Olvasd el mielőtt bármit írnál! Eü házirend!

Moderátor: Axolotl moderátor

Lezárt
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Olvasd el mielőtt bármit írnál! Eü házirend!

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Kedves Fórumozók!

Sajnos szükségessé vált EÜ házirendet írni. Ez a Ti érdeketek is, nem csak a mienk, tartsátok be őket!

Fontos:csak a megfelelő információk ismeretében tudunk érdemben válaszolni.

Sajnos nincs távlátó képességünk, ha csak annyit írsz, hogy segítsünk, mert nagyon beteg az állat, nem tudunk mit mondani, csak hogy rohanj vele orvoshoz. De egy orvos sem fog tudni semmit kezdeni azzal az információval, hogy nagyon beteg az állat, fél tucat kérdést fog feltenni, és megvizsgálja az állatot. Mi szívesen megpróbálunk tanácsot adni bárkinek, bárki történetét alaposan végig olvassuk, így kérünk téged, hogy te is vedd a fáradtságot, és ne várd el hogy 3 napig kérdezősködjünk, és úgy kelljen harapófogóval kihúzni belőled a válaszokat, hogy tisztában legyünk a helyzettel. Te fordultál hozzánk segítségért, nem mi hozzád, ezt sose felejtsd el!

Tünetek felismerése:
Összegyűjtöttük a betegségek jellegzetes tüneteit, ezeket nézd át, hogy mik jelentek meg kedvenceden: Betegségek felismerése >>>

Olvass utána!
Ha megvannak a tünetek, akkor be tudod sorolni az egészségügyi témáink egyikébe, ahol utána tudsz olvasni a hasonló eseteknek és a kezelésnek. Ha nem kapsz kellő választ, akkor tedd fel a kérdésed a következők szerint.

Betegség esetén amit feltétlenül írj meg:
  1. állat kora, színe, hány cm, hol vetted (mely tenyésztő vagy bolt név szerint), mikor vetted, egyedül vagy többen vannak, ha többen akkor axikkal vagy más állatokkal, ha axikkal, akkor mekkorákkal, milyen agresszivitásúakkal, ha másokkal, akkor mivel, mekkorával? Mivel eteted alapjában véve (milyen táplálék, milyen típus - fagyasztott, élő, friss hús... -, márkája), mikor evett utoljára és mit?
  2. életkörülmények pontos leírása: mekkora akvárium (cmxcm alapterület, cm vízmagasság, az nem érdekes, hány literes, mi azt kiszámoljuk, nekünk alapterület és vízmagasság adatok szükségesek), milyen tető van, milyen technikai háttérrel rendelkezik az akvárium (légpumpa márkája és típusa, szűrő márkája és típusa, világítás típusa, teljesítménye, világítási óraszáma), egyéb technikai kütyü ha van bent, típus, fajtája. Milyen aljzat van az akváriumban (szemcseméret, anyaga, formája, felülete), milyen tereptárgyak (fénykép vagy pontos leírás), milyen bújó (fénykép vagy pontos leírás vagy linkelés webáruházból), milyen élő és műnövények.
  3. vízparaméterek: hőmérséklet, pH (kémhatás, sav-lúg mérték), vízkeménység összes és változó (pontos számszerűen kifejezhető adat, az nem elegendő, hogy nálunk kemény a víz, mert vízkövesedik a fürdőben a csempe), ammónia, nitrit, nitrát, klór. Az ammónián kívül ezekhez elegendő egy hőmérő és egy JBL 6 in 1 teszter. Ammóniához folyamatos teszter használata javasolt, ami bármikor leolvasható és életmentő lehet. Ezekkel az értékekkel az alapvető leggyakoribb mérgezési lehetőségeket ki lehet zárni, vagy igazolni lehet. Ezeken kívül ha más teszt is van otthon, azokra is nézzük meg a vizet természetesen pl: vezetőképesség, vas, réz...
    Fontos, hogy volt-e nagyobb vagy furcsa változás a víz paramétereiben a beteget megelőző egy hétben? Pl: nyáron 24 fokot meghaladó hőmérséklet, vagy mérhető nitrit szint nitrát mérése nélkül...
  4. akvárium karbantartásának módszere: vízcserék gyakorisága, mértéke, akvárium teljes takarítása volt-e és mikor, ezt pontosan mit takart, szűrőt hogyan takarítod és mikor takarítottad
  5. teljes kórtörténet: mikor kezdődtek az első tünetek, mik voltak, milyen további tünetek léptek fel és mikor
  6. fényképek: fénykép az élőhelyről amin látszik minden, fénykép az állat még egészséges állapotáról (sokszor kiderül sajnos, hogy amikor egészségesnek hitték akkor is már borzalmasan le volt fogyva és satnya volt a kopoltyúja), kép a beteg állat tüneteiről, a beteg állatról felülnézetben, hogy lássuk a has-fej szélesség arányát. Igyekezzetek a legjobb képeket elkészíteni, ha kell, kérjetek kölcsön fényképezőgépet, mert homályos színtelen képekről keveset tudunk megállapítani, főleg egy sérülésnél, gombásodásnál. Az átlagos telefonos homályos fényképeken csak akkor látunk betegséget ha az már nagyon súlyos.
Amennyiben viszont az állat állapota súlyos, ne a fórumon várj választ, ami úgy is az lesz, hogy fuss állatorvoshoz. Ilyenkor általános válasz, hogy hát nincs időm, 100 km-ert nem utazok orvosig. Keress neten egy olyan orvost aki feltünteti egzotikus állatok orvoslását a palettáján, hívd fel, hogy az egzotikus állat tudása kiterjed-e mexikói axolotl-okra.Ha igen, vidd, ha nem, keress tovább. Mi sajnos nem tudunk csoda ráolvasást csinálni sajnos, sem állatorvosi országos ügyeletünk nincs, hogy segíteni tudjunk. Neked kell orvoshoz vinned! A fórum sajnos nem csodatévő hely, nincsenek csodatrükkök, az ilyen állatok orvoslása gyerekcipőben van még nagyon, egyszerű apróságoknál tudunk tanácsot adni és segíteni, de ez nagyjából olyan, mint amikor valaki megfázik és mézes, citromos teát, narancsot és fekvést javasolnak neki. Ártani nem tud vele, a gyógyulását elősegíti, de semmi több igazán.


Az SOS részleg arra való, ha fél egy napon belül lépett fel súlyos romlás, betegség. Ha napok óta fent áll a probléma, akkor a megfelelő topikba írd be. Az az eset kivétel, ha napok óta volt kisebb baja amivel nem jelentkeztél, de most hirtelen erősen leromlott az állapota.

Nem tudod hova sorold: ide tényleg csak akkor írjatok, ha nem lehet sehova se besorolni. Ha több probléma is van: nem eszik, lebeg, nincs kopoltyúja és gombás is, akkor a legelső vagy a legsúlyosabb tünethez tartozó topikba írj!

Az hogy hova írtok, nem befolyásolja a válaszadás gyorsaságát! Ugyan olyan gyorsan és alaposan válaszolunk minden kérdésre. A lényeg, hogy minden a saját helyére kerüljön, hogy ha valaki olvasgatja a fórumot, akkor ne össze-vissza legyenek a hozzászólások.

Köszönettel:
Moderáció
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lezárt