Szia!Maya » Tegnap, 21:11 írta:Szia, üdv a fórumon!Angigi » Ma, 09:27 írta:Üdv!
Új fórumozó vagyok, bocsi ha nem jó témához írok, de nem találtam a témák közt kimondottan két vagy több axi együtt tartására vonatkozó beszélgetést. Tehát ha nem ide, eligazítást kérek :)
Szóóval, van egy kb. 6 hónapos (8-9 centis)axi gyerekünk párommal, szeretgetjük, csigától a tubin át a fagyi garnéláig mindennel nassoltatjuk, de ez most nem is érdekes... tegnap jött egy kb. másfél, két centivel kisebb axi hozzá, 54 literbe, este mindketten kaptak enni, de reggelre megkóstolta a kisebb kopoltyúját is a kis mohó... annyit már sikerült megkeresnem, hogy ha sokkal kisebb, akkor üldözheti, meg kannibalizmus satöbbi, de ilyen csekély méretkülönbség esetén is fennáll a támadás veszélye?
Reggel kaptak középre egy műanyag rácsot, max. integethetnek egymásnak, de hosszútávon nem tartom ezt megoldásnak, és láttam, hogy többen írtátok, hogy jól elvannak együtt ketten, többen is, csak megfelelő hely és paraméterek kellenek. Ötlet? Tanács?
A társas együttélés fő feltétele, hogy az axik méretben vagy korban megegyezzenek. Ez még az a szerencsétlen korszakuk kb. fél éves korukig amikor nagyon gyakran belekóstolnak egymásba. Másfelől az ilyen jellegű problémák, mint az agresszió, a kis méretű akváriumból, a kevés búvóhelyből vagy kevés táplálékból fog kialakulni. Egy 54 literes akvárium még 1 példánynak sem elegendő, tehát mindenképpen be kéne szerezni egy megfelelő méretű lakást-mert a későbbikben erős konfliktusforrás lehet(van 2 mentett példányom amelyeket több éven át 60 literben tartottak, cakkosra rágták kínjukban a másik farkát).
Egyenlőre azt javaslom, hogy minél több bújkáló/nagy növény legyen, hogy mindkettő el tudjon vonulni, ha akar. Bújónak jó egy virágcserép, nagy sziklák, különféle műanyag vagy kerámia tárgyak. Fél éves korukig nem vagyok benne biztos, hogy meg tudják egymást a kajától különböztetni, tehát lehetséges, hogy a nagyobb megeszi a kicsit, a 12-13 cm körüli axik amelyekben már meg lehet igazán bízni. Fontos tényező az is, hogy az axik társasan voltak-e eddig tartva, vagy most találkoznak életükben először fajtárssal. Most olvastam vissza, 6 hónaposnak kicsike, nyugodtan lehet kövérre etetni, hogy legyen miből fejlődnie.
Személy szerint mostmár nem szeparálnám el őket (előre kellett volna gondolkozni a karanténról), inkább teleraknám bújkálóval és dugig etetném őket, hogy kedvük se legyen a másikat gyilkolni.
Üdv,
Maya
Köszi a gyors választ :) A helyzet az hogy teleraktam bújkálóval, átokhínárral és anubiasszal, bazinagy kövekkel és bújkálóval... Négy akvám van, viszonylag tájékozott vagyok ezek fontosságáról, ennek ellenére kergette az ominózus este a goldot. Tegnap már fagyihalat kaptak, konkrétan kiállt a fél hal a hasánál a testéből akkor gondoltam h elég, mikor már csak fanyalogva nyammogták a csipeszem a darabokat :)
A rács szerintem kis ideig még marad, ma reggel észrevettem, hogy beszélőn voltak, egymással szemben helyezkedtek a rácsnál, szerintem kicsit még híznak(elég véknya mindkettő, de szép a gerincvonal, korcsosulást nem látok, később küldök fotót, jóleszez) és felhúzom a vasfüggöményt az akvát mindenképp nagyobbra akarom cserélni pár héten belül, csak jövő héten átalakítjuk a hálószobát, fennforgás van. Méretek, tervezés, komolyabb hűtésrendszer(most prociventi van, az húsz fokot csinál így kicsiben) folyamatban van. :)