Szia!Julcsi » 2015.11.11. 18:31 írta:Köszönöm. A kosarat megrendeltem hozzá. "jó kis ülepítőt alakítanék az aljába" Ez mit jelent? Hogyan kell csinálni? Olvastam, hogy 25°C fölé ne igen menjen a víz hőmérséklete. De azért gondolom a 24-25°C se épp jó neki. A mostani helyén 22°C van, nyáron folyamatosan hűtöttem, de így is volt, hogy 25°C-os lett a vize. De persze az nem ugyanaz, mint hogy állandóan 25 legyen szegénynek. Mennyire vészes ez a hőmérséklet? Egy hete indítottam be az akváriumot. A meglévőből is raktam bele vizet, illetve kaptam egy Tetra Bactozym tablettát, hogy szippantsam fel a szűrővel. Növényeket nem ajánlottak bele, mert hogy akkor erősebb szűrés kellene neki, így műnövényeket rendeltem neki. Jelenleg itt tartok, de szeretnék majd neki hűtést csinál(tat)ni, mert a jégakku túl hamar kiolvad mindig, meg gondolom a hőmérséklet ingadozás se tesz olyan jót neki. Meg egyszerűbb is, ha van ami folyamatosan hűti.Maya » 2015.11.05. 21:10 írta:Szia!Julcsi » Ma, 20:29 írta:Sziasztok!
Most készül Smaugnak egy nagyobb hely. A szűrő csövére az van írva, hogy 16/22 mm. Ez mit jelent? Kosarat szeretnék rá rendelni, de nem tudom, hogy mekkora kell rá. Vagy egyáltalán kell rá kosár (még kezdő vagyok)? A szívás erőssége miatt mindenképp akarok rá, de amilyen nagy csomagokat letesz ez a kis "szörnyeteg", azokat gondolom nem szívná fel kosárral. Vagy azokat szedjem össze majd külön?
Másik: A szűrőnek van vízmelegítő része, amit nem kapcsolok be neki. Külön konnektor van hozzá, szóval biztos, hogy nem megy...viszont a víz 25 fokos (21-22 fok van a szobában). Nagyon kicsit meleg a szűrő teteje, nem tudom ez normális e. Felmelegítheti e az a vizet ennyire?
A szűrő Eheim Professionel.
A cső mérete 16/22 mm. Gyári kosárat érdemes a szívóágra venni,(http://www.tropus-szeged.hu/akvarisztik ... r-7471800/) nehogy a szívás ereje az axikban kárt tegyen, illetve nagy darabok pl. növénydarabkák ne dugítsák el az előszűrőt és motort. A szűrő pedig inkább a biológiáért és minimális kémiáért felel, sajnos szűrőtől függetlenül fel kell takarítani. A szűrés mellett is ugyanúgy szükséges a mulm és egyéb aljzaton megrekedő hulladék összeszedése és a vízcsere is. Mivel ez egy elég régi típusú szűrő így melegít, amiket az utóbbi években gyártottak maximum 0,5-1 fokot számít a melegedés, de működés közben az ilyen régebbi fajták sokat melegednek. Szóval a szűrőtől ez természetes, axis akváriumba nem szerencsés... főleg nyáron. Ha jól látom ez Prof. széria. Nálam az egyik Prof III. szériás és nulla a melegedése, viszont Experience sorozatnak van egy minimális. Évjáratok szerint javították ki mindig az előző széria apróbb hibáit. Teljesítményre elpötyög ahogy látom, de a belső elrendezése nem tetszik... én jó kis ülepítőt alakítanék az aljába.
Maya
Ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok (najó ez már bunkóság), de nagyon sokat dolgoztam az elmúlt időszakban.
Alapvetően ezek a külső szűrők a kosarak mentén először letolják a vizet a tartály aljába, majd onnét felnyomva a (szűrőnként eltérő hány db) 2-3 rétegen távoznak a szűrőből. A tartály legutolsó szűrőközegét, tehát a legelsőt amivel a víz találkozik érdemes megcsinálni egy durva szivacsból, az előszűrő a nagy fizikai szennyeződéseket szépen meg fogja fogni, ha pedig egy elég sűrű szivacsot helyezel el ide, a következő adag mulm ide fog leülepedni, nem pedig a szűrőanyagokra fog rátapadni a fizikai kosz, a többi szűranyag nem a fizikai szűrés miatt van ott, hanem a biolóigai szűrésnek nyújtanak felületet, amire ha nem vigyázunk tele lesz fizikai szennyeződéssel. Szóval egy durva szivacs az aljába és takarításnál látni fogod, hogy micsoda mulm tud szó szerint "leülepedni".
24-25 fok nálam már az erősen cselekvési időszak, illetve állatkínzás. Ezek az állatok nagyon sokáig tűrnek, ezt mindenki elmondhatja, csak nem mindegy mennyire tesszük őket tönkre ez idő alatt, hogy az állat 15 vagy 2 évig fog élni, no ezen múlnak a körülmények. Szóval hűteni-hűteni-hűteni, mert ezeket az állatokat nem erre a hőmérsékletre találták ki, mint ahogy az embert sem arra, hogy lélegezzen a víz alatt. Alacsonyabb hőmérsékleten vígan elvannak akár 10-15 fokban is gyönyörűen esznek, de az ilyen tartósan magas hőmérséklet káros lehet.
Jézusom ki mondta, hogy a növények miatt nagyobb szűrés kell, már pardon, de mekkora idiótának kell ehhez lenni? Növények kellenek, tudok jópár olyan fajt mondani, ami 0 fénnyel évekig elél és dolgozik. A növények oxigént termelnek és nitrátot vesznek fel (lélegzés és káros anyag mentesítés nappal), mindkettőre szüksége van az élővíznek (oké emellett kiszűrnek és felvesznek még egy sor anyagot, de ezek voltak a lényegesek), ha nem high tech növényesben gondolkozol (axiknál halva született ötlet), akkor bőven elegendő egy axis szűrés a növényekhez. A növények pedig néha többet dolgoznak a víz érdekében mint a szűrő, nem szabad őket elhanyagolni.
Megkésve,
Maya