Az adható táplálékokat részletesen leírtuk három témakörben:
- Élő táplálék és friss hús >>>
- Fagyasztott táplálékok >>>
- Tápok, táplálék kiegészítők, speciális táplálékok >>>
A következőkben nagyon kérem mindenki figyelmét, mert a felületes olvasásból, vagy kiragadott részekből van mindig a legnagyobb baj. Igyekszem a lehető legtiltóbban fogalmazni, hogy csak egy-egy kiragadott mondat is megállja a helyét. Azaz következzenek a tiltó listások, amik nem összekeverendők az adható ételekkel:
Nagy általánosságban, illetve a leggyakoribb esetek, amik NEM adhatók:
- növényi táplálékok: az axolotl-ok nem növényevők, van szükségük minimális növényi részekre, de ez a halaknál és a tápoknál kifejtésre került, annál többre nincs szükségük
- tojássárga: sok növendék halnál és állatnál javasolják a főtt tojást, de az axolotloknál akár végzetes is lehet, volt aki utána nem olvasás miatt adott és beteg lett az állata tőle
- szárított ételek: tévhit hogy ha vízbe áztatod, akkor az ugyanaz lesz, undormány lesz belőle, nem táplálék. A szárított ételek úsznak, az axik nem mennek fel összeszedni őket. A szárított ételek rendszerint kis élőlények (leszámítva a halat, vörösszúnyoglárvát) amik kicsi axiknak valók volnának, de ők csak élő formában eszik meg, nagyobbak akik talán hajlandóak lennének összeszedni ezeket, mert éheznek és nincs más, azoknak pedig nem eléggé tápláló. A szárított halban vízbe áztatása után is a nagyobb szálkák, csontok még szúrhatnak, hassérvet, belső vérzést okozva az állatnak, jó esetben csak szájsérülést.
- konyhai eljárásokkal készített húsok: nem szabad fűszerezni, sütni, főzni stb a húsokat, csak nyersen vagy fagyasztás után kiolvasztva adni. Tehát egy vacsora alkalmával ne készíts ki a tányérod szélére egy falat sült csirkemellet mint a kutyának, macskának, mert az csak nyers formában adható. Nem jelent kivételt az előre pácolt pl csirkemellből lekanyarított nyers hús amit kicsit megmosol, mert páclé, a fűszerek belemaródtak a húsba.
- az adható listákban nem szereplő állatrészek vagy ott fel nem sorol állatfajok összes húsa tiltott
- tengeri halak, pocsolyahalak, kifogott tavi halak: van aki szentül hisz ezekben az ételekben és gond nélkül adja, de vannak kényes pontok, így a MAF álláspontja jelenleg ezek tiltása az ismeretlen baktériumok, az ingadozó arzénszint miatt ami már többször emberi mértékben is túlzottan magas volt a pangasius halban ami most nagyon divatos és mindenki tonnaszámra vásárolja... sorolhatnánk az indokokat. A biztonságos halak listáját az adhatóakban megtaláljátok.
- minden amit terráriumi állatnak szánunk tilos, tücsök, lisztkukac, sáska, viaszmolylárva, gyászbogárlárva, csótány stb. a kitin vázukat, vagy nem feltétlenül a kitin vázukat a bőrük is elég kemény, képtelenek megemészteni, az ő gyomrukat nem erre találta fel az anyatermészet és az evolúció. Így a megvett táplálék változatlan 100%-ig felismerhető formában távozik az állatból. Felesleges halt meg a kis élőlény és feleslegesen dolgozott az axi gyomra és belei.
- általános haltápok: nagyja részt emésztetlen formában távoznak az állatból, többségben növényi részeket (gondolunk itt a gabonára, növényi melléktermékekre) tartalmaznak, amiket nem tudnak megemészteni, por állaga miatt, pedig a "húst" tartalmazó részeket sem igazán. Kizárólag axolotl-ok számára készített és fejlesztett táppal etessük őket, ezeket jobban meg tudják emészteni.
- magunk által szedett táplálékok: sokan maguknak szedik megfelelő helyről a szúnyoglárvát, vízibolhát, és a boltokban élve vásárolt egy jó része is csak egy közeli tóból származik nagy valószínűséggel. Ezen táplálékok beszerzésénél tapasztalt akvarista társunkat kérjük meg, hogy mutassa meg a jó helyeket, ahonnan ő is szedi, és nem cipelt még be fertőzést vagy parazitát vagy egyéb ragadozót. Ne álljunk meg bárhol szedni találomra, pl egy ipari telep melletti szennyvízkifolyónál értelemszerűen.
Természetből csak ésszel és kellő információk után szedjünk!