Stressz

Moderátor: Axolotl moderátor

liquid
Adminisztrátor

Stressz

Hozzászólás Szerző: liquid »

Bár sokan egyből megijednek, amikor valami elváltozást/viselkedési problémát vesznek észre állatukon, de az esetek nagy többségében ez nem más mint "szimpla" stressz, ami a következő okokra vezethető vissza:

túl sok fény / túl hideg (18fok alatti) túl meleg (26 fok feletti) víz / túl kevés/rossz táplálék / rossz vízminőség / gyors sodrás.
Főbb jelei: a farok végének visszakunkorodása valamint fehér foltok az állat testén, az állat keveset, vagy egyáltalán nem eszik.

Megoldás: először is vegyünk visszább a szűrő nyomásából, hogy a víz lassabban sodorjon, ellenőrizzük a vízhőmérsékletet, a szűrő tisztaságát, a porlasztó hatásfokát és legalább 20-30%-os azonnali vízcsere javasolt!
Csatolmányok
Stresszes axolotl farokvége.
Stresszes axolotl farokvége.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
gelledina
Fórumozó

Nyikkanás

Hozzászólás Szerző: gelledina »

Sziasztok! Ma a hőség örömére kapott a "kicsink" egy teljes akváriumtisztítást (ez volt az első teljes vízcserés, akváriumkimosós, mindenes) és amióta visszakerült időnként hallunk egy nyikkanást. Utánaolvastam és hát ugye mindenhol azt írták angol fórumokon, hogy ez a stressztől van. Nektek volt már ilyen? Hallottátok a hangját? Aranyos nagyon, csak az a baj, hogy láthatóan nem jókedvében csinálja... Mennyi idő mire megint megszokja a környezetét?
gelledina
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Re: Nyikkanás

Hozzászólás Szerző: Sendy »

gelledina írta:Sziasztok! Ma a hőség örömére kapott a "kicsink" egy teljes akváriumtisztítást (ez volt az első teljes vízcserés, akváriumkimosós, mindenes) és amióta visszakerült időnként hallunk egy nyikkanást. Utánaolvastam és hát ugye mindenhol azt írták angol fórumokon, hogy ez a stressztől van. Nektek volt már ilyen? Hallottátok a hangját? Aranyos nagyon, csak az a baj, hogy láthatóan nem jókedvében csinálja... Mennyi idő mire megint megszokja a környezetét?
Szia!
Én ilyenről még nem találkoztam és nem is hallottam még. Sajnos nem tudok tanácsot adni. Nekem hangokat csak akkor ad ki ha megy fel levegőért.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
liquid
Adminisztrátor

Re: Nyikkanás

gelledina írta:Sziasztok! Ma a hőség örömére kapott a "kicsink" egy teljes akváriumtisztítást (ez volt az első teljes vízcserés, akváriumkimosós, mindenes) és amióta visszakerült időnként hallunk egy nyikkanást. Utánaolvastam és hát ugye mindenhol azt írták angol fórumokon, hogy ez a stressztől van. Nektek volt már ilyen? Hallottátok a hangját? Aranyos nagyon, csak az a baj, hogy láthatóan nem jókedvében csinálja... Mennyi idő mire megint megszokja a környezetét?
Szia!
Az a nyikkanás a levegővétel :):) éjszaka elég sűrűn hallom a 3 aximtól :)
Te jókedvedben veszel levegőt? :):)
liquid
Adminisztrátor

Hő-stressz, Hőguta

Nemrég szembesültem a problémával, így írok is róla :)
A hőgutának két főbb jele van:
1, gombásodás szerű foltok a bőrön és a kopoltyún
2, nyálkás darabok a bőrön, olyan mintha vedlene

Okosak szerint hirtelen hűteni nem szabad, árnyékos pár fokkal (lehetőleg 23 és alatta) hidegebb vízbe kell tenni és úgy kell kezelni mintha tényleg gomba lenne (ezek szerint sós fürdő pl?)
Lini
Fórumozó

Re: Stressz

Hozzászólás Szerző: Lini »

Sziasztok!

Remélem a megfelelő helyre írok... :)
Abszolút kezdő axi gazdi vagyok. Harmadik napja vannak nálam a kicsikék. Készül nekik egy nagy , szépséges akvárium, és addig egy aránylag kisebb ( kb. 60x40 -es ) aksiba tettem őket. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy homokot tettem alájuk, ezt a kereskedésben ajánlották...azóta nálatok már megtudtam, hogy nem jó nekik.. :( A költözésnél már szakszerűbben igyekszem eljárni :)
Amiért most írok, az az, hogy az első 2 napon sajnos nem volt szűrés az akváriumban, Nem lett belőle semmi probléma, viszont most betettem egy belső szűrőt. Az egyik Axi miután bekapcsoltam.. elkezdett nagyon gyorsan úszkálni, csapkolódott "faltól-falig" és többször is mintha ki akart volna ugrani. Nagyon megijedtem. Gyorsan kikapcsoltam a szűrőt. Utána kis idő múlva le is nyugodott. Azóta nem mertem bekapcsolni a szűrőt. Féltem Őt.. de a víz miatt is aggódok.
Mit tehetnék? Még néhány nap, mire a nagy akvárium elkészül. Nem szeretném sokkolni a szűrővel, de félek, hogyha nem szűröm a vizet, akkor azzal csinálok bajt :(

Nagyon köszi, ha segítetek.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Lini » Ma, 15:09 írta:Sziasztok! ...Nagyon köszi, ha segítetek.
Kedves Lini!

Érdekes probléma... Milyen szűrőd van? Nem lehet, hogy a szűrő túl erősen sodorja a vizet? Ha túl erős a sodrás, az idegesíti őket. Ha nem ez a probléma, akkor lehet hogy elektronikai problémája van a szűrőnek és az csípte meg a bőrét... Vödörben kéne kipróbálni a szűrőt és rámérni feszültségmérővel, és ha az negatív, akkor kézzel belenyúlni, úgy nem érzel-e valamit.
Légpumpa és szűrőszivacs segítségével ideiglenesen tudod szűrni a vizet, a semminél többet ér, pár napig elég, de alapvetően a levegőztetés a fontosabb, és ez azt is ellátja. Minden nap etetés után a maradékokat és a székletet szívd le és pótold a vizet újjal (JBL Biotopollal kezeld előtte).

Ha a szűrőt letesztelted, jelentkezz, hogy van-e baja. Ha van akkor garóba vissza kell vinni, ha nincs baja, akkor is szólj, addig meg gondolkozok hogy mi lehet a baj, mert nem kéne normál esetben így viselkednie egy normális szűrőnél.
Sendy
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Hozzászólás Szerző: Maya »

Lini » Ma, 15:09 írta:Sziasztok!

Remélem a megfelelő helyre írok... :)
Abszolút kezdő axi gazdi vagyok. Harmadik napja vannak nálam a kicsikék. Készül nekik egy nagy , szépséges akvárium, és addig egy aránylag kisebb ( kb. 60x40 -es ) aksiba tettem őket. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy homokot tettem alájuk, ezt a kereskedésben ajánlották...azóta nálatok már megtudtam, hogy nem jó nekik.. :( A költözésnél már szakszerűbben igyekszem eljárni :)
Amiért most írok, az az, hogy az első 2 napon sajnos nem volt szűrés az akváriumban, Nem lett belőle semmi probléma, viszont most betettem egy belső szűrőt. Az egyik Axi miután bekapcsoltam.. elkezdett nagyon gyorsan úszkálni, csapkolódott "faltól-falig" és többször is mintha ki akart volna ugrani. Nagyon megijedtem. Gyorsan kikapcsoltam a szűrőt. Utána kis idő múlva le is nyugodott. Azóta nem mertem bekapcsolni a szűrőt. Féltem Őt.. de a víz miatt is aggódok.
Mit tehetnék? Még néhány nap, mire a nagy akvárium elkészül. Nem szeretném sokkolni a szűrővel, de félek, hogyha nem szűröm a vizet, akkor azzal csinálok bajt :(

Nagyon köszi, ha segítetek.
Faltól-falig úszkálás lehet tipikus megijedés, (bár nálam a hiperaktívok is ezt csinálják, csak látványosan élvezik is). Szerintem teljesen normális jelenség, még nem szokták meg az új környezetet (nem írtad mekkora axikról van szó). nagyobbak lassabban, ifjoncok gyorsabban hozzászoknak az új körülményekhez. Lehetséges ahol eddig voltak nem volt szűrés, vagy az a szűrő nem úgy zúgott ahogy ez. Én inkább hagynám őket a járó szűrővel (persze ha az műszakilag oké és nem ráz), hogy hozzászokjanak, egyik kisaxit se burokba nevelnek fel, többnyire találkoznak levegőztetővel-szűrővel, hozzávannak szokva a zajokhoz, nagyon strapa gyerekek ám, egy ilyen kis szűrős megijedésen 2-3óra alatt túljutnak. Viszont a nagyobbaknál ez macerás lehet...
Maya
Lini
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Lini »

Köszönöm szépen a gyors és jó tanácsokat! :)
Ellenőriztem a szűrőt, nincs vele gond műszakilag...
Végül is vissza tettem, a legkisebb fokozatra kapcsoltam.. Nagyon bízok benne, hogy hozzá szokik . Attól tartok, hogy kiugrik . Bár nagyon figyelem . A másikat nem zavarja :) Ebből kiindulva is reménykedem, hogy "csak " egy kis ijedtségről van szó :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Lini » 26 perccel ezelőtt írta:Köszönöm szépen a gyors és jó tanácsokat! :)
Ellenőriztem a szűrőt, nincs vele gond műszakilag...
Végül is vissza tettem, a legkisebb fokozatra kapcsoltam.. Nagyon bízok benne, hogy hozzá szokik . Attól tartok, hogy kiugrik . Bár nagyon figyelem . A másikat nem zavarja :) Ebből kiindulva is reménykedem, hogy "csak " egy kis ijedtségről van szó :)
Tegyél szellőző tetőt feléjük, nehogy kiugorjanak. Ha a farka végét is görbíti már, akkor kapcsold ki a szűrőt, valami gond van akkor.
Sendy
sheeny
Fórumozó

Inaktív

Hozzászólás Szerző: sheeny »

Sziasztok,

Azért írok, mert pár napja több furcsa dolgot vettem észre az aximnál. Először is pár hete petézett, ami alapvetően nem meglepő, mert tavaly is így volt, de most sokkal izgágább volt, de ennek már vége. Most olyan, mintha a ló túloldalára estünk volna: alig eszik, kevesebbet mozog, és nagyon sokat van a szűrőnél (szűrő alá bújva, illetve a fejét a sodráshoz tolva). A héten töviről hegyire kitakarítottam az akváriumot, de azóta sem változott sokat a helyzet. :(
A kopoltyúi nagyon picik és feketés erek vannak bennük, ami nem tudom, normális-e, illetve a fórumon képeket nézegetve úgy érzem, a farokúszója is el van vékonyodva. :S (Amúgy Jimbonak hívják, nőstény, kb. 3 éves és két törpeharcsával él együtt, az akvárium vize pedig most éppen 21 fokos.)
Csatolok pár képet, amiket ma készítettem.

Már mindenre gondoltam például erre is: lehetséges, hogy az a baja, hogy kivettem a kövek felét az akváriumból,hogy könnyebben lehessen takarítani, és ezért többször volt,hogy az egyik (sajnos) műnövény "kiszabadult" és lebegett a vizen?

Attól félek valamit nagyon rosszul csinálok, és nem érzi olyan jól magát az axim, mint szeretném. :( Kérlek segítsetek!
Előre is nagyon köszönöm!

Üdv,
sheeny
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo1_400.jpg
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo1_400.jpg (53.41 KiB) Megtekintve 13411 alkalommal
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo2_1280.jpg
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo2_1280.jpg (222.77 KiB) Megtekintve 13411 alkalommal
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo3_1280.jpg
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo3_1280.jpg (223.55 KiB) Megtekintve 13411 alkalommal
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo4_1280.jpg
tumblr_nftefnwWcF1rtacvlo4_1280.jpg (259.67 KiB) Megtekintve 13411 alkalommal
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2014.11.29. 21:22-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét! Köszi!
Maya
Adminisztrátor

Re: Inaktív

sheeny » 45 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

Azért írok, mert pár napja több furcsa dolgot vettem észre az aximnál. Először is pár hete petézett, ami alapvetően nem meglepő, mert tavaly is így volt, de most sokkal izgágább volt, de ennek már vége. Most olyan, mintha a ló túloldalára estünk volna: alig eszik, kevesebbet mozog, és nagyon sokat van a szűrőnél (szűrő alá bújva, illetve a fejét a sodráshoz tolva). A héten töviről hegyire kitakarítottam az akváriumot, de azóta sem változott sokat a helyzet. :(
A kopoltyúi nagyon picik és feketés erek vannak bennük, ami nem tudom, normális-e, illetve a fórumon képeket nézegetve úgy érzem, a farokúszója is el van vékonyodva. :S (Amúgy Jimbonak hívják, nőstény, kb. 3 éves és két törpeharcsával él együtt, az akvárium vize pedig most éppen 21 fokos.)

Már mindenre gondoltam például erre is: lehetséges, hogy az a baja, hogy kivettem a kövek felét az akváriumból,hogy könnyebben lehessen takarítani, és ezért többször volt,hogy az egyik (sajnos) műnövény "kiszabadult" és lebegett a vizen?

Attól félek valamit nagyon rosszul csinálok, és nem érzi olyan jól magát az axim, mint szeretném. :( Kérlek segítsetek!

Üdv,
sheeny
Szia!

Az ilyen jellegű problémák esetében először a vizet járnám körbe, mennyire stabil a biológia, milyen a szűrés, oxigén beoldás, mérgező vegyületek/elemek mennyisége. A sodráshoz tolt fej jellemzően az oxigénhiányra szokott utalni, nincs elég oldott oxigén az akváriumba, az állat pedig, hogy erősen áramoltassa a kopoltyúi felé az oxigént a szűrő toló ágához bújik, az utolsó képen látszik is, ahogy a hátsója felfelé húzza, valószínűleg nyelt már egy kevés oxigént is. Mindenképpen plusz levegőbeoldás kéne ill. erősebb szűrés. Kopoltyújában lévő fekete erek normálisak, röviden-tömören kitágult vérerek, korral egyre nagyobbak és látványosak szoktak lenni. A farokúszója valóban elvan vékonyodva ez inkább vízproblémára utal, ugyanúgy mint a kicsi kopoltyú. Axi társa van-e? A fent leírtabbakból kéne több adat, hogy tudjunk segíteni.

Az akvárium átrendezés igen sértő lehet egy axi számára, de jellemzően 3-4 nap alatt kifekszik és hozzászoknak a környezethez, ezt az opciót kilőném.
Farka végét nem görbíti, színt nem váltott, nem stressznek nevezném.

(UI: Szerintem a cory nagyon örülne egy melegebb vizű akváriumnak, nem egyeznek az igényei túlzottan az axikéval...illetve egyszer majd finom kis falat lesz valakinek..)
(UI2: Kép csatolmányt ismét feltöltöttem a fórumra, így később fentmarad az utókor számára és nem vár minket üres/megszűnt csatolmány.)
Maya
sheeny
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: sheeny »

Maya » Tegnap, 22:20 írta:
sheeny » 45 perccel ezelőtt írta:Sziasztok,

Üdv,
sheeny
Szia!

Az ilyen jellegű problémák esetében először a vizet járnám körbe, mennyire stabil a biológia, milyen a szűrés, oxigén beoldás, mérgező vegyületek/elemek mennyisége. A sodráshoz tolt fej jellemzően az oxigénhiányra szokott utalni, nincs elég oldott oxigén az akváriumba, az állat pedig, hogy erősen áramoltassa a kopoltyúi felé az oxigént a szűrő toló ágához bújik, az utolsó képen látszik is, ahogy a hátsója felfelé húzza, valószínűleg nyelt már egy kevés oxigént is. Mindenképpen plusz levegőbeoldás kéne ill. erősebb szűrés. Kopoltyújában lévő fekete erek normálisak, röviden-tömören kitágult vérerek, korral egyre nagyobbak és látványosak szoktak lenni. A farokúszója valóban elvan vékonyodva ez inkább vízproblémára utal, ugyanúgy mint a kicsi kopoltyú. Axi társa van-e? A fent leírtabbakból kéne több adat, hogy tudjunk segíteni.

Az akvárium átrendezés igen sértő lehet egy axi számára, de jellemzően 3-4 nap alatt kifekszik és hozzászoknak a környezethez, ezt az opciót kilőném.

(UI: Szerintem a cory nagyon örülne egy melegebb vizű akváriumnak, nem egyeznek az igényei túlzottan az axikéval...illetve egyszer majd finom kis falat lesz valakinek..)
(UI2: Kép csatolmányt ismét feltöltöttem a fórumra, így később fentmarad az utókor számára és nem vár minket üres/megszűnt csatolmány.)
Szia,
Nagyon köszönöm a gyors válaszod.
Igen, én is vízproblémára gondoltam, de a víz nekem tisztának tűnik. Bár néha túl sok kaja kerül bele, de utána igyekszem mindig leszívni a maradékot, ha a törpeharcsák nem eszik meg. (Nekem állatkereskedésben javasolták,hogy ők jók "aljzattisztítónak" axihoz.)
Sajnos az akváriumomban nincs porlasztó,de ma veszek egyet. A szűrőm elvileg elég jó, bár régebbi darab, de még mindig jól szűr.
Szerinted ha az oxigén probléma megoldódik,akkor újra boldog lesz?

Volt egy másik axim is, akit sajnos kb. fél éve elveszítettem.:'(
Azóta már többször szóba került, hogy kéne egy társ Jimbonak, de alapvetően elég vehemens és hajlamos az agresszióra ezért félek, hogy hogyan reagálna.
Ők kiskoruktól kezdve együtt nevelkedtek és így is picit mintha terrorban tartotta volna. Szerinted érdemes lenne azért megpróbálni szerezni egy társat?

Nagyon köszi a segítséget, Jimbo nevében is.
Üdv,
sheeny
Maya
Adminisztrátor

sheeny » Ma, 12:05 írta:
Maya » Tegnap, 22:20 írta:Szia!

Szia,
Nagyon köszönöm a gyors válaszod.
Igen, én is vízproblémára gondoltam, de a víz nekem tisztának tűnik. Bár néha túl sok kaja kerül bele, de utána igyekszem mindig leszívni a maradékot, ha a törpeharcsák nem eszik meg. (Nekem állatkereskedésben javasolták,hogy ők jók "aljzattisztítónak" axihoz.)
Sajnos az akváriumomban nincs porlasztó,de ma veszek egyet. A szűrőm elvileg elég jó, bár régebbi darab, de még mindig jól szűr.
Szerinted ha az oxigén probléma megoldódik,akkor újra boldog lesz?

Volt egy másik axim is, akit sajnos kb. fél éve elveszítettem.:'(
Azóta már többször szóba került, hogy kéne egy társ Jimbonak, de alapvetően elég vehemens és hajlamos az agresszióra ezért félek, hogy hogyan reagálna.
Ők kiskoruktól kezdve együtt nevelkedtek és így is picit mintha terrorban tartotta volna. Szerinted érdemes lenne azért megpróbálni szerezni egy társat?

Nagyon köszi a segítséget, Jimbo nevében is.
Üdv,
sheeny
Hát, Marika néni is jól nézett ki miközben áttétes tüdő és hasnyálmirigy rákja volt - attól, hogy a esztétikai értelmében a víz tiszta, átlátszó, nem az jelenti, hogy nincsenek jelen a mérgező vegyületek, inkább ezek határozzák meg egy víz "tisztaságát" és stabilitását mintsem, hogy éppen milyen a színe. Értékek amikre rá kéne nézni: NO2, NO3, NH3 ezek a nagyon fontosak emellett jó lenne tudni egy ph-t és keménységet GH, KH - ezután képet kapunk arról, hogy mennyire is jó az a víz amiben éppenséggel van. Boltosnak nem kell hinni, mert ő csak eladni akar, és úgyis azt mondja amit hallani akarsz, kitakarítani helyetted semmilyen állat nem fog.

Ha csak annyi szűrésed van amennyit látok (Eheim Pick Up?) akkor az édes kevés axik mellé, halottnak egy csók. Emellé kéne normális szűrés és plusz légpumpa.

A másik axi halálnak járnék a végére, axik nem halnak csak úgy meg, min. 15 évet még ezek a túltenyésztett valamik is megélnek, nem is beszélve, hogy Mo.-n volt már axi aki 41évet élt meg... axik nagyon sok mindent kibírnak, ezért fontos minden halálesetnek utána járni, hogy a másik axi megmenthető legyen.

Agresszív axik mellé nem 1 hanem még 2 társat javasolnék. Társ mindenképpen szükséges, mert szociális igényük van rá. Jópár axival volt már dolgom 21 felnőtt (elhunytakkal együtt) és párszáz kicsivel, elmondható, hogy alapvetően agresszív axi nincs. Egyszer került be hozzám egy agresszív axi Zhou Mi, de mivel egy 8 fős közösségbe került be 2-3 hónap elteltével lenyugodott (ő éheztetve is volt, miután meghízott eltűnt az agresszió).

Ha megírod a fent említett értékeket pontosan, mi is látni, fogjuk mennyire is tiszta az a víz...
Maya
Dram
Fórumozó

Falnak megy

Hozzászólás Szerző: Dram »

Sziasztok! Friss axolotl tartó vagyok, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha a kis buta folyton az akvárium falának megy, és így gyakorlatilag tolja bele magát a falba, akkor ez normális avagy valami probléma van vele? Ez a harmadik napja nálam és még baba, de első gyerekes apuka vagyok szóval mindenen aggódok :( Köszi a válaszokat!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2016.10.23. 00:13-kor.
Ok: Nem adtál témacímet, javítottam, de kérlek olvasd el a házirend ezen részét! Köszi!
sirrra
Fórumozó

Re: Falnak megy

Hozzászólás Szerző: sirrra »

Dram » Ma, 00:28 írta:Sziasztok! Friss axolotl tartó vagyok, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha a kis buta folyton az akvárium falának megy, és így gyakorlatilag tolja bele magát a falba, akkor ez normális avagy valami probléma van vele? Ez a harmadik napja nálam és még baba, de első gyerekes apuka vagyok szóval mindenen aggódok :( Köszi a válaszokat!
Ha nem megijedés miatt tép fel alá és veri bele magát az üvegbe, akkor szerintem ez normális dolog. Kicsi akváriumba épp hogy belelendül az úszásba és ott is a fal. Ha nem látsz rajta sérülést, nem vagdossa magát, szépen megvan, akkor gyanítom semmi baj nincs vele. ( Nem tudom mennyire fogadható meg amit írok, kezdőként tapasztalok )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2016.10.23. 00:13-kor.
Dram
Fórumozó

Hozzászólás Szerző: Dram »

sirrra » Ma, 09:09 írta:
Dram » Ma, 00:28 írta:Sziasztok! Friss axolotl tartó vagyok, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha a kis buta folyton az akvárium falának megy, és így gyakorlatilag tolja bele magát a falba, akkor ez normális avagy valami probléma van vele? Ez a harmadik napja nálam és még baba, de első gyerekes apuka vagyok szóval mindenen aggódok :( Köszi a válaszokat!
Ha nem megijedés miatt tép fel alá és veri bele magát az üvegbe, akkor szerintem ez normális dolog. Kicsi akváriumba épp hogy belelendül az úszásba és ott is a fal. Ha nem látsz rajta sérülést, nem vagdossa magát, szépen megvan, akkor gyanítom semmi baj nincs vele. ( Nem tudom mennyire fogadható meg amit írok, kezdőként tapasztalok )
Nagyon köszi a választ, megnyugodtam!:3
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2016.10.23. 00:14-kor.
Maya
Adminisztrátor

Dram » 2016.10.20. 18:27 írta:
sirrra » Ma, 09:09 írta:
Nagyon köszi a választ, megnyugodtam!:3
Szia!
Szánom bánom, rohadtul sajnálom, de 3 hétig éves megérdemelt nyaralásomat töltötten külföldön, bocsánat, hogy nem írtunk előbb.

Nem. Ez egyáltalán nem normális dolog. Sem így, sem úgy. Miért menne egy teljesen egészséges, nem megijedt állat a falnak? Nem látja? A vaksi szem nélküli axim is mindig tisztában volt vele, hol van a fal, a saját maga keltett lökéshullámok és visszaérkező hullámokból, folyamatosan tudta, hol van és mennyire van tőle a fal. Tehát egy olyat állat sem megy neki a falnak amelyiknek szeme sincs.

Az axi fiatal és stresszel. Rá kéne jönni mi a kiváltó ok. Van-e elég búvóhely? Zavarja őt esetleg a fény (akvárium lámpája vagy akár felkapcsolódó szoba villany.)? Hirtelen elsétálsz az akvárium előtt és akkor csinálja? Rá kéne jönni mi a kiváltó ok, így teljesen ala nature falnak menés nem egy egészséges dolog.

A tünetek alapján azt mondanám még több bújó és nagy-nagy növények első körben.

Maya
Maya
sirrra
Fórumozó

Nem tudom milyen címet adjak :D

Szép napot! Én most azt hiszem megcsüngtem...
2 hete érdekesen viselkedik a drága. Ha bekapcsolom a szűrőt ( kis gagyi, nem sodrat annyira szerintem, levegő miatt használom ) azonnal megmerevedik, mint aki sokkot kap. Nem ráz, nincs elektronikai hibája, azt megnézettem. Mihelyt kihúzom, jön - megy... Na mondom lehet mégis erős lesz, annak ellenére, hogy ezzel a kis szűrővel nőtt fel, betettem egy porlasztókövet légpumpával, szűrőt kikapcsoltam, úgyis szippantom az ajzatot folyamatosan, vízpótlás van. Probléma megint az. Azonnal lemerevedik. Eszeget, de közel sem annyit és olyan erővel mint régebben. Már a pálcára rákapott amivel összehúzom a szétszórt ételt, kis agresszor volt, most meg ha hozzáérek sincs reakció. Pár falat lemegy ( vörös szunyi ), nem sovány még, de ez a viselkedés nekem furcsa. Kopoltyú szép, az állat színe szép, viszont a jelek nekem egyértelműen sokk-stressz jelei. Ez a görcsös tartás nagyon aggaszt. Nem vagyok a top-on, nem tudom mit tehetnék még. Köszi előre is.
Maya
Adminisztrátor

Re: Nem tudom milyen címet adjak :D

sirrra » Tegnap, 08:43 írta:Szép napot! Én most azt hiszem megcsüngtem...
2 hete érdekesen viselkedik a drága. Ha bekapcsolom a szűrőt ( kis gagyi, nem sodrat annyira szerintem, levegő miatt használom ) azonnal megmerevedik, mint aki sokkot kap. Nem ráz, nincs elektronikai hibája, azt megnézettem. Mihelyt kihúzom, jön - megy... Na mondom lehet mégis erős lesz, annak ellenére, hogy ezzel a kis szűrővel nőtt fel, betettem egy porlasztókövet légpumpával, szűrőt kikapcsoltam, úgyis szippantom az ajzatot folyamatosan, vízpótlás van. Probléma megint az. Azonnal lemerevedik. Eszeget, de közel sem annyit és olyan erővel mint régebben. Már a pálcára rákapott amivel összehúzom a szétszórt ételt, kis agresszor volt, most meg ha hozzáérek sincs reakció. Pár falat lemegy ( vörös szunyi ), nem sovány még, de ez a viselkedés nekem furcsa. Kopoltyú szép, az állat színe szép, viszont a jelek nekem egyértelműen sokk-stressz jelei. Ez a görcsös tartás nagyon aggaszt. Nem vagyok a top-on, nem tudom mit tehetnék még. Köszi előre is.
Szia!

Nagyon kusza a történet. Szóval a szűrő ki-be van kapcsolgatva? Miért? Szűrőnek 0-24ben üzemelnie kell, különben a biológiai folyamatok hol zajlanak le mérgezés nélkül?
Ezen állatok megmerevedése egy teljesen természetes dolog, egy felnőtt axolotl napokig képes megsem mozdulni, ha megijednek általában inkább fékevesztett úszásba kezdenek.
Görcsös tartás már érdekes, hogy képzeljük ezt el, az állat kiflibe hajlítja magát, a lábai korrigálatlanul maga alá rántja és láthatóan nem tudja konrolálni, farka is U-alakban meghajolva esetleg befelé kunkorodik?

A történet első része normál stressz, minél kevesebbet kell zaklatni az ilyen állatokat. Viszont a görcsös tartás nagyon durva betegségek kísérőtünete. Mindenképpen tölts fel képet az állatról, hogy esetlegesen kimaradt részletet észrevegyünk.

Nem SOS, áthelyezésre kerül.

Üdv,
Maya
Maya
sirrra
Fórumozó

Szia!

Nagyon kusza a történet.

Üdv,
Maya
Köszönöm az áthelyezést. Kusza már nekem is az egész. Pár hete van ez. Az állat mozdulatlan, és a lábai görcsbe vannak, feszesen, néha ráng. Az a furcsa még, hogy a kajára sem kap oda, csipked párat egy óra allatt, de nem az a ragadozós, mint előtte. Este többször hallottam hogy megriad, vízcsobbanás, kavicscsettegés, de ezt nem tudom kiiktatni, hiszen csönd van, nem tudom mitől riad meg, én is erre kelek. Vícsere 50% -al megtörtént, 19 fokos. A szűrőt csak próbaképp húztam ki párszor, mert már nem tudtam mire gondolni, és akkor látványosan "lenyugodott"? Talán mondhatom így. De nem érzem erősnek a vízmozgást sem. Csak akkor nem értem, az összefüggést, másra nem tudtam gondolni, csak arra, hogy vagy ráz, vagy erős neki, ha kihúzás után 5 -10 perccel szépen mászkál.
Képeket szívesen csatolok, de nem tudom erről mi állapítható meg.
De hátha más igen. Nem is igazán értem az egészet, megmondom őszintén.
e.jpg
e.jpg (46.27 KiB) Megtekintve 12880 alkalommal
e2.jpg
e2.jpg (71.88 KiB) Megtekintve 12880 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

sirrra » Ma, 11:56 írta:
Szia!

Nagyon kusza a történet.

Üdv,
Maya
Köszönöm az áthelyezést. Kusza már nekem is az egész. Pár hete van ez. Az állat mozdulatlan, és a lábai görcsbe vannak, feszesen, néha ráng. Az a furcsa még, hogy a kajára sem kap oda, csipked párat egy óra allatt, de nem az a ragadozós, mint előtte. Este többször hallottam hogy megriad, vízcsobbanás, kavicscsettegés, de ezt nem tudom kiiktatni, hiszen csönd van, nem tudom mitől riad meg, én is erre kelek. Vícsere 50% -al megtörtént, 19 fokos. A szűrőt csak próbaképp húztam ki párszor, mert már nem tudtam mire gondolni, és akkor látványosan "lenyugodott"? Talán mondhatom így. De nem érzem erősnek a vízmozgást sem. Csak akkor nem értem, az összefüggést, másra nem tudtam gondolni, csak arra, hogy vagy ráz, vagy erős neki, ha kihúzás után 5 -10 perccel szépen mászkál.
Képeket szívesen csatolok, de nem tudom erről mi állapítható meg.
De hátha más igen. Nem is igazán értem az egészet, megmondom őszintén.
e.jpg
e2.jpg
Nagyon komplex a történet, ha ez az egy görcsös tünete van akkor pedig főleg. Az ilyen jellegű görcsös rángatózás leggyakrabban elég súlyos betegségek tünete pl. betegségből adódó tápanyahiány/anyagcserezavar és egyéb neurológiai betegségesek. Tehát egy fertőzés egy gyulladás, egy hosszú távon legyengült és hónapok óta nem evő állat esetében vannak ilyen tünetek, neurológiailag probléma van az idegekkel/idegrendszerrel. Mindenképpen komoly betegség van mögötte. A másik eshetőség, hogy akár most, akár régebben része volt nagyfokú mérgezésben pl. ammónia vagy nitrit, vagy kapott bármilyen vegyszert aminek ilyen fokú károsító hatásai vannak pl. vízelőkészítő, halboltos ajánlott gyógyszer pl. malachit zöld - ami egy idegméreg (felsorolt dolgok hosszú távú károsodást okozhatnak). De előfordulhat egy erőkifejtés is ami elváltozást okozott (lefejelt valamit). Gyógyítás tekintetében nem vagyunk orvosok, de nagyon jó egzotikus állatorvost tudok mondani neked Budapest, akivel lehetne konzultálni ha komolyabbra fordulnak a dolgok. Viszont ameddig nem társul hozzá tünet, ő sem fog igazán mit kezdeni vele.
(Még a genetikai alapú elváltozás is lehet az agyban.)
Viszont még lenne néhány kérdésem. Rendszeresen eszik? Étvágya milyen? Széklete milyen? Vízparamamétrekről lehet-e tudni valamit, főként mérgező vegyületek nitrit-nitrát mennyisége? Milyen vegyszereket használsz, használtál, próbálál ki? Ezek ismeretében jobban látnánk a helyzetet.

Üdv,
Maya
Maya
sirrra
Fórumozó

Viszont még lenne néhány kérdésem. Rendszeresen eszik? Étvágya milyen? Széklete milyen? Vízparamamétrekről lehet-e tudni valamit, főként mérgező vegyületek nitrit-nitrát mennyisége? Milyen vegyszereket használsz, használtál, próbálál ki? Ezek ismeretében jobban látnánk a helyzetet.

Üdv,
Maya
Ezeket zongoráztam én is végig. Kétnaponta teszek be egy adag szunyilárvát, lassan, de kopik el belőle az biztos, ( pár falatot én is látok, mikor bekap ) hiszen van széklete, de marad is mert a kövek közül szippantok ki. Nem tűnt fel semmi rendellenes, "szép" barna hurka. Viszont nem minden nap, de ezt betudtam annak, hogy már nem eszik minden nap és nagyobb az állat, elég a ritkább etetés. Olyan kis kedvetleneül majszol inkább kicsit...Próbáltam kiolvasztott fagyihalat de nem ette meg, májat is, azt sem. ( ezekkel próbálkozni fogok továbbra is ) Ph-ra tudtam rámérni, az van itthon a medencéhez. A nitrit-nitrátra nem tudtam, de ennek ellenére az első volt hogy 50 %-os vízcserét csináltam hátha. A koszt, maradékot mindig leszívom, 2-3 napos vízzel pótolok, nem használok semmit. Sem gombásodás, se élősködő, se sérülés nem volt soha, így ilyen jellegű vegyszerek sem voltak használva soha. Nincs kizárva a lefejelés, az éjszakai kommandók miatt, bár semmi más nincs az akváriumban, mint nagy kavics, a bújó, szűrő, és rengeteg gömbmoha. Ennek ellenére lehet hogy pont betalált valamit. Az egész kis viselkedése fura, a görcsön kívül, olyan kedvetlen, mint amikor a gyerek beteg, aztán csak úgy van, mint a tök :( De lehet ez is betudható annak, hogy nagy és már elül a fenekén...nem tudom. Köszönöm a segítséget.
Maya
Adminisztrátor

sirrra » Ma, 07:32 írta:

Üdv,
Maya
Ezeket zongoráztam én is végig. Kétnaponta teszek be egy adag szunyilárvát, lassan, de kopik el belőle az biztos, ( pár falatot én is látok, mikor bekap ) hiszen van széklete, de marad is mert a kövek közül szippantok ki. Nem tűnt fel semmi rendellenes, "szép" barna hurka. Viszont nem minden nap, de ezt betudtam annak, hogy már nem eszik minden nap és nagyobb az állat, elég a ritkább etetés. Olyan kis kedvetleneül majszol inkább kicsit...Próbáltam kiolvasztott fagyihalat de nem ette meg, májat is, azt sem. ( ezekkel próbálkozni fogok továbbra is ) Ph-ra tudtam rámérni, az van itthon a medencéhez. A nitrit-nitrátra nem tudtam, de ennek ellenére az első volt hogy 50 %-os vízcserét csináltam hátha. A koszt, maradékot mindig leszívom, 2-3 napos vízzel pótolok, nem használok semmit. Sem gombásodás, se élősködő, se sérülés nem volt soha, így ilyen jellegű vegyszerek sem voltak használva soha. Nincs kizárva a lefejelés, az éjszakai kommandók miatt, bár semmi más nincs az akváriumban, mint nagy kavics, a bújó, szűrő, és rengeteg gömbmoha. Ennek ellenére lehet hogy pont betalált valamit. Az egész kis viselkedése fura, a görcsön kívül, olyan kedvetlen, mint amikor a gyerek beteg, aztán csak úgy van, mint a tök :( De lehet ez is betudható annak, hogy nagy és már elül a fenekén...nem tudom. Köszönöm a segítséget.
Kicsit vékonyka egyébként, ha a következő 2-3 hétben sem javul az étvágya mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni vele.
Érdemes venni otthonra JBL 6 in 1 tesztet (szerintem holnap akciós lesz emagon ingyenes szállítással(de már most is 3090 ismétlem ingyenes szállítás)...jah és a JBL Biotopol vízelőkészítő is abból a 625 ml-et érdemes venni). Naszóval 3000 Ft és normál használat mellett 1-2 évig kitart (minden tesztcsíkot hosszában félbe kell vágni - spórolósék parktikusak). Mindig legyen otthon vízteszt, mert ezek az értékek kívülről csak akkor tűnnek fel ha már vészhelyzet van. Egy-egy mérgezés hosszútávon roncsolhatja az állat szervezetét, másfelől csak ezekkel az értékekkel tudod ellenőrizni, hogy pl. a szűrésed elég jól dolgozik-e, megfelelő a biológiája, nem-e túl sok a bomlástermék. Tehát ez a 2 érték mint nitrit és nitrát egy sor információt el fog árulni a vízről és vízkezelés módjáról.

Élő táplálkot környezetedben nem kapni? Élő tubifex, élő szúnyoglárva, minőségi giliszta (2 hét fagysztás(!) a paraziták miatt), de még kedcsinálásnak élő vizibolha?

A vegyszermentes környezet csak abban esetben lenne megoldható, ha az itthoni csapvíz minőségi is eleget tenne ennek. Tehát mindenképpen meg kell kötni a gyógyszermaradékokat, nehézfémeket és a klórt (arzénos területekről nem is beszélve). Emellett vidéken nagyon-nagyon sok helyen használnak fúrt kút vizet amibe gyakran belemosódik a talajon keresztül a műtrágya, gyomírtók és pérmetező szerek, a csatornáról és szennyvízről nem is beszélve, tehát ezek gyakran rettentő nitrátosak. Olyan szer mint a vízelőkészítő még nem sorolnám vegyszer kategóriába, hiszen megköti a csapvíz ártalmas anyagati. Amit inkább neveznék vegyszernek. Mi évek óta használjuk a JBL Biotopolt és csak rettentő sok pozitív hatását érzékeltük (Sendy garnélás cikkét nézd meg, abba minden benne van, hogy miért pont ez.)

Üdv,
Maya
Maya
sirrra
Fórumozó

Kicsit vékonyka egyébként, ha a következő 2-3 hétben sem javul az étvágya mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni vele.
Érdemes venni otthonra JBL 6 in 1 tesztet (szerintem holnap akciós lesz emagon ingyenes szállítással(de már most is 3090 ismétlem ingyenes szállítás)...jah és a JBL Biotopol vízelőkészítő is abból a 625 ml-et érdemes venni). Naszóval 3000 Ft és normál használat mellett 1-2 évig kitart (minden tesztcsíkot hosszában félbe kell vágni - spórolósék parktikusak). Mindig legyen otthon vízteszt, mert ezek az értékek kívülről csak akkor tűnnek fel ha már vészhelyzet van. Egy-egy mérgezés hosszútávon roncsolhatja az állat szervezetét, másfelől csak ezekkel az értékekkel tudod ellenőrizni, hogy pl. a szűrésed elég jól dolgozik-e, megfelelő a biológiája, nem-e túl sok a bomlástermék. Tehát ez a 2 érték mint nitrit és nitrát egy sor információt el fog árulni a vízről és vízkezelés módjáról.

Élő táplálkot környezetedben nem kapni? Élő tubifex, élő szúnyoglárva, minőségi giliszta (2 hét fagysztás(!) a paraziták miatt), de még kedcsinálásnak élő vizibolha?

A vegyszermentes környezet csak abban esetben lenne megoldható, ha az itthoni csapvíz minőségi is eleget tenne ennek. Tehát mindenképpen meg kell kötni a gyógyszermaradékokat, nehézfémeket és a klórt (arzénos területekről nem is beszélve). Emellett vidéken nagyon-nagyon sok helyen használnak fúrt kút vizet amibe gyakran belemosódik a talajon keresztül a műtrágya, gyomírtók és pérmetező szerek, a csatornáról és szennyvízről nem is beszélve, tehát ezek gyakran rettentő nitrátosak. Olyan szer mint a vízelőkészítő még nem sorolnám vegyszer kategóriába, hiszen megköti a csapvíz ártalmas anyagati. Amit inkább neveznék vegyszernek. Mi évek óta használjuk a JBL Biotopolt és csak rettentő sok pozitív hatását érzékeltük (Sendy garnélás cikkét nézd meg, abba minden benne van, hogy miért pont ez.)

Üdv,
Maya
Ezt a kettőt veszem akkor :
http://www.emag.hu/jbl-easytest-6-in-1- ... DSMVJBBBM/

http://www.emag.hu/jbl-biotopol-refill- ... DM7SJBBBM/

A környéken sem tudok élő eleséget. Itt csak tücsök? van. Annó emlékszem a halaknak vettük a tekergő tubit, mikor gyerekek voltunk, de most minden fagyasztva van. Csöppet hülyének is éreztem magam, mikor meglepődve visszakérdeztek, hogy élő? Utánajárok, de szerintem reménytelen.
Egy élő eleséget tudnék neki adni, de eddig nem mertem. Achát csigáim vannak, azoknak a frissen kelt pici csigája még nagyon lágy házú, de nem mertem kísérletezni. Tekik szokták megenni. Vagy én ások a bio kertemből bio gelenyót és kimászatom? Illetve neon halat tudok venni.
Ma olvasztottam ki afrikai harcsából picit, próbáljam?
Köszi szépen.
Maya
Adminisztrátor

sirrra » Ma, 14:43 írta:

Üdv,
Maya
Ezt a kettőt veszem akkor :
http://www.emag.hu/jbl-easytest-6-in-1- ... DSMVJBBBM/

http://www.emag.hu/jbl-biotopol-refill- ... DM7SJBBBM/

A környéken sem tudok élő eleséget. Itt csak tücsök? van. Annó emlékszem a halaknak vettük a tekergő tubit, mikor gyerekek voltunk, de most minden fagyasztva van. Csöppet hülyének is éreztem magam, mikor meglepődve visszakérdeztek, hogy élő? Utánajárok, de szerintem reménytelen.
Egy élő eleséget tudnék neki adni, de eddig nem mertem. Achát csigáim vannak, azoknak a frissen kelt pici csigája még nagyon lágy házú, de nem mertem kísérletezni. Tekik szokták megenni. Vagy én ások a bio kertemből bio gelenyót és kimászatom? Illetve neon halat tudok venni.
Ma olvasztottam ki afrikai harcsából picit, próbáljam?
Köszi szépen.
Szia!

Víztesztet mindenképpen javaslom, nagyon hatékony és ennyiért nagyon jó árban van. A vízelőkészítőt ahogy gondolod, én ki szoktam tölteni a 60 literes hordómba a cserélni kívánt vizet, beleöntöm és 2 perc múlva használható is a víz (pl. nyáron legalább jó hideg marad).

Rólam elmondható, hogy a fórum tapasztalati forrásai miatt mindent végigpróbáltam nyomorúságos állataimmal.
Tücsök: fej, lábak, szárnyak, antennák nélkül adva tor-potroh részét adtam, aminek az lett az eredménye, hogy az állatok 100% emésztetlenül kitojták, abban a formában ahogy megették, az ő gyomruk nem bánik el ezzel a fajta felépítéssel, kitinekkel, tehát teljesen felesleges, mert egy szem tápanyaghoz nem fog az állat hozzájutni, sokáig teszteltem, nincs olyan axim ami emészteni tudná, ugyanez a helyzet a lisztkukaccal. Őszintén semmilyen terráriumi állatnak szánt étellel nem szabad őket kínálni (semmit amit teknősnek, gekkónak, kaméleonnak ajánlanak). Nem igazán esznek csigát, élő achát csigát vízbe dobni meg nálam már állatkínzás, hiszen csórikám előbb megfullad, minthogy megegyék.

A giliszta nagyon jó opció a legjobb kaja amit axinak el tudok képzelni, viszont bio legyen, ne horgászbolti, lehetőleg a kert olyan részéről szedj amit nem ért permet, gyomirtó, műtrágya, túl sok autómosás vagy kiöntött hipós felmosóvíz. Nekünk szerencsére biokertünk van így eső után éjjelente fejlámpával gyorsan vödörbe dobálom őket (egyébként még most is feljönnek, még nem mentek el aludni). Kiadagolva ajánlatos 2 hétig fagyasztani, mert több parazita hordozói lehetnek, ezeket fagyasztó elintézi szerencsére. Nálam imádják, a legtöbb anyagot tartalmazza amikre az axiknak szükségük van.

Ezen felül ajánlom a Lidl-ben kapható EGÉSZ Sprotnit (nyers kishal, nem konzerv, nem pástétom) 1 kg-os csomagban van éppen akciós 500 Ft. (Ha kell túrok képet.) Mondjuk úgy az én falkám 13 axi eszik belőle egy etetés során 7-9 halat. Tehát még nekem is 1 kg hónapokig elég. (Természetesen van még jóónéhány zacsi a fagyóban.)

Hal filék is jók, én anno busa filét adtam nekik, viszont az egész kishalban benne vannak a fontos tápanyagok, fej, máj-belsőségek, gyomor, belek, pikkely ez táplálkozás szempontjából nagyon fontos anyagokat tartalmaznak.

Amit sosem ajánlunk az a fagyasztott tubifex, mivel fagyasztásra a nagyon silány minőségű kerül ami felolvasztás után nagyon meg is látszik, nagyon szálas, nem tud leülepedni és nagyon koszolja a vizet, miközben az állatnak se igazán tetszik. Viszont élő verzióban több szempontból hasznos kis élőlény, axik imádják, akváriumba maradva a kövek alatt tovább élnek hónapokig közben hasznos takarító munkát végeznek. (Ellenben vörös szúnyoglárvával, ami csak kikel és idegesítő szúnyog lesz.)

Ami nagyon jó táplálék még némi élő kishal akár neonhal, guppi, molli, de ez így drága volna. Illetve a garnélákat nagyon szeretik, ha van akvarisztikás ismerős akinek néha-néha vannak "selejt"jei azokat nagy örömmel el fogják pusztítani (red cherry, yellow cherry stb.).

Kapcsolódó cikkünk:
Tilos és ellenzett táplálékok: viewtopic.php?p=4304#p4304
Táplálék táblázat: viewtopic.php?p=5404#p5404
és minden ebben a topikban: viewforum.php?f=44

Üdv,
Maya
Maya
sirrra
Fórumozó

Nem igazán esznek csigát, élő achát csigát vízbe dobni meg nálam már állatkínzás, hiszen csórikám előbb megfullad, minthogy megegyék.

A giliszta nagyon jó opció a legjobb kaja amit axinak el tudok képzelni, viszont bio legyen, ne horgászbolti, lehetőleg a kert olyan részéről szedj amit nem ért permet, gyomirtó, műtrágya, túl sok autómosás vagy kiöntött hipós felmosóvíz.

Üdv,
Maya
Szia! Tudom, hogy nem egy elegáns dolog ez a csiga feletetése, de eleségnek is el szokták vinni még süninek is, mert tiszta és féregmentes, egészséges eleség. De értem a vízbe dobás-szárazföldi állat opció kényes voltát. Nálam a tekik a partról is levadásszák a tóhoz betévedt csiguszokat. De akkor axinak nem is lenne jó.

Gilisztát ástam fel, még mászatom picit, hogy kiürüljenek és adagolva megy a fagyasztóba. Nem használok vegyszereket a kertben sem. Ások tovább tartaléknak, míg az idő engedi.

Tegnap elfogadta a harcsa filéből a darabokat, nem ette dagira magát, de ment le. A Lidlis halat veszem én is, még van tartalék, mostanában nem láttam a boltba ( tekiknek is azt szoktam venni :D , de ők ehetik a tóból az aranyhal szaporulatot is ) de azt nem fogadta el, de próbálkozom, lehet most elindul az evészete.
A vízelőkészítő és mérő szett megrendelve természetesen.
Köszönöm, és jövök majd beszámolóval az axiról.
Maya
Adminisztrátor

sirrra » Ma, 09:58 írta:
Nem igazán esznek csigát, élő achát csigát vízbe dobni meg nálam már állatkínzás, hiszen csórikám előbb megfullad, minthogy megegyék.

A giliszta nagyon jó opció a legjobb kaja amit axinak el tudok képzelni, viszont bio legyen, ne horgászbolti, lehetőleg a kert olyan részéről szedj amit nem ért permet, gyomirtó, műtrágya, túl sok autómosás vagy kiöntött hipós felmosóvíz.

Üdv,
Maya
Szia! Tudom, hogy nem egy elegáns dolog ez a csiga feletetése, de eleségnek is el szokták vinni még süninek is, mert tiszta és féregmentes, egészséges eleség. De értem a vízbe dobás-szárazföldi állat opció kényes voltát. Nálam a tekik a partról is levadásszák a tóhoz betévedt csiguszokat. De akkor axinak nem is lenne jó.

Gilisztát ástam fel, még mászatom picit, hogy kiürüljenek és adagolva megy a fagyasztóba. Nem használok vegyszereket a kertben sem. Ások tovább tartaléknak, míg az idő engedi.

Tegnap elfogadta a harcsa filéből a darabokat, nem ette dagira magát, de ment le. A Lidlis halat veszem én is, még van tartalék, mostanában nem láttam a boltba ( tekiknek is azt szoktam venni :D , de ők ehetik a tóból az aranyhal szaporulatot is ) de azt nem fogadta el, de próbálkozom, lehet most elindul az evészete.
A vízelőkészítő és mérő szett megrendelve természetesen.
Köszönöm, és jövök majd beszámolóval az axiról.
Szia!

Én sajnos úgy vagyok vele még egy táplálék állatot sem szenvedtetek feleslegesen, tehát egye meg, harapjon rá gyorsan, legyen vége az életének, különösebb és szükségtelen szenvedések nélkül. Anno mikor almacsigák lepetéztek akváriumba és kikeltek a kicsik. sem ették meg őket túlzottan az axik, 1-2-be beleharaptak, de végül megunták, nem az ő világuk a csigaevés.

Jobbulást neki!

Üdv,
Maya
Maya
sirrra
Fórumozó

Jobbulást neki!

Üdv,
Maya
Nem full pocak, de evett végre. El sem hiszem. De nem bánnám, ha tudnám az egésznek az okát mi is állt mögötte. Szemmel láthatóan szebb a tartása is, a mozgása is.
Maya, írtam Pü-t, ha lesz időd, nem sürgős!
Köszi szépen!
poci.jpg
poci.jpg (50.43 KiB) Megtekintve 12840 alkalommal
sirrra
Fórumozó

Hányás

Jobbulást neki!

Üdv,
Maya

3 napja kapott egy kis májat, tegnap este már a kaját kutatta, burogatta a köveket, de kitartottam, hogy 3 nap... Most este evett halat.
Tök örültem szépen rákapott lement. Mire kettőt fordultam, az akvárium alján kihányva :( És a 3 nappal ezelőtti máj is.
Állatorvos van, axihoz nem tudom mennyire ért, holnap beszélek vele.
Ikelődött még azóta párszor, úgy mélyen gyomorból ( tök ijesztő :( ) ... Most meg kaját kutat a kövek köztött.

Ilyen volt közvetlen hányás után, majd elvonult, most kutat.
Csatolmányok
kaja4.jpg
kaja4.jpg (75.65 KiB) Megtekintve 12828 alkalommal
kaja3.jpg
kaja3.jpg (71.47 KiB) Megtekintve 12829 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

Re: Hányás

sirrra » Tegnap, 17:27 írta:
Jobbulást neki!

Üdv,
Maya

3 napja kapott egy kis májat, tegnap este már a kaját kutatta, burogatta a köveket, de kitartottam, hogy 3 nap... Most este evett halat.
Tök örültem szépen rákapott lement. Mire kettőt fordultam, az akvárium alján kihányva :( És a 3 nappal ezelőtti máj is.
Ikelődött még azóta párszor, úgy mélyen gyomorból ( tök ijesztő :( ) ... Most meg kaját kutat a kövek köztött.

Nem hangzik túl jól. Én tippre beraknék egy gyomor-bélrendszeri fertőzést, de tudni kéne milyen a széklete. Mivel albínó, nekik nagyobb hajlamuk van minden nyavalyára és jóval gyengébb immunrendszerük. Hányás tekintetében szerencsére nem olyanok mint az emberek, sokkal könnyebben hánynak és nem szokott ez különösebb komplikációt okozni (elakadás, sav probléma - de így sem egy egészséges állapot). Lassan mindenképpen állatorvossal kéne konzultálni, hogy még időben elkapva gyorsan visszafordítható legyen a betegség.
Maya
sirrra
Fórumozó

Maya » Ma, 18:34 írta:
sirrra » Tegnap, 17:27 írta:
Jobbulást neki!

Üdv,
Maya

Nem hangzik túl jól. Én tippre beraknék egy gyomor-bélrendszeri fertőzést, de tudni kéne milyen a széklete. Mivel albínó, nekik nagyobb hajlamuk van minden nyavalyára és jóval gyengébb immunrendszerük. Hányás tekintetében szerencsére nem olyanok mint az emberek, sokkal könnyebben hánynak és nem szokott ez különösebb komplikációt okozni (elakadás, sav probléma - de így sem egy egészséges állapot). Lassan mindenképpen állatorvossal kéne konzultálni, hogy még időben elkapva gyorsan visszafordítható legyen a betegség.
Rendes széklete volt, barnás hurkás, de nem óriás méret, kisebb, viszont nem is evett még hatalmas adagot Azért mertem hallal kínálni, gondoltam szépen emésztett. Maya lehet túletettem és még bőven nem kellett volna rákínálni,ráadásul új kajával? Hülye heteken van túl, lehet sokkal lassabban kellett volna etetnem, nem három napra rá bekínálni. Csak én tök örültem, hogy végre olyan harcias a kajára, mint régen. Totál kiürült, egész éjjel a köveket rakta, kutatott. Napközbe is mindenre rákapott. Nem tudtam mivel teszek jót, ha etetem, vagy a tegnapi nap után várok még. Aztán délután megpróbáltam egy kockányi vörös szunyit, elég jól elfogyott, és még bent van nem jött vissza semmi. Rendezkedik és mozgékony. Állatorvos nem axikompatibilis.
Maya
Adminisztrátor

sirrra » Tegnap, 20:07 írta: Rendes széklete volt, barnás hurkás, de nem óriás méret, kisebb, viszont nem is evett még hatalmas adagot Azért mertem hallal kínálni, gondoltam szépen emésztett. Maya lehet túletettem és még bőven nem kellett volna rákínálni,ráadásul új kajával? Hülye heteken van túl, lehet sokkal lassabban kellett volna etetnem, nem három napra rá bekínálni. Csak én tök örültem, hogy végre olyan harcias a kajára, mint régen. Totál kiürült, egész éjjel a köveket rakta, kutatott. Napközbe is mindenre rákapott. Nem tudtam mivel teszek jót, ha etetem, vagy a tegnapi nap után várok még. Aztán délután megpróbáltam egy kockányi vörös szunyit, elég jól elfogyott, és még bent van nem jött vissza semmi. Rendezkedik és mozgékony. Állatorvos nem axikompatibilis.
Nem kell ennyire túlgondolni ezeket az állatokat, nagyon egyszerűen működnek. Egy egészséges axi bármikor szinte bármennyit tud falni, túletetés esetén pedig visszaböfögik a felesleget, ezt nem nevezzük hányásnak, hiszen a falat elfogyasztása utáni 5 percben keletkezik, ez után gyakran még "éhes" az állat. Annyiszor kell etetni ahányszor hajlandóságot mutat az állat, némi zsírréteg pedig praktikus esetleges betegségek esetén, amikor hónapokig nem eszik az állat. Axiknál nincs lassú és gyors etetés, ezek kétéltűek, gőték, evolúciós szempontból 1 dolgot ismernek, ha van kaja (találnak) akkor addig esznek amíg van. Egy betegségre utaló állatnál pedig minden alkalmat meg kell ragadni, hogy egyen. Egyenlőre kínálgasd mindennel 3-4 naponta (ha nagyon rozoga állapotba van akkor naponta). Ha utána sem indul meg az étvágya, gyógyszeres kezelésre fog szorulni.
Maya
sirrra
Fórumozó

Maya » 44 perccel ezelőtt írta:
sirrra » Tegnap, 20:07 írta: Maya lehet túletettem és még bőven nem kellett volna rákínálni,ráadásul új kajával? Hülye heteken van túl, lehet sokkal lassabban kellett volna etetnem, nem három napra rá bekínálni.
Nem kell ennyire túlgondolni ezeket az állatokat, nagyon egyszerűen működnek. Egy egészséges axi bármikor szinte bármennyit tud falni, túletetés esetén pedig visszaböfögik a felesleget, ezt nem nevezzük hányásnak, hiszen a falat elfogyasztása utáni 5 percben keletkezik, ez után gyakran még "éhes" az állat. Annyiszor kell etetni ahányszor hajlandóságot mutat az állat, némi zsírréteg pedig praktikus esetleges betegségek esetén, amikor hónapokig nem eszik az állat. Axiknál nincs lassú és gyors etetés, ezek kétéltűek, gőték, evolúciós szempontból 1 dolgot ismernek, ha van kaja (találnak) akkor addig esznek amíg van. Egy betegségre utaló állatnál pedig minden alkalmat meg kell ragadni, hogy egyen. Egyenlőre kínálgasd mindennel 3-4 naponta (ha nagyon rozoga állapotba van akkor naponta). Ha utána sem indul meg az étvágya, gyógyszeres kezelésre fog szorulni.
Én nem látom, hogy rozoga állapotban lenne, pedig ez a pár hét adna rá okot már. Az úszója szép, a tartása szép, a kopoltyúja is a megszokott. A bőrén sem látok semmi elváltozást. A hasa is a megszokott. Még a pár hetes görcsös, nyögvenyelős evés után sem éreztem, hogy pl. kórosan soványodna.
A szunyi a pocakban maradt, reggelre a maradékot is összecsipkedte, pár szálat kellett csak kipucolnom, amit a kövek közé suhintott ( botrányosan eszi ezt a szálas kaját, bele a közepébe, egyet suhint a farokkal, és száll a világba szana szét, nem bánnám ha kibékülne a darabos étellel csipeszről ). A lazac, amit a halasnál vettem próbának, elég kemény kiolvasztott állapotában is ( Közepes viaszlazac ), lehet nem kellett volna. Gilinyót nem fogadta el fagyóból. Adnék neki frisset, még mindig tudok szedni a farakás alól, de mehet lemosva hogy a földes cucc a gilinyóban van?
Állatorvoshoz 200 km-t kell utaznunk vonattal, ha más nem marad megoldjuk.

( Ui. : annyira szerettünk volna mellé egy társat, de ilyen dilik után meg sem merjük próbálni )

Ilyen az állat jelenleg.
Csatolmányok
ax.jpg
ax.jpg (47.62 KiB) Megtekintve 12815 alkalommal
Maya
Adminisztrátor

sirrra » Tegnap, 10:37 írta:
Maya » 44 perccel ezelőtt írta:
sirrra » Tegnap, 20:07 írta: Maya lehet túletettem és még bőven nem kellett volna rákínálni,ráadásul új kajával? Hülye heteken van túl, lehet sokkal lassabban kellett volna etetnem, nem három napra rá bekínálni.
Én nem látom, hogy rozoga állapotban lenne, pedig ez a pár hét adna rá okot már. Az úszója szép, a tartása szép, a kopoltyúja is a megszokott. A bőrén sem látok semmi elváltozást. A hasa is a megszokott. Még a pár hetes görcsös, nyögvenyelős evés után sem éreztem, hogy pl. kórosan soványodna.
A szunyi a pocakban maradt, reggelre a maradékot is összecsipkedte, pár szálat kellett csak kipucolnom, amit a kövek közé suhintott ( botrányosan eszi ezt a szálas kaját, bele a közepébe, egyet suhint a farokkal, és száll a világba szana szét, nem bánnám ha kibékülne a darabos étellel csipeszről ). A lazac, amit a halasnál vettem próbának, elég kemény kiolvasztott állapotában is ( Közepes viaszlazac ), lehet nem kellett volna. Gilinyót nem fogadta el fagyóból. Adnék neki frisset, még mindig tudok szedni a farakás alól, de mehet lemosva hogy a földes cucc a gilinyóban van?
Állatorvoshoz 200 km-t kell utaznunk vonattal, ha más nem marad megoldjuk.

( Ui. : annyira szerettünk volna mellé egy társat, de ilyen dilik után meg sem merjük próbálni )

Ilyen az állat jelenleg.
Élő friss gilisztát nem javaslom, mivel sok parazita hordozói lehetnek (pl. hólyagféreg, ha kutya megesz egy ilyen parazitás gilisztát a véres vizeletből fogod rögtön látni, de állatról-emberre is terjed!). Én fagyasztás előtt a földed ki szoktam nyomni belőlük (sok kutyaszőrt is találok bennük). Én ezen a fórumon senkinek sem fogom javasolni, a friss gilisztát, nagyon nehéz axiknál a parazitákat észrevenni és kiírtani. Fagyasztás megöli a parazitákat.

Nem néz ki rosszul.

Sósvízi halakkal óvatosan, ne kapja heti rendszerességgel, nincs a só kiválasztására alkalmas szervük. Inkább hazai (édesvízi) halakat javaslok hosszútávon pl. busa.

Ameddig nem rosszabbodik marad a kínálgatás, nincs univerzális megoldás ilyen estre.
Vagy még jöhetnek a gazok - Maya kedvenc alternatív gyógyászata - égertoboz x tebang levél x diólevél.

Ha fixen felerősödik és hónapokig nem lesz vele probléma, utána nyugodtan hozható mellé társ (csak próbáljatok meg nem albínót választani).

Üdv,
Maya
Maya
Válasz küldése