FIGYELEM! Ételfajták!

Moderátor: Axolotl moderátor

Lezárt
Avatar
liquid
Adminisztrátor
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2010.12.04. 11:02

FIGYELEM! Ételfajták!

Hozzászólás Szerző: liquid »

Utolsó frissítés: 2013.04.15. Sendy

Mint láthatjátok ez egy lezárt téma, ide a moderátorok és adminok írják be azokat az etetéssel kapcsolatos fontos információkat amit szeretnének kiemelni. Ezeket az infókat megtaláljátok a két etetési témában, ahol kérdezhettek, válaszolnak a többiek.

FONTOS! EZEK AZ ÁLLATOK - csak és kizárólag - NYERS HÚSEVŐK!
Minden más ételfajta betegséget, vagy akár pusztulást is okozhat!

A következőekben a fórumon letisztázott szabad és tiltott húsfélék listája:

Adható ételek:

fagyasztott hal
- sok tenyésztő esküszik az intersparban kapható snecire (Liquid is gond nélkül adja nekik)
- DE hozzáértő állatboltos és egzotikus állatorvos szigorúan tiltja és csak a teknősöknek szánt, állatkereskedésben kapható fagyasztott halat javasolják
A döntés rajtatok áll, én csak állatboltban kaphatót adok nekik, Liquid interspurisat.
- szigorúan tilos:
Folyóinkból, tavainkból stbből horgászott, hálózott, fogott hallal bármilyen formában (élve, holtan, karanténozva, fagyasztva) etetni őket. Halálos kimenetelű is lehet könnyen.

élő hal
Tilos lista:
Pleco (mérge van), aranyhal, szifó (megcsipkedi a kopoltyút), Serpa és ciklámen lazac
Fenntartással adható:
Guppi, Molli (csipkedheti a kopoltyút, egyéne válogatja, oda kell figyelni)
Adható:
Dánió - legolcsóbb
Neonhal - színe és ára miatt kedveltebb
Lazacok (a tiltó listában szereplő két fajta kivételével)
A többi pár száz forintos hal közül elméletben bármelyik adható, amelyik nem szerepel a tiltó vagy fenntartással listában és nyugodt halfaj tüske, méreg nélkül. De igazából kár 800 ft-ért venni ugyanakkora méretű halat amiből van pl 200ft-ért is. Leginkább ajánlott a dánió és neonhal az ár értéket tekintve. Illetve ezek viselkedése ismert. Ismeretlen fajtájú hal esetén sérülések léphetnek fel.

Földigiliszta:
Fagyasztott vagy élő
Javasolnám, hogy biztonsági okokból inkább horgászboltokban vegyetek, minthogy az utcán túrjatok, vagy szedjetek nagy eső után. Ki tudja, hogy járt mit evett, mi van abban a gilisztában.

Szúnyoglárva:
Lehet fekete (az csíp), vagy vörös (nem csíp, csak idegesít ha kikel), lehet fagyasztott, de a legfinomabb az élő.
A szúnyoglárva hátránya, hogy jóval mocskosabb, mint bármelyik ételféle. A fagyasztottban is néha minden van (cérnadarab, kakamaradvány, félig kikelt lárva, homok, eleve már fagyasztáskor döglött lárva), így nézzétek meg mikor adjátok, hogy ha nagyon szemetes, inkább kukába dobjátok. Van amikor nagyon szép és tiszta. A legjobb ha élőt vesztek és magatok átmossátok és lefagyasztjátok. Nálunk ez a favorit. Az összes többi ételt nem eszik annyira mint ezt.
Általam ajánlott lárva: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=8&t=19#p3752

Vízibolha

Amíg picik, addig vízibolha való nekik.

Tubifex
Nem a legjobb mert nagyon hizlal. Fontos, hogy minden nap legalább háromszor át kell mosni, plusz egyszer etetés előtt is.

Fenntartással adható egyéb étel: De inkább a zöld listából válasszatok!

Haltápok
Amerikában a nagy axolotl-tenyészeteknél 5mm-es puha lazaceleséggel etették az állatokat, sajnos egyenlőre ilyen nálunk nem kapható. Vész esetén bármilyen haleleség megfelel ami nem a víz tetején úszik, ugyanis onnan nem szedik össze. Lehetőség szerint puhábbat válasszatok, nehogy felsértse a szájukat vagy gyomrukat a száraz eleség.
Tücsök
Személy szerint nem értek egyet az adásával, van akinek ették és szerették. Nekem a keménységével van főként problémám, nehogy felsértse az állatot.
Lisztkukac
Baromira hizlal, és nem annyira axikajának van kitalálva, de ha valakinek van rá ingerenciája, nagy ritkán adhat.

Szigorúan tilos ételek:

Mivel csak és kizárólag húsevők, ezért semmilyen nem húsi eredetű ételt nem sorolunk fel, egyértelműen tilosak (pl: szív-mix is a spenót miatt). Az adható listában fel nem sorolt húsfajták bármilyen formában (főzve, nyersen, sütve, grillezve, panírozva, jóasszony módra...) szigorúan tilos.

A felnőtt és a kis axik etetéséről e téma mellett külön topicokban találhattok ajánlásokat/tapasztalatokat.

Az axik táplálékválasztéka nem túl nagy pl egy patkányhoz képest, akihez könyvet lehet nyomtatni. Mindent felsoroltunk, ami szóba jöhet, kérünk tartsd ezekhez magad, ha jót akarsz axidnak.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lezárt