Cafty » Ma, 11:21 írta:(Elore is bocsanat, telefonrol irok) Sziasztok, baj van. Ma reggel az egyik aximat halottan talaltam az akvariumban. Eddig minden rendben volt, de hibaztam... 4 napja elfogyott a tubifex, es mar nem volt idom venni, ezert adtam nekik parizsit amit apro darabokra felszeltem. Eleinte ugy tunt ez rendben van, mert nagyon ették. Aztan tegnap lattam,hogy gyanusan kisebb lett a hasuk (szerintem kihanytak) tegnap mar enni sem akartak, ma reggel meg az egyik megdoglott (alhasi tajon felduzzadt, es voros szinu). A masik se nez ki valami ragyogoan, de mentem ami mentheto, csak nem akar enni meg mindig... sovany, a kopoltyuja kicsi es feher lett, kordinatlanul mozog.. mit tehetek erte? Itt van par kep rola.
20140513_111157.jpg
20140513_111209.jpg
20140513_111115.jpg
Amit tehetsz érte, hűtőzés, melynek menete(hogy is csináljamja?):
http://axolotl.hu/viewtopic.php?p=1782#p1782
Nem jósolok neki sokat, a hűtő az egyetlen esélye, viszont ne nagyon reménykedj.
Nem tudom tisztában vagy-e vele micsoda is a párizsi, miből készült, milyen anyagok vannak bele (emugálószerek, tartósítók) de, főleg, hogy miből is van.
Bocsánat mindenkitől aki nem érdekel Maya néni "okosítása" de csak olvassátok el:
Párizsi
"Először is, ami egyikből sem hiányozhat: vágóhídi bőr. Ez hulladéknak számít, mivel a bőripar nem tudja felhasználni (az állat levágása közben darabolódik). Van tehát jó sok (pl.) szarvasmarhából származó bőrhulladék, amit alaposan feldarálnak, emulgeálják, hogy ne legyen darabos.A nagy kondér darált és simára kevert bőrbe kell még egy kis fehérje is, így öntenek bele albumint, amit a vágóhídon leölt állatok véréből vonnak ki. Ezek után egy kis vágóhídi szalonna (háj) kerül az anyagba, valamint 2-3% hulladékhús is (a hulladékhús nem azt jelenti, hogy fogyasztásra nem alkalmas, csupán önállóan nem értékesíthetők, mivel senki nem venné meg). A kialakuló masszát kell valami ami összefogja, így kerülnek a keverékbe a különböző stabilizátorok (egy rakás E...) valamint íz is kellene, szóval aromákat és ízfokozókat is használnak dögivel..."
Akinek sikerült végigolvasni rájöhetett, hogy szinte emberi fogyasztásra SEM ajánlanám, pláne nem egy érzékeny élőlénynek, amelyik nem bírja egyáltalán a vegyszereket, tartósítókat stb. De számtalan helyen le is van írva a fórumon, hogy kizárólag NYERS (nem hatmilliószor átdolgozott E-vel telenyomott) hús adható pl. csirke máj, mell. Lemértem 15 másodperc volt ezt az információ megtudni a fórumról. :) Najó legyen maximum 1perc. (Etetés -> FIGYELEM! Ételfajták! ill. Ételfajták ismertetése-> Tilos és ellenzett táplálékok )
1perc időt nem szántál a SAJÁT állatodra, megtudni, hogy mit is ehet, illetve mielőtt odaadtad volna neki a párizsit, megnézhetted volna itt is, hogy lehet-e.
4 nap éhezést túléltek volna (habár egyszerűbb az ilyen picuriknak fagyóba vörösszúnyogt betárazni fájdalmas 420ft/tábla), viszont a teljes érdektelenség amit a saját állatod iránt mutattál, egyszerűen megölte. (Ezek után nem is részletezem, mennyire is fájdalmas halála volt...mérgezés lassan kinyírta a gyomrot és az emésztést)
(Mindenkitől elnézést a hangvételért, de nem szeretem, mikor ennyire közvetlenül tojnak más munkájára...ami értetek és az axikért van :) )