Manuela03
Moderátor: Axolotl moderátor
Manuela03
Sziasztok!
Manuéla vagyok és Nyíregyházán élek. A barátomnak és nekem van két axolotlunk Alfonz és Pier. :) Alfonz arany színű vörös szemekkel ő volt az első. Pier fehér színű fekete szemekkel őt kb két hete hoztuk el, először is azért mert úgy gondoltunk a halak unalmasak lehetnek neki. Együtt élnek még 3 narancssárga színű xifóval és még 3 algaevő halacskával. Többen voltak sajnos Alfonz nem olyan barátságos így kicsit megcsappant a létszám.
Végül is úgy kerültek hozzánk hogy régebben a barátom mondta hogy léteznek ilyesfajta kétéltű állatok és ő mindig is akart egyet.
Így úgy gondoltam hogy tökéletes Valentin napi ajándék lesz neki Alfonz és nem csalódtam.
Mindketten nagyon szeretjük őket aranyosak és viccesek
Egy 100 literes akváriumban éldegélnek van benne egy szűrő és levegőztető egyben, műnövények, pár nagyobb kő, és különböző színű kavicsok és tubifexel etetjük őket kétnaponta!
Végül is ennyi lenne rólunk!
Manuéla vagyok és Nyíregyházán élek. A barátomnak és nekem van két axolotlunk Alfonz és Pier. :) Alfonz arany színű vörös szemekkel ő volt az első. Pier fehér színű fekete szemekkel őt kb két hete hoztuk el, először is azért mert úgy gondoltunk a halak unalmasak lehetnek neki. Együtt élnek még 3 narancssárga színű xifóval és még 3 algaevő halacskával. Többen voltak sajnos Alfonz nem olyan barátságos így kicsit megcsappant a létszám.
Végül is úgy kerültek hozzánk hogy régebben a barátom mondta hogy léteznek ilyesfajta kétéltű állatok és ő mindig is akart egyet.
Így úgy gondoltam hogy tökéletes Valentin napi ajándék lesz neki Alfonz és nem csalódtam.
Egy 100 literes akváriumban éldegélnek van benne egy szűrő és levegőztető egyben, műnövények, pár nagyobb kő, és különböző színű kavicsok és tubifexel etetjük őket kétnaponta!
- Maya
- Adminisztrátor
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő
Re: Manuela03
Üdv a fórumon!Manuela03 írta:Sziasztok!
Halakkal nem érdemes együtt tartani őket, csak táplálékhalakkal, megfogják enni az összeset, természetes vadászösztönüknél fogva. Axolotl csak axolotlal tartható együtt. Az a kavics nagyon kicsi, simán le tudják nyelni és bélelzáródást okozhat, ami halált, azonnali csere. Az albínónak nagyon kicsi a kopoltyúja, valami nincs rendben a vízzel, illetve a pocakja alapján tényleg követ nyelt. A tubifexel való etetés túl egyoldalú, nem túl jó. Itt látható az adható ételek listája: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=8&t=44 ajánlom átolvasni.
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Köszönöm szépen a tanácsokat. A halakat kivettük. Azért ilyen kavicsot vettünk bele mert ezt tanácsolták az állatkereskedésben. Az albínónak már hozzánk kerülése előtt is ekkora volt így nem hittük hogy ez gond. Esetleg meg tudnád mondani mi gond lehet a vizel. Szoba hőmérsékletű, van benne szűrő és levegőztető is folyamatosan tisztítjuk/cseréljük benne a szivacsot.Maya írta:Üdv a fórumon!Manuela03 írta:Sziasztok!
Halakkal nem érdemes együtt tartani őket, csak táplálékhalakkal, megfogják enni az összeset, természetes vadászösztönüknél fogva. Axolotl csak axolotlal tartható együtt. Az a kavics nagyon kicsi, simán le tudják nyelni és bélelzáródást okozhat, ami halált, azonnali csere. Az albínónak nagyon kicsi a kopoltyúja, valami nincs rendben a vízzel, illetve a pocakja alapján tényleg követ nyelt. A tubifexel való etetés túl egyoldalú, nem túl jó. Itt látható az adható ételek listája: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=8&t=44 ajánlom átolvasni.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
A válasz sajnos bármi:Manuela03 írta:... Esetleg meg tudnád mondani mi gond lehet a vizel. Szoba hőmérsékletű, van benne szűrő és levegőztető is folyamatosan tisztítjuk/cseréljük benne a szivacsot.
Először is venni kéne JBL 6 in 1 tesztet, az a legjobb ár érték arányban. Abból elég sok minden kiderülhet: túl kemény, túl lágy a víz, nem jó a pH, nem jó a nitrit, nitrát stb... Ha azzal a teszttel minden ideális értékben van akkor lehet kicsit örülni. Persze ettől még lehet hogy olyan rossz a vizedben amit speckó teszttel lehetne megnézni, de hát gondolom ennyi keret nincs, és valahol pedig fölösleeges is. Szobahőmérséklet eléggé fiktív mérőegység. Nálunk a szoba 24 fokos, ha ennyi lenne a víz, Ling-lingen már kijöttek volna a hőguta tünetei. A hőmérséklet 18-22 között legyen. Állatja válogatja melyik mit szeret. Nem kell cserélgetni a szűrőszivacsot mert ezzel kidobod a flórádat ami lebontja és beállítja a vizet. A szűrőt amúgy sem szabad túlságosan kimosni, mert szintúgy megölöd a bacijaidat, és akkor megnő az ammónia, nitrit mérgező szintje. Ez már simán okozhat kicsi kopoltyút. Az is lehet, hogy nincs kellően takarítva az aljzat és valami bomlik, attól is ronda a kopoltyú. Tehát teszt, és takarítás.
Remélem a nagyon hozzáértő eladó mondta, hogy nyáron kínszenvedés hűteni az axis akváriumokat, mert bizony itt mind egész nap dobáljuk a jégakkukat, és különféle praktikákat.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
Ismét köszönöm a sok információt. Kedden minden féle képen veszünk egy tesztet, mivel én annyira nem értek hozzá majd le írom az értékeket. Meg mértem a víz hőmérsékletét ami 18,5 fokot mutatott ami szerintem meg felelő. Az akvárium 3 hetente teljes tisztításra kerül kövek kavicsok átmosva fertőtlenítővel utána még szoktuk hagyni ázni fél órát tiszta langyos vízben. A műnövényekkel ugyan ez. Az állatkereskedésben azt mondták havonta kerüljön sor a szűrő szivacs kitakarítására vagy cserélésére ha úgy adódik. Ahonnan el hoztuk őket nem éppen a megfelelő módon tartják őket, 3 darab nagyobb kavics egy szűrő egy műnövény és lélegeztető hozzátenném nagyon koszos a székletük miatt. Így gondolom nem éppen szakértők ezen a téren. Miután hazahoztuk Alfonzt utána néztünk az interneten pár dolognak mivel az állatkereskedésben nem túl sok dolgot tudtunk meg. EZ se volt a legjobb mert minden egyes oldalon mást írtak így mikor meg találtam ezt a fórumot úgy gondoltam itt vannak hozzáértő emberek is. Tegnap este végig olvastam minden szabályt, olvasgattam a betegségekről kinek milyen problémáik voltak az Axikkal. Végig néztem a mijeinket is hála istennek nem nagyon látok rajtuk olyan tünetet amiért aggódnom kéne végül is csak az albínó kopoltyúja zavar. Tegnap ki vettük a 3 xifót és áthelyeztük őket egy másik akváriumban egy teknős társaságában :) Elég jól meg vannak, a teknős is el van velük. Már csak ők ketten maradtak az akváriumban és még 3 algaevő halacska. Úgy látom köztük nem lesz gond a halacskák takarítanak, a kicsikék meg úszkálnak föl és alá. Talán jobban is érzik magukat a halak nélkül. Hétfőn első dolgunk lesz beszerezni nagyobb kavicsokat ami biztonságos, egy tesztet, és új étrendet, vízibolhát vörösszúnyog lárvát olvastam ezek tökéletes eledelek számukra. :) Remélem helyre jön Alfonz kopoltyúja minél hamarabb. Azért nem idegeskedek miatta annyira nagyon mert jókedvű, szeret az akváriumnak úszni teljes erejéből amitől én kicsit tartok nehogy valami baja legyen a buksijának.Sendy írta:A válasz sajnos bármi:Manuela03 írta:... Esetleg meg tudnád mondani mi gond lehet a vizel. Szoba hőmérsékletű, van benne szűrő és levegőztető is folyamatosan tisztítjuk/cseréljük benne a szivacsot.
Először is venni kéne JBL 6 in 1 tesztet, az a legjobb ár érték arányban. Abból elég sok minden kiderülhet: túl kemény, túl lágy a víz, nem jó a pH, nem jó a nitrit, nitrát stb... Ha azzal a teszttel minden ideális értékben van akkor lehet kicsit örülni. Persze ettől még lehet hogy olyan rossz a vizedben amit speckó teszttel lehetne megnézni, de hát gondolom ennyi keret nincs, és valahol pedig fölösleeges is. Szobahőmérséklet eléggé fiktív mérőegység. Nálunk a szoba 24 fokos, ha ennyi lenne a víz, Ling-lingen már kijöttek volna a hőguta tünetei. A hőmérséklet 18-22 között legyen. Állatja válogatja melyik mit szeret. Nem kell cserélgetni a szűrőszivacsot mert ezzel kidobod a flórádat ami lebontja és beállítja a vizet. A szűrőt amúgy sem szabad túlságosan kimosni, mert szintúgy megölöd a bacijaidat, és akkor megnő az ammónia, nitrit mérgező szintje. Ez már simán okozhat kicsi kopoltyút. Az is lehet, hogy nincs kellően takarítva az aljzat és valami bomlik, attól is ronda a kopoltyú. Tehát teszt, és takarítás.
Remélem a nagyon hozzáértő eladó mondta, hogy nyáron kínszenvedés hűteni az axis akváriumokat, mert bizony itt mind egész nap dobáljuk a jégakkukat, és különféle praktikákat.
Köszönöm a sok tanácsot. :)
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ki javasolta a fertőtlenítőszer használatát? Csak mert nem kéne terjesztenie. Szigorúan tilos! És amúgy sem kell a kavicsot mosni. Mielőtt berakod az akváriumba legelőször, akkor kell kifőzni, ennyi. Utána teljes akváriumpucoláskor jó forró vízzel átmosni kézzel, de semmi fertőtlenítő, és erre is akkor van szükség ha betegség van az akváriumban. Így csak kinyírod a flórát és a bacikat és olyan mérgező anyagok gyűlhetnek fel az akváriumba amik halálosak. A szűrőt hetente, kéthetente egy kis leszívott akváriumvízbe finoman kell kinyomkodni. Nem átmosni mint az őrült, mert a bacitelepeknek életben és sértetlenül kell maradniuk. Az aljzati szemetet pedig étkezések után vagy kétnaponta, de legvégső esetben hetente egyszer le kell szívni. Úgy is heti 10-15% vízcsere kötelező.Manuela03 írta:Ismét köszönöm a sok információt. Kedden minden féle képen veszünk egy tesztet, mivel én annyira nem értek hozzá majd le írom az értékeket. Meg mértem a víz hőmérsékletét ami 18,5 fokot mutatott ami szerintem meg felelő. Az akvárium 3 hetente teljes tisztításra kerül kövek kavicsok átmosva fertőtlenítővel utána még szoktuk hagyni ázni fél órát tiszta langyos vízben. A műnövényekkel ugyan ez. Az állatkereskedésben azt mondták havonta kerüljön sor a szűrő szivacs kitakarítására vagy cserélésére ha úgy adódik. Ahonnan el hoztuk őket nem éppen a megfelelő módon tartják őket, 3 darab nagyobb kavics egy szűrő egy műnövény és lélegeztető hozzátenném nagyon koszos a székletük miatt. Így gondolom nem éppen szakértők ezen a téren. Miután hazahoztuk Alfonzt utána néztünk az interneten pár dolognak mivel az állatkereskedésben nem túl sok dolgot tudtunk meg. EZ se volt a legjobb mert minden egyes oldalon mást írtak így mikor meg találtam ezt a fórumot úgy gondoltam itt vannak hozzáértő emberek is. Tegnap este végig olvastam minden szabályt, olvasgattam a betegségekről kinek milyen problémáik voltak az Axikkal. Végig néztem a mijeinket is hála istennek nem nagyon látok rajtuk olyan tünetet amiért aggódnom kéne végül is csak az albínó kopoltyúja zavar. Tegnap ki vettük a 3 xifót és áthelyeztük őket egy másik akváriumban egy teknős társaságában :) Elég jól meg vannak, a teknős is el van velük. Már csak ők ketten maradtak az akváriumban és még 3 algaevő halacska. Úgy látom köztük nem lesz gond a halacskák takarítanak, a kicsikék meg úszkálnak föl és alá. Talán jobban is érzik magukat a halak nélkül. Hétfőn első dolgunk lesz beszerezni nagyobb kavicsokat ami biztonságos, egy tesztet, és új étrendet, vízibolhát vörösszúnyog lárvát olvastam ezek tökéletes eledelek számukra. :) Remélem helyre jön Alfonz kopoltyúja minél hamarabb. Azért nem idegeskedek miatta annyira nagyon mert jókedvű, szeret az akváriumnak úszni teljes erejéből amitől én kicsit tartok nehogy valami baja legyen a buksijának.Sendy írta:A válasz sajnos bármi:Manuela03 írta:... Esetleg meg tudnád mondani mi gond lehet a vizel. Szoba hőmérsékletű, van benne szűrő és levegőztető is folyamatosan tisztítjuk/cseréljük benne a szivacsot.
Köszönöm a sok tanácsot. :)
Milyen algaevő? Csak mert ancinak tüskéje van amivel felsértheti az axi bőrét, volt is rá példa itt a fórrumon, ha pedig pleco, annak meg mérge is van. Az axi akvárium az axis akvárium. Nem halas, nem vegyes, nem teknősös. Almacsiga és semmi más, leszámítva az élőhal eleséget.
Vízibolha kicsiknek való. Amikor már tudják enni a tubit és a vörösszúnyogot akkor a vizibolhával semmit nem tudnak már kezdeni, simán éhen halhatnak. Ruto márka vörösszúnyogja nagyon szép. Szárítottakat felejtsd el! Élő, vagy fagyasztott. Tápokból a fix növendékhaltáp (betegség, SOS táplálás esetén), axolotl jbl táp jöhet szóba, de ezekkel sem lehet csak etetni. Szükség van igazi húsra.
18,5 fok kicsit kevés.
Simán felsoroltál olyan indokokat eddig a tartásban ami okoz ilyen kopoltyút illetve gátolja a visszanövekedést.
Sendy
Az állatkereskedésben lévő tanácsok szerint jártunk el a kövek tisztításánál is. Pedig nagyon törekedtünk hogy minden tökéletes legyen. Az eladó szerint a halak sem árthatnak nekik, sőt ők a kereskedésben Alfonzt egy xifóval tartották együtt akit el is hoztunk vele együtt. Akkor a lényeg ancikat eltávolítani, vízhőmérséklet lehet kicsit magasabb, vörös szúnyog élő vagy fagyasztott, axolotl táp. És akkor csirkemájat adhatok nekik?
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
12 cm méret felett heti egyszer már adható csirkemáj, vagy csirkeszív darabka. Nem tudják szétharapni, úgyhogy pici falatot adhatsz. Vízhő 20-21 fok. Többi kérdésre válasz: ajánlatos lenne. :)Manuela03 írta:Az állatkereskedésben lévő tanácsok szerint jártunk el a kövek tisztításánál is. Pedig nagyon törekedtünk hogy minden tökéletes legyen. Az eladó szerint a halak sem árthatnak nekik, sőt ők a kereskedésben Alfonzt egy xifóval tartották együtt akit el is hoztunk vele együtt. Akkor a lényeg ancikat eltávolítani, vízhőmérséklet lehet kicsit magasabb, vörös szúnyog élő vagy fagyasztott, axolotl táp. És akkor csirkemájat adhatok nekik?
Sendy
Rendben köszönöm szépen a sok segítséget.Sendy írta:12 cm méret felett heti egyszer már adható csirkemáj, vagy csirkeszív darabka. Nem tudják szétharapni, úgyhogy pici falatot adhatsz. Vízhő 20-21 fok. Többi kérdésre válasz: ajánlatos lenne. :)Manuela03 írta:Az állatkereskedésben lévő tanácsok szerint jártunk el a kövek tisztításánál is. Pedig nagyon törekedtünk hogy minden tökéletes legyen. Az eladó szerint a halak sem árthatnak nekik, sőt ők a kereskedésben Alfonzt egy xifóval tartották együtt akit el is hoztunk vele együtt. Akkor a lényeg ancikat eltávolítani, vízhőmérséklet lehet kicsit magasabb, vörös szúnyog élő vagy fagyasztott, axolotl táp. És akkor csirkemájat adhatok nekik?
szia!Manuela03 írta:Az állatkereskedésben lévő tanácsok szerint jártunk el a kövek tisztításánál is. Pedig nagyon törekedtünk hogy minden tökéletes legyen. Az eladó szerint a halak sem árthatnak nekik, sőt ők a kereskedésben Alfonzt egy xifóval tartották együtt akit el is hoztunk vele együtt. Akkor a lényeg ancikat eltávolítani, vízhőmérséklet lehet kicsit magasabb, vörös szúnyog élő vagy fagyasztott, axolotl táp. És akkor csirkemájat adhatok nekik?
Tudom ezért engem megköveznek, mert én vagyok a notoríkus ellenkező itt...de pl nekem anci is meg plekó is van az axik mellett az akváriumban. Szerintem az axik az akvárium berendezésének tekintik őket, nem törődnek velük,...néha rájuk lépnek azok meg engedik...soha sem volt semmiféle gondom velük. Egy a lényeg tigris bótiát ne tarts velük (csiga evő hal) én azokkal szívtam. Nagy köveket a tesco parkolójából is tudsz szerezn..azokkal szoktál körberakni a fákat...pl én így szereztem most őket meg a mostani munkahelyemnél is van jópár szegély mellett kirakva dísznek és hozok mindig el magammal párat..így ingyen is tudsz szerezni. Lényeg hogy lekerekített kövek legyenek, ne élesek. Ha halat teszel be akkor javaslom a dániót..az olcsó eleséghal és nem bántja az axit. A földi gilisztát is szokták szeretni.
Üdv Chantall
Chantall
- Maya
- Adminisztrátor
Én csak annyit mondok, hogy a tűzzel játszol. A plekonak mérge van, lehet hogy most békében élnek, de egyetlen egyszer gondolja úgy az anci vagy axi, hogy most megtépi a másikat. És az nem lesz szép menet, az anci hímeknek pedig tüskéjük van. Nekünk karmos békánk van 3-4cm, tápláléknak vettem, de nem eszik meg őket, viszont nem tudja bántani az axit. (Azoknak egy falat lenne) Pláne, hogy ezek is megnőnek a legkisebb fajta 15cm, de van 50cm-es is belőle, és rengeteg helyet igényelnek, axis akváriumba nincs helyük. Ott csak axi és csiga lehet. A döntés a tiéd.Chantall írta: szia!
Tudom ezért engem megköveznek, mert én vagyok a notoríkus ellenkező itt...de pl nekem anci is meg plekó is van az axik mellett az akváriumban. Szerintem az axik az akvárium berendezésének tekintik őket, nem törődnek velük,...néha rájuk lépnek azok meg engedik...soha sem volt semmiféle gondom velük. Egy a lényeg tigris bótiát ne tarts velük (csiga evő hal) én azokkal szívtam. Nagy köveket a tesco parkolójából is tudsz szerezn..azokkal szoktál körberakni a fákat...pl én így szereztem most őket meg a mostani munkahelyemnél is van jópár szegély mellett kirakva dísznek és hozok mindig el magammal párat..így ingyen is tudsz szerezni. Lényeg hogy lekerekített kövek legyenek, ne élesek. Ha halat teszel be akkor javaslom a dániót..az olcsó eleséghal és nem bántja az axit. A földi gilisztát is szokták szeretni.
Üdv Chantall
Maya
Szia. Köszönöm a tanácsot. Amikor szóltak hogy vegyem ki az ancikat ki is vettük és átraktuk őket egy rákos akváriumba. Vettünk helyettük almacsigát, hármat is. De mióta nincsenek nagyon gyorsan algásodik az akvárium hiába vannak a csigák. Nekem se volt gondol velük sose bántották egymást az axik szerintem észre sem vették őket és még sosem értek egymáshoz. Így most hogy írtál, vissza raktam őket. Szorgos kis halacskák én nagyon szeretem őket. Egyébként egyes tanácsokat nem értek hogy miért nem lehet ez az akiba vagy az. Mivel a természetes élőhelyükön senki nem válogatja ki a kavicsokat, és nem csak egyedül vannak a vízben mégis jól meg vannak különben most nem lennének ugyebár. De raktam nagy kavicsokat is persze itt jobban értenek az axikhoz mint én kezdőként. :)
Ha nőstény az anci sok gond nincs, ha hím azt meg látod a szarvaiból..meg legyen bújó az állatoknak és ennyi. nekem egy 13 centis plekóm van, az ancika meg 7-8 centis...és álltalában plekó a létra ha felakarna mászni valahova. Szerintem ancija is válogatja..az én axijaim nem tekinenek rájuk halként. Plusz van nekem még két kék almacsigám is, meg redcherry garnélám (de volt bent sepregető garnéla is) meg más sima vizicsigám is van. De azt vallom hogy amíg nem látom hogy baj lenne bent hagyom, nagyobbra nem nőnek már nálam így maradhatnak. Van ahol bántotta az axit nálam nem...de a tigris bótia az megcsipkedte úgy a nagyfejűmet hogy hiányoztak darabok a kopoltyújából..sőt még a szájából is kiszedte a kaját...az a nagy mafla meg engedte....nekem maflák a szörnyikéim. Én szeretek ide járni, mert rengeteg hasznos információhoz jutottam és mindig segítettek eddig akárhányszor kértem. Ki kell tapasztalni a dolgokat, plusz beépteni az axijaid életében a tanácsokat, amiket helyesnek ítélsz meg.Manuela03 írta:Szia. Köszönöm a tanácsot. Amikor szóltak hogy vegyem ki az ancikat ki is vettük és átraktuk őket egy rákos akváriumba. Vettünk helyettük almacsigát, hármat is. De mióta nincsenek nagyon gyorsan algásodik az akvárium hiába vannak a csigák. Nekem se volt gondol velük sose bántották egymást az axik szerintem észre sem vették őket és még sosem értek egymáshoz. Így most hogy írtál, vissza raktam őket. Szorgos kis halacskák én nagyon szeretem őket. Egyébként egyes tanácsokat nem értek hogy miért nem lehet ez az akiba vagy az. Mivel a természetes élőhelyükön senki nem válogatja ki a kavicsokat, és nem csak egyedül vannak a vízben mégis jól meg vannak különben most nem lennének ugyebár. De raktam nagy kavicsokat is persze itt jobban értenek az axikhoz mint én kezdőként. :)
Chantall
Szia!
Nekem 2 anci van az akváriumban és eddig a sok hónap alatt 1x sem fordult elő, hogy baj lenne ebből. Mindig vagy kikerülik egymást az axikkal vagy egymásra mászva mennek tovább, stb. A legaranyosabb eset az volt kb. egy hete, hogy a fehér axó el akart menni az egyik anci mellett, amire az meg ráúszott az axi hátára és rácuppant és vitette magát egy darabon, úgy, hogy közben cuppogtatta le az axóról a koszt és csiklandozta, hogy gyorsabban menjen. De nem volt belőle baj, mert nagyon szelídek az axóim és ez is hagyta, hogy a hátán mászkáljanak miközben ő éppen mászik valahová. Én legtöbbször vörös szúnyoglárvát szoktam adni nekik, fagyasztottat és megosztozik a 2 anci a két axival és közösen lakmároznak egymás mellett. A kövekkel kapcsolatban csak annyi, hogy tényleg nagyobb kövek kellenek, mert könnyen lenyelhetik őket. A halakkal meg úgy vagyok, hogy eleséghalat veszek mindig hozzájuk és abból amelyikkel összecimbiznek az megmarad hónapokig, amelyikkel meg nem, az heteken belül táplálékká válik. Amelyik meg túlélte a sok vadászatot, az meg az akvárium folyamatosan mozgó dísze lesz.
Nekem 2 anci van az akváriumban és eddig a sok hónap alatt 1x sem fordult elő, hogy baj lenne ebből. Mindig vagy kikerülik egymást az axikkal vagy egymásra mászva mennek tovább, stb. A legaranyosabb eset az volt kb. egy hete, hogy a fehér axó el akart menni az egyik anci mellett, amire az meg ráúszott az axi hátára és rácuppant és vitette magát egy darabon, úgy, hogy közben cuppogtatta le az axóról a koszt és csiklandozta, hogy gyorsabban menjen. De nem volt belőle baj, mert nagyon szelídek az axóim és ez is hagyta, hogy a hátán mászkáljanak miközben ő éppen mászik valahová. Én legtöbbször vörös szúnyoglárvát szoktam adni nekik, fagyasztottat és megosztozik a 2 anci a két axival és közösen lakmároznak egymás mellett. A kövekkel kapcsolatban csak annyi, hogy tényleg nagyobb kövek kellenek, mert könnyen lenyelhetik őket. A halakkal meg úgy vagyok, hogy eleséghalat veszek mindig hozzájuk és abból amelyikkel összecimbiznek az megmarad hónapokig, amelyikkel meg nem, az heteken belül táplálékká válik. Amelyik meg túlélte a sok vadászatot, az meg az akvárium folyamatosan mozgó dísze lesz.
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Természetes élőhelyükön élő axiknak kevés köze van a mieinkhez. Míg azok kollektívában élnek (még akkor is ha nem egy zárt közösség mint pl a falkás állatoknál), egy bizonyos élőhelyen, így ismerik hogy mit szabad, mit nem. Patkányos példa: míg a vadonban közösségben élő patkányok tudják mit szabad megenni, mit nem, addig a házi kedvenc könnyedén megeszik bármit, hisz nem a génjeiben van, hiányzik a kollektív tudat, amit nekünk kell helyettesíteni azzal hogy nem adunk lehetőséget hibázni. Példaként tudnám említeni hogy tavaink halai elkerülik az üres horgot a vízben. Nos Ling-lingemnek az üres horgot is belógathatnám, mivel valami ami mozog, és színes, arra ő ráharap.Manuela03 írta:Szia. Köszönöm a tanácsot. Amikor szóltak hogy vegyem ki az ancikat ki is vettük és átraktuk őket egy rákos akváriumba. Vettünk helyettük almacsigát, hármat is. De mióta nincsenek nagyon gyorsan algásodik az akvárium hiába vannak a csigák. Nekem se volt gondol velük sose bántották egymást az axik szerintem észre sem vették őket és még sosem értek egymáshoz. Így most hogy írtál, vissza raktam őket. Szorgos kis halacskák én nagyon szeretem őket. Egyébként egyes tanácsokat nem értek hogy miért nem lehet ez az akiba vagy az. Mivel a természetes élőhelyükön senki nem válogatja ki a kavicsokat, és nem csak egyedül vannak a vízben mégis jól meg vannak különben most nem lennének ugyebár. De raktam nagy kavicsokat is persze itt jobban értenek az axikhoz mint én kezdőként. :)
De talán a legjobb példák itt a fórumon vannak: hőmérőtörés, éles kavicstól sérülés, miután nem volt bent kavics 2 héttel később bélsárkővel bevont a kőnél nagyobb jött ki... tető nélkül kiugrott...A mi tanácsaink saját tapasztalataink alapján vannak, ha valami történt, akkor mi figyelmeztetünk, hogy másnál ne jöjjön elő. Nem kötelező megfogadni, de ha valami baleset azért történik mert te hülyeségnek gondoltad, pedig figyelmeztettünk, akkor szívünk szerint hajtanánk a fórumról, de az állat érdekében nem tesszük, hanem próbálunk segíteni, hogy az állatnak jó legyen, és rendbe jöjjön. Ezt kéne átgondolni... Az axitartás nem olyan régre nyúló állattartás, hogy nagy tapasztalat legyen róla, és nagyon könnyedén tartható legyen.
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Miből gondolod hogy az anci csak csiklandozta? Harapott már meg anci téged? Nem kellemes amikor harapdálja a bőrőd. És miből gondolod hogy azért "csiklandozta" hogy gyorsabban ússzon? Simán megpróbálta megenni, van-e rajta ehető, az axinak meg dörzsölte a bőrét. Mázli, hogy szelíd, egy ilyentől az én Ling-lingem megpróbálna kiugrani az akváriumból, mert utálja ha a bőréhez érnek. És olvastam olyan esetről ahol algázó sebet harapott az axiba mert az nem tiltakozott, ez meg addig ette, míg húsig nem jutott. Nekem bőven elég az hogy volt már ilyen eset arra, hogy ne tegyek be.Érdekes mód neonhal még nem okozott egy axinak se sérülést. Van elég sok lehetőség axik esetén is, vannak alternatívák, de könyörgöm jegyezzük már meg, hogy az axis akvárium axis, nem pedig halas, ez nem az az állatfaj, ahogy sügeresbe is leginkább csak sürgerek kerülnek, vagy ahogy a garnélásba garnélák, és akvakertész akváriumba nem rakunk növényevő almacsigát.LeviBoy01 írta:...A legaranyosabb eset az volt kb. egy hete, hogy a fehér axó el akart menni az egyik anci mellett, amire az meg ráúszott az axi hátára és rácuppant és vitette magát egy darabon, úgy, hogy közben cuppogtatta le az axóról a koszt és csiklandozta, hogy gyorsabban menjen. ...
Sendy
- Maya
- Adminisztrátor
Kicsit gondoljatok bele abba, hogy nekik már semmi köze sincs az eredeti vadon élő axikhoz, nincs természetes védekező/menekülő ösztönük. Míg a vadonba a náluk nagyobbakat-hálót elkerülik, a mi akváriumainkba betehetek mellé 50cm-es ragadozót és nem ijednek meg tőle. Nem tanultak axis életmódot, ezért van az, hogy nem tudod őket szabadon engedni, éhen halnának(várnák egész nap a csipeszt), ugyanez vonatkozik arra is, hogy ne rakj be mellé olyan halat amivel egymást bánthatják. De biztos van aki csak a saját hibájából tanul. (pl. tető)Manuela03 írta:Szia. Köszönöm a tanácsot. Amikor szóltak hogy vegyem ki az ancikat ki is vettük és átraktuk őket egy rákos akváriumba. Vettünk helyettük almacsigát, hármat is. De mióta nincsenek nagyon gyorsan algásodik az akvárium hiába vannak a csigák. Nekem se volt gondol velük sose bántották egymást az axik szerintem észre sem vették őket és még sosem értek egymáshoz. Így most hogy írtál, vissza raktam őket. Szorgos kis halacskák én nagyon szeretem őket. Egyébként egyes tanácsokat nem értek hogy miért nem lehet ez az akiba vagy az. Mivel a természetes élőhelyükön senki nem válogatja ki a kavicsokat, és nem csak egyedül vannak a vízben mégis jól meg vannak különben most nem lennének ugyebár. De raktam nagy kavicsokat is persze itt jobban értenek az axikhoz mint én kezdőként. :)
A kőről annyi, hogy meg kéne nézni Nick Baker filmjét, mert a sochimilko-ban lápos mocsár van, amit könnyen kinyom az állat, viszont a kövek fennakadnak a bélrendszereben, volt már ebből haláleset, de aki a saját makacssága miatt nem hallgat másokra az könnyen pórul járhat.
Maya
Értjük amit mondasz. Nem kell egyből nekünk ugrani. Ki vannak cserélve a kövek szóval nem értem miért hoztad ezt szóba, és már az Axiból is ki jött. Az ancikkal ameddig kijönnek addig nem veszem ki őket megint. De szerintem ide az ember segítséget jön kérni és nem "lebaszást" így gondolom. Attól mert valaki moderátor lehet kedves is a hozzáértése mellett. Szerintem én se és senki se mondott neked olyan dolgot amiért, ilyen nem túl kedves modorral írod le a véleményed. És nem arról van szó hogy nem fogadom meg a tanácsaidat, mert csak te vagy a hozzáértő. A volt kavicsaimról csak annyit hogy a bemutatkozásoknál nem egy embernél láttam olyan követek mint az enyémeik voltak. És ezt a mondandómat nem kötekedés kép írtam csak szimplán vélemény.
- Maya
- Adminisztrátor
Észrevetted, hogy amit írtam nem ellened irányult, hanem hozzászóltam az összes fölötte lévő bejegyzéshez. Ha "lebaszásnak" vetted, nagyon sajnálom, ez nálam "tanácsadás" volt. Annak meg végképp semmi köze sincs itt semmihez, hogy most moderátor vagyok-e, mielőtt az lettem volna regisztrált felhasználóként is ilyen voltam, nem hiszem, hogy a színen múlna. Ha velem van problémád, kérlek folytassuk privát üzenetben. Nagyon sokan kaptak már ennél durvább "lebaszásokat" is, én is, mindenki. Én is ilyen kövekkel kezdtem aztán mondták, hogy váltsak, váltottam. De tényleg van egy réteg aki a saját kárán tanul. Pl., minden második oldalon olvasható, hogy milyen fontos a tető, 1 éven át nem ugrált soha az axim, egyszer ugrott ki, nagy nehezen meg tudtuk menteni az életét, saját példa. Én se törődtem a figyelmeztetésekkel, azóta viszont mindent megfogadok. A baj mindig csak egyszer történik meg. Mindenkinek a maga felelőssége az axija, senkit nem fogok kényszeríteni semmire. :)Manuela03 írta:Értjük amit mondasz. Nem kell egyből nekünk ugrani. Ki vannak cserélve a kövek szóval nem értem miért hoztad ezt szóba, és már az Axiból is ki jött. Az ancikkal ameddig kijönnek addig nem veszem ki őket megint. De szerintem ide az ember segítséget jön kérni és nem "lebaszást" így gondolom. Attól mert valaki moderátor lehet kedves is a hozzáértése mellett. Szerintem én se és senki se mondott neked olyan dolgot amiért, ilyen nem túl kedves modorral írod le a véleményed. És nem arról van szó hogy nem fogadom meg a tanácsaidat, mert csak te vagy a hozzáértő. A volt kavicsaimról csak annyit hogy a bemutatkozásoknál nem egy embernél láttam olyan követek mint az enyémeik voltak. És ezt a mondandómat nem kötekedés kép írtam csak szimplán vélemény.
Maya
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Sokan úgy kerültek erre a fórumra, hogy addig józsi bácsi, a postás, az eladó instrukcióit követtük. Köztük én is, igaz akkor még nem volt egységes, normális fórum. Én is elkövettem azt a hibát hogy nem olvastam eleget utána, hogy milyen állat is ez, hogyan is kell tartani. Hozzátenném, akkor a neten az itteni hasznos információk 20% se volt megtalálható, így elég nehéz is lett volna komplett képet kapni. Egy hét olvasgatás után belevágtunk, aztán jöttek a buktatók, hogy ez így nem jó, az úgy nem jó. Tanultam a hibáimból a tapasztalataimat megosztva, illetve a régi fórum hasznos információit összegyűjtve indult ez a fórum. Azóta a fórumozók "baklövéseiből" rengeteg tapasztalatot szereztünk, amikből jönnek a tanácsaink és az általunk ajánlott axitartási norma, amihez ragaszkodunk és próbáljuk ráerőszakolni másokra is mielőtt gond lenne. Csak meg kell érteni a mezei fórumozónak azt a szituációt, hogy minden héten jön egy ember aki tojik az itt leírtakra, nem olvassa el, nem hallgat ránk, aztán jön a sírás-rívás, hogy haldoklik az állat mit csináljon. Egy ideig az ember tudja kezelni higgadtan, de utána már felmegy a pumpa. Vagy minden héten jön valaki olyan fantasztikusan mély kérdéssel, hogy mit eszik az állat? Ez roppant fárasztó és idegesítő amikor az ember munkáját, szabadidejét, segítőkészségét le se szarják, csak rinyálnak. De még itt a fórumon is volt olyan eset hogy vezetőségi tag nem fogadta meg időben az itteni tanácsot, és sajnos el is vesztette a kedvencét. Ez engem nagyon tud bosszantani, attól függetlenül hogy egy moderátor, egy admin, vagy egy tapasztalt fórumozó vagy egy újonc teszti, mert könnyen lehet hogy az első tüneteknél megmenthető lett volna az állat, de ő úgy gondolta, neki van igaza és nem a fórumnak. De nagyon elkalandoztam, térjünk vissza a témához. Sokan a fórum hatására megtették a biztonsági intézkedéseket, és már nem az az állapot van náluk, mint a bemutatkozó első hozzászólásaiban. Azt is meg kell érteni, hogy nem vagyunk egyformák, vannak keményebb moderátorok, vannak kedvesebbek, de még egy moderátoromtól se kellett megvonni a jogot azért, mert nem megfelelően végezte a dolgát. A legnagyobb sárkány itt úgy is én vagyok, engem überelni nem lehet, de sajnos a kemény kéz és kemény szavak hozzák csak meg a rendet és biztonságot. Én sem szeretem, én is jobban szeretnék csak fórumozni, de valakinek ezt meg kellett tennie és én voltam ez a balek. Részemről a téma már lezárva, elmondtam mindkettőtöknek a társas akváriummal és a vadon és fogságban élő axik közötti különbséget, innentől a döntés rátok van bízva. Nem fogom fogni a kezeteket, és terelgetni, nem vagyok az anyátok :)Manuela03 írta:...A volt kavicsaimról csak annyit hogy a bemutatkozásoknál nem egy embernél láttam olyan követek mint az enyémeik voltak. És ezt a mondandómat nem kötekedés kép írtam csak szimplán vélemény.
Sok dolgot a mezei fórumozók nem látnak, hogy milyen közösségi élet és kapcsolat van a moderátorok között, és azt pláne nem tudjátok, hogy ki mért olyan, amilyen. Ha nagyon olvasgattok a fórumon, akkor vannak utalások, ki lehet bogózni, akit érdekel, de alapjában véve aki már egyszer hibázott a tanácsom ellenére vagy mert még nem talált ide, az sokkal keményebben veszi a fórum axi tartás normákat, és néha szent írásként mint jehova tanúi basztatja vele a népet :) De ő is csak jót akar. Vannak ködös részek, olyanok amikben nem vagyunk biztosak, van aki alkalmazza, van aki tiltakozik ellene, de ezekben a kérdésekben nyomozunk, igaz lassan haladunk, de haladunk, ezt láthatjátok. Maya tegnap ennek szellemében túrta át az amcsi fórumot, hogy a képek és tényleges esetekkel való szembesülés megerősíti mondandókat. De hogy ne rátok mutogassak :) másik eset a tető... szájába rágom mindenkinek, hogy kell az a nyomorult tető, akármilyen békés, akármilyen kedves az állat, mert ki tud ugorni. Ennek ellenére hány és hány eset van itt, akik vagy nem fogadták meg a tanácsot, vagy figyelmetlenek voltak egy-két órára, vagy hanyagul intézték el a tető kérdést.
Mire végére értem a szentbeszédemnek, Maya is írt... találtok közöset a két írás lényegében.
Sendy
- SzySza
- Megrögzött fórumozó
Na, akkor most elnézést kérek előre is, de végig olvasva ezt a sok bődületes (kútfőből szedett) marhaságot, kicsit felment bennem a pumpa...NEM lebaszás...de gondolkozz kérlek...ahogy Chantall is megtehetné, és azok, akik csakazértis szembe hugyoznak a széllel. Csak egy példa...én is követtem el hibákat, sőt, talán a fórum egyik paraanyuja is vagyok még mindig, és maradok is. Inkább kérdezek valamit 3x,(Sendy és Maya is megmondhatja)mint egyszer elrontsak valamit...Manuela03 írta:Értjük amit mondasz. Nem kell egyből nekünk ugrani. Ki vannak cserélve a kövek szóval nem értem miért hoztad ezt szóba, és már az Axiból is ki jött. Az ancikkal ameddig kijönnek addig nem veszem ki őket megint. De szerintem ide az ember segítséget jön kérni és nem "lebaszást" így gondolom. Attól mert valaki moderátor lehet kedves is a hozzáértése mellett. Szerintem én se és senki se mondott neked olyan dolgot amiért, ilyen nem túl kedves modorral írod le a véleményed. És nem arról van szó hogy nem fogadom meg a tanácsaidat, mert csak te vagy a hozzáértő. A volt kavicsaimról csak annyit hogy a bemutatkozásoknál nem egy embernél láttam olyan követek mint az enyémeik voltak. És ezt a mondandómat nem kötekedés kép írtam csak szimplán vélemény.
Az én esetem elolvasható a bemutatkozómban. Sajnos nem ismertem a fórumot az első két aximnál, és borzasztóan félre lettem informálva, így két állatom életébe került, amitől eléggé padlót is fogtam...Hiszen az a szerencsétlen nem tud szólni ha fáj, ha nem jó, ha zavarja valami. Miután megtaláltam a fórumot, én görcsösen követtem a tanácsokat, és követem a mai napig is...és láss csodát...semmi baja az axijaimnak. Mert itt olyanok segítettek nekem...ISMERETLENÜL IS... akik a saját tapasztalataikból, hibákból tanulva próbálnak neked, és a másiknak, harmadiknak segíteni, hogy ne legyen baja az állatodnak.... Részemről most befejeztem ezt...de talán el kéne gondolkodni. Panaszkodni pedig lehet a hozzászólásom stílusa miatt, vagy lehet jönni azzal, hogy moderátorként így írok, de egyszerűen felidegesít az emberek felelőtlensége és butasága. Nem szoktam így írni...de sajnálatos módon ez most ki jött.
SzySza
Mint ahogy mondtam, minden tanácsaitokat meg fogattam kivéve egyet, vissza tettem az ancikat. Én én axijaim immár hárman vannak 3 almacsigával és három apró ancival. Semmi gondom nincs velük órákig el szoktuk őket nézegetni, ahogy fel s alá úszkálnak és úgy tűnik nagyon jól érzik magukat. Amikor ki veszem őket kézzel a részleges vízcsere miatt akkor sem ficánkolnak, nyugodtak tudják hogy sose bántanánk őket. Amikor csirkemájat kapnak egy héten egyszer, kézből etetjük és semmi gond nincs sőt én nagyon lelkes voltam az ilyen esetnél és jobban örültem mikor kézből ették a kis kockákra vágott májat mint szerintem ők. És már kijelentettem hogy egyáltalán nem kötekedni akartam senkit nem szerettem volna megbántani, de amit gondolok azt le írom, még ha valaki nagy hülyeségnek is tartja. Én meg hallgatok mindenkit bármilyen stílusban írja is azt. És ahogy láttátok eddig csak negatív kritikákat kaptam, értetlenkedek is emiatt. De nemsokára teszek fel képeket hogy a saját szemetekkel is láthassátok foglalkozunk velük sokat is és a másik két akvárium mellett is sok időt tudunk rájuk szánni. Minden tanácsotokat megfogattuk. És én itt le is szeretném zárni a témát. Lehetek ellenszenves bárkinek, de az biztos hogy mindent meg teszünk azért hogy az axijaink nagyon jó életet éljenek, egészségesek és vidámak legyenek.SzySza írta:Na, akkor most elnézést kérek előre is, de végig olvasva ezt a sok bődületes (kútfőből szedett) marhaságot, kicsit felment bennem a pumpa...NEM lebaszás...de gondolkozz kérlek...ahogy Chantall is megtehetné, és azok, akik csakazértis szembe hugyoznak a széllel. Csak egy példa...én is követtem el hibákat, sőt, talán a fórum egyik paraanyuja is vagyok még mindig, és maradok is. Inkább kérdezek valamit 3x,(Sendy és Maya is megmondhatja)mint egyszer elrontsak valamit...Manuela03 írta:Értjük amit mondasz. Nem kell egyből nekünk ugrani. Ki vannak cserélve a kövek szóval nem értem miért hoztad ezt szóba, és már az Axiból is ki jött. Az ancikkal ameddig kijönnek addig nem veszem ki őket megint. De szerintem ide az ember segítséget jön kérni és nem "lebaszást" így gondolom. Attól mert valaki moderátor lehet kedves is a hozzáértése mellett. Szerintem én se és senki se mondott neked olyan dolgot amiért, ilyen nem túl kedves modorral írod le a véleményed. És nem arról van szó hogy nem fogadom meg a tanácsaidat, mert csak te vagy a hozzáértő. A volt kavicsaimról csak annyit hogy a bemutatkozásoknál nem egy embernél láttam olyan követek mint az enyémeik voltak. És ezt a mondandómat nem kötekedés kép írtam csak szimplán vélemény.
Az én esetem elolvasható a bemutatkozómban. Sajnos nem ismertem a fórumot az első két aximnál, és borzasztóan félre lettem informálva, így két állatom életébe került, amitől eléggé padlót is fogtam...Hiszen az a szerencsétlen nem tud szólni ha fáj, ha nem jó, ha zavarja valami. Miután megtaláltam a fórumot, én görcsösen követtem a tanácsokat, és követem a mai napig is...és láss csodát...semmi baja az axijaimnak. Mert itt olyanok segítettek nekem...ISMERETLENÜL IS... akik a saját tapasztalataikból, hibákból tanulva próbálnak neked, és a másiknak, harmadiknak segíteni, hogy ne legyen baja az állatodnak.... Részemről most befejeztem ezt...de talán el kéne gondolkodni. Panaszkodni pedig lehet a hozzászólásom stílusa miatt, vagy lehet jönni azzal, hogy moderátorként így írok, de egyszerűen felidegesít az emberek felelőtlensége és butasága. Nem szoktam így írni...de sajnálatos módon ez most ki jött.
- SzySza
- Megrögzött fórumozó
Én nem vitatkozom...de akkor is bosszant a felelőtlenséged. Hiába írjuk le hárman is, hogy NE tegyél ancit az axi mellé...te tudod...de egyetlen kérésem van. Ha majd kétségbeesve kérsz segítséget, tőlem ne várj együttérzést, mert annyi lesz a válaszom, hogy aki hülye az is marad. Nem bántásként szánom...De nagyon felelős állat tartó lehetsz, ha ilyen veszélynek teszed ki az állatodat. Ehhez csak gratulálni tudok, és csak fogni a fejem.Manuela03 írta: Mint ahogy mondtam, minden tanácsaitokat meg fogattam kivéve egyet, vissza tettem az ancikat. Én én axijaim immár hárman vannak 3 almacsigával és három apró ancival. Semmi gondom nincs velük órákig el szoktuk őket nézegetni, ahogy fel s alá úszkálnak és úgy tűnik nagyon jól érzik magukat. Amikor ki veszem őket kézzel a részleges vízcsere miatt akkor sem ficánkolnak, nyugodtak tudják hogy sose bántanánk őket. Amikor csirkemájat kapnak egy héten egyszer, kézből etetjük és semmi gond nincs sőt én nagyon lelkes voltam az ilyen esetnél és jobban örültem mikor kézből ették a kis kockákra vágott májat mint szerintem ők. És már kijelentettem hogy egyáltalán nem kötekedni akartam senkit nem szerettem volna megbántani, de amit gondolok azt le írom, még ha valaki nagy hülyeségnek is tartja. Én meg hallgatok mindenkit bármilyen stílusban írja is azt. És ahogy láttátok eddig csak negatív kritikákat kaptam, értetlenkedek is emiatt. De nemsokára teszek fel képeket hogy a saját szemetekkel is láthassátok foglalkozunk velük sokat is és a másik két akvárium mellett is sok időt tudunk rájuk szánni. Minden tanácsotokat megfogattuk. És én itt le is szeretném zárni a témát. Lehetek ellenszenves bárkinek, de az biztos hogy mindent meg teszünk azért hogy az axijaink nagyon jó életet éljenek, egészségesek és vidámak legyenek.
SzySza
Már el mondtam addig nem veszem ki őket ameddig nem látom hogy gond lenne. Én így tartom őket. Akit zavar annak nem kötelező olvasni az írásaimat. És hidd el ha bármi történne az én "felelőtlenségem" miatt azt meg oldanám és válalnám a felelősséget, nem csak ti/te vagytok akik az axikhoz értenek és még ők lehet normálisabban is tudnak válaszolni az embernek nem ilyen nagyképű, lenéző módon. (Kivétel a tiszteletnek). Egyáltalán nem szoktam ilyet írni de ha te így én se leszek türelmesebb. Mindenki annyit várjon a másiktól amennyit ő is el várna. És nyugodtan lehet savazni.SzySza írta:Én nem vitatkozom...de akkor is bosszant a felelőtlenséged. Hiába írjuk le hárman is, hogy NE tegyél ancit az axi mellé...te tudod...de egyetlen kérésem van. Ha majd kétségbeesve kérsz segítséget, tőlem ne várj együttérzést, mert annyi lesz a válaszom, hogy aki hülye az is marad. Nem bántásként szánom...De nagyon felelős állat tartó lehetsz, ha ilyen veszélynek teszed ki az állatodat. Ehhez csak gratulálni tudok, és csak fogni a fejem.Manuela03 írta: Mint ahogy mondtam, minden tanácsaitokat meg fogattam kivéve egyet, vissza tettem az ancikat. Én én axijaim immár hárman vannak 3 almacsigával és három apró ancival. Semmi gondom nincs velük órákig el szoktuk őket nézegetni, ahogy fel s alá úszkálnak és úgy tűnik nagyon jól érzik magukat. Amikor ki veszem őket kézzel a részleges vízcsere miatt akkor sem ficánkolnak, nyugodtak tudják hogy sose bántanánk őket. Amikor csirkemájat kapnak egy héten egyszer, kézből etetjük és semmi gond nincs sőt én nagyon lelkes voltam az ilyen esetnél és jobban örültem mikor kézből ették a kis kockákra vágott májat mint szerintem ők. És már kijelentettem hogy egyáltalán nem kötekedni akartam senkit nem szerettem volna megbántani, de amit gondolok azt le írom, még ha valaki nagy hülyeségnek is tartja. Én meg hallgatok mindenkit bármilyen stílusban írja is azt. És ahogy láttátok eddig csak negatív kritikákat kaptam, értetlenkedek is emiatt. De nemsokára teszek fel képeket hogy a saját szemetekkel is láthassátok foglalkozunk velük sokat is és a másik két akvárium mellett is sok időt tudunk rájuk szánni. Minden tanácsotokat megfogattuk. És én itt le is szeretném zárni a témát. Lehetek ellenszenves bárkinek, de az biztos hogy mindent meg teszünk azért hogy az axijaink nagyon jó életet éljenek, egészségesek és vidámak legyenek.
- SzySza
- Megrögzött fórumozó
Egyszerűen vicces, hogy mennyire kapaszkodsz egy olyan dologba, ami megölheti az állatot. Engem nem érdekel, mit gondolsz rólam, én az állat érdekeit nézem. "Már el mondtam addig nem veszem ki őket ameddig nem látom hogy gond lenne." Talán jobban jársz, ha erre nem is válaszolok, mert nagyon kezd elfogyni a türelmem.Manuela03 írta:Már el mondtam addig nem veszem ki őket ameddig nem látom hogy gond lenne. Én így tartom őket. Akit zavar annak nem kötelező olvasni az írásaimat. És hidd el ha bármi történne az én "felelőtlenségem" miatt azt meg oldanám és válalnám a felelősséget, nem csak ti/te vagytok akik az axikhoz értenek és még ők lehet normálisabban is tudnak válaszolni az embernek nem ilyen nagyképű, lenéző módon. (Kivétel a tiszteletnek). Egyáltalán nem szoktam ilyet írni de ha te így én se leszek türelmesebb. Mindenki annyit várjon a másiktól amennyit ő is el várna. És nyugodtan lehet savazni.SzySza írta:Én nem vitatkozom...de akkor is bosszant a felelőtlenséged. Hiába írjuk le hárman is, hogy NE tegyél ancit az axi mellé...te tudod...de egyetlen kérésem van. Ha majd kétségbeesve kérsz segítséget, tőlem ne várj együttérzést, mert annyi lesz a válaszom, hogy aki hülye az is marad. Nem bántásként szánom...De nagyon felelős állat tartó lehetsz, ha ilyen veszélynek teszed ki az állatodat. Ehhez csak gratulálni tudok, és csak fogni a fejem.Manuela03 írta: Mint ahogy mondtam, minden tanácsaitokat meg fogattam kivéve egyet, vissza tettem az ancikat. Én én axijaim immár hárman vannak 3 almacsigával és három apró ancival. Semmi gondom nincs velük órákig el szoktuk őket nézegetni, ahogy fel s alá úszkálnak és úgy tűnik nagyon jól érzik magukat. Amikor ki veszem őket kézzel a részleges vízcsere miatt akkor sem ficánkolnak, nyugodtak tudják hogy sose bántanánk őket. Amikor csirkemájat kapnak egy héten egyszer, kézből etetjük és semmi gond nincs sőt én nagyon lelkes voltam az ilyen esetnél és jobban örültem mikor kézből ették a kis kockákra vágott májat mint szerintem ők. És már kijelentettem hogy egyáltalán nem kötekedni akartam senkit nem szerettem volna megbántani, de amit gondolok azt le írom, még ha valaki nagy hülyeségnek is tartja. Én meg hallgatok mindenkit bármilyen stílusban írja is azt. És ahogy láttátok eddig csak negatív kritikákat kaptam, értetlenkedek is emiatt. De nemsokára teszek fel képeket hogy a saját szemetekkel is láthassátok foglalkozunk velük sokat is és a másik két akvárium mellett is sok időt tudunk rájuk szánni. Minden tanácsotokat megfogattuk. És én itt le is szeretném zárni a témát. Lehetek ellenszenves bárkinek, de az biztos hogy mindent meg teszünk azért hogy az axijaink nagyon jó életet éljenek, egészségesek és vidámak legyenek.
SzySza
Hidd el nem érdekel a véleményed, még akkor se ha az elején naponta nézegettem a moderátorok hozzászólásait tanácsait. Nyugodtan gondolj bármit. Nekünk 3 akváriumunk van és 3 különböző állatot tartunk bennük. Semmi gond nincs. A törpe tarisznyarákjainkkal, a folyami rákjainkkal, és az axikkal sincs semmi gond mellettük nevelünk egy kutyust és egy cicát is. Mindenki egészséges és boldog. Ameddig ez így marad én is boldog vagyok. És gondolhatsz rólam bármit, hidd el mert a te "NAGYON SZIGORÚAK VAGYUNK" stílusoddal nem fogok a sarokba ülni és sírni. Szerintem te nem vagy itt, nem látod őket, nem tudod mennyit foglalkozunk velük. Szóval a további véleményeidet tartsd meg magadnak. Nem vagyok rád kíváncsi. Tudatlanságodra nem alapozhatsz semmit (márpedig szerinted felelőtlen állattartó vagyok).
Kedves Szysza!SzySza írta: Egyszerűen vicces, hogy mennyire kapaszkodsz egy olyan dologba, ami megölheti az állatot. Engem nem érdekel, mit gondolsz rólam, én az állat érdekeit nézem. "Már el mondtam addig nem veszem ki őket ameddig nem látom hogy gond lenne." Talán jobban jársz, ha erre nem is válaszolok, mert nagyon kezd elfogyni a türelmem.
Nem értem hogy mire fel ez a nagy kötözködésed...lehet hogy mi hibázunk de szerintem más is...még te is...vagy tévedek? Én egy nyugodt lány vagyok sok megszólást, beszólást elviselek minden szó nélkül amíg egy bizonyos határt nem lépnek túl. Kedves tőled hogy aggódsz, de az állat nevelése nem a te gondod. Szerintem nem kéne beleszólnod olyanba amibe nincs jogod...lehülyézni másokat meg főleg nincs jogod, még ha azt is hiszed. Egy kivétellel eddig minden tanácsot amit itt adtak betartottam, próbáltam a legjobban megvalósítani azokat. De ne aggódj nem tőled fogunk segítséget kérni ha szükségét érezzük.
Ebbe az egy dogolba viszont én nem tűrök beleszólást hogy milyen állatok éljenek az akváriumomban. Mert amíg nem te vásárolsz állatkákat, vagy amíg nem te eteted az állataimat vajmi kevés közöd van bármihez is. Szerintem le kéne zárni eme parttalan vitát. Megmondtuk mind a ketten hogy nem vesszük ki az ancit.
Ennyi és nem több. További szép tavaszi napot kívánok mindenkinek. Üdv Chantall
Chantall
Egyet értek.Chantall írta:Kedves Szysza!SzySza írta: Egyszerűen vicces, hogy mennyire kapaszkodsz egy olyan dologba, ami megölheti az állatot. Engem nem érdekel, mit gondolsz rólam, én az állat érdekeit nézem. "Már el mondtam addig nem veszem ki őket ameddig nem látom hogy gond lenne." Talán jobban jársz, ha erre nem is válaszolok, mert nagyon kezd elfogyni a türelmem.
Nem értem hogy mire fel ez a nagy kötözködésed...lehet hogy mi hibázunk de szerintem más is...még te is...vagy tévedek? Én egy nyugodt lány vagyok sok megszólást, beszólást elviselek minden szó nélkül amíg egy bizonyos határt nem lépnek túl. Kedves tőled hogy aggódsz, de az állat nevelése nem a te gondod. Szerintem nem kéne beleszólnod olyanba amibe nincs jogod...lehülyézni másokat meg főleg nincs jogod, még ha azt is hiszed. Egy kivétellel eddig minden tanácsot amit itt adtak betartottam, próbáltam a legjobban megvalósítani azokat. De ne aggódj nem tőled fogunk segítséget kérni ha szükségét érezzük.
Ebbe az egy dogolba viszont én nem tűrök beleszólást hogy milyen állatok éljenek az akváriumomban. Mert amíg nem te vásárolsz állatkákat, vagy amíg nem te eteted az állataimat vajmi kevés közöd van bármihez is. Szerintem le kéne zárni eme parttalan vitát. Megmondtuk mind a ketten hogy nem vesszük ki az ancit.
- SzySza
- Megrögzött fórumozó
Tudod mit? Teljesen igazad van. Nincs jogom, de a véleményem én is megmondom. Emberileg senkire nem mondom, hogy hülye, hiszen nem ismerem, de a felelőtlenség csak úgy süt. Ti tudjátok, mivel tesztek keresztbe szegény állatnak.Chantall írta:Kedves Szysza!SzySza írta: Egyszerűen vicces, hogy mennyire kapaszkodsz egy olyan dologba, ami megölheti az állatot. Engem nem érdekel, mit gondolsz rólam, én az állat érdekeit nézem. "Már el mondtam addig nem veszem ki őket ameddig nem látom hogy gond lenne." Talán jobban jársz, ha erre nem is válaszolok, mert nagyon kezd elfogyni a türelmem.
SzySza
- Maya
- Adminisztrátor
Ezen a fórumon előttetek, még a büdös életbe ilyen veszekedés nem volt, és én itt lezárom, veszekedni privátba kell, kulturált emberek módjára.
De akinek ezentúl ancis-plekós problémája lesz, az tudja hova menjen. :)
Maya
Felfogtuk eddig is..Maya írta:Ezen a fórumon előttetek, még a büdös életbe ilyen veszekedés nem volt, és én itt lezárom, veszekedni privátba kell, kulturált emberek módjára.
- PBorsó
- Megrögzött fórumozó
Kedves Manuela!
Nagyon rég nem írtam a fórumba, olvasni is ritkán volt időm, de üdvözlet az axisok fedélzetén :)
Nekem két 1 éves kislányom (azt hiszem) van, rengeteget segítettek a fórumozók, nyugtattak meg kérdésekben, kiemelten 2-3 embert. Még mindig bizalommal fordulok mindenkihez, bár abban, hogy 1 hónapig ritkán olvastam, ahhoz az is hozzájárult, hogy míg én 40 nap próbaidő után lettem egyáltalán fórumozó (pedig igencsak aktív voltam, de nekem a várakozás arról szólt, hogy ez egy minőségi fórum), valaki 5-10 nap után, minimális axis tapasztalattal moderátor lett, és én ezt ijedelemmel fogadtam, hogy nem csökken-e a hozzáértés (persze valószínűleg csak én értettem félre, és a moderátorságnak semmi köze ahhoz, hogy mennyire ért a témához, csak szerkeszteni kell...?). Még mindig félek egy kicsit, de szerintem mégis ez a leghasznosabb oldal axitartóknak, és remélem, hogy neked is megmarad a bizalmad minden előzmény ellenére.
Itt is vannak, akiket közelebb érzek magamhoz érzelmi hozzáállásukban (mint pl Chantall, akivel közel egyszerre kerültünk ide), és van, aki neutrális, de összeköt mindenkivel, hogy szeretjük a víziszörnyeket
Nagyon rég nem írtam a fórumba, olvasni is ritkán volt időm, de üdvözlet az axisok fedélzetén :)
Nekem két 1 éves kislányom (azt hiszem) van, rengeteget segítettek a fórumozók, nyugtattak meg kérdésekben, kiemelten 2-3 embert. Még mindig bizalommal fordulok mindenkihez, bár abban, hogy 1 hónapig ritkán olvastam, ahhoz az is hozzájárult, hogy míg én 40 nap próbaidő után lettem egyáltalán fórumozó (pedig igencsak aktív voltam, de nekem a várakozás arról szólt, hogy ez egy minőségi fórum), valaki 5-10 nap után, minimális axis tapasztalattal moderátor lett, és én ezt ijedelemmel fogadtam, hogy nem csökken-e a hozzáértés (persze valószínűleg csak én értettem félre, és a moderátorságnak semmi köze ahhoz, hogy mennyire ért a témához, csak szerkeszteni kell...?). Még mindig félek egy kicsit, de szerintem mégis ez a leghasznosabb oldal axitartóknak, és remélem, hogy neked is megmarad a bizalmad minden előzmény ellenére.
Itt is vannak, akiket közelebb érzek magamhoz érzelmi hozzáállásukban (mint pl Chantall, akivel közel egyszerre kerültünk ide), és van, aki neutrális, de összeköt mindenkivel, hogy szeretjük a víziszörnyeket
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Sajnálom az én hanyagságom, elnézést is kérek érte, hogy a fórumtagokat áthelyezni nem mindig van időm, és inkább válaszolok, moderálok, mintsem embereket pakoljak egyik színből a másikba. Alapvetően akinek van bemutatkozó topikja és két hozzászólása az kékké válik, amint eljutok az áthelyezésig, nincs egyéb elbírálás. Remélem így már nem annyira szálka ez a szemedben, nem ellened vagy más rokonszenvén múlik ez, hanem azon, hogy mennyi az időm. És bevallom őszintén el is felejtem mert nem kapok róla értesítőt, de már állítottam minap a beállításokon és kéne szólnia mostantól. Mivel ezt egyszerre szoktam tenni általában így van aki régebb óta van itt és aktív van aki nem annyira rég és nem is annyira aktív. Rajtam kívül erre másnak nincs joga, és nem is szeretném kiadni, mert abból lesznek a gubancok (épp minap tettem ezt is rendbe). A moderátorság nem egyenlő az axitartási szaktudással. Ahhoz nem kell axis tudás hogy egy hozzászólást be tudjon sorolni valahova és áthelyezze, vagy hogy témacímet adjon, ahhoz lelkesedés kell. Szyszát azért tettem meg moderátornak mert sokat Ti arról nem tudtok, hány órát beszéltem vele telefonon, hány napot skypen, és hány órát személyesen (és közben ezerrel körmölte szavaim és fényképezte amit mutatok), és nem csak engem nyúzott és hívott fel hajnali 5 óra 14 perckor, hogy most valami van a vizével és nagyon fél hogy ismét baja lesz az axijainak, hanem Mayát is. Ő úgy szívja magába a fórumot mint egy szivacs. Remélem megértitek az döntésemet és egyet értetek vele, és senki sem sértődik meg azon hogy ki mikor kerül zöldből át kékké, hiszen nincs nagy jelentősége valójában. Ugyanúgy a kékek hozzászólásait is moderálni kell mint a zöldekét.PBorsó írta:... míg én 40 nap próbaidő után lettem egyáltalán fórumozó...
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Megértem, ha esetleg rosszul esett, jártam már én is így. Másfél év aktív, napi szinten való fórumozás és száznál több hozzászólás után kaptam meg a "kék" színt, és örültem neki mint majom a farkának, de mikor láttam hogy 3 napja regisztált 10 hozzászólásos emberke is megkapta, elfancsalodtam, igazságtalannak éreztem. Amikor megtudtam, hogy hasonlóan fórumunkéhoz egy ember végzi ezt aki havonta egyszer ha fel tud jönni a fórumra és kisebb gondja is nagyobb ennél, akkor megértettem és már nem volt szálka. Való igaz hogy ezt itt még a fórumon nem hangoztattuk hogy itt igazán túl nagy jelentősége csak látszatban van annak hogy ki kék ki zöld. Anno örültünk ha valaki regisztrált ide, időnk is több volt, szinte mindenki kék lett, azóta viszont változtak az idők. Egy admin kitanítása viszont hosszú idő, a moderátoroknak is külön gyakorlóterük, és oktatófórumuk van, és ők alig csinálnak valamit, egy admin viszont ezer dologhoz fér hozzá, akkor is ha korlátozom, ezért nincs több admin, és ezen beállítást csak ők végezhetik el (de utánanézek a csoportkezelésnek, hátha van kiskapu).Sendy írta:Sajnálom az én hanyagságom, elnézést is kérek érte, hogy a fórumtagokat áthelyezni nem mindig van időm, és inkább válaszolok, moderálok, mintsem embereket pakoljak egyik színből a másikba. Alapvetően akinek van bemutatkozó topikja és két hozzászólása az kékké válik, amint eljutok az áthelyezésig, nincs egyéb elbírálás. Remélem így már nem annyira szálka ez a szemedben, nem ellened vagy más rokonszenvén múlik ez, hanem azon, hogy mennyi az időm. És bevallom őszintén el is felejtem mert nem kapok róla értesítőt, de már állítottam minap a beállításokon és kéne szólnia mostantól. Mivel ezt egyszerre szoktam tenni általában így van aki régebb óta van itt és aktív van aki nem annyira rég és nem is annyira aktív. Rajtam kívül erre másnak nincs joga, és nem is szeretném kiadni, mert abból lesznek a gubancok (épp minap tettem ezt is rendbe). A moderátorság nem egyenlő az axitartási szaktudással. Ahhoz nem kell axis tudás hogy egy hozzászólást be tudjon sorolni valahova és áthelyezze, vagy hogy témacímet adjon, ahhoz lelkesedés kell. Szyszát azért tettem meg moderátornak mert sokat Ti arról nem tudtok, hány órát beszéltem vele telefonon, hány napot skypen, és hány órát személyesen (és közben ezerrel körmölte szavaim és fényképezte amit mutatok), és nem csak engem nyúzott és hívott fel hajnali 5 óra 14 perckor, hogy most valami van a vizével és nagyon fél hogy ismét baja lesz az axijainak, hanem Mayát is. Ő úgy szívja magába a fórumot mint egy szivacs. Remélem megértitek az döntésemet és egyet értetek vele, és senki sem sértődik meg azon hogy ki mikor kerül zöldből át kékké, hiszen nincs nagy jelentősége valójában. Ugyanúgy a kékek hozzászólásait is moderálni kell mint a zöldekét.PBorsó írta:... míg én 40 nap próbaidő után lettem egyáltalán fórumozó...
Sendy
Ez nagyon kedves. Köszönöm szépen. Egy szóval sem mondtam hogy rossz a fórum. Konkrétan 1-2 személlyel van gondom se több se kevesebb de ezt már le írtam. :)PBorsó írta:Kedves Manuela!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2013.04.14. 08:49-kor.
Ok: Figyelj kérlek az enterek számára, idézés után nem kell ütni, a következő sorba lehet már írni. Köszönöm!
Ok: Figyelj kérlek az enterek számára, idézés után nem kell ütni, a következő sorba lehet már írni. Köszönöm!
- PBorsó
- Megrögzött fórumozó
Ó én nem vagyok megsértődve egy pillanatig sem csak annak idején feltűnt, de megértem. Az is világossá vált (ahogy igyekeztem előbb is megfogalmazni), hogy a moderátor első sorban "adminisztrál", csak azért írtam le, amit írtam, mert mikor ide kerültem első sorban a moderátorokat a tudásbázis alapjának tekintettem, gondolván, hogy ők mondják a tutit, ráadásul mikor Maya az lett, még jobban megerősödtem ebben, mert ő tényleg tudta és nekem is egy csomót segített . És gondolom az új fórumozók is inkább a moderátorokhoz fognak fordulni tanácsért, ha tévesen abból indulnak ki, mint én.Sendy írta: Remélem így már nem annyira szálka ez a szemedben, nem ellened vagy más rokonszenvén múlik ez, hanem azon, hogy mennyi az időm.
Remélem ezután is ilyen jól fog működni a fórum, és mindig lesznek olyan emberek, akik tudnak időt szánni a fórum rendben tartására (ami elismerésre méltó ), hogy nekünk is átlátható legyen.