Máshova nem sorolható egészségügyi problémák

Moderátor: Axolotl moderátor

LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Re: Sárga folt és lábbénulás jelenség

Hozzászólás Szerző: LeviBoy01 »

Sendy írta:
LeviBoy01 írta:Örömmel jelentem be, hogy az axim lába erőteljes gyógyulásnak indult. Már kezd visszanőni a lábujja, teljesen és normálisan tudja használni/mozgatni a lábát. A lába fölötti sárga rész is eléggé elhalványodott már. Most arra gondoltam, hogy mivel egy 80 literes akváriumba egyedül van, kéne melléje egy társ, csak itt vidéken esélytelen beszerezni. Ahány helyet végigjártam, nem volt sehol, vagy csak nagyon kicsiket tudtak volna hozni a nagykerekből is. Ha esetleg tudtok valami lelőhelyet itt Tolna megye és környékén, akkor megköszönném! :)
Kb mennyi idő után kezdett javulni? Hány fokos volt a víz? Érdekelnének ilyen infók, hogy egy gyógyulási időt kb fel tudjak térképezni.
Szia! Hát kellett neki vagy 3 hónap szerintem, mire mostanra elmúlt teljesen a sárga folt és folyamatosan használni tudja nem vsak az egész lábát, hanem a lábujjait is. A víz hőmérséklete átlegban 20-22 fok között ingadozik. Lehet, hogy alacsonyabb hőmérsékleten vagy a hűtőzéstől hamarább meggyógyult volna, de nem volt kedven szegényt hűtőbe stresszeltetni, az akvárium hőmérsékletét meg nem tudom lejebbre vinni.
Betti
Fórumozó

Re: fehér foltt

Hozzászólás Szerző: Betti »

Sziasztok!
Lenne egy problémám, vagy nem is tudom mi. Bobinak a két oldalán, a hasától felfele nemrég észrevettünk ilyen fehéres foltot. Semmi baja nincsen, eszik rendesen. Csatolok képeket, lehet amugy valami baja?
Csatolmányok
IMG_2426.JPG
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: fehér folt

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Betti írta:Sziasztok!
Lenne egy problémám, vagy nem is tudom mi. Bobinak a két oldalán, a hasától felfele nemrég észrevettünk ilyen fehéres foltot. Semmi baja nincsen, eszik rendesen. Csatolok képeket, lehet amugy valami baja?
Sajnos a képen nem látok semmi elváltozást. Nem tudsz jobb minőségű képet feltenni? Látatlanban pedig: metilén festi kékre, akkor gomba és metilénezd be. Ha nem, akkor pedig egy akváriumpucolás, vízbeállítás után ha 2 nappal nem múlik el akkor meg állatorvosnak mutatnám meg. Előfordulhat még, hogy hőguta okozta bőrprobléma, akkor viszont a víz rendbetétele után el kéne tűnnie.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
dorafarkas
Fórumozó

Bepirosodás

Hozzászólás Szerző: dorafarkas »

Sziasztok!
Az egyik axolotlomnak (arany albínó) a farka alsó részén furcsa bepirosodás van, hosszantilag végig. Az erek is jobban kilátszanak, mint általában.
Tudtok valami ilyen általánosabb betegségről, aminek ez a tünete, vagy nem kell nagyon megijednem szerintetek, és később elmúlik majd a pirosság?
Előre is köszönöm!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.08.17. 05:49-kor.
Ok: Olvasd el a házirendet, és annak megfelelően adj témacímet!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Bepirosodás

dorafarkas írta:Sziasztok!
Az egyik axolotlomnak (arany albínó) a farka alsó részén furcsa bepirosodás van, hosszantilag végig. Az erek is jobban kilátszanak, mint általában.
Tudtok valami ilyen általánosabb betegségről, aminek ez a tünete, vagy nem kell nagyon megijednem szerintetek, és később elmúlik majd a pirosság?
Előre is köszönöm!
Volt már szó a fórumon mindenféle pirosodásról. Kép nélkül elég nehéz bármit rámondani. Simán attól is bepirosodik a farkuk, ha sokat mozognak, meleg a víz, vagy épp beverték valahova és ezek semmiségek. Jó volna egy használható kép, és figyelgesd pár napig. Ha nem romlik, nincs gond.
Sendy
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
kaloczir
Megrögzött fórumozó

Re: Bepirosodás

Hozzászólás Szerző: kaloczir »

dorafarkas írta:Sziasztok!
Előre is köszönöm!
Szia!
Az enyémnek is volt ilyen (fehér), akkor, amikor azok a nagy melegek voltak és nagyon nehéz volt hűteni a vizet. Neki elmúlt másnapra.
kaloczir
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Rejtélyes dudor

Hozzászólás Szerző: Maya »

Sziasztok!

Talán 10 napja egy rejtélyes dudor jelent meg a vadas axim jobb oldalán és azóta nem múlik el. Pár napja 2 db fél halat be erőltettem de a másodikat kihányta, ezután vörös szúnyoglárvát adtam neki, amit már nem hányt ki. Remélem, hogy csak nem tetszett neki a fagyasztott kishal, nem sűrűn kapnak, de nem is igazán szeretik. Mindig is nagyon falánk volt, ma rengeteg májat megevett. Rendesen eszik, de engem nagyon zavar az a dudor. Szerintetek érdemes hűtőzni, elfog-e múlni tőle? Láttam egy nagyon hasonló amerikai esetet ott valami vese probléma volt, sokáig nem evett az axi majd meghalt... Tapintásra elég puha mint egy vízhólyag és nem tudom mozgatni.

Arra is gondoltam, hogy nem-e petékkel van tele, viszont fogalmam sincs, hogy néz ki egy terhes axi...

Így hirtelenjébe, annyira jó minőségű képeket nem tudtam csinálni, de több mint a semmi...
Kép 2286.jpg
Kép 2278.jpg
Kép 2246.jpg
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Rejtélyes dudor

Maya írta:Sziasztok!

Talán 10 napja egy rejtélyes dudor jelent meg a vadas axim jobb oldalán ...
Mondom mit tennék: irány doki és röntgen. Kéne tudni mi van ott, ez így nem normális. A hal visszahányás simán lehetett visszaköpés.

Hányás: az állat öklendezik, úgy ahogy az ember, jellemzően előtte nyitva van a szája, az állat beleremeghet, az egész állaton látszik a öklendezési inger, majd a végén kijön amit megevett, sokszor több nappal előtti ételmaradék félig megemésztve is távozik. Az állaton észrevehető a hányás utáni kimerültség, ahogy az embernél is.

Visszaköpés: több falat után, az utolsó falat 1-2 öklendező, vagy simán visszaköpő mozdulat kíséretében szájon át távozik szájból vagy gyomorból. Jellemzően egyszer egyszer fordul elő, és más étellel másnap pl nem fordul elő. Az állat ezek után mintha mi sem történt volna csinálja tovább a napi dolgait. Oka a visszaköpésnek a túlzabálás, étel nem ízlik, romlott. Ha a visszaköpés lenne jellemzőbb, és 1-2 egymást követő esetben az állat visszaköpi az ételt, változtassunk másikra, hűtsük a vizét ha meleg, várjuk egy-két koplalónapot.
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Sendy írta:

Mondom mit tennék: irány doki és röntgen...
Ez inkább visszaköpés volt, magát a jelenetet nem láttam csak épp adtam volna neki a következő falatot és az előző meg ott volt előtte, pedig azt lenyelte.

A testvére után nem bírnám elviselni, ha őt is elveszíteném...szóval ismét meglátogatjuk az orvost.

Azt tudom biztosan, hogy kő nem lehet mivel több mint 2hónapja nincs egy darab kő se az akváriumba, semmi ami kicsi lenne és le tudnák nyelni, a legkisebb dolog a csigák, de mind a heten megvannak. Kicsit lejjebb is van a dudor, mint a gyomra.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya írta:
Sendy írta:

Mondom mit tennék: irány doki és röntgen...
Ez inkább visszaköpés volt, magát a jelenetet nem láttam csak épp adtam volna neki a következő falatot és az előző meg ott volt előtte, pedig azt lenyelte.

A testvére után nem bírnám elviselni, ha őt is elveszíteném...szóval ismét meglátogatjuk az orvost.

Azt tudom biztosan, hogy kő nem lehet mivel több mint 2hónapja nincs egy darab kő se az akváriumba, semmi ami kicsi lenne és le tudnák nyelni, a legkisebb dolog a csigák, de mind a heten megvannak. Kicsit lejjebb is van a dudor, mint a gyomra.
Várom a fejleményeket, hogy mit mondott az orvos. Figyelj oda a vízhőre addig is. 22 fokot próbáld plafonnak belőni. Tudom, nagyon nehéz ebben a dögmelegben, de a 24 fokos víz tuti nem segít neki.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Monique »

Talán 10 napja egy rejtélyes dudor jelent meg a vadas axim jobb oldalán...
Szia! Elvitted dokihoz? Kiderült valami?
Ági
Maya
Adminisztrátor

Rejtélyes dudor

Akkor most tartok egy „rövid” beszámolót mi is történt állatorvosnál.

Most Dr. Pazár Péterrel találkoztam, ő is nagyon kedves ember és tényleg alapos. Jól megtapogatta a dudort, de semmi kitüremkedést, csomót nem érzett, így röntgent csináltattunk. Maga a dudor szövetből áll, tehát a daganat és fekély kizárva. Megkérdezte, hogy a többi axival mennyire jön ki, mert lehetséges, hogy volt egy kisebb balhéjuk és akkor sérült meg vagy nekiment valaminek. Elmeséltem, hogy kb. 2hónapja a vadasomat kiejtettem a kezemből, 5centi magasról épp takarításkor a táljukba raktam volna bele, szerencsére nem kőre, hanem törölközőkre esett, szóval ha nagyon akarjuk, összefüggésbe lehet hozni a két esetet. De még ezek után is lehetséges, hogy egy belső szerve van megnagyobbodva és az tolja ki a szövetet... mivel jól van és sokat is eszik, tehát semmi baja, nem indolja a további kivizsgálást.

A végleges diagnózis „hasfalsérv valószínű”.(tehát valamely ütés okozhatta, ha csak nem a sok zabálás) Ha lesz több tünet is, a duzzanat mérete változik vagy nem eszik, akkor vissza kell mennünk kontrasztos röntgenre és ultrahangra. (Kontrasztos röntgen=megetetnek vele egy kontraszt folyadékot ami a röntgenen csodásan kirajzolja a beleket, gyomrot)

Ez mind jó hír, mivel nincs semmi baja, csak figyelnem kell rá, hogy ne is legyen, lehetséges ahogy nő majd, eltűnik szép lassan. :D

Viszont szegénykém nagyon megsínylette az utazást, mikor odaértünk akkor vettem észre, hogy hányt, nem is keveset, nagyon be is volt stresszelve már attól féltem, hogy élve nem érek vele haza. Az előző axim nagyon jól tűrte az utazást, ő viszont egyáltalán nem, sőt ő mindig is utált kézbe lenni, de szerencsére épségben hazaérkeztünk, azóta a barlangjába kuksol szerintem most jó pár napig enni se fog.

Így a végére még egy nagyon érdekes dologról szeretnék beszélni...a tarifák.
Most mindennel együtt 5000 Ft.-t fizettem, és kaptam róla számlát, tehát tudom is mire!
Egzotikus állat röntgen vizsgálata: 1800
Egzotikus állat röntgen vizsgálati díj: 1100
Egzotikus állat anyagköltség: 850 (hogy az mi lehetett ne kérdezzétek)
Asszisztensi pótdíj: 1200 (mintha le kellett volna fogni...)
Egyéb: 50 (ne kérdezzétek milyen egyéb volt nekik 50ft...)

Múltkor számla nélkül ugyanez, pontosan ugyanez, 8000 Ft volt. Dr. Sátorhelyi Tamás ott akkor azt mondta a vizsgálat 2000 a röntgen pedig 6000. Na akkor hogy is van ez? :O Netán orvosonként változnak a tarifák is? Ez kicsit azért zavar engem...

(És ha nem felejtődik el, megkapom e-mailba a röntgen képeket, sajnos archiválják így nem vihetők el, viszont készségesek, és kifotózzák)
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya írta:Akkor most tartok egy „rövid” beszámolót mi is történt állatorvosnál....
...
(És ha nem felejtődik el, megkapom e-mailba a röntgen képeket, sajnos archiválják így nem vihetők el, viszont készségesek, és kifotózzák)
Örülök, hogy semmi komoly, ha van valami változás, akkor mindenképp oszd meg velünk légyszi. Egy jótanács: pár naponta, hetente fotózd le a dudort cm-rel, vagy az ujjad tedd mellé, vagy mindig ugyanazt a viszonyítási tárgyat. Dátumozd és tedd el, ez később még kellhet, hogy ha nőtt nem nőtt, akkor ezekből vissza tudjátok keresni, és Pazár is szereti a képes betegségnaplókat, mert többet lát belőle, mint az elmondás.
Röntgennek nagyon örülnénk itt a fórumon. A mienk sajnos eléggé halovány volt, lefényképezve szinte használhatatlan, igazából ott helyben is csak annyit lehetett kivenni az állaton, hogy nincs benne kavics és van levegő a tüdejében, és hogy a csontjai helyükön vannak.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Maya írta:Akkor most tartok egy „rövid” beszámolót mi is történt állatorvosnál...
Én is örülök, hogy nincs komolyabb baja! :) Nálunk szegény fehéremet a párom ejtette el egyik nagytakarításnál, neki a farka sérült, de azóta már szépen javul.
Ági
Maya
Adminisztrátor

Sendy írta:
Maya írta:Akkor most tartok egy „rövid” beszámolót mi is történt állatorvosnál....
...
Örülök, hogy semmi komoly, ha van valami változás, akkor mindenképp oszd meg velünk légyszi. Egy jótanács: pár naponta, hetente fotózd le a dudort cm-rel, vagy az ujjad tedd mellé, vagy mindig ugyanazt a viszonyítási tárgyat. Dátumozd és tedd el, ez később még kellhet, hogy ha nőtt nem nőtt, akkor ezekből vissza tudjátok keresni, és Pazár is szereti a képes betegségnaplókat, mert többet lát belőle, mint az elmondás.
Röntgennek nagyon örülnénk itt a fórumon. A mienk sajnos eléggé halovány volt, lefényképezve szinte használhatatlan, igazából ott helyben is csak annyit lehetett kivenni az állaton, hogy nincs benne kavics és van levegő a tüdejében, és hogy a csontjai helyükön vannak.
Az előző röntgenünk nagyon szép volt, minden látszódott, ezen a mostanin a dudor tökéletesen látszik, de az is hogy a fejével és a lábával bemozdult.

Még nem halottam axit hasfalsérvel, de remélem, hogy nagyon-nagyon sokáig el lehet vele élni...

Megpróbálom gyakran fotózni, de amilyen sűrűn kijön a barlangjából... :D
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya írta:Az előző röntgenünk nagyon szép volt, minden látszódott, ezen a mostanin a dudor tökéletesen látszik, de az is hogy a fejével és a lábával bemozdult...
Ott jobban fel vannak ilyenekre készülve. Mi víz alatt műanyag edényben röntgeneztünk, és infúziós flaskákkal volt kitámasztva az állat, hogy ne tudjon elmászni nagyon. :) Frankón minden látszódott a képen, majdhogynem a tupperware felirat is az edényen , csak nem lett hüdehüdeéles a kép. :)
Fent pesten vannak mindenféle állatokra altatómaszkok is. Mi dokink meg helyben gyártott gólyára valót, mert hát ki van ilyenre felkészülve? :)
Csittt! ez így már Off határt súrol.... csúnya csúnya Sendy :)
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Megvegyem-e?

Sziasztok!
Ma végre hoztak az egyik helyi kereskedésbe egy axit. A tanácsotokat szeretném kérni, hogy megvegyem-e a már meglévőm mellé. Ugyanis eléggé soványul, meg fejletlen kopoltyúval van szegényke, ami nem is lenne baj, mivel eléggé fiatal, de a gondom az lenne, hogy az egyik szeme ki van esve és kocsányon lóg. A kereskedő szerint nem gáz, mert visszanő neki. Szerintetek? Meg őszintén szólva félek az enyém mellé megvenni, mert kb. olyan 7 cm. körüli lehet és az enyém meg olyan 24, aztán nem tudom, hogy nem-e enné meg az enyém vagy bántaná-e? Véleményeteket várom és köszönöm előre is!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos3 2012.09.17. 19:11-kor.
Ok: Légyszi legközelebb adjál témacímet!:)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Megvegyem-e?

LeviBoy01 írta:Sziasztok!
Ma végre hoztak az egyik helyi kereskedésbe egy axit. A tanácsotokat szeretném kérni, hogy megvegyem-e a már meglévőm mellé. Ugyanis eléggé soványul, meg fejletlen kopoltyúval van szegényke, ami nem is lenne baj, mivel eléggé fiatal, de a gondom az lenne, hogy az egyik szeme ki van esve és kocsányon lóg. A kereskedő szerint nem gáz, mert visszanő neki. Szerintetek? Meg őszintén szólva félek az enyém mellé megvenni, mert kb. olyan 7 cm. körüli lehet és az enyém meg olyan 24, aztán nem tudom, hogy nem-e enné meg az enyém vagy bántaná-e? Véleményeteket várom és köszönöm előre is!
Fórumon több helyen van szó, hogy csak pár centi különbséggel lehet összeengedni axikat, mert a nagy kajának nézi a kicsit. Tehát ilyen szempontból biztosan nem ajánlott az elhozatala.
A sérülés... hát nem tudom, hogy ha tényleg lóg a szeme, az vissza tud-e gyógyulni. Elméletileg szemet is képesek hűtőben tartva növeszteni, de ahhoz akkor orvosnak el kéne precizen távolítani, fájdalomcsillapítozni az állatot, és ápolni, védeni a fertőzésektől. Sajnos szegénynek az a legjobb, ha leszakad a szeme és a helye begyógyul legalább heggre.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Köszi az infókat! Ezeket gondoltam én is! Nagyon vacilálok, mert ki tudja, mikor lesz újra eladó axolotl a környéken és már régóta fáj a fejem az enyém mellé egy társra. Szerintetek megér 4000 Ft-ot? A mostanimat is ennyiért vettem, tavaly decemberben. Köszi! Még annyi, hogy az előző hozzászólásban elirtam és nem 24, hanem 14 centis az enyém. Vagyis nagy gáz ez a különbség a 7 és 14 között?
Monique
Mániákus fórumozó

LeviBoy01 írta:Köszi az infókat! Ezeket gondoltam én is! Nagyon vacilálok, mert ki tudja, mikor lesz újra eladó axolotl a környéken és már régóta fáj a fejem az enyém mellé egy társra. Szerintetek megér 4000 Ft-ot? A mostanimat is ennyiért vettem, tavaly decemberben. Köszi! Még annyi, hogy az előző hozzászólásban elirtam és nem 24, hanem 14 centis az enyém. Vagyis nagy gáz ez a különbség a 7 és 14 között?
Ha nincs meg szegenynek a fel szeme akkor szerintem alkudd le az arat hiszen majd dokira is kell egy csomot kolteni.
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 írta:Köszi az infókat! Ezeket gondoltam én is! Nagyon vacilálok, mert ki tudja, mikor lesz újra eladó axolotl a környéken és már régóta fáj a fejem az enyém mellé egy társra. Szerintetek megér 4000 Ft-ot? A mostanimat is ennyiért vettem, tavaly decemberben. Köszi! Még annyi, hogy az előző hozzászólásban elirtam és nem 24, hanem 14 centis az enyém. Vagyis nagy gáz ez a különbség a 7 és 14 között?
A 7 és 14 centi már nem olyan vészes, de a sérültet mindenképpen orvoshoz kell vinni és hűtőben regeneráltatni egy hónapot, és a szem meggyógyulásáig karanténakváriumban kell tartani, addig pedig nőni is fog. A lógó szemet szinte biztos hogy a másik megenné. 4000-ret nem ér meg, én ennél olcsóbban vettem egészségeseket. Reális ár a félár lenne, de maximum 2500-3000.

Személyes megjegyzés: állatmentő típus vagyok, én megvenném a lehető legolcsóbb áron és vinném azonnal orvoshoz, hogy rendbetegyék. Szerencsétlennek biztosan fájdalmai vannak, és elég szar így az élete, és ki tudja mi fog vele így még történni, vagy hova kerül. Ha beheged a szeme, fél szemmel egy jó helyen még egész jó élete lehet, hisz a látásuk eléggé korlátozott amúgy is.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Köszi a hozzászólásokat! Végül nem vettem meg az axit, mert nem tűnt túl egészségesnek(furán mozgott), meg hát ott volt a kinyomódott szeme is. A kereskedő azt mondta, hogy visszaküldi a nagykerbe és majd ezen a héten elvileg hoznak egy másikat, de sajnos ez nem fehér lesz, mint amilyen ez volt. Mindegy, eldöntöttem, hogy mindenképpen kéne egy társ az aximnak, mert egyedül unalmas lehet az élete. :)
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Ismeretlen viszkető seb

Sziasztok!
Azért írok ide, mert a nagy fehér aximnak valami gondja van. Igazából az van, hogy kb. fél éve volt egy sérülése az egyik hátsó lába fölött, aminek a helyén lett egy dudor. Vagyis behegedt, szerintem. Aztán kb. 2-3 napja észrevettem, hogy ez az előzőleg kicsi heg egyre nagyobb. Tegnapra már bazi nagy volt és kitüremkedett az axi oldalából, mint egy rákos daganat vagy tumor.. Nem tudtam mit tenni, hagytam, hátha történik valami. Aztán tegnap éjjel nagy zörgést hallok az akváriumból és odamegyek, és hát az axi a kerámia hajóronccsal lekaparta magáról a nagy dudort, ami ott volt mellette az aksi alján. Jó nagy és ugyanolyan fehér, mint az axi és jobban megnézve még vérereket is láttam rajta. Az axim oldalán meg lett egy nagy lyuk. Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy mi lehetett ez a dolog és szerintetek, mit csináljak vele? Vagy be fog gyógyulni magától? Addig minden sérülése begyógyult magától. Küldök pár képet..
P1260605.JPG
P1260608.JPG
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Ismeretlen viszkető seb

LeviBoy01 írta:Sziasztok!...
Szokásos dolgot tudom csak mondani sajnos: állatorvos kenetminta, szövetvizsgálat. Sajnos a fehérek nagyon hajlamosak a rákosodásra, Liquid is nem rég temette hasonlóval az axiját. Könnyen lehet hogy egy rákosodott góc van ott, meg kéne vizsgáltatni. Az axit hűtőbe raknám a seb gyógyulásáig, nehogy be is gombásodjon. Étvágya, kedve?
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Sendy írta:
Szokásos dolgot tudom csak mondani sajnos: állatorvos kenetminta, szövetvizsgálat. Sajnos a fehérek nagyon hajlamosak a rákosodásra, Liquid is nem rég temette hasonlóval az axiját. Könnyen lehet hogy egy rákosodott góc van ott, meg kéne vizsgáltatni. Az axit hűtőbe raknám a seb gyógyulásáig, nehogy be is gombásodjon. Étvágya, kedve?
Szia! Köszi a tippet! Sajnos a környéken nincs orvos, aki értene hozzá, úgyhogy nem tudom, mitévő legyek. A jó az egészben, hogy nem nagyon zavarja a nagy tátongó lyuk megléte, nagyon nagy az étvágya és a kedve is.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 írta:
Sendy írta:
Szia! Köszi a tippet! Sajnos a környéken nincs orvos, aki értene hozzá, úgyhogy nem tudom, mitévő legyek. A jó az egészben, hogy nem nagyon zavarja a nagy tátongó lyuk megléte, nagyon nagy az étvágya és a kedve is.
Ezek jó hírek, de figyelj oda a gombásodásra! Naponta többször nézd meg lehetőleg!
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Most át tettem egy másik akváriumba, ahol megfigyelésre kb. egy hétig akarom tartani. Adtam neki a kedvenc kajájából és azonnal nekiállt enni belőle. Nagyon falánk. Így külön a másik axitól, a halaktól, meg a növényektől, talán nem gombásodik be. Majd pár naponta cserélem a vizét is. :)
Zsucy
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Zsucy »

LeviBoy01 írta:talán nem gombásodik be.
Ha tudsz vegyél egy tebang levelet és rakd a vízébe!
Zsucy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Zsucy írta:
LeviBoy01 írta:talán nem gombásodik be.
Ha tudsz vegyél egy tebang levelet és rakd a vízébe!
Köszi a tippet, utánanézek! ;)
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Üdv Mindenkinek!
Örömmel jelenthetem be, hogy az axim erőteljesen gyógyul. Az oldalán lévő lyuk már teljesen begyógyult. Hogy mi volt, amit letépett magáról, nem sikerült kiderítenem. Hűtőzést hanyagoltam. Azóta is jó a kedve és eszik annyit, mint egy kis malac. :) Kb. úgy is néz ki néha. :D Hamarosan dobok fel képet a gyógyulásáról. Minden jót Nektek és az axitoknak! ;)
betta00
Fórumozó

Talán hőstressz okozta problémák

Hozzászólás Szerző: betta00 »

Sziasztok. Nemrég beszereztem 3 új axit. Az aranyszinűnek semmi baja, a fehérnek egyik napról a másikra szinte lebénultak a hátsó lábai a farka kezdett göndörödni azonnal betettem a hűtőbe. 2 napja van bent már a farka szinte teljesen egyenes és a lábait is kezdi használni (semmi gomba semmi nem figyelhető meg rajta. Én arra gyanakszom hogy hőstressz okozhatta mert amikor felkapcsoltam a fűtést este először 1-esről 4-esre a szobámba akkor reggelre lett ilyen állapotban) Az albínó pedig már napok óta nem evett le is fogyott lelassult őt is kivettem és beraktam a hűtőbe (rajta sem figyelhető meg semmi csak annyi hogy eléggé látszanak a vérerek a bőre alatt. Talán a fogyás miatt?).Már aktívabb jobban van ő is kicsit. Mikor vegyem ki az étvágytalant és hogy kezeljem tovább, mikor és mit lenne célszerű adjak majd neki ennit? Nálam eddig ilyen még nem fordult elő (hőstressz viszont igen akkor valamennyire hatott a hűtőzés de 4-ből 2 axim elpusztult)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Talán hőstressz okozta problémák

betta00 írta:Sziasztok. Nemrég beszereztem 3 új axit. Az aranyszinűnek semmi baja, a fehérnek egyik napról a másikra szinte lebénultak a hátsó lábai a farka kezdett göndörödni azonnal betettem a hűtőbe. 2 napja van bent már a farka szinte teljesen egyenes és a lábait is kezdi használni (semmi gomba semmi nem figyelhető meg rajta. Én arra gyanakszom hogy hőstressz okozhatta mert amikor felkapcsoltam a fűtést este először 1-esről 4-esre a szobámba akkor reggelre lett ilyen állapotban) Az albínó pedig már napok óta nem evett le is fogyott lelassult őt is kivettem és beraktam a hűtőbe (rajta sem figyelhető meg semmi csak annyi hogy eléggé látszanak a vérerek a bőre alatt. Talán a fogyás miatt?).Már aktívabb jobban van ő is kicsit. Mikor vegyem ki az étvágytalant és hogy kezeljem tovább, mikor és mit lenne célszerű adjak majd neki ennit? Nálam eddig ilyen még nem fordult elő (hőstressz viszont igen akkor valamennyire hatott a hűtőzés de 4-ből 2 axim elpusztult)
Szia!
3-5 napot ajánlott minimum hűtőben lennie az állatnak, ha javul 3-5 nap után a hűtőben meg lehet kínálni egy falatka étellel. Ha reagál, van étvágya, akkor szépen lassan lehet emelni a víz hőfokát 19-20 fokig, és utána azon kéne tartani az állatot. Figyelni romlik-e, hogy van, javul-e. Hűtőzés után többször kis falatot adjunk neki minden nap, ne terheljük túl egyszerre a hasát.
Jobbulást nekik!
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 írta:Üdv Mindenkinek!
Örömmel jelenthetem be, hogy az axim erőteljesen gyógyul. Az oldalán lévő lyuk már teljesen begyógyult. Hogy mi volt, amit letépett magáról, nem sikerült kiderítenem. Hűtőzést hanyagoltam. Azóta is jó a kedve és eszik annyit, mint egy kis malac. :) Kb. úgy is néz ki néha. :D Hamarosan dobok fel képet a gyógyulásáról. Minden jót Nektek és az axitoknak! ;)
Ezt örömmel hallom. Esetleg egy képet a gyógyult sebről tudnál feltenni? Megnézném, hogy gyógyult vissza. Van-e heg vagy valami...
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Gerincferdülés

Még anno emlékezhettek Maya kis gerincferdüléses axijára. Most eljutottam odáig, hogy az összefoglalót elkészítsem és a képeket is csatoljam.

"Három hónapos korában kezdődött az axim gerince elkezdett eleinte gyengén később erősen elferdülni. Először nem tudtam hova tenni, lehet most azért „púpos” mert sokat evett, de miután állandóvá vált ez az állapot rájöttem nem normális. Márciusba kezdődött, alig pár nap alatt jelentősen elferdült a gerince. A hátába 2hullám volt, egyik a gerince közepén a másik a nyakánál, nagyon zavarhatta, mindig felfelé tartotta a fejét. Étvágya volt, aktív volt. Áprilisba már szörnyen nézett ki, szemmel látható volt, hogy elég kényelmetlen neki ez a helyzet a hasán végig rendszertelen kitüremkedések voltak. Attól féltem, hogy végbélelzáródása lesz, pár napot 18fokos vízben töltött, volt széklete. Étvágya volt, de csak keveset evett. Május 7-én voltunk orvosnál, ahol megállapították, hogy valószínűleg egyik oldala gyorsabban nőtt mint a másik ezért ferdült el a gerince két helyen is. Ezt okozhatta trauma pl. bakteriális fertőzés (de nem vettem észre, hogy lett volna ilyen), és nem utolsó sorban genetika is. Az állatorvosnak fogalma se volt meddig tud így élni, mennyiben fogja később zavarni csak annyit tudtunk biztosra, hogy ez gyógyíthatatlan. Csináltunk röntgent is, ahol nyilvánvalóan látszódott, hogy a hátába közel 7csigolyája ferde, a nyakába pedig 2-3. Viszont amin meglepődtem, hogy alig volt levegő a hasába, a hasa is a „torlódás” miatt volt ilyen, kicsit inkább széltébe nagyobb mint hosszába. Kezdtem egy ideje aggódni, hogy a tesója már 5centivel nagyobb nála, de ha nem lenne baj a gerincével ő is 3centivel hosszabb lenne. Utána viszont rosszabbodni kezdett, ritkán, keveset és lassan evett. Májusba dudorok jelentek meg a farkán, eleinte csak 2, utána még 4 mindkét oldalon. A dudorok úgy tűnt, hogy megálltak a növésbe de nem, egyre csak nőttek, tapintásra pedig kemények. A hasán bevérzés vagy piros foltok jelentek meg egészen alulról az oldaláig végig. Ezen kívül a jobb hátsó lába nem mozgott egyáltalán, úgy érzem a ferde gerincénél nyomhatta valami az ideget és ezért nem. Esetlenül mozgott, a másik lábát is csak elég érdekesen tudta használni. Május vége felé az étvágya helyre jött, normálisan evett azt gondoltam, hogy most már minden rendben lesz. Aztán június 19-én jött a hideg zuhany, meghalt. Előtte lévő nap evett rendesen élő tubifex volt, aktív volt, semmi jele nem volt annak, hogy „betegebb” lenne. A ferde gerince mentén feltorlódott az összes belső szerve, mivel ő még növésben volt, folyton nőttek a szervei is, viszont a hely egyre szűkösebb volt nekik. Én végbélelzáródást állapítottam meg, nem volt szép látvány, a farka tövénél végig fel volt hasadva és szivárgott belőle az ürülék. Elég összetett volt a probléma, nem hiszem, hogy egy esetleges hűtőzéstől a csontok kiegyenesedtek volna, megállíthatatlan folyamat volt.

Így ha legközelebb bárki axijának a gerince rendellenesen fejlődne, növekedne, sajnos nem tudom sok jóval kecsegtetni."

/Maya/

Mellékeltem a képeket időrendben. Megfigyelhető, hogy pár nap alatt is mekkora elváltozás lett.
01.27
01.27
02.19
02.19
03.03
03.03
03.07
03.07
03.18
03.18
03.21
03.21
03.24
03.24
12-04-18.jpg
04.24
04.24
04.26
04.26
05.08
05.08
05.25
05.25
05.25
05.25
05.25
05.25
05.25
05.25
06.07
06.07
06.07
06.07
06.11
06.11
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Re: Gerincferdülés

Sendy írta:Még anno emlékezhettek Maya kis gerincferdüléses axijára. Most eljutottam odáig, hogy az összefoglalót elkészítsem és a képeket is csatoljam...
Köszönöm, hogy kitetted. A röntgen képeket azóta se kaptam meg, emailbe megpróbálom megint elkérni. Örülök, hogy átfogalmaztad így azért jobb lett. ;)
Maya
Simiadreee
Megrögzött fórumozó

Torzulások, fura végtagok, gnóm/mutáns axik

Hozzászólás Szerző: Simiadreee »

Sziasztok!
Örökbe fogadtam 3 axit.Két felnőttet(26cm körüliek) és egy növendéket(15cm kb.).Az egyik felnőtt egy vadas nőstény, de másként vadas mint az én Rambóm és Mátrixom, ez az axi pöttyös (még nincs neve) minden lábán 3 ujja van...Ez nagy baj?Szerintetek valaha regenerálódhat?Ezen kívül azt vettem még észre rajta, hogy a hasa bazinagy és a nyaka vékonyka...A másik egy fehér fekete szemű fiú axi,akinek az egyik szeme nagyobb mint a másik és minimálisan el van ferdülve a feje az egyik irányba,mintha beszippantotta volna a porszívó...Neki az egyik hátsó lábán 6 ujjacskája van...Plusz van egy törés a farkában sajnos,de amúgy szépen úszik, eszik mint egy vadállat...Plusz a feje nem ilyen lapos mint a többi axinak, hanem kicsit úgy néz ki, mint egy fehér delfin, olyan kis búbos a feje, de nagyon cukika, nekem így is tetszik és ha megnőnek a bojtjai még szebb lesz... :) A harmadik egy növendék, szem nélküli mutáns axi, aki fehér és vadas a feje...Neki a kis lábain még csak csonkok vannak,de szerintem neki visszanőnek tutira rendesen az ujjai!Szerintem nem tarthatták őket valami jól... :( Gondolom a kajahiány miatt lezabálhatták egymás lábait...Tudom morbid,de csak erre tudok gondolni...A bojtjaik is satnyák,de ettől függetlenül egészségesnek tűnnek,esznek és van székletük is.Úgy vettem észre,hogy már most jobban érzik magukat,2 napja vannak nálam, de szebbek lettek a bojtjaik is. :) Majd csinálok róluk képeket és feltöltöm ide érdekesség képpen...Várnám a tapasztalatokat és ötleteket velük kapcsolatban.Amúgy a szemnélküli is nagyon cuki, eszik ugyanúgy és úszkál is csak vadászni nem tud halakra,de ha csipesszel elé tartom a kaját egyből rácsap. :)
Egy aggodalmam van csak a fiú axival kapcsolatban, mikor tegnap este megetettem nagyon mohó volt és nem is mertem neki sokat adni,mert idáig éhezett,hogy ne terheljem meg a gyomrát,bekapta a csipeszt is és alig engedte el...beletelt 2-3percbe mire elengedte és lenyelte a májat...(2 kocka májat kapott)Majd lement az akvárium aljára és pihent...Kb. 30-40perc múlva elkezdett nyugodtan úszkálni,aztán valami olyat láttam amit még soha...HÁTON úszott!!!Először baromira tetszett, aztán mikor kihányta a májkockákat (beleértve a tegnapi kettőt is) már annyira nem tetszett a dolog...Szerintetek ez miért lehet?Remélem nem lesz baja...Mit adjak neki?
Modiknak: telefonról netezem
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Torzulások, fura végtagok, gnóm/mutáns axik

Simiadreee írta:...Örökbe fogadtam 3 axit...
Sorjában:
Nem baj hogy nincs meg minden ujja. Nekem Ling-lingemnek is leehették a lábait kicsinek, mert egyik kezén 2,5 ujj, másikon 3 van, de őt ez nem zavarja.
A leírtak alapján borzalmasan tartották őket, megcéloznám hogy 19-20 fokos vízben legyenek, akkor talán jobban tudnak regenerálódni.
A többire később írok, mert picivel hosszabb lesz és most rohannom kell, ha estig nem írok, szólj rám légyszi.
Sendy
Simiadreee
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Simiadreee »

Rendben,köszönöm szépen a gyors választ és várom a részletesebbet is mikor lesz időd rá! :)
Jelenleg 20 fokosan tartom a vizüket és megy a szűrő napközben szinte végig,csak estére kapcsolom le meg etetéskor.Remélem hamar rendbejönnek... :)
Sendy írta:
Sorjában:
Nem baj hogy nincs meg minden ujja. Nekem Ling-lingemnek is leehették a lábait kicsinek, mert egyik kezén 2,5 ujj, másikon 3 van, de őt ez nem zavarja.
A leírtak alapján borzalmasan tartották őket, megcéloznám hogy 19-20 fokos vízben legyenek, akkor talán jobban tudnak regenerálódni.
A többire később írok, mert picivel hosszabb lesz és most rohannom kell, ha estig nem írok, szólj rám légyszi.
Modiknak: telefonról netezem
Monique
Mániákus fórumozó

Simiadreee írta:Sziasztok!
Örökbe fogadtam 3 axit.Két felnőttet(26cm körüliek) és egy növendéket(15cm kb.)...
Szia. Sajnos kicsiként elkerülhetetlen, hogy lekapják egymás lábát. Hiába raktam szét őket és kaptak annyit hogy gurultak utána, még ígyis, kaja után is a szemem láttára kapott egyik a másik lábára... de szépen visszanövesztették maguknak. Nem tudom mitől függ hogy jól sikerül e nekik vagy sem. Amúgy az aranyamnak nekem is vannak hiányosságai.
Ági
Maya
Adminisztrátor

Örökbe fogadtam 3 axit...
Amcsi fórumokon rengeteg szem nélkülit láttam és nagyon aranyosnak tartottam őket, mikor az aranyomat hoztam el Ági Szonjától ő azt mondta volt már szem nélküli adag kicsije, de nem tartotta meg őket, mert félt, hogy hibás a genetikájuk, szerintem viszont ugyanolyanok mint a többi axi, remélem majd teszel fel képet az új bandáról. :D Azt viszont valaki tudja, hogy mennyi lábujjnak kell lenni egy egészséges axin? Nekem a legtöbbön elöl 4-4 hátul 5-5 van, de van olyanom akinek nem így van. A többiről, hogy fejforma-testalkat, szerintem az axik is lehetnek annyira különbözőek mint mi emberek, azért figyelj nehogy kóros elváltozás legyen.
Maya
Monique
Mániákus fórumozó

Maya írta:
Örökbe fogadtam 3 axit...
Amcsi fórumokon rengeteg szem nélkülit láttam és nagyon aranyosnak tartottam őket, mikor az aranyomat hoztam el Ági Szonjától ő azt mondta volt már szem nélküli adag kicsije, de nem tartotta meg őket, mert félt, hogy hibás a genetikájuk, szerintem viszont ugyanolyanok mint a többi axi, remélem majd teszel fel képet az új bandáról. :D Azt viszont valaki tudja, hogy mennyi lábujjnak kell lenni egy egészséges axin? Nekem a legtöbbön elöl 4-4 hátul 5-5 van, de van olyanom akinek nem így van. A többiről, hogy fejforma-testalkat, szerintem az axik is lehetnek annyira különbözőek mint mi emberek, azért figyelj nehogy kóros elváltozás legyen.
Elöl 4-4 és hátul 5-5 a normális.
Ági
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Sendy írta:
LeviBoy01 írta:Üdv Mindenkinek!
Ezt örömmel hallom. Esetleg egy képet a gyógyult sebről tudnál feltenni? Megnézném, hogy gyógyult vissza. Van-e heg vagy valami...
Sziasztok! Természetesen teszek fel képet, már akartam is, csak mostanában sok minden közbejött és nem értem rá, de pótolom! ;)
A friss seb 001
A friss seb 001
A friss seb 002
A friss seb 002
Kb. 1 hónap utáni állapot 001
Kb. 1 hónap utáni állapot 001
Kb. 1 hónap utáni állapot 002
Kb. 1 hónap utáni állapot 002
Látszik is, hogy elég jól nézki. Mondjuk amikor a nagy seb tátongott, akkor se nagyon zavarta. Azóta is rendben eszik. Annyit, mint egy kis malac. Annyi kaját nem tudok neki enni, hogy meg ne egye. :) Persze, azért mértékkel kap, mert így is kicsit dagi. :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Hányásra itt válaszoltam, azt a témát kérlek itt folytassuk: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=12&p=2759#p2759
A szemetlenségre, ujjdegenerációra és a többi torzulásra nem tudok sok mindent mondani azon kívül, hogy lehet hogy érdemes lenne fényképnaplót vezetni róluk, illetve alaposan odafigyelni rájuk. Pár hozzászólással lejjebb a gerincferdüléses axi ügyből kifolyólag. Ha degeneratív elváltozás lesz rajtuk, vagy az nő, akkor viszont orvos, és röntgen. Továbbá ezeknek az állatoknak a picinyeit nem lenne célszerű megtartani, felnevelni, tovább tenyészteni, mert genetikai hibákkal rendelkeznek, és itt nem az ujjak számáról beszélek, mert úgy tudom, hogy nem mindig nő vissza minden ujjuk, főleg ha esetleg többször leharapták már nekik. A lényeges rész visszanő, az ujjak száma nem olyan fontos ezek szerint nekik. És ezt valahol hallottam, láttam, fene tudja, hogy tökéletes regenerációra elméletben hidegebb vízben (hűtő) van nagyobb esély. Visszatérve a tenyészetre, az ilyen állatok (amúgy is a vadast leszámítva az összes axitípus) hajlamosabbak a betegségekre, rákosodásokra, és meddőségre amit a kicsinyek is örökölhetnek.
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

LeviBoy01 írta:Sziasztok! Természetesen teszek fel képet, már akartam is, csak mostanában sok minden közbejött és nem értem rá, de pótolom! ;)
Az utolsó képnél mi az a sárgás dudor a seb közepén? Olyasminek néz ki képről mint egy vízhólyag, tályogseb. Azt tapizd meg légyszi, hogy micsoda, és figyelgesd, mert nekem gyanús így a képről.
Sendy
Place
Megrögzött fórumozó

Rángás

Hozzászólás Szerző: Place »

A már említett rángást sikerült lekamerázni:

https://vimeo.com/53961534
Az akvárium kívül üveg, belül azonban víz.
Egy szépen berendezett akvárium látványához azért tudunk nagyon ragaszkodni, mert egy darab múltunkból, abból a paradicsomból, amiből kiűzettünk.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Rángás

Place írta:A már említett rángást sikerült lekamerázni:

Mindig pont ugyanilyen a mozgása? Mindig a bal oldalra tolja el magát? Nekem olyannak tűnik mintha valami megmarná őt, annyira hirtelen és erőteljes a mozgulatsor. Át kéne nézni, nincs-e valami élősködője,vagy valami. Mondjuk én dokival nézetném át, aki ért a vízilényekhez, hátha kiszúr valami nem odavalót. Ha ezt csinálja, és megvakargatod a hátsó lábainál, akkor folytatja, vagy abbahagyja?
Ellenben 10edjére megnézve a videót inkább epilepsziás rángásnak, vagy csuklásnak tűnik.
Állatorvosomat megkérdem, hátha ismer ilyen jelenséget.
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Sendy írta:
Place írta:A már említett rángást sikerült lekamerázni:

Mindig pont ugyanilyen a mozgása? Mindig a bal oldalra tolja el magát? Nekem olyannak tűnik mintha valami megmarná őt, annyira hirtelen és erőteljes a mozgulatsor. Át kéne nézni, nincs-e valami élősködője,vagy valami. Mondjuk én dokival nézetném át, aki ért a vízilényekhez, hátha kiszúr valami nem odavalót. Ha ezt csinálja, és megvakargatod a hátsó lábainál, akkor folytatja, vagy abbahagyja?
Ellenben 10edjére megnézve a videót inkább epilepsziás rángásnak, vagy csuklásnak tűnik.
Állatorvosomat megkérdem, hátha ismer ilyen jelenséget.
Ébren van ilyen rángásokkor? Ha odateszed az ujjad elé a vízben akkor megnézi, rámozdul? Nekem Ling-ling pl integet álmában rendszeresen.
Egy teljes akváriumpucolást azért a helyedben kipróbálnék.
Sendy
Place
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Place »

Sendy írta:Egy teljes akváriumpucolást azért a helyedben kipróbálnék.
Lesz, mert valamitől "beolajosodott" a teteje. De amióta csinálja, azóta már volt teljes pucolás. Ébren van, rákap az ujjamra, utána már nem csinálja... vagy ha megijesztem pl. elszelel és megint normális. Ez a rángatózás magától jön rá, két-három naponta látom. Kb. az éh-betegsége óta csinálja.
Az akvárium kívül üveg, belül azonban víz.
Egy szépen berendezett akvárium látványához azért tudunk nagyon ragaszkodni, mert egy darab múltunkból, abból a paradicsomból, amiből kiűzettünk.
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Sendy írta:
LeviBoy01 írta:Sziasztok! Természetesen teszek fel képet, már akartam is, csak mostanában sok minden közbejött és nem értem rá, de pótolom! ;)
Az utolsó képnél mi az a sárgás dudor a seb közepén? Olyasminek néz ki képről mint egy vízhólyag, tályogseb. Azt tapizd meg légyszi, hogy micsoda, és figyelgesd, mert nekem gyanús így a képről.
Hi!
Hát tapogattam neki, de nem nagyon engedte, viszont elég jól begyógyult azóta. Küldök róla képet! :)
Copy of P1280610.JPG
Krisztinka
Fórumozó

Pöttyök, puffadás, furcsa széklet

Hozzászólás Szerző: Krisztinka »

Sziasztok!

Kezdők vagyunk,nem tudom hova sorolhatóak a problémáink.1 hónapja van meg az Axink 12cm hosszú,rendesen előkészítettük az akváriumot mielőtt haza hoztuk.Élő növényeket vettünk amik nem nagyon bírták a bevetést.Másodszor is vettünk de az sem bizonyult jobbnak,ezért művirágra cseréltük.4-5 nappal ezelőtt fehér pöttyök jelentek meg rajta kb. 2 nap múlva 4-5 egészen pici(szinte alig látható) piros is.A mai nap elég fura székletnek tűnő nyálkás valami volt a "fenekén" ami szerintem fel is van duzzadva.Maga az Axi is fel van puffadva.Néha úgy tűnik mintha nyújtózkodna.Lehet hogy fáj a hasa?A kopoltyújával még nem látok problémát.Hetente cseréljük részlegesen a vízét,ami 22 fokos.Az evéssel eddig nem volt problémánk evett halat,csirke husit,májat.
Fogalmam sincs mi lehet a probléma.Remélem tudtok tanácsot adni.Nagyon aggódunk érte.
Előre is köszönöm!

Krisztinka
Válasz küldése