Házirend és GYIK

Minden ami az Axolotl-okkal kapcsolatos. Tartásuk, betegségeik, etetésük...
------------------------------------------------------------------

Moderátor: Axolotl moderátor

Lezárt
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Házirend és GYIK

Hozzászólás Szerző: Sendy »

Frissítve: 2012.05.09 Sendy

Üdv Mindenkinek!

Az alábbiakban vannak összefoglalva - folyamatosan frissítve - a fórum használatával kapcsolatos információk, szabályok, tudnivalók. Kérünk mindenkit, hogy a Fórum használatának megkezdése előtt feltétlenül olvassa el.
A Házirend el nem olvasása, nem ismerete nem mentesít a be nem tartásából eredő következmények alól.

1. A fórum magánüzemeltetésű, és magántulajdonú szerveren fut. A fórumot az üzemeltető azzal a céllal hozta létre, hogy a hobbiaxolotl tartóknak, tenyésztőknek, az axolotl tartása iránt érdeklődőknek biztosítson helyet a közösségi élet színteréül, kulturált formában való beszélgetéshez, információ cseréhez. A Fórumon való írás, olvasás, részvétel nem jog, hanem lehetőség. Aki ezzel a lehetőséggel nem építő, jó szándékkal él, hanem rombol, ártó szándékúan visszaél, azt a Fórum üzemeltetője, vagy meghatalmazottja (Adminisztrátorok, Moderátorok) az eset megítélésétől függően előbb figyelmezteti, majd szükség szerint kizárja, vagy azonnali hatállyal véglegesen kizárja a Fórumról. A fórumon politizálni, másik felhasználó IRL* adatait (az érintett felhasználó erre vonatkozó kifejezett beleegyezése nélkül) közzétenni teljességgel tilos, azonnali hatályú ideiglenes, vagy végleges kitiltás jár érte.
* IRL adatok = a valós életből származó adatai, ilyen a név, lakcím, munkahelyi adatok és hasonlók.

2. A fórumot mindenki láthatja, olvashatja. Írni azonban csak regisztrálás után lehet. (A felsorolásban szereplő megnevezések a csoportneveket mutatják, ami nem azonos a hozzászólásoknál, oldalt, a névnél látható úgynevezett "rang"-gal. A rang a hozzászólások számától függ, illetve lehet speciális rang, mint admin, moderátor, stb.)

1. Vendég felhasználó (nem regisztrált) lehetőségei, jogosultságai:
- A következő fórumokat láthatja, olvashatja, kereshet bennük, kinyomtathatja őket, láthatják a csatolmányokat és a képeket:
- A fórumról
- Beszélgetés az Axolotlokról
- Axolotl szakfórum

2. Regisztrált felhasználó (frissen regisztrált, próbaidős) lehetőségei, jogosultságai (automatikusan ebbe a csoportba kerül mindenki a regisztrációt követően):
- Az összes fórumot láthatja, olvashatja, kereshet bennük, kinyomtathatja, láthatja a csatolmányok és a képeket.
- A Bemutatkozás fórumban létrehozhatnak maguknak egy topikot, ebbe jóváhagyás nélkül írhatnak. Jóváhagyás nélkül írhatnak továbbá az Axolotl szakfórum Egészségügyi részébe. A többi fórumban nincs joguk topik létrehozásra, illetve csak moderátori jóváhagyással jelenik meg hozzászólásuk. Írhatnak e-mailt, küldhetnek privát üzenetet

Engedélyezett funkciók:
csatolhat, letölthet állományokat, elmenthet piszkozatot, használhat aláírást,láthatja a profilokat, taglistát és jelenlévők listáját, kereshet a fórumon, küldhet e-mailt és privát üzenetet
megváltoztatathatja az e-mail címét, jelszavát
Nem endedélyezett funkciók:
szócenzúra kikapcsolása, avatar megváltoztatása, csoportválasztás, felhasználónév változtatása, nem rejtheti el jelenlétét és nem láthaja a rejtett felhasználókat, figyelmen kívül hagyhatja a flood időközt, küldhet azonnali üzenetet.

Azon frissen regisztrált, próbaidős Regisztrált felhasználók, akik a regisztrációjuktól számított 30 azaz harminc nap alatt egyetlen egy hozzászólást sem írnak - mivel nem váltak aktív tagjává az Axolotl Fórumnak - számítsanak rá, hogy fenti idő elteltével a rendszer minden egyéb értesítés nélkül a regisztrációjukat automatikusan törli.

3. Axolotl fórumtag
A próbaidő lejárta után a regisztrált felhasználókból Axolotl fórumtag lesz. Az előzőhöz képest további jogokat szereznek:
- az összes fórumba jóváhagyás nélkül írhatnak, illetve szerkeszthetik hozzászólásukat az elküldés után 30 percig
- beállíthatnak avatart


3. Moderáció:

1. Moderációval kapcsolatban, általánosságban: Azt, hogy melyik topikban mi van jó helyen, illetve mi nincs, azt a Moderátorok hivatottak pásztorolni, hogy egy hozzászólás tartalma, hangneme elfogható-e az adott topikban, vagy a Fórum teljes egészében, azt a Moderátorok jogosultak eldönteni, a végső döntés az ő kezükben van. A Moderátor, ha kell, figyelmeztet (hsz-be beleírva, vagy PÜ-ben), ha kell formailag, tartalmilag moderál, javít egy hozzászólást, ha kell, akkor áthelyez, ha kell, akkor töröl hozzászólást, majd erről vagy egy ottani hozzászólásba PIROSSAL beleírva ad jelzést, vagy PÜ-ben.
2. A Moderátorok dolga a fórumon a közösség érdekében a rend fenntartása. A moderátoroknak joga és lehetősége van egy felhasználót enyhébb esetben PÜ-ben figyelmeztetni (ennek hivatalos következményei nincsenek), súlyosabb esetekben további lépésekhez folyamodni, ami akár a felhasználó törlését is jelentheti. Törölt felhasználó általi, Admin engedély nélküli újraregisztráció az új regisztráció azonnali törlését eredményezi. Itt hangsúlyoznánk még egyszer, hogy ez privát üzemeltetésű fórum, ebből eredően az üzemeltető jogosult meghatározni a moderációs elveket, szabályokat.
3. Ha a felhasználó olyan hozzászólással találkozik, ami flame-el, vagy tartalmilag, formailag a Házirendben, a helyi Fórum Szabályzatban felsorolt előírásokba, tiltásokba ütközik, kérjük ne reagáljon rá ott, ne válaszoljon rá, hanem nyomja meg a "hozzászólás jelentése" gombot (háromszögben kis felkiáltójel, az "idéz" gombtól balra (ez minden teljes jogú felhasználónak rendelkezésére áll) hagyja az intézkedést a Moderátorokra, akik a jelentésnek köszönhetően hamarabb észlelik a gondot, hatékonyabban tudnak intézkedni.


4. Regisztrációnál mindenki szabadon választhatja meg a felhasználói nevét (nick-jét).
Jelenleg e tekintetben nincsenek megkötések. Erkölcsi, stb. szabályok persze vannak, de ezt illik mindenkinek magától tudnia, éreznie.
A felhasználónevét a felhasználó utólag már nem tudja megváltoztatni, így ha mégis erre merülne fel igény, kéretik egy PÜ-t küldeni valamelyik Adminisztrátornak, akik ezt indokolt esetben admin joggal át tudják ezt írni a felhasználó kérésének megfelelően. Ha egy friss felhasználói névvel Admin oldalról gond merülne föl (például túlzottan hasonlít egy már létező névre, vagy bármi egyéb okból problematikusnak találtatik) akkor PÜ-ben (emailben) felvesszük a kapcsolatot az érintett felhasználóval.

5. Hozzászólásokkal kapcsolatos szabályok.

1. Regisztrációjával minden felhasználó elfogadta a fórumon mindenkor érvényben levő Házirendben foglaltakat, illetve, hogy nem küld semmilyen politikai tartalmú, sértegető, obszcén, vulgáris, rágalmazó, gyűlöletkeltő, támadó, közízlést sértő vagy bármely más olyan tartalmat, mely sérti Fórum közösségének érdekeit, közös nézeteit, valamint a magyar, vagy a küldő országában érvényben lévő, vagy a nemzetközi törvényeket. Továbbá, regisztrációjával minden felhasználó elfogadta, hogy az általa írt hozzászólások, feltöltött tartalmak fölötti rendelkezés jogáról az elküldésükkel lemond a Fórum üzemeletetői javára, illetve hogy ezekért, ezekben foglaltakért a fórum semmilyen felelősséget nem vállal.
2. Hozzászólás írásakor tilos a szöveg színezése, különös tekintettel a piros szín használatára, mely kizárólagosan a Moderátoroknak, Adminisztrátoroknak van fenntartva. Ugyanígy tilos a hozzászólásban a túlzottan (olvashatatlanul) kicsi betűméret használata (lásd 80-as méretnél kisebb), ahogy kerülendő az indokolatlan használata a normálnál nagyobb betűméreteknek, mert rontja az olvashatóságot, és rontja a topik kinézetét.
FONTOS:
Amennyiben az új hozzászólás új kérdést, témát tartalmaz, úgy a Hozzászólás szerkesztése ablakban a "téma" mezőt értelemszerűen át kell írni, kitölteni, mert ez adja meg a hozzászólás címét, így kapcsolódhatnak hozzá a válaszok, illetve így kereshető utólag könnyen. Ennek a hiányában a hozzászólás címe a topik címével azonos lesz. Ennek sorozatos hiánya figyelmeztetéssel később kizárással jár.
Válasz egy adott hozzászólásra: a megválaszolni kívánt hozzászólás jobb felső sarkában levő "Idézet" gombra kell nyomni. Ez esetben a hozzászólásunk automatikusan megkapja címnek (téma) a kiinduló hozzászólás címét, illetve a kiinduló hozzászólás teljes tartalma rendelkezésre áll a Hozzászólás szerkesztése ablakban, idézet formájában. Amennyiben a tartalomra nincs szükség, törölendő, a téma címe viszont KÖTELEZŐ! A válaszoknál is érvényes, hogy a téma sorozatos hiánya, vagy nem a megfelelőnek használata figyelmeztetéssel később kizárással jár.

Ha a kiinduló hozzászólás már tartalmazott idézetet, akkor úgynevezett emeletes idézetet kapunk, mely maximum 3 idézési szintig terjedhet. Mivel így a válaszunk a hozzászólásra valószínűleg fölöslegesen terjedelmes lesz, célszerű a idézetet szerkeszteni, kurtítani, csak a lényeget megtartva. Lehetőség szerint ne az egész hozzászólást idézzük, csak azt a részét amire válaszolni akarunk. Ezekről példát a GYIK-ban találhattok.

3. Hozzászólásokban, csatolmányok útján, aláírásban tilos spam-elni, más, a fórum témájához nem kapcsolódó honlapokat, termékeket reklámozni, a többi felhasználót kéretlen üzleti, vagy egyéb ajánlattal zaklatni (Privát Üzenetekre ez ugyanúgy érvényes).
4. Hozzászólás írásakor meg kell győződni arról, hogy a hozzászólást a felhasználó a megfelelő topikba küldi, kérdés felvetése előtt - szem előtt tartva, hogy mások ideje is legalább annyira drága, mint a kérdezőé - illik visszaolvasni az adott topikban, hogy nem hangzott-e már el a kérdés, nem tárgyalták, válaszolták-e már meg a témát a korábbiakban.
5. Nem illik egy hozzászólásban feltett kérdésre - tekintve, hogy ez egy fórum és nem egy levelező lista - emailben választ kérni, kivéve, ha kérdés konkrét személyhez szól, vagy nagyon személyes témákat érint (utóbbi esetben célszerűbb Privát Üzenetet írni inkább, hozzászólás helyett).
6. Az Axolotl fórumtag csoportba tartozó felhasználók szerkeszthetik a hozzászólásukat. Ez alapvetően egy lehetőség, például az utólag észrevett gépelési, stb. hibák javítására, de egyben kötelező is használni, ha például az elküldés után, mielőtt még az adott topikba másik felhasználótól hozzászólás érkezne, eszébe jut a felhasználónak egy lefelejtett félmondat, gondolat, vagy valami javítani, kiegészíteni való.
7. Nem megengedett a csak a hozzászólás szám gyarapítása (rang elérése céljából) érdekében való hozzászólások írása. Amennyiben a Moderáció ilyesmivel találkozik, előbb figyelmezteti az érintett felhasználót (egyszer !), majd amennyiben a figyelmeztetés hatástalan maradna, vagy az illető felhasználó hozzászólási jogát vonja meg átmenetileg, vagy a hozzászólás számlálót kapcsolja ki átmenetileg az adott felhasználónál, vagy - legvégső esetben - törli a felhasználót.
8. A fórum publikus fórum, topikjai - néhány kivételtől eltekintve - bárki által olvashatóak, a különböző kereső oldalak által láthatóak, így hozzászólás írásakor érdemes nagyon figyelni, óvatosnak lenni, hogy milyen adatokat adunk ki magunkról, másokról. Ha személyes adatokat (tel.szám, lakcím, stb.) írunk magunkról, vagy másokról egy hozzászólásban, azt mindenki a saját felelősségére teszi, ezzel kapcsolatban a Fórum üzemeltetője semmilyen formában nem tehető utólag felelőssé. Más fórumtagok személyes adatainak (IRL) kiadása, kitárgyalása szigorúan tilos, kivéve, ha az érintett ehhez határozottan (írásban) és utólagosan is bizonyíthatóan hozzájárult.
9. Hozzászóláskor ne feledjük, az Axolotl Fórum egy közösségi portál, beszélgetni, egymást segíteni járunk ide. Kerüljük a veszekedést és másik sértegetését, igyekezzünk együttműködni a többiekkel, így a Moderátorokkal és az Adminisztrátorokkal is (ne feledjük: ők értünk vannak és nem ellenünk).
10. Soremelési szabályzat: kerüljétek az egynél több üres sort a hozzászólásokban. Teljesen fölöslegesek és rontják a fórum egységes képét. Idézet után a kapcsocszárójel /quote kapcsoszárójel után nem kell üres sort hagyni. A záró kapcsoszárójel magában foglal eleve egy soremelést. Tehát közvetlenül a záró utáni sorba kell írni.
én írta: a záró kapcsos mögé ugyanabba a sorba írva (helytelen)
ide írtam mögé és túl közeli
én írta: a záró kapcsos utáni sorba írtam (így helyes és szép)
utána írtam
én írta: a záró kapcsos mögött egy üres sort hagyok és az alatta levőbe írok (helytelen)
hagytam egy üres sort a kapcsos és az írt között és így túl távoli lett


6. Regisztráció törlése és ehhez kapcsolódóan hozzászólások törlése
Egy felhasználó regisztrációját és vagy hozzászólásait csak Adminisztrátor, vagy Moderátor tudja törölni, vagy a Fórum motor az automatikus tisztítási beállításoktól függően.
Regisztráció törlésére az alábbi okokból kerülhet sor:

1. Automatikus regisztráció törlés útján, ami azt jelenti hogy a jelenlegi beállítások alapján, a fórum motorja automatikuson töröl minden olyan Felhasználót, aki a regisztrációt követő 30 napon belül egyetlen jóváhagyott hozzászólást sem küld a Fórumra. Ezzel kapcsolatban, törlést megelőzően a rendszer nem küld figyelmeztetést.
2. Adminisztrátori, Moderátori döntés alapján a szabályok, a Házirendben írtak súlyos, vagy sorozatos megsértése esetén; illetve enyhébb esetben is, a Moderátori figyelmeztetések sorozatos figyelmen kívül hagyása esetén. Azonnali - és figyelmeztetés nélküli - regisztráció törléssel jár egy korábban törölt felhasználó általi, Admin engedély nélküli újraregisztráció.
3. Felhasználói kérés alapján, amennyiben a Felhasználó úgy dönt, hogy nem kívánja a fórumon a regisztrációját a továbbiakban megtartani, igénybe venni. Felhasználó a regisztrációjának törlését csak írásban kérheti. Indoklása kötelező, a helyzet Admin oldalról való jobb átláthatósága érdekében.

Regisztráció - bármilyen okból való - törlése után, a törölt felhasználó hozzászólásainak teljes, vagy részleges törléséről, megtartásáról az üzemeltető, illetve megbízottjai (Adminisztrátorok, Moderátorok) jogosultak dönteni, a fórum tartalmi egységének megőrzését tartva szem előtt elsődleges szempontként. Amennyiben a felhasználó írásban nyilatkozik, kéri, úgy a Bemutatkozó topikból az általa írt bemutatkozás természetesen törlésre kerül.
A regisztráció - bármilyen okból való - törlése után, a törölt felhasználó felhasználói neve (nickje) törlődik a taglistából, adatlapja, és az azon megadott adatok sem érhetők el a továbbiakban, valamint a fórumon megmaradó hozzászólásai melletti adatlapon (valamint a hozzászólás fejlécében, a küldőnél) csak a nickje marad látható, egyéb adatai nem, nickje nem kattintható, kereshető a továbbiakban.

GYIK
Az alábbiakban vannak összefoglalva - folyamatosan frissítve - az Axolotl Fórum használatával kapcsolatos technikai útmutatók, tippek, okosságok, tudnivalók. Kérünk mindenkit, hogy a Fórum használatának megkezdése előtt feltétlenül olvassa el.

Aláírás: Kérünk minden felhasználót, hogy a topikok jobb áttekinthetősége érdekében, készítsen magának aláírást, minimum a nickjét tüntesse föl benne. Az aláírást mindenki be tudja magának állítani a Felhasználói vezérlőpult > Profil > Aláírás szerkesztése részben.
Amit itt tudni kell:
- lehet az aláírásban honlapot linkelni, de csak maximum kettőt
- félkövér és dőlt formázást használhattok
- színeket, betűnagyítást-kicsinyítést ne használjatok, képet, bannert ne helyezzetek el

Bemutatkozás: A Fórumra regisztrálókat kérjük, hogyha már körülnéztek, megismerkedtek a fórummal, írjanak magukról egy bemutatkozót az "DUMA Zóna > Bemutatkozó:)" topikba. Természetesen, ez nem kötelező, de könnyebb úgy társalogni, tanácsot kérni, adni, ha tudjuk, kivel beszélgetünk. A bemutatkozás formájára, célszerű tartalmára támpontot adhat az ott levő korábbi bemutatkozások áttekintése, elolvasása, praktikus pár szóban elmondani, kik vagyunk (mivel ez egy publikusan olvasható fórum, személyes adatokkal érdemes óvatosan bánni), mit csinálunk, az ország melyik részén élünk, hány és milyen axolotl-t tartunk és mióta.
Kérünk benneteket a Bemutatkozó címe legyen megegyező a fórumra regisztrált becenevetekkel, a későbbi könnyebb kereshetőség érdekében!

Avatar: A fórumon az avatarok használata az alábbiak szerint működik:

Avatar használatára való jogosultság:
- Csoport avatarok jelenleg még nincsenek (majd kiderül, egyáltalán lesznek-e).
- Egyéni avatar használatára az "Axolotl fórumtag" csoportba tartozó felhasználók (akiknek a nickje kékkel jelenik meg) jogosultak, ezen belül is csak azok, akik már legalább 30 hozzászólást küldtek. A moderátorok, adminok számára az avatar funkció kezdetektől használható.
- Természetesen a fentebbi kategóriába tartozó felhasználóknak sem kötelező az egyéni avatar használata, ha viszont igényt tart rá, akkor az alábbiak szerint lehet egyéni avatarja.
Avatarra vonatkozó előírások:
- Avatar mérete = 100 x 100 pixel (nem lehet se kisebb, se nagyobb, hogy egységes maradjon a fórum kinézete), maximum 96dpi felbontással, maximum 10 KB filemérettel
- Avatar formátuma = jpeg, jpg, png (gif, swf nem játszik > értelemszerűen animált avatar sem)
- Avatar témája = mindenképpen kapcsolódjon a fórum fő témájához: az Axolotl-okhoz, a kép lehet színes, fekete-fehér. Nem javasolt a tényleges (felismerhető) arcképet is tartalmazó kép, s nem etikus másik felhasználó, már meglevő avatarjára sem túlzottan hasonló képet választani.
- Csak helyben feltöltött, vagy az avatar könyvtárból (utóbbi jelenleg még nincs) választott avatar használható (külső forrásból való avatar linkelés nem lehetséges).
Avatar feltöltésének, kezelésének módja:
A kész avatart a Felhasználói vezérlőpult Profil fülén állíthatjátok be.

Idézet funkció használata, idézet átvitele egyik topikból másikba.
Idézet szerkesztése, idézet funkció helyes használata: Az idézet mindig két, szögletes zárójelekkel határolt, ún. QUOTE TAG között van. Az idézet elején a TAG igy néz ki:
ide a név két idézőjel közé írta: ; az idézet végén pedig a (/quote] tag áll (természetesen mindkét oldalról szögletes zárójelben, de ha úgy írnánk ide, akkor nem látszana a TAG). A két TAG közötti részt lehet, célszerű szerkeszteni, a fölös szövegrészek törlésével. Ha bármi (szögletes zárójel, név, idézőjelek valamelyike, első vagy záró kifejezés) lemarad, akkor nem, vagy hibásan működik a parancs, erre célszerű figyelni. Az "emeletes" idézetnél pedig így néz ki az idézet eleje:
egyiknév írta:
másiknév írta:. Hasznos segédeszköz lehet - amíg bele nem jövünk a használatba - az Előnézet funkció (Elküld gomb melletti gomb) segítségével elküldés előtt megnézhető a hozzászólás abban a formában, ahogy a topikon fog megjelenni, így hiba, vagy nem kellő eredmény láttán van még kényelmesen mód a javításra, szerkesztésre, a véletlenül kitörölt szögletes zárójel(ek) pótlására. Lényeges apróság: az idézet alá ne nyomjunk fölösleges entereket soremelésnek, mivel az idézet lezáró "/quote" önmagában tartalmaz egy soremelést, azaz amit utána írunk, automatikusan új sorben jelenik meg.
- Idézet átvitele egyik topikból másikba: Ez egy nagyon egyszerű dolog, ott, ahonnan idézni akarunk, rá kell nyomni az idézendő hsz-nál az "idézés" gombra, mintha ott akarnánk válaszolni, majd amikor megjelenik a szerkesztő (író) ablak, benne az idézettel, ki kell jelölni ("kikékíteni") az idézetet az első zárójeltől az utolsóig, majd ctrl+c (vagy jobb egérgomb a kijelölésen, majd másol). Ezek után a felső (logo latti) fórum menüsorra kattintva, megkeressük a céltopikot ahová írni akarunk, ahová visszük az idézetet, ott csinálni egy új hozzászólást és a szövegbeviteli ablakba beilleszteni amit a másik helyről kimásoltunk (ctrl+v, vagy jobb egérgomb, beillesztés)....aztán már írhatjuk is az idézet alá a mondandónkat.

Képek, külső hivatkozások, emotikonok a hozzászolásban:
- Külső oldalra való hivatkozás (link) simán is beszúrható, beírható, a rendszer tudja értelmezni, de lehet az "url" TAG (gomb) segítségével nevesített linket is készíteni. A linkeknek is van limitje, egy hozzászóláson belül maximum 5, azaz öt darab lehet.
- Emotikonok: Itt is van limit, egy hozzászóláson belül max. 10, azaz tíz darabot lehet használni.
- Képek beszúrása: Képet a következő eljárással lehet beilleszteni egy hozzászólásba: a beviteli mező (ahová írunk) alatt van egy "csatolmány feltöltése" fül, arra kell kattintani. Ott a "Tallózás" segítségével megkeresni a feltöltendő képet, majd az "Állomány hozzáadása" gomb segítségével feltölteni a file-t, majd a megjelenő kék színű "feltöltendőkép.jpg" alatt látható "Beszúrás a hozzászólásba" gombra nyomni. Érdemes rá figyelni, hogy oda szúrja be, ahol a kurzor állt a fenti szövegben. Ha több kép van, az összes kép feltöltése után célszerű beszúrni azokat a szükséges, célzott helyre a hozzászóláson belül.(még egy tipp: célszerű előbb feltölteni a képeket, majd megírni a hozzászólást, legvégül beszúrni a képet, képeket. Így ha feltöltés közben kihal az ablak, nem kell újra körmölni a hozzászólást)
Képfeltöltési limitek: Egy hozzászóláson belül maximum 25db képet lehet beszúrni, a kép mérete maximum 800x800pixel lehet (ez leméretezett bélyegképként jelenik majd meg), a file méret nem haladhatja meg képenként a 256 KB-ot.(Az előnézet funkció használatával ellenőrizhető, mit is alkottunk, még elküldés előtt.)

Fórumon belüli linkelés:
Az adott topikot olvasva a linkelendő hozzászólás címére (vastag kékkel írott a küldő neve fölött, bal oldalon, a hsz tetjén) kattintunk, erre a hsz szépen felugrik a képernyő tetejére. Ekkor a böngésző címsorából kimásolható az adott hsz linkje és felhasználható linkelésre.

Privát Üzenetek (PÜ)
A PÜ használata minden regisztrált felhasználónak rendelkezésére áll. Funkciója, hogy egy (vagy több) másik regisztrált felhasználónak tudjon a rendszeren belül privát üzenetet írni. (formára egy hozzászólásra emlékezet, funkciójában egy zártkörű email rendszerre). Elérhető a felhasználó adatlapján, vagy hozzászólása mellett nevénél a PÜ-re nyomva, vagy a "Felhasználói vezérlőpult"> "Privát üzenetek" fülről. Újat írni nagyon egyszerű, kell egy (vagy több) címzett ("felhasználó keresése" > taglista ablakban bepipálni a címzettet > alul a "kijelölt kiválasztása" gomb > végül "hozzáadás" (esetleg hozzáadás titkos másolat-ként); ki kell tölteni a Téma sort (e nélkül nem engedi el a rendszer); a szövegbeviteli mezőbe megírni a mondanivalót (formázások ugyanazok, mint egy hozzászólás írásakor). Lehet csatolni képet (mást nem) de csak 1 azaz EGY darabot. A csatolás menete, ill. a korlátozások (képméret, file méret) ugyanazok, mint a hozzászólásnál, lásd képek csatolásánál leírva. A Kimenő fiókban addig jelzi az elküldött PÜ-idet, míg a címzett azt nem olvasta, fogadta, utána átkerülnek az Elküldöttbe. A Bejövőben találjuk meg a nekünk címzett PÜ-ket, új PÜ ikonja piros, és beállítható (Felh. vezérlőpult> Fórum beállítások fül), hogy új PÜ érkezésekor 1./email értesítést kapjunk a regelésnél megadott email címre, 2./Felugró ablakban jelenjen meg a friss PÜ-nk (ha éppen a fórumon vagyunk, vagy ha belépünk) 3./Csak a Felhasználói vezérlőpult elérhetőségi "gombja" melletti mezőben jelenjen meg vastagítottan, hogy "(X új üzenet)".
A kiküldött PM-ek a "Kimenő" ládában maradnak, amig a másik fél el nem olvassa őket, akkor átkerülnek az "Elküldött"-be.

Hozzászólás jelentése funkció
Ez egy csak Axolotl-csoporttagoknak elérhető igen hasznos funkció. Minden hsz jobb felső sarkában van egy kis háromszög, benne felkiáltójellel, ez a jelentés gomb.
Ennek funkciója az, hogy ha bárki olvasgatás közben problémás hsz-t talál az adott topikban akár formai (pl felesleges színhasználat, elrontott kódok), súlyos stilisztikai (pl érthetetlen rövidítések), tartalmi (rossz topikba írt hsz, házirendben foglaltak megszegése pl. politizálás, sértegetés, mások személyes adatainak kiadása stb.) szempontból, erre a gombra nyomva jelezheti ezt a moderátorok felé, akik ily módon hamarabb megtalálják és kijavítják a hibát.
Jelentősen segíthető ezzel a Moderátorok - a fórum struktúrájának és atmoszférájának, a beszélgetések folyamatosságának védelmében, a felesleges viták kialalkulásának elkerülése érdekében - végzett munkája, mivel így a fórumon éppen jelenlevő moderátor(ok) egyből észleli(k), hogy hol van esetlegesen gond, nem a véletlenen múlik, hogy megtalálják, így sokkal gyorsabban és hatákonyabban tudnak intézkedni.
Egy adott hozzászólás jelentésének látható nyoma nincs, olyan, mintha egy PÜ-ben jelezné valaki a moderátorok felé a problémát, a jenetést csak a Moderátorok és Adminisztrátorok látják.

Reméljük, hogy minden leírás, szabály, kérés érthető volt, hogy itt leírtak hasznos iránymutatást nyújtanak a Fórum használatával kapcsolatban. Tisztelettel megkérünk mindenkit az itt írtak betartására. Ha kérdés merülne fel, kérjük a Fórum működésével kapcsolatos kérdések című topikban feltenni, s ha nem érkezik ott válasz 1-2 napon belül, akkor kérjük PÜ-ben (privát üzenet) megismételni a Moderátorok, Adminisztrátorok felé.

Jó fórumozást, jó szórakozást.

Axolotl fórum
Admin és Moderátori csapata
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Hozzászólások: 1561
Csatlakozott: 2010.12.04. 23:24
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Tartózkodási hely: Tatabánya
Kapcsolat:

Házirend kiegészítés 2013.04.15.

Hozzászólás Szerző: Sendy »

A mai napon ki kellett egészíteni a házirendet a házirendsértők csoportjával.

Házirendsértők
Azok akik sorozatosan sértik a házirendet havi 4 eset után figyelmeztetést, 8 után pedig ebbe a csoportba kerülést vonják maguk után. A csoportból minden hó elején lehet kikerülni az előző hónapot elbírálva. Ezen csoport tagjai hozzászólást engedélyezés nélkül csak az Eü és Bemutatkozó fórumba írhatnak, akárcsak az újonc zöldek. A többi kékkel járó jogosultságok megmaradnak, viszont büntetésül ronda rikító színnel fog látszani a nevük a büntetés ideje alatt, így mindenki láthatja majd a szégyenlistásokat.
Ez a csoport nem a mi szórakoztatásunkra van, ez nekünk plussz munkát jelent minden egyes házirendsértésnél, hisz számolnunk kell ezeket, ki kell küldeni a leveleket, át kell léptetni a fórumozót a büntető csoportba. Reméljük kellően elrettentő lesz mindenki számára és nem nagyon lesz ezzel különösebb dolga az admin és moderátori csapatnak, és kevés moderálnivaló lesz ezentúl.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Lezárt