Mi az az Axolotl? Mik a tartásának alapjai?

Milyen állat az Axololt? Kinek való? Mik a kezdeti lépések a beszerzésük előtt?

Moderátor: Axolotl moderátor

Lezárt
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Mi az az Axolotl? Mik a tartásának alapjai?

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Mi az az Axolotl?

Az első lépés ezen állatfaj tartásánál az állat és szükségleteinek megismerése, melyben nagyon nagy segítséget nyújt a MAF Axikalaúza, amibe próbáltunk 4 oldalba a lehető legtöbb és legfontosabb információkat leírni, hogy a nagyon lusta emberek is az oldalak rövidségéhez képest, teljes képet kapjanak az állatról. Axikalaúz
Az Axikalaúz segítségével el tudod dönteni, hogy ez-e a neked való állatfaj. Ha tudod, hogy alkalmas vagy egy ilyen állat tartására, akkor ismerd meg az akvarisztikát, a működését, hogy megfelelő felszerelést és gondozást tudj biztosítani, majd ásd mélyen magad bele az állatfajba. Ehhez nagy segítség a fórum és a Fórumkalauz >>>, ahova a fontosabb információkat tartalomjegyzék szinten összegyűjtjük.

Alapvetően sablonosítható, hogy hogyan lesz valaki axitartó:
  • a kedvenctartó először utána jár az állat tartásának, elolvassa amit csak lehet, mérlegeli, hogy valóban ez-e az az állatfaj ami neki való, először a megfelelő felszereléseket szerzi be, megfelelő nagyságú akváriumot, szűrőt stb, beállítja a vízflórát majd megveszi az állatokat, és szívvel, lélekkel, lelkiismeretesen gondozza
  • mások meglátják a boltban, és vagy azonnal megveszik, vagy azért az eladótól vagy hasonló nem megbízható forrásból pár infó szerzése után a saját fejüket követve megveszik az állatot és az állat tartásához szükséges felszerelést, ami sajnos jellemzően meg se közelíti a szakszerű állattartást.
  • egyesek mások megunt, lepasszolt állatait kapják meg egyik pillanatról a másikra, vagy egészen egyszerűen valaki úgy gondolta, hogy jó ajándék lesz ezen állatfaj és meglepi vele a leendő gazdit. Ilyenkor vagy semmi tudás, vagy eleve rossz tudás kerül átadásra, ami szintén szakszerűtlen tartáshoz vezethet, ha az illetőben nincs annyi, hogy megbízható forrásból utána nézzen az állatnak és körülményeihez mérten megpróbálja a legjobbakat biztosítani.
Ez az állatfaj nem az olcsó, könnyen tartható állatok közé sorolható, de ennek se járnak, számolnak utána nagyon nagyon sokan, és mivel nincs rá, vagy egészen egyszerűen nem hajlandók rá annyi összeget szánni, így nagyon sok szerencsétlen állat nem megfelelő körülmények között tengeti az életét, ahelyett hogy boldogan, gondtalanul élnének. Tiszteletre méltó és becsülendő azon emberek döntése, akik azért nem választják ezt az állatot, mert bár szeretnék, lehet hogy nem tudnának annyit költeni rá. Egy ilyen állat nem 1-2 évig él, amit azért ki lehet bírni, ha ráununk, aztán pincébe egy sarokba elrejteni az akváriumot.

Először mindig járj utána, hogy milyen állat tetszett meg, mert nagyon sok olyan állat van amit szívesen tartana az ember, de nem neki való. Egyes állatok túl rövid életűek, mások túl hosszúak, egyesek rendkívül okosak és napi több óra aktív foglalkozást igényelnek, míg mások egy sarokban társaikkal együtt elszórakoztatják magukat ember nélkül is. Egyes állatok nagyon hajlamosak betegségekre, és 100%-ban biztos hogy több tízezer forint fog elmenni gyógyszerekre, kezelésekre, míg más állatoknál félévente elég egy vizitre elmenni, hogy azt mondja az orvos, igen, megint minden rendben van. Egyes állatok nagyon olcsón beszerezhetőek felszereléssel együtt és gondozásuk is olcsó, másoknál 50-100 ezres kezdőtétel indul az állattartás és mindkét állatfaj ugyanakkora örömet tud okozni. Rengeteg állatfajból lehet választani, mindenki meg tudná találni az ideális állatot számára, ha szentelne rá egy kis időt.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lezárt