokat és a fa is elkezd korhadni gyorsan egy víztükör felett. Én most azon gondolkodom, hogy szerzek valamilyen lakkot és átkenem vele, mert a festék amit használtam mostanában adta meg magát.
Az jutott eszembe, hogy halakat lehet együtt tartani az axikat (bocsi, ha már feltettem ezt a kérdést!:$) ? Akár kajának is. Youtube-on láttam a videókat ahol együtt voltak fekete neonok közepes axikkal.
Azúr
lehet. én mindig neonokat veszek nekik, amit általában egy éjszaka alatt levadásznakAzúr írta:Az jutott eszembe, hogy halakat lehet együtt tartani az axikat (bocsi, ha már feltettem ezt a kérdést!:$) ? Akár kajának is. Youtube-on láttam a videókat ahol együtt voltak fekete neonok közepes axikkal.
Nagy felelősség az akvárium?
Lehet, hogy ez hülyén hangzik de...
... nagy felelősség egy akvárium ? (elolvastam egy dokumentumot ott azt írja igen)
... nagy felelősség egy akvárium ? (elolvastam egy dokumentumot ott azt írja igen)
Azúr
Re: Nagy felelősség az akvárium?
Ez nézőpont kérdése. Állatokkal bánsz, elég sokáig élnek és a te felelősséged, hogy életben is maradjanak :) Ez nem dokumentum kérdése, énis leirhatom hogy igen vagy nem. Ezt a te lelkiismereted tudja, hogy mennyire érdekelnek az általad eltartott állatok. Ha nem érdekelnek, akkor ne is gondolkodj rajta, mert csak velük teszel rosszat. Ha tudod, hogy meg tudod csinálni hangulattól/stb.től függetlenül a dolgokat az akváriummal (hozzáteszem: egyáltalán nem nagy feladat) akkor felesleges ezen akár gondolkodni is, hogy mekkora felelősség.Azúr írta:Lehet, hogy ez hülyén hangzik de...
Liquid!
Megnyugtattál, ilyen téren félek, hogy nem megfelelő gazdi leszek. Ez alap, ha munka van unka van! :)
Megnyugtattál, ilyen téren félek, hogy nem megfelelő gazdi leszek. Ez alap, ha munka van unka van! :)
Azúr
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Én is így voltam, és én mai napig meg vagyok győzödve hogy nekem nem való akvárium. Pedig én annyit foglalkoztam velük, hogy már a kezembe másztak a kis szarháziak. Sose jó igazán a víz, hol esznek, hol nem stb stb... nem tudom mit kéne tenni mit nem....Minap odáig jutottam el hogy legszívesebben elajándékoznám őket úgy ahogy vannak, valaki olyannak aki ért hozzájuk. Most perpill a hűtés döglött meg lehet megpusztult a lelke Ez ne tartson vissza, ez egy másik szemszög egy kezdőtől.Azúr írta:Liquid!
Sendy
- Zsucy
- Megrögzött fórumozó
Sziasztok! Nekem sem volt nagy akvarisztikai múltam, csak guppykat tartottam kisebb- nagyobb sikerrel, és én is nagyon féltem, hogy mi lesz és hogyan fogok tudni gondoskodni róluk. Nagyon sokat olvastam róluk az interneten, és kérdezősködtem akitől csak tudtam. Annyira aggódtam, hogy nálam nem fogják túlélni, hogy 6 kis axit vettem, remélve, hogy abból 2 legalább megmarad . Olyan picik voltak, hogy alig lehetett őket észrevenni (két hetesek voltak,kb 1,5 cm ). Naponta többször számolgattam őket, hogy mindegyikük megvan-e. Aztán most már 4 hónapja vannak nálam, már óriásira nőttek, ahhoz képest amilyenek akkor voltak. Szerencsére mind a 6 megvan, és idáig nem volt szinte semmilyen probléma, azt leszámítva, hogy egy kajának szánt guppy megcsipkedte őket és kicsit csúnya lett a kopoltyújuk, ami azóta szépen visszanőtt. Nekem idáig csak jó tapasztalataim vannak. Szerintem, ha minden nap odafigyelsz rájuk, biztosan jó gazdijuk leszel.Sendy írta:Én is így voltam, és én mai napig meg vagyok győzödve hogy nekem nem való akvárium. Pedig én annyit foglalkoztam velük, hogy már a kezembe másztak a kis szarháziak. Sose jó igazán a víz, hol esznek, hol nem stb stb... nem tudom mit kéne tenni mit nem....Minap odáig jutottam el hogy legszívesebben elajándékoznám őket úgy ahogy vannak, valaki olyannak aki ért hozzájuk. Most perpill a hűtés döglött meg lehet megpusztult a lelke Ez ne tartson vissza, ez egy másik szemszög egy kezdőtől.Azúr írta:Liquid!
Zsucy
Tévhitek és terjesztésük?
Gondoltam megosztom veletek amit tegnap hallottam egy kereskedőtől:
Kicsit máshogy tartja az axikat mint ti vagy amit az interneten lehet olvasni. Családom véleménye erről, hogy ami nincs fönn a neten az is jó lehet ha nem jobb. Szóval: szerinte nem kell szűrő, a budapesti (bp-i vagyok) víz tökéletes, nem klóros tehát felesleges a szűrő. Egy példát is felhozott, miért felesleges szerinte a szűrő: Ha az ember belepisil egy vödörbe és beleteszi a szűrőt attól is a pisit keringeti, nem tisztít. Ő úgy tartja tisztán az aksit, hogy minden nap részleges vízcserét csinál. Szerinte az almacsiga is az akváriumon belül csak mintákat csinál; nem kell igazi növény az csak piszkítja a vizet; és fényben tartja őket; Megmaradt az ő véleményében is, hogy hideg legyen a vizük de a sötétség már nála "kiesett". Egyébként szépek voltak az axik jó nagyra nőttek kb 30 cm-re de lehet többre is. És ő is összekeverte az albínót a fehérrel (illetve én úgy láttam)
Ti mit gondoltok?
Kicsit máshogy tartja az axikat mint ti vagy amit az interneten lehet olvasni. Családom véleménye erről, hogy ami nincs fönn a neten az is jó lehet ha nem jobb. Szóval: szerinte nem kell szűrő, a budapesti (bp-i vagyok) víz tökéletes, nem klóros tehát felesleges a szűrő. Egy példát is felhozott, miért felesleges szerinte a szűrő: Ha az ember belepisil egy vödörbe és beleteszi a szűrőt attól is a pisit keringeti, nem tisztít. Ő úgy tartja tisztán az aksit, hogy minden nap részleges vízcserét csinál. Szerinte az almacsiga is az akváriumon belül csak mintákat csinál; nem kell igazi növény az csak piszkítja a vizet; és fényben tartja őket; Megmaradt az ő véleményében is, hogy hideg legyen a vizük de a sötétség már nála "kiesett". Egyébként szépek voltak az axik jó nagyra nőttek kb 30 cm-re de lehet többre is. És ő is összekeverte az albínót a fehérrel (illetve én úgy láttam)
Ti mit gondoltok?
Azúr
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Tévhitek és terjesztésük?
Budapesti víz nem túl jó, de nem rossz. Teljesen más. A pesti vízben egy rakat olyan vizinövény szépen nő, ami a tatabányaiban halálra van ítélve. Ez visszafele is igaz. Növény nagykeressel beszéltem, és mondja, hogy ő nekem ide soha semmit nem mer ajánlani, mert annyira másabb a víz. Ha utána akarsz járni, akkor a tudatosvasarlo.hu -n nemrég volt teszt. Wessling labor vizsgálta be az eredményeket. A tatabányai igen jó helyezést kapott a karsztvizével.Azúr írta:Gondoltam megosztom veletek amit tegnap hallottam egy kereskedőtől:
Ti mit gondoltok?
Gondolom az illető az aktív szenes, perlonos, szűrőkoszos szűrésről még nem hallott. Az aktív szén megköti a vegyi anyagokat a vízből, a szűrőkosz lebontja a rothadó szerves dolgokat a vízből, a perlon meg a legapróbb koszt is felfogja, ami ki fog kerülni az akváriumból az első szűrőtakartáskor. Tehát magyarán: koszt felfog és takarításkor az kikerül, szerves dolgokat lebont, és az aktív szén meg ugyi nagyon jó. Az illető biztos a szennyvíztisztításról sem hallott még. Amikor a wc-ből összegyűlt undormányokból pár nap leforgása alatt ivóvíznél is tisztább vizet készítenek. Legutóbb erről szép előadást a discovery piszkos munkákban láttam, ha jól rémlik. Még a sima szivacsos szűrő is jó arra hogy a kosz benne ragad és elkezd bomlani.Hozzátenném, hogy az axik nem pisilnek, hanem bombákat gyártanak, amit ha megkavarnak, olyan gyönyörű tud lenni a víz, hogy ihaj.... főleg ha nincs kiszűrve.
Igazi növény kontra műanyag. Te műanyag növények között szeretsz élni, vagy inkább élő között? Nekem volt mű és élő. A műnövényekre sose másztak fel. Mióta sikerült pár masszív bokrot szereznem, azóta alig látom az aljzaton őket. Másznak lebegnek a növényekben, és azon, illetve azokban alszanak. Ha hazaértem, mellékelek majd egy képet. Persze a növény ha bomlik koszol, viszont ha olyat veszel ami a te vizedhez való, akkor tisztít, és élővé teszi a vizet. A gömbmohákkal nekem egy időben folyamatosan fociztak. Mai napig bevett szokásuk az összeset "kapura" gurítani, azaz mind bent van a barlangban. Kiszedem, másnap ugyanott vannak.
Fény kontra sötét: lehet fényben tartani, de szükséges nekik a barlang. Jó ha a napok éjszakák változását utánozzuk. Nekem van amikor a lámpa alá kiülnek "napozni" máskor meg uzsgyi barlang, mikor felkapcsolom.
Az enyémek nem érték még el közel se a 30 centit, de nálam nagyon sokáig beteg axi volt a vízben, és max 1,5 évesek. Az utóbbi pár hétben vettem észre, hogy most már jobban néznek ki, étvágyuk is javul, kedvük is, kopoltyújuk is.
A kereskedésben levőkről csak annyit írnék, hogy ahova én járok nagyon lelkiismeretes boltos van, nagyon ért az állatokhoz. Mégis 27-28 fokos vízben a teknősökkel együtt tartotta az axikat erős neon alatt, hogy alig bújtak ki a szűrőt eltakaró kerámia alól. Mert ő azt hitte, azt gondolta, úgy tudta.... Aztán amikor elmondtam neki, hogy mi a helyzet, akkor a következő szállítmány már enyhe neonos, bújófelületes berendezett tiszta , 19 fokos akváriumba került, ahol semmi más állat nem volt velük együtt, illetve az axiknak megfelelő mennyiségű vízmagasság volt.
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
A vízről
Itt egy érdekes cikk : http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-csapviz
Sendy
- Zsucy
- Megrögzött fórumozó
Érdekességek
Találtam két képet, amin két érdekes (szerintem nagyon szép) axi látható.
Zsucy
Re: Érdekességek
Olyan fekete-fehér kell!!Zsucy írta:Találtam két képet, amin két érdekes (szerintem nagyon szép) axi látható.
- Zsucy
- Megrögzött fórumozó
Ha találsz olyat, akkor szólj, mert kell nekem is.liquid írta:Olyan fekete-fehér kell!!Zsucy írta:Találtam két képet, amin két érdekes (szerintem nagyon szép) axi látható.
Zsucy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Nekem is :)Zsucy írta:Ha találsz olyat, akkor szólj, mert kell nekem is.liquid írta:Olyan fekete-fehér kell!!Zsucy írta:Találtam két képet, amin két érdekes (szerintem nagyon szép) axi látható.
Sendy
Belevágjak?
Sziasztok!
Úgy alakult most az helyzetem, hogy van egy axi akit esetleg örökbe is tudok fogadni (nem boltos megvevős téma), de még nincs semmilyen kellék és olyan 2 hétig nem is tudnék beszerezni normális szűrőt, akváriumot. A hiányok csak ideiglenes lenne mindenképp! Belevágjak? És a legfontosabb: szerintetek kivágnának, ha így hazaállítok vele?
Úgy alakult most az helyzetem, hogy van egy axi akit esetleg örökbe is tudok fogadni (nem boltos megvevős téma), de még nincs semmilyen kellék és olyan 2 hétig nem is tudnék beszerezni normális szűrőt, akváriumot. A hiányok csak ideiglenes lenne mindenképp! Belevágjak? És a legfontosabb: szerintetek kivágnának, ha így hazaállítok vele?
Azúr
Re: Belevágjak?
Szia!Azúr írta:Sziasztok!
Nekem első volt a helyük és amikor az megvolt akkor vettem meg őket, szerintem várd meg amíg fel lesz szerelve az akksi. Jön a "jóidő" úgyis, legalább a meleggel nem kell harcolnod két hét múlva.
Azt, hogy kivágnának-e nem tudom megmondani, azt csak te tudod
Axolotl song (csak erős idegzetűeknek, mert fáj)
Sziasztok!!
Ezt a videót most kaptam, és úgy gondoltam megmutatom nektek is szerintem nagyon jó :)
http://www.youtube.com/watch?v=MxA0QVGVEJw
Ezt a videót most kaptam, és úgy gondoltam megmutatom nektek is szerintem nagyon jó :)
http://www.youtube.com/watch?v=MxA0QVGVEJw
Chantall
Fiú vagy lány? Miért punnyadnak? Élő kaja?
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem az axolotl-okkal kapcsolatba :) (két albino axolotlom van)
az 1. az lenne hogy a nemüket,hogy tudom megkülönböztetni a kloáka méretén kívül van-e rá más lehetőség kb 6-7hónaposak lehetnek
a 2. olvastam azt is,hogy van akinek egész nap "nyomják" az enyémek inkább csak úgy elvannak szerintem megfelelő a környezetük, a vízis optimális olyan sok direkt fényt sem kapnak búvóhelyük is van de még is csak punnyadnak miért lehet ez?
3. milyen élőeledeleket ajánlatok? tubifextől az életkedvem is elment (neonhalak szimpatikusak)
Válaszokat előre is köszi :)
az 1. az lenne hogy a nemüket,hogy tudom megkülönböztetni a kloáka méretén kívül van-e rá más lehetőség kb 6-7hónaposak lehetnek
a 2. olvastam azt is,hogy van akinek egész nap "nyomják" az enyémek inkább csak úgy elvannak szerintem megfelelő a környezetük, a vízis optimális olyan sok direkt fényt sem kapnak búvóhelyük is van de még is csak punnyadnak miért lehet ez?
3. milyen élőeledeleket ajánlatok? tubifextől az életkedvem is elment (neonhalak szimpatikusak)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Fiú vagy lány? Miért punnyadnak? Élő kaja?
1. Kloákából lehet legkönnyebben megkülönböztetni. Van a fej és farokforma esetén is hajszálnyi különbség, de leginkább akkor tudod megkülönböztetni őket, ha van egy fiúd és lányod, akkor látod, amúgy nehéz.Way írta:Sziasztok!
2. Van aki úszkálós, van aki döglős. Alapvetően nem túl aktív állat. Ling-ling 1-2 napot simán elvan a barlangban hogy néz kifele. Máskor rájön a hoppáré és egész nap jön megy, úszkál.
3. Etetés topikban részletesen leírtuk már a lehetőségeket, kukkants oda, és ha további étkeztetés kérdés van, akkor légyszi ott tedd fel és válaszolni fogunk.
Sendy
Re: Fiú vagy lány? Miért punnyadnak? Élő kaja?
okés köszi :)Sendy írta: 1. Kloákából lehet legkönnyebben megkülönböztetni. Van a fej és farokforma esetén is hajszálnyi különbség, de leginkább akkor tudod megkülönböztetni őket, ha van egy fiúd és lányod, akkor látod, amúgy nehéz.
2. Van aki úszkálós, van aki döglős. Alapvetően nem túl aktív állat. Ling-ling 1-2 napot simán elvan a barlangban hogy néz kifele. Máskor rájön a hoppáré és egész nap jön megy, úszkál.
3. Etetés topikban részletesen leírtuk már a lehetőségeket, kukkants oda, és ha további étkeztetés kérdés van, akkor légyszi ott tedd fel és válaszolni fogunk.
- Zsucy
- Megrögzött fórumozó
Mikortól ivarérett??
Sziasztok!
Elkezdett befeketedni a drágáim körme. Ez azt jelenti, hogy már kezdenek ivarérettek lenni? Most 7 hónaposak kb.
Elkezdett befeketedni a drágáim körme. Ez azt jelenti, hogy már kezdenek ivarérettek lenni? Most 7 hónaposak kb.
Zsucy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Mikortól ivarérett??
Pontosan :)Zsucy írta:Sziasztok!
Sendy
axi bőre
lenne egy kérdésem, 2 fehér axim van és a hasukon a bőr még mindig átlátszó a tiképeiteken meg nem.befog ez sötétedni/fehéredni?ha igen mikor?
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: axi bőre
Mit értesz azon, hogy átlátszó? Tudsz fényképet linkelni?Way írta:lenne egy kérdésem, 2 fehér axim van és a hasukon a bőr még mindig átlátszó a tiképeiteken meg nem.befog ez sötétedni/fehéredni?ha igen mikor?
Sendy
azt úgy értem,hogy látszanak a szerveiSendy írta:Mit értesz azon, hogy átlátszó? Tudsz fényképet linkelni?Way írta:lenne egy kérdésem, 2 fehér axim van és a hasukon a bőr még mindig átlátszó a tiképeiteken meg nem.befog ez sötétedni/fehéredni?ha igen mikor?
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Amíg nagyon kicsik addig látszanak, de idővel már nem látsz majd át rajtuk. 10-13 cm-es hossznál már nem nagyon kéne átlátnod rajtuk.Way írta:azt úgy értem,hogy látszanak a szerveiSendy írta:Mit értesz azon, hogy átlátszó? Tudsz fényképet linkelni?Way írta:lenne egy kérdésem, 2 fehér axim van és a hasukon a bőr még mindig átlátszó a tiképeiteken meg nem.befog ez sötétedni/fehéredni?ha igen mikor?
Sendy
okés akkor semmi gáz 8-9 cm körül vannak de marha gyorsan nőnek és olyan falánk mind2,hogy az hihetetlen.multkor anyum csak úgy bedobott nekik egy kocka fagyasztott szúnyoglárvát, hazajöttem nyaralásból az nap, én meg rendesen megetettem őket, betolták mind2t aztán gubbasztottak is vagy 2 napig :) azóta mindig megbeszéljük nehogy megint túletetés legyen :) .
Kezdő kérdések
Sziasztok!
Van két axim, vadasak, nagyon cukik, az biztos, hogy két különböző nemű, de már nagyon nem tudom megállapítani hogy melyik melyik... sok helyen olvastam róluk, de mindenhol mást írtak hogy miről lehet megállapítani a nemüket... decemberben kaptam őket, kis picik voltak még (kb 10cm), nagyon világosak, és véznácskák.../Hozzáteszem, olyat is olvastam hogy "lehet" hogy visszanő pl a lábuk, ha leszakad, megsérül. Ehhez hozzá kell tennem, hogy a kisebbiknek nem volt jobb első és bal hátsó lába mikor az előző tulajdonosa elhozta őket az eredeti helyükről. Ha berakjuk őket egy dunsztosüvegbe vízbe, és berakjuk őket a hűtőszekrénybe egy estére, akkor nagyon gyorsan helyrejönnek... Bár szegénynek van egy kis csonka lábacskája is a jobb első új lábán, de legalább van minimum 4... / Azóta gyönyörűek lettek, kicsit agresszív kinézettel rendelkeznek. Eddig együtt voltak, és úgy hallottam ha együtt nőnek fel, akkor nem lesz piciaxi. Kb egy hete szétválasztottam őket, ugyanazon az elven működnek az aksik mint előtte, de valami nem jó. a kisebbik, amelyik énszerintem a lány,(neki laposabb, morcosabb a feje,mint a másiknak, aki ugye nagyobb és kerek feje van) elvesztette a kopoltyújáról a kis szőrőket... Olvastam olyat is hogy lehet belerohadt kajától is a dolog... Nemrég szárított halat adtam nekik enni, amit apró darabkákra török. És most láttam a világításnál, hogy a víz teteje olyan mintha olajos lenne... de nem fénylik. csak egy hártyaként lebeg. és egy hete volt teljes vízcsere is, meg aksi atomjairaszedés is. :) Most visszaraktam a nagy aksiba az én általam fiúnak hitt mellé a lánykámat, hátha helyrejön. Ugyanis a nagyobbik igazi mintapéldány...
Tehát nekem a konkrét kérdéseim:
1, Miért lehet ez, hogy elveszti a kopoltyúiról a kis szőröket, illetve normális-e (tudom hogy nem, de miért?) már nagyon világos maga a kopoltyú, szinte fehéres,de mégis halvány rózsaszín...?
2, Emellett miért van az, hogy billegve úszik ez a kis szegény?
3, Most akkor miről állapítom meg a nemeket?
4, Szétválasztás után lehetséges valamikor a picik kivitelezése?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget, és bocsika a nagy összevisszaságért, de már nagyon kezdek aggódni... Képeket rakok fel róluk, mindkettőről kicsiként, ott látszik a kisebbnek a bibis lába is, és mostanit, azaz múltheti képeket. Remélem a sok kérdésemmel még másoknak is tudunk segíteni! Köszönöm még egyszer!
Van két axim, vadasak, nagyon cukik, az biztos, hogy két különböző nemű, de már nagyon nem tudom megállapítani hogy melyik melyik... sok helyen olvastam róluk, de mindenhol mást írtak hogy miről lehet megállapítani a nemüket... decemberben kaptam őket, kis picik voltak még (kb 10cm), nagyon világosak, és véznácskák.../Hozzáteszem, olyat is olvastam hogy "lehet" hogy visszanő pl a lábuk, ha leszakad, megsérül. Ehhez hozzá kell tennem, hogy a kisebbiknek nem volt jobb első és bal hátsó lába mikor az előző tulajdonosa elhozta őket az eredeti helyükről. Ha berakjuk őket egy dunsztosüvegbe vízbe, és berakjuk őket a hűtőszekrénybe egy estére, akkor nagyon gyorsan helyrejönnek... Bár szegénynek van egy kis csonka lábacskája is a jobb első új lábán, de legalább van minimum 4... / Azóta gyönyörűek lettek, kicsit agresszív kinézettel rendelkeznek. Eddig együtt voltak, és úgy hallottam ha együtt nőnek fel, akkor nem lesz piciaxi. Kb egy hete szétválasztottam őket, ugyanazon az elven működnek az aksik mint előtte, de valami nem jó. a kisebbik, amelyik énszerintem a lány,(neki laposabb, morcosabb a feje,mint a másiknak, aki ugye nagyobb és kerek feje van) elvesztette a kopoltyújáról a kis szőrőket... Olvastam olyat is hogy lehet belerohadt kajától is a dolog... Nemrég szárított halat adtam nekik enni, amit apró darabkákra török. És most láttam a világításnál, hogy a víz teteje olyan mintha olajos lenne... de nem fénylik. csak egy hártyaként lebeg. és egy hete volt teljes vízcsere is, meg aksi atomjairaszedés is. :) Most visszaraktam a nagy aksiba az én általam fiúnak hitt mellé a lánykámat, hátha helyrejön. Ugyanis a nagyobbik igazi mintapéldány...
Tehát nekem a konkrét kérdéseim:
1, Miért lehet ez, hogy elveszti a kopoltyúiról a kis szőröket, illetve normális-e (tudom hogy nem, de miért?) már nagyon világos maga a kopoltyú, szinte fehéres,de mégis halvány rózsaszín...?
2, Emellett miért van az, hogy billegve úszik ez a kis szegény?
3, Most akkor miről állapítom meg a nemeket?
4, Szétválasztás után lehetséges valamikor a picik kivitelezése?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget, és bocsika a nagy összevisszaságért, de már nagyon kezdek aggódni... Képeket rakok fel róluk, mindkettőről kicsiként, ott látszik a kisebbnek a bibis lába is, és mostanit, azaz múltheti képeket. Remélem a sok kérdésemmel még másoknak is tudunk segíteni! Köszönöm még egyszer!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Kezdő kérdések
Szia!Bara írta:Sziasztok!...
A kérdéseidet a megfelelő topikokban kellett volna feltenni, de mivel beteg vagyok, patkánykám is beteg és nincs időm, így gyorsan ide fogok válaszolni, de kérlek legközelebb a megfelelő helyeken kérdezz. Idővel lehet szétbontom majd a hozzászólást és helyükre rakom a kérdéseket.
Kezdjük az elején: egy éjszakára dunsztos üvegre rakni nem szabad őket. Ha hűtőbe teszed, akkor az minimum 3-5 nap legyen, maximum 2-3 hét. A hűtőszekrényezés előtt 1-2 napit nem szabad enni adni nekik. A hűtőszekrényezés lényege hogy 5 fokon üres gyomorral felerősödik a regeneráló képessége, és helyrehozza önmagát az állat, ekkor mindene lelassul, és a nem megemésztett étel berohadhat. Ahhoz, hogy a regenerálódás normális legyen 3-5 nap mindenképp kell. Azzal hogy pár órára hűtőbe rakod beindítod ezeket a folyamatokat, lelassul a keringése, utána pedig vissza az egész. A láb visszanő 20 fokos vízben is, ha arról van szó. Másodsorban a hűtőszekrényezést csak nagyon indokolt esetben kell használni. Arra, hogy gyorsabban nőljön egy láb, az nem indok. Nekem Ling-ling már felnőtt de még mindig csak 2 ujja van egyik kezén, de nem fogom ez miatt hűtőbe rakni.
Szárított hal: szárított halat ne adjunk nekik, inkább fagyasztottat. A szárított felsértheti a szájukat.
1. kérdésre a válasz: ha nem jó a víz, az étel amit kap, vagy beteg az állat, elveszti a kopoltyúit. Szisztematikusan mindent ki kell zárni, hogy rájöjj jó esetben mi volt a baj. Ha rendeződik az állapot, akkor vissza fog nőni. - az egészségügyi kérdéseknél egy topik csak ennek van fentartva, illetve van egy alap tájékoztató is. http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=13
2. a billegve úszás nem jelent problémát, simán lehet, hogy lazul. Alapvetően akkor szoktak billegve úszni, ha sok bennük a levegő, vagy ha kórosan le vannak fogyva, utóbbi nem áll fenn nálad.
3. nemek megállapítására igen egyszerű módszer van. Amikor már fekete a körmük, azaz felnőtt ivarérettek, akkor a hímnek duzzadt végbélnyílása lesz, a nősténynek egészen lapos. A fej, farok formákból eléggé nehéz megállapítani.
4. nem kell szétválasztani őket picikhez. A szaporodásukhoz van külön egy leírás hogy hogyan működne, de attól függően hol szerezted be az állatokat, készülj fel arra, hogy nem lesznek kicsik. Ezek nem guppik vagy csigák amik csak úgy szaporodnak. Nagyon sok a meddő axi is. Van akinek agyba főbe rakják a tojásokat, mások pedig semmi hajlandóságot nem mutatnak. Ez normális. Van akinek a vizet se kell lehűteni hozzá, ha akarnak, szaporodnak, ha nem akkor akármit is csinálsz, úgy se fognak. http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=7&t=18
A képeket nézegetve igen súlyos hibát fedeztem fel az aljzatot illetően. Kérlek olvasd át az egész fórumot, mert vannak dolgok amiket nem ártana tudnod. Pl: homokot nem szabad nekik adni, mert lenyelik és eldugíthatja őket annyira hogy csak műtéti úton távolítható el.
Külsőre nagy gond nincs velük, de olvasd át a fórumot, hogy ne csinálj olyat, amit nem szabad, vagy nem javallott.
Sendy
- Titkos3
- Megrögzött fórumozó
Lehetne még egy?
Kérdés: Van egy mexikói axolotl-om 100 l-es aksiban és 3 almacsigám (2. generáció, egyszer már szaporodtak) szerintetek tehetek még egy axolotl-ot? A mostani nőstény, egyedül él vagy két éve, kora: két és fél év. Szeretnék még egyet, szerintetek lehetne?
Titkos3
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Lehetne még egy?
Igen lehet, de hasonló méretűt kell szerezned, mert ha túl kicsi az újonc, megeheti a nagy. Volt már erre példa itt a fórumon.Titkos3 írta:Kérdés: Van egy mexikói axolotl-om 100 l-es aksiban és 3 almacsigám (2. generáció, egyszer már szaporodtak) szerintetek tehetek még egy axolotl-ot? A mostani nőstény, egyedül él vagy két éve, kora: két és fél év. Szeretnék még egyet, szerintetek lehetne?
Sendy
Sárga axi betegesebb...
Szia!
Köszönöm a válaszodat! Akik vették, nem tudták, hogy egy axit szeretnék, ezért már elajándékoztam a halakat. Eddig sok állatom volt, mindig rendben tartottam őket remélem ha meglesznek, jó gazdi leszek azért is írok ide, hogy ne tegyek nekik rosszat! Nem tudtam, hogy a sárga axik, betegesebbek gondolom a sok hercehurca miatt, már bánod. Találtam egy aljzatot axiknak, bepostolom a megfelelő témába, majd nézd meg légy szíves! Köszii!
Köszönöm a válaszodat! Akik vették, nem tudták, hogy egy axit szeretnék, ezért már elajándékoztam a halakat. Eddig sok állatom volt, mindig rendben tartottam őket remélem ha meglesznek, jó gazdi leszek azért is írok ide, hogy ne tegyek nekik rosszat! Nem tudtam, hogy a sárga axik, betegesebbek gondolom a sok hercehurca miatt, már bánod. Találtam egy aljzatot axiknak, bepostolom a megfelelő témába, majd nézd meg légy szíves! Köszii!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Sárga axi betegesbb...
Így már értem a dolgot.Zsomb írta:Szia!
A sok hercehurca, a kudarc a legrosszabb. Hiába mentünk orvoshoz, nem tudott segíteni, mert annyira nehéz ezeket gyógyítani, megállapítani, mi is a bajuk, hogy is kéne kezelni. A másik része hogy közel 20 e ft-ot hagytam ott axi orvosi kezelésekre. Azok a betegesebbek akiknek nem fekete a szemük. 4 féle albínó van ugyanis, a golden az egyik.
Sendy
Társ?
Sziasztok!
Sir Lancelot gazdija vagyok, (kövérséggel kapcsolatban írtam múltkor [Vírusos - bakteriális megbetegedések] - kivettem a köveket, 3-4 nagyon aprót ki is kakilt, aztán semmi. De aktív is, meg szerintem teljesen egészséges, csak nagyon szeret enni, úgyhogy már nem aggódok :) ) Barátom szeretne nagyon egy vadast is, mert nagyon tetszenek neki. Szeretném kikérni a véleményeteket: 1) az akvárium 45hx30szx35m = 47 l nagy. Szerintem kettőnek kicsi, szerintetek? 2) Azt írtátok, hogy szerintetek Lancelot nagyjából egy éves (elkezdtek feketedni lassan a körmei is). Képes lenne befogadni egyet maga mellé?
Lehet hogy tárgytalan a kérdésem, mert ma megyek megnézni őket, nyilván ha picik, akkor nem merek betenni mellé újat. Mindjárt "bemutatkozunk" és akkor meg is tudjátok nézni Lancelotot :).
Köszi a segítséget!
Sir Lancelot gazdija vagyok, (kövérséggel kapcsolatban írtam múltkor [Vírusos - bakteriális megbetegedések] - kivettem a köveket, 3-4 nagyon aprót ki is kakilt, aztán semmi. De aktív is, meg szerintem teljesen egészséges, csak nagyon szeret enni, úgyhogy már nem aggódok :) ) Barátom szeretne nagyon egy vadast is, mert nagyon tetszenek neki. Szeretném kikérni a véleményeteket: 1) az akvárium 45hx30szx35m = 47 l nagy. Szerintem kettőnek kicsi, szerintetek? 2) Azt írtátok, hogy szerintetek Lancelot nagyjából egy éves (elkezdtek feketedni lassan a körmei is). Képes lenne befogadni egyet maga mellé?
Lehet hogy tárgytalan a kérdésem, mert ma megyek megnézni őket, nyilván ha picik, akkor nem merek betenni mellé újat. Mindjárt "bemutatkozunk" és akkor meg is tudjátok nézni Lancelotot :).
Köszi a segítséget!
gelledina
Fórumozói összefoglaló
Sziasztok! Őszintén bevallom, h nem olvasgattam el az egész fórumot, úgyh lehet nem fogok az újdonság erejével hatni ezzel a néhány infóval. Általánosítani lehet néhány dolgot az axikkal kapcsolatban, úgy, mint táplálkozás, akvárium méret, etetés, hőmérséklet, stb., de nem felejtsük el, h minden élőlénynek külön egyénisége van. Az axik matriarchális társadalomba élnek, a lányok nagyobbra is nőnek, de átlagban 30-35 cm-esek lesznek, 10 cm felett már kézből etethetők és kezdik elhagyni a kannibalizmust. Lehet próbálkozni más vízi élőlények együtt tartásával, de nem ajánlatos. A lány axim (Lilith) pl. első nap betömte az amúgy is eleségnek szánt kis lazacot, a fiúnál (Árész) szépen növekedett és a Péntek nevet kapta, mint igazi túlélő. Köel 1,5 hónap elteltével, egyik nap arra lettem figyelmes, h Péntek elkezdte az axim kedvenc gömbmoháját csipkedi, aminek az lett az eredménye, h 3 nap feszült várakozás után, Árész kikészült és halálra ítélte. Nos a cherrygarnélákat simán megeszik, ezért nem érdemes velük kísérletezni, de ez igazából tényleg az axik egyéniségén múlik szerintem. A világításról csak annyit, h mivel az axolotl-ok éjszakai állatkák, így nincs szükség külön fényforrásra, viszont búvóhelyre igen, ahol napközben aludhatnak. Aljzatnak kiválóan alkalmas a mosott kavics is, ami az axink fejénél nagyobb, h ne tudja lenyelni. Hűtésként teljesen bevált, a 1.5 l-es PET palack lefagyasztva. Orvosnak a kiváló hüllőspecialistát, Dr. Sátorhelyi Tamást tudom ajánlani. Aki még most informálódik az axikkal kapcsolatban, annak megjegyezném, h ezek a lények 20-25 évig élnek (a fent említett állatorvos barátjának az axija már 39 éves), kérnék mkit, aki tisztában van saját jellemével és tudja, h hamar megun mindent, az ne tartson axit, hisz ez nem csak 1-2 évre szól! Saját belátásom szerint iszonyúan érdekes állatok, a természetben összesen 1200 db van nyilván tartva belőlük, a vörös listán kritikusan veszélyeztetett faj, sajnálatos módon a kihalás szélén állnak. Zárásképp ajánlanék 1 filmet, h jobban megismerkedhessetek a természetes élet körülményeikkel: Nick Baker bizarr teremtményei-Axolotl, amit az animal planet-en meg is tudtok nézni márc. 12.-én 18.20.-kor. Élményekben dús axolotl tartást és további szép napot mkinek!