Élő táplálék és friss hús

Fontos, hogy mely korban milyen táplálék mely formájával etetünk. Ezen állataink élete is múlhat. Ez a fórumrész segít eligazodni mikor mit és hogyan adjunk állatainknak.

Moderátorok: Dancika, Axolotl moderátor

Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Élő táplálék és friss hús

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Élő, keltetett, friss hús (házilag fagyasztott eljárás esetén is)

Az axolotl-ok alapvetően nyers húsevők, így a kiegyensúlyozott táplálkozásukhoz is erre van szükségük. Ebben a topikban a lehetséges élő és friss hús táplálékokat vesszük sorra. Fontos, hogy az axolotl-ok kora meghatározza az adható táplálékok listáját, melyre ügyelni kell. Egy felnőtt axolotl számára a vízibolha nem kielégítő táplálék már, csak nassolnivaló.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Vízibolha - Daphnia

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Vízibolha

Szinonimái: nagy vízibolha, óriás vízibolha, daphnia

Ízeltlábúak (Arthropoda) törzs, rákok (Crustacea) altörzs, levéllábú rákok (Branchiopoda) osztály, ágascsápú rákok (Cladocera) rendjébe tartoznak. Egy összetett szemük van, ami valójában két szem. Két félhéj kitinpáncél takarja testüket, de fejüket nem. Fejükön, 2 pár csáp található. A kisebbek a táplálék sodrására, érzékelésére, míg a nagyok az állat mozgatására szolgálnak. Ezen kívül páncéljuk alatt tovább 4-6 pár kopoltyúláb található. Képesek ivarosan és szűznemzéssel is szaporodni. A téli (tartós) peték kikelnek tavasszal, és nőstények fejlődnek belőlük, melyek 8 nap múlva már ivarérettek, és páncéljuk alatt a költőüregben létrehoznak újabb nőstényeket, akik pár nappal később megszületnek, és 8 nap múlva.... http://www.youtube.com/watch?v=b7UFjsAYr3Y Ősz fele a nőstények elkezdenek hímeket termelni, akik megtermékenyítik a nőstényeket és létrejönnek a kemény burkolatú tartós téli peték amik jövő tavasszal fognak kikelni. A hímek kisebbek mint a nőstények.
Esetlenül úsznak, az áramlást nem tudják leküzdeni.
Akvarisztikában leggyakrabban a Daphnidae család, Daphnia nem fajaival találkozhatunk, azon belül is a Daphnia Magna óriás vízibolhával mely 6 mm-esre is megnő, továbbá a Daphina Pulex kis vízibolhával ami 2-3 mm nagyra nő meg. Ez a két faj jellemzően sárgásbarnás színű, míg más daphnia fajok szinte teljesen színtelenek. Élettartalmuk 40-50 nap.
Vízibolhákról részletes leírás:
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/2879.html
http://www.fao.org/docrep/003/w3732e/w3732e0x.htm
Felismerése:
A szabad szemmel alig láthatótól az akár 6 mm nagyságig is terjedő átlátszó, sárgás, barnás, néha rezes árnyalatú gömbszerű, pálcikakezű ugráló élőlény. Mozgása kissé esetlen és ugráló, ahogy a csápjaival kapálózik. Táplálékban gazdag vízbe érkezve gyakran heves pörgésbe fognak.
Táplálékuk:
Lebegő algákat, egysejtűeket, baktériumokat, bomló holt szerves anyagot fogyasztanak, ezáltal tisztítják a vizet. Kiváló hadsereg a lebegő zöld alga, infuzóriatúlszaporulat leküzdésében.
Tenyésztésük:
A vízibolhák szaporítása nagyon egyszerű, és nagyon nehéz is egyben. Rendkívül igénytelenek, de bizonyos tényezőkre érzékenyen reagálnak otthoni körülmények között. Lassan háromnegyed évnyi vízibolha tartási/tenyésztési tapasztalat után kezdek rájönni, hogy mire van szükségük igazán. Ha szerintem jó körülményeket biztosítok számukra, akkor számuk megfogyatkozik, viszont ha elhanyagolom őket, hirtelen robbanásszerű szaporodásnak indulnak, de ez mit is jelent?
Méret: a méret nem lényeg, egy deci pohár vízben is volt hatalmas szaporulatom, és 5-10 literben folyamatos egyedszámcsökkenés
Szűrés: nem szeretik a szűrést, legpraktikusabb ha van egy aprócska (pár cm-es, ritkán beszerezhető) szivacsszűrő beállított biológiával egy másik akváriumban, amit 3-5 naponta egyszer fél-egy napra a bolhákhoz átteszünk. Ne csináljon erős áramlást, csak "pötyögjön".
Levegőztetés: a levegőztetés kedvez a bolhák szaporodásának, de az erős feláramló buborékok által keltett vízmozgás kedvezőtlenül hat, így meg kell találni azt a 2-3 apró buborék/másodperc erősséget ami mindkét igényt kimeríti, de ténylegesen levegőztetés 25 fok felett javasolt.
Takarítás: a bolhák tapasztalatom szerint utálják ha kipucolják őket, de hetente-kéthetente 30-50 % vízcserét célszerű megejteni. Szeretik a "lágyabb" vizet (6-12 nk) és a 7-8 közötti pH-t. Vízcserekor kő alapú (nem műanyag, nem fa...) porlasztókővel szívjuk le légpumpacsővel a vizet. 2-3 percenként állítsuk meg a vízfolyást azzal, hogy az ujjunkkal befogjuk a csövet, majd óvatosan mozgassuk meg a porlasztókövet fel-le, hogy az odaszívott bolhák el tudjanak úszni, ezzel csökkentve a bolha-személysérülést. Mulmszívást havonta 1-2 alkalommal tartok maximálisan légpumpacsővel úgy, hogy folyamatosan befogva tartom a kifolyó ágat és nagyon óvatosan szívom fel a mulmot, ha tiszta a terep akkor kis rést nyitok, ha bolha közelít, visszazárom, így maximálsan 3-5 bolhánál több nem kerül ki az akváriumból. A leszívott víz pótlására 50% akváriumvíz (jó ha picit koszos, algás, vagy ha egy pici szűrőbaci van benne) 50% lágyvíz praktikus és bolhakímélő visszatöltése szintén porlasztókövön történjen az akváriumba, majd a nagyobb szemcséket tartalmazó utolsó fél deci mehet közvetlen beöntésre. Egy ilyen akváriumi flóra nagyon könnyen felborulhat, ezért különösen oda kell figyelni a túltáplálásra, ammónia, nitrit, nitrát mérgezésre, vagy az esetleges klórszintre a a csapvízben. Mindig legyen tartalék tenyészet, még ha ez csak egy 1-2 literes befőttes amiben van 10-20 szem bolha, amin szintén cserélünk vizet, vagy adunk nekik kevés táplálékot.
Fény: tapasztalatom szerint nagyon fontos számukra egy bizonyos mértékű napfény. Az első betűző napsugarakhoz mindig összegyűlnek, majd az erősebbeknél elbújnak, viszont robbanásszerű szaporulatot csak napfényt részben ért akváriumnál értem el.
Hőmérséklet: 23-27 fokon legmagasabb a szaporodási vágy, 15 fokos víz táján gyakoribbak a tartós téli peték, mintsem a nyári élveszületett bolhák.
Tereptárgyak, élőlények: a nitrát miatt némi jávai mohát, vagy békalencsét, vagy egy szál átokhínárt teszek az akváriumba. Nem kell sok, csak hogy legyen benne valami. A bontóbaktériumos bontást pár naponta végzi a szivacsszűrő. Ez mellé praktikus valamilyen fonálférget, vagy apró tubifajt, és pocsolya vagy hólyagcsigát is telepíteni pár darabot az akváriumba, így jobb flóra érhető el. Manado talajt használva a tubik a mulmban hullámzó szőnyeggé szaporodnak, mellyel túlszaporodásukkor tudjuk etetni az apróbb halakat vagy növendék axolotlokat. Fontos átvizsgálni az első tenyészbolha állományt, hogy ne hurcoljunk be szitakötőlárvát, mert az tizedelni fogja az állományunkat.
Táplálásuk: hobby liquizellt, napfényen zöldvirágzásnak indult akváriumvizet, hobby makrozellt, és kevés mulmmentes szűrőkoszt használok. De infuzóriás víz, vagy infusoriaoldat is minden bizonnyal tökéletes. Egyesek javasolják az élesztős víz csepegtetését.
Link a tenyésztésükhöz még:
http://halivadek.wordpress.com/eleseg-a ... vizibolha/
Tenyésztési elmélet: még nem került kipróbálásra, de valószínűleg működik ha a tartós petéket minusz 1-3 fokig 1 hónapra lehűtjük és utána felmelegítjük és szórt napfény is kapnak, hogy kikelnek. Ezzel imitáljuk a telet.
Tápértékük:
Tápértéke fajonként és életkortól is függő, de általánosságban:
Víz: 90%
Fehérje: 4%
Szénhidrát: 2,5%
Zsír: 0,5%
Ásványi anyagok: 1,5%
Kitin: 1,5%

Szárazanyagtartalomra vetítve:
50% fehérje
20-27% zsír felnőtteknél 4-6% fiataloknál

Vitaminok:
jelentős A és D , elenyésző B és C vitamin tartalmú, omega 3 zsírsavat tartalmaz.

Milyen formában kaphatóak?
Élő: tavasztól őszig vásárolható, vagy halászható a tavak felszínéről
Fagyasztott: koszol, és a kicsi axik a mozgásra mennek, így kevésbé eszik meg
Szárított: tiltólistás

Mikortól, meddig és mennyi adható?
1-3 cm-es axolotlnak: 1-3 napos vagy hím daphnia (főként pulex fajból)
3-13 cm-es axolotlnak: kifejlett bármilyen méretű daphnia
13 cm-es kor felett: adható, de nasi jellegű, igazán nagy tápértéke nincs, ahhoz nagyon sokat kéne megenniük

Kiváló axinevelő élő eleség, mert esetlen mozgásával az ügyetlenebb axik is hamar elkapják jól laknak, táplálja és kielégíti az élő állatra való vadászösztönt ezzel megtanítva őket nehezebb zsákmányok megszerzésére is.

Képek:
Saját kép
Saját kép
daphnia1.jpg (114.71 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Saját kép
Saját kép
daphnia2.jpg (100.71 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Saját kép
Saját kép
daphnia3.jpg (175.79 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Saját kép
Saját kép
daphnia4.jpg (140.82 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Saját kép
Saját kép
daphnia5.jpg (176.98 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Saját kép
Saját kép
daphnia6.jpg (9.88 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Saját kép
Saját kép
daphnia7.jpg (3.84 KiB) Megtekintve 3078 alkalommal
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Kandicsrák - Cyclops

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Kandics

Szinonimái: Cyclops sp, kandicsrák, apró vizibolha
Állatok országa (Animalia), Ízeltlábúak törzse (Arthropoda), Rákok altörzse (Crustacea), Állkapcsilábas rákok osztálya (Maxillopoda), Evezőlábú rákok (Copepoda), Cyclopodia rendje. Egy szemük van, mely már lárvaállapotukban megjelenik.
Fejlődésük során 6 nauplius (lárvaállapot), 5 copepodit állapoton keresztül fejlődnek ki. Szinte egész évben lehet kandicsokat találni, mert egyes fajai hidegkedvelők, mások meleg. Télen a jégpáncél alól nagyobb mennyiségben gyűjthetőek a nauplius lárvaállapotú cyclopsok. A Cyclops vicinus ősszel és télen jellemző, míg az Acanthocyclops és a Mesocyclops nyári melegkedvelő faj.

Felismerése:
Pár mm-es jellegzetes ugráló nagy sebességű mozgással közlekedő állat. Egyes fajai tereptárgyakon és az üvegen, mások a "nyílt" vízben élnek. Testük jellegzetes csepp alakú, fejükön két csáp van és testük egy elvékonyodó farokban végződik. A nőstények petecsomóikról felismerhetőek, ami szabad szemmel is látható.

Táplálékuk:
Lebegő algákat, egysejtűeket, baktériumokat, bomló holt szerves anyagot fogyasztanak fogyasztanak, ezáltal tisztítják a vizet. Kiváló hadsereg a lebegő zöld alga leküzdésében.

Tenyésztése, beszerzése:
Tenyésztése hasonló a daphniához. 10 literes akváriumba vagy vödörbe tegyünk nagy buborékokat készítő porlasztókövet, mert a levegőztetéstől jobban szaporodnak. Világításra nincs különösebb szükségük, szórt fény elegendő. Tápláléknak én főként Hobby Liquizell-t, Hobby Mikrozell-t, JBL Nobil Fluid-ot és kiegészítésként algatablettát, haltápokat használok. Fontos, hogy minél értékesebbet esznek, annál egészségesebbek és magasabb a tápértékük. Takarításuk a vízibolhához és sórákhoz hasonló azzal a különbséggel, hogy náluk egy kis teljesítményű apró szivacsszűrő folyamatosan bent lehet. A kandicsok talpraesettebben táplálkoznak, képesek a szűrő szivacsait is megtámadni étel után kutatva, rámennek az algatablettára is. Nekem valamilyen nyári fajta lehet, hogy 20-25 fokos vízben javában szaporodnak.
Általában magyar tenyésztésű növényekkel könnyű hazacipelni, utána csak ki kell őket szippantani fecskendővel az akváriumból és átrakni a tenyésztőbe. Sokan tenyésztik őket, tőlük is lehet szerezni tenyészmennyiséget.
Telente az jégpáncél alól könnyedén gyűjthető sűrű hálóval, de azok a fajok hidegkedvelők.
Cikk a hálókhoz és a planktonozáshoz tavakban:
http://www.gabrinus.hu/e107_plugins/con ... content.12

Tápérték:
Általánosságban elmondható:
Víz: 94%
Fehérje: 4,5%
Szénhidrát: 0,7%
Zsír: 0,7%
Hamu: 0,4%
Foszfor 0,1%

Szárazanyag tartalomra:
Fehérje: 60%
Zsír: 35%
Szénhidrát: 2%
Hamu: 3%

Milyen formában adható:
Élő: tavasztól őszig vásárolható, vagy halászható a tavak felszínéről
Fagyasztott: koszol, és a kicsi axik a mozgásra mennek, így kevésbé eszik meg
Szárított: tiltólistás

Mikortól meddig adható?
Oda kell figyelni, hogy az adott cyclops minden esetben kisebb legyen mint az axolotl, mert a cyplops ragadozó fajta. A fehér színűt szokták a legragadozóbbként említeni.
1 napos axolottól adható az apró fajta (max 1 mm-es)
3 cm-es kortól az összes fajta és méret adható (akár a hárosi gigantikus is)
Fontos megemlíteni, hogy a kandicsok a vízibolhákkal ellentétben sokkal gyorsabbak, cikáznak, nehezebb őket elkapni, ezért gondoskodjunk lassabb, könnyebben elkapható táplálékokról is mint a sórák vagy vízibolha, míg a kicsik megtanulják őket biztosan elkapni.
kandics3.jpg
kandics3.jpg (23.83 KiB) Megtekintve 3052 alkalommal
kandics4.jpg
kandics4.jpg (7.72 KiB) Megtekintve 3052 alkalommal
kandics5.jpg
kandics5.jpg (12.03 KiB) Megtekintve 3052 alkalommal
kandics6.jpg
kandics6.jpg (61.01 KiB) Megtekintve 3052 alkalommal
kandicsrák.jpg
kandicsrák.jpg (4.15 KiB) Megtekintve 3052 alkalommal
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cyclopoida
http://diszhal.info/cikkek/etetes.php
http://www.sajti.com/akvarisztika/halelesegek.htm
http://users.atw.hu/aquaristik/elo_elesegek.html
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Válasz küldése