Felnőttek etetése! (10 cm feletti testhossz felett)

Moderátor: Axolotl moderátor

vic70
Fórumozó

Re:csonti

Hozzászólás Szerző: vic70 »

Stella írta:
vic70 írta:Sziasztok!
Egy nőismerősöm tévedésből csontit hozott giliszta helyett.Adhatom a szörnyeknek?Nem lesz tőle bajuk?Volt már aki adott nekik?Mi a tapasztalat róla?
Szia!
Kipróbáltad a csontit? Hogy fogadták? Bevált?
Szia!Végül nem kaptak belőle.Csak csirkemájat és fagyasztott halacskát adok nekik.Meg néhanapján élő neont.
szenner
Fórumozó

túletetés

Hozzászólás Szerző: szenner »

Sziasztok!

3-4 hete vettem egy axit, most kb 19-20 centis. Az én kicsim, mindent szívesen elfogyaszt, amit adok neki. Élő guppikat, és tubifexet szoktam venni neki, és egyszer kaptam valami narancssárga kishalat is, de azt is felfalta. Itthon pedig földigilisztát szedek neki, és ahogy jön a jóidő, szedek majd neki töcsköt, meg szöcskéket is. Holnap pedig kapok ebihalakat, de biztos elfogynak majd, de erről írok még. De a legfőbb kérdésem, hogy mindenhol azt olvasom, hogy 2-3 naponta etetik, de én ha beteszek neki pl 4 kishalat, azt 1-2 nap alatt megeszi, és ha pótlom őket, azok is elfogynak. Szóval az én axim, minden nap eszik. Ugye nem lehet túletetni? Mármint ha saját maga vadássza le a halakat, akkor tuti azért mert éhes, és nem azért mert unatkozik, vagy akármi más.
Amúgy most tervezem, hogy veszek neki egy párt, nagyobb akváriummal együtt. Majd mindenről írni fogok, a megfelelő oldalra.
itt egy videó, ahogy egy gilisztát eszik :) http://www.youtube.com/watch?v=46sPT61ARwI
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Uzsidoboz 2012.05.09. 10:43-kor.
Ok: Nem volt témacím, módosítottam
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: túletetés

Hozzászólás Szerző: Sendy »

szenner írta:Sziasztok!

3-4 hete vettem egy axit, most kb 19-20 centis. Az én kicsim, mindent szívesen elfogyaszt, amit adok neki. Élő guppikat, és tubifexet szoktam venni neki, és egyszer kaptam valami narancssárga kishalat is, de azt is felfalta. Itthon pedig földigilisztát szedek neki, és ahogy jön a jóidő, szedek majd neki töcsköt, meg szöcskéket is. Holnap pedig kapok ebihalakat, de biztos elfogynak majd, de erről írok még. De a legfőbb kérdésem, hogy mindenhol azt olvasom, hogy 2-3 naponta etetik, de én ha beteszek neki pl 4 kishalat, azt 1-2 nap alatt megeszi, és ha pótlom őket, azok is elfogynak. Szóval az én axim, minden nap eszik. Ugye nem lehet túletetni? Mármint ha saját maga vadássza le a halakat, akkor tuti azért mert éhes, és nem azért mert unatkozik, vagy akármi más.
Amúgy most tervezem, hogy veszek neki egy párt, nagyobb akváriummal együtt. Majd mindenről írni fogok, a megfelelő oldalra.
itt egy videó, ahogy egy gilisztát eszik :) http://www.youtube.com/watch?v=46sPT61ARwI
Üdv a Fórumon!
A gilisztákkal való fenntartásomat már leírtam egyszer, így most csak jelzem, hogy nekem rémlik valamiért, hogy nem akármelyik szedett giliszta jó és a biztos az a bolti. Továbbá a tücsök, szöcske etetésnél is vannak problémáim, hogy kemény részeik vannak, míg az axinak nincs foga amivel megrágja viszont az egész állat könnyen sérülhet. Én nem adnék nekik soha, és nem is javaslom, de ha már mégis nagyon muszáj, akkor nagyon nagyon ritkán, akkor is max 1-1 szemet.
Axit természetesen túl lehet etetni, erről is írtam már párszor. Ha a feje szélességével megegyező a hasa szélessége, akkor beszélünk jóltáplált, duci axiról, ha szélesebb a hasa, akkor viszont csökkenteni kell az adagokat, mert az axi kövér, és egy állatnak se tesz jót a kövérség. Ideális, ha a feje szélességénél valamivel keskenyebb, de látszik hogy van hasa. Függ a tápláléktól a táplálkozás mennyisége, gyakorisága. 6-8 kocka vörösszúnyoggal nekem 1,5-2 napig van csöndben Ling-ling, de pl 3/4-ed csirkeszívvel elvan 4 napot is, nem reklamál, hogy éhes, pedig a vörösszúnyog mennyiségre több, viszont tápanyagra kevesebb.
Megnéztem a videót:
1.eléggé gyerekfeje van még, fiatalkának néz ki. A giliszta viszont túl nagy! Mivel rágni, harapni nem tud, így megpróbálja egészben lenyelni, ami nem biztos hogy jó a gyomrának, mert ennyi azért nehezen fér egy ilyen kis jószágba. Nekem a debella Ling-lingem bélpoklos, de 3/4-ed csirkeszív után elfordítja a fejét, mert nem fér több be. Ő már rájött arra, ha túl nagy a falat, akkor ha kiköpi, akkor félbevágom neki, és akkor már boldogul, van hogy eleve be se veszi a szájába, csak bökdösi, jelezve, hogy gondja van vele, de érdekli a cucc. Szóval kisebb falatokban kéne adni a kaját neki.
2.Nem jó a kavics, ami bent van, ez később komplikációkat okozhat, ajánlom a fórum akvárium, aljazat témakört.
3. Ha jól láttam a videón, akkor eléggé vézna. Ha tényleg ilyen sokat enne és mégse hízik, akkor emelni kéne az étel adagokat illetve naponta etetni, az étrend főként halból álljon, mellé elvétve én javasolok (sokan nem) csirkeszívet (csak a színhús részéből levágsz egy karikát majd a karikát szétvágod, hogy hernyó formája legyen), meg vörösszúnyoglárva, esetleg esetenként egy kis tubi jól átmosva (zsíros és hízlal, de nem sok tápértéke van).Lehet az a probléma hogy túl sok energia megy el a halvadászatra és kevés ahhoz képest a hal. A gilisztával is nagyon sokat szenved a videón mire meg tudja enni. Ling-lingem falatnyi adagokat kap, ham, nyel, ham, nyel, és sokszor meg se mozdul hozzá (kövérke is picit). Nem azt mondom, hogy ki kell szolgálni, én se minden etetésnél csinálom vele, van hogy direkt megdolgoztatom a kajáért. Az is előfordulhat, bár azt észrevetted volna: ha sokat kínlódni egy falattal ami túl nagy (pl a giliszta a videón), akkor egy idő után, ha tudja, megpróbálja kiöklendezni, ha sikerül neki akkor pedig ugye nem evett semmit.
A nagyjából ideális testalkat egy felnőtt axinál:
Kép
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Mekkorára etessem

liquid írta:
Sendy írta: ha a szélességük kezdi a fejszélességet érni, akkor fogd vissza a kaját.
Ezt olvastasd valahol? Nem találtam ilyenről leírást sehol. A fiúm szélesebb mint a feje, pedig 3-4 naponta kapnak nálam. Ha túl sokat esznek, nálam annyi történik, hogy visszaköpnek egy idő után pár haldarabot.
Nem olvastam, csak az egészséges kiegyensúlyozottan táplált axira ráhúzható az, hogy a fejénél nem szélesebb a hasszélessége. Az ideális felnőtt korban, ha pont nem éri el. Kicsik meg ahogy észrevettem mindig vékonyabbak, mint a felnőttek, mert ők növésben vannak, és mint akiket húznak, úgy nőnek, tehát náluk is igaz, hogy kövérséggé kezd menni, ha a fejüknél szélesebbek. És mivel mindenki mindig azt kérdezi, mennyit adjon enni, ezért könnyebb abból kiindulni, hogy addig nyugodtan "tömheti" amíg a feje szélességét el nem éri a hasa szélessége, onnantól pedig figyeljen oda. A vad axis képeken vagy pl Nick Baker videóján sem kövérebbek az axik mint a leírásom. Ling-lingen személyesen látom (igaz ő lány), hogy ha elkezdi túlnőni a fejméretet, akkor lelassul, lomhává válik, amíg csak épphogy nem éri el, akkor viszont úszkál, érdeklődő, és 2 naponta kap ő enni annyit, hogy épp nem éhes (mert azt jelzi).
Tehát nem aranyszabály, csak eddigi tapasztalatok, megfigyelések alapján igen jól használható és jó irányelv a fejméret hasméret összehasonlítása. Ha valaki kitalál egy ennél jobbat, akkor onnantól azt fogom javasolni természetesen.
Sendy
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Titkos3
Megrögzött fórumozó

Re: túletetés

Hozzászólás Szerző: Titkos3 »

szenner írta:Sziasztok!

Szia!

Üdv itt a fórumon! :D

A gilisztával vigyázz, nehogy mérgezett, vagy túl nagy legyen neki! A tücsköt az én axim időnként kap, szívesen eszi, de azzal is vigyázni kell! Túletetni lehet, afórumban, és Sendy-nél le van írva a megfelelő méret.
Egyébként, honnan szereztél 19-20 centis axit, én is olyat keresek!

Üdv!
Titkos3
liquid
Adminisztrátor

Re: Lazaceleség

Hozzászólás Szerző: liquid »

Stella írta:Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a fent említett Amerikában használt 5mm puha lazaceleségnek van valami hivatalosabb vagy konkrétabb neve?
Mostanában boltottam bele magyarországi horgászboltban, ezt a két "etetőkaját" kell keresni:

salmon pellet (lazac pellet)
trout pellet (pisztráng pellet)

Én rendeltem tesztbe egy-egy kilót, de sajna nem volt raktáron, így amikor megérkezik valahára, akkor írok fejleményt :)
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

élő halat nem eszi

Hozzászólás Szerző: LeviBoy01 »

Sziasztok!
Nekem még mindig egy olyan problémám lenne, hogy az axim még mindig csak vörös szúnyoglárvát eszik és tubit, és hiába van tele az akvárium halakkal, nem nagyon akarja őket levadászni. A halak meg a közeledtére gyorsan elúsznak. Ő meg nem nem nagyon töri magát, hogy utánuk menjen. Szerintetek mivel próbálkozzak? Vagy hagyjam rá a dolgot. Mert kb. egy hónapja van mellette 8 hal és vígan eléldegélnek, pedig tápláléknak vettem őket. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Uzsidoboz 2012.05.09. 17:24-kor.
Ok: Témacímet adtam a könnyebb kereshetőség és átláthatóság érdekében
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: élő halat nem eszi

LeviBoy01 írta:Sziasztok!
Nekem még mindig egy olyan problémám lenne, hogy az axim még mindig csak vörös szúnyoglárvát eszik és tubit, és hiába van tele az akvárium halakkal, nem nagyon akarja őket levadászni. A halak meg a közeledtére gyorsan elúsznak. Ő meg nem nem nagyon töri magát, hogy utánuk menjen. Szerintetek mivel próbálkozzak? Vagy hagyjam rá a dolgot. Mert kb. egy hónapja van mellette 8 hal és vígan eléldegélnek, pedig tápláléknak vettem őket. :D
Szia!

Csirkeszív, csirkemáj? És próbálkozz tovább, lóbáld neki az orra előtt, hátha rákap. Próbálkozz pici falatokkal, amit biztosan be tud kapni és egyben lenyelni. Fényképet mellékelhetnél róla fentről, és oldalról, hogy mennyire jóltáplált.
Sendy
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Szia!
Köszi a tippeket! Csirkés dolgokkal még nem próbálkoztam. Azt szerettem volna, ha ő magától elkapdossa a halakat, de egyelőre erre semmi esélyt nem látok. Majd este teszek fel róla pár képet is, de szerintem elég jól táplált. A napi adagja egy kockányi fagyasztott szúnyoglárva.
Uzsidoboz
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Uzsidoboz »

LeviBoy01 írta:Szia!
Köszi a tippeket! Csirkés dolgokkal még nem próbálkoztam. Azt szerettem volna, ha ő magától elkapdossa a halakat, de egyelőre erre semmi esélyt nem látok. Majd este teszek fel róla pár képet is, de szerintem elég jól táplált. A napi adagja egy kockányi fagyasztott szúnyoglárva.
Szia!
Mekkora az axid? Mert ha jól olvastam már régebb óta megvan... Csak hogy a 10cm alattiakhoz írsz... Mert ha meg nagyobb, akkor nem kevés az az egy kocka lárva? Az enyémek majdnem tíz centisek, de ennél többet esznek... Meg mekkorák a halak? Lehet csak túl nagyok neki...
Üdv: Uzsi
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó

Uzsidoboz írta:
Szia!
Mekkora az axid? Mert ha jól olvastam már régebb óta megvan... Csak hogy a 10cm alattiakhoz írsz... Mert ha meg nagyobb, akkor nem kevés az az egy kocka lárva? Az enyémek majdnem tíz centisek, de ennél többet esznek... Meg mekkorák a halak? Lehet csak túl nagyok neki...
Igazad van! :) Tényleg nagyobb az axim, mert most olyan 15 centis. Csak még régebben írtam ide és megszoktam. Bocsi! Azt mondod, hogy kevés lehet neki a napi egy kocka lárva? Előfordulhat, mert volt, hogy adtam neki kettőt egymás után és mindegyiket megette. Annyira, hogy majdnemhogy megevett volna akár többet is, csak féltem, hogy valami baja lesz, mert túleszi magát. A halak nem nagyok, mert ha egy kisebb edénybe vannak együtt az axival, miközben kitakarítom az akváriumot, akkor bezzeg meg tudja enni őket, mert nem tudnak hová menekülni szegények, de a 80-as akviban már nem nagyon áll neki levadászni őket.
Zsucy
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Zsucy »

LeviBoy01 írta:
Uzsidoboz írta:
Azt szerettem volna, ha ő magától elkapdossa a halakat, de egyelőre erre semmi esélyt nem látok.
Meg mekkorák a halak? Lehet csak túl nagyok neki...
A halak nem nagyok, mert ha egy kisebb edénybe vannak együtt az axival, miközben kitakarítom az akváriumot, akkor bezzeg meg tudja enni őket, mert nem tudnak hová menekülni szegények, de a 80-as akviban már nem nagyon áll neki levadászni őket.
Sziasztok!
Amit én tapasztaltam az enyémeknél az az volt, hogy amelyik hal egy hétnél tovább túlélte valahogy a vadászatot, azt tuti, hogy utána nem ették meg. Akár meddig benn volt utána az a hal, nem ették meg! Összebarcsiztak vele. :D :D Ha kivettem és adtam másik halat, azt megették! Érdekes, nem tudom mi ennek az oka. Teknősökről hallottam, hogy megszokják a halakat, de lehet, hogy hülyeség! :D
Zsucy
Titkos3
Megrögzött fórumozó

Re: Lazaceleség

liquid írta:
Stella írta:Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a fent említett Amerikában használt 5mm puha lazaceleségnek van valami hivatalosabb vagy konkrétabb neve?
Mostanában boltottam bele magyarországi horgászboltban, ezt a két "etetőkaját" kell keresni:

salmon pellet (lazac pellet)
trout pellet (pisztráng pellet)

Én rendeltem tesztbe egy-egy kilót, de sajna nem volt raktáron, így amikor megérkezik valahára, akkor írok fejleményt :)
Na erre kíváncsi leszek! :D
Titkos3
liquid
Adminisztrátor

Zsucy írta: Sziasztok!
Amit én tapasztaltam az enyémeknél az az volt, hogy amelyik hal egy hétnél tovább túlélte valahogy a vadászatot, azt tuti, hogy utána nem ették meg. Akár meddig benn volt utána az a hal, nem ették meg! Összebarcsiztak vele. :D :D Ha kivettem és adtam másik halat, azt megették! Érdekes, nem tudom mi ennek az oka. Teknősökről hallottam, hogy megszokják a halakat, de lehet, hogy hülyeség! :D
Ezt én is megfigyeltem, minél kevesebb hal van annál lassabban fogynak el. A legutolsó hal volt hogy 3 hétig birta, majd eltűnt :)
Zsucy
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Zsucy »

liquid írta:
Ezt én is megfigyeltem, minél kevesebb hal van annál lassabban fogynak el. A legutolsó hal volt hogy 3 hétig birta, majd eltűnt :)
Nálam nem tűnt el, akármeddig hagytam benn! :)
Zsucy
Titkos3
Megrögzött fórumozó

Zsucy írta:
liquid írta:
Nálam nem tűnt el, akármeddig hagytam benn! :)
Nálam a legutplsó neonhal (még akkor) 3 hétig bírta ki! :D
Titkos3
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Mekkorára etessem?

zsucy írta:
Sendy írta:ha a szélességük kezdi a fejszélességet érni, akkor fogd vissza a kaját.
Lehet, hogy hülye kérdés, de mikor nézzük a has szélességét? Etetés előtt vagy után? Mert az enyémek etetés után úgy néznek ki, mint egy golflabda! :D :D
Úgy fogalmaznék hogy nem telezabálva és nem koplaltva, tehát félidőben. De ez ahogy korábban kifejtettem a felnőttekre igazabb, mert a picik mindig vékonyabbak és nagyobbra tudják magukat enni.
Sendy
liquid
Adminisztrátor

Re: Mekkorára etessem?

zsucy írta:Lehet, hogy hülye kérdés, de mikor nézzük a has szélességét? Etetés előtt vagy után? Mert az enyémek etetés után úgy néznek ki, mint egy golflabda! :D :D
Én egy nappal etetés után szoktam, akkor a legszebb a kopoltyújuk is, az a mérvadó állapot nálam :)
kaloczir
Megrögzött fórumozó

Mikortól hagyható ki étkezés?

Hozzászólás Szerző: kaloczir »

Sziasztok!
Olvastam, hogy egy idő után, amikor nagyok az axik, akkor már elég őket két-három naponta etetni. Az enyémek kb. 20-25 cm között lehetnek és úgy gondolom, hogy jól tápláltak. Sőt a fehér, Lotti, ő szerintem kicsit dagi is. Kb. két hete megpróbáltam, hogy csak két naponta adok nekik enni. A kérdésem az lenne, hogy ez helyes dolog-e tőlem? Vagy mikortól lehet több napig étel nélkül hagyni őket? Igazából azért kezdtem el, mert Lotti már elhízottnak tűnt és gondoltam kipróbálom. Nem tűnik úgy, mintha elkezdtek volna fogyni, úgyhogy biztos nem éheznek. Tudtok tanácsot adni, hogy mikortól lehet ezt csinálni?
Köszi!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.05.21. 22:01-kor.
Ok: Kérlek olvasd el a házirend témacím adás részét ismételten! Ennek megfelelően javítottam a hozzászólást.
kaloczir
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Mikortól hagyható ki étkezés?

kaloczir írta:Sziasztok!
Olvastam, hogy egy idő után, amikor nagyok az axik, akkor már elég őket két-három naponta etetni. Az enyémek kb. 20-25 cm között lehetnek és úgy gondolom, hogy jól tápláltak. Sőt a fehér, Lotti, ő szerintem kicsit dagi is. Kb. két hete megpróbáltam, hogy csak két naponta adok nekik enni. A kérdésem az lenne, hogy ez helyes dolog-e tőlem? Vagy mikortól lehet több napig étel nélkül hagyni őket? Igazából azért kezdtem el, mert Lotti már elhízottnak tűnt és gondoltam kipróbálom. Nem tűnik úgy, mintha elkezdtek volna fogyni, úgyhogy biztos nem éheznek. Tudtok tanácsot adni, hogy mikortól lehet ezt csinálni?
Köszi!
Szia!

Jól csinálod :) Nem fűznék többet hozzá. Ekkora méretnél nyugodtan 1-2 napot hagyhatsz az étkezések között. Nálunk májnap után 2 nap üres, vörösszúnyoglárvánál viszont csak 1 mert kevésbé tápláló.

Ui: házirendben légyszi olvasd el a témacím használatát és próbáld magadévá tenni, köszi!
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Csirkeszív, naponta?

Hozzászólás Szerző: Monique »

Sziasztok!
A csirkemájról már megbeszéltük, hogy nem szabad mindennap adni, de mi a helyzet a csirkeszívvel? 14centisek már az axik, még sok lenne nekik egy egészet oda adnom 1 nap alatt, főleg, hogy májat is adtam már nekik, holnap-holnapután is adható?
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Csirkeszív, naponta?

Ági írta:Sziasztok!
A csirkemájról már megbeszéltük, hogy nem szabad mindennap adni, de mi a helyzet a csirkeszívvel? 14centisek már az axik, még sok lenne nekik egy egészet oda adnom 1 nap alatt, főleg, hogy májat is adtam már nekik, holnap-holnapután is adható?
Ez egy fogós kérdés, mert állatorvos is eléggé ködösen beszélt erről a témáról, mert hallott, tud ezt azt, de ezt számszerűsíteni, illetve megtámadni, vagy megvédeni kissé nehézkes.
Én úgy szoktam Ling-lingnek aki jól megtermett leányka és felnőtt, hogy veszek májat és szívet és akkor kap amennyi belefér még frissen. Le szoktam fagyasztani kis falatkákat ami pont jó neki. Ling-ling csirkeszíves, a többiek anno inkább májasak voltak. A szívet én is előnyben részesítem a májhoz képest a funkcionalitása miatt. Hetente 1-2 alkalommal (attól függ, hogy milyen gyakran etetsz) szerintem nyugodtan adható, de úgy is csinálhatod hogy kapnak mondjuk 3-4 napig aztán valami más, és vársz 2 hetet mondjuk. Arra kell figyelni, hogy rákaphatnak, és mást nem hajlandók megenni később. Változatosan kell adagolni. Amit még hallottam hogy oda vannak állítólag érte, az a marhaszív.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Re: Csirkeszív, naponta? Neonhal

Sendy írta:Ez egy fogós kérdés, mert állatorvos...
Értem. Mindennap etetem még őket. Mióta nálam vannak(kb 1,5 hónap) max 1-2 nap maradt ki. Legtöbbször élő tubifexet és szintén élő vörös szúnyoglárvát kapnak. Egyik nap ismét megpróbáltam a fagyasztott halakat és most végre megették. Tegnap elfogyott a kajájuk és mivel ma reggel voltam vásárolni, gondoltam veszek egy májat, mert már elég nagyok. Most épp együtt árulták a szívvel párban, és mivel olvastam itt, hogy az is adható, ezért a májat kis adagokban beraktam a fagyasztóba és egy pici máj után inkább a szívvel próbálkoztam. Nagyon ízlett nekik, és gondoltam holnap, holnap után esetleg még pénteken is azt adnám nekik, de nem akarok nekik ártani, ezért kérdeztem rá biztos ami biztos. :) Akkor ha jól vettem ki a szavaidból, adhatom nekik ebben a pár napban?
Még egy kérdés lenne. Mikor érdemes próbálkozni neonhallal? Szerintem még kicsik hozzá(14cm), de már alig várom, hogy meglepjem őket vele. :))
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Értem. Mindennap etetem még őket. Mióta nálam vannak(kb 1,5 hónap) max 1-2 nap maradt ki. Legtöbbször élő tubifexet és szintén élő vörös szúnyoglárvát kapnak. Egyik nap ismét megpróbáltam a fagyasztott halakat és most végre megették. Tegnap elfogyott a kajájuk és mivel ma reggel voltam vásárolni, gondoltam veszek egy májat, mert már elég nagyok. Most épp együtt árulták a szívvel párban, és mivel olvastam itt, hogy az is adható, ezért a májat kis adagokban beraktam a fagyasztóba és egy pici máj után inkább a szívvel próbálkoztam. Nagyon ízlett nekik, és gondoltam holnap, holnap után esetleg még pénteken is azt adnám nekik, de nem akarok nekik ártani, ezért kérdeztem rá biztos ami biztos. :) Akkor ha jól vettem ki a szavaidból, adhatom nekik ebben a pár napban?
Még egy kérdés lenne. Mikor érdemes próbálkozni neonhallal? Szerintem még kicsik hozzá(14cm), de már alig várom, hogy meglepjem őket vele. :))
Nyugodtan adhatod péntekig a májat és szívet :) A neont meg majd azok megválaszolják, akik adtak már nekik.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Sendy írta:Nyugodtan adhatod péntekig a májat és szívet :) A neont meg majd azok megválaszolják, akik adtak már nekik.
Te nem szoktál adni?
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Sendy írta:Nyugodtan adhatod péntekig a májat és szívet :) A neont meg majd azok megválaszolják, akik adtak már nekik.
Te nem szoktál adni?
Élő halat nem.
Sendy
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Neonhal, mikortól?

Hozzászólás Szerző: Maya »

Sendy írta:
Ági írta:
Nyugodtan adhatod péntekig a májat és szívet :) A neont meg majd azok megválaszolják, akik adtak már nekik.
Csak azt írom le amit nálunk tapasztalok. Nagyjából 10centis koruk óta esznek élő halat, neonokat, guppikat és kicsit nagyobbacskán zebradániót. Nálam imádják, rögtön rájöttek, hogy kell vadászni. Vagyis, hogy kell megvárni, hogy a neonhal elaludjon és ő bekapja. :D 20-40neont hozok (szerencsére 60ft/db áron) guppiból 5, dánió lassan fogy mert gyors abból 3. Ezt nagyjából 2hetente megismétlem. (mellette persze megy a tubi és a szúnyoglárva, sórák, giliszta, csirke máj és szív) Ki tudja mikor van kedvük vadászni összeségében 3naponta esznek, mert bőven elég nekik. (pontos feljegyzésem van róla fél év alatt 111neonhal,16guppi,6dánió fogyott) Volt olyan, hogy egy nap alatt 16neont ettek meg hárman.

Szerintem 14centisen bőven megfogják enni a neonhalat. :)
Maya
Monique
Mániákus fórumozó

Re: Neonhal, mikortól?

Maya írta:Csak azt írom le amit nálunk tapasztalok. Nagyjából 10centis koruk óta esznek élő halat, neonokat, guppikat és kicsit nagyobbacskán zebradániót. Nálam imádják, rögtön rájöttek, hogy kell vadászni. Vagyis, hogy kell megvárni, hogy a neonhal elaludjon és ő bekapja. :D 20-40neont hozok (szerencsére 60ft/db áron) guppiból 5, dánió lassan fogy mert gyors abból 3. Ezt nagyjából 2hetente megismétlem. (mellette persze megy a tubi és a szúnyoglárva, sórák, giliszta, csirke máj és szív) Ki tudja mikor van kedvük vadászni összeségében 3naponta esznek, mert bőven elég nekik. (pontos feljegyzésem van róla fél év alatt 111neonhal,16guppi,6dánió fogyott) Volt olyan, hogy egy nap alatt 16neont ettek meg hárman.

Hűha, én meg itt aggódom, hogy még picik hozzá :D Akkor kezdésnek bedobok nekik 2 neonhalacskát :) Honnan szerzed ilyen jó áron? Vaterán láttam, hogy árulnak, de 10esével... Elvannak, ha olyan sokat bedobok nekik?
Ági
Maya
Adminisztrátor

Ági írta:
Maya írta:Csak azt írom le amit nálunk tapasztalok. Nagyjából 10centis koruk óta esznek élő halat, neonokat, guppikat és kicsit nagyobbacskán zebradániót. Nálam imádják, rögtön rájöttek, hogy kell vadászni. Vagyis, hogy kell megvárni, hogy a neonhal elaludjon és ő bekapja. :D 20-40neont hozok (szerencsére 60ft/db áron) guppiból 5, dánió lassan fogy mert gyors abból 3. Ezt nagyjából 2hetente megismétlem. (mellette persze megy a tubi és a szúnyoglárva, sórák, giliszta, csirke máj és szív) Ki tudja mikor van kedvük vadászni összeségében 3naponta esznek, mert bőven elég nekik. (pontos feljegyzésem van róla fél év alatt 111neonhal,16guppi,6dánió fogyott) Volt olyan, hogy egy nap alatt 16neont ettek meg hárman.

Hűha, én meg itt aggódom, hogy még picik hozzá :D Akkor kezdésnek bedobok nekik 2 neonhalacskát :) Honnan szerzed ilyen jó áron? Vaterán láttam, hogy árulnak, de 10esével... Elvannak, ha olyan sokat bedobok nekik?
http://www.rajadiszhal.hu/ Itt az oldaluk. (nem túl naprakész) általában 20at veszek mert akkor csak 60ft/db tehát 1200ből az egészet megúszom. 5perc sétára van a nyugatitól,hétfőn-kedden jön szállítmány.

Persze, hogy elvannak, nálam van olyan guppi ami fél éve éldegél nálunk és szaporodnak is. Ha hirtelen többet veszel érdemes halkaját is venni,(valami olcsóbbat) mert csontsovány halakat senki se szereti megenni. Nálunk a 48halat naponta kell etetni, de 3nap alatt megoldották nekem a srácok, már csak 12en vannak. :D Imádják.
Maya
Monique
Mániákus fórumozó

Maya írta:http://www.rajadiszhal.hu/ Itt az oldaluk. (nem túl naprakész) általában 20at veszek mert akkor csak 60ft/db tehát 1200ből az egészet megúszom. 5perc sétára van a nyugatitól,hétfőn-kedden jön szállítmány.

Persze, hogy elvannak, nálam van olyan guppi ami fél éve éldegél nálunk és szaporodnak is. Ha hirtelen többet veszel érdemes halkaját is venni,(valami olcsóbbat) mert csontsovány halakat senki se szereti megenni. Nálunk a 48halat naponta kell etetni, de 3nap alatt megoldották nekem a srácok, már csak 12en vannak. :D Imádják.
Hűha, akkor van fogyasztás rendesen :) Egyik nap biztosan meglátogatom a kereskedést. Köszi a tippet :)
Ági
Monique
Mániákus fórumozó

Vettem két neonhalat, és már el is fogytak :D Mindketten megettek 1-1db-ot.
Ági
Maya
Adminisztrátor

Ági írta:Vettem két neonhalat, és már el is fogytak :D Mindketten megettek 1-1db-ot.
Hú, akkor azt jelenti, hogy tetszik nekik. :D Szerintem már bátran vehetsz nekik 10db-ot is. :D
Maya
Monique
Mániákus fórumozó

Maya írta:
Ági írta:Vettem két neonhalat, és már el is fogytak :D Mindketten megettek 1-1db-ot.
Hú, akkor azt jelenti, hogy tetszik nekik. :D Szerintem már bátran vehetsz nekik 10db-ot is. :D
Fogok is, de most csak a közeli állatoshoz szaladtam le, és itt 200/db szóval valamelyik nap elugrom oda a nyugatihoz :)
Ági
Betti
Fórumozó

Artemia eggs - Sórák

Hozzászólás Szerző: Betti »

Sziasztok!
Vettünk állatosnál "Artemia eggs" névre hallgató eleséget, amiket ki kell keltetni. A kérdésem az lenne, hogy ezek adhatók Axinak ??? :O
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.06.18. 06:31-kor.
Ok: Legközelebb írj témacímet légyszi a házirendnek megfelelően!
HeviRiffiKompi
Fórumozó

Re: Artemia eggs - Sórák

Hozzászólás Szerző: HeviRiffiKompi »

Betti írta:Sziasztok!
Vettünk állatosnál "Artemia eggs" névre hallgató eleséget, amiket ki kell keltetni. A kérdésem az lenne, hogy ezek adhatók Axinak ??? :O
Utána néztem google-n, és ezt találtam. Ezek kb. ugyanolyanok lehetnek szerintem, mint az "Artemia eggs".
http://www.youtube.com/watch?v=oAko6n9gVf0
Maya
Adminisztrátor

Persze. Artémia más néven sórák, én gyakran adok nekik, ettől nőnek a leggyorsabban. ;)
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya írta:
Persze. Artémia más néven sórák, én gyakran adok nekik, ettől nőnek a leggyorsabban. ;)
Felnőtt axi nem fog sórákkal szórakozni, az a 5 cm-nél kisebb axik fő tápláléka, mert mást le se tudnak nyelni. Adhatsz nekik, de mellette rendes ennivalót is adj, mert éhezni fognak a felnőttek.
Sendy
HeviRiffiKompi
Fórumozó

Lisztkukac

Hozzászólás Szerző: HeviRiffiKompi »

Sziasztok!

Barátnőmtől kaptam lisztkukacot és Hevi teljesen rápörgött. Nagyon ízlik neki. Nyolcat simán benyomott, és még evett volna, de már csak 6 db van, és a kis axiknak is kell még.
Nem tudom mennyi/milyen a tápértéke, de az biztos, h szeretik! =)
liquid
Adminisztrátor

Re: Lisztkukac

HeviRiffiKompi írta:Sziasztok!

Barátnőmtől kaptam lisztkukacot és Hevi teljesen rápörgött. Nagyon ízlik neki. Nyolcat simán benyomott, és még evett volna, de már csak 6 db van, és a kis axiknak is kell még.
Nem tudom mennyi/milyen a tápértéke, de az biztos, h szeretik! =)
Valahol a fórumon le van írva, hogy a tápértéke közelít a 0-hoz viszont nagyon zsíros ami rossz a vesére nézve, így csak azt nem ajánlott adni nekik :)
fufi.13
Fórumozó

szöcske

Hozzászólás Szerző: fufi.13 »

Sziasztok! Kérdésem a következő lenne. Láttam, hogy tücsköt lehet adni de szöcskével mi a helyzet?
liquid
Adminisztrátor

Re: szöcske

fufi.13 írta:Sziasztok! Kérdésem a következő lenne. Láttam, hogy tücsköt lehet adni de szöcskével mi a helyzet?
Szia!
Ami kint van a természetben, azt nagyon nem ajánlott :) Amúgy boltba véve sztem lehet, a szöcskék még kisebbek mint a tücsök,
Place
Megrögzött fórumozó

SPARos hal

Hozzászólás Szerző: Place »

SPARos mélyfagyasztott halat többen ajánlották már, de hiába keresem megannyi Sparban, nem lelem. Valakinek infó? Esetleg tud valaki mutatni egy csomagolást, hogy mit keressek?
Az akvárium kívül üveg, belül azonban víz.
Egy szépen berendezett akvárium látványához azért tudunk nagyon ragaszkodni, mert egy darab múltunkból, abból a paradicsomból, amiből kiűzettünk.
Monique
Mániákus fórumozó

Re: SPARos hal

Place írta:SPARos mélyfagyasztott halat többen ajánlották már, de hiába keresem megannyi Sparban, nem lelem. Valakinek infó? Esetleg tud valaki mutatni egy csomagolást, hogy mit keressek?
Erre én is kíváncsi vagyok :)
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Place írta:SPARos mélyfagyasztott halat többen ajánlották már, de hiába keresem megannyi Sparban, nem lelem. Valakinek infó? Esetleg tud valaki mutatni egy csomagolást, hogy mit keressek?
Többen ajánlották..., és azt is olvastad hogy állatkereskedésesek és állatorvos nem ajánlja?
Persze a döntés a Tiéd, Liquid is azzal eteti a sajátjait gond nélkül egy ideje. Nem lebeszélni akarlak róla, csak szólok, hogy van más vélemény is.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Sendy írta:
Ági írta:
Többen ajánlották..., és azt is olvastad hogy állatkereskedésesek és állatorvos nem ajánlja?
Persze a döntés a Tiéd, Liquid is azzal eteti a sajátjait gond nélkül egy ideje. Nem lebeszélni akarlak róla, csak szólok, hogy van más vélemény is.
Szerencsére még nem kellett egzotikus állatorvoshoz mennem, így nem tudtam, és elkerülhette a figyelmemet itt fórumon, hogy nem ajánlott. Köszi, hogy szóltál!
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:Szerencsére még nem kellett egzotikus állatorvoshoz mennem, így nem tudtam, és elkerülhette a figyelmemet itt fórumon, hogy nem ajánlott. Köszi, hogy szóltál!
Igazán nincs mit! Tényleg senkit lebeszélni nem akarok, nagyon sokan adják állítólagosan gond nélkül, állítólag tenyésztők is, de nekem állatorvos és állatkereskedésben mondták hogy az nagyon nem jó.
Sendy
liquid
Adminisztrátor

Sendy írta:
Ági írta:Szerencsére még nem kellett egzotikus állatorvoshoz mennem, így nem tudtam, és elkerülhette a figyelmemet itt fórumon, hogy nem ajánlott. Köszi, hogy szóltál!
Igazán nincs mit! Tényleg senkit lebeszélni nem akarok, nagyon sokan adják állítólagosan gond nélkül, állítólag tenyésztők is, de nekem állatorvos és állatkereskedésben mondták hogy az nagyon nem jó.
Igen, ez ilyen újpest-fradi szindróma.
Place
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Place »

liquid írta:Igen, ez ilyen újpest-fradi szindróma.
Nagyon jó megfogalmazás. :D A bolt miért is mondaná, hogy ne nála, hanem az olcsóbb áruházban vegyem... de én nem vagyok híve a máj és csirkemell etetésnek. Főleg, hogy a máj a szervezet méregtelenítője, a bolti baromfit pedig növekedésserkentő mérgekkel etetik. A csirkemell szép dolog, de az sima szövet, egyszerű. Se csont, se belsőség nincs benne. Az élő hal drága.
A fagyasztott vörösszúnyog, tubi, egyéb tablettás bulikat szétbarmolják és az egész akváriumot ellepi a kaja, de kényszermegoldásként használom...

Nálam nyert a hal, de vajon merre.
Az akvárium kívül üveg, belül azonban víz.
Egy szépen berendezett akvárium látványához azért tudunk nagyon ragaszkodni, mert egy darab múltunkból, abból a paradicsomból, amiből kiűzettünk.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Place írta:
liquid írta:Igen, ez ilyen újpest-fradi szindróma.
Nagyon jó megfogalmazás. :D A bolt miért is mondaná, hogy ne nála, hanem az olcsóbb áruházban vegyem... de én nem vagyok híve a máj és csirkemell etetésnek. Főleg, hogy a máj a szervezet méregtelenítője, a bolti baromfit pedig növekedésserkentő mérgekkel etetik. A csirkemell szép dolog, de az sima szövet, egyszerű. Se csont, se belsőség nincs benne. Az élő hal drága.
A fagyasztott vörösszúnyog, tubi, egyéb tablettás bulikat szétbarmolják és az egész akváriumot ellepi a kaja, de kényszermegoldásként használom...

Nálam nyert a hal, de vajon merre.
Igazad van teljes mértékben. Az a kereskedés ahova én járok, ott nem azért mondta, hogy tőle vegyek, úgymond barátok vagyunk. Sokszor van olyan hogy valamit meg akarok venni és elmondja hogy mivel tudom helyettesíteni olcsóbban. Pl ne vegyek külső szűrőt, lehet csinálni is, és olcsóbb, és el is mondja hogy kell. Szóval így az ő véleményére adok azért.
A májjal is igazad van, mi már egy ideje átálltunk csirkeszívre, mert nem hajlandó a halat megenni. Csirke és vörösszúnyoglárva. Csak ezt a kettőt hajlandó. Akármennyit éheztetem, akkor sem eszi meg a többit, pedig régen mindent megevett. A legjobb megoldás ha magad tenyészted a halakat és megeszi az axi.
Sendy
liquid
Adminisztrátor

FYI: csak és kizárólag InterSparban kapható és ott sem mindig, láttam már hogy elfogyott. Kis Sparokban ne is keressétek :) METRO-ban is vettünk már, ha valakinek van oda belépője/stb.
Válasz küldése