Axolotl általános információk, érdekességek, kérdések

Milyen állat az Axololt? Kinek való? Mik a kezdeti lépések a beszerzésük előtt?

Moderátor: Axolotl moderátor

Chantall
Megrögzött fórumozó

Re: Kézben fogás helyett bögre!

Hozzászólás Szerző: Chantall »

Maya írta:
Pattandia írta:Sziasztok!

Olvastam, és már máshol is hallottam, hogy a takarításkor történnek a balesetek.

Hacsak nem kell ától cettig kinyalni az akváriumot, akkor én nem is szoktam kivenni őket. Simán kotorászok mellettük, csak vigyázok rájuk, hogy ne akkor mozgassam a kavicsokat meg a bújókat, amikor arra járnak, meg ne toljak a lábukra semmit. Akár ez is lehet opció - a prevenció -, bár ahány axi, annyi hákli. :)

De van egy jól bevált tippem, hogyan lehet őket biztonságosan kivenni! Tereljétek be őket egy nagyobbacska bögrébe vagy egy befőttesüvegbe, ahol forduljanak meg, majd a kezeteket az alkalmatosság száján tartva emeljétek ki az állatkát, és így vigyétek át a másik akváriumba, vödörbe vagy lábosba, ahol a víz alatt ki lehet engedni. Hogy ne legyen akaratán kívül nyakatekert testhelyzetre kényszerítve, a bögrét döntsétek meg 45 fokos szögben. Így nem tud sem a kezeitek közül kicsúszni, sem a bögréből kiugrani. :) Szerintem ez fontos! Talán így az axi se esik úgy kétségbe, hogy most mi ez a hirtelen molesztálás, pláne, ha az a bögre vagy befőttesüveg addig is az akvárium részét képezte, és az egyik kedvenc barlangja, amit a kicsi agyával a biztonságérzettel társít.

Puszi!
Érdekes. Bár a 30centis lovakat nem tudom, hogy játszanám be egy ilyenbe, mert bennük van jó kis erő. Már kikísérleteztem egy ugrásbiztos fogást. Az enyémek inkább beszarnának, hogy megmozdult a barlangjuk és akármikor kivehetik őket. Egyik-másik megszokja, hogy néha ki van véve, de valamelyik soha, axija válogatja.
Én egyszerűen kézzel veszem ki a nagy fehéremet...a zöldek amikor jobban ficánkolnak akkor a kisvödörbe vannak beleterelve. Egy befőttesüvegbe már bele sem férnének, olyan nagyok. Én pl simán tudok takarítani az axiknál,kis átmérűjű csövet használok..max egy centiset, így a kiscsigáknak van csak félnivalójuk, az axikban nem tudnék kárt tenni vele. Én az ilyen aljzattisztító csőre esküszöm.
Chantall
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Éjszakai fakulás

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Megfigyeltem Ling-lingnél, aki fehér bőrű fekete szemű, hogy szépen látszódnak a pöttyök a fején napközben és késő este is, viszont kora hajnalban, mikor még sötét van és alszik az állat, akkor szinte teljesen elhalványodnak, és szinte teljesen fehér lesz a feje. A kopoltyúi változatlanul szépek, az nem halványodik, csak a pöttyei. Más is tapasztalt már ilyet?
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
SzySza
Megrögzött fórumozó

Re: Éjszakai fakulás

Hozzászólás Szerző: SzySza »

Sendy » 13 perccel ezelőtt írta:Megfigyeltem Ling-lingnél, aki fehér bőrű fekete szemű, hogy szépen látszódnak a pöttyök a fején napközben és késő este is, viszont kora hajnalban, mikor még sötét van és alszik az állat, akkor szinte teljesen elhalványodnak, és szinte teljesen fehér lesz a feje. A kopoltyúi változatlanul szépek, az nem halványodik, csak a pöttyei. Más is tapasztalt már ilyet?
Ma reggel Szirka ugyan ezt produkálta. Mikor észre vett és arrébb ment akkor ismét szépen látszott minden pöttye.
SzySza
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sisy
Fórumozó

Nemek?

Hozzászólás Szerző: Sisy »

Sziasztok! :)

Két szépséges albínó axi tulajdonosai vagyunk párommal... lassan 3 hónapja.Egészen baba korukban kerültek hozzánk, nagyjából 1cm-esek lehettek.Ahogyan növekszenek, kezdenek nagyon karakteressé és különbözővé válni és reményeim szerint a későbbiekben egy párt alkotnak majd. :)) Sokat olvasgattam róla, hogyan is lehet a nemüket meghatározni, de nem nagyon megy egyedül. :$ Esetleg, ha küldenék róluk fotót segítenétek nekünk megállapítani...?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.07.18. 18:44-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet, legközelebb figyelj erre oda légyszi!
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Re: Nemek?

Hozzászólás Szerző: Maya »

Sisy » Ma, 16:09 írta:Sziasztok! :)

Két szépséges albínó axi tulajdonosai vagyunk párommal... lassan 3 hónapja.Egészen baba korukban kerültek hozzánk, nagyjából 1cm-esek lehettek.Ahogyan növekszenek, kezdenek nagyon karakteressé és különbözővé válni és reményeim szerint a későbbiekben egy párt alkotnak majd. :)) Sokat olvasgattam róla, hogyan is lehet a nemüket meghatározni, de nem nagyon megy egyedül. :$ Esetleg, ha küldenék róluk fotót segítenétek nekünk megállapítani...?
Nyugodtan küldj képet és segítünk. Nemek megállapítása szinte csak 1éves korukban 100%-osan megmondható, félévesen meg tudjuk saccolni, de még változhat. Ha viszont ugyanonnét vettétek akkor testvérek nagy valószínűséggel, olvasd végig a szaporítós topikot, beltenyészetről is van benne szó. Mostanában tucatjával halnak meg főleg beltenyészetes albínók, nagyon sokan mindenféle hozzáértés (na meg felelősség érzet) nélkül tenyésztenek.
Maya
Sisy
Fórumozó

Bubuci 1.jpg
Bubuci 1.jpg (988.54 KiB) Megtekintve 24526 alkalommal
Bubuci1.jpg
Bubuci1.jpg (17.74 KiB) Megtekintve 24526 alkalommal
Bubuci2 (2).jpg
Bubuci2 (2).jpg (1.87 MiB) Megtekintve 24526 alkalommal
Bubuci2.jpg
Bubuci2.jpg (1.75 MiB) Megtekintve 24526 alkalommal
Bubuci 1.jpg
Bubuci 1.jpg
Oh...most látom, hogy válaszoltál. :)) Azt hittem majd jön róla e-mail, hogy érkezett a válaszom.
Szóval...ne haragudj, hogy még csak most küldöm a képeket.
Próbálkoztam értelmes képeket készíteni, hát nem tudom, hogy boldogulsz majd velük, de ha nem jók, majd igyekszem újat csinálni róluk. :))
Előre is köszi a segítséget! :)
Csatolmányok
Együtt.jpg
Együtt.jpg (386.51 KiB) Megtekintve 24526 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Sisy » 4 perccel ezelőtt írta:
Bubuci 1.jpg
Bubuci1.jpg
Bubuci2 (2).jpg
Bubuci2.jpg
Bubuci 1.jpg
Bubuci 1.jpg
Oh...most látom, hogy válaszoltál. :)) Azt hittem majd jön róla e-mail, hogy érkezett a válaszom.
Szóval...ne haragudj, hogy még csak most küldöm a képeket.
Próbálkoztam értelmes képeket készíteni, hát nem tudom, hogy boldogulsz majd velük, de ha nem jók, majd igyekszem újat csinálni róluk. :))
Előre is köszi a segítséget! :)
Milyen idősek? Vagy ha nem tudod, hány cm-esek? Első ránézésre mindkettő lány. Bár az én kis vadasom 9 hónaposan lett fiú, felnőtt korukig akármi megeshet. Babuci1 (jpg neve szerint) tuti lány, Babuci2-be még nem vagyok biztos, de szerintem lányok lesznek, a fiúknál még ha nem is látni a nagy zacsit, már hátrébb kezdődik a hártya rész. Az csak jó hír neked ha egyneműek, mert gondolom tesók.
Maya
Sisy
Fórumozó

Juj...jó sokszor sikerült beszúrni a képfeliratokat ( Ne hari érte.. )
13,5 cm-esek...4 hónapja vannak nálunk és olyan 1cm-ek lehettek mikor hoztam őket.
Én úgy tudom, hogy nem tesók...legalábbis azt mondta a lány, akitől vettük őket. Lehet kicsit elfogult vagyok, de én szeretném, ha párban lennének :))
Maya
Adminisztrátor

Sisy » 4 perccel ezelőtt írta:Juj...jó sokszor sikerült beszúrni a képfeliratokat ( Ne hari érte.. )
13,5 cm-esek...4 hónapja vannak nálunk és olyan 1cm-ek lehettek mikor hoztam őket.
Én úgy tudom, hogy nem tesók...legalábbis azt mondta a lány, akitől vettük őket. Lehet kicsit elfogult vagyok, de én szeretném, ha párban lennének :))
1cm-esek mikor kikelnek a petéből, de gondolom nem mérted meg pontosan mikor hozzád kerültek, mert nagy különbség van 1 és 2cm között. Inkább úgy kérdezem első-hátsó lábuk volt-e már.

Nem tudom, kitől vettétek de szerintem átvágott. Ugyanakkorák, szemmel láthatóan ugyanúgy néznek ki, szerintem tesók. Annak az esélye, hogy egy tenyésztőnél 2 pár egyszerre petézzen le...nagyjából nulla(elhiheted van róla fogalmam), még ha egy olyan akváriumba is volt ahol, egy hím volt és 2 nőstény, még abban az esetben is féltestvérek. Ettől még még lehetnek párban, egymás mellett, bár nem tudom nálad a "párban" mit jelent. Még fiatalok egyébként, nemük még alakulhat, kb. 6hónaposak. Ha szerencséd lesz és tényleg 2 nőstény marad, akkor egyszerűen vehetsz melléjük még egy albínó hímet. (Mert albínó utód, kizárólag albínó szülőktől lesz) Viszont ha különböző neműek nem ajánlanám a tenyésztést, beltenyészet csúnya dolgokat tud művelni. Wan Byuk a beltenyészetes axim tudna erről beszélni, szemnélküli, gnóm ferdén nőtt végtagok, hiányos és összenőtt lábujjak és ki tudja belül mi van...miféle szervi elváltozások. http://axolotl.hu/download/file.php?id=951&mode=view
http://axolotl.hu/download/file.php?id=950&mode=view
Maya
Sisy
Fórumozó

Maya » Ma, 15:18 írta:
Sisy » 4 perccel ezelőtt írta:Juj...jó sokszor sikerült beszúrni a képfeliratokat ( Ne hari érte.. )
1cm-esek mikor kikelnek a petéből, de gondolom nem mérted meg pontosan mikor hozzád kerültek, mert nagy különbség van 1 és 2cm között. Inkább úgy kérdezem első-hátsó lábuk volt-e már.

Nem tudom, kitől vettétek de szerintem átvágott. Ugyanakkorák, szemmel láthatóan ugyanúgy néznek ki, szerintem tesók. Annak az esélye, hogy egy tenyésztőnél 2 pár egyszerre petézzen le...nagyjából nulla(elhiheted van róla fogalmam), még ha egy olyan akváriumba is volt ahol, egy hím volt és 2 nőstény, még abban az esetben is féltestvérek. Ettől még még lehetnek párban, egymás mellett, bár nem tudom nálad a "párban" mit jelent. Még fiatalok egyébként, nemük még alakulhat, kb. 6hónaposak. Ha szerencséd lesz és tényleg 2 nőstény marad, akkor egyszerűen vehetsz melléjük még egy albínó hímet. (Mert albínó utód, kizárólag albínó szülőktől lesz) Viszont ha különböző neműek nem ajánlanám a tenyésztést, beltenyészet csúnya dolgokat tud művelni. Wan Byuk a beltenyészetes axim tudna erről beszélni, szemnélküli, gnóm ferdén nőtt végtagok, hiányos és összenőtt lábujjak és ki tudja belül mi van...miféle szervi elváltozások. http://axolotl.hu/download/file.php?id=951&mode=view
Köszi, a sok-sok infót! :) Igen, már voltak végtagjaik...valóban nem mértem őket...szóval akár 2cm-esek is lehettek. ( A pár nálam fiú és lányt jelentett. )
Hát..akkor azok alapján, amit írtál reméljük lány mind a kettő....semmiképpen nem szeretném,ha beltenyészet alakulna ki, amiatt, mert testvérek. Majd kapnak valami jóképű albínó pasit maguk mellé. :))
Esetleg pár hónap múlva ismét küldök róluk képet!

Köszi mindent még egyszer! :)
Maya
Adminisztrátor

Sisy » 1 perccel ezelőtt írta:
Maya » Ma, 15:18 írta:

Köszi, a sok-sok infót! :) Igen, már voltak végtagjaik...valóban nem mértem őket...szóval akár 2cm-esek is lehettek. ( A pár nálam fiú és lányt jelentett. )
Hát..akkor azok alapján, amit írtál reméljük lány mind a kettő....semmiképpen nem szeretném,ha beltenyészet alakulna ki, amiatt, mert testvérek. Majd kapnak valami jóképű albínó pasit maguk mellé. :))
Esetleg pár hónap múlva ismét küldök róluk képet!

Köszi mindent még egyszer! :)
Szívesen, leírtak és csodás fejlődési ütem táblázatunk (http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=5&t=139) alapján min. 5,5-6 hónaposak, 100%osan fél év múlva tudjuk megmondani, február magasságában, de már szerintem decemberbe megállapodnak. Lehet a tenyésztő arra gondolt, hogy van egy fajta tévhit, hogyha 2 axit kis koruktól fogva együtt nevelünk az egyik fiú lesz a másik lány, nos ez 50%-50% a valóságban, vagy így lesz, vagy nem.
Maya
Sisy
Fórumozó

Igeen...pont valami ilyesmit mondott, de abban biztos vagyok, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel célzott rá, hogy fiú-lány lesz.
De igazából nem számít, hogy fiúk-e vagy lányok... nagyon szeretjük őket :))
Wáó...szuper ez a táblázat, köszii :)) Azt hiszem ezzel eddig még nem találkoztam.
baxter
Fórumozó

Könyvek

Hozzászólás Szerző: baxter »

Sziasztok!

Egy ideje már nyomozok olyan akvarista könyv után, amiben többé-kevésbé kivesézik az axolotlokat, de sehol sem találok ilyet magyarul.
Tudnátok esetleg ajánlani valamilyen magyar szakirodalmat? Angolt találtam (meg az Akvárium Magazin egy cikkét), de azt csak végszükség esetén szeretnék venni. Ne értsetek félre, maximálisan "elégedett" vagyok a fórummal, ha fogalmazhatok egyáltalán így. :D Ajándékba, ill. ezzel együtt tévhitek eloszlatására kéne meggyőzésnek a könyv.
Köszi szépen! :)
üdv:
baxter
Maya
Adminisztrátor

Re: Könyvek

baxter » 51 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!

Egy ideje már nyomozok olyan akvarista könyv után, amiben többé-kevésbé kivesézik az axolotlokat, de sehol sem találok ilyet magyarul.
Tudnátok esetleg ajánlani valamilyen magyar szakirodalmat? Angolt találtam (meg az Akvárium Magazin egy cikkét), de azt csak végszükség esetén szeretnék venni. Ne értsetek félre, maximálisan "elégedett" vagyok a fórummal, ha fogalmazhatok egyáltalán így. :D Ajándékba, ill. ezzel együtt tévhitek eloszlatására kéne meggyőzésnek a könyv.
Régebben mikor még kezdtem az "ipart" én is keresgéltem, de kifejezetten róluk szóló könyvet nem találtam, csak olyanokat ahol fél vagy egy oldalas dióhéjban leírásuk/cikk volt. :( Ami persze marha kevés. No meg a "szakirodalom" is távol áll néha valóságtól, bennem mindig az a kérdés merül fel, hogy ezt a vadon élőkről írták vagy a fogságban tartottakról?
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

baxter » Ma, 11:14 írta:Sziasztok!

Szia!

Jelenleg ez a fórum a legjobb hazai forrás. A kapható könyvek tartalma szánalmas sajnos. Amíg könyv formájában nem jelentetjük meg a fórumot, valszeg nem lesz semmilyen más rendes elérhetőség. Az a baj hogy egy elméleti könyv soha nem fog labdába rúgni a fórum gyakorlatias, tapasztalati részével. Készülőben van egy pár oldalas írás az axolotolokról ami a fórum gerincét, vázát kivonatolja. Közel se olyan részletes mint a fórum, de ha azt valaki betartja, akkor már nagy bakot nem tud lőni, a többiért sajnos ide fel kell jönni. De ebben csak az axikról lesz szó, semmi vízkémia, biológia vagy egyéb legalább annyira fontos információ nem lesz benne, hisz nem fér bele. Ha az esetleg segítene neked, akkor ha kész, akkor elküldöm.
Sendy
baxter
Fórumozó

Köszi az infót! Igazából a könyv nem nekem kéne, hanem egy ismerőst meggyőzni, egy nyomtatott írásos dolognak már csak hinne. Hiszen ugyebár attól, hogy Mexikóban meleg van, és hogy megfelelő körülmények között "át tudnak alakulni", attól még az aksiban cirka 24 fok felett stresszesek lesznek, így a hűtést nyáron biztosítani kell, de ezt nem látja be. :\
Még egyszer köszi a segítséget! Folytatom a győzködést...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.09.08. 20:39-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
üdv:
baxter
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

baxter » 42 perccel ezelőtt írta:Köszi az infót! Igazából a könyv nem nekem kéne, hanem egy ismerőst meggyőzni, egy nyomtatott írásos dolognak már csak hinne. Hiszen ugyebár attól, hogy Mexikóban meleg van, és hogy megfelelő körülmények között "át tudnak alakulni", attól még az aksiban cirka 24 fok felett stresszesek lesznek, így a hűtést nyáron biztosítani kell, de ezt nem látja be. :\
Még egyszer köszi a segítséget! Folytatom a győzködést...
Irányítsd hozzám, elég meggyőző tudok lenni, és ha szép szó nem elég, szerzek bunkósbotot :D Amúgy pár napon belül lesz írásos MAF szervezet által kiadott doksi, ez mondjuk papíron akkor lesz ha kinyomtatod, vagy végső végső esetben kinyomtatom szignózom és kipostázom :D
Sendy
baxter
Fórumozó

Sendy » 10 perccel ezelőtt írta:Irányítsd hozzám, elég meggyőző tudok lenni, és ha szép szó nem elég, szerzek bunkósbotot :D Amúgy pár napon belül lesz írásos MAF szervezet által kiadott doksi, ez mondjuk papíron akkor lesz ha kinyomtatod, vagy végső végső esetben kinyomtatom szignózom és kipostázom :D
Ígérem, csápolok, ha erősítés kell :D köszi
üdv:
baxter
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

baxter » Tegnap, 21:11 írta:
Sendy » 10 perccel ezelőtt írta:Irányítsd hozzám, elég meggyőző tudok lenni, és ha szép szó nem elég, szerzek bunkósbotot :D Amúgy pár napon belül lesz írásos MAF szervezet által kiadott doksi, ez mondjuk papíron akkor lesz ha kinyomtatod, vagy végső végső esetben kinyomtatom szignózom és kipostázom :D
Ígérem, csápolok, ha erősítés kell :D köszi
Tudom javasolni meggyőzésre, hogy le lehet kérni a Xochimilco-i időjárást. Jelenleg 15 fok van, kb mint most nálunk. Augusztusban a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 fok volt ott, míg mi szenvedtünk a 35-40 fokoktól. Ez talán meggyőző.
Sendy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Mekkorára nő meg egy axi?

Kedves Fórumozók!

Vásárláskor nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez az állat mekkorára nő meg valójában. Megveszik a pár cm-es kis axibébit, és úgy gondolják, hogy alig fog nagyobbra nőni, és teljesen feleslegesnek gondolják az általunk ajánlott akváriumméreteket. Aztán eltelik fél-egy év és szerencsétlen állat megfordulni alig fog tudni az akváriumban. Akkor viszont már nehezebben adnak ki a legtöbben még másfél-kétszer annyit új felszerelésre, hiszen a nagyobb akváriumhoz nagyobb szűrés, több aljzat.... stb kell.

Hiába hangoztatjuk mi a 30 cm-es testhosszt, sokan még így se tudják igazán elképzelni. A javaslatom az, hogy vegyetek elő egy a4-es lapot és vágjatok le a hosszabbik oldalából egy 5 cm vastag csíkot. Így majdnem 30x5 cm-es téglalapunk lesz. Kb ekkora egy axi. Nézzétek meg alaposan, hogy milyen hatalmas állat lesz abból a kis pindurkából akit kiszemeltetek, vagy hogy a jelenlegi akvárium mennyire kicsi. Vásárláskor is célszerű a "téglalapunkat" magunkkal vinni, mert odapróbálva az akváriumhoz már jobban el tudjuk képzelni, hogy milyen lesz.

Végezetül egy kép ami talán szintén segíteni fog. A képen felnőtt női kéz látható és az üveg másik felén levő axi.
P1150005.jpg
P1150005.jpg (26.48 KiB) Megtekintve 24030 alkalommal
A 30 cm nem véghossz, elméletben évente fél egy centit még nőhetnek továbbra is 30 cm fölött, szóval így kalkuláljatok az akváriummérettel.
Sendy
Flamingo
Újonc

Kezdő kérdések

Hozzászólás Szerző: Flamingo »

Sziasztok!

A mai napon vettem egy "arany" színű axit ajándékba a barátnőmnek.
Ő nagyon szeretett volna fehéret, de kb. 2 hetembe telt a keresgélés, és sehol sem találtam, míg ma vettem neki egy aranyat.
De nagy érdekessége nekem, hogy nincsen szeme....mármint van :) De nem fekete, mint a fehéreknek, hanem aranya színű, mint a teste.
Ez normális??
Vettem neki egy nagy akváriumot, amibe bőven elfér majd évek múlva is. Van levegőztetője is szűrővel.
Holnap veszek neki ennivalót is. Mit ajánlotok, mit vegyek??
Aljzat kell neki?? Csak mert egyik - másik kereskedésben azt mondják, csak nekünk kell, hogy szép legyen...nem neki.
Mi az igaz?
Köszi a választ.
Üdv.
Flamesz
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Kezdő kérdések

Flamingo » 20 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!

A mai napon vettem egy "arany" színű axit ajándékba a barátnőmnek.
Ő nagyon szeretett volna fehéret, de kb. 2 hetembe telt a keresgélés, és sehol sem találtam, míg ma vettem neki egy aranyat.
De nagy érdekessége nekem, hogy nincsen szeme....mármint van :) De nem fekete, mint a fehéreknek, hanem aranya színű, mint a teste.
Ez normális??
Vettem neki egy nagy akváriumot, amibe bőven elfér majd évek múlva is. Van levegőztetője is szűrővel.
Holnap veszek neki ennivalót is. Mit ajánlotok, mit vegyek??
Aljzat kell neki?? Csak mert egyik - másik kereskedésben azt mondják, csak nekünk kell, hogy szép legyen...nem neki.
Mi az igaz?
Köszi a választ.
Üdv.
Flamesz
Szia!

Késő van, már indultam aludni, szóval bocsi, gyorsan válaszolok csak. Az arany albínóknak a szemében nincs pigment, így bőrszínűek vagy pirosasak, fénytől függ. Minden más kérdésedre pedig az alap tájékoztatónk választ ad: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4491#p4491

Üdv:
Sendy
Sendy
Phyllobates
Újonc

Kezdő kérdések...

Hozzászólás Szerző: Phyllobates »

Sziasztok!

Kezdő axis vagyok/lennék, és lenne pár kérdésem. :)
Olvasgatok itt a fórumon egy ideje, de inkább kérdezek, mintsem, hogy bármit elrontsak az első beszerzése/hazahozatala előtt. :)
Szóval.. Első, hogy egy kb. 80*30*40-es akvárium már megfelelő méretű lenne-e? Úgy néztem, hogy az olyan 95 liter lenne űrtartalomra, de amit lehet, azt szeretném itt is nyomatékosíttatni. :) Ja, és ha elég ekkora, akkor arra mindenképp kell-e tető?
Második, hogy honnan ajánlott őket beszerezni? Itt a környéken inkább csak kisállatboltok vannak, nem tudom, hogy azokban érdemes-e érdeklődni egyáltalán.
Aztán CITES igazolás kell-e? Volt, ahol azt olvastam, hogy kell, volt, ahol azt, hogy nem. Melyik a valós?
Továbbá.. ha megvan a pöttöm, akkor miben vigyem haza? Kell-e hozzá valami speckó tároló, míg haza nem érek vele, vagy elég egy zacsi, amit esetleg ott adnak? Ja, és kb. mennyi idő alatt kéne vele hazaérni? ( ha tudnak itt szerezni, akkor az kb. egy fél órás út lenne )
Mi van még.. sok minden, de most úgysem fog mind eszembe jutni.
Szűrő, levegőztető, ha egyben van a 2, akkor az jó-e, vagy inkább legyen külön-külön?
Egyelőre ennyi jutott eszembe. :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Kezdő kérdések...

Phyllobates » 27 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!

Olvasgatok itt a fórumon egy ideje, de inkább kérdezek, mintsem, hogy bármit elrontsak az első beszerzése/hazahozatala előtt. :)
Szóval.. Első, hogy egy kb. 80*30*40-es akvárium már megfelelő méretű lenne-e? Úgy néztem, hogy az olyan 95 liter lenne űrtartalomra, de amit lehet, azt szeretném itt is nyomatékosíttatni. :) Ja, és ha elég ekkora, akkor arra mindenképp kell-e tető?
Második, hogy honnan ajánlott őket beszerezni? Itt a környéken inkább csak kisállatboltok vannak, nem tudom, hogy azokban érdemes-e érdeklődni egyáltalán.
Aztán CITES igazolás kell-e? Volt, ahol azt olvastam, hogy kell, volt, ahol azt, hogy nem. Melyik a valós?
Továbbá.. ha megvan a pöttöm, akkor miben vigyem haza? Kell-e hozzá valami speckó tároló, míg haza nem érek vele, vagy elég egy zacsi, amit esetleg ott adnak? Ja, és kb. mennyi idő alatt kéne vele hazaérni? ( ha tudnak itt szerezni, akkor az kb. egy fél órás út lenne )
Szűrő, levegőztető, ha egyben van a 2, akkor az jó-e, vagy inkább legyen külön-külön?
Szia!

Üdv a fórumon!

Elsőnek a házirend elolvasását javasolnám a fórum további használatához: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=3&t=32
Az abszolút kezdőknek hoztuk létre az axikalaúzt, hogy egy körképet kapjon erről az igen költséges és problémás állatfajról: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4491#p4491
akváriumméret: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=55#p55
tető: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=286#p286 eü topikban a sérüléseknél olvashatod a hitetlenek, vagy figyelmetleneknek hozzászólásait akiknek kiugrott az állata (néha csak fél órányi nem figyelés elég volt a bajhoz)
beszerzés: egy ajánlott tenyésztő van, kollegina Maya, de tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenkinek van erre lehetősége, így marad a bolt, ahol rendszerint olyat kapsz amilyet. Kolleginát nem azért ajánljuk mert kollegina, ő szakértőből nőtte ki magát tenyésztővé, és gyönyörű, egészséges porontyai vannak, én is tőle szerzek be, ha olvasgatod a fórumot, rá fogsz jönni miért. http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4484#p4484 http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4709#p4709
Cites igazolás nem kell csak származási, infók és környezetvédelmi felügyelőségi állásfoglalás a témában: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1768#p1768
Szállítás kollegina szakértői körébe tartozik inkább, ő sok axit szállít, ő fog ebben válaszolni.
Szűrő, levegőztető: egy rendes belső szűrő elengedhetetlen, lehetőleg esőztető kifolyó ággal. Tudom javasolni az eheim biopower szériáját, teszteltem, jó ki szűrő. Igazán az eheim külső szűrőket tudom ajánlani proff, experience szériából. Ezek mellett erősen javasolt külön légpumpa beszerzése, melyből eheimet javaslok én személy szerint 100-asat az teljesen hangtalan. Légpumpa segít a párolgásban, ezáltal hűti a vizet, oxigénnel dúsítja a vizet, ha a szűrő valamiért megpurcanna, akkor szűrőszivaccsal némileg lehet szűrni a vizet a hiba elhárításáig sos esetben, továbbá lesz levegőellátás. A szűrőnek folyamatosan mennie kell, 1 óránál tovább nem kapcsolható ki a szűrőbaktériumok miatt. Éjszakára a levegőztetőt nem szabad kikapcsolni, mert éjjel a növények oxigént fogyasztanak.
Az állat beszerzése előtt 3 hétig kell járatni az "üres" (állatmentes, de már mindennel berendezett) akváriumot a kémia beállása miatt.

Röviden ennyi, dobtam elég sok linket, lesz mit átmolyolni :D

Az állat beszerzése előtt feltétlenül javasolnám az axolotl szakfórum átolvasását, mert közel sem fenékig tejfel ez az állatfaj és nagyon sokan ha tudnák azt ami itt a fórumban le van írva az állat beszerzésekor, akkor tudnának nemet mondani és más állatot választani.

Ha bármi van, szólj, szívesen válaszolunk!

üdv:
Sendy
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Re: Kezdő kérdések...

Phyllobates » Ma, 20:24 írta:Sziasztok!

Üdv a fórumon!

Szállítás: Ha boltban veszed a tárolóeszközt készen adják, egyszerű halszállító zacskóban szokták adni, nem annyira komfortos, kb. 2-3 napig elvan benne. Ha tenyésztőtől veszed ő vagy zacskót, esetleg ha pici még az axi akkor pet-palackba fogja adni, én személy szerint műanyag dobozkába szoktam. Ha közvetlenül tenyésztő lakásáról viszed, érdemes vinned egy jól záródó (légmentesen, mert egy-egy kanyarba megdőlhet és csepeghet ki a gatyádra a víz...) egyszerű ételes/ebédes műanyag dobozt, ez a legjobb választás, akkora legyen lehetőleg az állat kényelmesen megforduljon benne és hosszába végigérje. Ha nyitható doboz/üvegben viszed érdemes óránként egyszer felnyitni(1 percre elég), hogy friss levegő érje, ilyen óránkénti felnyitogatással jólval több napig lehet szállítani. Én már hurcibáltam dobozba-zacskóba-üvegbe 3-4-5 órákat is, semmi bajuk nem lett. Kis fiatal axik nagyon jól viselik, felnőttek már kevésbé őket nagyon stresszeli, előfordulhat hányás is.
Maya
Atina3
Fórumozó

Létezik?

Hozzászólás Szerző: Atina3 »

Sziasztok!
Pár napja találtam rá a fórumra, azóta töviről hegyire átolvastam már. :)
Fél éve vagyok boldog axi tulajdonos. Ma a párom elment neki halakat venni, és beszélgettek az eladóval, aki azt mondta, hogy kicsi neki az akvárium, úgyhogy ne is várjam, hogy nőni fog. 60 literes(55 centi hosszú, 26 centi mély és 35 centi magas) akváriumban van. Létezik az, hogy ez kicsi lenne és azért csak 12 centi? Egyébként teljesen jól van. A "haja" szép piros, növöget, dús, farokúszúja rendes, eszik elég szépen, úszik. Nem hinném, hogy baja lenne. De ez most így szöget ütött a fejembe. ???
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Létezik?

Atina3 » 11 perccel ezelőtt írta:Sziasztok!
Fél éve vagyok boldog axi tulajdonos. Ma a párom elment neki halakat venni, és beszélgettek az eladóval, aki azt mondta, hogy kicsi neki az akvárium, úgyhogy ne is várjam, hogy nőni fog. 60 literes(55 centi hosszú, 26 centi mély és 35 centi magas) akváriumban van. Létezik az, hogy ez kicsi lenne és azért csak 12 centi? Egyébként teljesen jól van. A "haja" szép piros, növöget, dús, farokúszúja rendes, eszik elég szépen, úszik. Nem hinném, hogy baja lenne. De ez most így szöget ütött a fejembe. ???
A probléma komplex, Maya kollegina véleményét megvárnám, ő a növekedésben otthonos.
1. Nem megfelelő akváriumgondozás mellett megnő az ammóniaszint, ammónia mellett az állatok fejlődése nem megfelelő, innen van ez a fantasztikus, de részben igaz "kicsi akváriumban nem nőnek a halak" mondás. Az oka: kicsi akváriumban hamarabb felborul a biológiai egyensúly, főleg ha valaki kezdő vagy nem igazán ért hozzá. Ammónia és nitirt nitrát teszt segítségével az állítást igazolni vagy cáfolni célszerű. Sajnos alig találkozok olyannal aki tisztában van az akvárium helyes gondozásával. Alapok az axikalaúz végén megtalálhatóak, de tényleg csak nagyon alapok, felszínkarcolgatások. Ha nem jók a mért értékek, akkor el kell sajátítani a helyes akváriumgondozást és azonnal a méregező anyagnak megfelelő ellentámadást kell végezni (eü mérgezéseknél olvasható).
2. Nem megfelelő helyről származó axik lényegesen lassabban nőhetnek. Mayánál talán fél éves most Tony, de 18 cm már most. Nem akarok nevekkel vagdalkózni, de van egy tenyésztő akinél nagyon megfigyelhető, hogy az állatai nagyon lassan nőnek, és korukhoz képest jócskán le vannak maradva. 1 éves tőle vásárolt állatok akkorák mint Maya fél évesei, és a különbség is szemmel látható első ránézésre még akkor is ha a korukat nem tudjuk.
3. Akváriumméret: az eladónak tökéletesen igaza volt abban, hogy ez pici. Végre egyszer egy eladó nem 20 literbe akar beleerőszakoltatni a 30 cm-es állatot. Melyik bolt volt ez ha szabad kérdezni? 100 cm hosszú, 35 cm széles és nagyjából 30 cm magas akvárium kell egy kifejlett axolotl-nak. Persze minél nagyobb annál, jobb, de ez az ajánlott minimum amiben az állat nem szűkölködik. Ebbe viszont 3-4 is elfér, de egynek is kell ekkora tér, hogy tudjon úszni. Egy 30 cm-es állat egy 55 cm-es hosszúságban lök magán egyet és fejjel lekoccolja a szemben levő üvegfalat. 110 cm távban már tudnak szépen úszni, főleg ha 40 cm széles, akkor már úszás közben megfordulni is. 80 literesben volt eddig Ling-lingem, de mióta átkerült a 170 literesbe (130 l víz ), azóta teljesen megváltozott a mozgása, kihúzza magát, úszik, megizmosodott. A vízszint a korral növelhető 15-30 cm-es tartományban. Tudom, most még csak 12 cm, de ha egyéb baja nincs, akkor ő is nagy vízitehénné fog nőni, és úgy is venni kell majd nagyobb akváriumot. Én mindig mondom, hogy jobb előre olvasni, és megfogadni az értelmes tanácsokat, mint két-három alkalommal venni az akváriumokat, mert nem hisszük el, hogy kicsi lesz.
Természetesen ha az akvárium nagyon kicsi, az állat nem tud nőni, de 12 cm-es állatnál egy ekkora akváriumnak elégnek kellene lennie még pár hónapig simán.
4. Ilyen kis állatnak nem való még az élő hal: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4676#p4676 (egyelőre még csak itt olvasható részletesen a kifejtés, de hamarosan új táplálkozási leírás lesz amiben ez szerepelni fog)

Ahhoz hogy azt kijelentsük, hogy az állat teljesen jól van, jó lenne, ha küldenél pár képet az állatról: szemből, oldalról, fentről, kopoltyúkról. Sokan azt hiszik hogy egészséges, de közel se, jellemzően alultápláltak az állatok a boltoknak, tenyésztőknek "köszönhetően", tisztelet azon pár és ritka kivételnek.
Sendy
Atina3
Fórumozó

Sendy » 39 perccel ezelőtt írta:
A probléma komplex, Maya kollegina véleményét megvárnám, ő a növekedésben otthonos.
1. Nem megfelelő akváriumgondozás mellett megnő az ammóniaszint, ammónia mellett az állatok fejlődése nem megfelelő, innen van ez a fantasztikus, de részben igaz "kicsi akváriumban nem nőnek a halak" mondás. Az oka: kicsi akváriumban hamarabb felborul a biológiai egyensúly, főleg ha valaki kezdő vagy nem igazán ért hozzá. Ammónia és nitirt nitrát teszt segítségével az állítást igazolni vagy cáfolni célszerű. Sajnos alig találkozok olyannal aki tisztában van az akvárium helyes gondozásával. Alapok az axikalaúz végén megtalálhatóak, de tényleg csak nagyon alapok, felszínkarcolgatások. Ha nem jók a mért értékek, akkor el kell sajátítani a helyes akváriumgondozást és azonnal a méregező anyagnak megfelelő ellentámadást kell végezni (eü mérgezéseknél olvasható).
2. Nem megfelelő helyről származó axik lényegesen lassabban nőhetnek. Mayánál talán fél éves most Tony, de 18 cm már most. Nem akarok nevekkel vagdalkózni, de van egy tenyésztő akinél nagyon megfigyelhető, hogy az állatai nagyon lassan nőnek, és korukhoz képest jócskán le vannak maradva. 1 éves tőle vásárolt állatok akkorák mint Maya fél évesei, és a különbség is szemmel látható első ránézésre még akkor is ha a korukat nem tudjuk.
3. Akváriumméret: az eladónak tökéletesen igaza volt abban, hogy ez pici. Végre egyszer egy eladó nem 20 literbe akar beleerőszakoltatni a 30 cm-es állatot. Melyik bolt volt ez ha szabad kérdezni? 100 cm hosszú, 35 cm széles és nagyjából 30 cm magas akvárium kell egy kifejlett axolotl-nak. Persze minél nagyobb annál, jobb, de ez az ajánlott minimum amiben az állat nem szűkölködik. Ebbe viszont 3-4 is elfér, de egynek is kell ekkora tér, hogy tudjon úszni. Egy 30 cm-es állat egy 55 cm-es hosszúságban lök magán egyet és fejjel lekoccolja a szemben levő üvegfalat. 110 cm távban már tudnak szépen úszni, főleg ha 40 cm széles, akkor már úszás közben megfordulni is. 80 literesben volt eddig Ling-lingem, de mióta átkerült a 170 literesbe (130 l víz ), azóta teljesen megváltozott a mozgása, kihúzza magát, úszik, megizmosodott. A vízszint a korral növelhető 15-30 cm-es tartományban. Tudom, most még csak 12 cm, de ha egyéb baja nincs, akkor ő is nagy vízitehénné fog nőni, és úgy is venni kell majd nagyobb akváriumot. Én mindig mondom, hogy jobb előre olvasni, és megfogadni az értelmes tanácsokat, mint két-három alkalommal venni az akváriumokat, mert nem hisszük el, hogy kicsi lesz.
Természetesen ha az akvárium nagyon kicsi, az állat nem tud nőni, de 12 cm-es állatnál egy ekkora akváriumnak elégnek kellene lennie még pár hónapig simán.
4. Ilyen kis állatnak nem való még az élő hal: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4676#p4676 (egyelőre még csak itt olvasható részletesen a kifejtés, de hamarosan új táplálkozási leírás lesz amiben ez szerepelni fog)

Ahhoz hogy azt kijelentsük, hogy az állat teljesen jól van, jó lenne, ha küldenél pár képet az állatról: szemből, oldalról, fentről, kopoltyúkról. Sokan azt hiszik hogy egészséges, de közel se, jellemzően alultápláltak az állatok a boltoknak, tenyésztőknek "köszönhetően", tisztelet azon pár és ritka kivételnek.
Ez a Rája Díszállatkereskedés volt.
Itt vannak a képek. Ilyeneket sikerült csinálnom.
Csatolmányok
IMG_0036.JPG
IMG_0036.JPG (2.13 MiB) Megtekintve 24203 alkalommal
IMG_0035.JPG
IMG_0035.JPG (2.02 MiB) Megtekintve 24203 alkalommal
IMG_0034.JPG
IMG_0034.JPG (1.99 MiB) Megtekintve 24203 alkalommal
IMG_0032.JPG
IMG_0032.JPG (2.23 MiB) Megtekintve 24203 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Hello

Nem tudom a Rájá melyik volt, ahol vettétek az axit vagy ahol informáltak titeket. Ráját jól ismerem, majd 5 hónapja adtam be hozzájuk 15db axit, az előtt pedig 3éve voltak axijaik, mivel én albínót nem tenyésztek és elég sűrűn is járok a boltba, nem tudom elképzelni, hogy lett-e volna nekik albínó axijuk. (1 megállóval odébb az oktogonnál az atlantis fanuába viszont gyakran volt...)

A tárgyra térve, nagyon ritkán fordul elő, hogy kisebb helyen lassabban nőnek, ha megfelelő helyről származnak egy éven belül 25-30 cm-esek is lehetnek. Előző börzéken rengeteg jöttek oda hozzám, hogy a tenyésztőtől vásárolt albínó axi egyszerűen nem nő. (nem nevesítenék én sem, ki konkrétan az illető) Ilyenkor egyedül csak a beltenyészet tud eszembejutni illetve a tenyésztő rossz tartási körülményei, nem megfelelő táplálás. Akvárium tényleg kicsi, én a 6 és 7 hónaposokat is átköltöztettem a 120 literesbe, hatalmas mozgásigényük van fiatalon, amit egy ilyen kis akváriumba nem fogsz tőle tapasztalni, nálam a nagyok a 150cm hosszú (300litgyós) akváriumba imádnak úszni, egyszerűen úsznak-úsznak-úsznak és nincs fal. :) Lábjegyzetbe megemlítem, hogy imádják a társaságot, nagyok-kicsik nálam egyedül nem tudnak létezni, minden percben összebújnak, közösen úszkálnak. Ilyen fiatalon nem szoktunk élő halazni (illetve kizárólag csak 1cm-es növendék guppik jöhetnek szóba), úgy érzem már kifejtettem miérteket. Aljzatot viszont azonnal kicserélném, nekem képről (bár nem elég éles) elég szögletesnek tűnik az axi hasa alja, kőnyeléskor szokott ilyen lenni. Jobb lenne egy kicsit élesebb kép a kopoltyúiról is. Mögötte ha jól látom kagylóhéja van? Kagylóhéjak mésztartalma folyamatosan oldódik a vízbe, ami keményíti. (Kövek is, de azokat ecetes vízben kifőzve már nem fogják)
Maya
Atina3
Fórumozó

Maya » Ma, 16:54 írta:
Hello

Nem tudom a Rájá melyik volt, ahol vettétek az axit vagy ahol informáltak titeket. Ráját jól ismerem, majd 5 hónapja adtam be hozzájuk 15db axit, az előtt pedig 3éve voltak axijaik, mivel én albínót nem tenyésztek és elég sűrűn is járok a boltba, nem tudom elképzelni, hogy lett-e volna nekik albínó axijuk. (1 megállóval odébb az oktogonnál az atlantis fanuába viszont gyakran volt...)

A tárgyra térve, nagyon ritkán fordul elő, hogy kisebb helyen lassabban nőnek, ha megfelelő helyről származnak egy éven belül 25-30 cm-esek is lehetnek. Előző börzéken rengeteg jöttek oda hozzám, hogy a tenyésztőtől vásárolt albínó axi egyszerűen nem nő. (nem nevesítenék én sem, ki konkrétan az illető) Ilyenkor egyedül csak a beltenyészet tud eszembejutni illetve a tenyésztő rossz tartási körülményei, nem megfelelő táplálás. Akvárium tényleg kicsi, én a 6 és 7 hónaposokat is átköltöztettem a 120 literesbe, hatalmas mozgásigényük van fiatalon, amit egy ilyen kis akváriumba nem fogsz tőle tapasztalni, nálam a nagyok a 150cm hosszú (300litgyós) akváriumba imádnak úszni, egyszerűen úsznak-úsznak-úsznak és nincs fal. :) Lábjegyzetbe megemlítem, hogy imádják a társaságot, nagyok-kicsik nálam egyedül nem tudnak létezni, minden percben összebújnak, közösen úszkálnak. Ilyen fiatalon nem szoktunk élő halazni (illetve kizárólag csak 1cm-es növendék guppik jöhetnek szóba), úgy érzem már kifejtettem miérteket. Aljzatot viszont azonnal kicserélném, nekem képről (bár nem elég éles) elég szögletesnek tűnik az axi hasa alja, kőnyeléskor szokott ilyen lenni. Jobb lenne egy kicsit élesebb kép a kopoltyúiról is. Mögötte ha jól látom kagylóhéja van? Kagylóhéjak mésztartalma folyamatosan oldódik a vízbe, ami keményíti. (Kövek is, de azokat ecetes vízben kifőzve már nem fogják)
Szia!

A tanácsot kaptuk a Rájánál. Axit az Árkádban vette a párom (névnapi meglepinek - már tudom, hogy a következőt nem ott fogjuk venni. :/)
Szeretnék mellé egy társat, nézett is ma párom a Rájában, de csak két nagyobb vadas volt náluk.
Igen, kagylóhéj van bent, de mielőtt betettem, azt is kifőztem. De akkor vegyem ki? Már a kövek cseréje is folyamatban van. Eleinte láttam őt, hogy bekapja a követ, de ki is köpte. (Talán egyszer láttam ezt tőle)
Lőttem új képeket, remélem, ezek már jobbak.
Csatolmányok
IMG_0041.JPG
IMG_0041.JPG (1.98 MiB) Megtekintve 24196 alkalommal
IMG_0039.JPG
IMG_0039.JPG (2.08 MiB) Megtekintve 24196 alkalommal
IMG_0038.JPG
IMG_0038.JPG (1.54 MiB) Megtekintve 24196 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Atina3 » 11 perccel ezelőtt írta: Szia!

A tanácsot kaptuk a Rájánál. Axit az Árkádban vette a párom (névnapi meglepinek - már tudom, hogy a következőt nem ott fogjuk venni. :/)
Szeretnék mellé egy társat, nézett is ma párom a Rájában, de csak két nagyobb vadas volt náluk.
Igen, kagylóhéj van bent, de mielőtt betettem, azt is kifőztem. De akkor vegyem ki? Már a kövek cseréje is folyamatban van. Eleinte láttam őt, hogy bekapja a követ, de ki is köpte. (Talán egyszer láttam ezt tőle)
Rájába még az én egyik régi tájékoztatóm alapján adják a tanácsokat, (sajnos csak később készült el az axikalaúz legközelebb ha megyek, kapnak belőle) velük nincs probléma, annyit mondanak el amennyit én átadtam. Viszont árkádosok (szintén gyakran járok oda), múltkor egy nő axik után érdeklődött, egyik eladó olyan sületlenségeket mondott neki, azt hittem falnak megyek pl. elég neki 20 literes akvárium (persze egy 30cm-es állatnak) vagy ha nem eteted akkor nem nő nagyra (akkor éhenhal vagy jönnek a hiánybetegségek stb.) Árkádba is vittem kicsiket, de ott nem voltak hajlandóak etetni őket.... Rájába is az enyémek vannak viszont szépen nőnek. Nálam még mindig vannak eladó vadasok, különböző méretekben (10,11,12,13,14,15,17 cm-esek legutóbbi mérések szerint) ha vadast szeretnétek mellé. Képek: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4709#p4709 http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4710#p4710 , majd megpróbálok frisseket csinálni, na nekik egészséges kopoltyújuk van. :) Háát szerintem mégha ecetes vízbe kifőznéd a kagylókat is eresztenék a mésztartalmukat (az egész kagyló egy meszes héj elvégre), én kivenném. Ezeken a képeken viszont mégjobban látni, hogy kavics van a gyomrában, minél előbb kicserélném az aljzatot, mielőtt nagyobb baj lenne belőle. A farka vége miatt nem kell aggódni, apró sérülés, hamar rendbe jön.
Maya
Atina3
Fórumozó

Maya » 31 perccel ezelőtt írta:
Atina3 » 11 perccel ezelőtt írta: Szia!

Rájába még az én egyik régi tájékoztatóm alapján adják a tanácsokat, (sajnos csak később készült el az axikalaúz legközelebb ha megyek, kapnak belőle) velük nincs probléma, annyit mondanak el amennyit én átadtam. Viszont árkádosok (szintén gyakran járok oda), múltkor egy nő axik után érdeklődött, egyik eladó olyan sületlenségeket mondott neki, azt hittem falnak megyek pl. elég neki 20 literes akvárium (persze egy 30cm-es állatnak) vagy ha nem eteted akkor nem nő nagyra (akkor éhenhal vagy jönnek a hiánybetegségek stb.) Árkádba is vittem kicsiket, de ott nem voltak hajlandóak etetni őket.... Rájába is az enyémek vannak viszont szépen nőnek. Nálam még mindig vannak eladó vadasok, különböző méretekben (10,11,12,13,14,15,17 cm-esek legutóbbi mérések szerint) ha vadast szeretnétek mellé. Képek: http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4709#p4709 http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4710#p4710 , majd megpróbálok frisseket csinálni, na nekik egészséges kopoltyújuk van. :) Háát szerintem mégha ecetes vízbe kifőznéd a kagylókat is eresztenék a mésztartalmukat (az egész kagyló egy meszes héj elvégre), én kivenném. Ezeken a képeken viszont mégjobban látni, hogy kavics van a gyomrában, minél előbb kicserélném az aljzatot, mielőtt nagyobb baj lenne belőle. A farka vége miatt nem kell aggódni, apró sérülés, hamar rendbe jön.
Kagylókat kivettem, kövek a héten kicserélődnek. Köszönöm. :)
Ahm, azzal a kővel mi lesz a pocakjában? Mert eszik rendesen, és úszik is, és a felszínre is felúszik levegőért...
Az az igazság, hogy én személy szerint inkább fekete axit szeretnék. Olyat nem tudsz esetleg?
Tényleg szépek a vadaskáid. :) Hatalmas hajakkal. :)
Oh az árkádban kaptam én is azt a tanácsot, hogy 2-3 naponta kell etetni, ugyanabban az időben. Míg rá nem találtam a fórumra, így etettem őt :| , lehet ez az okat annak, hogy a haja sem túl nagy, és ő sem túl nagy?
Maya
Adminisztrátor

Atina3 » 11 perccel ezelőtt írta:Kagylókat kivettem, kövek a héten kicserélődnek. Köszönöm. :)
Ahm, azzal a kővel mi lesz a pocakjában? Mert eszik rendesen, és úszik is, és a felszínre is felúszik levegőért...
Az az igazság, hogy én személy szerint inkább fekete axit szeretnék. Olyat nem tudsz esetleg?
Tényleg szépek a vadaskáid. :) Hatalmas hajakkal. :)
Oh az árkádban kaptam én is azt a tanácsot, hogy 2-3 naponta kell etetni, ugyanabban az időben. Míg rá nem találtam a fórumra, így etettem őt :| , lehet ez az okat annak, hogy a haja sem túl nagy, és ő sem túl nagy?
Ha az új köveket kifőzöd, forrás közbe tegyél hozzá egy kevés ecetet. (tényleg keveset vagy kifut). Remélhetőleg a kövek kijönnek a másik végén és nem okoznak elakadást. Magyarországon senki sem tenyészt feketét, sőt a környező országokban sem, amerikából lehet rendelni, és mivel a legritkább szín a melanoid többszáz dollárba mérik és gyakran még ennyi pénzért se egészséges állatot kapsz. Mind közül a legritkább szín (melanoid albínóval együtt), mindenki feketét akar. Se német, se holland, se olasz tenyészetbe nem kapni, ami már jelent valamit... Árkádosokkal ez a probléma, ekkoráknak még jó naponta ennie. Hogy nem növekszik annak genetikai oka van inkább, a kopoltyújának pedig a víz nem tetszik.
Maya
KatViki
Fórumozó

Viselkedési normák

Hozzászólás Szerző: KatViki »

Sziasztok!
Nem igazán találtam még erről összefoglalt információt az oldalon, ezért gondoltam a legjobb, ha itt kérdezlek meg titeket. Akik régóta tartanak axit, azok biztosan tudnak mondani pár szót a viselkedésükről, mert gyakran ez alapján lehet minden baj előtt megmondani, hogy jól érzi-e magát az állat.
Nekem pár napja van axim, Muki (Maya egyik vadóca) és különféle viselkedést produkál.
Például, ha legyez a fülével/hajával akkor csak lélegzik vagy ez az idegesség jele? Vagy ha fel alá úszkál az akvárium oldalánál (nem pánikban, csak úgy egyenletesen, jobbra-balra)? Illetve Muki szokott néha lebegni, aminek megfigyeltem, hogy az az oka, hogy levadássza a levegőztető bubijait - ez éhség miatt lehet? Vagy egyszerűen szeret vadászni? Mert egyébként nem nagyon jön a felszínre levegőért és ki is büfizi a buborékot.
Ha esetleg tudnátok írni pár jellegzetes viselkedési formát (például milyen ha rosszul érzi magát, vagy mi jelzi, ha elégedett) az nagyon jó lenne!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.12.23. 14:37-kor.
Ok: Nem adtál meg témacímet! Javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét és alkalmazd is a jövőben! Köszi!
Maya
Adminisztrátor

Re: Viselkedési normák

Valójában minden amit leírtál megtalálható a fórumon, igaz darabokba, de kereső tökéletesen működik. (Jobb felső sarok, a fejlécben)

Minden axolotl más és más, külön személyisége van mindegyiknek, külön igényei és ízlése, általánosságban tudok írni maximum.
Viselkedés:
Kopoltyú hátracsapása, teljesen normális, oxigént áramoltat át a kopoltyúin.
Ásítás, normális jelenség, hogy mi okozza nem tudjuk, időről-időre produkálják.
Fel-le úszkálás: Fiatal axolotl-oknál jellemző, hogy fel-le rengeteget úszkálnak, gondolj rájuk úgy mint egy 10 éves gyerekre, egész nap mozognak-játszanak, teljesen normális ha hiperaktív, élvezi az úszkálást. Felnőtteknél lehet petéző nőstény jellemző viselkedése. Felnőttek nem szoktak túl sokat úszni, csak egész nap itt-ott ülni, ha történik valami "izgalmas" beindulnak, lehet új társ, új fajta kaja, bármi ami új. Finoman lekoccolják az üveget, de van amelyik hozzá se ér, és rögtön megfordul.
Levegőért való feljövetel: Normális, axija válogatja, melyik mennyit jön fel, van amelyik sokat, van amelyik keveset. Ha kevés az oxigén a vízben akkor feljönnek tüdővel egy kevés levegőt venni.
Buborék vadászat: Nem az éhség jele. Szórakoztatja magát, vagy ott vesz levegőt, normális. (Az enyémek jellegzetes módon jelzik, ha éhesek, kifeszítik első 2 lábukat és néznek fölfelé az üveg előtt. Egyébként mindig éhesek, ha rajtuk múlna egésznap zabálnának a végén pedig kidurrannának, mint egy lufi.)
Bujkálás (több napja nem jön ki a barlangból): Teljesen normális, főleg az axi személyiségétől függ. Ha megijednek hajlamosabbak több napig is bujkálni.
Növény rágás: Az én "családomnál" jellemző, öreglány szereti megtépni az anubiast, utódai is produkálták már. MI okból nem tudom, nem aggódom, mindig kiköpi.
Evés közbe a fejével megrázza a kaját: Túl nagy a falat, vagy lenyeli utána vagy kiköpi.
Hullámos farok: Az én véleményem, hogy ez inkább a fizikális megjelenésük része. Emiatt nem aggódnék.

Ideges úszkálás: Jóval agresszívabb, mint a sima gyermeki fajta, az állat idegből nekivágódik az üvegnek, látszik, hogy gyorsan hajtja magát, majd becsapódik.
Abnormálisan sok levegővétel a felszínen: Ilyenkor már el kell gondolkozni, hogy nem jó a víz flórája vagy nem nyom erősen a levegőztetőnk (vagy nincs is). Ebből szokott kialakulni lebegés. Az állat egyfolytában levegőért járkál fel, alig hogy leér, egy perc múlva viszi a következőt.

Minden axi más, azt is másként jelzik, ha problémájuk van, érdemes a személyiségüket is jobban megismerni.
Kopoltyú állapota romlik összemegy-fakul-elhagyja. Rengeteg mind okozhatja, EÜ-topikba bővebben.
Farok végének görbítése, problémára utal, bővebben EÜ topik.
Hányás, hasmenés: EÜ topik.
Személyiségétől eltérő viselkedés, falánk típus, de nem akar enni stb. (Fiataloknál még nem igazán lehet megállapítani, milyen személyisége is van/lesz, egyéves koruk után könnyebb dolgunk van.)

Étel visszaköpése, hányás:
Sokan nem tudjuk mi a különbség.
Étel visszaköpése: Normális vagy abnormális. Az axi bekapja a falatot, majd egy perc múlva kiköpi. Ha előtte sokat evett a telítettség jele, vagy az axi nem kér többet, túl nagy volt a falat, hogy lenyelje (esetleg nem ízlik neki a menü). Abnormális eset, mikor még nem evett előtte és úgy köpi vissza, étvágytalanság. EÜ topik.
Hányás: Mindenképp abnormális. Ritkább esetekben stressz, mozgatás (állatorvoshoz való cipelés) váltja ki. Gyakrabban gyomor-bélrendszeri probléma, EÜ topik. Jellegzetesen evés után, 1-2-3 vagy több órával jelentkezik.

Ha eszembejut valami kiegészítem, plusz ha kicsit több időm lesz, írok a társas viselkedésről is összebújás, harapás és odakapás.
Maya
KatViki
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: KatViki »

Maya » Ma, 15:04 írta:Valójában minden amit leírtál megtalálható a fórumon, igaz darabokba, de kereső tökéletesen működik. (Jobb felső sarok, a fejlécben)

Minden axolotl más és más, külön személyisége van mindegyiknek, külön igényei és ízlése....
Köszönöm szépen a gyors választ!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya » 2013.12.23. 15:04 írta:Étel visszaköpése, hányás:
Sokan nem tudjuk mi a különbség.
Étel visszaköpése: Normális vagy abnormális. Az axi bekapja a falatot, majd egy perc múlva kiköpi. Ha előtte sokat evett a telítettség jele, vagy az axi nem kér többet, túl nagy volt a falat, hogy lenyelje (esetleg nem ízlik neki a menü). Abnormális eset, mikor még nem evett előtte és úgy köpi vissza, étvágytalanság. EÜ topik.
Hányás: Mindenképp abnormális. Ritkább esetekben stressz, mozgatás (állatorvoshoz való cipelés) váltja ki. Gyakrabban gyomor-bélrendszeri probléma, EÜ topik. Jellegzetesen evés után, 1-2-3 vagy több órával jelentkezik.
A hányás jelentkezhet 5-10 perc múlva is, de hatalmas különbség a hányás és visszaböfögés között az, hogy mennyi ideig tart. Az étel visszaböfögése pár szájtátás és 3-4 bokákolás után véget ér és az állat mintha semmi se történt volna, teszi tovább a dolgát, akár ehet is tovább vagy kaját kunyerál.
A hányás esetén viszont sokkal tovább, akár perceken keresztül tart a bokákolás, még akkor is amikor már minden kijött, de az inger még megmaradt. Hányás után az állat fáradtabb, levertebb, láthatóan nem érzi jól magát, és könnyen lehet hogy pár perc múlva újra rákezd. Egy-két évente ez egészséges állatoknál is előfordulhat, ha valami rosszabbat esznek és elrontják vele a hasukat, ez normálisnak mondható. Hányásnak minősül a sorozatos visszaböfögés is, azaz ha az állat láthatóan éhes, de minden falat után visszaköpi, visszaöklendezi azt, és utána próbál enni, de ismét kijön. Bélprobléma előrehaladott állapotában jellemző.
Sendy
Regii1019
Fórumozó

Színváltozatok?

Hozzászólás Szerző: Regii1019 »

Sziasztok. Szombat óta 2db vadas színű kb 10cm-s Axi boldog tulajdonosai vagyunk! Campónából a Zoodomból sikerült beszerezni őket. (Ha esetleg van véleményetek a helyről érdekelne) Egészségesnek és boldognak tünnek, de szeretnénk melléjük még egyet a mai napon a városban ahol lakunk az állatkereskedésbe felfedeztem egy Axit a mérete kb akkora mint a mieinknek. Elsőre albínónak tűnt, de aztán felfedeztem, hogy a szeme nem fekete és a színe is inkább sárgás, továbbá a "haja" sem pirosas. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ő melyik színváltozat lehet?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.01.06. 19:44-kor.
Maya
Adminisztrátor

Re: Színváltozatok?

Regii1019 » 35 perccel ezelőtt írta:Sziasztok. Szombat óta 2db vadas színű kb 10cm-s Axi boldog tulajdonosai vagyunk! Campónából a Zoodomból sikerült beszerezni őket. (Ha esetleg van véleményetek a helyről érdekelne) Egészségesnek és boldognak tünnek, de szeretnénk melléjük még egyet a mai napon a városban ahol lakunk az állatkereskedésbe felfedeztem egy Axit a mérete kb akkora mint a mieinknek. Elsőre albínónak tűnt, de aztán felfedeztem, hogy a szeme nem fekete és a színe is inkább sárgás, továbbá a "haja" sem pirosas. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ő melyik színváltozat lehet?
Hello!
Üdv a fórumon!
Elsősorban mivel friss axitartó vagy ajánlom figyelmedbe a MAF axikalauzát, 4 oldalban tömören a főbb tartási pontok. -> http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4491#p4491
Illetve újdonsült topikunkat a Fórumkalauzt -> http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4587#p4587
Magában a boltban életemben egyszer voltam, anubiast vettem, a boltról annyi a véleményem, hogy pláza. Ez mindent elmond, plázából nem veszünk állatot, mire szerencsétlen kisállat eljut a végleges gazdájához, addig végigmegy a tenyésztőtől-nagykeren-kiskeren-plázán végül megérkezik hozzád, általában a nagyker hozzáértése (és hozzáállásuk is) 0, szóval mire az állat eljut hozzád, 3 hozzánemértő kézen megy keresztül, így gyakran a plázába már a beteg, legyengült állat érkezik meg. Esetleg tölts fel képet róluk, megtudjuk mondani milyen állapotban is vannak. (Erre a legalkalmasabb hely a Bemutatkozó)

Színváltozatok: (Erről már készülőben van egy hosszabb cikk)
Látom nem vagy nagyon otthon benne, megpróbálom gyorsan részletesen leírni. (Mellesleg a világ összes albínó élőlényének piros a szeme.)
Természetben főként 2 változat fordul elő: vadas és fehér. (Fehérek rejtőszínük hiányában fiatalon más állatok prédájául esnek, vadon kevés a számuk)

Vadas: Szeme fekete, kopoltyúja a világos rózsaszíntől a sötét barnás-lilásig akármi lehet, teste barna-szürke-fekete foltos majd ahogy fejlődnek fehér foltok a faroknál:
Vadas
Vadas
2m.JPG (2.11 MiB) Megtekintve 24121 alkalommal
Fehér: Szeme fekete, kopoltyúja világos vagy sötét rózsaszín, teste fehér (de lehetnek benne barna minták, foltok):
Fehér
Fehér
10m.JPG (1.97 MiB) Megtekintve 24121 alkalommal
Melanoid: Második legritkább színváltozat: Szeme fekete, kopoltyúja sötét barnás-lilás-fekete, teste teljesen fekete a farokúszóhártyája is.

Albínók: (4 fajta van belőlük): Szeme rózsaszín-fehér fényviszonyoktól függően akármi lehet, hivatalosan piros
Golden avagy arany albínó: Szeme piros, kopoltyúja világos-sötét rózsaszín vagy pirosas, teste teljesen sárga-arany, gyakori a fehér foltok farokvégnél:
Golden albínó
Golden albínó
14.JPG (2.87 MiB) Megtekintve 24121 alkalommal
Axanatik albínó: Szeme piros, kopoltyúja világos vagy sötét rózsaszín, bőre fehér barna foltok/minták nélkül:
http://axolotl.hu/download/file.php?id=598&mode=view Kép tulajdonosa PBorsó (Mellesleg imádom ezt a képet)
Fehér albínó: Szeme piros, kopoltyúja világos vagy sötét rózsaszín, kopoltyúnyúlványa "csillogó" fehér, bőre fehéres vagy enyhén sárgás beütéses.
Melanoid albínó: Szeme piros, kopoltyúja világos/sötét rózsaszín vagy pirosas, bőre kifejezetten sárgás-fehér. (A legritkább színváltozat, kifejezetten nem is szép)
Főbb színekhez raktam képet, a többire rátudsz keresni.
Maya
Regii1019
Fórumozó

Re: Színváltozatok?

Hozzászólás Szerző: Regii1019 »

Maya » Ma, 20:19 írta:
Regii1019 » 35 perccel ezelőtt írta:Sziasztok. Szombat óta 2db vadas színű kb 10cm-s Axi boldog tulajdonosai vagyunk! Campónából a Zoodomból sikerült beszerezni őket. (Ha esetleg van véleményetek a helyről érdekelne) Egészségesnek és boldognak tünnek, de szeretnénk melléjük még egyet a mai napon a városban ahol lakunk az állatkereskedésbe felfedeztem egy Axit a mérete kb akkora mint a mieinknek. Elsőre albínónak tűnt, de aztán felfedeztem, hogy a szeme nem fekete és a színe is inkább sárgás, továbbá a "haja" sem pirosas. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ő melyik színváltozat lehet?
Hello!
Üdv a fórumon!
Elsősorban mivel friss axitartó vagy ajánlom figyelmedbe a MAF axikalauzát...
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!:) Az állatkereskedérsől annyit, hogy a kérdésre: Csak ez a két Axitok van? Az a válasz érkezett, hogy: Miért? Van nekünk egyáltalán?? Szoval igen.. Érdekes a hozáállásuk.. De úgyvagyok vele, hogyha rosszul tartották őket akkor legalább "megmentettünk" két kis állatot!:)

Köszönöm a színekkel kapcsolatos választ is, ha jók lesznek a fényviszonyok majd rakok fel képeket a milyeinkről!:)
Atina3
Fórumozó

Helyzetjelentés

Sziasztok! :)

Rég jártam már itt, gondoltam hozok pár képet Szörnyecskémről. :)
Tegnap mértem meg, és örömmel jelentem, 20 centi. Látványosan növekedésnek indult, mióta rendesen etetem, megfelelő a vize, és persze a kövei is.
Hamarosan (vélhetően még ebben a hónapban) új akváriumot és bújókát is kell vennünk, mert bizony bizony, kinőtte már őket. Ha nem gömbölyödik össze a barlangjában, akkor soksszor elől-hátul kilóg. Szeret kikukkolni is, akkor csak a feje van kint, és a haja lebeg a vízben. :)
Csirkemellet, szívet, vörösszúnyoglárvát és neonhalakat eszik. Rendszerint minden adag halból hagy pár túl élőt, akit utána később vadászik le.
A kép nem az akváriumban készült.
Mit szóltok hozzá? Ugye lényegesen jobb már a helyzet, mint volt? :)
Csatolmányok
1538687_668717949817602_1110177457_n.jpg
1538687_668717949817602_1110177457_n.jpg (85.57 KiB) Megtekintve 24001 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.02.02. 22:32-kor.
Maya
Adminisztrátor

Re: Helyzetjelentés

Atina3 » Ma, 15:56 írta:Sziasztok! :)

Rég jártam már itt, gondoltam hozok pár képet Szörnyecskémről. :)
Tegnap mértem meg, és örömmel jelentem, 20 centi. Látványosan növekedésnek indult, mióta rendesen etetem, megfelelő a vize, és persze a kövei is.
Hamarosan (vélhetően még ebben a hónapban) új akváriumot és bújókát is kell vennünk, mert bizony bizony, kinőtte már őket. Ha nem gömbölyödik össze a barlangjában, akkor soksszor elől-hátul kilóg. Szeret kikukkolni is, akkor csak a feje van kint, és a haja lebeg a vízben. :)
Csirkemellet, szívet, vörösszúnyoglárvát és neonhalakat eszik. Rendszerint minden adag halból hagy pár túl élőt, akit utána később vadászik le.
A kép nem az akváriumban készült.
Mit szóltok hozzá? Ugye lényegesen jobb már a helyzet, mint volt? :)
Ürülünk, hogy ilyen jól van. :) Nagyon szép lett a haja is. :D
Megtennéd, hogy csinálsz a bemutatkozóba magadnak saját témát? Akkor oda tudnák pakolni az ilyen jellegű hozzászólásokat és ott írhatsz róla gyakrabban is. :) Bemutatkozás, alul-felül van egy "új téma" gomb, arra rámész, majd a "téma:" rovatba a felhasználónevedet kell írni, és a későbbiekben is írhatsz ebbe a topikba. :) Mert nem igazán itt van ennek a helye... Egyébként szeretünk gyakran képeket nézegetni. :)
Maya
zoli0020
Fórumozó

Fekete pötyök

Hozzászólás Szerző: zoli0020 »

Sziasztok a segitségeteket szeretném kérni!
A problémám hogy az axim feje elkezdett fekete pöttyös lenni nem tudom hogy minek a jele lehet ez kérlek segitsetek, egyébként az állat hófehér szinű jól táplált rendesen eszik ez az egy gond van vele hogy a feje pöttyös
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.04.11. 16:04-kor.
Maya
Adminisztrátor

Re: Fekete pötyök

zoli0020 » 2 perccel ezelőtt írta:Sziasztok a segitségeteket szeretném kérni!
A problémám hogy az axim feje elkezdett fekete pöttyös lenni nem tudom hogy minek a jele lehet ez kérlek segitsetek, egyébként az állat hófehér szinű jól táplált rendesen eszik ez az egy gond van vele hogy a feje pöttyös
Hello

Ennyi információval nem igazán tudunk mit kezdeni, mikor kezdődtek, hány folt lett, nőttek-e? http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=535#p535 Válaszolj ezen kérdésekre és többet tudunk segíteni. Ez a leírás nekem nem tűnik elsőre SOS helyzetnek, feltétlenül szükségünk van egy képre, hogy megállapítsuk micsoda.

Hófehér állat nálad mit jelent? Fehér albínó, axanatik albínó, leucistic (azaz white)? Ha fehér akkor teljesen normális, baba korukba 3 cm-esen még nincsenek foltjaik, nagyjából fél éves korukra megint előjönnek a foltok, majd ha felnőnek halványodnak. Ezek a fekete foltok az állat mintázata, elég jellegzetes ifjoncoknak ugyanaz a mintája mindig mint az egyik szülőjének.

Pár kép, hogy nézett ki jópár évvel ezelőtt Siwon babaként és felnőtt korára eltűntek a foltok.
Baba foltok
Baba foltok
DSC00141.JPG (763.81 KiB) Megtekintve 23946 alkalommal
Felnőtt korában
Felnőtt korában
PICT0053.JPG (2 MiB) Megtekintve 23946 alkalommal
Maya
zoli0020
Fórumozó

Maya » Tegnap, 15:18 írta:
zoli0020 » 2 perccel ezelőtt írta:Sziasztok a segitségeteket szeretném kérni!
Hello

Ennyi információval nem igazán tudunk mit kezdeni, mikor kezdődtek, hány folt lett, nőttek-e? http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=535#p535 Válaszolj ezen kérdésekre és többet tudunk segíteni. Ez a leírás nekem nem tűnik elsőre SOS helyzetnek, feltétlenül szükségünk van egy képre, hogy megállapítsuk micsoda.

Hófehér állat nálad mit jelent? Fehér albínó, axanatik albínó, leucistic (azaz white)? Ha fehér akkor teljesen normális, baba korukba 3 cm-esen még nincsenek foltjaik, nagyjából fél éves korukra megint előjönnek a foltok, majd ha felnőnek halványodnak. Ezek a fekete foltok az állat mintázata, elég jellegzetes ifjoncoknak ugyanaz a mintája mindig mint az egyik szülőjének.

Pár kép, hogy nézett ki jópár évvel ezelőtt Siwon babaként és felnőtt korára eltűntek a foltok.
A DSC00141.JPG csatolmány már nem érhető el.
A PICT0053.JPG csatolmány már nem érhető el.
na szóval igy néz ki az állatkám:
IMG_20140412_103636.jpg
IMG_20140412_103636.jpg (816.39 KiB) Megtekintve 23942 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

zoli0020 » 55 perccel ezelőtt írta:na szóval igy néz ki az állatkám:
IMG_20140412_103636.jpg
Semmi baja sincs, ez a mintázata, felnőtt korában halványodni fog. Mivel ez egyáltalán nem SOS és még csak nem is betegség átpasszírozom a megfelelő topikba. Viszont a kövek nem alkalmasak alá, könnyen lenyelheti őket ami halálos bélelzáródást okozhat, ajánlom figyelmedbe a "Kőnyelésből adódó problémák" topikot http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=153 Nem tudom tudsz-e róla, de az axi kisfiú.
Maya
zoli0020
Fórumozó

Maya » Ma, 10:58 írta:
zoli0020 » 55 perccel ezelőtt írta:na szóval igy néz ki az állatkám:
IMG_20140412_103636.jpg
Semmi baja sincs, ez a mintázata, felnőtt korában halványodni fog. Mivel ez egyáltalán nem SOS és még csak nem is betegség átpasszírozom a megfelelő topikba. Viszont a kövek nem alkalmasak alá, könnyen lenyelheti őket ami halálos bélelzáródást okozhat, ajánlom figyelmedbe a "Kőnyelésből adódó problémák" topikot http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=153 Nem tudom tudsz-e róla, de az axi kisfiú.
köszönöm szépen a segitséget ennek örülök hogy nincs baja egyébként nemtudtam hogy fiú de jó hogy tudok róla mert akarok neki párt a közel jövőben
caminopangea
Fórumozó

Új gazdi

Hozzászólás Szerző: caminopangea »

Sziasztok!
Teljesen új axi-tartó vagyok (és a beszélgetések dátumait elnézve abban sem vagyok biztos, hogy még működik ez a fórum... de talán igen) és teljesen el vagyok veszve. Ajándékba kaptam a kis állatot, és rettegek, hogy valamit rosszul csinálok és idő előtt kinyírom. Vannak kérdéseim. Kaptam hozzá egy (talán) lélegeztetőt (de simán lehet, hogy szűrő, vagy 2in1, nem tudom, mert nem tudom eldönteni, hogy szűr vagy oxigént termel, mert nincs buborék), ami egy berregő fekete dobozból áll és egy fehér csőből, aminek a végén van egy fekete bumszli. Nem csinál tehát buborékot a vízben. Az a kérdésem, hogy annak a fekete bumszlinak a cső végén a vízben kell lennie, vagy a levegőben? Akkor sem termel buborékot a készülék, ha kilógatom a vízből a csövet a bumszlival. Elite a készülék neve, 4 tappancsa van és az oldalán van egy zöld kallantyú.
A másik kérdésem az etetéssel kapcsolatos. Ma először adtam neki enni. Azt olvastam, hogy 10 cm alatt mindennap kellene etetni, de akitől kaptam, azt mondta, hogy 4-5 naponta etessem. Kb 4 cm az egész axi, szóval nagyon picike még. Ma adtam neki egy fagyasztásból kié fedett tubifexet, de alig evett, a tubifexet körbe-körbe keringette a (szűrő?-) levegőztető, aztán elvesztek a kis kavicsok között. A víz totál piros lett - amúgy is az volt a kavicsok miatt, amiket kb másfél órán keresztül mostam, ennek ellenére még mindig bepirosítják a vizet -, nem tudom kiszedni a tubifexet, noha gyorsan kicseréltem a víz kb egyharmadát. Tehát a kérdésem az, hogy az akváriumban kell etetni, vagy ki kell tennem őt egy másik dobozba és ott?
Még egy dolog: most figyeltem meg, hogy eddig halvány rózsaszín volt a kopoltyúja, mint a kis vézna teste, de most valamiért sötétrózsaszín lett. Az jó? Ha épp ez a jó, akkor mitől lesz ilyen?
Köszönöm a segítséget, ha bárki olvassa ezt még...
Maya
Adminisztrátor

Re: Új gazdi

caminopangea » Tegnap, 23:09 írta:Sziasztok!
Teljesen új axi-tartó vagyok (és a beszélgetések dátumait elnézve abban sem vagyok biztos, hogy még működik ez a fórum... de talán igen) és teljesen el vagyok veszve. Ajándékba kaptam a kis állatot, és rettegek, hogy valamit rosszul csinálok és idő előtt kinyírom. Vannak kérdéseim. Kaptam hozzá egy (talán) lélegeztetőt (de simán lehet, hogy szűrő, vagy 2in1, nem tudom, mert nem tudom eldönteni, hogy szűr vagy oxigént termel, mert nincs buborék), ami egy berregő fekete dobozból áll és egy fehér csőből, aminek a végén van egy fekete bumszli. Nem csinál tehát buborékot a vízben. Az a kérdésem, hogy annak a fekete bumszlinak a cső végén a vízben kell lennie, vagy a levegőben? Akkor sem termel buborékot a készülék, ha kilógatom a vízből a csövet a bumszlival. Elite a készülék neve, 4 tappancsa van és az oldalán van egy zöld kallantyú.
A másik kérdésem az etetéssel kapcsolatos. Ma először adtam neki enni. Azt olvastam, hogy 10 cm alatt mindennap kellene etetni, de akitől kaptam, azt mondta, hogy 4-5 naponta etessem. Kb 4 cm az egész axi, szóval nagyon picike még. Ma adtam neki egy fagyasztásból kié fedett tubifexet, de alig evett, a tubifexet körbe-körbe keringette a (szűrő?-) levegőztető, aztán elvesztek a kis kavicsok között. A víz totál piros lett - amúgy is az volt a kavicsok miatt, amiket kb másfél órán keresztül mostam, ennek ellenére még mindig bepirosítják a vizet -, nem tudom kiszedni a tubifexet, noha gyorsan kicseréltem a víz kb egyharmadát. Tehát a kérdésem az, hogy az akváriumban kell etetni, vagy ki kell tennem őt egy másik dobozba és ott?
Még egy dolog: most figyeltem meg, hogy eddig halvány rózsaszín volt a kopoltyúja, mint a kis vézna teste, de most valamiért sötétrózsaszín lett. Az jó? Ha épp ez a jó, akkor mitől lesz ilyen?
Köszönöm a segítséget, ha bárki olvassa ezt még...
Szia!
Üdv a fórumon, a fórum jelenleg is üzemel (legutóbbi hozzászólás tegnap történt). Mivel elég régóta üzemelünk van pár nagyon régi és kissé elavult hozzászólás is, így próbáld mindet végigolvasni, de főleg az újabbakat.

A leírásból amit adtál valószínűleg a ketyere egy levegőztető, Elite nagyon sok féle terméket gyártott, szűrő, levegőztető, fűtő, szóval egyszerűbb lenne megállapítani, ha feltöltenél nekünk egy képet róla. Levegőztető és szűrő létfontosságú, ezekről mindjárt bővebben.

4cm-es axinak naponta kell ennie, felnőttek se esznek 4-5naponta, nagyjából ők is maximum 3-4 naponta, az 5. napon már a zsírtartalékjukból és az izmaiktól vonnak el tápanyagot és fogyásnak indulhatnak. Kicsiknél ennél égetőbb a helyzet, a megfelelő növekedéshez, izmosodáshoz, csontfejlődéshez muszáj naponta enniük, de legalább heti 7napból 6nap enni. Ha ennél ritkábban kap, szerencsétlen kicsinek a fejlődésben lévő izmaiból kell tápanyagot elvonnia az "életben maradáshoz". Nagyjából fél éves koráig, de 13-15cm-es testhosszig naponta kapjon. Fagyasztott tubifexet személy szerint nem adok kicsiknek, mert nagyon koszolja a vizet, nem is szeretik éshogy nagyon leterheli a biológiát. Megfelelő étrend: heti 5-6nap fagyasztott (v élő) vörörszúnyoglárva(nem a legolcsóbb 300forintos magyar, hanem a képes vagy Ruto márkás), 1-2-3nap élő tubifex (kizárólag élő), 1-2-3nap (de több is lehet) élő vizibolha (kizárólag élő, fagyasztott szintén nem jó). Annyit adj neki, amennyitől szépen láthatóan kikerekedik a pocak. 4cm-esnek szúnyoglárvából pl 2kockányi. Etetés akváriumba történjen, átpakolgatni felesleges, mert megesik, hogy a költöztetés okozta stressztől nem fog enni, illetve a hirtelen megváltozó vízparaméterek se tesznek jót neki.

Kopoltyúja azért lett élénkebb mert vagy jót evett vagy sokat mozgott, kitágulnak a vérerek, ez járhat enyhe farok pirossággal is, semmi vészes. :)

Két nagyon hasznos dokumentumot linkelek neked, ezeket tüzetesen olvasd át, és az utánuk felmerülő kérdésekre szívesen válaszolunk.
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=4491#p4491
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=5078#p5078

A fórum nagyon is működik, még az facebook oldalunk is elég aktívnak mondható, folyamatosan készülnek a cikkek és kerülnek fel az előadások anyagai. :)
Mindig mondjuk, hogy axolotl tartásaba nem érdmes egyik napról a másikra belevágni, hisz önmagában egy elég bonyolult állatról van szó, akihez nélkülözhetetlen az avkarisztika ismeretek, legalábbis alapfokon (akvarisztikai biológia-kémia folyamatok). Másfelől nagyon költséges faj, amihez nélkülözhetetlen jópár drága berendezés, erős szűrés, erős hűtés, nagy akvárium. Akvárium MIN. alapterülete 100*30cm törvényileg is(!).

Szóval nagyon is működünk, szaktanácsadás folyamatos, ha gondolod tölts fel képet az axi otthonáról, axiról, bármilyen jellegű kérdésben szívesen segítünk.
Maya
caminopangea
Fórumozó

Re: Új gazdi

Hozzászólás Szerző: caminopangea »

Szia!
Köszönöm a gyors választ.
Végigolvastam, amiket küldtél. Hát... megrettentem, mert:
- kicsi kavicsokat kaptam egy 11 literes terráriummal, amiket nem főztem ki, mert azt az instrukciót kaptam hozzájuk, hogy alaposan ki kell mosni őket forró vízzel
- együtt kaptam meglepetésként az egészet, tokkal-vonóval, ami azt jelenti, hogy semmiféle előkészítésre nem volt idő-lehetőség-utánanézés-informálódás, egyszer csak itt lett és kész, tehát szűrőbacikat felejtsük el
- nincs felszerelésem, csak az a szűrő, amiről írtam, egy Elite mini A-130-as márka, csatolok egy képet (illetve a linkjét), a neten találtam, de pont így néz ki az is, amit kaptam: http://i48.servimg.com/u/f48/17/48/15/72/dsc05013.jpg
Most úgy használom az eszközt, hogy kiteszem a vízből a fehér bumszlit, bár megnéztem egy filmet a haználatáról a YT-on, és ott nem is teszik rá a csövet a bumszlival, mert úgy tűnik, nem sok haszna van
- az akváriumban 2 db műnövény van (sajnos nem tudok képet linkelni, mert iPad-ről levelezek, és amikor próbáltam fotót idemásolni, nem sikerült)
- a víz totál sötét lett megint reggelre, pedig tegnap éjjel kicseréltem kb az egyharmadát, amikor hazaértem...
- csapvízzel operálok, ami elképesztően klóros, szegény axi egy az egyben kapja
- a tubifex lesüllyedt az akvárium aljára, be a kicsi kavicsok közé
- az axi rettenettesen vézna, nincs pocakja egyáltalán, a feje mögött csak egy csík a teste
Summa summarum, úgy tűnik, hogy nem biztos, hogy annyira jó ötlet volt ez a meglepetés, mert az alapján, amit abban olvastam, amit küldtél, egyre inkompetensebbnek érzem magam a tartásával kapcsolatban... Azt hiszem, szívesen odaadnám, mielőtt teljesen rosszat teszek vele.

caminopangea
Válasz küldése