Sufnituning, avagy házibarkács

Moderátor: Axolotl moderátor

Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Sufnituning, avagy házibarkács

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Ide várunk mindenféle otthon készített háttereket, tárgyakat, hűtést, technikákkal, pontos leírással, hogy mások is hasznosíthassák.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Akvárium háttérkészítés - ahogy én csináltam

Háttérkészítés ahogyan én csinálom

Az akváriumom 71x30 cm-es hátlappal rendelkezik. A hátterem 2010 decemberében készült, hogy viszonyítani tudjatok később az árakkal.

Neten körbenéztünk, hogy milyen fajta hátterek vannak, a néhány egyedi ötleten kívül mindenki hasonlót készít. Végül megszületett az elképzelés: nagy tenyérnyi kerekített kavicsokat fogunk csinálni, illetve a szűrő és hűtés majd egy fatörzs mögé lesz elrejtve.

A háttér alapja polisztirol lap. Az Obiban vettünk 2 tábla 2 cm (2x150 Ft) illetve 1 tábla 4 cm (350 Ft) vastag kék jelzésűt. Mint mára kiderült, három féle van: kék: nagy szemcsés puha, sárga: apró szemcsés kemény, piros: apró szemcsés puha, A polisztirol megmunkálásához a következőkre van szükségünk:
- jó minőségű szike, ez vagy van otthon, vagy veszel gagyit 100 Ft-ért vagy veszel minőségit 5-600 Ft-ért
- drótkefe kb fogkefeméretű 300 Ft, vékony hosszú íves formájú 400 Ft.
Színező festék:
Vasoxid festék: 4 féle vasoxid festék van ami biztonságosan használható: fekete, vörös, barna, sárga. Van kék szín is ami használható: Ultra-marin. Áraik: 500-1000 Ft/kg. Festékboltokban keressétek, Obi és hasonló hiperszupermarketekben nem lesz.
Fontos: A zöld vasoxidként emlegetett pigment: krómoxid ami erősen mérgező. Sokan használják, nem volt problémájuk, egyesek megmagyarázhatatlan halhullásról panaszkodtak 1-2 héttel később. Zöld helyett nem sikerült megfelelő alternatívát találnom: a vízbázisú környezetbarát színezőpaszták alapja is krómoxid. Van egy paszta ami direkt erre van kifejlesztve, de azt itthon nem kapni, és se nevet, se semmit nem tudok róla, mert mindenki 7pecsétes titokként kezeli. Egy másik lehetőség a zöld ételfesték. Ezt még nem volt szerencsém kipróbálni, de hamarosan le fogom tesztelni, hogy kiválik-e vagy hogy viselkedik a vízben ragasztóban.
Flexragasztó:
Sokan cementet, ilyen-olyan csemperagasztót használnak, én úgy döntöttem, és mivel volt is otthon, hogy minőségi flexragasztót fogok használni. Hátránya, hogy alapból sárgásszürkés színe van így fehér vagy igazán világos részt nem tudsz készíteni, de ugye az axik, sőt a halak is a sötétet szeretik, így igazából szerintem ez nem probléma, 5 kg 2000 Ft.
Akváriumi sziloplaszt:
A polisztirolok összeragasztására, majd végül az akváriumra való felragasztásra használandó. Csak és kizárólag akváriumi használatra alkalmasat vegyünk. Másmilyen idővel kiválik a vízbe, bezavarosodik stb stb, hiába sziloplaszt. Ára: 1000-1300 Ft. Ecsetek: A felvitelhez kicsi ecseteket vegyünk. A részletes kidolgozáshoz iskolai vízfestékecseteket javaslok. A nagy felületű felvitelhez pedig 2 cm széles fejű normál ecsetet. Pár száz forint.

Ha ezeket megvásároltuk akkor tervezzük meg a formát.Vágjuk ki a darabokat és ragasszuk fel a háttérre sziloplaszttal, hogy megkapjuk a forma alapját.
Fatörzs alapforma
Fatörzs alapforma
Fatörzs hátulja
Fatörzs hátulja
Kőminta terve
Kőminta terve
Kövek felragasztva
Kövek felragasztva
Ha a sziloplaszt teljesen megszáradt, akkor szikével és drótkefével munkáljuk meg a polisztirolt olyanra amilyenre szeretnénk.
Polisztirol megmunkálva festésre készen
Polisztirol megmunkálva festésre készen
Ha kész a forma, akkor jöhet a flexragasztó. Először egy nagyon híg (sűrűbb gyümölcslé jellegű) flexragasztót készítsünk, és alaposan kenjük át a polisztirolt.
Híg lekenés után
Híg lekenés után
Megszáradva másnap
Megszáradva másnap
24 óra száradás után a használati útmutatóban előírtnál egy kicsivel hígabb (közepes tejföl sűrű) flexragasztót készítve vastagon kenjük át. Ez a réteg már szépen fel fog tapadni. 24 óra száradás után egy kellemesen dolgozható híg flexragasztóval kenjük át.
3. lekenés után
3. lekenés után
Ha szeretnénk a formán kicsit alakítani, akkor sűrű flexragasztóval másnap még alakíthatunk, tunkolási technikával recés kőmintás felszínt hozhatunk létre. Ezek után jöhet a színezés. A porokat jól dolgozzuk bele a flex ragasztóba. Amíg szemcsét látunk, addig nem jó. Jellemzően 5 perc kevergetés pár perc pihentetés, ismét keverés után adja ki a színét rendesen. A keverőtál alját is alaposan kenjük át, mert a felső vizes réteg nem színeződik látszólag annyira és leülepszik a festék pigmentje. A szín meghatározásánál azt vegyük figyelembe, hogy kikeverve nedvesen milyen. Olyan lesz a vízben is. Ne essünk abba a hibába, hogy másnap kiszáradva világosszürke amit mi feketének akartunk. A víz alatt sötét lesz. A nagyobb rétegek között 24 órát a kisebb felületi tunkolások apró minták között fél-egy órát várjunk. Ha elbizonytalanodunk, hogy milyen színt kéne most épp kevernünk hogy nézett ki az előző napi, akkor egy kis részt nedvesítsünk meg, fröcsköljünk rá vizet. Az utolsó festés után 24 órával célszerű az egészet bevinni a kádba és lezuhanyozni, kicsit ecsettel jól átfekélni, hogy a nem annyira odatapadt homokszemcsék lejöjjenek. Ilyenkor még előfordulhat hogy a festék kicsit színezi az ecsetet, ez természetes, addig kell áztatni majd és kefélni amíg már nem színeződik az ecset. Zuhanyozáskor látjuk a végeredményt, ilyen lesz a víz alatt, ha valahol alakítanál még akkor most látod, hogy hol kell.
Festési tanács: először a legsötétebb részt kell elkészíteni, hogy a mélyedésekben sötét legyen, utólag nem olyan szép és pepecs munka. Sűrű ragasztóval száraz ecsetre épphogy egy picit rakjál és azt a felszínen húzva változatos formákat és színvilágot alakíthatsz ki. A szép látványért sok színt használj, egymásra kenve száraz ecset technikával, mert akkor csak részleges a fedés. Ne riadj meg a kék, piros és egyéb rikító színektől. A mélyedésekbe kenjél sötétebb festéket. Világítsd meg felülről és ahol árnyékot látsz, oda nyugodtan kenhetsz sötétet. Kihangsúlyozhatod vele még jobban a mélyedéseket, repedéseket, mintákat.
Alapozó színezés
Alapozó színezés
Fatörzs készen
Fatörzs készen
Fatörzs mintázata és színezete
Fatörzs mintázata és színezete
Kőmintázat készen
Kőmintázat készen
Festés kész
Festés kész
Egy kis meglepetés
Egy kis meglepetés
Apró tervezési tanácsok: jól gondoljuk meg, hogy hova tesszük a szűrő beszívó, kifújó nyílásait, Amennyiben ezek kicsik, nem szükséges rácsot rárakni, hisz axololt nem fog belebújni, átúszni. Hogy a háttér mögött ne legyen pangó víz, mi kisebb járatokat fúrtunk bele, ahol folyamatosan áramol a víz, így nem fog bedurranni.
Vízvezető és a ragasztás
Vízvezető és a ragasztás
Ha kész a háttér és száradt a végső festés után 1-2 napot, ragasszuk be az akváriumba. 24 órával később töltsük meg vízzel, majd eresszük le, töltsük meg, eresszük le, töltsük fel majd még egy kicsit ecsettel dörzsöljük meg a felszínt, hogy ami lejönne, jöjjön most le. Ha tiszta már a vizünk, akkor élővizet, esetleg egy-két növényt, kristálytablettát tegyünk bele, lehetőleg aktív szenes (ha nincs, bármilyen jó) szűrővel járassuk az akváriumot 3-7 napig.
Feltöltve vízzel
Feltöltve vízzel
Ha úgy látjuk, hogy rendben van, akkor egy utolsó nagy zuhanyoztatás után összerakhatjuk és mehetnek bele az axik.
Végeredmény
Végeredmény
Ezzel a technikával igazából bármit elkészíthetünk, barlangot, gyökeret, fatörzset, kőmintázatot, akár aljzatot is. Egy a lényeg, hogy végül le kell majd ragasztani, mert a polisztirol miatt felúszna a felszínre.
Sendy
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Chantall
Megrögzött fórumozó

Akvárium szétválasztása

Hozzászólás Szerző: Chantall »

Sziasztok!
Hogy tudnám szúnyoghálóval úgy kettéválasztani az akváriumot hogy ne tudjanak a kicsi átjutni a nagyhoz? Vettünk már 6db tapadókorongot és szúnyoghálót is...de pontos tervünk még nincs. Aki tud képet küldeni vagy feltenni ide egy kész szerkezetről, vagy arról hogy hogy is tette fel anno az elválasztót az kérem tegye meg, és nagyon hálás leszek érte. Előre is köszönöm.
Chantal
Chantall
tiffani
Fórumozó

Re: Akvárium szétválasztása

Hozzászólás Szerző: tiffani »

Chantal írta:Sziasztok!
Hogy tudnám szúnyoghálóval úgy kettéválasztani az akváriumot hogy ne tudjanak a kicsi átjutni a nagyhoz? Vettünk már 6db tapadókorongot és szúnyoghálót is...de pontos tervünk még nincs. Aki tud képet küldeni vagy feltenni ide egy kész szerkezetről, vagy arról hogy hogy is tette fel anno az elválasztót az kérem tegye meg, és nagyon hálás leszek érte. Előre is köszönöm.
Chantal
Szia!
Én úgy csináltam (bár nem mondom hogy bombabiztos volt mert a kicsi egyszer-kétszer annyira át akart menni hogy nem állította meg a szúnyogháló), hogy felül csipesszel rögzítettem az akvárium széléhez, alul pedig köveket raktam rá. Az akvi két széle között nem húztam meg túl feszesen,viszont a szélénél próbáltam úgy rápakolni követ,hogy a teteje és az alja között meg legyen húzva,de! A szélénél úgy csináltam a szúnyoghálót,hogy visszahajoljon,mert ha egyszerűen feszesen meghúztam,mindig átbújt rajta a kicsi.
Itt egy kép ahol talán látszik hogy mégis hogy van megoldva:)
geri3.JPG
Remélem valamelyest érthető volt ahogy leírtam és tudtam segíteni!
adam
Újonc

Máshogy is lehet...

Hozzászólás Szerző: adam »

Helló Sendy!

Nagyon új vagyok itt.
Körülbelül fél éve szántam rá magam az axolotl-projektre. Kicsit lassan haladt minden, de a hetekben végre bepörgettem, úgyhogy épp gőzerővel dolgozom az akváriumon.
Amióta érdekel a dolog, olvasgatom ezt a fórumot, úgyhogy rengeteg dolgot az itt olvasottak alapján csináltam (pl növények kiválasztása, kövek, háttér).
Az általad leírt minta alapján kezdtem neki a háttérnek. Kész a forma. Lecsiszolgattam. Jelenleg így néz ki:
akvi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
akvi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (346.47 KiB) Megtekintve 10362 alkalommal
Vannak azonban kérdéseim.
Akvárium sziloplaszttal összeragaszgattam az elemeket. Flexragasztó helyett viszont Pattex Fix Totalt használok. Azt hallottam, hogy tökéletesen beválik. Teljesen más viszont a működési metódusa, mint a flexragasztónak. Itt vagyok kicsit gondban. A PFT viszonylag gyorsan köt. Most tök jól néz ki a háttér. Nem potyognak róla hungarocell-gyöngyök, szépen megfixálta az egész felületet. Kb egy órája ragasztottam. Teljesen úgy néz ki, mintha már fel is lehetne rá vinni a festéket.
Festékboltból beszereztem vasoxidfestéket (nem volt amúgy annyira egyszerű kör), de szerintem várok vele holnap munka utánig, hogy nekiálljak festegetni. Szerinted ennek a gyorsan kötő ragasztónak, meg a vasoxid festéknek a kombójával hatékonyan lehet festeni? Gondolom nem ismered a ragasztó tulajdonságait, úgyhogy nem is tudom, talán csak megerősítést várok a kérdésemre. Kicsit bizonytalan vagyok, nehogy hülyeséget csináljak, mivel még életemben nem műveltem ilyet.
Szóval az a tervem, hogy holnap este lekenem megint ragasztóval a felületet, felviszek rá egy réteg festéket. De akkor vajon megint várjak egy napot? Vagy ezzel gyorsabban lehet dolgozni? Vagy hagyjam a fenébe ezt a PFT ragasztót és inkább keressek flexragasztót? : )
Köszi a segítséget!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Máshogy is lehet...

adam írta:...Nagyon új vagyok itt. ...!
Szia!

Megnéztem amit linkeltél. Nem ismerem. A leírása alapján akár jó is lehet, de nem tudok nyilatkozni. Belekötni nem nagyon tudok indokkal, én csak idegenkedek tőle.

A vasoxid az rontja a ragasztási hatást. Nem tudom ezzel a ragasztóval mit csinál, de flexragasztónál időnként érezhető volt, hogy bezavar, ha sok volt a pigment, de ott ugye nem kellett sok, mert a szürkét kellett kicsit megszínezni, hogy ne csak szürke legyen, Neked viszont nulláról kell szinte a színezést kezdeni a fehér háttér, átlátszó ragasztó mivoltából.
Sendy
Chantall
Megrögzött fórumozó

Re: Akvárium szétválasztása

Hozzászólás Szerző: Chantall »

tiffani írta:Szia!
Én úgy csináltam (bár nem mondom hogy bombabiztos volt mert a kicsi egyszer-kétszer annyira át akart menni hogy nem állította meg a szúnyogháló), hogy felül csipesszel rögzítettem az akvárium széléhez, alul pedig köveket raktam rá. Az akvi két széle között nem húztam meg túl feszesen,viszont a szélénél próbáltam úgy rápakolni követ,hogy a teteje és az alja között meg legyen húzva,de! A szélénél úgy csináltam a szúnyoghálót,hogy visszahajoljon,mert ha egyszerűen feszesen meghúztam,mindig átbújt rajta a kicsi.
Itt egy kép ahol talán látszik hogy mégis hogy van megoldva:)
geri3.JPG
Remélem valamelyest érthető volt ahogy leírtam és tudtam segíteni!
Szia! Köszönöm a segítséget, igen érthető volt...csak a nagyfejű kicsit lenyomta a hálót így inkább beraktuk őket, a nagy mellé. :)
Még egyszer köszönöm szépen a információkat :)
Chantall
Pattandia
Fórumozó

Barlang-kilátó

Hozzászólás Szerző: Pattandia »

Halihó! :)

Fontolgatom egy ideje, hogy bővítem a rendelkezésre álló "négyzetmétereket" egy barlanggal, aminek a teteje elég nagy felületű ahhoz, hogy plusz felszínt jelenthessen. (Az akváriumom magasabb, mint szélesebb. Bár talán a hosszúságát tekintve nem érkezett még panasz a szélességre.) Így is vannak bújóik, amiket nem használnak ki maximálisan, és azért igyekszem nekik teret is hagyni mindig, nem csak zegzugokat. De ez a barlang-terasz mindkettőt megdobhatja, ha ügyesen tervezem meg. :)

Nem tudom azonban, milyen anyagból fogjak hozzá, hogy erős is legyen, de ne is túl nehéz.
Alaktól és a pontos elhelyezésétől függően azért hozzávetőlegesen 30x30-as alapterülettel, és min. 15 cm-es magassággal számolnék. Be se omoljon, de nem célom a terület szűkítése, szóval a barlang belvilágát is méretesre, legfeljebb azon belül tagoltabbra - pl. kétosztatúra vagy szűkebb bejáratúra, házikószerűre - gondoltam megcsinálni.
A teteje viszonylag lapos lenne, hogy betöltse alapterület-növelő funkcióját, az oldala pedig vagy lankás, vagy ha faltól falig ér mondjuk az akvárium egyik végében, akkor annak megfelelően egyenes, vagy vegyesen lankás és egyenes...
Szóval nem tömör gyönyör lesz, hanem üreges; eleve kicsi súlyt szeretnék. Van egy olyan fixa ideám, hogy nem szeretném a víz súlyánál még több súllyal megpakolni az akváriumot. :D (Nyugi, ismerem a dalocskát Árkimédészről, de ez akkor is a fixa ideám. :D)
Tudtok valamilyen anyagot javasolni? Agyaghoz nem kellene negatív, viszont nem tudnám hol kiégetni. :D Ez a hátteres bigyó ez jó erre a célra? Öntik vagy gyúrják vagy eszik vagy isszák? :D A fő szempont, hogy a tudomány mai állása szerint ne engedjen ki magából káros anyagot. És az se hátrány, ha építhető valami módon, nem kell hozzá negatívot csinálni, és az anyaga is elég stramm ahhoz, hogy ne szakadjon be a saját súlyától. Gipsz? Süthető gyurma? :D Beton?? :D Kövek összeragasztva?

Ha tudtok segíteni, Isten fizesse meg! :D
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Barlang-kilátó

Pattandia írta:Halihó! :)

Fontolgatom egy ideje, hogy bővítem a rendelkezésre álló "négyzetmétereket" egy barlanggal, aminek a teteje elég nagy felületű ahhoz, hogy plusz felszínt jelenthessen. (Az akváriumom magasabb, mint szélesebb. Bár talán a hosszúságát tekintve nem érkezett még panasz a szélességre.) Így is vannak bújóik, amiket nem használnak ki maximálisan, és azért igyekszem nekik teret is hagyni mindig, nem csak zegzugokat. De ez a barlang-terasz mindkettőt megdobhatja, ha ügyesen tervezem meg. :)

Nem tudom azonban, milyen anyagból fogjak hozzá, hogy erős is legyen, de ne is túl nehéz.
Alaktól és a pontos elhelyezésétől függően azért hozzávetőlegesen 30x30-as alapterülettel, és min. 15 cm-es magassággal számolnék. Be se omoljon, de nem célom a terület szűkítése, szóval a barlang belvilágát is méretesre, legfeljebb azon belül tagoltabbra - pl. kétosztatúra vagy szűkebb bejáratúra, házikószerűre - gondoltam megcsinálni.
A teteje viszonylag lapos lenne, hogy betöltse alapterület-növelő funkcióját, az oldala pedig vagy lankás, vagy ha faltól falig ér mondjuk az akvárium egyik végében, akkor annak megfelelően egyenes, vagy vegyesen lankás és egyenes...
Szóval nem tömör gyönyör lesz, hanem üreges; eleve kicsi súlyt szeretnék. Van egy olyan fixa ideám, hogy nem szeretném a víz súlyánál még több súllyal megpakolni az akváriumot. :D (Nyugi, ismerem a dalocskát Árkimédészről, de ez akkor is a fixa ideám. :D)
Tudtok valamilyen anyagot javasolni? Agyaghoz nem kellene negatív, viszont nem tudnám hol kiégetni. :D Ez a hátteres bigyó ez jó erre a célra? Öntik vagy gyúrják vagy eszik vagy isszák? :D A fő szempont, hogy a tudomány mai állása szerint ne engedjen ki magából káros anyagot. És az se hátrány, ha építhető valami módon, nem kell hozzá negatívot csinálni, és az anyaga is elég stramm ahhoz, hogy ne szakadjon be a saját súlyától. Gipsz? Süthető gyurma? :D Beton?? :D Kövek összeragasztva?

Ha tudtok segíteni, Isten fizesse meg! :D
Ha nagyon könnyű, akkor felúszik, és vedd figyelembe hogy a könnyű dolgokat egy felnőtt axi simán arrébb pakol, megemel, becsípheti vele a másik egyet részeit. Egyelőre tesztelés alatt áll az általam használt háttér káros hatása. Nem kizárt hogy esetleg keményíti a vizet, bár nem szabadna pár hét után mert ha tényleg oldódik, akkor idővel a kültéri járólapnál is kikezdődne. Ha nagyon oldódna akkor már nem olyan színű lenne a hátterem amilyen, mert a színezett réteg nagyon vékony. Felszíne viszont megfelelően nem túl dörzsölős, így kisebb a balesetveszélye. De barlangot negatív nélkül elég nehéz lenne elkészíteni. Max úgy tudnám elképzelni hogy egy zacskót felfújsz és az a barlang belseje és rétegről rétegre építed fel a barlangot. Esetleg ha nagyon nagyon vékony polisztirollal dolgozol és az adja a vázat és vonod be, de ott figyelni kell a flexragasztó mennyiségére hogy kellő súlya legyen, különben felúszik. Ideális az agyag lenne színezés nélkül, vagy holtbiztos akvarisztikai festékkel bevonva. Gipsz szerintem keményíti a vizet, de nem merek rá megesküdni, gyurma... hagyjuk az ötlet is rég rossz, beton... akkor már inkább kültéri flexragasztó. Kövek összeragasztva? És milyen ragasztóval? Max a kültéri flexragasztót tudom elképzelni, azzal működne a dolog. Szóba jöhet a műgyanta amivel akvarisztikai háttereket csinálnak, de ahhoz még nehezebb hozzájutni szerintem.
Sendy
Szilvi
Fórumozó

Háttér + virágtartók

Hozzászólás Szerző: Szilvi »

Sziasztok!

Elkészült az én hátterem is, nagyjából Sendy leírása alapján, így az anyaglistát nem írom le, annyi különbséggel csináltam, hogy a végén az egészet, elöl-hátul lekentük akváriumhoz való epoxi gyantával. 120x60x60-as akvárium, 2 oldalán van háttér, ehhez 1 kg gyantát és fél kg térhálósítót vettem, egy kicsi meg is maradt. 22 euroért vettem, ez jelenleg kb. 6700 Ft, de azt nem tudom, hogy valójában mennyiért árulják Mo.-n. A gyantát érdemes kis mennyiségekben bekeverni, mert elég gyorsan megköt. Az ecset utána kuka, úgyhogy valami nagyon gagyi is megfelel hozzá. Ja, és gumikesztyü!
Polisztirol lapól vágott hullámok, polisztirol lapra ragasztva
Polisztirol lapól vágott hullámok, polisztirol lapra ragasztva
Fa
Fa
Lekenve, ezen a képen amúgy látszódik, hogy fontos a jó szike, a jobb oldalon még valami gagyit használtam, a balnál már hazajött a barátom és elöszedte a legjobbat, kb. 3x olyan gyorsan haladtam és szebb is lett
Lekenve, ezen a képen amúgy látszódik, hogy fontos a jó szike, a jobb oldalon még valami gagyit használtam, a balnál már hazajött a barátom és elöszedte a legjobbat, kb. 3x olyan gyorsan haladtam és szebb is lett
Fa lekenve
Fa lekenve
Gyantával lekenve
Gyantával lekenve
Beragasztva az akváriumba
Beragasztva az akváriumba
Vízzel feltöltve és itt látszanak a virágtartók is
Vízzel feltöltve és itt látszanak a virágtartók is
Mivel itt a fórumon már volt téma, hogy az axik lába beakadhat a müanyag virágtartókba, gondoltam, ha már maradt az epoxi gyantából, felhasználom biztonságos virágtartók készítésére. A virágtartó lágy hobbyagyagból készült (2,5 kg 11 euro), egészen olyan állaga van mint a gyurmának, mivel gondolom már mindenki gyurmázott, nem csináltam félkész képet, meg amúgysem vagyok nagyon ügyes, de a lényeg, hogy balesetmentesek. :D Az agyag 1 nap alatt a napon teljesen megszáradt, utána gyanta rá és kész is.
Szilvi
PBorsó
Megrögzött fórumozó

Re: Háttér + virágtartók

Hozzászólás Szerző: PBorsó »

Szilvi » Ma, 10:39 írta:Sziasztok!

Elkészült az én hátterem is, nagyjából Sendy leírása alapján, így az anyaglistát nem írom le, annyi különbséggel csináltam, hogy a végén az egészet, elöl-hátul lekentük akváriumhoz való epoxi gyantával. 120x60x60-as akvárium, 2 oldalán van háttér, ehhez 1 kg gyantát és fél kg térhálósítót vettem, egy kicsi meg is maradt. 22 euroért vettem, ez jelenleg kb. 6700 Ft, de azt nem tudom, hogy valójában mennyiért árulják Mo.-n. A gyantát érdemes kis mennyiségekben bekeverni, mert elég gyorsan megköt. Az ecset utána kuka, úgyhogy valami nagyon gagyi is megfelel hozzá. Ja, és gumikesztyü!
20130607_163616.jpg
20130607_163636.jpg
20130610_185231.jpg
20130610_185314.jpg
20130615_080434.jpg
20130616_100645.jpg
20130623_094605.jpg
Mivel itt a fórumon már volt téma, hogy az axik lába beakadhat a müanyag virágtartókba, gondoltam, ha már maradt az epoxi gyantából, felhasználom biztonságos virágtartók készítésére. A virágtartó lágy hobbyagyagból készült (2,5 kg 11 euro), egészen olyan állaga van mint a gyurmának, mivel gondolom már mindenki gyurmázott, nem csináltam félkész képet, meg amúgysem vagyok nagyon ügyes, de a lényeg, hogy balesetmentesek. :D Az agyag 1 nap alatt a napon teljesen megszáradt, utána gyanta rá és kész is.
Nagyon szép :D Gratulálok!!!
Natos
Fórumozó

Külső szűrő

Hozzászólás Szerző: Natos »

Sziasztok!

Most szereztem be az axiaimnak egy 260 literes akváriumot, és mindenképpen külső szűrőt akarok már használni. Az akvárium csak névlegesen 260 liter, kb. háromnegyedig töltené csak meg. Mivel szeretek spórolni ezért úgy gondoltam, hogy egy külső szűrőt is meg lehetne csinálni házilag, ami nem 30-40 ezer forint. Olvasgattam a neten is utána, és én arra gondoltam, hogy egy nagyjából 1000L/óra teljesítményű szivattyúval szívnám ki a vizet az aksiból, amit egy vastagabb nem túl hosszú PVC csövön keresztül, amit mind a két oldalán leszigetelnék, azon nyomnám át, és abba raknám a szűrő anyagokat. A cső alján fúrnék egy lyukat és azon nyomnám vissza az akváriumba. Elméletileg így egy esetleges áramszünet esetén nem is folyna vissza a koszos víz az akváriumba, és nagyon hátrányt se látok benne. Szerintetek ez így működne és milyen buktatói lehetnének, amikre oda kéne figyelnem?
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Külső szűrő

Hozzászólás Szerző: Maya »

Natos » Tegnap, 20:33 írta:Sziasztok!

Most szereztem be az axiaimnak egy 260 literes akváriumot, és mindenképpen külső szűrőt akarok már használni. Az akvárium csak névlegesen 260 liter, kb. háromnegyedig töltené csak meg. Mivel szeretek spórolni ezért úgy gondoltam, hogy egy külső szűrőt is meg lehetne csinálni házilag, ami nem 30-40 ezer forint. Olvasgattam a neten is utána, és én arra gondoltam, hogy egy nagyjából 1000L/óra teljesítményű szivattyúval szívnám ki a vizet az aksiból, amit egy vastagabb nem túl hosszú PVC csövön keresztül, amit mind a két oldalán leszigetelnék, azon nyomnám át, és abba raknám a szűrő anyagokat. A cső alján fúrnék egy lyukat és azon nyomnám vissza az akváriumba. Elméletileg így egy esetleges áramszünet esetén nem is folyna vissza a koszos víz az akváriumba, és nagyon hátrányt se látok benne. Szerintetek ez így működne és milyen buktatói lehetnének, amikre oda kéne figyelnem?
Szia!
Én nem vagyok túlzottan házibarkács hívő, de néhány gyenge pontja lehet.
A PVC cső helyett inkább tényleg azt javasolom, hogy méterre vegyél direkt akváriumba szánt csövet, métere alig néhány száz ft (http://www.greenaqua.hu/hu/green-aqua-s ... terre.html), mert 16-22mm-es csövet nehéz lesz különben találni.
Tömítés, minden szűrő szíve lelke. :) Némi vazelin a tömítésre és pl. a rotorra. Érdemes összespaniferezni vagy teljesen összecsavarozni(hegeszteni) a tetőt a testtel, ha még eresztene is a tömítés, legalább valamennyit (vagy teljesen) visszafogja a szivárgást, nem árasztja el a lakást és égeti le a motort.

Hátránya sok nincs, idő-energia függvénye, és a legtöbb esetben nem mutat jól a nappali közepén egy 60L-es hordó. :D

De ha már az ember saját maga csinál valamit nem éri meg kicsiben gondolkodni, ahol van még több hely oda minél több szűrőanyagot érdemes elhelyezni.
Visszafolyás nagyon ritka esetekben probléma, inkább akkor amikor a szűrő test magasabb van mint az akvárium, ezen felül érdemes a szűrő szívó ágát a talajtól legalább 5cm-re elhelyezni, még ha eresztene is a tömítés legalább nem dolgozza ki nullára az állatok alól a vizet, legalább ők életben maradnak tovább az 5 centis vízben, ha beüt a baj.

Lényegében ennyi, a többi pedig majd időközben kitapasztalod, milyen legyen maga a konstrukció, alapanyagok, apróságok mint szűrőanyagok vagy ki-be folyó ágak. Hajrá! :) A végeredményről sok képet kérünk!

Üdv,
Maya
Maya
Natos
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Natos »

Maya » Ma, 06:42 írta:
Natos » Tegnap, 20:33 írta:Sziasztok!

Szia!
Én nem vagyok túlzottan házibarkács hívő, de néhány gyenge pontja lehet.
A PVC cső helyett inkább tényleg azt javasolom, hogy méterre vegyél direkt akváriumba szánt csövet, métere alig néhány száz ft (http://www.greenaqua.hu/hu/green-aqua-s ... terre.html), mert 16-22mm-es csövet nehéz lesz különben találni.
Tömítés, minden szűrő szíve lelke. :) Némi vazelin a tömítésre és pl. a rotorra. Érdemes összespaniferezni vagy teljesen összecsavarozni(hegeszteni) a tetőt a testtel, ha még eresztene is a tömítés, legalább valamennyit (vagy teljesen) visszafogja a szivárgást, nem árasztja el a lakást és égeti le a motort.

Hátránya sok nincs, idő-energia függvénye, és a legtöbb esetben nem mutat jól a nappali közepén egy 60L-es hordó. :D

De ha már az ember saját maga csinál valamit nem éri meg kicsiben gondolkodni, ahol van még több hely oda minél több szűrőanyagot érdemes elhelyezni.
Visszafolyás nagyon ritka esetekben probléma, inkább akkor amikor a szűrő test magasabb van mint az akvárium, ezen felül érdemes a szűrő szívó ágát a talajtól legalább 5cm-re elhelyezni, még ha eresztene is a tömítés legalább nem dolgozza ki nullára az állatok alól a vizet, legalább ők életben maradnak tovább az 5 centis vízben, ha beüt a baj.

Lényegében ennyi, a többi pedig majd időközben kitapasztalod, milyen legyen maga a konstrukció, alapanyagok, apróságok mint szűrőanyagok vagy ki-be folyó ágak. Hajrá! :) A végeredményről sok képet kérünk!

Üdv,
Maya
Köszi a tippeket! :) Én a PVC csövet úgy gondoltam, hogy egy nagy átmérőjű, rövid csövet vennék, és abba raknám a szűrő anyagot, mert az biztos bírná a vizet, meg vannak hozzá olyan szabvány elemek, amivel le is lehetne zárni a végeit. Hogyha pedig egy ekkora akváriumba úgy nyomnám vissza a vizet, hogy megfodrozza a víz tetejét, akkor az elég oxigént juttatna a vízbe, vagy kellene bele mindenképpen egy porlasztó?
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Hozzászólás Szerző: Maya »

Natos » Ma, 16:05 írta:Köszi a tippeket! :) Én a PVC csövet úgy gondoltam, hogy egy nagy átmérőjű, rövid csövet vennék, és abba raknám a szűrő anyagot, mert az biztos bírná a vizet, meg vannak hozzá olyan szabvány elemek, amivel le is lehetne zárni a végeit. Hogyha pedig egy ekkora akváriumba úgy nyomnám vissza a vizet, hogy megfodrozza a víz tetejét, akkor az elég oxigént juttatna a vízbe, vagy kellene bele mindenképpen egy porlasztó?
Hű, akkor félreértettük egymást. :D Azért ha elkészül szerintem udvaron-hordóban a nyomó ágakkal 1-2 napos tesztüzemet hagyjál neki, hogy nem ereszt-e vagy a nyomás nem-e lövi le alját-tetejét vagy éppen a nyomó ágakat.

Ha plusz légpumpa pedig nagyon-nagyon sok mindentől függ. Még az elején amikor még nincs beállva egy tuti biológia én nagyon javasolnám a plusz beoldást, mert a mérgező folyamatok nagyon sok oxigént vonnak el. A későbbiekben pedig te tudod eldönteni, nálam pl. a 370 lityós axis mentvényeknél összesen a két külső szűrő 2200 L/H-teljesít, de mivel sok az állat (10 fölött) és emellett sok a melléktermék, mulm, hányadék, kajamaradék én plusz oxigént beoldást használok, mert különben feljárkálnak levegőért, mellé még két légpumpám van egy 400 l/h és egy 100 l/h utóbbi nem mindig megy, mert kissé kiöregedett és eltört, iszonyatos hangja van. Tehát ez nagyon sok minden függvénye, mennyi állat van, mennyi ürülék-maradék, mennyire van jól beállva a biológia és a legfontosabb mennyi növény van. Én most új szűrő indítása után legalább 2 hónapig javasolnom, hogy menjen légpumpa, főlég éjszaka lenne fontos (éjjel a növények oxigént vonnak el és szén-dioxidot bocsájtanak ki, pont fordítva mint amit nappal művelnek), aztán a későbbiekben látod az állatokon. De nem feltétlenül szükséges, a tenyészakváriumunkban pl. csak külső szűrés van, de Sendy extrazöld akváriumában is csak egy külső üzemel. :)

(Ami pedig egy áldott kincs a skimmer lehet venni, de láttam már arra is nagyon jó házibarkács tippeket.)

M
Maya
Válasz küldése