hachiko68 » Ma, 16:06 írta:Sziasztok!
Valaki leírná nekem konkrétan (lépéről lépésre, mint egy szőkének), hogyan kell használni a feketetőzeg granulátumot? Sok mindent olvastam róla a fórumon, de azt hogy konkrétan mennyit, hogyan kell belőle és hova rakni azt nem. A szűrőbe? Melyik részébe? Vagy máshova? 54 literes akváriumba kb mennyit?
Előre is köszönöm!
Szia!
Márka:
Személy szerint ezt a terméket és márkát ajánlom:
http://aquafauna.hu/tozeg/hobby-peat-su ... 11120.html
Természetesen van Sera és Eheim is, de mindegyikben ugyanaz van végülis, ár-érték arányban a hobby a legjobb.
Elhelyezés:
Mivel a tőzeg kimerül kb. 2 hét után én nem szoktam javasolni, hogy a szűrőbe kerüljön, mert felesleges emiatt szétszedni. Egyik szűrőnek sem jó a háborgatás. /Külső szűrőt 3-6 havonta 1x ajánlatos takarítani./ Amennyiben van különálló tartály amihez hozzá lehet férni a biológia töltetek megbolygatása nélkül oda mehet, de ilyen szerkezetek csak barkácsolni lehet otthon.
Általában régi /méretre vágott/ harisnyába teszem vagy hatalmas teatojásba de kapni külön akvarisztikai szűrőzsákokat is (
http://www.greenaqua.hu/hu/wave-szurozsak-2db.html).
Adagolása:
370 litershez jó púpos női marékkal teszek a kiválasztott eszközbe /teatojás, harisnya/, majd 2 hét elteltével amikor ez kimerül egyszerűen kidobom és frissel újratöltöm. Harisnya általában lebegni szokott ezért vagy fához vagy szűrőcsőhöz hozzákötöm, teatojás magától lemerül vele nem kell foglalkozni. Tehát bezsákolod a szűrőanyagot és belógatod.
50 litereshez tőzegből kb. fél női markékkal javaslok. Égertobozból kb. 7 nagy szemet /nem ágat/, tebang (catappa) levélből pedig 1 nagyot vagy 2 db kicsit.
2 hét után mind kimerül, tehát cserélni kell.
Kémhatás:
Érdemes előtte rámérni a GH, KH, PH érékekre, hogy lásd mennyit fognak csökkenni. Keménység csökkentés nem egyenesen arányos, szóval a következő tőzegeléskor vélhetően kevesebb szokott kelleni.
Színez:
Amitől ne ijedj meg, színezni fogja a vizet, erősen. Barna-sötétbarna vagy akár olyan sötétre is színezheti, hogy az állatokat sem látod. Ez majd vízcserékkel hígulni fog, de megfelelő kémhatás eltalálásakor az axik kopoltyúja látványosan berobban hatalmas és vörös lesz.
Üdv,
Maya