Hellocaminopangea » Ma, 07:31 írta:Szia!
Köszönöm a gyors választ.
Végigolvastam, amiket küldtél. Hát... megrettentem, mert:
- kicsi kavicsokat kaptam egy 11 literes terráriummal, amiket nem főztem ki, mert azt az instrukciót kaptam hozzájuk, hogy alaposan ki kell mosni őket forró vízzel
- együtt kaptam meglepetésként az egészet, tokkal-vonóval, ami azt jelenti, hogy semmiféle előkészítésre nem volt idő-lehetőség-utánanézés-informálódás, egyszer csak itt lett és kész, tehát szűrőbacikat felejtsük el
- nincs felszerelésem, csak az a szűrő, amiről írtam, egy Elite mini A-130-as márka, csatolok egy képet (illetve a linkjét), a neten találtam, de pont így néz ki az is, amit kaptam: http://i48.servimg.com/u/f48/17/48/15/72/dsc05013.jpg
Most úgy használom az eszközt, hogy kiteszem a vízből a fehér bumszlit, bár megnéztem egy filmet a haználatáról a YT-on, és ott nem is teszik rá a csövet a bumszlival, mert úgy tűnik, nem sok haszna van
- az akváriumban 2 db műnövény van (sajnos nem tudok képet linkelni, mert iPad-ről levelezek, és amikor próbáltam fotót idemásolni, nem sikerült)
- a víz totál sötét lett megint reggelre, pedig tegnap éjjel kicseréltem kb az egyharmadát, amikor hazaértem...
- csapvízzel operálok, ami elképesztően klóros, szegény axi egy az egyben kapja
- a tubifex lesüllyedt az akvárium aljára, be a kicsi kavicsok közé
- az axi rettenettesen vézna, nincs pocakja egyáltalán, a feje mögött csak egy csík a teste
Summa summarum, úgy tűnik, hogy nem biztos, hogy annyira jó ötlet volt ez a meglepetés, mert az alapján, amit abban olvastam, amit küldtél, egyre inkompetensebbnek érzem magam a tartásával kapcsolatban... Azt hiszem, szívesen odaadnám, mielőtt teljesen rosszat teszek vele.
caminopangea
A kezdet elég rosszul sikerült, de odafigyeléssel ráfordított energiával és tudással még menthető. Kettő fő témában szedném neked össze a teendőket.
Először is minden, ami S.O.S.:
Legjobb az élő eleség(aprított tubi,vörös szúnyog,daphnia), de 4cm-es axiknál a fagyasztott vörös szúnyoglárva is szóba jöhet már. A magyar párszáz forintos fagyasztottat felejtsd el, a képes és a Ruto vörös szúnyoglárva jöhet csak szóba. http://allatihami.hu/custom/allatihami/ ... 09-917.jpg
Ilyent azonnal kell szerezned és NAPONTA türelmesen kínálgatni kell a kicsit hogy egyen. Az etetés idejére a szűrőt nyugodtan kapcsold ki, fél óránál tovább ne legyen kikapcsolva és figyelj oda nehogy úgy maradjon utána egész napra.
Vízelőkészítő: JBL biotopolt ajánljuk, ez kivonja a csapvízből a klórt és a nehézfémeket így egyből használható lesz akvarista célokra. Több márka is létezik pl sera, de ez tartalmaz olyan anyagokat amik az axikra veszélyesek lehetnek így kizárólag a JBL által gyártottat ajánljuk.
A lebontó baktériumok: Vannak instant baktérium kultúrák amik felgyorsítják a folyamatot, itt több márka is szóba jöhet, a legismertebb talán a Panzi Crystall tabletta.
Vízteszt: Elég kicsi az akváriumod ezért nagyon gyorsan felhalmozódhatnak benne a mérgező anyagok a megfelelő biológia nélkül. A JBL 6 in 1 tesztel folyamatosan szem előtt tarthatod ezeknek az értékét továbbá klórt, vízkeménységet és PH is mérhetsz vele.
Mivel egyre melegebb van a napokban figyelj rá hogy a víz hőmérséklete ne menjen 21-22 fok fölé. Tiszta fél literes jeges palackokkal jól tudod hűteni a vizet.
Kavicsokat szed ki, felesleges és ártalmas.
Ezek a legfontosabbak, amik halasztást nem igen tűrnek. Körülbelül 6-8 ezer ft-ból beszerezheted őket.
Ha az állat életben marad, mihamarabb egy új lakrészt kell neki szerezni, ami igencsak költséges lesz. Szükségünk lenne arra, hogy meghatároz egy rendelkezésre álló keretet, és megmondanánk mi az ami feltétlen szükséges és mi az ami 1 hónap halasztást elbír.
Egy nagyobb 100 cm szer 30 cm es akvárium külső szűrővel a minimum amit majd bekell szerezned.
Nem kell kétségbe esni, más is járt már így. Ha a szerint jársz el amit itt olvasol még életbe maradhat. Axik jól bírják a gyűrődést, ha a következő napokban elfog kezdeni enni és rendbe kerül neki a vize nagyeséllyel túléli. Az illető akitől kaptad az axit megérdemel 1 dorgálást és felvilágosítást hogy milyen felelőtlen volt. Kockáztatja egy állat életét és neked sem szerzet vele eddig túl szép perceket. Örülnénk ha küldenél képet az axiról és naponta „jelentenél” hogy tudjunk további tanácsokat adni.
Sok sikert :)