zechmeister
Moderátor: Axolotl moderátor
-
- Fórumozó
zechmeister
Sziasztok! Már egészen fiatal gyerek korom óta kedveltem az akvarisztikát mint hobbit, jelenleg 3 afrikai óriáscsigám van (ők már 5 évesek) kezdetben 2 de mára 4 szifóm és a család kedvence géza a közel 30 éves vörösfülü ékszerteknős! (ezenkívül eladásra neveltem pókokat illetve sáskákat ) de valamivel több mint 1 éve úgy éreztem hogy képes vagyok egy axolotl párt is felnevelni. szereztem is 2 állatkát egy sárga és egy fehér példányt, csupán 2 centisek ha lehettek, még a hátsó lábuk sem volt kifejlődve mikor hazavittem és gondoskodón nevelgetni kezdtem őket. Most hogy már meghaladják a 18 cm-es testhosszt úgy döntöttem hogy áthelyezem őket egy nagyobb akváriumba ami kényelmes lehet 2 kifejlett állat számára is! erről szeretnék most írni nektek! szóval először az akvárium kiválasztása.... hmm hát ezen a téren nagy szerencsém volt mert kaptam egy akkorát ami bár karcos volt de én láttam benne fantáziát és tudtam hogy a méretei meg is felelnek a célnak! 80 cm hosszú-35 cm széles- és 50 cm magas.mindez 8 mm eres üvegből Ennek az aljába egy átalakított eheim talajszűrőt helyeztem el(erről majd később írok ) . Erre nagy darabos fekete bazaltot helyeztem amit először apránként végig sikáltam majd csírátlanítottam malachit zöldel és többször kifőztem ez egy eléggé hosszú időigényes munka de igazán megéri a biztonság kedvéjért. a vizet csak télen kellett minimálisan fűteni amire egy 10 voltos hévíz melegítőt használtam de az idei télre felkészülve a nagyobb víz miatt vettem egy scuba 100-ast ami azért is jó mer automata termosztát van benne és ez nagy segítség. illetve a minimális vízmozgás érdekében egy mindössze 4 Wattos kis motor a felelős de ez sem megy mindig. Dekorációnak visegrádi vörös andezitet raktam be a formája, színe, és kémhatása miatt. Ezen kívül szintén többször kiforrázott akváriumfákat tettem bele részben berendezések takarása részben a természetes szép formák és a lebontó baktériumok miatt is. növénynek náluk mindig is műnövényt használtam így tettem most is. világításnak amit csak olykor kapcsoltam és kapcsolok be egy melegfényű takarékos izzó felel, többre nincs is szükség. Többen irtatok a tető fontosságáról, nos nekem sosem ugráltak ki csak az utóbbi időben ugráltak fel kicsit mert ők ugye egyre nagyobbak lettek és a hely meg maradt a régi. így egyenlőre nincs komolyabb tető de későbbiekben egy javarészt rácsos tetőt építek teszek rá, fontos a szellőzés.... a vizet én nem szeretem vegyszerekkel kezelni nem is tartom fontosnak mert behelyezés előtt egyrészt állott a víz másrészt a biológiai egyensúly miatt az ő eddig használt vizükből öntöttem át. de a nehézfémek miatt piotopollal kezeltem azért a vizet ez szerintem a magyar csapvizek miatt ilyen nagy vízmennyiségnél szükséges.Az akváriumot 35cm magasságban töltöttem vízzel- a maradék 15 centis hátsó üvegfelületre egy szép girbe görbe fát tervezek belógatni amire mohákat telepítek majd(ezt csináltam korábban is szerintem nagyon mutatós ). Az akváriumot zöldre mázgált háttérrel kaptam ami valójában nem is néz ki rosszul ad egy + térhatást, és a hátulról jövő fényt is megtöri. na még annyit hogy gömbmohát tervezek beültetni de halat semmiképp nem telepítek melléjük. huh hát ennyit az én akváriumomról. örülök hogy megoszthatom ezt veletek is !
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2013.04.23. 13:27-kor.
Ok: A házirendet kérlek olvasd el és a jövőben kérünk betartására!
Ok: A házirendet kérlek olvasd el és a jövőben kérünk betartására!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
- Kapcsolat:
Re: zechmeister
Kedves Zechmeister!zechmeister írta:Sziasztok! ...
Üdv a fórumon! Várjuk majd a képeket!
Axololtok esetén felejtsd el a malachitzöldet, mert mérgezően hathat rájuk. Ez a visegrádi akármi nekem így sajnos semmit nem mond. Tisztában vagyok vele hogy akvarisztikailag nem vagyok annyira nagyon otthon, csak azokat a témákat illetően ami axit érint. Nálunk külön ki van fejtve milyen kavics használható náluk. Akváriumfa... nem kívánom hogy egyik reggel feleakadva, vagy felnyársalva találj axit, mert ezzel sajnos nagyon megnövelted ennek az eshetőségét. Ajánlom a betegséges topikot átolvasásra, mert ezek az állatok négy lábon járó szerencsétlenségek. A tető elengedhetetlenül fontos, nem győzöm járatni a számat, persze mindenki "eddig még nem ugrott ki". Csak amikor majd halottan fogod találni a parkettán, akkor fogsz rájönni ennek fontosságára. Nagyon sokaknak itt a fórumon soha nem mutatta jelét ugrálásnak, aztán még is meg lett a baj. Halálbékés axiknál is. 35 cm vízmagasság szerintem sok, max felnőtt állatnál (tehénnél ha Ling-lingemet nézzük) jöhetne szóba 25 cm-nél magasabb vízszint, de axija válogatja, van aki magasabbat, van aki alacsonyabbat szereti, ki kell deríteni. Zöldre mázgált háttér, remélem nem krómoxidos.... mert divatos mifelénk azzal csinálni, ha nem gyantás a háttér.
Nem kioktatásnak számon, csak infónak, baráti jó tanácsnak, de rohannom kellett, és csak a lényeget írtam le.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
-
- Fórumozó
jah és még valami amit elfelejtettem leírni a zöld háttér kívülről festett nem belülről, vízzel nem érintkezik. A dekorok meg úgy vannak beállítva hogy azokra mászva a lábukkal kitarthassák magukat annyira hogy a fejük fel érjen a víz felszínére
-
- Fórumozó
úgy látom nem irta be vagy csak én nyomtam el valamit ezért a biztonság kedvéjért megismétlem! a visegrádi andezit aki nem ismerné egy vulkanikus de felszíni kőzet ami vízben nem oldódik és ph ja sem ártalmas, széleit a folyó vize kellemesen simává formálta az évmilliók során így nem karcolja meg az állatokat! És a dekorfák is le vannak kerekítve nincs kiálló részük! Ahgy azt először is írtam készül már rá a tető. De a legfontosabb amit megjegyeznék hogy bár a malachit erős idegméreg, okosan kel használni, értem itt azt hogy a benne lévő anyagok 80 fok felett elpárolognak. Én ahogy írtam is többször kiforraltam miután kezeltem. Ennél jobb csírátlanító még ma sem létezik ne féljetek tőle de legyetek elővigyázatosak és figyeljetek oda ne kapkodjatok az akvárium előkészítése több napig tartó nem kapkodós folyamat!
Szia!zechmeister írta:úgy látom nem irta be vagy csak én nyomtam el valamit ezért a biztonság kedvéjért megismétlem! a visegrádi andezit aki nem ismerné egy vulkanikus de felszíni kőzet ami vízben nem oldódik és ph ja sem ártalmas, széleit a folyó vize kellemesen simává formálta az évmilliók során így nem karcolja meg az állatokat! És a dekorfák is le vannak kerekítve nincs kiálló részük! Ahgy azt először is írtam készül már rá a tető. De a legfontosabb amit megjegyeznék hogy bár a malachit erős idegméreg, okosan kel használni, értem itt azt hogy a benne lévő anyagok 80 fok felett elpárolognak. Én ahogy írtam is többször kiforraltam miután kezeltem. Ennél jobb csírátlanító még ma sem létezik ne féljetek tőle de legyetek elővigyázatosak és figyeljetek oda ne kapkodjatok az akvárium előkészítése több napig tartó nem kapkodós folyamat!
Nem szívesen szólok bele de Sendyvel értek egyet. A malachit zöldet felejtsd el. Én használtam, mert az állatorvos aki nagyon értett hozzá felírta, első kezelést után másnapra elpusztult az állatom. Ha elolvasol különböző fórumokat, akár külföldit is megírják hogy az axolotlokra kifejezetten mérgezően hat. Sajnos ezt én is tapasztaltam. Kérve kérlek ne használd. Jó mondjuk nekem fürösztenem kellett bennne (20 liter vízbe két millligrammjit) 15 percig fürdött benne. Minden a doki utasítása szerint történt, az ígérett megvolt hogy meggyógyul..de ő átkelt a szivárvány hídon. Tető szintén fontos, nálunk már gyártás alatt van, így hamarosan az akváriumon lesz. Egyébként üdvözlett itt a fórumon. :)
Chantall
-
- Fórumozó
na akkor még1x a malchit zöldről! Nem a vízbe tesszük! nem az állatokhoz tesszük, főleg nem sebkezelésre, hanem a még be nem helyezett követ áztatjuk benne egy ideig aztán leöntjük azt a vizet és kiforraljuk tiszta vízzel újra és újra és újra! egyébként sendy hozzászólásai kétségesek mert egy korábbi témában sebkezelésre használt metilénkéket! ami nem sokkal jobb pláne hogy az még közvetlenül az állat véráramába is jutott!
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Én értettem a malachit használatát, de akkor is kerülném, nehogy egyszer véletlenül az kerüljön az akváriumba, mert mindenhol az van: "vigyé malachitot jobb mint a metilén de ugyan azt csinálja".zechmeister írta:na akkor még1x a malchit zöldről! Nem a vízbe tesszük! nem az állatokhoz tesszük, főleg nem sebkezelésre, hanem a még be nem helyezett követ áztatjuk benne egy ideig aztán leöntjük azt a vizet és kiforraljuk tiszta vízzel újra és újra és újra! egyébként sendy hozzászólásai kétségesek mert egy korábbi témában sebkezelésre használt metilénkéket! ami nem sokkal jobb pláne hogy az még közvetlenül az állat véráramába is jutott!
Érdekelne, hogy hol jutott a véráramba metilénkék... mert ugyebár mindig ezt mondom, hogy ne kerüljön, ezért sebet csak indokolt esetben lehet kezelni vele ha gombás. Embereknél van hemoglobinjavító eljárás melyben metilént használnak. Egy hemoglobinromboló mérgezés esetén viszont a vízben áztatás nem segít az axin egyes elméleteket tagadva, a véráramba kerülő metilénről pedig nincs orvosi feljegyzés.
De ha nem metilénkék, érdekelne, mivel kezeljünk gombát? Aminek ennyire nagyon nincs mellékhatása?
Moderáció: Kérnélek a nagybetűk megfelelő használatára!Mondatkezdő betű nagy a helyesírás szerint.
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ez a kő jól hangzik, tudsz képet küldeni, és hogy honnan lehet ilyet szerezni? Itt nagyon sokak kínszevedéssel jutnak megfelelő kavicshoz.zechmeister írta:úgy látom nem irta be vagy csak én nyomtam el valamit ezért a biztonság kedvéjért megismétlem! a visegrádi andezit aki nem ismerné egy vulkanikus de felszíni kőzet ami vízben nem oldódik és ph ja sem ártalmas, széleit a folyó vize kellemesen simává formálta az évmilliók során így nem karcolja meg az állatokat!
Sendy
- Sendy
- MAF tanácsadó:
- Kapcsolat:
Ez megnyugtató. Nem akarok ujjal mutogatni, de ami szinte mindenhol látható hátteres festett akvárium általában egy embertől származik, aki eléggé kétes választ adott, hogy mivel fest zöldet. Engem nem nyugtatott meg, hogy nem a króm-oxiddal.zechmeister írta:jah és még valami amit elfelejtettem leírni a zöld háttér kívülről festett nem belülről, vízzel nem érintkezik. A dekorok meg úgy vannak beállítva hogy azokra mászva a lábukkal kitarthassák magukat annyira hogy a fejük fel érjen a víz felszínére
Én nem rakhatok be fát, pedig szeretné Ling-ling, de szerintem ő a legszerencsétlenebb axi a földön, még a gömbmohától is biztos tudna sérülni
Sendy