Uzsidoboz írta:...Nekem még nincs axim de remelem napokon belül beköltözik hozzam lehetőleg 2 apróság....!
Szia!
Üdv a fórumon!
Rád van bízva hogy kereskedés, vagy házi. Én a házi tenyészetre szavaznék, mert a bolti az fene tudja, hogy szegény mit élt át míg a boltba került, hány hete nem etették és társai, vagy mennyire genetikailag göthös. Ha házi tenyészetből szaporodót veszel, akkor nagyobb az esélyed, hogy egészséges akár szaporodóképes állatkához jutsz.
Veszprém megyében nem tudok, de tatabányára tudnak hozatni nagykerből megrendelésre abba a boltba ahova én járok. Ha érdekel a téma akkor privben keress meg ez ügyben.
Akvárium: a házi akváriumot nem javaslom, kivéve ha párodnak van tapasztalat az akvárium készítésében. Axiknak elég nagy akvárium kell (minimum 60-70 liter). Egy ekkora akváriumot precízen és szakértéssel, megfelelő ragasztóval, megfelelő üvegből, üvegvastagságból kell készíteni. A házilag barkácsolt akváriumok szokása, hogy sokáig semmi bajuk és mikor már azt mondod, hogy ez már tuti kibírja, akkor lesz az, hogy mire hazaérsz melóból, el van ázva a lakás és halottan találod az állataidat a padlón. Vagy "csak" folyamatosan szivárogni fog az akvárium magában hordozva azt, hogy bármikor elengedheti magát. Én ezzel nem játszanék. Én készítettem az akváriumot (6 hónap garanciásat) akváriumkészítővel.
Nekem kb 37x 65cm alapterületű 30 cm magas akváriumom van.
http://sendy.hanzo.hu/keptar/thumbnails.php?album=17 A képeken látni fogod, hogy kaptak egy saját hátteres aksit később (de gondolom azt már elolvastad a fórumon, hogy én hogy csináltam).
Nekem folyami kavics van (szerintem olvastad, hogy honnan lehet ilyet szerezni), élő és mű növények, mert ling-ling feszt kinyírja az élő növényeket, és akkor műt rakok be, mert nincs az az anyagi keret, amit ő tönkre ne tenni vizinövényileg. A hátteremről már beszéltem, saját készítésű barlang és hasonlók. Ling-ling imádja.
Szűrőknél egy dologra figyelj nagyon oda: nézd meg hogy hány literre jó :) ne vegyél 30 literig való szűrőt 100 literes akváriumba. Ezt mondjuk elég nehéz elrontani, de tényleg csak erre kell nagyon odafigyelni. Azon kívül nagyon mindegy. Nekem sima fanfilter plus1 szivacsos van max járaton a 70 literhez, + van egy 30 literig használható picike fanfilter amiben az a fehér szűrőanyag van (nem jut eszembe a neve) szűrőkosszal, az lassú fokozaton megy, és azt soha nem takarítom (najó, néha egy icipicikét, de mindig dzsuvásan hagyom), ez csinálja nekem a biologiai lebomlásos szűrést. Kereskedésben kértem hogy az egyik nagyon koszos szűrő szivacsát nyomogassák ki nekem egy zacsiba, azt hazahoztam, felszívtam a szűrőbe a koszt és azóta be van állva a vizem jól, és ling-ling haja is nőni kezdett.
Hát azt kéne tudni, hogy mennyire pici az a kölcsönaksi és hogy mekkorák lesznek az axik. 10 literes terráriumban buborékoztatva a levegőt egy felnőtt axi elvan 2-3 hétig szűkösen (nekem ekkora a karantén). De nem mindegy hogy az a 10 liter akvárium vagy terrárium (előbbi magasabb keskenyebb, azaz kevesebb hasznos terület van axi szempontból, utóbbi szélesebb, alacsonyabb). De két 10 cm körüli axi 10 literes terráriumban 2 hetet ki tud húzni. Derítsd ki a méreteit az akváriumnak mindenképpen.