Kőnyelésből adódó problémák
Moderátor: Axolotl moderátor
Kavicsnyelés
Sziasztok, a segítségeteket szeretnénk kérni. Újak vagyunk még az axolotl tartásban, és nem informálódtunk eleget róluk,mielőtt megvettük őket. Két axink van kb 2 hete, és sajnos a talajválasztásnál sikerült belenyúlnunk a lehető legrosszabba. 1-2mm-es fekete kavicsot tettünk az akváriumba és az egyik axi annyit nyelt belőle, hogy pár napja nagyon rosszul néz ki. Az elején nem volt vele semmi gond, úszkált egész nap, a kopoltyúja is szép volt, evett rendesen. De 3 napja nem evett semmit és szinte már egyáltalán nem mozog, teljesen le van gyengülve, a hátsó felét folyamatosan felfelé tartja mind a 2 lába fel van húzva. Látszik hogy fájdalmai vannak mert néha teljesen be van görnyedve és a farkát is behajlítva tartja. A testén foltok, hólyagok jelentek meg, a kopoltyúja teljesen elhalványult, és ma véres sebek lettek rajta. Elkülönítettük a másiktól egy kisebb üvegkádba. Rakok fel róla pár képet is, hátha az többet elmond róla:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2011.09.06. 18:26-kor.
Ok: Adtam címet a fórum szabályzatának megfelelően. Kérlek olvasd el és ügyelj a hozzászólás címének megadására!
Ok: Adtam címet a fórum szabályzatának megfelelően. Kérlek olvasd el és ügyelj a hozzászólás címének megadására!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Re: Kavicsnyelés
Azonnal egzotikus szakállatorvoshoz kell vinni! Bp-en a SZIE egyetem, Komárom-Esztergom Megyében Tappancs állatorvosi rendelő Tata (dr Márkus Bálint). Másfele nem ismerek szakorvost, googleban keress rá, hogy egzotikus szakállatorvos. Konzultációt lehet kérni az egyetemről és dr Márkus Bálinttól, ha már van valami orvosi eredmény. Sajnos semmilyen más tanácsot nem tudunk adni.Kassaid írta:Sziasztok, a segítségeteket szeretnénk kérni. Újak vagyunk még az axolotl tartásban, és nem informálódtunk eleget róluk,mielőtt megvettük őket. Két axink van kb 2 hete, és sajnos a talajválasztásnál sikerült belenyúlnunk a lehető legrosszabba. 1-2mm-es fekete kavicsot tettünk az akváriumba és az egyik axi annyit nyelt belőle, hogy pár napja nagyon rosszul néz ki. Az elején nem volt vele semmi gond, úszkált egész nap, a kopoltyúja is szép volt, evett rendesen. De 3 napja nem evett semmit és szinte már egyáltalán nem mozog, teljesen le van gyengülve, a hátsó felét folyamatosan felfelé tartja mind a 2 lába fel van húzva. Látszik hogy fájdalmai vannak mert néha teljesen be van görnyedve és a farkát is behajlítva tartja. A testén foltok, hólyagok jelentek meg, a kopoltyúja teljesen elhalványult, és ma véres sebek lettek rajta. Elkülönítettük a másiktól egy kisebb üvegkádba. Rakok fel róla pár képet is, hátha az többet elmond róla:
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Köszönjük, hogy ilyen hamar válaszoltatok. :) Tehát akkor semmit nem tehetünk vele, azon kívül, hogy állatorvoshoz visszük? Olvastam külföldi fórumokon ha nagyon a baj, akkor hűtőbe kell rakni pár napra, hétre. (http://www.caudata.org/axolotl-sanctuary/Fridging.shtml). Erről mi a véleményed? Segítene ez a mi esetünkben vagy mindenképpen dokihoz kell mennünk, annyira súlyos az eset?
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ha olvasgattál a fórumban, láthatod, hogy szoktuk ajánlani mi is ezt a módszert, bár saját tapasztalatunk nincs, de végső esetben ezt javasoljuk. A Ti esetekben szándékosan nem említettem ugyanis:Kassaid írta:Köszönjük, hogy ilyen hamar válaszoltatok. :) Tehát akkor semmit nem tehetünk vele, azon kívül, hogy állatorvoshoz visszük? Olvastam külföldi fórumokon ha nagyon a baj, akkor hűtőbe kell rakni pár napra, hétre. (http://www.caudata.org/axolotl-sanctuary/Fridging.shtml). Erről mi a véleményed? Segítene ez a mi esetünkben vagy mindenképpen dokihoz kell mennünk, annyira súlyos az eset?
A hűtőben való tartás lényege, hogy az állat életfunkciói lelassulnak, így tud renegerálódni. Nem kell etetni, sőt előtte lehetőleg 1-2 napig tilos is, mert nem emészt és a bent maradt étel megmérgezheti a bomlásával az állatot. Mivel nálatok az a gond, hogy kavicsot nyelt, inkább valami bélmozgást elősegítő valamire lenne szüksége, amivel esetleg ki tudja dolgozni a szervezetéből, nem pedig a bélmozgás teljes megállítására. Ehhez röntgenre van szükség először is, hogy megnézze az orvos, hogy hol és mi a gond egészen pontosan. Nálunk is volt, hogy arra gyanakodtunk hogy kavicsot nyelt és ez megakadt valahol. Röntgen kimutatta, hogy egy kavics sincs már benne, pedig nagyon nagyon erre gyanakodtunk. Súlyos esetben műtétre is sor kerülhet, de ezt már tényleg csak a szakorvosok szakorvosai fogják megcsinálni, mert nem kicsit nehéz a műtét. Utána pedig a hűtőszekrény jöhetne, hogy tudjon regenerálódni.
Sendy
Követ nyelt
SZiasztok! Lenne egy kerdesem egyik axim serintem kovet nyelt, ahogy figyelem ez engem jobban zavar mint ot. Az lenne a kerdesem, hogy ezt megoldja magatol vagy mi a teendo, a vizfelszinre is feljon proglemanelkul csak vissza is ,,esik,, hamar. A valaszt elore is koszi :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Követ nyelt
Szia!Way írta:SZiasztok! Lenne egy kerdesem egyik axim serintem kovet nyelt, ahogy figyelem ez engem jobban zavar mint ot. Az lenne a kerdesem, hogy ezt megoldja magatol vagy mi a teendo, a vizfelszinre is feljon proglemanelkul csak vissza is ,,esik,, hamar. A valaszt elore is koszi :)
1. teendő: azonnal lecserélni a köveket olyanra amit nem tud lenyelni
2. teendó: várni, majd megoldja, vagy ha nem oldja meg és beteg kezd lenni, akkor egzotikus szakállatorvost kell felkeresni, röntgen (kb 5-7 e ft) és műtét, ha bevállalja.
Nagyon nem kell aggódni, ha nem éles a kő és nem túl nagy, akkor egyszer csak majd kijön elöl vagy hátul. Ritkán okoz halált a kőevés, de előforduló jelenség.
Sendy
Szia!Way írta:SZiasztok! Lenne egy kerdesem egyik axim serintem kovet nyelt, ahogy figyelem ez engem jobban zavar mint ot. Az lenne a kerdesem, hogy ezt megoldja magatol vagy mi a teendo, a vizfelszinre is feljon proglemanelkul csak vissza is ,,esik,, hamar. A valaszt elore is koszi :)
Nekem is eszik a követ, tenni ellene nem nagyon lehet, csak a kő méreteinek növelésével :)
Ki szoktam őket tenni egy kő nélküli kis akváriumba egy napra, ott kiürül belőlük :)
köszönom a valaszokat :) mar maskor is eszrevettem rajtuk, csak a regebbi kommenteket olvasgatva megnyugodtam nem foglalkoztam vele, de most szerintem nagyon sokat evett. Akkor at teszem vodorbe vagy akvariumba :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Az "egy nap alatt kiürül"-hez csak azt szeretném hozzáfűzni, hogy nálunk a teljes kiürülés 13-15 napig tartott. 5 nap után már nem volt kavics, az utolsó 2 db, a 13-15 nap táján jött ki belőlük, már szinte felismerhetetlenül. Ami ráépült körömmel se tudtam levakarni végtermék és nyálka volt.liquid írta:Szia!Way írta:SZiasztok! Lenne egy kerdesem egyik axim serintem kovet nyelt, ahogy figyelem ez engem jobban zavar mint ot. Az lenne a kerdesem, hogy ezt megoldja magatol vagy mi a teendo, a vizfelszinre is feljon proglemanelkul csak vissza is ,,esik,, hamar. A valaszt elore is koszi :)
Nekem is eszik a követ, tenni ellene nem nagyon lehet, csak a kő méreteinek növelésével :)
Ki szoktam őket tenni egy kő nélküli kis akváriumba egy napra, ott kiürül belőlük :)
Sendy
Dudor van a hasán! Követ nyelt???
Sziasztok!
Nagyobbik axim valószínűleg lenyelt egy követ, mert látok a hasán, egy dudort és nemigazán megy fel levegőért... Azt viszont nem tudom, hogy tudta megenni a nagy követ, hisz még kicsi maga az axi is, nem tudom elképzelni, hogy tudta lenyelni 1 napja már tuti benn van neki, de ennek ellenére nagyon kajás. (most jöttünk haza a nyaralásból)
Nagyobbik axim valószínűleg lenyelt egy követ, mert látok a hasán, egy dudort és nemigazán megy fel levegőért... Azt viszont nem tudom, hogy tudta megenni a nagy követ, hisz még kicsi maga az axi is, nem tudom elképzelni, hogy tudta lenyelni 1 napja már tuti benn van neki, de ennek ellenére nagyon kajás. (most jöttünk haza a nyaralásból)
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsucy 2012.08.14. 08:39-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet!! Légyszi erre figyelj legközelebb!!!
Ok: Nem adtál meg témacímet!! Légyszi erre figyelj legközelebb!!!
Azúr
Re: Dudor van a hasán! Követ nyelt???
Légyszí segítsetek, elvigyük orvoshoz vagy nem tud vele mit csinálni?
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsucy 2012.08.14. 08:38-kor.
Ok: Figyelj a témacímre!!!
Azúr
- Maya
- Adminisztrátor
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő
Az lenne a legjobb ha tudnál küldeni képet, amin látszódik, hogy hol és mennyire dudorodik ki vagy látszódik a "kő". Az hogy nem jön fel levegőért, nem jelenti azt, hogy követ nyelt, hanem csak annyit, hogy nem kell plusz levegő neki, megelégszik azzal ami az akváriumba van. (szűrő, levegőztető bead) Egy kisebb axi lenyeljen egy nagyobb követ kicsi a valószínűsége, de láttam már én is sokkal nagyobb dolgokat lemenni a torkukon...(szép nagyra nőtt zebradániók vagy a 8centis axi egy neonhalat) Lehetséges, hogy idővel "kinyomja" majd, a lassú emésztésük miatt ez több napig eltarthat, akkor van probléma, ha ez nem sikerül neki. Egyenlőre küldj képet, mellesleg egy állatorvos se tud vele igazán mit kezdeni (ha valóban kő, de erről meg kell bizonyosodni), műteni nagyon kockázatos, máshogy pedig nem lehet eltávolítani.Azúr írta:Sziasztok!
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsucy 2012.08.14. 08:38-kor.
Maya
- Maya
- Adminisztrátor
Esetleg ki tudod tapintani? Ha finoman végigsimítasz az oldalán, érezni hogy kő?Azúr írta:Légyszí segítsetek, elvigyük orvoshoz vagy nem tud vele mit csinálni?
Maya
Megtapogatva puha, nem tűnik szilárdnak, de nem nagyon akartam megnyomorgatni... Már fel tud menni levegőért, de nagyon nehézkesen mászik és megy föl utána meg visszahuppan (toccsan) a talajra.
- Csatolmányok
Azúr
- Maya
- Adminisztrátor
Viszonylag nehéz megmondani, hogy mi van benne, utoljára mikor evett? Mert pl nálam amikor így néznek ki, csak teli a hasuk és azért mozognak nehézkesen. A kövek méretéből elképzelhető, hogy le tudta nyelni. Én azt mondom (de remélem írnak majd nálam, hozzáértőbbek is) nem tudom, hány napja ilyen, de várj még 3-5napot, hogy megeméssze ami bent van és azután is ilyen, látogassátok meg az orvost ő max röntgennel megállapítja, hogy mi van benne. Ha nem eszik és rossz a közérzete akkor érdemes elgondolkodni. Ennél többet nem tudok neked mondani.Azúr írta:Megtapogatva puha, nem tűnik szilárdnak, de nem nagyon akartam megnyomorgatni... Már fel tud menni levegőért, de nagyon nehézkesen mászik és megy föl utána meg visszahuppan (toccsan) a talajra.
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Mivel lakásszétverés kellős közepén vagyok, ezért gyorsan válaszolok.
1. kavics azonnali eltávolítása véglegesen, mert ez még éles is helyenként a képet elnézve, ami simán felvághatja az axit belülről
2. ha nehezen megy fel levegőért akkor alacsonyabb vízszint, megkönnyítve a dolgát
3. ha eszik, iszik, nincs különösebb problémája, tehát ezt leszámítva egészséges akkor pedig 2-3 hét várakozás, ugyanis kb ennyi idő míg az összes kavics kijön belőle, ha utána benne van még, akkor állatorvos, röntgen drágán, és nem nagyon lesz orvos aki bele merne vágni, szóval ismerni fogod mi a baja és csak imádkozhatsz hogy kijön. Ha viszont nem eszik, van egyéb gondja is, akkor meg azonnal orvos.
4. a fórumot alaposan olvasd át, mert ami itt van, nem falra vetett borsó. A kavicsokról nagyon sokszor esett már szó, külön ki van emelve, hogy axikhoz mi használható biztonsággal. Ennek megfelelőt keress és ha megtaláltad, akkor tedd be az akváriumba.
Megelőzés:
Aki szeretné az ilyesmit elkerülni, az még időben cserélje le a kavicsot az általunk ajánlott típusra.
1. kavics azonnali eltávolítása véglegesen, mert ez még éles is helyenként a képet elnézve, ami simán felvághatja az axit belülről
2. ha nehezen megy fel levegőért akkor alacsonyabb vízszint, megkönnyítve a dolgát
3. ha eszik, iszik, nincs különösebb problémája, tehát ezt leszámítva egészséges akkor pedig 2-3 hét várakozás, ugyanis kb ennyi idő míg az összes kavics kijön belőle, ha utána benne van még, akkor állatorvos, röntgen drágán, és nem nagyon lesz orvos aki bele merne vágni, szóval ismerni fogod mi a baja és csak imádkozhatsz hogy kijön. Ha viszont nem eszik, van egyéb gondja is, akkor meg azonnal orvos.
4. a fórumot alaposan olvasd át, mert ami itt van, nem falra vetett borsó. A kavicsokról nagyon sokszor esett már szó, külön ki van emelve, hogy axikhoz mi használható biztonsággal. Ennek megfelelőt keress és ha megtaláltad, akkor tedd be az akváriumba.
Megelőzés:
Aki szeretné az ilyesmit elkerülni, az még időben cserélje le a kavicsot az általunk ajánlott típusra.
Sendy
Szia!Azúr írta:Megtapogatva puha, nem tűnik szilárdnak, de nem nagyon akartam megnyomorgatni... Már fel tud menni levegőért, de nagyon nehézkesen mászik és megy föl utána meg visszahuppan (toccsan) a talajra.
Megjegyzésképpen: az is lehet, hogy csak petéket termel. Mennyi idős? Az látszik, hogy lány. Valakinek esetleg volt itt tapasztalata megnőtt hasú nősténnyel kapcsolatban? Nekem kisebbek a kövek és mégsem nyeli le. Természetesen jobb félni mint megijedni, de nem kell mindig egyből rosszra gondolni sem :)
- Zsucy
- Megrögzött fórumozó
Én írtam már itt a fórumon kérdésként, hogy esetleg valakinek van- e valami tapasztalata arról, hogy a lányok kövérebbek, mint a fiúk, mert, hogy az enyém az volt. Utólag kiderült, hogy azért volt sokkal kövérebb, mint a többi, mert tele volt petével, DE ő inkább "jóllakott" kövérnek tünt, és nem dudornak! Igazából én csak arra gondoltam, hogy kövér. Jól volt, evett rendesen, nem tűnt betegnek, csak daginak. Azúrnál pedig inkább dudornak tűnik!liquid írta:Valakinek esetleg volt itt tapasztalata megnőtt hasú nősténnyel kapcsolatban?
Zsucy
Követ nyelt?
Sziasztok. Nekem van két axolotlom egy albínó fehér fekete szemekkel és egy arany piros szemekkel. Az érdekelne hogy hogyan tudom megállapítani hogy hím vagy nőstény.? És még lenne egy olyan problémám hogy az állatkereskedésben azt mondták hogy tehetünk az akváriumba kavicsokat de ne túl kicsit mert lenyelhetik, így vettünk bele nagyobbakat viszont az arany színűnek eléggé meg nőtt a pocija. Először azt hittük hogy azért mert meg evett egy halat de azóta sem apadt le a hasa. Mi lehet a probléma és mit tehetek ez ügyben? Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.30. 16:31-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Követ nyelt?
Hello!Manuela03 írta:Sziasztok. Nekem van két axolotlom egy albínó fehér fekete szemekkel és egy arany piros szemekkel. Az érdekelne hogy hogyan tudom megállapítani hogy hím vagy nőstény.? És még lenne egy olyan problémám hogy az állatkereskedésben azt mondták hogy tehetünk az akváriumba kavicsokat de ne túl kicsit mert lenyelhetik, így vettünk bele nagyobbakat viszont az arany színűnek eléggé meg nőtt a pocija. Először azt hittük hogy azért mert meg evett egy halat de azóta sem apadt le a hasa. Mi lehet a probléma és mit tehetek ez ügyben? Előre is köszönöm a válaszokat.
Az összes kérdésedre létezik a fórumon válasz. A regisztrálásod és a hozzászólásod közötti 7 percben gondolom sikerült átolvasni a fórum szerkezetét (pl. témacím adás) és a keresőbe utánanézni mindennek.
A képeid és leírásod alapján van egy fehér axid és egy golden albínó. (a fehér az nem albínó,mert minden albínónak piros a szeme) http://www.myaxolotl.com/images/biology ... otlcom.JPG A nemek itt láthatók a fölső hím az alsó nőstény, a hímeknek a kloáka mögött jellegzetesen nagy a spermazacskó. Megnéztem a bemutatkozóba a képedet és nem jó ez a kavics, simán le tudják nyelni, azonnali csere. Ha pedig már lenyelte semmit nem tehettek, max imádkozni, hogy kijöjjön valamelyik végén és ne legyen bélelzáródása.
Maya
Köszönöm a válaszod és legközelebb figyelmesebb leszek. Gyöngy kavics van az akváriumban az állatkereskedésben ezt ajánlották és van a kék és a sárga azok nagyobbak ezekre azt mondták hogy jók, ezért ilyeneket tettünk bele.Maya írta:Hello!Manuela03 írta:Sziasztok. Nekem van két axolotlom egy albínó fehér fekete szemekkel és egy arany piros szemekkel. Az érdekelne hogy hogyan tudom megállapítani hogy hím vagy nőstény.? És még lenne egy olyan problémám hogy az állatkereskedésben azt mondták hogy tehetünk az akváriumba kavicsokat de ne túl kicsit mert lenyelhetik, így vettünk bele nagyobbakat viszont az arany színűnek eléggé meg nőtt a pocija. Először azt hittük hogy azért mert meg evett egy halat de azóta sem apadt le a hasa. Mi lehet a probléma és mit tehetek ez ügyben? Előre is köszönöm a válaszokat.
Az összes kérdésedre létezik a fórumon válasz. A regisztrálásod és a hozzászólásod közötti 7 percben gondolom sikerült átolvasni a fórum szerkezetét (pl. témacím adás) és a keresőbe utánanézni mindennek.
A képeid és leírásod alapján van egy fehér axid és egy golden albínó. (a fehér az nem albínó,mert minden albínónak piros a szeme) http://www.myaxolotl.com/images/biology ... otlcom.JPG A nemek itt láthatók a fölső hím az alsó nőstény, a hímeknek a kloáka mögött jellegzetesen nagy a spermazacskó. Megnéztem a bemutatkozóba a képedet és nem jó ez a kavics, simán le tudják nyelni, azonnali csere. Ha pedig már lenyelte semmit nem tehettek, max imádkozni, hogy kijöjjön valamelyik végén és ne legyen bélelzáródása.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.30. 17:02-kor.
Ok: Túlzott enter használat miatt, töröltem a fölösleges üres sorokat, legközelebb légyszi figyelj erre is oda, köszi!
Ok: Túlzott enter használat miatt, töröltem a fölösleges üres sorokat, legközelebb légyszi figyelj erre is oda, köszi!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Minimum 2 cm nagy folyami kavics jöhet csak szóva axis akváriumban. De jobb ha inkább 4 cm-nél nagyobb és elvétve van csak 2 cm-es. Ha követ nyelt, akkor azt onnan lehet látni, hogy ha közel van a hasfalhoz, és nyomódik, akkor kivehető a formája, de amúgy meg nem. Nálam csak akkor volt feltűnő mikor már több mint 10 kavics volt egy állatban. A másik lehetőség: állatorvos és röntgen ami 5000 Ft. És ha van is benne, sem tudsz semmit csinálni, a műtét nagyon nehéz, nem nagyon fogja egy orvos sem bevállalni. Egy kis csirkemáj egyszeri, kétszeri etetése lehet besegít a kavicspucolásban, mert az eléggé tömör és sikamlós végterméket okoz és eléggé tisztítja a beleket saját tapasztalatom alapján. Nekem az utolsó kavicsok májjal jöttek ki 14 nap után! De azok a kavicsok már nem is kavicsnak néztek ki annyira el voltak nyálkásodva, és megtapadt rajtuk a bélsár.Manuela03 írta:Köszönöm a válaszod és legközelebb figyelmesebb leszek. Gyöngy kavics van az akváriumban az állatkereskedésben ezt ajánlották és van a kék és a sárga azok nagyobbak ezekre azt mondták hogy jók, ezért ilyeneket tettünk bele.
Ha egy jó tanácsot elfogadsz tőlem, mint a fórum anyjától: először a fórumot olvasd el, és a fórum szavára adj, ne holmi boltosokéra, tenyésztőkre, postára, juliska nénire, mert az olyanokból szoktak a halálesetek történni. Még tapasztalt akvarisztikásoknak is problémáik vannak az axitartással, mert annyira más. Nekem is több ezer forintomba került a boltosok tudatlansága vagy beleszaromsága (rásózom akkor is, had legyen profitom).
Sendy
Köszönöm hogy meg osztottad ezt velem. Tegnap este végig olvastam mindent a fórumon, mivel amikor regisztráltam nem tettem meg. Amit sajnálok is. Most nézegettem őket olyan mintha kisebb lenne a pocakja de még most sem az igazi. De kezdek meg nyugodni. Jó kedvű úszkál le fel és a kedvence a lebegés. Pier inkább a levegőztetőnél szeret pocolni. Az állatkereskedésben nem túl sok információval láttak el minket és amit ajánlottak, azok közül is kiderült hogy a háromnegyede rossz tanácsnak bizonyosodott. Az interneten olvasgattunk ami szintén nem segített minket előrébb ennek oka a sok ellentmondás volt az emberek között, valaki szerint melegebb víz kellett mások szerint hidegebb. Így nehéz volt használható tanácsra leli. Viszont ez a fórum nagyon sok segítség, minden Axi tartónak csak ajánlani tudom. És nyugodtabb vagyok így hogy tudok megbízható helyre fordulni segítségért. A csirkemájas módszert minél hamarabb ki fogom próbálni. Nem szeretném ha valami nagyobb baja lenne.Sendy írta:Minimum 2 cm nagy folyami kavics jöhet csak szóva axis akváriumban. De jobb ha inkább 4 cm-nél nagyobb és elvétve van csak 2 cm-es. Ha követ nyelt, akkor azt onnan lehet látni, hogy ha közel van a hasfalhoz, és nyomódik, akkor kivehető a formája, de amúgy meg nem. Nálam csak akkor volt feltűnő mikor már több mint 10 kavics volt egy állatban. A másik lehetőség: állatorvos és röntgen ami 5000 Ft. És ha van is benne, sem tudsz semmit csinálni, a műtét nagyon nehéz, nem nagyon fogja egy orvos sem bevállalni. Egy kis csirkemáj egyszeri, kétszeri etetése lehet besegít a kavicspucolásban, mert az eléggé tömör és sikamlós végterméket okoz és eléggé tisztítja a beleket saját tapasztalatom alapján. Nekem az utolsó kavicsok májjal jöttek ki 14 nap után! De azok a kavicsok már nem is kavicsnak néztek ki annyira el voltak nyálkásodva, és megtapadt rajtuk a bélsár.Manuela03 írta:Köszönöm a válaszod és legközelebb figyelmesebb leszek. Gyöngy kavics van az akváriumban az állatkereskedésben ezt ajánlották és van a kék és a sárga azok nagyobbak ezekre azt mondták hogy jók, ezért ilyeneket tettünk bele.
Ha egy jó tanácsot elfogadsz tőlem, mint a fórum anyjától: először a fórumot olvasd el, és a fórum szavára adj, ne holmi boltosokéra, tenyésztőkre, postára, juliska nénire, mert az olyanokból szoktak a halálesetek történni. Még tapasztalt akvarisztikásoknak is problémáik vannak az axitartással, mert annyira más. Nekem is több ezer forintomba került a boltosok tudatlansága vagy beleszaromsága (rásózom akkor is, had legyen profitom).
Köszönöm a tanácsokat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.31. 17:27-kor.
Pici axi követ nyelt
Hello
Nagy a baj. Az axim lenyelt egy kavicsot. Mit tegyek? Kicsi még a axim olyan három hónapos.
Nagy a baj. Az axim lenyelt egy kavicsot. Mit tegyek? Kicsi még a axim olyan három hónapos.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.04.21. 21:17-kor.
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Pici axi követ nyelt
Nagyjából 2 kattintás és 1 perc szükséges hozzá, hogy a keresőbe utánanézz volt-e már ilyen probléma a fórumon, illetve a megfelelő topikot megkeresni. Hozzászólásodat áthelyeztem, ebben a topikban olvass vissza kérlek.maki24 írta:Hello
Maya
Ngyon köszi a segitséget. a hibernálás segithet szerinted?Maya írta:Nagyjából 2 kattintás és 1 perc szükséges hozzá, hogy a keresőbe utánanézz volt-e már ilyen probléma a fórumon, illetve a megfelelő topikot megkeresni. Hozzászólásodat áthelyeztem, ebben a topikban olvass vissza kérlek.maki24 írta:Hello
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.04.21. 21:40-kor.
Ok: Túlzott enter használat miatt, töröltem a fölösleges üres sorokat, legközelebb légyszi figyelj erre oda, köszi!
Ok: Túlzott enter használat miatt, töröltem a fölösleges üres sorokat, legközelebb légyszi figyelj erre oda, köszi!
- Maya
- Adminisztrátor
Hibernálni sose szoktunk axit, hűtőzésnek hívjuk ami intenzív regenerációt idéz elő, ilyen esetekbe felesleges.maki24 írta:Ngyon köszi a segitséget. a hibernálás segithet szerinted?Maya írta:Nagyjából 2 kattintás és 1 perc szükséges hozzá, hogy a keresőbe utánanézz volt-e már ilyen probléma a fórumon, illetve a megfelelő topikot megkeresni. Hozzászólásodat áthelyeztem, ebben a topikban olvass vissza kérlek.maki24 írta:Hello
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Vedd ki a kavicsokat és helyettük megfelelő kavicsokat tegyél be. Az esetek 90-95%ában gond nélkül halad át a kavics, de ez akár 2 hét is lehet. Az állatot minden nap figyeld, és ellenőrizd, hogy van-e széklete, ha 2-3 napja nincs, akkor azonnal irány az orvos, röntgen és műtét. Ha nem éles a kavics és nem túl nagy, akkor nem lesz gond, de ha éles vagy nagy, akkor sajnos bármi megtörténhet.maki24 írta:Hello
Sendy
-
- Fórumozó
Lila has?
Sziasztok! Katic vagyok :)
Én még új vagyok itt, idáig csak olvasgattalak benneteket. :) Ma megérkezett hozzánk is két axi, az egyik fehér, de nem albino, a másik pedig vadas. Máris aggodalom fogogott el a fehér miatt. Tudni kell, hogy kisállatkereskedőből lettek elhozva, ahol szerintem nem nagyon értenek hozzá, mert nagyon kivoltak világítva, valamint nagyon pici rózsaszín kövekkel volt az akvárium. Nem akartam ott venni, de nagyon megsajnáltam őket, így azonnal megvettem. Ami a problémám, hogy kaptak fagyasztott szúnyoglárvát, amit nagyon bekebeleztek. A vadas nagyon jól van, pihenget, míg a fehér pocija olyan nagy lett, hogy szegénykém fennakad a kavicsokon, ráadásul súrolja is a hasát, mert olyan nagy lett. Az evés után belilult a hasa. Ez normális? Az egyik oldalán a hasi rész végénél mintha fehér apró gömbölyú dolog van, első gondolatra ikrák jutottak az eszxembe, mert arra hasonlít, csak nem sárga. Ez is normális? Vagy tele lehet kavicsokkal? Lehet nem ide kellett volna írnom...
Én még új vagyok itt, idáig csak olvasgattalak benneteket. :) Ma megérkezett hozzánk is két axi, az egyik fehér, de nem albino, a másik pedig vadas. Máris aggodalom fogogott el a fehér miatt. Tudni kell, hogy kisállatkereskedőből lettek elhozva, ahol szerintem nem nagyon értenek hozzá, mert nagyon kivoltak világítva, valamint nagyon pici rózsaszín kövekkel volt az akvárium. Nem akartam ott venni, de nagyon megsajnáltam őket, így azonnal megvettem. Ami a problémám, hogy kaptak fagyasztott szúnyoglárvát, amit nagyon bekebeleztek. A vadas nagyon jól van, pihenget, míg a fehér pocija olyan nagy lett, hogy szegénykém fennakad a kavicsokon, ráadásul súrolja is a hasát, mert olyan nagy lett. Az evés után belilult a hasa. Ez normális? Az egyik oldalán a hasi rész végénél mintha fehér apró gömbölyú dolog van, első gondolatra ikrák jutottak az eszxembe, mert arra hasonlít, csak nem sárga. Ez is normális? Vagy tele lehet kavicsokkal? Lehet nem ide kellett volna írnom...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.06.10. 19:36-kor.
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Lila has?
Először is üdv itt. :)Katic írta:Sziasztok! Katic vagyok :)
Többet tudnék segíteni, ha le tudnád fotózni. Illetve ha megírnád mekkorák mégis az axik. A lila pocakkal semmi baj, gondolom még nagyon picik és átlátszó a bőrük, a lila a máj(vagy a gyomorba lévő kaja) a kék a gyomor a sárgás-barnás a belek a szív meg a tüdő piros, ha jól emlékszem. A gömbölyű dolgokról viszont fogalmam sincs, az ikrák egyébként sose dudorodnak ki. Jó lenne ha arról tudnál képet hozni. http://axolotl.hu/download/file.php?id=722&mode=view Ha ilyesmi a pocak akkor semmi baj. (de lehet ettől még kékebb is)
Maya
-
- Fórumozó
Re: Lilás has?
Ma már nem olyan lilás a pocija, valószínűleg jólakott :) Az apró dolog még ott van a pocijában, de mára kevesebbet látok. az akvárium alján megtaláltam 4db apró kavicsot, amit még az akvarisztikában ehetett meg. Az axik 7-8cm-sek. Hogy mikor születtek, az sajnos nem tudták megmondani. Tegnap délután láttam őket felmenni a víz felszínére, azóta nem. Lent mászkálnak, de nem lebegnek. Készítettem képeket is.
- Maya
- Adminisztrátor
Biztos vagyok benne, hogy kövek, de szerencsére nem túl nagyok és át fog menni rajta, de ez akár 2hét is lehet. Ha akarsz neki kicsit segíteni, akkor kaphat csirkemájat,könnyebben csúszik. A koruk pedig: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=5&t=139 csodálatos fejlődési ütemes táblázatunk alapján, kb. 5hónaposak. :) Azzal pedig semmi baj, hogy nem járkálnak fel levegőért.Katic írta:Ma már nem olyan lilás a pocija, valószínűleg jólakott :) Az apró dolog még ott van a pocijában, de mára kevesebbet látok. az akvárium alján megtaláltam 4db apró kavicsot, amit még az akvarisztikában ehetett meg. Az axik 7-8cm-sek. Hogy mikor születtek, az sajnos nem tudták megmondani. Tegnap délután láttam őket felmenni a víz felszínére, azóta nem. Lent mászkálnak, de nem lebegnek. Készítettem képeket is.
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Első ránézésre rózsaszín vagy fehér kacsira tippelnék, de mivel írtad, hogy rózsaszín kavicson voltak tartva, így csak még inkább annak tűnik. Idővel kijönnek szegényből. Figyelgesd, írd fel a számukat, csinálj fotódokumentációt hogy meg tudj bizonyosodni, hogy mind kiürült belőle. Az akváriumban meg ha megtalálod a kicsi kavicsokat, szedd ki, nehogy ismét le tudják nyelni.Katic írta:Ma már nem olyan lilás a pocija, valószínűleg jólakott :) Az apró dolog még ott van a pocijában, de mára kevesebbet látok. az akvárium alján megtaláltam 4db apró kavicsot, amit még az akvarisztikában ehetett meg. Az axik 7-8cm-sek. Hogy mikor születtek, az sajnos nem tudták megmondani. Tegnap délután láttam őket felmenni a víz felszínére, azóta nem. Lent mászkálnak, de nem lebegnek. Készítettem képeket is.
Örülnék ha tennél még fel hasonló képeket, és lefényképeznéd a kijött kavicsokat és megosztanád itt a többiekkel, hogy tényleg lássák miről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy kicsi kavicson nem szabad tartani az állatot. Eddig ilyen jól sikerült fotó még nem szerepelt a fórumon.
Sendy
-
- Fórumozó
Sziasztok :) Köszönöm a segítséget! :)
Megnéztem az axikat, de még mindig olyannak látom a pociját. Találtam kavicsokat, kb.12db-ot, ebből négyet már kidobtam reggel, most pedig 8at szedtem ki. Készítettem képeket is. De valószínűleg vadaskában is van, csak hát a színe miatt nem látom, de neki is eléggé kidudorodik az egyik oldala. Most esznek, gondolom akkor nincs olyan nagy baj. :)
Ezért is hoztam el őket, mert láttam, hogy milyen körülmények között voltak. Az apró, színes kavicsok lehet, hogy szépen mutatnak, de szerintem a tavak mellől összegyűjtött kavicsok szebbek és természetesek. :) Nem az a lényeg, hogy nekem mi tetszik, hanem inkább az, hogy nekik mi a jó!
Megnéztem az axikat, de még mindig olyannak látom a pociját. Találtam kavicsokat, kb.12db-ot, ebből négyet már kidobtam reggel, most pedig 8at szedtem ki. Készítettem képeket is. De valószínűleg vadaskában is van, csak hát a színe miatt nem látom, de neki is eléggé kidudorodik az egyik oldala. Most esznek, gondolom akkor nincs olyan nagy baj. :)
Ezért is hoztam el őket, mert láttam, hogy milyen körülmények között voltak. Az apró, színes kavicsok lehet, hogy szépen mutatnak, de szerintem a tavak mellől összegyűjtött kavicsok szebbek és természetesek. :) Nem az a lényeg, hogy nekem mi tetszik, hanem inkább az, hogy nekik mi a jó!
Az enyémekböl (bár ök kicsit nagyobbak voltak) pont ugyanilyen kavicsokból 82 db jött ki, kb. másfél hét alatt. Türelem és biztos rendben lesznek!Katic írta:Sziasztok :) Köszönöm a segítséget! :)
Szilvi
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Kőnyelésből adódó problémák
Eléggé szerteágazó eseteink voltak már, amik mind kőnyelésre voltak vezethetőek, ezért úgy ítéltük meg, jobb ha létrehozunk ennek egy külön topikot.
Sendy
-
- Fórumozó
Szilvi, 82db? Az nagyon sok! Addig hogyan etetted? Nem tudom, hogy merjek adni nekik vagy ne. Ma adtam nekik 1 kocka vörös szúnyoglárvát, tegnap is. Vadas többet evett, ő olyan kis mohó
- Maya
- Adminisztrátor
Enni adjál nekik, de ne annyit hogy kidurranjanak a normál adag felét kb, de a tieid kis kavicsok, szerintem hamar ki fog ürülni belőle.Katic írta:Szilvi, 82db? Az nagyon sok! Addig hogyan etetted? Nem tudom, hogy merjek adni nekik vagy ne. Ma adtam nekik 1 kocka vörös szúnyoglárvát, tegnap is. Vadas többet evett, ő olyan kis mohó
Maya
- Monique
- Mániákus fórumozó
Látható kőnyelés
Néhány kép elrettentésként, hogy miért kerüljük a kis méretű köveket.
A képek az instagram-ról vannak, axolotladdiction-tól.Ági
Az állatkereskedésben...
Amikor beléptem az állatkereskedésbe hogy kiválasszam az axiaimat láttam hogy hogyan is tartják ott őket. Még egy borsószemnél is kissebb kavicsok voltak ott. Amikor a kis axim kakilt egy hatalmas kavicstömkeleg kisérte ürülékét. Szerencsére olyan kicsik is voltak a kavicsok hogy ki tudtak jönni belőle.
- Csatolmányok
-
- axikaki.jpg (42.91 KiB) Megtekintve 18107 alkalommal
Két axim van, Vigyori és Jagu.
Kőnyelés lenne?
Sziasztok! Én nem tudom eldönteni,hogy az enyém követ evett-e...a hasa nagyon nagy.Először betudtam a kajálásnak,de
két evés között sem csökken a térfogata. Egyébként nincs semmi más tünet,egy zabagép,úszkál,jön-megy,
csak látványra borzasztó..ötletek ?
két evés között sem csökken a térfogata. Egyébként nincs semmi más tünet,egy zabagép,úszkál,jön-megy,
- Csatolmányok
-
- 10492322_590039694443247_2102388384_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (41.72 KiB) Megtekintve 17569 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.07.18. 15:26-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó pontjai! Köszi!
Ok: Nem adtál meg témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó pontjai! Köszi!
- Maya
- Adminisztrátor
Re: Kőnyelés lenne?
Nagyon rég láttunk már ennyi rettenetes kőnyelést. Határozottan idegen test van a gyomrában, láthatóan szögletes, lehúzza, egyáltalán nem egészséges egy laikusnak se ránézésre. Ilyen súlyos állapotban nem etetünk, mert könnyen halálos bélelzáródás lehet belőle, főleg kicsiknél, mert ők gyorsan is emésztenek. (+ gyors az anyagcseréjük)Inanna » Ma, 13:33 írta:Sziasztok! Én nem tudom eldönteni,hogy az enyém követ evett-e...a hasa nagyon nagy.Először betudtam a kajálásnak,de
Amit lehet tenni: ha nálad van a kavicsos aljzat, azonnal kivenni, illetve mindent ami a szájába beférhet (cserepes növénytalajt is!), diéta-koplalás, illetve kevés májjal való etetés (ne sokkal, mert akkor megint az elzáródás veszélye merül fel), tapasztalataink szerint májjal hamarabb "kicsusszannak" a bent maradó kavicsok. Reménykedjünk, hogy előbb-utóbb kidolgozza a szervezete...
A nagyobb példányoknál (2 dekás, 30+ cm-es) felmerül néha a műtét/szondázás gondolata is, de ilyen picuriknál teljes mértékben elvetendő.
Maya
Köszönöm a gyors választ,és elnézést kérek,hogy rossz helyre írtam.Még nem nagyon látom át az itteni dolgokatMaya » Ma, 15:32 írta:Nagyon rég láttunk már ennyi rettenetes kőnyelést. Határozottan idegen test van a gyomrában, láthatóan szögletes, lehúzza, egyáltalán nem egészséges egy laikusnak se ránézésre. Ilyen súlyos állapotban nem etetünk, mert könnyen halálos bélelzáródás lehet belőle, főleg kicsiknél, mert ők gyorsan is emésztenek. (+ gyors az anyagcseréjük)Inanna » Ma, 13:33 írta:Sziasztok! Én nem tudom eldönteni,hogy az enyém követ evett-e...a hasa nagyon nagy.Először betudtam a kajálásnak,de
Amit lehet tenni: ha nálad van a kavicsos aljzat, azonnal kivenni, illetve mindent ami a szájába beférhet (cserepes növénytalajt is!), diéta-koplalás, illetve kevés májjal való etetés (ne sokkal, mert akkor megint az elzáródás veszélye merül fel), tapasztalataink szerint májjal hamarabb "kicsusszannak" a bent maradó kavicsok. Reménykedjünk, hogy előbb-utóbb kidolgozza a szervezete...
A nagyobb példányoknál (2 dekás, 30+ cm-es) felmerül néha a műtét/szondázás gondolata is, de ilyen picuriknál teljes mértékben elvetendő.
Próbáltam finoman kitapintani,hátha érzek valamit,és át is világítottam,de nem látszik,hogy kavics lenne benne.
A koplalás meddig tartson? Még csak 3 hónapos...
- Maya
- Adminisztrátor
Helyedbe 2 naponta májjal etetném 1 héten át, közbe figyelve, hogy ürül-e belőle a kavics, hamár elkezdődött ürülni a szervezetéből akkor visszatérhetünk normál evésre. Nem muszáj mindnek egyszerre kijönnie, de ha már jön egy kevés, akkor visszaállhatsz. Valami biztos van benne ami nem odavaló, lehet valami apró dekoráció (fa, kő) bármit képesek megenni ami kicsit is ehetőnek tűnik vagy épp nem tűnik annak. (másik ürüléke, hányása, petéje, spermakúpja...) Májjal nem etetünk ilyen sűrűn piciknél, mert nem mindig tudják megemészteni, de ez most SOS helyzet, bármit szabad. (Ekkorka növendék gyerekek nálam max. heti 1x kapnak májat)Inanna » 40 perccel ezelőtt írta:Köszönöm a gyors választ,és elnézést kérek,hogy rossz helyre írtam.Még nem nagyon látom át az itteni dolgokatMaya » Ma, 15:32 írta:Nagyon rég láttunk már ennyi rettenetes kőnyelést. Határozottan idegen test van a gyomrában, láthatóan szögletes, lehúzza, egyáltalán nem egészséges egy laikusnak se ránézésre. Ilyen súlyos állapotban nem etetünk, mert könnyen halálos bélelzáródás lehet belőle, főleg kicsiknél, mert ők gyorsan is emésztenek. (+ gyors az anyagcseréjük)Inanna » Ma, 13:33 írta:Sziasztok! Én nem tudom eldönteni,hogy az enyém követ evett-e...a hasa nagyon nagy.Először betudtam a kajálásnak,de
Próbáltam finoman kitapintani,hátha érzek valamit,és át is világítottam,de nem látszik,hogy kavics lenne benne.
A koplalás meddig tartson? Még csak 3 hónapos...
Ha 1 hét múlva se sikerül, egzotikus állatorvosnál, lehetne legalább egy röntgen képet csinálni, (hogy megtudjuk, hogy idegen tárgy vagy belső szerv megnagyobbodása) és talán tudnak majd rá adni valami "hashajtót".
U.I.:A picike szerintem nagyobb mint 3 hónapos. :)
Maya
Re: Kőnyelés
Mikor megvettük, fel sem tűnt a probléma. Aztán Maya egyértelműen mondta, hogy ez bizony kőnyelés.
Szerencsésen megúsztuk,de az állat nagyon megkínlódta, mire köjött belőle a "szép kék" dekorkavics. Nem éri meg kockáztatni.
Szerencsésen megúsztuk,de az állat nagyon megkínlódta, mire köjött belőle a "szép kék" dekorkavics. Nem éri meg kockáztatni.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Re: Kőnyelés
Köszönjük az elrettentő képeket, remélhetőleg másoknak akik ilyen aljzaton tartják állataikat, végre megvilágosodást hoznak. Szegény nagyon megszenvedett vele, és még hálát adhatsz az égnek hogy nem zúzott kövön tárolták, az felnyársalta volna belülrőlsirrra » 8 perccel ezelőtt írta:Mikor megvettük, fel sem tűnt a probléma. Aztán Maya egyértelműen mondta, hogy ez bizony kőnyelés.
Sendy
Sziasztok!
a segítségeteket/segítséged szeretném kérni. pár napja Áxinak a feje alatt/nyakán/ egy púp van. néha tekeredik, az oldalára fordul, nem eszik és az első 2 lábát hátra teszi nem pedig maga mellé.... csatoltam pár képet. a kör alakúban szoktuk etetni hogy ne legyen tele az akváriuma kajamaradékokkal mikor beletettem mondom megetetem akkor láttam meg a púpot egyből le is fotóztam.. viszont mivel mozgott így csak egy homályos képet tudtam csinálni róla. az akváriumából kiszedtük a kavicsokat. nem tudom hogy követ nyelhetett-e vagy beszorult a levegő.. töltöttem fel pár képet a kövek nagyságáról is.. direkt nagy köveket vettem neki hogy ne tudja lenyelni.. már kb 3 hónapja megvan picurom és ilyen még sosem volt..
A választ előre is nagyon szépen köszönöm!
a segítségeteket/segítséged szeretném kérni. pár napja Áxinak a feje alatt/nyakán/ egy púp van. néha tekeredik, az oldalára fordul, nem eszik és az első 2 lábát hátra teszi nem pedig maga mellé.... csatoltam pár képet. a kör alakúban szoktuk etetni hogy ne legyen tele az akváriuma kajamaradékokkal mikor beletettem mondom megetetem akkor láttam meg a púpot egyből le is fotóztam.. viszont mivel mozgott így csak egy homályos képet tudtam csinálni róla. az akváriumából kiszedtük a kavicsokat. nem tudom hogy követ nyelhetett-e vagy beszorult a levegő.. töltöttem fel pár képet a kövek nagyságáról is.. direkt nagy köveket vettem neki hogy ne tudja lenyelni.. már kb 3 hónapja megvan picurom és ilyen még sosem volt..
- Csatolmányok
-
- 14501994_1173098002736181_1263290520_n.jpg (30.38 KiB) Megtekintve 16043 alkalommal
-
- 14550932_1144900528931683_209725506_o.jpg (234.57 KiB) Megtekintve 16043 alkalommal
-
- 14550641_1173092912736690_736395446_o.jpg (427.84 KiB) Megtekintve 16043 alkalommal
-
- 14536740_1173092876070027_1919933344_o.jpg (404.37 KiB) Megtekintve 16043 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2016.09.30. 17:52-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! M
Ok: Nem adtál meg témacímet! A hibát javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen pontját! Köszi! M
- Maya
- Adminisztrátor
Szia!Lulukaa » Ma, 15:30 írta:Sziasztok!
Őszintén nagyon rosszul néz ki. Kőnyelés esetén legjobb esetben végighalad az állat szervezetén az idegen test és küzdelmek árán kitolják a kloákájukon. Esetleg még májat szoktunk nekik adni, hogy könnyebben "csusszanjon". Ebben az esetben a kő egy nagyon-nagyon rossz helyen akadt meg a nyelőcső és a gyomor környékén, lehetséges, hogy nem fog végighaladni az állaton. Személy szerint benéznék a szájába (finoman meg kel nyomni a szája 2 szélét), hogy látszik-e a vége. Ha így marad mindenképpen belehalhat.
Nagyon nyilvánvalóan látszik, hogy kő okozz a problémát. Levegő nyelés esetén a has és belek fújódnának fel és az állat "lebegne" a vízfelszínen.
Mindenképpen be kéne kukkantani a szájába, ha onnét látszódik - és most nem akarok senkit semmire buzdítani - én kihúznám csipesszel vagy szemöldökcsipesszel, vagy elvinném egzotikus állatorvoshoz (Pesten Exo-Pet (!) szerintem egy ilyen művelet nálunk nem több 1-2000 ft-nál...doktornőhöz kell vinni konkrétan Dr Schütz Éva).
A pakolgatás a lehető legrosszabb dolog amit csináltatok vele, feleslegesen volt stresszelve. Aki meg azt hiszi, hogy az állat csak ételmaradékot fog a kőről felenni nagyon téved, más axik ürülékét, növénydarabokat, kajának kinéző bármit, a másik petéjét, spermatofórát, csigát, de ha olyanjuk van, bármi koszt... Én nem akarom azt mondani, hogy megmondtam (mert így utólag könnyű okosnak lenni), de ez nagyon-nagyon könnyen el lehetett volna kerülni a megfelelő aljzat választásával! Az öreg hímem egyszer megpróbált letolni egy 2,5 cm átmérőjű követ, azóta átválogattam és 3-4 cm átmérőnél kisebb NEM maradhat bent!
Üdv,
Maya
Maya
Szia!Maya » Tegnap, 18:01 írta:Szia!Lulukaa » Ma, 15:30 írta:Sziasztok!
Őszintén nagyon rosszul néz ki. Kőnyelés esetén legjobb esetben végighalad az állat szervezetén az idegen test és küzdelmek árán kitolják a kloákájukon. Esetleg még májat szoktunk nekik adni, hogy könnyebben "csusszanjon". Ebben az esetben a kő egy nagyon-nagyon rossz helyen akadt meg a nyelőcső és a gyomor környékén, lehetséges, hogy nem fog végighaladni az állaton. Személy szerint benéznék a szájába (finoman meg kel nyomni a szája 2 szélét), hogy látszik-e a vége. Ha így marad mindenképpen belehalhat.
Nagyon nyilvánvalóan látszik, hogy kő okozz a problémát. Levegő nyelés esetén a has és belek fújódnának fel és az állat "lebegne" a vízfelszínen.
Mindenképpen be kéne kukkantani a szájába, ha onnét látszódik - és most nem akarok senkit semmire buzdítani - én kihúznám csipesszel vagy szemöldökcsipesszel, vagy elvinném egzotikus állatorvoshoz (Pesten Exo-Pet (!) szerintem egy ilyen művelet nálunk nem több 1-2000 ft-nál...doktornőhöz kell vinni konkrétan Dr Schütz Éva).
A pakolgatás a lehető legrosszabb dolog amit csináltatok vele, feleslegesen volt stresszelve. Aki meg azt hiszi, hogy az állat csak ételmaradékot fog a kőről felenni nagyon téved, más axik ürülékét, növénydarabokat, kajának kinéző bármit, a másik petéjét, spermatofórát, csigát, de ha olyanjuk van, bármi koszt... Én nem akarom azt mondani, hogy megmondtam (mert így utólag könnyű okosnak lenni), de ez nagyon-nagyon könnyen el lehetett volna kerülni a megfelelő aljzat választásával! Az öreg hímem egyszer megpróbált letolni egy 2,5 cm átmérőjű követ, azóta átválogattam és 3-4 cm átmérőnél kisebb NEM maradhat bent!
Üdv,
Maya
Voltam dokinál vele. nem tudta kiszedni és azt mondta hogy parafin olajat csepegtessek a szájába hátha átmegy rajta a kő..
- Maya
- Adminisztrátor
Szia!Lulukaa » Ma, 18:17 írta: Szia!
Voltam dokinál vele. nem tudta kiszedni és azt mondta hogy parafin olajat csepegtessek a szájába hátha átmegy rajta a kő..
Kinél voltatok? Én adnék mellé minimális csirke-pulyka májat, de ne egy teljes etetésnyit, erősen drukkolok! Jobbulást az axinak.
Üdv,
Maya
Maya