Akvárium aljzat, háttér, bújók

Moderátor: Axolotl moderátor

kimbike
Fórumozó

Re: Oázis kertészet

Hozzászólás Szerző: kimbike »

SZia!

szuper, képet gyorsan hadd lásuk:)
Lini
Fórumozó

Márvány kavics ami hófehér?

Hozzászólás Szerző: Lini »

Sziasztok :)

Szerintetek mehet az axik alá fehér márványkavics ( 25-40 mm -es ) .
Az akvárium maga elég sötét helyen lesz, oldalai és a hátulja az aksinak fekete. Mennyire lehetne nekik zavaró a fehér kavics?
Köszi a segítséget :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: Márvány kavics ami hófehér?

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Lini » Tegnap, 14:26 írta:Sziasztok :)

Szerintetek mehet az axik alá fehér márványkavics ( 25-40 mm -es ) .
Az akvárium maga elég sötét helyen lesz, oldalai és a hátulja az aksinak fekete. Mennyire lehetne nekik zavaró a fehér kavics?
Köszi a segítséget :)
Kedves Lini!

http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=94#p94 ebben a hozzászólásban minden benne van.
Az általad választott kavics mérete túl kicsi, egy ideje ilyen kicsi kavicsot nem ajánlunk, mert egyes axik hajlamosak a szájukba venni, ami igen nagy problémát okoz. Minimum 4-5 cm kavics jöhet szóba.
A márványról nem tudok nyilatkozni, általában tört szélűek, amiken az axik felhasítják magukat. Csak és kizárólag teljesen kerekített, semmi éles széllel nem rendelkező kavics tehető be. Ilyet pedig márványból nem nagyon fogsz kapni, vagy ha igen, akkor az horror áron lesz.
Fehér kavicsot egyetlen akvarisztikai állat alá sem illik tenni, mert vakítja őket. Díszítő elemként pár darab, vagy kisebb részek lehetnek fehérek, de az egész nem. Az átlag folyami kavics kellően sötét és kellően világos, kellően nagy méretű (válogatás után), és kellően kerekített (válogatás után, mert van benne mindig 1-2 tört, éles kavics) tud lenni.
Itt egy ajánlott kavicsfajta: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4604#p4604
Igen, ebben is van fehér kavics, világosszürke, és az akváriumba is került, de láthatod, hogy inkább a sárgás, barnás, igazán folyami kavicsszínű kavicsokat válogattam be, és az összhatás egyáltalán nem vakító hatású.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lini
Fórumozó

Nagyon köszönöm a részletes választ!!!! :)
Egyébként ilyesmire gondoltam... természetesen világítás nélkül. A kavicsok elég nagyok, tévesen írtam kisebb méretet. Az axik kb. 10-12 centisek jelenleg. Ezek kerek nagy márvány kavicsok, gömbölyű szélekkel. A színt leszámítva tökéletes lenne. Ha a nagyságuk, formájuk megfelelő, akkor nagyon nagy baj a világos színük?
Bocsi az értetlenkedésért :) Igyekszem az egész fórumot átolvasni részletesen ! :)
Csatolmányok
20131027_195231.jpg
20131027_195231.jpg (740.88 KiB) Megtekintve 22536 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.10.27. 21:25-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Lini » Tegnap, 21:19 írta:Nagyon köszönöm a részletes választ!!!! :)
Egyébként ilyesmire gondoltam... természetesen világítás nélkül. A kavicsok elég nagyok, tévesen írtam kisebb méretet. Az axik kb. 10-12 centisek jelenleg. Ezek kerek nagy márvány kavicsok, gömbölyű szélekkel. A színt leszámítva tökéletes lenne. Ha a nagyságuk, formájuk megfelelő, akkor nagyon nagy baj a világos színük?
Bocsi az értetlenkedésért :) Igyekszem az egész fórumot átolvasni részletesen ! :)
Tisztázzuk szerintem le a dolgokat. Már megvetted az akváriumot és a kavicsokat? A képen a Te akváriumod látható?
Ha a képen látható akvárium a tied, és nem csal nagyon a szemem az arányokkal, akkor ez pár hónapig, maximum fél évig lesz elég 2 axi számára, mert kicsi, de a szemem csalhat, szóval jó lenne, ha mondanál méreteket. A kavics a színét leszámítva jónak tűnik, de én nem raknám be, vagy ha igen, akkor az akváriumot előtte 1,5 hónapig járatnám állat nélkül, ekkor ugyanis belepi a barna alga és kellően sötét lesz. Iszonyat rondán fog kinézni, mint amit kb összefostak, de kellően sötét lesz :) Folyami kavicson nem annyira látványos a barnaalgásodás, de ezen nagyon látványos lesz és gondozatlannak fog tűnni az akvárium. Vagy megszokod, hogy nagyon ronda lesz, vagy sikálhatod körömkefével hetente őket. A három oldalról fekete ragasztást sem igazán értem, azért nem kell ezeket az állatokat sötét zárkában tartani, csak nem a szokásos agyonvilágított halas akváriumokat kell alapul venni :)
Szóval a lényeg, hogy már mindent beszereztél, és abból kéne valahogy kihozni axiknak élhető akváriumot, vagy még most nézelődsz, mert akkor úgy állok a dolgokhoz értelemszerűen.
Sendy
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lini
Fórumozó

Sendy » Ma, 07:35 írta:
Lini » Tegnap, 21:19 írta:Nagyon köszönöm a részletes választ!!!! :)
Tisztázzuk szerintem le a dolgokat. Már megvetted az akváriumot és a kavicsokat? A képen a Te akváriumod látható?
Ha a képen látható akvárium a tied, és nem csal nagyon a szemem az arányokkal, akkor ez pár hónapig, maximum fél évig lesz elég 2 axi számára, mert kicsi, de a szemem csalhat, szóval jó lenne, ha mondanál méreteket. A kavics a színét leszámítva jónak tűnik, de én nem raknám be, vagy ha igen, akkor az akváriumot előtte 1,5 hónapig járatnám állat nélkül, ekkor ugyanis belepi a barna alga és kellően sötét lesz. Iszonyat rondán fog kinézni, mint amit kb összefostak, de kellően sötét lesz :) Folyami kavicson nem annyira látványos a barnaalgásodás, de ezen nagyon látványos lesz és gondozatlannak fog tűnni az akvárium. Vagy megszokod, hogy nagyon ronda lesz, vagy sikálhatod körömkefével hetente őket. A három oldalról fekete ragasztást sem igazán értem, azért nem kell ezeket az állatokat sötét zárkában tartani, csak nem a szokásos agyonvilágított halas akváriumokat kell alapul venni :)
Szóval a lényeg, hogy már mindent beszereztél, és abból kéne valahogy kihozni axiknak élhető akváriumot, vagy még most nézelődsz, mert akkor úgy állok a dolgokhoz értelemszerűen.
Kedves Sendy!

Köszönöm ezt a sok segítséget! Igyekszem ügyeskedni :)
Az akvárium az enyém. Már így kaptam az oldalaival lesötétítve. A mérete : 80X40X35 . Igazán nem értek hozzá ... de nagynak tűnik . A kavicsok is nagyon nagyok az axikhoz képest, legalábbis , ami a szájukat illeti :) Biztosan nem tudják lenyelni . Kénytelen voltam már áttenni Őket ebbe az akváriumba... mert a kicsiben nem volt szűrés... ( az egyik axi nagyon ideges volt tőle :( ) Külső szűrő üzemel ... ( Sacem 1000 ) ... Kicsit így macerásabb nekik, hogy már bent vannak, de azt hiszem megfogadom a tanácsodat, és kicserélem a köveket. Bár annyira nem világos az aksi.. hogy a vadas kis axit erősen keresnem kell, mert nem látni, ha hátrébb honol.. :D
Sok-sok minden után még tájékozódnom kell, de igyekszem :)
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Hozzászólás Szerző: Maya »

Lini » Ma, 11:39 írta:Kedves Sendy!

Az akvárium az enyém. Már így kaptam az oldalaival lesötétítve. A mérete : 80X40X35 . Igazán nem értek hozzá ... de nagynak tűnik . A kavicsok is nagyon nagyok az axikhoz képest, legalábbis , ami a szájukat illeti :) Biztosan nem tudják lenyelni . Kénytelen voltam már áttenni Őket ebbe az akváriumba... mert a kicsiben nem volt szűrés... ( az egyik axi nagyon ideges volt tőle :( ) Külső szűrő üzemel ... ( Sacem 1000 ) ... Kicsit így macerásabb nekik, hogy már bent vannak, de azt hiszem megfogadom a tanácsodat, és kicserélem a köveket. Bár annyira nem világos az aksi.. hogy a vadas kis axit erősen keresnem kell, mert nem látni, ha hátrébb honol.. :D
Úgy éreztem nekem is meg kell szólani. Nekem a bújóval van problémám, hogy az az anyagos valami nem az. Bújó lényege, hogy az állat biztonsága érezze benne magát, legyen egy sötét zug ahová elvonulhat, ettől jóval magabiztosabbak lesznek. Az ideális bújó 3 oldalról határolt (hátul-jobb-bal), illetve van teteje. Tudom, hogy van olyan eset, hogy fel kell kapcsolni a lámpát mert takarítás van, vagy valami, akkor abba a sötét zugba vissza tudjanak vonulni ha akarnak. A másik, hogy abba be se fognak férni, az én felnőtt lovaim már rég beszorultak volna. Bújó akkora, legyen hogy mindegyik állat kényelmesen elférjen benne és megtudjon fordulni ( ha ketten nem férnek be együtt akkor több bújó kell). Nálam emiatt két bújó is üzemel egyik 35x16cm a másik 32x20cm. Én a 300 literes axibirodalmat nem hívom nagynak, még az is csak közepesnek számít. Másik allergiám, ha mondhatom így a vízmagasság, kicsi axiknál ne legyen 35 cm, mert rettentő fárasztó addig felúszni nekik. Felnőtteknél 30 cm-et szoktunk maximális magasságnak javasolni. Nálam még annyi sincs általában 16-20cm és ha följebb akarom emelni, már megy a hiszti. (Kő méretéről annyit, hogy láttunk már axi torkában 2,5cm átmérőjű követ)

Az ilyen oldalas lesötétítés bettás akváriumba szokott lenni, a betta hímek a tükörképükkel is össze akarnak verekedni.
Maya
Lini
Fórumozó

Maya » 4 perccel ezelőtt írta:
Lini » Ma, 11:39 írta:Kedves Sendy!

Úgy éreztem nekem is meg kell szólani. Nekem a bújóval van problémám, hogy az az anyagos valami nem az. Bújó lényege, hogy az állat biztonsága érezze benne magát, legyen egy sötét zug ahová elvonulhat, ettől jóval magabiztosabbak lesznek. Az ideális bújó 3 oldalról határolt (hátul-jobb-bal), illetve van teteje. Tudom, hogy van olyan eset, hogy fel kell kapcsolni a lámpát mert takarítás van, vagy valami, akkor abba a sötét zugba vissza tudjanak vonulni ha akarnak. A másik, hogy abba be se fognak férni, az én felnőtt lovaim már rég beszorultak volna. Bújó akkora, legyen hogy mindegyik állat kényelmesen elférjen benne és megtudjon fordulni ( ha ketten nem férnek be együtt akkor több bújó kell). Nálam emiatt két bújó is üzemel egyik 35x16cm a másik 32x20cm. Én a 300 literes axibirodalmat nem hívom nagynak, még az is csak közepesnek számít. Másik allergiám, ha mondhatom így a vízmagasság, kicsi axiknál ne legyen 35 cm, mert rettentő fárasztó addig felúszni nekik. Felnőtteknél 30 cm-et szoktunk maximális magasságnak javasolni. Nálam még annyi sincs általában 16-20cm és ha följebb akarom emelni, már megy a hiszti. (Kő méretéről annyit, hogy láttunk már axi torkában 2,5cm átmérőjű követ)

Az ilyen oldalas lesötétítés bettás akváriumba szokott lenni, a betta hímek a tükörképükkel is össze akarnak verekedni.
Szia :)

Köszi a választ!
Igen.. sajnos a víz magassága tényleg túl nagy.. :( próbálok a szűrőhöz még ma szerezni egy kiegészítőt.. amivel lejjebb tudom tenni , és így a víz magasságot is!
A bújóval is igazad van!! Keresek nekik megfelelőbbet.
A kavicsok mérete ezen a képen látszik az axihoz képest.
Megnéztem a fóliát.. és felfedeztem, hogy le lehet simán húzni :)

Nagyon köszi minden segítséget!! :)
Csatolmányok
1379612_492906040808443_160844849_n.jpg
1379612_492906040808443_160844849_n.jpg (78.28 KiB) Megtekintve 22520 alkalommal
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Lini » Ma, 11:39 írta: Kedves Sendy!

Az akvárium mérete egy ideig két axinak elég lesz, de 2-3 éves korukra ki fogják nőni, ha jó helyről valók, és egészségesek. Én ennél jóval kisebbnek saccoltam volna a fényképről, de hát a fotók csalnak, az én új nagy dög akváriumomról se tudok olyan képet csinálni, ami visszaadná a batár nagy méreteit. A kavicsproblémát nagyon olcsón én úgy próbálnám megoldani, hogy szereznék valahonnan egy kevés folyami kavicsot és némi fehér helyére azt raknék, hogy ne egyenletesen legyen fehér. Ha láthatóan nem zavarja az állatokat a fehér szín nem bújnak el nagyon, akkor maradhat, úgy is bebarnul, ha zavarja őket akkor csere. Feltétlenül szükséges nekik egy kellően nagy, belül teljesen sötét bújó, hogy el tudjanak vonulni a világ elöl. Az ideális bújóról, még remélhetőleg ma írok egy cikket képekkel. Nagyon szép szűrést választottál nekik (műszaki adatokat nézve), nekem is hasonló erős van, csak eheim. Ha jól látom ehhez a szűrőhöz nem adnak esőztetőt, pedig az nagyon nagyon jó kis dolog. Szinte kiváltható vele a légpumpa ha jól be van állítva.
Az akvárium feketített fele festve van vagy öntapadós tapéta?
Lini írta:Sok-sok minden után még tájékozódnom kell, de igyekszem :)
Nagyon szívesen segítünk bármiben, kérdezz nyugodtan, legfeljebb, ha lerágott csont téma, akkor csak egy linket kapsz, hogy hol tudsz utána olvasni. Ha az emberek vásárlás előtt ismernék az axitartás költségeit és hogy milyen macera van velük, mennyi mindent kell hozzá tudni, és mennyire kútba dobhatják az addigi akvarisztikai tudásukat, nem sokan vágnának bele. Utólag meg nagyon sok az infó, azt se tudja, hova kapjon az ember, nehogy valamit elbaltázzon, mert azt még nem olvasta el. De az újaknak, akik veszik az időt, és olvassák a fórumot, már nem kell végigjárni az a rögös utat, amit mi már megtapasztaltunk és leírtunk a fórumba, sok kellemetlen helyzettől, balesettől, betegségtől megkímélhetik állatukat és magukat.
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Lini » 8 perccel ezelőtt írta:Szia :)
Köszi a választ!
Igen.. sajnos a víz magassága tényleg túl nagy.. :( próbálok a szűrőhöz még ma szerezni egy kiegészítőt.. amivel lejjebb tudom tenni , és így a víz magasságot is!
A bújóval is igazad van!! Keresek nekik megfelelőbbet.
A kavicsok mérete ezen a képen látszik az axihoz képest.
Megnéztem a fóliát.. és felfedeztem, hogy le lehet simán húzni :)

Nagyon köszi minden segítséget!! :)
Hát mire levéstem ami akartam, nem írkáltatok egy csomót? :D Akkor pár dolog így már tárgytalan abból amit írtam.

Azért a képen látok egy-két olyan kavicsot ami nemsokára bele fog férni egy axi szájába.
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ideális kavics

Ideális kavics

Az ideális kavicsra jó ideje várunk már mi axisok. Akár hova megyünk, teljes skáláját megtaláljuk a tiltott kavicsoknak és aljzatoknak, de az amire égető szükségünk volna, nos az sehol sincs.

Milyen az ideális kavics?
- kerekített szélű, nincs éles fele, nem dörzsöl, nem karcol
- természetes (átlag sóder), vagy sötét árnyalatú a színe (tehát nem vakítóan fehér)
- természetes kő (nem műanyag, nincs festve....)
- nem oldódik ki belőle semmi hosszútávon
- 4 cm-nél nagyobb a legkisebb oldala is de nem is narancs méretű sziklatömbök
- könnyen beszerezhető (ne kelljen a Dunáig elutazni, vagy több köbméter sódert átválogatni)
- kedvező árú (0,5-1 kg ne kerüljünk majd 500-1000 Ft-ba)
- kezelhető kiszerelés ( ne kelljen egy köbmétert megvenni és lehetőség szerint ne is fél kilós zacsikból kelljen 50 db-ot hazavinni)

Hol szerezzük be?
Kertészeti áruházakban szegély vagy kerti tavi dekorációs kavicsokat lehet kapni. Itt érdemes körbenézni, utánakérdezni. Nekem az Oázis Kertészeti Boltban volt sikerem a képen látható kaviccsal:
Kép
Kép
Kép
A zacskója:
Kép
Kép

Mennyire felel meg az elvásároknak?

- kerekített szélű, nincs éles fele, nem dörzsöl, nem karcol:
bár vannak benne törött kavicsok, könnyedén ki lehet kézzel válogatni ezeket, és a 25 kg-ban talán 1-2 maréknyi ilyen kavics volt csak
- természetes (átlag sóder), vagy sötét árnyalatú a színe (tehát nem vakítóan fehér):
van benne tejfehér, sárga, vajszínű, barna, sötétbarna, fekete, sötétszürke, mélybordó kavics, melyből szűkösen de lehet még szín alapján is válogatni (az összes sötétet beletenni, a nagyon fehéreket kihagyni stb)
- természetes kő (nem műanyag, nincs festve....):
folyami kavicsként ezt a feltételt maximálisan teljesítette
- nem oldódik ki belőle semmi:
a kötelező kifőzést kimosást követően ebből már semmi se fog kioldódni folyami kavics révén
- 4 cm-nél nagyobb a legkisebb oldala is de nem is narancs méretű sziklatömbök:
a zacskón 35-50 mm szerepel, vannak apróbb kavicsok, de a nagy része megfelel a 4 cm-es minimum követelménynek, talán a zacskó 10-15 % volt olyan kicsi kavics, amit nem raktam volna be, de ez miatt nem kellett fájnia a fejemnek - részletek később)
- könnyen beszerezhető (ne kelljen a Dunáig elutazni, vagy több köbméter sódert átválogatni):
bár nehéz a zsák maga, és felcipelni se leányálom, még is csak egy boltba kellett bemennem a városban és onnan hazavinni, lényegesen egyszerűbb volt mint sódert válogatni anno
- kedvező árú (0,5-1 kg ne kerüljünk majd 500-1000 Ft-ba):
1620 ft / 25 kg (2013 ősz), aki ezt sokallja, menjen be a legközelebbi halasboltba és a legolcsóbb kavicsnak nézze meg a kilós árát
- kezelhető kiszerelés ( ne kelljen egy köbmétert megvenni és lehetőség szerint ne is fél kilós zacsikból kelljen 50 db-ot hazavinni):
ez a kavics leggyengébb pontja: 25 kg-os kiszerelésében kicsit nehéz mozgatni, férfi erőre van hozzá szükség. 10 kg-os kiszerelésben sokkal jobb lenne, de a 25 is kezelhető még egy átlagos fizikummal.

Pár gondolat a kavics használatához:
Kerti célra van szánva, így minimálisan van megmosva (már ha van). Felbontás után ki kell válogatni a számunkra szükséges kavicsokat, jó alaposan megmosni, kiáztatni, kifőzni, mert rendkívül porosak, utána viszont nagyjából akvarisztikakész. Két-háromszoros JBL Biotopolos vízben áztatva, majd jól kimosva mehet az akváriumba. Ha nem vagyunk elég alaposak kimosáskor, akkor koszos lesz a víz és hártya lesz a tetején mint nálam:
Kép
Mentségemre legyen, hogy még ez után még több vízcsere volt és próbajáraton állatok nélkül üzemelt az akvárium jó pár napig.

Mennyi kavics kell?
2 db 25 kg-os zacskóval vettünk, ami 3240Ft-ba került. Nagyjából 20 kg kavics maradt a végén meg. Az akvárium 110x40cm-es alapterületű volt, és erősen válogattam a kavicsokat, színre, formára, amelyik tetszett, az ment az akváriumba. Egy zacskó szűkösen lett volna elég és olyan kavicsok is kerültek volna be amit nem szívesen tettem volna be kicsisége miatt, így viszont igazi kánaán volt, tudtam válogatni.

Nagyjából készen így mutat ez a kavics:
Kép
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ideális bújó

Ideális bújó

Minden állatnak szüksége van egy zugra, ahova elbújhat a világ elöl. Ez az axolotl-oknál sincs másként. Van, hogy napokig nem jönnek elő, csak etetéskor kidugják a fejüket az ételért. Ha megijednek, vagy ha túl erős fény éri az akváriumot, vagy ha nyugalomban és biztonságos helyen akarnak lenni, elbújnak. Saját bújó nélkül az állatok stresszesebbek, ingerültebbek és kétségbeesve próbálnak növények között vagy ahol lehet, elbújni.

Mit értünk ideális bújó alatt?
- három oldala zárt és egy tágas bejárat van rajta
- teteje teljesen zárt, árnyékot adó
- kellően nagy alapterülete(felnőtteknél 30x20 alapterület minimum) és kellő magassága (10-15 cm) van, hogy az állat kényelmesen elférjen benne
- sérülésbiztos legyen: ne tudjon az állat beleszorulni akkor se ha felnő, ne legyen rajta semmi élesebb rész aminek nagy erővel úszva az állat megsérülhetne
- könnyen beszerezhető és kedvező ára van

Hol szerezhető be?
Nem minden bolt tart ekkora bújókat készleten. Az általunk legjobban ajánlott bújó egy szabványbújó, sorozatgyártásban készül, igaz minden darab picit másabb, de 1-2 centi eltérés nem számít.
A képért köszönet a Dániónak, hogy engedte lefotózni!
A képért köszönet a Dániónak, hogy engedte lefotózni!
bujo2.JPG (186.42 KiB) Megtekintve 22342 alkalommal
Mennyire felel meg az elvárásoknak az általunk ajánlott bújótípus?

- három oldala zárt és egy tágas bejárat van rajta
A bal oldali bújó ajtaja kicsit szűk, de ez még rendben van a jobb oldali viszont tökéletes.
- teteje teljesen zárt, árnyékot adó
Ennek a feltételnek mindkettő teljes mértékben megfelel.
- kellően nagy alapterülete(felnőtteknél 30x20 alapterület minimum) és kellő magassága (10-15 cm) van, hogy az állat kényelmesen elférjen benne
Ennek a feltételnek is megfelelnek. A jobb oldali szám szerint 35x21 cm-es alapterülettel rendelkezik.
- sérülésbiztos legyen: ne tudjon az állat beleszorulni akkor se ha felnő, ne legyen rajta semmi élesebb rész aminek nagy erővel úszva az állat megsérülhetne
Mindkettő kellően kerekített, a felszíne és alakja is sérülésbiztosnak mondható.
- könnyen beszerezhető és kedvező ára van
Raktáron kevesebben tartanak ilyet, de rendelésre minden bizonnyal minden akvarisztikai bolt tud beszerezni, hiszen sorozatgyártásban készül. Ára 3500-4500 Ft között mozog valahol. Nem olcsó tétel, de nem is a legdrágább az akváriumban

Hány bújó kell?
2-4 állatnak elég az általunk ajánlott bújó (2 állatnak a kisebb bejáratú, 3-4 állatnak már csak a nagy bejáratú jöhet szóba). 4 állat fölött erősen javasolt, hogy 3 állatra legalább egy bújó jusson, de ekkora méretnél már akkora az akvárium is, hogy gond nélkül elfér benne több bújó. Mindenkinek be kell férnie, és ha sokan vannak, akkor időnként előfordulhat, hogy valaki elvonulna egy kicsit magányba, ezt az igényt csak több bújó esetén tudja kielégíteni.

Egyéb lehetőségek:
Egyesek folyami kavicsokat ragasztanak össze akvarisztikai sziloplaszttal barlang formájúra. Ez is egy nagyon jó megoldás, de sokat kell vele dolgozni és sokkal nem lesz olcsóbb.

Szemléletőképek az általunk ajánlott bújótípusról:

Ling-linggel fotóztam aki 30 cm-es felnőtt. Ez az infó a méretek, arányok miatt fontos.
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Nagyobb méretben, vagy még több szemléltető kép: http://sendy.hanzo.hu/keptar/thumbnails.php?album=33
Sendy
Sabazz
Fórumozó

Re: Homok

Hozzászólás Szerző: Sabazz »

Sziasztok !
Pár kérdésem még felmerül a homokkal kapcsolatban.Most kb 4cm es kövek vannak az akváriumomba 2 axinak aljzatként.
Sok videóban homokot látok axiknak, olvastam, hogy lenyelik bele halnak stb.
De én kézből etetem az axikat így nemtudom, hogy benyelhetnék-e ?
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Homok

Homok

Cikk szerzői: Maya és Sendy közösen

Ha a Googleba beírjuk az axolotl szót, biztosan lesz az első találatok között olyan kép, ahol homok aljzat van. Sokakat vonz a homok, és gondolják, hogy ez mennyire természetes közeg az axolotl-ok számára.

Tegyük helyére a homok kérdést:

A homok mint nem természetes közeg:
Sokan hivatkoznak arra, hogy a homok olyan mint a természetes tófenék, ezért biztosan jó az axolotlok számára. A tavakban sem homok van az aljzatban, így nem lehet természetes. Gondoljatok vissza arra az iszapos, mulmos közegre ami a tavak aljában van (nem a Balatoni strandok homokkal kibélelt partjaira gondolok). A homok karcol. Így a felkevert homok, vagy amikor az állat orral landol bele a homokba és a homok vastagságától függően akár 3-4 cm mélyre is befúrja magát biztosan nyel le belőle, karcolja a bőrét és a szemhéjjal nem rendelkező szemét, beletapad a kopoltyúba. Jellemző, hogy a homok talajon élő axik kopolytúja jóval kisebbé válik és visszafejlődik. A homokot a növények sem szeretik, nem tudnak benne rendesen növekedni, ami igazolja, hogy nem természetes közeg. Homokot dekorációs célra akvakertészetben szokták használni, de ott is meg van határozva, hogy abba nem szabad növényt ültetni és hány cm táptalajt kell alátenni.
Homok az állaton mozgás közben.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
Homok az állaton mozgás közben.
Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
3.jpg (48.88 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
Homok az állaton mozgás közben.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
Homok az állaton mozgás közben.
4.jpg (48.9 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
Jellegzetes összement kopoltyú a homok miatt.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
Jellegzetes összement kopoltyú a homok miatt.
2.jpg (34.33 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
Jellegzetes összement kopoltyú a homok miatt.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
Jellegzetes összement kopoltyú a homok miatt.
5.jpg (38.71 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
A homok mint ki nem takarítható közeg:
A homokot takarítani nagyon nehéz, az állatok közlekedésük során beássák a kajamaradékokat, székletüket stb-t ami bomlásnak indul a homokban és a homok iszaposodásához vezet. Ammónia és egyéb gázok keletkeznek a homokban, amiket ha megbolygatnak közlekedésükkel, farokcsapásukkal az állatok, akkor az felszabadul, ami ártalmas az állat számára, számunkra pedig büdös és esztétikailag is ronda lesz az akvárium legalább fél napra, míg ez leüllepszik, de természetesen az esztétika az utolsó gond egy ilyen esetben. A homok felszínéről az axolotlszékletet vagy ételmaradékokat nem tudjuk rendesen semmivel felszívni, mert vagy jön a homok is, vagy annyira felkavarjuk az egészet, hogy az iszaposodás felszabadul.

Homok és betegségek:
1.A homok számlájára lehet írni kopoltyúzsugorodást amiről már fentebb volt szó.
2.Szaruhártya-sérülés, melyről szintén volt szó.
3.Homoknyelés. Sokan próbálnak érvelni, hogy kézből esznek az állatok, nem fogják túrni a homokot és lenyelni.
- úgy etetni rendesen nem lehet, hogy soha semmi nem pottyan le a homokba, mert vagy egyoldalú táplálás lép fel vagy alultápláltság lesz a háttérben
- nem csak az étel van a homokon/homokban. Időnként egymás székletét is képesek kitúrni és megkóstolni, tehát hiába étel ha nincs is, akkor is van mit lenyelni a homokból, így beleharaphatnak
- ássák a homokot, beletúrják a fejüket, levegővétel utáni leúszásnál becsapódnak a homokba, mozgásuknál a farkukkal felverik, így biztosan kerül a szájukba
Önmagában pár homokszem nem okoz gondot természetesen, bár nem egészséges, de egy tetemesebb mennyiség bélelzáródás, bélproblémákat okozhat. Természetesen sokan tartják gond nélkül rajta az állatokat, és úgy vélik, az ő állatuk soha nem fog annyit nyelni, vagy úgy nyelni. Amikor pedig fellép a probléma és már sajnos nem menthető meg az állat, akkor belátja, hogy az esztétika az állata életébe került. Sok ilyen esetet láttunk már itt a fórumon is: tető fontossága, kavicsnyelés, dekorációk veszélyessége mind ilyen témakör. Mellékes rossz tünet, hogy az állatot húzza a homok, így nehezen közlekedik, nehezen úszik fel levegőért, és fájdalmas az ürítése.
Nagy mennyiségű homoknyelésre jellemző hasforma.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
Nagy mennyiségű homoknyelésre jellemző hasforma.
1.jpg (17.6 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
4.Hason csúszás homokon: sok axolotl nem lábon közlekedik, hanem hason csúszik, így ha élesebb, nagyobb szemcsés a homok, feldörzsölheti a hasukat, továbbá kloáka előreesést is írtak már nem egy esetben a homokon való csúszás számlájára.

Még néhány homokos eset:
Homok számlájára írt nem egészséges állat.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
Homok számlájára írt nem egészséges állat.
6.jpg (20.25 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
Homok számlájára írt nem egészséges állat.<br />Netről illetve amerikai fórumról származó szemléltető kép.
7.jpg (32.31 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
8.jpg (43.06 KiB) Megtekintve 22289 alkalommal
Remélhetőleg mindenki számára meggyőző érveket sorakoztattunk fel a homok ellen. Egyetlen pozitívuma, hogy lehet kapni szép homokokat, amik egy akváriumban igen dekoratívan néz ki, de nem axolotlos akváriumba valók ezek, hanem garnélás, akvakertész vagy halas akváriumokba.

Nem vagyunk egyedül véleményünkkel, egy kínai lány titkát sok amerikai próbálja megfejteni, hogy mitől olyan gyönyörűek az axijai, és a lány szentül meg van győződve, hogy a homok árt az állat egészségének, és ha homokot tenni az állatai alá, fele ilyen szépek se lennének.
Pár kép az állatairól:
Kínai lány fotója
Kínai lány fotója
kinai1.jpg (48.97 KiB) Megtekintve 22279 alkalommal
Kínai lány fotója
Kínai lány fotója
kinai2.jpg (41.57 KiB) Megtekintve 22279 alkalommal
Hogy ne gondoljátok, hogy neki biztos olyan genetikájú axijai vannak, akik eleve ilyen szépek, és ilyen állatot hazánkban nem lehetne beszerezni, akkor példálozásként mutatnám Maya axijainak képeit. A képek láttán megértitek, miért MAF ajánlásos tenyésztő:
Maya saját axolotlja
Maya saját axolotlja
Maya axi 3.jpg (69.1 KiB) Megtekintve 22279 alkalommal
Maya saját axolotlja
Maya saját axolotlja
Maya axi 5.jpg (89.38 KiB) Megtekintve 22279 alkalommal
Maya tenyészetéből...
Maya tenyészetéből...
Maya tenyészet 2.jpg (64.56 KiB) Megtekintve 22279 alkalommal
Maya tenyészetéből...
Maya tenyészetéből...
Maya tenyészet 1.jpg (68.33 KiB) Megtekintve 22279 alkalommal
Végezetül:
Minden akvarisztikai felszerelésnek megvan a maga alkalmazási helye, és a homoknak nem egy axolotlos akváriumban!
Sendy
kezdőaxolotltartó
Fórumozó

Berendezés, fény és háttér?

Hozzászólás Szerző: kezdőaxolotltartó »

Hello. 1. Tufa kő mehet az akváriumba elég nagy és nem éles? Persze még rakok bele köveket de az a szokásos nagy méretű akváriumi kő 2. Akvárium boltokba lehet kapni szőlőtőkét ami a halaknak van bent az axinak is belerakhatom?
3.Az axis akváriumot egy olyan helyre raknám ahova a nap nem annyira süt oda itt van a leghidegebb a szobámba. Mi a jobb a sötétebb hely vagy a világosabb (ha jól tudom nem kell neki sok fény). Kevés világítás kell neki ugye? 4. Háttérnek kiszárított zöld leveleket gondoltam amit egy kartonra ragasztok fel, persze ezt csak az akvárium mögé rakom(nem a vízbe). Elvileg a zöld szín nyugtat, de az axira is van valamilyen hatással?
Maya
Adminisztrátor

Re: Berendezés, fény és háttér?

kezdőaxolotltartó » 14 perccel ezelőtt írta:Hello. 1. Tufa kő mehet az akváriumba elég nagy és nem éles? Persze még rakok bele köveket de az a szokásos nagy méretű akváriumi kő 2. Akvárium boltokba lehet kapni szőlőtőkét ami a halaknak van bent az axinak is belerakhatom?
3.Az axis akváriumot egy olyan helyre raknám ahova a nap nem annyira süt oda itt van a leghidegebb a szobámba. Mi a jobb a sötétebb hely vagy a világosabb (ha jól tudom nem kell neki sok fény). Kevés világítás kell neki ugye? 4. Háttérnek kiszárított zöld leveleket gondoltam amit egy kartonra ragasztok fel, persze ezt csak az akvárium mögé rakom(nem a vízbe). Elvileg a zöld szín nyugtat, de az axira is van valamilyen hatással?
1. Tufát én személy szerint nem tennék bele, mert ide látom, hogy mész tartalmú, tehát keményítené a vizet. Minden kőröl elmondható, hogy valamennyi mész van benne, ezért használat előtt a köveket főzzük ki kevés ecetes vízben, amikor pezseg, akkor távozik a mész. Tufával az a baj, hogy ha nem is éles, akkor is érdes/dörzsölődő, az axik bőre elég vékony-gyenge, egy kisebb csetepaté is azonnal meglátszik rajtuk. Van, hogy százzal megindulnak és belefejelnek valamibe, ezért olyan berendezés kell ami ekkor se okoz bennük kárt, ha egy tufakőnek nekimennének felhasadna könnyen az orruk-szájuk, illetve ha mellette húznának el az a dörzsőlő hatás feltépné a bőrüket. Jobban nem tudom elmagyarázni...nagyon dörzsis, majd utánanézek milyen megfelelő kövek vannak, de kapni folyami kavicsokból is 3-5kg-s követ.
2. Ezeket a fákat nem csak úgy beszokták tenni, 3-4hétig áztatás egy vödörben közbe 1-2naponta teljesen lecserélni rajta a vizet, természetesen előtte legalább egy 3-4órás kifőzés vagy kisütés. Szőlőtőkének szoktak lenni kisebb éles oldalágai, én axikra veszélyesnek tartom, de lehet olyat is találni ami nem. (Hasonló hozzá a red moor, azt sem ajánlom) Vasfát pártolom, ugyanez a procedúra (kifőzés, áztatás), vasfának jótékony tulajdonságai is vannak a vízre. Az áztatás nagyon fontos, ha nem áztatod kellő ideig, 2nap alatt olyan barna lesz a vized, hogy az állatokat se fogod benne meglátni! (tapasztalat...)
3. Ne süssön az akváriumra a nap. Állat se legyen soha tűző napon. A napfény kedvezni fog az algáknak, melegíti az akváriumot, bántja az állatok szemét (tűző napfény évek alatt vakságot is okozhat), a természetes napfénynek axiknál nem sok haszna van. Legyen inkább sötét, hűvös helyen. Fénycsövet pedig meg kell válogatni, lehet őket világítani, de nem mindegy milyen fénycsővel, növényes fénycsőt pl nem lehet axik fölé tenni, ami eddig bevált az 2x2700K-es volt. (Nálam nem bírták a 2x6500K-t nem evés volt és nagy hisztik, de most zajlik a tesztelése egy 1x2700K+1x6500K-nak, amit feleselgess kipróbálni a 4000K nagyon bántó az a tartomány az állatoknak)
4. Elvileg az axiknak ugyanolyan jó a látásuk víz alatt mint nekünk embereknek. A zöld színt pedig jobban szeretik bent mint kint, hogy ne rébuszokban beszéljek, kell nekik sok zöld növény amit megmászhatnak. :) Imádnak a növények közt bújni/mászni/aludni/szórakázni és a flórára is jó hatással van. (Megkötik a nitrátot) Ha vannak növényeid a hátfalat sose fogod látni. :) Egy biztos, hogy nyugodt élet kell nekik, készülj fel, hogy ezek nem olyan állatok, amiket simogatni kéne. Legtöbbjük kifejezetten nem szereti az emberi érintés, és inkább stresszeli őket. Egy nagy megnyugvás van számukra a KAJA (no meg a jó víz/szűrés). Az én lovaim megismernek, elmegyek az akvárium előtt és mind jön a frontüvegre és néz. "Hoztál kaját?" -fejjel. De csak nálam csinálják ezt, persze minden hajfestésem után el kell gondolkozniuk. :D
Maya
kezdőaxolotltartó
Fórumozó

Palakő?

Hello. És a palakő? Azt tudom hogy az éles de láttam már akváriumba és a szélei le voltak reszelve és úgy nem voltak élesek de lehet hogy csak nekem tűnt úgy esetleg azt alárakni vagy barlangnak megcsinálni így lereszelve? Errőlmi a véleményetek?
Maya
Adminisztrátor

Re: Palakő?

kezdőaxolotltartó » 53 perccel ezelőtt írta:Hello. És a palakő? Azt tudom hogy az éles de láttam már akváriumba és a szélei le voltak reszelve és úgy nem voltak élesek de lehet hogy csak nekem tűnt úgy esetleg azt alárakni vagy barlangnak megcsinálni így lereszelve? Errőlmi a véleményetek?
Palakő nagyon éles, egy dolog, hogy halas akváriumba lehet, de leszögezem az axolotl nem hal, ami egy halas akváriumba beválik, nem biztos, hogy axisba be fog. Palakő nagyon éles, és kerekítettre lereszelni nehéz mert könnyen törik, csiszológéppel meg lehet oldani, de nagyon pepecselős és aprólékos munka. (Akinek van hozzá ingerenciája, kézügyessége csinálja, ha barlangot akarsz akvárium ragasztóval ragaszd kizárólag!) Nagyon sok féle dizájnú barlangot kapni, illetve üreges fákat. A kínai csaj technikája: http://www.caudata.org/forum/f46-beginn ... house.html (Szemezgetett palatetővel végül nem csinálta meg.)

http://www.greenaqua.hu/hu/dekoraciok/d ... kovek.html A kövekre visszatérve ami jó lehet: seirju kő (válogatni kell), megkövesedett fa. A többi túl éles axikhoz.
Maya
kezdőaxolotltartó
Fórumozó

Szóval ha megcsináljuk ezeket a munkálatokat a lecsiszolást stb. akkor jó a palakő barlangnak. Ugye? Ezt a ragasztót meg hagyom kb 1napig száradni és az axinak gondolom nem lesz ettől az akváriumi ragasztótól baja ugye? A tufa követ akkor nem rakom majd bele.
Maya
Adminisztrátor

kezdőaxolotltartó » 36 perccel ezelőtt írta:Szóval ha megcsináljuk ezeket a munkálatokat a lecsiszolást stb. akkor jó a palakő barlangnak. Ugye? Ezt a ragasztót meg hagyom kb 1napig száradni és az axinak gondolom nem lesz ettől az akváriumi ragasztótól baja ugye? A tufa követ akkor nem rakom majd bele.
Ha szépen meg tudjátok csinálni, akkor jó lesz. (Ragasztóra rá lesz írva a száradási idő is) Bár személy szerint, nekem nem tetszik a palakős barlang, túl erőltetetten szögletes, sügéreknek, angolnáknak szoktak ilyet csinálni. Barlangnak lehetőleg 3 oldala legyen és akkora minden axi beleférjen egyszerre és meg is tudjanak fordulni! (Barlangba/barlang alá nem kell kő)
Nálunk két fajta van: 33x27cm(12cm magas), 37x22cm(15cm magas)
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya » 27 perccel ezelőtt írta:
kezdőaxolotltartó » 36 perccel ezelőtt írta:Szóval ha megcsináljuk ezeket a munkálatokat a lecsiszolást stb. akkor jó a palakő barlangnak. Ugye? Ezt a ragasztót meg hagyom kb 1napig száradni és az axinak gondolom nem lesz ettől az akváriumi ragasztótól baja ugye? A tufa követ akkor nem rakom majd bele.
Ha szépen meg tudjátok csinálni, akkor jó lesz. (Ragasztóra rá lesz írva a száradási idő is) Bár személy szerint, nekem nem tetszik a palakős barlang, túl erőltetetten szögletes, sügéreknek, angolnáknak szoktak ilyet csinálni. Barlangnak lehetőleg 3 oldala legyen és akkora minden axi beleférjen egyszerre és meg is tudjanak fordulni! (Barlangba/barlang alá nem kell kő)
Nálunk két fajta van: 33x27cm(12cm magas), 37x22cm(15cm magas)
Annyit fűznék hozzá, hogy nem elég, csak kicsit megcsiszolni a széleit a palakőnek. Elég erőteljesen meg kell csinálni, hogy ne nagyon legyen sarok se, mindenhol csak ív, mert a barlang egy külön bandázóhely, ahol/amin/amiben/ami előtt/ ami mellett kisebb balhék is kialakulhatnak és olyankor elég egy alapból nem éles de még is derékszögű sarok hogy valamelyik megsérüljön. A legideálisabb barlang szerintem ez: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4628#p4628 http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4629#p4629 Kellően nagy, kellően kerekített, kellően sötét, kellően lapos, de még is két emelet axi fér benne el, ha épp kicsi a rakásozni akarnak.
Nem túl drága, mert ha azt vesszük mennyi palát kell venned, és az mennyibe fog kerülni és hogy az akváriumi sziloplaszt 1500-2000 Ft tájára tehető... akkor olcsóbban meg tudsz venni egy barlangot. Pesten ezt szinte utánad vágják fele annyiért mint amennyiért vidéken vásárolható.
Sendy
kezdőaxolotltartó
Fórumozó

Ragasztó

Hello. Tudtok valami jó akvárium ragasztót ajánlani? Vagy az Fbs márkájú jó? Szóval valami olyat amitől nem lesz baja az axinak.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Ragasztó

kezdőaxolotltartó » 27 perccel ezelőtt írta:Hello. Tudtok valami jó akvárium ragasztót ajánlani? Vagy az Fbs márkájú jó? Szóval valami olyat amitől nem lesz baja az axinak.
Szia!

Elméletben jó az FBS is, de akvakertészek a Den Braven Aqua-Silicone termékre esküdnek. Erős és merev. Vannak puhább termékek amik nem kötnek kellően erősre, de ez igazán akváriumragasztáskor lényeges. Fontos hogy olvasd el alaposan hogy melyik mire való, és hogyan kell használni, de alapjában véve mindegyiket a használati utasításban szereplő kétszeres száradási idővel célszerű szárítani. Utána jó tömény Biotopolos vízben áztatnám 1-2 napig. Itt van két link, hogy mik azok amik elméletben szóba jöhetnek:

http://www.szilikontermekek.hu/kulcssza ... umragaszto
http://akvariumshop.shp.hu/hpc/ws_membe ... ragaszt%F3

Személy szerint nem ismerem őket, és már nem rémlik, hogy én anno milyet vettem, de tudom hogy akváriumi volt.

Sokan spórolásból maradék csempeszilóval akarnak ragasztani vagy akrill cuccal, ezek alkalmatlanok akvarisztikára.
Sendy
kezdőaxolotltartó
Fórumozó

Barlang

Hello. Amúgy miért nem kell a barlang alá követ tenni? Az se jó ha vékony palát teszek alá (ami nem éles)? Persze megfelelő előkészületek után..kifőzése stb...
Szóval miért nem szabad?
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Barlang

kezdőaxolotltartó » Tegnap, 23:28 írta:Hello. Amúgy miért nem kell a barlang alá követ tenni? Az se jó ha vékony palát teszek alá (ami nem éles)? Persze megfelelő előkészületek után..kifőzése stb...
Szóval miért nem szabad?
Elég sokszor leírtuk már a fórumon, igaz nem részletesen. Megpróbálom a lehető legpontosabban körbeírni a problémát. Az axolotl talán a világ legbénább állata. :) Egy üres gumiszobában is képes magában kárt tenni, ezért kell nagyon nagyon nagyon körültekintően elkészíteni az akváriumot. Szóval:
- a bolti barlangok legtöbbje 6-9 cm-nél nem magasabb belmagasságban. Ha ebbe axolotl számára való kavicsot teszel be, ami 4-5 cm legalább, akkor nem lesz hely a barlangban. Az axolotloknak létszükséget, hogy többen legyenek, hogy falkát alkossanak, és a falka kicsi a rakást játszon folyamatosan a lehető legszűkebb és sötétebb helyen. Tehát 2-3 állatnak egymás hátán el kell férnie a barlangban. Továbbá ha egy hátul levő ki akar jönni a barlangból, a többi nem udvarias hogy kiengedje, ha nem tud átmászni rajtuk akkor megy a nagy lökdösődés. Lehet otthon gyártani, vagy keramikusal gyártatni magasabb barlangot de:
- a barlangban célszerű ha csak az üveg felszín van, mert a barlangban szociális életet élnek. Alszanak, lökdösődnek stb. Ha 4 állat alszik, az 5. pedig felébred és mondjuk meglöki a másikat, és az megriad és felébred, akkor felveri az összes többit, és őrült módjára mind nekiállnak valamerre úszni akkora lendülettel, hogy a 4-5 cm-es kavicsokat is arrébb dobálják. Az elmozduló, egymáshoz csapodó kavicsok pedig könnyen becsípik egy másik pl alvó vagy félkómás állat farok úszóhártyáját alul, vagy simán a lábujjait amputálja le nem kellően kerek kavics esetén. Különben "csak" nagyon csúnya zúzódások lesznek. Farokhátyra még teljesen kerek folyami kavics esetén is tud szakadni sajnos, mert olyan "ügyes" állatfaj ez. Akkor a palákról már ne is beszéljünk, hogy mennyire balesetveszélyes.
- továbbá a barlangot rendszerint körbetesszük tereptárgyakkal, növényekkel, kavicsokkal. Ha felemeljük, akkor macera a helyére tenni, de mivel hatalmas barlangokról van szó, nem látsz be egykönnyen pl etetéskor. Ilyenkor nagyon nagyon jó segítség, hogy nincs kavics bent és látod tükröződni az állatokat alulról, hogy épp melyik támad majd kajáért. Egy axik számára kényelmes 40-45 cm magas akvárium esetén nem tudsz úgy etetni hogy szemből beláss és be is tudd lógatni a kezed, ahhoz iszonyat magasnak kell lenned. Ilyenkor is rendkívül jó szolgálatot tesz a kavicsmentes barlang. Még a szájánál is 1-2 sornyi kavicsüres helyet hagyok, mert úgy is átrendezik a kavicsokat és így rendszerint max a barlang elejéig lesz kavics.
- továbbá a barlangban nehéz takarítani a fent említettek miatt. Kivenni macera, bele meg nem látsz fentről. Ha nincs bent kavics, akkor a végtermékek és hasonló nem kívánatos dolgok elég könnyedén tudnak távozni mert egy-két farokcsapás és már is kint van a vízáramlattal, így nálam a barlang mindig az akvárium legtisztább része, de a barlang szájánál levő kavicsok között mindig rengeteg széklet van. Így nem kell nagyon attól tartanom hogy sok széklet bent rohadna a barlangban.
- nem utolsó szempont, hogy az axik eddig észrevehetőbben jobban szerették ha a barlangban nincs kavics és hason tudnak csúszni benne. Többet bandáznak kavicsmentes barlangban.
Sendy
Picificsi
Fórumozó

aljzatépítés

Hozzászólás Szerző: Picificsi »

Sziasztok!
A 2 axim (fehér és vadas, kb. 12 cm-esek) lassan kezdi kinőni a jelenlegi 60 l-es akváriumot, ezért a párommal úgy döntöttünk, hogy mi is építünk egy axolotthont. 100x45x40-esre terveztük (azért ilyen magasra, mert imádnak különböző magasságokban lebegni) és arra gondoltunk, hogy ilyen kővel burkolnánk ki az alját.

Kép
http://kodesign.hu/cms/szabalytalan_koburkolatok.html (utolsó előtti - verde serpentino kígyókő)

Ezt nagy, 20x30-30x40-es darabokban képzeljétek el, amiket mi vágnánk és ragasztanánk össze. Én már láttam élőben, szerintem nagyon mutatós és a felülete is elég rücskös, hogy kényelmesen meg tudjanak rajta kapaszkodni a kis lábaikkal. Takarítás szempontjából is praktikusnak tartom, de előbb gondoltam kikérem a véleményeteket, ugyanis az ilyen nagy burkolókövekről eddig nem találtam semmit a fórumon.

Mi az axvárium építésének költségét olyan 40-50 ezer forintra becsültük világítással, szűrővel, háttérrel, mindennel és ha van rá igény szivesen megosztjuk a tapasztalatainkat képekkel és árlistával is, ahogy annak idején Sendy.

Jelenleg ilyen kavicsuk van és a kisebb-nagyobb finnyáskodásoktól eltekintve ("Én ugyan meg nem eszem a szúnyoglárvát!") jól érzik magukat.
Csatolmányok
IMG_20141009_175257.jpg
IMG_20141009_175257.jpg (1.81 MiB) Megtekintve 21612 alkalommal
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: aljzatépítés

Picificsi » Tegnap, 12:19 írta:Sziasztok!
A 2 axim (fehér és vadas, kb. 12 cm-esek) lassan kezdi kinőni a jelenlegi 60 l-es akváriumot, ezért a párommal úgy döntöttünk, hogy mi is építünk egy axolotthont. 100x45x40-esre terveztük (azért ilyen magasra, mert imádnak különböző magasságokban lebegni) és arra gondoltunk, hogy ilyen kővel burkolnánk ki az alját.

Kép
http://kodesign.hu/cms/szabalytalan_koburkolatok.html (utolsó előtti - verde serpentino kígyókő)

Ezt nagy, 20x30-30x40-es darabokban képzeljétek el, amiket mi vágnánk és ragasztanánk össze. Én már láttam élőben, szerintem nagyon mutatós és a felülete is elég rücskös, hogy kényelmesen meg tudjanak rajta kapaszkodni a kis lábaikkal. Takarítás szempontjából is praktikusnak tartom, de előbb gondoltam kikérem a véleményeteket, ugyanis az ilyen nagy burkolókövekről eddig nem találtam semmit a fórumon.

Mi az axvárium építésének költségét olyan 40-50 ezer forintra becsültük világítással, szűrővel, háttérrel, mindennel és ha van rá igény szivesen megosztjuk a tapasztalatainkat képekkel és árlistával is, ahogy annak idején Sendy.

Jelenleg ilyen kavicsuk van és a kisebb-nagyobb finnyáskodásoktól eltekintve ("Én ugyan meg nem eszem a szúnyoglárvát!") jól érzik magukat.
Szia!

Az akvárium mérete szép, esetleg ha meg tudjátok toldani még 10 cm hosszal, akkor nagyobb kifutópályájuk lenne.

Az aljzatról az a véleményem, hogy macera. Nem tudom mi tud kioldódni egy ilyenből, valami biztosan, így legalább hetekre, hónapokra áztatni kéne. Azt gondoltad, hogy összeragasztod, flexragasztóra gondoltál? Oké, hogy összeragasztod, de fixre az akvárium aljába? Akkor úgy körbe kell ragasztani, hogy abszolút semmi ne tudjon lepottyanni résbe, mert nem fogod tudni értelmesen kipucolni és az akvarisztikai biofilmréteg is okozhat picike problematikát (értsd: a nyálkás csúszós izé ami mindent bevon vékony rétegben az akváriumban :) ). Ha beragasztod fixre, onnantól nem tudsz vele variálni, az ott marad élete végéig, később szinte lehetetlenné teszi az akvárium pl eladását 10-15 év múlva, ha úgy gondolod, vagy nem tudod egyszerűen átalakítani halasra. Egy ekkora akváriumnak önmagában is jelentős súlya van, ha azt vesszük figyelembe, milyen finomban kell vele bánni, de ha még 10 kg ilyen követ beleraksz, különösen figyelni kell szállításkor. Az ember ritkán mozgat egy ekkora hatalmas dögöt már, de néha kell. Ha be van ragasztva az egész, akkor akad még egy probléma: nincs ülepítés. Ülepítés már pedig kell, ez azt jelenti, hogy míg a nagy kavicsok között a meg nem evett kajamaradék, vagy végtermék meg tud rekedni, addig egy aljzattalan vagy ilyen sík aljzatú akváriumban ezek folyamatosan felkavarodnak, ha felkavarodnak akkor esélyes hogy egymás székletét fogják bekapni, mert azt hiszik étel, és kiköpik, vagy lenyelik. Előbbi esetén a folyamatos ilyen tevékenységnek hála a víz sokkal jobban és gyakrabban fog bedurranni, nem lesz elég tiszta. Ha nem ragasztod be véglegesre, akkor 100% hogy minden alá fog menni, ami csak tud és be fog rohadni és havonta, kéthavonta az egész akváriumot kénytelen leszel "szétrobbantani", azaz mindent kiszedni és úgy kitakarítani. 3-4 alkalom után már fogod kezdeni unni, hogy mindig szét kell kapni, nem tudod értelmesen kiszívni stb. Ha nem ragasztod be, csak egymáshoz, akkor hogyan fogod kivenni az akváriumból, félő, hogy annyira ki lesz centizve, hogy kárt okozol az akváriumban egyik rutinművelet alkalmával. Az összes szélt le kell majd csiszolni, mert a vágott járólap éle rendkívül éles, erre nagyon oda kell figyelni. Ha nincs beragasztva, csak odarakva az aljára, akkor esélyes hogy az axik ujjai, vagy farka hártyája be fog csípődni és sérülni fog.

40-50 e Ft nagyon karcsú keret egy ekkora akváriumra, inkább a 2-3 szorosával kellene számolni, vagy valamit nagyon elspórolsz. Az axiknak sajnos eléggé igényük a minőségi külső szűrés, minél jobban megismerjük őket, minél több dolgot próbálunk ki, annál világosabb, hogy külső szűrés javasolt, ajánlott de inkább kötelező. Egy ekkora akváriumhoz való rendes, minőségi külső szűrő (aminél nem kell attól félned, hogy tömítési probléma lesz, ami könnyen szerelhető, praktikus) 30-50 e Ft. Ezzel a keret ki is fújt. Belső szűrővel nem tudsz olyan biológiát felállítani mint egy külsővel. Lehet trükközgetéseken gondolkozni, hogy szivacsszűrős kiegészítés, sok cserepes növény rendes növénytalajjal az akváriumba.... az kissé megsegíti a biológiát, de közel se annyira mint egy külső szűrő. Az axiknál mivel nincs rendes talaj csak kavicsok, így nincs meg a talajban kialakuló természetes biológiai szűrés. Ezért lehet egy halas akváriumban jó biológiát talajjal elérni belső szűrő mellett. Az ADA Green Bacter csodaszeréről még nem sok szó volt a fórumon, de már teszteljük egy ideje, készül majd a teszteredmény is, de már most ki tudom jelenteni, hogy szinte nélkülönözhetetlen az akvarisztikában. Keveset tudunk róla, hogy mi van benne pontosan, de olyan csodákat képes véghez vinni a vízbe, amire egy más baktériumkészítmény se. Az ára jó borsos 8000 Ft, de évekre elég lehet. Csak a kezdeti ára elrettentő, ha az alkalmazási árát vesszük figyelembe, még talán a crystall tablettát is üti.

És hol van még a világítás, háttér....

Ha van kedved, kapacitásod, akkor nyiss egy saját naplót/bemutatkozót magadnak és oda elkezdheted kitálalni az egészet. Szívesen leírjuk a véleményünket, tapasztalatunkat a felvetett témát illetően. Sajnos tudásunk nagyobb mint ami a fórumon le van írva, de időhiány miatt lassan kerülnek ki ezek az infók, de ha megpiszkálsz egy kérdést, akkor tudunk rá válaszolni. Elhiheted, hogy Mayával már sok sok mindent kipróbáltunk, sok elképzelés volt ami elsőre megdönthetetlenül jónak tűnt, aztán rájöttünk, hogy egy apróság miatt nem lesz jó.... :) Most úgy tűnik, hogy az axolotthon még egy nagyobb átalakításon fog átesni, még néhány teszt és elkészül az általunk ajánlott mintaakvárium. Sajnos a naplóval nagyon el vagyok maradva, de az is folytatódni fog hamarosan.
Sendy
Picificsi
Fórumozó

Sendy » Tegnap, 07:14 írta:
Picificsi » Tegnap, 12:19 írta:Sziasztok!

Kép

Szia!

Az akvárium mérete szép, esetleg ha meg tudjátok toldani még 10 cm hosszal, akkor nagyobb kifutópályájuk lenne.

Az aljzatról az a véleményem, hogy macera. Nem tudom mi tud kioldódni egy ilyenből, valami biztosan, így legalább hetekre, hónapokra áztatni kéne. Azt gondoltad, hogy összeragasztod, flexragasztóra gondoltál? Oké, hogy összeragasztod, de fixre az akvárium aljába? Akkor úgy körbe kell ragasztani, hogy abszolút semmi ne tudjon lepottyanni résbe, mert nem fogod tudni értelmesen kipucolni és az akvarisztikai biofilmréteg is okozhat picike problematikát (értsd: a nyálkás csúszós izé ami mindent bevon vékony rétegben az akváriumban :) ). Ha beragasztod fixre, onnantól nem tudsz vele variálni, az ott marad élete végéig, később szinte lehetetlenné teszi az akvárium pl eladását 10-15 év múlva, ha úgy gondolod, vagy nem tudod egyszerűen átalakítani halasra. Egy ekkora akváriumnak önmagában is jelentős súlya van, ha azt vesszük figyelembe, milyen finomban kell vele bánni, de ha még 10 kg ilyen követ beleraksz, különösen figyelni kell szállításkor. Az ember ritkán mozgat egy ekkora hatalmas dögöt már, de néha kell. Ha be van ragasztva az egész, akkor akad még egy probléma: nincs ülepítés. Ülepítés már pedig kell, ez azt jelenti, hogy míg a nagy kavicsok között a meg nem evett kajamaradék, vagy végtermék meg tud rekedni, addig egy aljzattalan vagy ilyen sík aljzatú akváriumban ezek folyamatosan felkavarodnak, ha felkavarodnak akkor esélyes hogy egymás székletét fogják bekapni, mert azt hiszik étel, és kiköpik, vagy lenyelik. Előbbi esetén a folyamatos ilyen tevékenységnek hála a víz sokkal jobban és gyakrabban fog bedurranni, nem lesz elég tiszta. Ha nem ragasztod be véglegesre, akkor 100% hogy minden alá fog menni, ami csak tud és be fog rohadni és havonta, kéthavonta az egész akváriumot kénytelen leszel "szétrobbantani", azaz mindent kiszedni és úgy kitakarítani. 3-4 alkalom után már fogod kezdeni unni, hogy mindig szét kell kapni, nem tudod értelmesen kiszívni stb. Ha nem ragasztod be, csak egymáshoz, akkor hogyan fogod kivenni az akváriumból, félő, hogy annyira ki lesz centizve, hogy kárt okozol az akváriumban egyik rutinművelet alkalmával. Az összes szélt le kell majd csiszolni, mert a vágott járólap éle rendkívül éles, erre nagyon oda kell figyelni. Ha nincs beragasztva, csak odarakva az aljára, akkor esélyes hogy az axik ujjai, vagy farka hártyája be fog csípődni és sérülni fog.

40-50 e Ft nagyon karcsú keret egy ekkora akváriumra, inkább a 2-3 szorosával kellene számolni, vagy valamit nagyon elspórolsz. Az axiknak sajnos eléggé igényük a minőségi külső szűrés, minél jobban megismerjük őket, minél több dolgot próbálunk ki, annál világosabb, hogy külső szűrés javasolt, ajánlott de inkább kötelező. Egy ekkora akváriumhoz való rendes, minőségi külső szűrő (aminél nem kell attól félned, hogy tömítési probléma lesz, ami könnyen szerelhető, praktikus) 30-50 e Ft. Ezzel a keret ki is fújt. Belső szűrővel nem tudsz olyan biológiát felállítani mint egy külsővel. Lehet trükközgetéseken gondolkozni, hogy szivacsszűrős kiegészítés, sok cserepes növény rendes növénytalajjal az akváriumba.... az kissé megsegíti a biológiát, de közel se annyira mint egy külső szűrő. Az axiknál mivel nincs rendes talaj csak kavicsok, így nincs meg a talajban kialakuló természetes biológiai szűrés. Ezért lehet egy halas akváriumban jó biológiát talajjal elérni belső szűrő mellett. Az ADA Green Bacter csodaszeréről még nem sok szó volt a fórumon, de már teszteljük egy ideje, készül majd a teszteredmény is, de már most ki tudom jelenteni, hogy szinte nélkülönözhetetlen az akvarisztikában. Keveset tudunk róla, hogy mi van benne pontosan, de olyan csodákat képes véghez vinni a vízbe, amire egy más baktériumkészítmény se. Az ára jó borsos 8000 Ft, de évekre elég lehet. Csak a kezdeti ára elrettentő, ha az alkalmazási árát vesszük figyelembe, még talán a crystall tablettát is üti.

És hol van még a világítás, háttér....

Ha van kedved, kapacitásod, akkor nyiss egy saját naplót/bemutatkozót magadnak és oda elkezdheted kitálalni az egészet. Szívesen leírjuk a véleményünket, tapasztalatunkat a felvetett témát illetően. Sajnos tudásunk nagyobb mint ami a fórumon le van írva, de időhiány miatt lassan kerülnek ki ezek az infók, de ha megpiszkálsz egy kérdést, akkor tudunk rá válaszolni. Elhiheted, hogy Mayával már sok sok mindent kipróbáltunk, sok elképzelés volt ami elsőre megdönthetetlenül jónak tűnt, aztán rájöttünk, hogy egy apróság miatt nem lesz jó.... :) Most úgy tűnik, hogy az axolotthon még egy nagyobb átalakításon fog átesni, még néhány teszt és elkészül az általunk ajánlott mintaakvárium. Sajnos a naplóval nagyon el vagyok maradva, de az is folytatódni fog hamarosan.
Szia!
Először is köszi a gyors választ!
Természetesen beleragasztanánk a köveket az akváriumba, hogy semmi se kerülhessen alá. Az előkészítéssel (vágás, csiszolás, áztatás) nem lesz probléma, minden eszköz a rendelkezésünkre áll és a párom építész, aki 15 évig kerti tavakat épített. Az alap koncepció az, hogy az akvárium hátsó részébe (a háttér mögé, egy üveglappal elválasztva) elkerítünk egy 10 cm-es szűrőrendszert, ahova a jégakukat is be tudjuk nyáron rakni, és ami anélkül takarítható, hogy zavarnánk az axikat. Mellékelek egy felülnézeti tervrajzot a hátsó szűrőrendszerről.
20141012_112800.jpg
20141012_112800.jpg (820.34 KiB) Megtekintve 21590 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Picificsi » Ma, 11:30 írta: Szia!
Természetesen beleragasztanánk a köveket az akváriumba, hogy semmi se kerülhessen alá. Az előkészítéssel (vágás, csiszolás, áztatás) nem lesz probléma, minden eszköz a rendelkezésünkre áll és a párom építész, aki 15 évig kerti tavakat épített. Az alap koncepció az, hogy az akvárium hátsó részébe (a háttér mögé, egy üveglappal elválasztva) elkerítünk egy 10 cm-es szűrőrendszert, ahova a jégakukat is be tudjuk nyáron rakni, és ami anélkül takarítható, hogy zavarnánk az axikat. Mellékelek egy felülnézeti tervrajzot a hátsó szűrőrendszerről.
20141012_112800.jpg
Szia!

Sendynek is biztosan lesz véleménye, de én előzetesen elmondom az enyémet. Az "aljzatot" továbbra sem értem, mert így ülepítés nélkül, egész nap a kaja maradékot és ürüléket, egyéb mulmot fogod látni tovaszállni.

Ha ekkora szűrőrekeszben gondolkodsz, ami ennyi hasznos életteret vesz el az állaltoktól+háttér, akkor sürgősen nagyobbítsd meg az akvárium szélességét. Hiszen a tervezett szűréssel és háttérrel(?) 25cm szélességre csökken a tervezett 45cm, ami rettentő kicsi már-már állatkínzás + törvényileg sincs meg a tervezett vízfelület mérete.

A szűrés, pedig Sendynek biztos lesz egy-két szava, de ez nagyon karcsú, már-már nagyon is vicces. Pumpából szabályozhatót vegyetek, mert megeshet hogy egész nap a szálló axikat fogjátok nézni, akik az életükért kapálóznak. A másik ami tényleg jót kacagtam, 2x jégakku rekesz. Miért?!?! Ennyi az össz. hűtési tervezet? Két jégakku lefog hűteni egy ekkora akváriumot, mikor kint 40 fok van, és 3 óránként cserélgeti önmagát? Jégakkuval csak az hűtsön aki sose kívánja elhagyni a házat. Emlékszem mikor ilyen kicsi akváriumunk volt 4x nagy jégakku és 2 x 2 literes lefagyasztott vizes pet palack kellet hogy lehűtse és a 6 kis PC ventilátor, azokkal volt tökéletes. (Aztán mostanra addig fajult a helyzet, hogy az akvárium "szoba" (ami folyosó), klímát szereltettünk fel.) A szűrőanyagok összeválogatása pedig milyen felindulásból történt?
Maya
Picificsi
Fórumozó

Maya » 15 perccel ezelőtt írta:
Picificsi » Ma, 11:30 írta: Szia!
20141012_112800.jpg
Szia!

Sendynek is biztosan lesz véleménye, de én előzetesen elmondom az enyémet. Az "aljzatot" továbbra sem értem, mert így ülepítés nélkül, egész nap a kaja maradékot és ürüléket, egyéb mulmot fogod látni tovaszállni.

Ha ekkora szűrőrekeszben gondolkodsz, ami ennyi hasznos életteret vesz el az állaltoktól+háttér, akkor sürgősen nagyobbítsd meg az akvárium szélességét. Hiszen a tervezett szűréssel és háttérrel(?) 25cm szélességre csökken a tervezett 45cm, ami rettentő kicsi már-már állatkínzás + törvényileg sincs meg a tervezett vízfelület mérete.

A szűrés, pedig Sendynek biztos lesz egy-két szava, de ez nagyon karcsú, már-már nagyon is vicces. Pumpából szabályozhatót vegyetek, mert megeshet hogy egész nap a szálló axikat fogjátok nézni, akik az életükért kapálóznak. A másik ami tényleg jót kacagtam, 2x jégakku rekesz. Miért?!?! Ennyi az össz. hűtési tervezet? Két jégakku lefog hűteni egy ekkora akváriumot, mikor kint 40 fok van, és 3 óránként cserélgeti önmagát? Jégakkuval csak az hűtsön aki sose kívánja elhagyni a házat. Emlékszem mikor ilyen kicsi akváriumunk volt 4x nagy jégakku és 2 x 2 literes lefagyasztott vizes pet palack kellet hogy lehűtse és a 6 kis PC ventilátor, azokkal volt tökéletes. (Aztán mostanra addig fajult a helyzet, hogy az akvárium "szoba" (ami folyosó), klímát szereltettünk fel.) A szűrőanyagok összeválogatása pedig milyen felindulásból történt?
Szia!
Nem tudom ezt a repkedő axiszar dolgot elképzelni egy növényekkel, bujkákkal szépen berendezett, rendesen szűrt vizű akváriumban, főleg, hogy etetés után mindig leporszívozzuk az alját...
Természetesen a szűrőrendszer az akvárium szélességén kívül értendő.
Ennyi szűrőréteg nagy mértékben lelassítja a víz áramlását, de ha már befektetünk egy 800l/h vízpumpába, akkor remélem, hogy lesz annyi eszünk, hogy állíthatót vegyünk.
Mi kertes házban lakunk, a legmelegebb nyáron is ritkán megy fel a benti hőmérséklet 25 fok fölé, de a szobában van klíma...
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Picificsi » Ma, 11:30 írta:Szia!
20141012_112800.jpg
A hátsó szűrés hatalmas hátránya, hogy ha nem tudod megkerülni az akváriumot (mert pl fal mellett van mint nagyon sokaknál), akkor piszok macera lesz kitakarítani. Nem vagyok liliputi magasságú, de nekem a 110x40x40-es akváriumban a hátfal pucolása is sokszor problémás mert rövid a kezem, székre kell állnom, hogy elérjek mindenhova. Ha belegondolok, hogy a szűrőanyagokat ott tárolnám és ott kéne őket néha kimosni, háát akkor már rendelném netről az ilyen felszerelést, hogy tudjam buzerálni majd a hátsó szűrést:

Kép

De nézzük a hátsó szűrési tervet: a power headet a kifolyó ághoz kell tenni, mert a kinyomott víz után utánacsurog a hátfalszűrőből a többi. Ha beszívóhoz teszed akkor ott önmagában fogja keringtetni a vizet, abban a fakkban és nem fog továbbjutni, ezért kell a legvégén megszívni az egészet nem az elején beletolni. Egy ekkora teljesítmény esetén ha kifolyó ághoz teszed, akkor az egy pillanat alatt kiokádja az összes vizet és nem fogja tudni pótolni önmagát a víz a szűrőanyagok miatt, mert nem zárt rendszer. A hátsó falszűrők sokkal lassabbak mint a külső szűrők. Ha a befolyó ághoz teszed, akkor annyira meg fogja nyomni a vizet hogy át fog bucskázni mindenhol, mert hatalmas mennyiséget kezd el tolni az akadálynak amin nem fog átmenni. A külső szűrők lényege a zárt rendszer, ahol akkora nyomási erő van, hogy áttolja a szűrőanyagokon ha tetszik, ha nem, nem tud visszsabucskázni máshova a víz pl az akváriumba a válaszfalon át. A szűrőanyagokről. Előszűrésnek rendben a durva szivacs, a végére finomszűrésnek pedig perlonvatta. A kavicsos izéket elfelejteném, a zeoflorin nem szűrőanyag, a másikat sajnos nem is értettem, hogy micsoda. Siporax, Substrat, Matrix szűrőanyagokban gondolkozzatok, azoknak kellő felülete van, és nem eregetnek mindenféléket az akváriumba. A jégtartórekesz nagyon sovány, egy ekkora akváriumba nem jégakkukat kell pakolni nyáron ha meleg van, hanem 2 literes palackokból kettesével 3-4 óránként a legnagyobb hőségben, ez évi szinten 1 hónap nagyjából. A többi időszakban egy kellően kialakított ventilátoros önvezérelt hűtés elegendő, és nincs vele macera. A jégakkuval az is probléma hogy ingadozva hűt, ha berakod akkor hirtelen kezd hűteni akár 2-3 fokot is, utána pedig melegszik a víz, így állandó több foknyi ingadozás fog fellépni. Ez a jobbik eset, a rosszabbik, hogy két ekkora jégakku semmit nem fog csinálni. A ventilátoros hűtés nagy előnye, hogy beállítom hogy 21,3 fokon kikapcsol, 21,7 fokon bekapcsol, így fél fok ingadozásnál több nem lép fel. Amikor viszont a hőgutával harcolunk, az az egy kemény hónap, ott meg mindegy, de legalább az év többi szakaszában a hőmérséklet állandó. Mivel azt mondod, hogy 25 foknál nincs több, így egy ventillátoros hűtéssel egész évben hozzányúlás nélkül megoldható lenne kényelmesen a hűtés. Ezt azért gondoljátok át, hisz nem vagytok egész nap otthon, ez viszont folyamatosan vezérelne :)

Ezt a tervet erősen át kéne gondolni, mert sajnos több sebből vérzik és nem lesz hatékony.

Nem bántásból írom ezeket, hogy semmi se jó, csak szívtam már ilyen sufnibarkács cuccokkal eleget mert nem működtek sajnos. Az első akvárium háttérrendszere is egy katasztrófa volt, a szűrés kitalálása is... részben ezért is kellett újat építenem. Sok szűrőt/szűrési elvet kipróbáltam már, teszteltem, nem véletlen használunk a lakásban 3 eheim proffesional külső szűrőt :)

Kerti tavaknál több dolog másként működik, másabb a biológiája. Ha hasonlattal kellene élnem, akkor a kerti tavak olyanok mint egy rotációs kapa, míg az akváriumok inkább egy érzékeny analitikai műszerek.

Természetesen ha ezek ellenére is ragaszkodtok az elképzeléshez, akkor majd beszéljük át alaposan, hogy a lehetőségekhez képest a legjobban működőképessé váljon.
Sendy
G.Andrea
Újonc

Tőzeget?

Hozzászólás Szerző: G.Andrea »

Sziasztok! Annyi lenne a kérdésem, hogy tőzeget lehet-e az axik alá tenni? ???
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2015.08.04. 19:40-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét! Köszi!
Maya
Adminisztrátor

Re: Tőzeget?

G.Andrea » Ma, 12:24 írta:Sziasztok! Annyi lenne a kérdésem, hogy tőzeget lehet-e az axik alá tenni? ???
Szia!

Attól függ minek szánod. Ha aljzatnak használod, véleményem szerint egy nagyon veszélyes környezetet hoznál létre, ahova a kosz/ürülék/maradék/mulm könnyedén felgyülemlik és szinte lehetetlen takarítani, emellett eszes kétéltűink simán megeszik. A tőzeg pedig nyers formájában, tehát nem növényes talaj granulátumban, konkrétan lebeg a víz tetején. Több fajta tőzeget használtam már axis akváriumba ph csökkentés céllal, más-más préselésű/granulátumos jött be, egy biztos nagyon kis mennyiségben is rettentően színezi a vizet. Velem is megesett, hogy két női marék tőzegtől olyan fekete lett a víz, hogy az állatokat nem láttam. Szóval minden attól függ pontosan mire is szeretnéd használni?

Maya
Maya
Julcsi
Fórumozó

Mehet e ez a fa az akváriumba?

Hozzászólás Szerző: Julcsi »

Sziasztok!
Ezt a fadarabot kaptam a minap, hogy rakjam bele az akváriumba. Nekem is tetszik, de nem tudom milyen fa, bele lehet e egyáltalán tenni. Valaki segítene? Ha bele lehet tenni, akkor kell e valamit csinálni vele előtte? Vagy inkább dobjam ki? :)
IMG_1520.JPG
IMG_1520.JPG (1.83 MiB) Megtekintve 20607 alkalommal
IMG_1518.JPG
IMG_1518.JPG (1.87 MiB) Megtekintve 20607 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: Mehet e ez a fa az akváriumba?

Julcsi » Tegnap, 18:42 írta:Sziasztok!
Ezt a fadarabot kaptam a minap, hogy rakjam bele az akváriumba. Nekem is tetszik, de nem tudom milyen fa, bele lehet e egyáltalán tenni. Valaki segítene? Ha bele lehet tenni, akkor kell e valamit csinálni vele előtte? Vagy inkább dobjam ki? :)
IMG_1520.JPG
IMG_1518.JPG
Szia!
Alapos előkészítés után simán betehető.

Első lépésnek vízzel kéne rendesen lekefélni a felületi koszt.
Majd nem árthat egy kifőzés enyhe(ismétlem enyhe!) ecetes vízben, 1-2-3 óra forralás elég lesz. Bár méretéből adódóan csak bográcsba férne be, vagy forralás közbe forgatod, egyszer egyik máskor másik vége forr éppen, de lehetséges a kisütés is - ezt nem annyira preferálom személy szerint.
Utána pedig áztatás, mivel azt sem tudom milyen fa, nem is tudom mennyire engedheti a színét. Szóval min. 1 hónapos áztatás jót tenni neki. Maradék trutyi leázik, és reméljük nem kezd el majd gombásodni. Szóval ha a folyamat végén marad belőle valami akkor betehető. :)
Maya
Gunda
Fórumozó

táptalaj

Hozzászólás Szerző: Gunda »

Sziasztok!

Tudom, hogy az axolotl alá nem ajánlotok semmilyen talajt, de én mégis szeretnék megpróbálkozni most vele. Az lenne a kérdésem, hogy van-e elképzelésetek arról melyik márka/típus lenne jó, illetve melyik az, amiből esetleg az axikra káros anyagok oldódhatnak ki?

Jelenleg nagy lekerekített kavicsok vannak az axik alatt és rengeteg növényem van. A baj azzal van, hogy a növények mindig elpusztulnak végül, és ezt meguntam, szükségük van valamilyen talajra, amiben tudnak élni. A műnövényeket ki nem állhatom.
Most sikerült szert tennem egy hatalmas akváriumra, aminek az aljára tudok tenni talajt és rá, akár több rétegben is a köveket, így úgy gondolom az axiknak nem lenne gondjuk azzal, hogy lenyelnék a talajt. Nem szoktak turkálni sem és nem a talajon etetem őket.

Köszönöm, ha tudtok segíteni!
Gunda
Maya
Adminisztrátor

Re: táptalaj

Gunda » 2016.02.28. 19:23 írta:Sziasztok!

Tudom, hogy az axolotl alá nem ajánlotok semmilyen talajt, de én mégis szeretnék megpróbálkozni most vele. Az lenne a kérdésem, hogy van-e elképzelésetek arról melyik márka/típus lenne jó, illetve melyik az, amiből esetleg az axikra káros anyagok oldódhatnak ki?

Jelenleg nagy lekerekített kavicsok vannak az axik alatt és rengeteg növényem van. A baj azzal van, hogy a növények mindig elpusztulnak végül, és ezt meguntam, szükségük van valamilyen talajra, amiben tudnak élni. A műnövényeket ki nem állhatom.
Most sikerült szert tennem egy hatalmas akváriumra, aminek az aljára tudok tenni talajt és rá, akár több rétegben is a köveket, így úgy gondolom az axiknak nem lenne gondjuk azzal, hogy lenyelnék a talajt. Nem szoktak turkálni sem és nem a talajon etetem őket.

Szia!

Tisztázzunk néhány fogalmat "nem ajánlotok semmilyen talajt". De! Kizárólag olyan talajt ajánlunk amely az ÁLLATOK szempontjából biztonságos. 4-5 cm vagy nagyobb átmérőjű kerekített szélű kő.

Sokan azt gondolhatjátok, ha ennyire apró talaj ellenesek vagyunk (tegyük hozzá okkal), valószínűleg kopár üres akváriumaink vannak, pedig köztünk páran (természetesen másik akváriumban) már művelnek vagy művelnek high tech akvakertész csodákat. Tehát a technikai tudás megvan, viszont az állatok érdekében bizonyos dolgokról le kell mondani.

Ajánlom figyelmedbe Sendy akváriumát http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5403#p5403 az ő esetében ültetőcserépben vannak az ültetendő növények (tegyük hozzá kötözős és úszó növényekből is van választék), ültetőcserépen belül táptalaj és növénytalaj is van ADA Amazonia és JBL Manado illetve régebben talán JBL AquaBasis Plus, ő nagy köveket helyezett rájuk. Többször volt már lenyelés, ami okozott már kloáka előesést is, így ezt a módszert úgy ajánlanám, hogy agy hálót tuszkolnék az ültetőcserépbe majd úgy tenném rá a köveket.

Alapvetően a kifejezetten akváriuminak árult talajokkal nincs probléma, megjegyzem egyik sem arra tervezték, hogy állatok megegyék őket, egészen biztosan nincs belülről hasznos hatásuk. Olyan esetben lenne kifejezetten mérgező még a vízben is ha, esetleg virágföldet vagy műtrágya készítményt használnál, amelyek tápanyagtartalma szinte azonnal kioldódik nagy mennyiségben, felhívom figyelmedet kifejezetten akváriumi aljzatot ajánlunk.

Amit el tudnék képzelni, hogy működőképes lehet. Növénytáptalaj, növénytalaj RETTENTŐ SŰRŰ háló rá négy oldalról kifeszítve majd egy nagy kavics réteg, a növényeket nem kell félteni a természet utat talál magának, viszont nem csak az aljzatot kell félteni az axiktól, hanem praktikussági szempontokból az élő eleséget vagy többi hulladékterméket.

Tehát ez mind szép és jó amit kitaláltál, de nem. Az élő tubifex és szúronylárva előszeretettel fog majd bemászni a talajba, ahonnét nagyon nehezen lesznek kivehetőek később, ne adj isten még pióca is bekerülhet simán, ilyen módon, könnyedén elszaporodva. Azon felül a hulladék be fog jutni a talajban, halas akváriumok esetén a hulladék és maradék mennyisége minimális, csigákkal könnyedén normális szinten tartható. Axik irtózatos mulmot gyártanak a lehető legváltozatosabb formában.

" Nem szoktak turkálni sem és nem a talajon etetem őket. " - Talajrólról nem csak ételt és maradokot fognak enni, akinek van axija az tudja, egymás ürülékét, hányását, spermatofóráját, petéjét és növénydarabokat is feleszenke, egyszóval mindent ami kajának látszik, de minden ismeretlen dolgot megfognak kóstolni. Tehát az álltalad elképezlt aljzat kizárólag akkor működőképes ha 24 óránban az akvárium mellett ülsz és az állatokat lesed. A kertbe a kutyám mellett sem szórok szét egy zsák patkányméreg, hogy "nem olyan hülye, hogy megegye" alapon. A túrást szinte senki nem látja, éjszakai állatokról beszélünk, inkább hallani vagy látni lehet a nyomaikat.

Növények pedig kellenek, csak ki kell választani az adott fajokat.

Fórum mint tapasztalati forrás:
Tegyük hozzá a fórumon kizárólag olyan tapasztalatokat ajánlunk amitet magunk éltünk meg vagy elégszer láttuk más kárán. Tehát egy rövid példa a lisztkukac emészetetlenül enyhe porzós széklettel távozik az axik szervezetéből. Ezt Maya néni tesztetle anno 12 egészséges emésztésű állaton (többen voltak, de ezek voltak egészségesek), méghozzá! 10x arra a következtetésre jutottunk, hogy a 10 esetből 10-szer 12 állatból emésztetlenül jött ki a lisztkukac, 120 esetben, tehát letudtuk vonni a következtetést. A legtöbb dologgal így esett meg a saját állataink a tesztpéládnyok és kísérletezéseink elszenvedői. Sajnos kutatást nem tudok indítani, keret és idő hiányában, hogy vizsgálják meg esetlegesen lenyelt növénytalaj hatásait az axolotl-ok bélrendszerére gyakorolt hatásiról - ilyen nincs, sőt, nevetségesen hangzik.

Növénytáptalajoknak erős intenzív szaguk van, axik belefejelnek és zabálják, jó az illata ennyi már elenyésző.

Amit kockáztatsz: az állatok halála (esetleges bélelzáródás), szorulás, kloáka probléma/előesés, bélrendszeri károsodás, mérgezés.

Maya néni mindig elmondja, hogy mindenki azzal öli meg a saját állatát amivel akarja. Mondhatunk mi itt akármit, ha az emberek nem fogadják meg a tanácsainkat, aztán később persze ha megtörténik a baj mindenki itt köt ki és jön a jó öreg "na mi megmondtuk". Ilyenkor főként az állatokat sajnálom, akik pitiáner dolgokba halnak bele az idióta gazdák miatt. Attól hogy valaki a kútba ugrik, még nem kell utána menni. ;)

Tehát azzal nyírja ki az állatait mindenki amivel akarja, DE! ha még itt ossza a pardon a h*lyeségét, akkor jogunk van azt a hozzászólást/embert eltávolítani. Hiszen ezért jött létre a fórum.

Üdv,
Maya
Maya
Gunda
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Gunda »

Maya írta:

Szia!

Tisztázzunk néhány fogalmat "nem ajánlotok semmilyen talajt". De! Kizárólag olyan talajt ajánlunk amely az ÁLLATOK szempontjából biztonságos. 4-5 cm vagy nagyobb átmérőjű kerekített szélű kő.

Sokan azt gondolhatjátok, ha ennyire apró talaj ellenesek vagyunk (tegyük hozzá okkal), valószínűleg kopár üres akváriumaink vannak, pedig köztünk páran (természetesen másik akváriumban) már művelnek vagy művelnek high tech akvakertész csodákat. Tehát a technikai tudás megvan, viszont az állatok érdekében bizonyos dolgokról le kell mondani.

Ajánlom figyelmedbe Sendy akváriumát http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5403#p5403 az ő esetében ültetőcserépben vannak az ültetendő növények (tegyük hozzá kötözős és úszó növényekből is van választék), ültetőcserépen belül táptalaj és növénytalaj is van ADA Amazonia és JBL Manado illetve régebben talán JBL AquaBasis Plus, ő nagy köveket helyezett rájuk. Többször volt már lenyelés, ami okozott már kloáka előesést is, így ezt a módszert úgy ajánlanám, hogy agy hálót tuszkolnék az ültetőcserépbe majd úgy tenném rá a köveket.

Alapvetően a kifejezetten akváriuminak árult talajokkal nincs probléma, megjegyzem egyik sem arra tervezték, hogy állatok megegyék őket, egészen biztosan nincs belülről hasznos hatásuk. Olyan esetben lenne kifejezetten mérgező még a vízben is ha, esetleg virágföldet vagy műtrágya készítményt használnál, amelyek tápanyagtartalma szinte azonnal kioldódik nagy mennyiségben, felhívom figyelmedet kifejezetten akváriumi aljzatot ajánlunk.

Amit el tudnék képzelni, hogy működőképes lehet. Növénytáptalaj, növénytalaj RETTENTŐ SŰRŰ háló rá négy oldalról kifeszítve majd egy nagy kavics réteg, a növényeket nem kell félteni a természet utat talál magának, viszont nem csak az aljzatot kell félteni az axiktól, hanem praktikussági szempontokból az élő eleséget vagy többi hulladékterméket.

Tehát ez mind szép és jó amit kitaláltál, de nem. Az élő tubifex és szúronylárva előszeretettel fog majd bemászni a talajba, ahonnét nagyon nehezen lesznek kivehetőek később, ne adj isten még pióca is bekerülhet simán, ilyen módon, könnyedén elszaporodva. Azon felül a hulladék be fog jutni a talajban, halas akváriumok esetén a hulladék és maradék mennyisége minimális, csigákkal könnyedén normális szinten tartható. Axik irtózatos mulmot gyártanak a lehető legváltozatosabb formában.

" Nem szoktak turkálni sem és nem a talajon etetem őket. " - Talajrólról nem csak ételt és maradokot fognak enni, akinek van axija az tudja, egymás ürülékét, hányását, spermatofóráját, petéjét és növénydarabokat is feleszenke, egyszóval mindent ami kajának látszik, de minden ismeretlen dolgot megfognak kóstolni. Tehát az álltalad elképezlt aljzat kizárólag akkor működőképes ha 24 óránban az akvárium mellett ülsz és az állatokat lesed. A kertbe a kutyám mellett sem szórok szét egy zsák patkányméreg, hogy "nem olyan hülye, hogy megegye" alapon. A túrást szinte senki nem látja, éjszakai állatokról beszélünk, inkább hallani vagy látni lehet a nyomaikat.

Tegyük hozzá a fórumon kizárólag olyan tapasztalatokat ajánlunk amitet magunk éltünk meg vagy elégszer láttuk más kárán. Tehát egy rövid példa a lisztkukac emészetetlenül enyhe porzós széklettel távozik az axik szervezetéből. Ezt Maya néni tesztetle anno 12 egészséges emésztésű állaton (többen voltak, de ezek voltak egészségesek), méghozzá! 10x arra a következtetésre jutottunk, hogy a 10 esetből 10-szer 12 állatból emésztetlenül jött ki a lisztkukac, 120 esetben, tehát letudtuk vonni a következtetést. A legtöbb dologgal így esett meg a saját állataink a tesztpéládnyok és kísérletezéseink elszenvedői. Sajnos kutatást nem tudok indítani, keret és idő hiányában, hogy vizsgálják meg esetlegesen lenyelt növénytalaj hatásait az axolotl-ok bélrendszerére gyakorolt hatásiról - ilyen nincs, sőt, nevetségesen hangzik.

Növénytáptalajoknak erős intenzív szaguk van, axik belefejelnek és zabálják, jó az illata ennyi már elenyésző.

Amit kockáztatsz: az állatok halála (esetleges bélelzáródás), szorulás, kloáka probléma/előesés, bélrendszeri károsodás, mérgezés.

Maya néni mindig elmondja, hogy mindenki azzal öli meg a saját állatát amivel akarja. Mondhatunk mi itt akármit, ha az emberek nem fogadják meg a tanácsainkat, aztán később persze ha megtörténik a baj mindenki itt köt ki és jön a jó öreg "na mi megmondtuk". Ilyenkor főként az állatokat sajnálom, akik pitiáner dolgokba halnak bele az idióta gazdák miatt. Attól hogy valaki a kútba ugrik, még nem kell utána menni. ;)

Tehát azzal nyírja ki az állatait mindenki amivel akarja, DE! ha még itt ossza a pardon a h*lyeségét, akkor jogunk van azt a hozzászólást/embert eltávolítani. Hiszen ezért jött létre a fórum.

Üdv,
Maya
Maya » 2016.03.01. 16:10 írta:

Szia!

Üdv,
Maya
Kedves Maya,

Ha nehezedre esik válaszolni, vagy bosszant, akkor kérlek ne tedd. Ha hülye vagyok, akit törölni kell a fórumról, akkor hajrá. Ki kérem magamnak a Te és a többi "fejes" stílusát is. Szuper, hogy létezik ez a fórum, rengeteget használom és sokat segített is már. Ha valamit kérdezek az nyilván nem azért van, mert felelőtlen vagyok, aki majd kinyírja az állatait, ha így lenne, minek jutnék el oda, hogy utánanézzek/kérdezzek... Nem is értem.. Miért gondoljátok, hogy ilyen stílusban szükséges írni. A fórumot olvasva, szinte nincs nem arrogáns vagy bunkó, kioktató megnyilvánulásotok. Elfog a gyomorgörcs, ha véletlenül kérdeznem kell, mert majd esetleg jól le leszek oltva.
Az állataim remekül érzik magukat, jelenleg mind a 300 példány kövéren vigyorog a teljesen ideális 4-5 centiméteres kövekből álló aljzaton. (mert aljzatnak hívom és a talaj alatt konkrétan a növénytáptalajra és társaira gondoltam).

Különben külföldi fórumokon olvastam, hogy bizonyos talajoktól beteg lett az állat, mert szépen lassan mindenféle olyan oldódott ki belőlük, ami nagyon hazavágta a vizet, stb. Nyilván nem teszek alájuk bármit. táptalaj, azon kövek több rétegben és nagyobb lapos kövek a tetején. A háló jó ötlet, ezt köszönöm. De biztos vagyok benne, hogy a természetes élőhelyükön nem csak nagyon ideális méretű kövek vannak, hanem azok alatt bizony föld is van, így valahogy biztosan meg lehet oldani ezt a dolgot.

Szóval a stílusotokkal ellenszenvessé és ezzel használhatatlanná teszitek a fórumot, ami pedig jó és hasznos is lehetne, ahol vidáman cserél eszmét és tapasztalatot az ember. Le merem fogadni, hogy sokan nem mernek kérdezni.
Gunda
Maya
Adminisztrátor

Gunda » Ma, 00:25 írta:Kedves Maya,

Ha nehezedre esik válaszolni, vagy bosszant, akkor kérlek ne tedd. Ha hülye vagyok, akit törölni kell a fórumról, akkor hajrá. Ki kérem magamnak a Te és a többi "fejes" stílusát is. Szuper, hogy létezik ez a fórum, rengeteget használom és sokat segített is már. Ha valamit kérdezek az nyilván nem azért van, mert felelőtlen vagyok, aki majd kinyírja az állatait, ha így lenne, minek jutnék el oda, hogy utánanézzek/kérdezzek... Nem is értem.. Miért gondoljátok, hogy ilyen stílusban szükséges írni. A fórumot olvasva, szinte nincs nem arrogáns vagy bunkó, kioktató megnyilvánulásotok. Elfog a gyomorgörcs, ha véletlenül kérdeznem kell, mert majd esetleg jól le leszek oltva.
Az állataim remekül érzik magukat, jelenleg mind a 300 példány kövéren vigyorog a teljesen ideális 4-5 centiméteres kövekből álló aljzaton. (mert aljzatnak hívom és a talaj alatt konkrétan a növénytáptalajra és társaira gondoltam).

Különben külföldi fórumokon olvastam, hogy bizonyos talajoktól beteg lett az állat, mert szépen lassan mindenféle olyan oldódott ki belőlük, ami nagyon hazavágta a vizet, stb. Nyilván nem teszek alájuk bármit. táptalaj, azon kövek több rétegben és nagyobb lapos kövek a tetején. A háló jó ötlet, ezt köszönöm. De biztos vagyok benne, hogy a természetes élőhelyükön nem csak nagyon ideális méretű kövek vannak, hanem azok alatt bizony föld is van, így valahogy biztosan meg lehet oldani ezt a dolgot.

Szóval a stílusotokkal ellenszenvessé és ezzel használhatatlanná teszitek a fórumot, ami pedig jó és hasznos is lehetne, ahol vidáman cserél eszmét és tapasztalatot az ember. Le merem fogadni, hogy sokan nem mernek kérdezni.
Szia!

OFF: Nagyon sokszor leírjuk ugyanazt, többször mint egészséges volna, nagyon sokan privátba kerestek meg minket, nagyon sok embernek írunk állandóan. Azt hiszem, te is fáradt volnál, ha napi 10-20-50x kéne ugyanazt leírni. Főként alapkérdésekre válaszolva, néha-néha nehezebb esetnél túrni a fórumokat és zaklatni az állatorvost, hogy na most hogyan is tovább. Ti ezt nem látjátok, azt sem hogy hány hétvégén-délután-hajnalon át dolgoztunk cikkeken vagy témakörökön. És tulajdonképpen miért is áldoztuk fel a szabadidőnket? Hogy napi 50x ugyanazt leírjam. Nem ismerem az itteni embereket ez való igaz, még az állataik kórtörténetére sem, hiszen egyszerre állandóan 10 emberrel konzultálok - így gyakran visszakérdezek. De ha úgy érzed, hogy Te ezt jobban tudnád csinálni szívesen várlak a moderátori csapatban. Szabad vélemény nyilvánítás mindenki szíve-joga kulturáltan természetesen, ez is a fórumhoz tartozik. Az a probléma mindig azt látjátok, meg hogy éppen "nem túl kedves az admin", de a mellette lévő 100 esetet nem, amikor 100xjára írom le KEDVESEN, hogy 10 literben NEM tartunk axit. Nagyon sokszor felvagyok háborodva, hogy a tucat írott forrás és segédanyag és az emberek tojnak a fejünkre, DE! emellett segítsünk már...

A fórum a bizonyíték, hogy ha baj van az összes felelőtlen életképtelen humanoid idetalál sajna, ezt így nem jelenteném ki, hogy aki a fórumra ír, az éppen felelősségteljes ember volna.

Ne idegeskedj, azt hiszem ez elég piti dolog, hogy az ember ilyeneken felhúzza magát. Elmondható, hogy a privát életben sem vagyok egy kedves ember, nem hiszem, hogy záros időn belül ez változni fog. De ha szerinted mostanában harapósabb a fórum megpróbálhatom mézes-mázosan tálalni a lényeget. Ámbár elhiheted, hogy ez sokszor nem egyszerű.

LÉNYEG:
Táptalajokkal és növénytalajokkal az a baj, hogy nem mindegy a minőség. Egy silányabból, szinte azonnal pár hét alatt kioldódnak a szükséges ásványi anyagok ami rendesen fel tudja borítani egy akvárium biológiáját és kémiáját. Azt hiszem a virágföld és társait most megsem említem miért is lehet mérgező (nem erre találták ki). De! Ha táptalajt tervezel, hogy értele is legyen szükséges lenne még megfelelő mennyiségű/minőségű/hullámhosszú fény és tápozás, amihez már valóban kicsit komolyabban mérném a vizet, mert axiknál nagyon könnyen elmásznak az értékek (nagyobb ürítés - nagyobb elbújt maradék kupac) és néhány anyag apróbb változása kényesen érinti őket. Elmondható, hogy az ilyen immunitás nélküli burában nevelt állatoknak jót tesz az állandóság, a növénytalajokból hirtelen sok vegyület oldódik ki majd pár hónap alatt szinte teljesen kimerül, ügyesen kell csinálni.

Természetes élőhely. Hát igen. Szerintem ennek a fajnak az esetében nem érdemes elővenni, tartsuk szennyvízben az állatainkat és ragadozó halakat telepítsünk melléjük. Nem véletlenül rúgják az utolsókat, tehát próbáljuk meg NEM követni a természetes élőhelyüket. Xochi aljzata iszapos, rendkívül porrózus, az állatok főként a vízfelszínen élő rovarokat és lárváikat fogyasztják, ritkán érintkeznek a talajjal. Növényzet tekintetében gyér, kizárólag a betelepített invazív fajok érzik magukat jó. A talaj porrózus, már ha ránézel szétmállik/porzik gond nélkül végighalad az állat szervezetén, főleg a nyálkás iszappal karöltve. Ellenben a bolti táptalajok 1-2 szállóbb fajtát leszámítva keményebbek és egészbe jönnek ki az állatból (tapasztalat), ezért lehet belőlük több probléma, illetve az akvarisztikában használt homok is túlontúl erős szerkezetű, nem oldódik fel az állat szervezetében. Össze sem lehet hasonlítani az eredeti élőhelyén fellelhetővel egy kőfejtőből származó szó szerint hulladék morzsalék az ottani iszapos üledékkel. Ez tény.

A hálós megoldás valóban életképes, de még soha nem teszteltük, így azt sem tudom megmondani, milyen fajta hálót használjál ami a vízi használattól nem gyengül el (műanyagokból talán van tartósabb). Emellett egy komolyabb talajhoz használnék komolyabb fényt (axiknál lehet buktató) illetve tápozás, micro-macro-carbo mehet.

Üdv,
Maya
Maya
bogibereczki
Fórumozó

"Műfű" az akváriumba?

Hozzászólás Szerző: bogibereczki »

Sziasztok!
Maxi és Karcsi ahogy nőnek, egyre kevésbé fogják fel, hogy bizony ők már nem férnek be a kövek alá, de rendre megpróbálják. Ez persze hangos csattanásokkal és az én szívrohamommal végződik, és minden pillanatban rettegek, mikor pattan meg az akvárium alja. A kövek 5-6 cmesek, jó nehezek, de ezek a fafejek szívesen dobálgatják őket.

Egy pesti állatkereskedésben láttam valamikor rég műnövény aljzatot, kb 20*20 cm-eset, és olyan volt mintha fűszálak lennének egymás mellett, kvázi mint egy pázsit. eBay-en utánanéztem, létezik ilyen, már csak az a kérdés, hogy ez szerintetek mennyire használható axis akváriumban? Az ára kb 550 Ft / db.

Esetleg, más ötlet, ami az akváriumot és az én szívemet is megvédi? :)

Hálás köszönettel,
Bogi
Csatolmányok
műfű aljzat 2
műfű aljzat 2
fű11.PNG (1.27 MiB) Megtekintve 19596 alkalommal
műfű aljzat
műfű aljzat
fű1.PNG (1.14 MiB) Megtekintve 19596 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: "Műfű" az akváriumba?

bogibereczki » Tegnap, 17:18 írta:Sziasztok!
Maxi és Karcsi ahogy nőnek, egyre kevésbé fogják fel, hogy bizony ők már nem férnek be a kövek alá, de rendre megpróbálják. Ez persze hangos csattanásokkal és az én szívrohamommal végződik, és minden pillanatban rettegek, mikor pattan meg az akvárium alja. A kövek 5-6 cmesek, jó nehezek, de ezek a fafejek szívesen dobálgatják őket.

Egy pesti állatkereskedésben láttam valamikor rég műnövény aljzatot, kb 20*20 cm-eset, és olyan volt mintha fűszálak lennének egymás mellett, kvázi mint egy pázsit. eBay-en utánanéztem, létezik ilyen, már csak az a kérdés, hogy ez szerintetek mennyire használható axis akváriumban? Az ára kb 550 Ft / db.

Hálás köszönettel,
Bogi
A kép láttán nagyon nevettem, mivel a 2. képeken szereplő növény valóban egy növény és nem ez az irreális neonzöld műanyagcsoda. Az utolsó képen inkább.
Szerintem túrnak kaja után :). Ha az akvárium normálisa alá van támasztva vízszintes a bútor, hungarocell vagy polifoam kiegyenlítéssel akkor el kell bírnia. Ha belegondolsz egy átlagos 5-15 cm-es akváriumi talaj önmagában 10-20-30 kg, tehát ezeknek az akváriumoknak bőven ki kell bírniuk ekkora terhelést. Hiszen abba sem szakadnak bele, mikor tisztességes társas vagy növényes viszonylatban megterheled aljzattal.

Maya ellenérvei:
Számomra nem tetszetős a színe életidegen, sírva tudnék fakadni annyira randa.
Takarítás. Hogyan? A kosz/mulm bemegy ez a csoda alá, és minden egyes takarításkor emlegessem ki, miközben felkavaródik a mulm.
Nem tudom mennyire szúrós, érdes a felülete. A saját bőrödön egy 10-20 karcolást tegyél, hogy mégis milyen érzés, illetve csapd egyszer az arcodhoz, hogy érezd milyen teljes erőből fejjel beleszáguldani, pláne egy olyan állatnak akinek nincs szaruhártyája így nem tudja megvédeni a szemét a fizikai sérülésektől.
Az axik főként a hasukon közlekednek, ezért ajánlunk kerekített sima felületű köveket. Nem tudom mennyire érdes ennek a csodának a felülete, léteznek ma már puhább műanyagok is... ezen felül egészségügyi kockázata nincs. Ha akváriumba valót vásárolsz egyenlőre nem aggódnék a kioldódó festék vagy káros anyagok miatt. Hiszen ha valaki belegondolt már, a szűrőcsövek, kifolyóágak, maguk a szűrők is műanyagból készültek. Viszont nem biztos, hogy háztartási felhasználásút megvásárolnék-e.

A te döntésed, leírtam néhány érvet (bocsánat mellette nem találtam), láttam már olyat aki használt ilyesmi, de nem tudom, hogy bevált-e hosszútávon. Ennél még azt is logikusabb döntésnek tartom, ha nincs aljzat. De ez a te döntsed, önmagában túlozottan nem veszélyes a dolog, csak nem praktikus. Ha pedig látod az állatok hasát/fejét felkarcolódni, valószínűleg elkönyveled magadban, hogy ez mégsem vált be.

Üdv,
Maya
Maya
bogibereczki
Fórumozó

Re: "Műfű" az akváriumba?

Hozzászólás Szerző: bogibereczki »

Maya » Ma, 18:07 írta:
bogibereczki » Tegnap, 17:18 írta:Sziasztok!

Hálás köszönettel,
Bogi
A kép láttán nagyon nevettem, mivel a 2. képeken szereplő növény valóban egy növény és nem ez az irreális neonzöld műanyagcsoda. Az utolsó képen inkább.
Szerintem túrnak kaja után :). Ha az akvárium normálisa alá van támasztva vízszintes a bútor, hungarocell vagy polifoam kiegyenlítéssel akkor el kell bírnia. Ha belegondolsz egy átlagos 5-15 cm-es akváriumi talaj önmagában 10-20-30 kg, tehát ezeknek az akváriumoknak bőven ki kell bírniuk ekkora terhelést. Hiszen abba sem szakadnak bele, mikor tisztességes társas vagy növényes viszonylatban megterheled aljzattal.

Maya ellenérvei:
Számomra nem tetszetős a színe életidegen, sírva tudnék fakadni annyira randa.
Takarítás. Hogyan? A kosz/mulm bemegy ez a csoda alá, és minden egyes takarításkor emlegessem ki, miközben felkavaródik a mulm.
Nem tudom mennyire szúrós, érdes a felülete. A saját bőrödön egy 10-20 karcolást tegyél, hogy mégis milyen érzés, illetve csapd egyszer az arcodhoz, hogy érezd milyen teljes erőből fejjel beleszáguldani, pláne egy olyan állatnak akinek nincs szaruhártyája így nem tudja megvédeni a szemét a fizikai sérülésektől.
Az axik főként a hasukon közlekednek, ezért ajánlunk kerekített sima felületű köveket. Nem tudom mennyire érdes ennek a csodának a felülete, léteznek ma már puhább műanyagok is... ezen felül egészségügyi kockázata nincs. Ha akváriumba valót vásárolsz egyenlőre nem aggódnék a kioldódó festék vagy káros anyagok miatt. Hiszen ha valaki belegondolt már, a szűrőcsövek, kifolyóágak, maguk a szűrők is műanyagból készültek. Viszont nem biztos, hogy háztartási felhasználásút megvásárolnék-e.

A te döntésed, leírtam néhány érvet (bocsánat mellette nem találtam), láttam már olyat aki használt ilyesmi, de nem tudom, hogy bevált-e hosszútávon. Ennél még azt is logikusabb döntésnek tartom, ha nincs aljzat. De ez a te döntsed, önmagában túlozottan nem veszélyes a dolog, csak nem praktikus. Ha pedig látod az állatok hasát/fejét felkarcolódni, valószínűleg elkönyveled magadban, hogy ez mégsem vált be.

Üdv,
Maya
Köszi Maya, részletes választ kaptam ismét. :)
Na, nem azzal van a bajom, hogy félek, hogy a pihenő kövek alatt roskad össze az akvárium, hanem az zavar, amikor dobálóznak velük. Egy-egy kövem 25 dekás simán megvan, és odébbvágják, mint a szél.
De nyugtassatok meg, ilyen még nem fordult elő senkinél sem, ugye? Na, meg, hogy megreped az akvárium alja a nekicsapódott kőtől...

Amit itthon, kereskedésben láttam sokkal sötétebb zöld volt, igaz, ez "enyhén" rikít.
Hát, nem tudom, takarításnál ígyis-úgyis felszedem az összes követ, meg a két bújót, hogy azok alól is kiszedjem a koszt, szóval ennek a takarításától nem igazán tartok. Ami kérdés számomra is, az az, hogy mennyire kemény, vagy sorjásak a levelek.

Köveket ragasztotta már egymáshoz valaki? Még ez jutott eszembe...
RaidonFender
Fórumozó

Kezdő kérdések

Hozzászólás Szerző: RaidonFender »

Sziasztok !

Kezdő axi gazdi szeretnék lenni hamarosan és igyekszem a legjobban felkészülni mielőtt hazahoznám :)

Először is olvastam itt a fórumon a kavicsok méretét , nincs is gond ezzel hogy 4-5 centi és hogy kerek legyen , viszont az nem tudom mégis mennyi kavicsot rakjak az akvárium aljába.
Az akvárium 120 l-es .
Ebbe egyenlőre 2 db szörnyecskét szeretnék tartani.
Továbbá olvastam azt is hogy nem igazán kedvelik a fényt , ezt értem is , de valami kis teljesítményű díszvilágítást lehet esetleg beépíteni ?
Az akváriumom van teteje ami jelenleg le is van szedve , ezen gyárilag volt ledszallag de már nincs meg , de könnyen pótolható lenne .
Akár megtudom oldani a fényerő szabályozást is .

Biztosan felmerülnek majd még kérdések , amiket majd itt prezentálok , de azért igyekszem megtalálni a fórumon mielőtt feltenném őket :)

Válaszokat előre is köszönöm .

Szép napot minden kedves fórumozónak :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2017.05.23. 08:24-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, a hibát javítottam de, kérlek olvasd el a házirend erre vonatkozó részét! Maya
Maya
Adminisztrátor

Re: Kezdő kérdések

RaidonFender » Tegnap, 13:50 írta:Sziasztok !

Kezdő axi gazdi szeretnék lenni hamarosan és igyekszem a legjobban felkészülni mielőtt hazahoznám :)

Először is olvastam itt a fórumon a kavicsok méretét , nincs is gond ezzel hogy 4-5 centi és hogy kerek legyen , viszont az nem tudom mégis mennyi kavicsot rakjak az akvárium aljába.
Az akvárium 120 l-es .
Ebbe egyenlőre 2 db szörnyecskét szeretnék tartani.
Továbbá olvastam azt is hogy nem igazán kedvelik a fényt , ezt értem is , de valami kis teljesítményű díszvilágítást lehet esetleg beépíteni ?
Az akváriumom van teteje ami jelenleg le is van szedve , ezen gyárilag volt ledszallag de már nincs meg , de könnyen pótolható lenne .
Akár megtudom oldani a fényerő szabályozást is .

Biztosan felmerülnek majd még kérdések , amiket majd itt prezentálok , de azért igyekszem megtalálni a fórumon mielőtt feltenném őket :)

Válaszokat előre is köszönöm .

Szép napot minden kedves fórumozónak :)
Szia!

Először is üdv a fórumon!

Nem tudom az alábbi tájékoztató olvastad-e már, de mindenképp ajánlom figyelmedbe: viewtopic.php?p=5482#p5482

Ha nem akarsz magaddal túlságosan kitolni akkor elég 1 rétegben leteríteni a kavicsokat, kezdésnek 5 kg-ot ajánlok utána pedig kiderül mennyi szükséges még.
120 literes akvárium a létezésre lesz elég az állatoknak nem az életre, ezek az állatok ideális esetben 30+cm-re nőnek meg, ami azt fogja jelenteni, hogy a 120 literes akváriumba széltibe el se fognak férni, hosszában pedig csak 1 csapásnyi úszásterük lesz. Míg babák néhány hónapot el vannak benne, de utána mindenképp kelleni fog egy nagyobb akvárium.

Fény kérdés helyett inkább javasolnám, hogy a hűtési rendszerre feküdj rá inkább, milliószor fontosabb és mivel közeleg a nyár eléggé sürgető is, hiszen fixen 20 fokosan tartani egy akváriumot nem könnyű. A fény kérdést inkább haladó szintre tenném, könnyű vele megvakítani vagy halálra stresszelni az állatokat, van egy gyenge tartomány ami használható, szerintem következő hozzászólásomba megírom.

Tető kötelező tartozék lesz, mivel az axik könnyen kiugorhatnak az akváriumból, milyen típusú ledszalaggal menne? Milyen színhőmérsékletű, milyen teljesítményű?

Üdv,
Maya
Maya
hachiko68
Fórumozó

"Cserép" barlang

Hozzászólás Szerző: hachiko68 »

Sok helyen látok bújónak virágcserepet. Na most nekünk rengeteg műanyag virágcserepünk van (azért hangsúlyoztam ki a műanyagot, mert mindenhol csak cserépre látok utalást), és egyet szépen átalakítottam bújónak. Természetesen körbecsiszoltam a bejáratát, nem tudja magát megsérteni.

Csatoltam képet. Ezt betehetem? Nem baj, hogy nem cserép hanem műanyag? Nem tudom feljön e víz tetejére, de max egy nagyobb követ rárakok. Ami még aggaszt, hogy kifőzni nem tudom, mert megolvad, így elég lesz ha ecettel többször átsúrolom?

(OFF: mostanában csak én írok a fórumra Maya, igaz? : D)
Csatolmányok
IMG_2129.JPG
IMG_2129.JPG (1.43 MiB) Megtekintve 17965 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: "Cserép" barlang

hachiko68 » Tegnap, 13:59 írta:Sok helyen látok bújónak virágcserepet. Na most nekünk rengeteg műanyag virágcserepünk van (azért hangsúlyoztam ki a műanyagot, mert mindenhol csak cserépre látok utalást), és egyet szépen átalakítottam bújónak. Természetesen körbecsiszoltam a bejáratát, nem tudja magát megsérteni.

Csatoltam képet. Ezt betehetem? Nem baj, hogy nem cserép hanem műanyag? Nem tudom feljön e víz tetejére, de max egy nagyobb követ rárakok. Ami még aggaszt, hogy kifőzni nem tudom, mert megolvad, így elég lesz ha ecettel többször átsúrolom?

(OFF: mostanában csak én írok a fórumra Maya, igaz? : D)
Semmi baj a műanyaggal, ha belegondolsz temérdek eszközt használunk az akváriumba amely műanyag, elkezdve a ki-be folyó csövektől a szűrő szinte összes alkatrészéig, tehát nem látok benne problémát. Méretileg kicsinek mondanám, igaz jó magas, de alapterületre nekem kicsi.

Átsúrolás mehet. A követ a tetejére kösd rá, mert első éjszaka le fogják bulizni róla.

Kerámia bújókat szoktunk főként javasolni, több színben kapható, ellenálló és természetesebb a kinézete is.

(Az a baj, hogy nem. Privát üzentben vagyunk foglalkoztatva. Sokan nem vállalják fel a hülyeségeiket.)

Üdv,
Maya
Maya
hachiko68
Fórumozó

Bújó ragasztás

Hozzászólás Szerző: hachiko68 »

Hali!
Lehet hülye kérdés, de letört a Wolfi kedvenc bújójából egy viszonylag nagyobb darab. Szeretném megragasztani, mert mindig abban relaxál Wolfi, és most látom, hogy keresi a helyét, hogy nincs bent.
Pillanatragasztóval nem ragaszthatom, mert ha megszárad akkor mérgezni fogja a vizet? Vagy mehet azzal? Van még akva ragasztónk is, inkább azzal csináljam? Azzal nem tudom olyan szépen meg lehet e ragasztani, mint pillanatragasztóval.

Köszi előre is ;-)
Maya
Adminisztrátor

Re: Bújó ragasztás

hachiko68 » 2018.01.19. 10:36 írta:Hali!
Lehet hülye kérdés, de letört a Wolfi kedvenc bújójából egy viszonylag nagyobb darab. Szeretném megragasztani, mert mindig abban relaxál Wolfi, és most látom, hogy keresi a helyét, hogy nincs bent.
Pillanatragasztóval nem ragaszthatom, mert ha megszárad akkor mérgezni fogja a vizet? Vagy mehet azzal? Van még akva ragasztónk is, inkább azzal csináljam? Azzal nem tudom olyan szépen meg lehet e ragasztani, mint pillanatragasztóval.

Köszi előre is ;-)
Szia!

Hagyományos ragasztók kizárva, főként pillanatragasztó, cián tartalma miatt, illetve nem erre a közegre találták fel. Jól mondod vannak akvárium ragasztók ezek biztonságosan használhatók. Kezd el óvatosan egy fogpiszkálóval felvinni a ragasztó rétegeit mindig csak keveset használva, így szél lassan rájössz mi az a mennyiség ami hatásos. De én ezt a fajta ragasztót is tudom ajánlani: https://www.greenaqua.hu/hu/hobby-vizal ... 80-ml.html növényekhez pedig: https://www.greenaqua.hu/hu/seachem-flo ... -2x4g.html

Üdv,
Maya
Maya
RaidonFender
Fórumozó

Takarítási kérdés

Hozzászólás Szerző: RaidonFender »

Sziasztok!
Sokat olvasok itt a fórumon , de egy valamire nem talaltam még választ .
Konkrétan az érdekelne hogy ha aljzatnak nagyobb kavicsokat hasznalok , pl amiket itt ajanlatok , akkor azt hogyan lehet normálisan takaritani ?
Mert ha élő ha fagyasztott kaját adok nekik az azert nem mindig marad meg egy helyen , főleg ha az axik megilyesztik evés közben egymást , akkor aztan szétteritik rendesen a kaját az akvariumban , és a talaj porszivo nem túl eredményes.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2019.04.27. 21:25-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, a hibát javítottam! Maya
Maya
Adminisztrátor

Re: Takarítási kérdés

RaidonFender » Ma, 11:56 írta:Sziasztok!
Sokat olvasok itt a fórumon , de egy valamire nem talaltam még választ .
Konkrétan az érdekelne hogy ha aljzatnak nagyobb kavicsokat hasznalok , pl amiket itt ajanlatok , akkor azt hogyan lehet normálisan takaritani ?
Mert ha élő ha fagyasztott kaját adok nekik az azert nem mindig marad meg egy helyen , főleg ha az axik megilyesztik evés közben egymást , akkor aztan szétteritik rendesen a kaját az akvariumban , és a talaj porszivo nem túl eredményes.
Szia!
Alapvetően nem etetünk úgy axit, hogy beöntjük a kaját és majd lesz valami. Nagyon fontos hogy csipesszel add oda nekik a falatokat, a szúnyoglárvát is összefogva csipesszel és úgy kínáld őket. Mert különben nem fogod látni, hogy melyik állat mennyit eszik. Sőt van, hogy meg sem találják a táplálékot. Ilyen etetési forma mellett is megy félre némi maradék, de annyira nem jelentős.

A kevés is ami széthullik pedig egy egyszerű csővel leszívható akár slagcső, akár 16/22-es külső szűrőcső. Nagyon egyszerű, bedugod a csövet megszívod és tologatod vele a köveket. Bedugod két kő közé, egyiket arrébbtolod, aztán vissza helyére, így minden követ kicsit átmozgatod, mi van alatta/mellette, és kijön a mulm. Ezt a heti szintű karbantartó takarítást/vízcserekor megcsinálhatod. Ezzel a módszerrel végigporszívózod az aljzatot és tarthatsz egyszerre egy 30% vízcserét. Emellett a szűrő a lebegő részecskéket körbeforgatja és magába szívja, tehát a szűrés is jelentős segítséget nyújt. De ezzel a módszerrel az elmúlt években nem volt problémám. Minden felporszívózható, csak végig kell menni az akváriumon. Még a vízkőleszedés, mikroszálas kendős belső üveg törléssel sem tart ez olyan sokáig max. 40 perc. Hetente.

Emiatt viszont érdemes csak 1 sorban köveket elhelyezni.

Üdv,
Maya
Maya
Válasz küldése