hachiko68 » Ma, 14:47 írta:Maya » Ma, 13:00 írta:hachiko68 » 2018.01.19. 10:41 írta:Sziasztok!
Időleges lenne a külső szűrőm takarítása, le sem merem írni, mióta nem takarítottam ki :-D Viszont nagyon félek tőle (ezért is húztam idáig), mert amikor legutóbb szűrőt takarítottam, igaz az egy belső szűrő volt, utána nagyon rossz lett a vizem, tele volt nitráttal, meg nitrittel, gondolom kinyírtam a jó bacikat a pucolás közben.
Mivel ez az első külső szűrőm, és a múltkori belső takarítása sem sikerült jól, most mielőtt nekiállok elfogadnék egy szakszerű leírást, hogy hogyan csináljam, hogy ne nyírjak ki annyi bacit, meg úgy általában a külső szűrőket hogy szokás takarítani. Szőke vagyok, szóval lassan és érhetően
Olyan jól beállt a vizem, tökéletes az értéke amióta elindítottam ezt a nagyot, nem szeretném elcseszni
Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Első körben írd le milyen külső szűrőd van és milyen szűrőbetétek-szűrőanyagok vannak benne. Ha lesz információ részletesen le tudom írni, hogy melyik szűrőanyaggal hogyan érdemes bánni. :)
Üdv,
Maya
Köszi Maya előre is : )
A szűrőm Waldbeck Clearflow 18 külső akvárium szűrő, 18 W, 3 szűrőtartállyal, 1000 l/óra.
Az első rekeszbe nagyon sűrű szivacsszűrőt vágtam bele méretre, a középsőben Matrix Trop van, az utolsóban pedig szűrővatta, meg van nitrát megkötő gyanta is benne, az azt hiszem ebben az utolsóban van a vatta mellett.
Azt hiszem, ha sikerül leírnom meg kérem jóanyánkat Sendyt hogy csináljon belőle cikket.
A külső szűrőt takarítás olyan, mint egy Forma1-es kerékcsere. A szűrőben élő szűrőbaktériumok jelentős létszáma (több mint 90%) fél óra után, oxigénmentes környezetben elhal. Tehát amint kihúzod az áramból a szűrőt a baktériumok nem jutnak oxigénhez, 30 perced van, hogy a nagyobb károsodás előtt újra visszakapcsold. Maga a motor üzemelése, a friss víz áramlása szállítja a bacik részére az oxigént. Tehát nagyon pontosan kell tudnod, hogy mit fogsz csinálni, sőt készítsd magad mellé az eszközöket amiket használni fogsz.
Maximum 30 perced van. elsőre természetesen nagyon bonyolult lesz és komplex, később sokkal gördülékenyebben fog történni ne aggódj.
Mivel nem ismerem ezt a márkát ránéztem youtube-n. Sajnos már az elejétől van egy kisebb probléma, a ki-be jövő ágaknak (csöveknek) nincs elzáró csapja, hanem puritán jönnek ki a szűrőből és mennek az akváriumba. Ez a leglogikátlanabb megoldás, ami után jó sokat lehet szívni a szűrővel. 2 db párezer forintos alkatrészről beszélünk. de a gyártó a szívatást választotta.
Egy átlagos szűrő esetében megszakítod az áram ellátást, majd elzárod mindkét csapot a ki és bejövő ágat, mindkét cső az akváriumba marad és mindkét csőben végig VÍZ MARAD, a két csövet dokkolóstul lehúzod róla.
A te esetedben miután kikapcsolod az áramot, kicsit el kell húzni a szűrődet, tegyél oda egy vödröt húzd ki a csöveket a dokkolóval együtt, tehát a két csövet nem kell letekerni csak a kart meghúzva kiemelni a dokkolót és a vödörbe kicsorgatni a két cső tartalmát. Fizika! A kimenő ágból maradéktalanul ki fog folyni a víz, nincs pumpa ami nyomná föl a vizet. A bejövő ág/szívó ág viszont innét azután is jönni fog a víz, ha kikapcsoltad az áramot. Bejövő ágatmegemelni, hogy a kosár kiemelkedjen a vízből és a cső telemenjen levegővel. Ellenkező esetben nem csak a csőből fog kiürülni a víz, hanem folyamatosan jönni fog az akváriumból, (Vákum+gravitáció, ha megszívod a csövet jön belőle a víz - ezért eresztünk bele levegőt.)
1. Konnektorból kihúzni
2. Szívó ág kosarát kicsit megemelni
3. Szűrőt annyira elhúzni amennyire lehetséges és hozzáférhetővé kell tenni (pl. ha szekrényben van)
4. Ki-be befolyó ágakat dokkolóval együtt ki húzni a szűrőből a vizet vödörbe felfogni
Műanyag klippeket szét-le pattintod és leemeled a motort a tetejéről.
Ami a szűrőházba van víz egy az egybe mehet egy vödörbe.
5. Fedél leemelése
6. Szűrőház vize mehet egy vödöbe
7. Szűrőanyagokat megfelelően kezelni
Előszűrő szivacsát - ez a réteg találkozik először a fizikai szennyeződéssel - folyó csapvízben 100% megtisztítani. Ennek a felületnek nem az a dolga, hogy baktériumkultúra kialakuljon, hanem hogy a szűrőbe érkező fizikai szennyeződéseket felfogja.
A szűrőbetétek sorrendje szerintem rossz, a szűrők 80% alulról felfelé dolgozik.
Perlon vattát 3-4 hónapig érdemes használni ezt követően barna-sötétbarna trugyi lesz, mehet a kukába helyére újat kell betenni (minden szűrőkinyitáskor érdemes cserélni). Egy ilyen adag perlon vatta nálam 1-2 évre elegendő
http://aquafauna.hu/perlonvatta/jbl-sym ... -3849.html
Mivel még új a rendszer a Matrix Trophoz nem kell nyúlni. Később ha tele van fizikai szennyeződéssel akkor át lehet lötybölni egy vödör akváriumvízben(!!!!!), de most ne nyúlj hozzá. A sűrű szivacs és a Matrix Trop az a hely ahol a baktériumoknak meg kell telepednie, ezekkel nagyon finoman bánunk. Csapvízben soha nem mossuk meg.
Perlon vatta soha nem kerülhet legalulra az ő dolga a legfinomabb legapróbb szennyeződéseket felfognia, a te használatodban viszont egy fizikai-ülepítő használat alatt van, ami abszolult nem praktikus, pláne hogy nagyon visszafogja a pumpa teljesítményét. Így a nitrátmegkötő műgyantának sincs értelem, fizikai szennyeződésre használni. Frissen induló akváriumnál sem kell használni.
Egyébiránt SZAT műgyanta első használatkor 1 hónap után nagyon gyorsan telítődik, ezt követően regenerálni kell majd úgy kerülhet vissza a szűrőbe. Hónapokig benne tartani felesleges mert nem fog már semmit sem csinálni. Vagy veszel mégegyet és cserélgeted egyik regenerálódik másik a szűrőben van, vagy kiveszed-regenerálod-visszateszed. De óva intelek a szűrő felesleges nyitogatásától. Egyszerűbb egyszerre elintézni 3-4 havonta mindent. Bővebben:
viewtopic.php?p=3749#p3749
Alapvetően a szűrőházból ki szoktam emelni a kosarakat (nézd meg hogyan vetted ki, mert úgy is kell visszarakni őket) és csapvíz alatt a szűrőházat megpucolom, mert rengeteg fizikai szennyeződés ragad az oldalára. Ezt követően mehetnek vissza. Majd a motornál hozzáférek a rotorhoz, ki is szoktam venni és szépen megtisztogatni a helyét. Majd
https://www.greenaqua.hu/hu/eheim-tiszt ... spray.html vagy vazelinnel be kell kenni a megfelelő kenés és súrlódás érdekében. Ezt motor/fedél szélein található gumi tömítésnél is el kell végzeni. De minden mechanikus alkatrésznél érdemes. (Esetedben a rotor még nem lehet annyira koszos, szóval nem kell takarítani.)
Szűrőházba visszakerültek a kosarak, ezt követően ameddig lehet felöltöd a házat akváriumvízzel (így könnyebb lesz beindítani). A motor-rotor részt összerakod és visszapattintod a fedélt a házra. Itt lehet egy kis víz ki fog löttyenni a ház felöltésénél 3-4 cm-et hagyj meg, mert a fedél ki fogja szorítani a vizet (viszont nekünk mindenképpen az kell hogy minél több víz maradjon a házban). A kenés is megtörtént ugyebár. Dokkolót vissza kell pattintani.
Innentől következik a vagy-vagy. Vagy beindítod a szűrőt és olyan erős a motorja, hogy egyből tudj a szívó ágból hozni a vizet (nem ez szokott történni.) Hanem csak kerreg és ha szárazon lenne még le is égne a motor. Szóval én azt csinálnám, hogy egy tölcsért tennék a szívó ág végére (sajnos a műanyagot le kell venni) és akváriumvízzel (vödör segítségével) szépen addig tölteném míg a kifolyó ágon az esőtetőnél nem kezd el víz és buborékok jönni. Ha ez megtörtént vissza lehet tudni a műanyagot és be kell indítani a szűrőt. Ilyenkor is furcsa hangja lesz, azért mert rengeteg apró buborék marad a rendszerben amit ki fog dolgozni. Magától ki fogja dolgozni a szűrő, de segíthetsz neki ha finoman mind a 4 égtáj felé megdöntöd, mondjuk indítást követően 1-2 óra múlva. Addig csinálva míg buborékok jönnek ki belőle.
8. Rotort tisztítani kenést biztosítani
9. Szűrőház tisztítása, felöltése, minden visszahelyezése
10. Beindítás
Az új sorrend alulról felfelé - szivacs - matrix trop - perlonvatta és a perlonvatta tetején a lehető legtisztább rétegbe a nitrátmegkötő műgyanta.
Hirtelen ennyi. Később újraolvasom és kiegészítem.
Eszközök: 2 nagyobb vödör, törölköző a víz feltörlésére, új perlonvatta, új vagy regenerált szat gyanta, kenőanyag vazelin vagy eheim spray, tölcsér, kisebb vödör. Rotornál szoktam fogkefét használni de a te esetedben még nem annyira koszos.
Üdv,
Maya