Gombás megbetegedések

Moderátor: Axolotl moderátor

Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Milyen minőségben vagy a fórumon: Szakértő
Kapcsolat:

Gombás megbetegedések

Hozzászólás Szerző: Sendy »

A topik címe magáért beszél: minden ami a gombásodással kapcsolatos, ide tartozik.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
liquid
Adminisztrátor

Vatta szerű anyag a kopoltyún

Hozzászólás Szerző: liquid »

Ez mindenképpen gomba! ezek a vattaszerű fehér pamacsok lehetnek a növényeken és az akvárium egyéb tárgyain is! Vízcsere, aljzatpucolás/leszívás sürgősen ajánlott. Valamilyen ételmaradék bomlásnak indulása, illetve növényekkel, halakkal bevitt gombák okozhatják. A kopoltyúról ne próbáljuk meg semmiképp leszedni a pamacsokat, mert fáj az állatnak és nagyobb sérülést is okozhat. Fertőtlenítő szerek használata csak akkor ajánlott, ha nagy a baj, sok van a vattaszerű gombákból. A xantakridinről hallottam, hogy rákosodást okoz, bár én használtam, igaz csak nagyon kis mennyiségben, illetve metilénkéket is alkalmaztam már ilyen esetben. (Nagyon vigyázzunk, bármilyen gyógyszert/vegyszert használunk, előtte jól olvassunk utána/kérdezzünk rá állatorvosnál, mert _mindegyik_ gyógy- és vegyszer többet ront, mint javít az állapoton ha rosszul alkalmazzák!)
Gomba a moha bal oldalán.
Gomba a moha bal oldalán.
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Saprolegnia - vizipenész

A saprolegnia, más néven vizipenész gyakran előforduló betegség. Kezelésére a bolti szerektől, a magától úgy is meggyógyulon keresztül, az állatorvoshoz cipelésig sok lehetőségünk van. A boltokban mindenféle szereket lehet kapni, amik jók gombára. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ilyen szerek használatánál egy hozzáértő halas kereskedő teljesen mást mond mint egy egzotikus szakállatorvos. Mindenki maga döntse el, hogy mit használ.
Liquiddel mi is teljesen eltérő módszert használunk.
Leírnám a sajtátomat:
Metilénkék. Talán a legenyhébb szernek nevezhető, és sokan mondják, hogy semmit se ér. Tény, hogy a leírás szerint alkalmazva nem sokat ér. Az orvosi adag 4mg/liter lenne, amiben 12 órát legalább áznia kéne állatnak, de ezt a gomba túléli, az állat viszont megsínyli. Legalábbis az axololt igen. Én felületi kezelést szoktam végrehajtani. Nekem lehetőségem van beszerezni 4mg/ml töménységű metilénkéket és azt használom. Ez a boltban kaphatónál szemmel láthatóan töményebb, de a bolti is működni fog, csak lassabban.
Az állatot jól nézd át, hogy hol gombás, mert mindet egyszerre kell kezelni. Vedd kézbe az állatot a vízben, és a vízfelszín közeléhez (2-4 cm) emeld fel, majd cseppents 2-3 csepp metilénkéket közvetlenül a gombára. Szemre, szájra, sérülésre, nyílt sebekre vigyázzatok! 15-30 másodpercig ázzon, majd kavargassátok el a vizet az érintet felületről. Ekkor látni fogjátok, hogy a gombás részek elkékültek, míg a bőr, kopoltyú részek normál színűek. A gomba pár órán belül de legkésőbb 12-24 órán belül magától leesik. Az állat vakarózhat, ugrálhat, hiszem viszket neki mikor elhal a gomba, és kezd leválni. Nagyon fontos ilyenkor a tető! Ha látjuk, hogy vakarózik, próbálja leszedni, akkor besegíthetünk nagyon óvatosan! Finoman dörgöljük, simogassuk az adott felületet. Ha pl farokrészen vagy ujjpercen található a gomba, akkor csipesszel nagyon óvatosan, a gomba szélét fogjuk meg, és lassan húzzuk, ha az állat is vele mozdul, hagyjuk abba! Ilyet csak akvarisztikában tapasztaltak, vagy olyanok tegyenek akik teljesen biztosak abban, hogy képesek megcsinálni. Nagyon fájdalmas ha kopoltyú is letépődik vele együtt, így ott semmiképp ne tegyétek! Ujjak gombásodásakor általában körömmel együtt jön le a gomba. A gombát szedjétek ki a vízből, és dobjátok ki. A következő pár napban legyetek résen, és figyeljétek az állatokat!
Talán ez a legvegyszermentesebb kezelés. Hiszen 2-3 csepp metilén kerül a vízbe, amit a szénszűrő igen hamar semlegesít, az állat nem ázik benne sokat. Igaz a tömény oldat miatt szívódik fel a kezelt felületen, de legalább az állat szájába, bélrendszerébe nem jut belőle, és valószínűleg sokkal kevesebb szívódik fel az állatba.
a képek :
1. nap délután 15 órakor, először észlelve
1. nap délután 15 órakor, először észlelve
2.nap hajnali  2 óra
2.nap hajnali 2 óra
2.nap hajnali 2 óra
2.nap hajnali 2 óra
2.nap délután 1 óra - lemetilénezve.
2.nap délután 1 óra - lemetilénezve.
2.nap este fél 11 - a gomba levált
2.nap este fél 11 - a gomba levált
Gombamentes Axel
Gombamentes Axel
Sendy
niuska
Fórumozó

Erős gombásodás

Hozzászólás Szerző: niuska »

Sziasztok! Megint én vagyok nos, köszönet a korábbi segítségért az állatkám szépen meggyógyult szerencsére hűtőzésre nem került sor. De a mostani problémám jobban aggaszt ugyanis penész vagy másnéven gomba jelent meg mindkét állaton, úgy tűnik mintha a szemük közepén is lenne egy pötty abból a szürkés vattaszerű anyagból de emellett a kopoltyújukon, a farkuk végén.. teljesen kétségbe vagyok esve ismét, mert nem esznek már megint, arra lennék kiváncsi hogy mitől lehet? Van sok-sok guppi mellettük az aksiba és lehet hogy az elpusztult ivadékok okozzák,sajnos nem olyan egyszerű az összeset eltávolítani, nemrég csináltam nagytakarítást ezért nem értem, hogy mitől jelentek meg a gombák.Van itthon metilénkék, azt cseppentsek a problémás felületre?Ha igen akkor tálba kivéve vagy az akváriumban? A gombát ma vettem észre rajtuk , tegnap semmi bajuk nemvolt azon kívül hogy nem ettek:(!A szemük aggaszt a legjobban,mivel tudnám kezelni? A szemen kívül az összes kopoltyújukon vannak apró kis fehér pamacsok és a farkuk legvégén is!A két egyed közül az egyik vad színű a másik albínó, a vad színű oldalán is látható folt az albínón sajnos nem látszik! Kérlek írjátok meg mit tegyek hogy eltűnjenek a gombák róluk! És hogy az etetéssel mit csináljak mert semmit nem fogadnak el!
Válaszotokat előre is köszönöm!
Ne haragudjatok hirtelen akartam elküldeni és nem a gombásodáshoz írtam!
Úgy hogy azt töröljétek! Köszönöm!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Erős gombásodás

niuska írta:Sziasztok! Megint én vagyok nos, köszönet a korábbi segítségért az állatkám szépen meggyógyult szerencsére hűtőzésre nem került sor. De a mostani problémám jobban aggaszt ugyanis penész vagy másnéven gomba jelent meg mindkét állaton, úgy tűnik mintha a szemük közepén is lenne egy pötty abból a szürkés vattaszerű anyagból de emellett a kopoltyújukon, a farkuk végén..
Szia!

Kép jó volna a gomba kinézetéről és a szemükről is.
Ok: Valszeg ellúgosodott a vized keményen, akkor jellemző ilyen méretű gombásodás. Ha tényleg ennyire súlyos a helyzet, akkor sok jó tanácsom nincs. A metilén ekkora kiterjedtségű gombásodáson nekem már nem segített, igaz végső stádiumban volt már az állat, ez is rásegített. Ha lenne kép, könnyebb lenne ítélkezni.
Három-négy lehetőséged van most:
Liquid és a xantakridin : ő esküdik rá feles higításban, orvosok nem ajánlják
Metilénkék helyi kezelés: ahol gomba van kivéve a szeménél, cseppents oda metilént a vizükben. Foltonként egy csepp maximum. Vedd kézbe az akváriumban és ott a víz alatt nyomj rá kéket.
Orvosi metilénkék kezelés: 4mg/l (asszem, de lentem írva vagyon) metilénkékes oldatban 12 órát áztatni őket. Ennek a fele is kábulásos, kedvetlenséges állapotot okoz, szóval nem kifejezetten ajánlom. (orvosi könyv ír még káliumpermanganátos (az a lila por ami gyerekkorunkban színezte a vizet és azzal fertőtlenítettek) kezelést, de ezt nem lehet beszerezni már (be lehet, csak bazi körülményes, sok a dokumentálása), mert kábítószerkészítés alapanyaga, viszont ettől hirtelen sokkot kaphatnak az axik, szóval ez se túl jó.
Orvosnak megmutatni: orvoshoz ha elviszed, szakértőhöz, meg tudja nézni a gomba fajtáját, és meg tudja vizsgálni, hogy a szemén mi található, de többet ne várj.

Ezen felül azonnali vízteszt, ha beigazolódik a lúgosság, akkor sósavval vagy kénsavval vagy phbeállító folyadékkal (ugyanaz van bennük, csak drágább) be kell lőni a vizet 7-es ph körüli értékre. Ez már önmagában segíti a gombalevállást. A ph-t lassan higítottan, ésszel és észszerűen állítsd be, fórumon valahol már írtam róla. Ez mellé ami még segít, bár úgy se fogod megint megtenni a hűtő. A hűtő 5-7 fokán lassabban terjed a gombafertőzés, de kezelés kell ez mellé is (metilén vagy xanta), csak időnyerésre alkalmas picit. 14-15 fok vagy 10 semmit nem ér, abban még ugyanolyan intenzitással szaporodik a gomba.

Gombaleszedés: kissé körülményes, fájdalmas, és kényes beavatkozás, hogy a gombákat csipesszel vagy ujjaiddal finoman megfogva megpróbálod eltávolítani a bőrfelületről (szemről természetesen nem). Az ujjaknál nagyon nagyon nagyon óvatosan csak finoman kell meghúzni, ha mozdul vele az állat, akkor hagyd abba, akkor nagyon rá van épülve az ujjaira. Kopoltyú esetén is nagyon finoman a gomba legszélét megfogod és nem erővel csak picit meghúzod. Ha lejön, azonnal távolítsd el a vízből a gombát. Ha bevérzééseket tapasztalsz, az nagyon gáz, ujjgombásodás esetén a köröm szinte mindig odavész, sokszor ujjpercek is. Ha több bevérzés van, akkor sajnos készítsd magad lelkiekben hogy elveszted a kedvenceidet. Ha a gomba áteszi magát a bőrőn, akkor jelentkezik bevérzés és a leírásod alapján levő gombásodás halálos méretű ha bevérzéses. Vérzés esetén a vérző felületet tilos metilénezni, fáj is az állatnak, és bejutva a keringésébe nem tesz jót.

Tehát: hűtő, valamilyen vegyszer amit gondolsz a felsoroltakból (rád van bízva, én és orvosok metilén, liquid és tenyésztők xanta), víz azonnali beállítása.
Sendy
niuska
Fórumozó

Sajnos képet most nem tudok feltenni, de holnap megpróbálkozom vele!
A víz Ph-ja 7. úgyhogy a víz nem lúgos!
A farkuk végén látható csak egy ici-pici bevérzés vagy mi, bár nem vagyok biztos hogy erre gondoltál -e!
megpróbáltam a metilinkéket, hát nem tudom mennyire sikerült "rácélozni" de ha esetleg nem válna be , akkor meglehet próbálni újra? Az akváriumból hogyan távolítsam el a kéket? vagy nem lesz tőle bajuk ha keveredik a 80l vízzel?
Ha még is hűtőzésre kerülne sor, mekkora tálba kellene raknom? hány literes, milyen magas,széles...
És a hideg vízen kívül még mit kell neki adnom a hűtőbe hogy meggyógyuljon?
Köszönöm szépen a segítséged!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

niuska írta:Sajnos képet most nem tudok feltenni, de holnap megpróbálkozom vele!
A víz Ph-ja 7. úgyhogy a víz nem lúgos!
A farkuk végén látható csak egy ici-pici bevérzés vagy mi, bár nem vagyok biztos hogy erre gondoltál -e!
megpróbáltam a metilinkéket, hát nem tudom mennyire sikerült "rácélozni" de ha esetleg nem válna be , akkor meglehet próbálni újra? Az akváriumból hogyan távolítsam el a kéket? vagy nem lesz tőle bajuk ha keveredik a 80l vízzel?
Ha még is hűtőzésre kerülne sor, mekkora tálba kellene raknom? hány literes, milyen magas,széles...
És a hideg vízen kívül még mit kell neki adnom a hűtőbe hogy meggyógyuljon?
Köszönöm szépen a segítséged!
Akkor a víz jó, azt ki lehet lőni.
A bevérzés jól látható, pirosas seb, esetleg vérzés, láthatóan hiányzik a felső bőrhám, illetve véreres a környéke.
Metilén elég gyenge vegyszer, így lehet elég sokat próbálkozni vele. Az a lényeg, hogy a gomba kéküljön el. Erre gombatelepenként 1 csepp elég és ezt napi 3-4szer megismételheted 2-3 napig. Utána már csak naponta egyszer. Hűtőzés esetén naponta egyszer, első napon napi 2-szer metilénezhetsz. A metilént a vízből aktív szénnel tudod semlegesíteni. A szűrőbe egy kanál aktív szenet szoktam ilyenkor berakni a szivacs mellé. De magától is lebomlik amúgy 1-2 nap alatt.
1 felnőtt axira (de szerintem kettőnek is elég) 10 literes terrárium van nekem félig feltöltve vízzel hűtőzéskor. Olyan nagy legyen az alapterület hogy meg tudjon benne fordulni, elférjen, ne kelljen kuporognia. A vízmagasság kb 8-10 cm, és tegyél be valami kavicsot vagy műnövényt amin tud kapaszkodni, mert ekkora vízmagasságban nehéz felmenni levegőért és inkább mászni szoktak. A hűtőbe nem kell semmit a vízbe külön rakni, nem szabad etetni, csak a napi metilénezést végezd, és naponta frissíts vagy cseréld a vizét, szedd ki a gombákat amik leváltak. Lehetőség szerint hűtött akváriumvízzel cseréld a vizét.
Képeket várom holnap majd.
Nekem nagyon sokat voltak már gombásak, épp hét végén növesztett egy borsónyit ling-ling de lekékeztem és fél óra múlva mikor hozzáértem le is vált egyből, a helyére nyomtam még egy cseppet, vissza se jött.
Gombásodáshoz szokott vezetni még ha túl sok vörösszúnyoglárva van a kövek között és már elkezdenek bomlani, rothadni, gombásodni.
Remélem rendbe jönnek a kicsik, szorítok!
Sendy
niuska
Fórumozó

Re: Gombás megbetegedések

Sziasztok! Először is köszönöm, hogy szorítottál.. :)

Az van , hogy ma van egy hete, hogy a hűtőben vannak az axik.. és metilénkékkel vannak csepegtetve mindennap a tanácsotoknak megfelelően, az albínó (Bella) szeméről eltűnt az a szürke folt már 2-3 napja és a farka is patyolat és a kopoltyúján sem látok már gombát ..úgy tűnik hogy ő jól reagált a kezelésre és meggyógyult.
Viszont a vad színűnek(Eddynek) a kopoltyúján még mindig vannak gombapelyhek és a szeme is olyan még egy kicsit, a farkáról már eltűnt a gomba...
Az aksijukból az összes guppit, a két almacsigát és az egy algaevőt eltávolítottunk külön kis aksiba és az axik aksiját ki ürítettük.. kisikáltuk , kvarchomokot vettünk bele stb. Megkérdezem a lehetséges variációkat :D Először is, hogy vissza lehet-e tenni őket az aksijukba? Vagy csak Bellát? Vagy mindkettőt és használjunk Eddyn xantakridint , mert van itthon az is?? Vagy hagyjuk még őt a hűtőbe és úgy próbáljuk ki a xantát? és ha igen akkor azt hogyan kell alkalmazni és meddig? Hogyan kell fokozatosan visszamelegíteni őket?
Jól összecsaptam de remélem érteni fogjátok a lényeget:)

Kérlek mindent írjatok le részletesen ha időtök engedi mert már nagyon szeretnénk viszont látni az őket megillető helyükön a kristálytiszta vizükben..:) KÖSZÖNÖM:)
niuska
Fórumozó

niuska írta:Sziasztok! Először is köszönöm, hogy szorítottál.. :)..
Ja igen a képekről annyit, hogy nem tudtam őket feltölteni valami hibát észlelt az oldal:/
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.05.30. 09:23-kor.
Ok: Rövidítettem az idézést, és a quote sor utániba írj, ne üss ennyi entert légyszi.
liquid
Adminisztrátor

niuska írta: Ja igen a képekről annyit, hogy nem tudtam őket feltölteni valami hibát észlelt az oldal:/
Szia!
Növeltem a feltölthető képek méretét, szerintem az volt a baj, most próbáld :)
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

niuska írta:Sziasztok! Először is köszönöm, hogy szorítottál.. :)...
Örülök, hogy Bella jól van, ő visszakerülhet az akváriumba, de se hal, se csiga még semmi más lakótárs ne kerüljön mellé. Felmelegítés, az a legjobb ha abban a vízben kirakod a szobában valahova ahova nem tűz a nap, és hagyod felmelegedni.
Eddynek még viszont még kéne 2-3 nap ha látod gyógyulni. Jó volna kép Eddyről, mennyire vészes, ha még mindig nem engedi a képet, akkor a pontos üzenetet, mit hogyan csinálsz írd meg ide: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=3&t=4
Mivel hatott a metilén én azt folytatnám még, de a xanta döntés rajtad áll, ebben a kérdésben Liquid illetékes, ő azt használja.

A homokot viszont azonnal szedd ki, a fórumon már elég sokszor leírtuk hogy szigorúan tilos használni, mert beletúrnak, lenyelik, eltömítik a beleket. Ilyen halálesetről 1-et fixen tudok.
Sendy
liquid
Adminisztrátor

Sendy írta: Mivel hatott a metilén én azt folytatnám még, de a xanta döntés rajtad áll, ebben a kérdésben Liquid illetékes, ő azt használja.
Ha a metilén használt, akkor ne válts semmire, hanem azt használd. A xantakridint én kis adagban használtam azt hiszem összesen 2X mert ennyiszer voltak gombáink, de az csak felületi kezelés az axin, ha gombás, akkor az akvárium vizével/flórájával van gond, mindent főzz ki amit kilehet és mindent moss át jó alaposan. Én a növényeket is beletettem jól felhigított gombaölőbe egy éjszakára anno. Azóta semmi bajunk.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

liquid írta:
Sendy írta: Mivel hatott a metilén én azt folytatnám még, de a xanta döntés rajtad áll, ebben a kérdésben Liquid illetékes, ő azt használja.
Ha a metilén használt, akkor ne válts semmire, hanem azt használd. A xantakridint én kis adagban használtam azt hiszem összesen 2X mert ennyiszer voltak gombáink, de az csak felületi kezelés az axin, ha gombás, akkor az akvárium vizével/flórájával van gond, mindent főzz ki amit kilehet és mindent moss át jó alaposan. Én a növényeket is beletettem jól felhigított gombaölőbe egy éjszakára anno. Azóta semmi bajunk.
Van olyan eset amikor a víz már jó, de még mindig terjed a gomba (nálam több hétig küzdöttünk a hűtőben ezzel mindig beállított ph-jú és jó vízzel), és volt olyan nálunk, hogy a víz jó volt és mégis gombás volt. A vizipenész mindig jelen van az akváriumban, hol több hol kevesebb. Az akváriumot már kipucolta, így Bella visszamehet visszamelegedés után.
Sendy
liquid
Adminisztrátor

Sendy írta: Van olyan eset amikor a víz már jó, de még mindig terjed a gomba (nálam több hétig küzdöttünk a hűtőben ezzel mindig beállított ph-jú és jó vízzel), és volt olyan nálunk, hogy a víz jó volt és mégis gombás volt. A vizipenész mindig jelen van az akváriumban, hol több hol kevesebb. Az akváriumot már kipucolta, így Bella visszamehet visszamelegedés után.
Lehet hogy barbár módszer, de nálunk a csapvíz beállás előtt is megfelel az axiknak több éve, és sima csapvíz adagolásával a minimális klórtartalom miatt sok nyűgtől menekültem meg :) Pl a teknősöknél is fertőzött volt a víz kis gilisztákkal és egy 30%os vízcsere csapvízre kinyírta az összes élősködőt.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

liquid írta:
Sendy írta: Van olyan eset amikor a víz már jó, de még mindig terjed a gomba (nálam több hétig küzdöttünk a hűtőben ezzel mindig beállított ph-jú és jó vízzel), és volt olyan nálunk, hogy a víz jó volt és mégis gombás volt. A vizipenész mindig jelen van az akváriumban, hol több hol kevesebb. Az akváriumot már kipucolta, így Bella visszamehet visszamelegedés után.
Lehet hogy barbár módszer, de nálunk a csapvíz beállás előtt is megfelel az axiknak több éve, és sima csapvíz adagolásával a minimális klórtartalom miatt sok nyűgtől menekültem meg :) Pl a teknősöknél is fertőzött volt a víz kis gilisztákkal és egy 30%os vízcsere csapvízre kinyírta az összes élősködőt.
Én is csináltam barbár módszert. Sósavval állítottam be a vizet lassan, fokozatosan 6,8-ra és másnapra az összes gombavirág eltűnt mind az állatokról mind a tereptárgyakról. Akkor már hiába metiléneztem vagy csináltam vízcserét sima csapvízzel klórosan, semmit se segített.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Gomba elmúlik magától?

Hozzászólás Szerző: Monique »

Sziasztok!
Lehetséges, hogy tegnap estére növesztett az egyik axim a kopoltyújára egy kisebb gombát, és reggelre ledobta? Sehol máshol nem látok az akváriumban olyan fehér vattaszerű bigyót, de hajnalban vettem észre, akkor nem tudtam sajnos mit kezdeni vele, de mostanra eltűnt.
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Gomba elmúlik magától?

Ági írta:Sziasztok!
Lehetséges, hogy tegnap estére növesztett az egyik axim a kopoltyújára egy kisebb gombát, és reggelre ledobta? Sehol máshol nem látok az akváriumban olyan fehér vattaszerű bigyót, de hajnalban vettem észre, akkor nem tudtam sajnos mit kezdeni vele, de mostanra eltűnt.
Igen, ez előfordulhat könnyedén. Nekem is volt ilyen. Azért ha látod valahol az akváriumban, szedd ki.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Sendy írta:Igen, ez előfordulhat könnyedén. Nekem is volt ilyen. Azért ha látod valahol az akváriumban, szedd ki.
Keresgéltem, de nincs meg :/
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:
Sendy írta:Igen, ez előfordulhat könnyedén. Nekem is volt ilyen. Azért ha látod valahol az akváriumban, szedd ki.
Nem gáz, én se mindig találtam meg, az is lehet, hogy a szűrőd már felszívta.
Sendy
Monique
Mániákus fórumozó

Sendy írta:
Ági írta:
Nem gáz, én se mindig találtam meg, az is lehet, hogy a szűrőd már felszívta.
Jólvan, remélem :) Szegénykémnek picit hiányos lett a kopoltyúja ott :/
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Ági írta:Jólvan, remélem :) Szegénykémnek picit hiányos lett a kopoltyúja ott :/
Ling Lingemnek is hiányos már 2-3 hete, amikor hirtelen odanőtt neki egy pamacs, de mikor észrevettem és le akartam kezelni, akkor le is esett.
Sendy
niuska
Fórumozó

Visszagombásodott

Sziasztok!
kb 3 hete vannak újra itthon az axik!
Minden jó volt , szépen meg gyógyultak a hűtőzéstől.
Most 1 hete újból visszajött a gombásodás és egyre rosszabbodik az állapotuk!
Most elkezdtek lebegni is :(!
Azt szeretném kérdezni, hogy már visszarakhatom őket a hűtőbe?
Vagy egyáltalán mi lehetett a gond, mitől térhetett vissza a betegség?
Telefonon beszéltünk a párommal Dr. Márkus Bálinttal.
Kezeljem őket a kezemben tartva metilinkékkel.
1 hete kezelem őket és egyre csak rosszabb!
Nem tudom mi lehet a baj :(
A szemük tiszta fehér, a farkuk vége is és a kopoltyújuk szinte már eltűnt:(!
Kérlek írjátok meg, hogy vissza rakhatom e őket a hűtőbe?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Visszagombásodott

niuska írta:...Minden jó volt , szépen meg gyógyultak a hűtőzéstől.
Most 1 hete újból visszajött a gombásodás és egyre rosszabbodik az állapotuk!...
Én visszaraknám, hátha alapon, és ahogy egyszer már sikerült rendbe jönniük, azon az úton haladnék. A víz amiben vannak ph-ra és egyebekre mérve jó? Bálint mit mondott? Bár ismerem őt eléggé ahhoz, hogy sejtsem mit mondott. A vízzel lesz valami nagy baj, ha ilyen gyorsan így visszagombásodtak. Ha az állatokkal lenne, akkor nem gyógyultak volna meg a hűtőben (sajnos tapasztalatból mondom). A hűtő és metilén csak segít, de nem csodaszer, ha az állat gyenge, akkor ezek nem sokat érnek míg az állat rendbe nem jön magától, vagy meg nem hal. Nekem is volt, hogy amíg az egyik betegségből meg nem gyógyultak, addig a gombásodással hiába küzdöttem. Jobbulást kívánok!
Sendy
liquid
Adminisztrátor

Gombák + Meleg

Sziasztok!
Csak gondoltam megosztok veletek egy többnyári tapasztalatot: meleg vizben a gombák sokkal agresszivebbek. Cafat kopoltyúján már meg is jelent egy pici igy a 25-27 fokos vizben, és nem tudom a hőmérsékletet huzamosabb időre letornázni, a viz pedig tiszta.

Sok fórumon olvastam, hogy a csapviz nem természetes közeg (egyértelműen) igy a sótartalma 0, ami az édesviznél sem igaz, én 80 literhez szoktam tenni 1 evőkanállal illetve 1 kávéssal nagyobb vizcsere után, ami a gombák ellen hatásos megelőzés.
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Gomba + vörösszúnyoglárva

Megfigyeltem, hogy vörösszúnyoglárva etetés mellett nagyobb esetben fordul nekem otthon elő időszakos gombásodás (van gomba egyik nap, másik nap már nincs, aztán 1-2 hét múlva újra, aztán megint eltűnik). Ez azzal függ szerintem össze, hogy a fagyasztott lárvából nem fogyaszt el minden egyes szemet, így az berohad, gombásodásnak indul, megnő a vízben a gombamennyiség amitől az axi gombásodhat. Tanácsom: levegőztetőcsövet vegyetek, és azzal nagyon pöpecül le lehet szívni a maradékot anélkül, hogy tetemesebb vízmennyiséget szívtunk volna ki. Másik tanács, próbáljátok picit savasabban tartani a víz ph-ját (azaz inkább 6,8-7,2 között legyen mintsem 7,2 felett), mert az gátolja a gombásodást.
Sendy
Maya
Adminisztrátor
Milyen minőségben vagy a fórumon: Tenyésztő

Nem hat a gombára a metilénkék

Hozzászólás Szerző: Maya »

Sziasztok!

Idén már voltunk egyszer gombásak a fehér nagy axim, de neki metilénkékkel kezeltem és rögtön elkékült, majd 26 óra múlva le is esett.

Most a kis goldenemnek egy apró pötty jelent meg a kopoltyúja külső részén, de hiába kezeltem metilénkékkel nem színeződött el. Ha nagyon muszáj megpróbálom lefotózni, de maga az axi mozog amit a kamera nem szeret, pláne egy kis axira rázoomolni egy apró pöttyre rajta nem könnyű, de neten találtam képet, amire az enyém kísértetiesen hasonlít.

Valakinek volt már ilyen gombája? Fog hatni a metilénkék vagy a vadasommal együtt vigyem el a dokihoz?

(Persze nálam nem ennyire vészes a helyzet (és ne is legyen!), nagyjából pirossal bekarikáztam mekkora a miénk)
P1010089.jpg
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Nem hat a gombára a metilénkék

Maya írta:Sziasztok!

Idén már voltunk egyszer gombásak a fehér nagy axim, de neki metilénkékkel kezeltem és rögtön elkékült, majd 26 óra múlva le is esett.

Most a kis goldenemnek egy apró pötty jelent meg a kopoltyúja külső részén, de hiába kezeltem metilénkékkel nem színeződött el. Ha nagyon muszáj megpróbálom lefotózni, de maga az axi mozog amit a kamera nem szeret, pláne egy kis axira rázoomolni egy apró pöttyre rajta nem könnyű, de neten találtam képet, amire az enyém kísértetiesen hasonlít.

Valakinek volt már ilyen gombája? Fog hatni a metilénkék vagy a vadasommal együtt vigyem el a dokihoz?

(Persze nálam nem ennyire vészes a helyzet (és ne is legyen!), nagyjából pirossal bekarikáztam mekkora a miénk)
P1010089.jpg
Ha gomba, a metilén elkékíti. Az hogy leviszi-e, az egy másik kérdés, de mindig el kell kékítenie. Nézz víz ph-t hőfokot, és ha 1-2 napon belül nem múlik el, én dokihoz vinném. Az is lehet hogy egy elhalt bőrdarab, vagy hasonló...
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Sendy írta:
Maya írta:Sziasztok!

P1010089.jpg
Ha gomba, a metilén elkékíti. Az hogy leviszi-e, az egy másik kérdés, de mindig el kell kékítenie. Nézz víz ph-t hőfokot, és ha 1-2 napon belül nem múlik el, én dokihoz vinném. Az is lehet hogy egy elhalt bőrdarab, vagy hasonló...
A ph 7,5 a hőfok mindig 20, max 22(jó hűvös helyen van az akvárium). Próbáltam finoman lesimítani róla hátha valami kosz akadt oda, de nem jön le, akárhányszor hozzáértem arrébb úszott. Hétfőig várok vele, hogy mi lesz, addig még egyszer megpróbálom metilénkékkel...

Ezt mint teljesen tudatlan a téren megkérdezem, hogy csak olyan gombafajok vannak amik elkékülnek metilénkék hatására? Csak biztos akarok lenni benne, hogy az nem az, illetve, hogy az most akkor micsoda.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Maya írta:A ph 7,5 a hőfok mindig 20, max 22(jó hűvös helyen van az akvárium). Próbáltam finoman lesimítani róla hátha valami kosz akadt oda, de nem jön le, akárhányszor hozzáértem arrébb úszott. Hétfőig várok vele, hogy mi lesz, addig még egyszer megpróbálom metilénkékkel...

Ezt mint teljesen tudatlan a téren megkérdezem, hogy csak olyan gombafajok vannak amik elkékülnek metilénkék hatására? Csak biztos akarok lenni benne, hogy az nem az, illetve, hogy az most akkor micsoda.
Víz mehet egészen 6,8-ig le ph ügyileg. 7,0-nál nekem maguktól eltűntek a gombák amikor a metilén színezte, de nem vitte le.
Én is teljesen tudatlan vagyok, de állatorvossal azt beszéltük meg, hogy akármi elváltozás van állaton, ha gomba, akkor a metilén mutatja. Ettől függetlenül lehet bármi. Mikroszkópos vizsgálat megmondja a tutit majd hétfőn.
Sendy
Maya
Adminisztrátor

Sendy írta:
Maya írta:A ph 7,5 a hőfok mindig 20, max 22(jó hűvös helyen van az akvárium). Próbáltam finoman lesimítani róla hátha valami kosz akadt oda, de nem jön le, akárhányszor hozzáértem arrébb úszott. Hétfőig várok vele, hogy mi lesz, addig még egyszer megpróbálom metilénkékkel...

Víz mehet egészen 6,8-ig le ph ügyileg. 7,0-nál nekem maguktól eltűntek a gombák amikor a metilén színezte, de nem vitte le.
Én is teljesen tudatlan vagyok, de állatorvossal azt beszéltük meg, hogy akármi elváltozás van állaton, ha gomba, akkor a metilén mutatja. Ettől függetlenül lehet bármi. Mikroszkópos vizsgálat megmondja a tutit majd hétfőn.
Még mindig nem hozta le már 48órája, nem hiszem, hogy fogja. Végül is őt nem fogom tudni elvinni (anyagi okok, fizetésig tuti nem), a vadassal szerdán megyünk. Ameddig nem terjed ez az izé, addig nem aggódok, de ha nagyobb lesz és terjed, megyünk a dokihoz.
Maya
brezva
Fórumozó

Gombaféleség

Hozzászólás Szerző: brezva »

Sziasztok

Van egy vadas szinű 2 éves axim. Egyedül van egy tapados harcsával. Jól megvannak már régóta. 5 napja nem fogadott el ételt. Az első 3napban nem gyanakodtam mert időnként van, hogy nem eszik,majd farkas éhesen úszkál pár nap múlva ha meglát. Szóval tegnap is próbálkoztam, és látom,hogy fent lebeg. Azt hittem elpusztult :O . Közelebbről láttam,hogy a hátán lett egy kisebb seb,mint egy horzsolás és a kopoltyui leszakdtak. Gondoltam megijedt éjjel és beszorult valahova (bár nincs hová). A víz teteje enyhén habosnak tűnt,így gyorsan vizcseret csináltam és kapott egy levegőztetőt is mert láttam, amint a szájával vett levegőt lebegéskor.
Ma azonban borzasztó látvány várt. A hátán lévő"seb" hatalmas lett. Mintha kiázott volna a bőre. Nagy fehér "sebe" van. Tegnap még egy bors méretű foltocska volt. Tuti fáj neki, mert arra az oldaálra görnyed.
Van ötleteket ? Nagyon sajnálnám ha menthetetlen volna :( Már megszerettem. Külföldön lakom, de remélem itt is találok gyogyszereket vagy valamit, csak tudnom kell mi a baja mielőtt a akvaristát felkeresem.
IMAG0700-1.jpg
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Re: Gombaféleség

brezva írta:Sziasztok...
Gombának tűnik, ami a sebesülést követően elszaporodott, azonnali metilénkékes (1-2 órán belül) kezelésre van szüksége. Ha a metilén festi bingó, ha nem akkor azonnali állatorvos, ez mellé hűtőszekrény.
A hűtőzés itt van leírva: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=111
Itt a gombásodásról egy cikk: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=9#p182
Mellesleges megjegyzés: ancival nem szerencsés együtt tartani mert van az ancinak szarva, és sebesüléseket okozhat. Mindenképp el kéne őket különíteni.
Sendy
brezva
Fórumozó

nagyon köszi a gyors válasz. Megyek a boltba, remélem itt is találok metilénkékeet, de sztem biztos. Köszi köszi
brezva
Fórumozó

Sendy írta:
brezva írta:Sziasztok...
Gombának tűnik, ami a sebesülést követően elszaporodott, azonnali metilénkékes (1-2 órán belül) kezelésre van szüksége. Ha a metilén festi bingó, ha nem akkor azonnali állatorvos, ez mellé hűtőszekrény.
A hűtőzés itt van leírva: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=111
Itt a gombásodásról egy cikk: http://axolotl.hu/viewtopic.php?f=6&t=9#p182
Mellesleges megjegyzés: ancival nem szerencsés együtt tartani mert van az ancinak szarva, és sebesüléseket okozhat. Mindenképp el kéne őket különíteni.
Stok , szia Sendy

most jöttem ki a halas boltból . Hát boltban jól megkaptam. Kerestem a metilkéket, mondtam gomba ellen kell az axinak. Megmutattam a képet. Szerintük persze nem gomba,mert túl gyorsan jött de nem tudják mi lehet . Szóval adott valami fertőtlenítőt euflavine tartalmút és azt kéne adagolnom plusz sót a vizbe. Ez még ok is volt. sok minden van gomba ellen. De amikor megemlitettem,hogy hűtőbe teszem,a gyerek teljesen lefagyott. Mintha azt mondtam volna ,hogy levágom az axi fejét,hogy meggyógyuljon. Nekem esett,hogy ilyet nem lehet és azonnal meg fogom ölni. Hiába mondtam miért jó ez a hűtőzés, ő jött azzal,hogy hány éve tenyészt halakat és ő jobban tudja nem erősködtem. Na mindegy, mert inkább ed hiszek csak most nem tudom mit tevő legyek. Hűtőbe vele aztán talán javul, vagy hűtőzés a fertőtlenítős oldatban, simán a fertőtlenítőt . Túl sok a lehetőség. Örülnek,ha tudnál táncsot adni.

Köszi bre
Monique
Mániákus fórumozó

brezva írta:...most jöttem ki a halas boltból...
Szia
Én is jártam így, vagyis inkább a párom, mert ő jött a városból és ő vett metilénkéket. Szóval ott is úgy viselkedtek mint valami gyilkossal, hogy mi az hogy hűtőbe rakjuk, és ezt tilos és meg fogjuk ölni... Ugyanakkor jobb ötletet nem tudtak mondani helyette. Persze neked legalább mondtak mást helyette. Én hűtőbe raknám, és meg kéne nézni, hogy festi e a metilénkék.
Ági
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

brezva írta:...Hát boltban jól megkaptam....Örülnek,ha tudnál táncsot adni.
Kedves bre!

Nem tudom mi a francot említett, de se az se a sós víz nem túl szerencsés. A sós víz felmarhatja a kopoltyút visszafordíthatatlan károsodást idézve. Ha meg csak annyira sózod meg a vizet hogy ne bántsa az állatot, az meg halottnak a csók. A metilénkék egy olyan szer ami reakcióba lép a gombával. Ha gomba, akkor 90%-ban festi, és amikor festi, már öli is. Ha nem festi, akkor tovább kell gondolkodni mi lehet, kenetmintát venni ellenőrizni, de az állatnak nem ártottál vele. Az a technika hogy vízbe csepegteted, az semmit nem ér, nem tudsz akkora koncentrációt előidézni ami sokkolja a gombát, de nem árt az állatnak. Az orvosi koncentrációban ami már ér valamit, azt meg nem bírja az állat. Rosszul lesz benne, nem hal bele, csak rosszul lesz, menekülni akar, levegőért kapkod, tehát nem túl jó megoldás. Ha viszont 1-2 cseppet közvetlenül a gombás részre (nem vérző piros sebbe) cseppentesz akkor a gomba jó eséllyel pár napon belül eltűnik. Volt itt a fórumon olyan eset akire azt mondtam, hogy szegénynek lehet annyi, és ezzel a technikával meggyógyult. Még az állatorvosunk sem hitt benne, de most már elismeri a technikát, hogy a metilén működik, csak nem úgy ahogy a nagykönyvek írják. Nekem rengetegszer bevált, és szimpla gombásodásnál 24 órán belül, de legtöbbször 1-2 órán belül a gomba leválik az állatról. Vannak még szerek amik jók gombára, de mondjuk halra, és nem kétéltűre. Xantakridint Liquid alkalmazza, én idegenkedek tőle, metilén jól bevált eddig és nincs káros mellékhatás. A többi szernél ilyen olyan dolgok miatt nem javallott: káliumpermanganát oldat - sokkhatás, csak orvosi rendelvényre beszerezhető, fulladozást idézhet elő, malachitzöld - táplálékhalaknál nem alkalmazható (ez engem idegenkedéssel tölt el)...
Mit tegyél? Én azt tenném, amit mondtam.... metilénfestés.... első teszt hogy gomba-e, ha nem akkor jöhet állatorvos vagy egyéb humbukk ismeretlen szerrel való kísérletezés. A boltos semmit nem ért az axikhoz, ajánld neki Nick Baker - Axolotl című spektrum adását. A boltosod halakat tenyészt, nem mexikói axolotl-ot. Pl 20 éve nagy halas, a halakról mindent tudó tenyésztő nem tudta hogy az axik vizét hűteni és nem fűteni kell. Ha meg gondja van, forduljon bizalommal hozzám itt a fórumon, felvilágosítom.
Én azt mondom, hogy kevés felszerelés kell egy axihoz, de alapfelszereltség a metilénkék. Gyakori a gombásodás, a metilénnel tesztelhető és azonnal kezelhető is. A gombásodás iszonyatosan meg tud indulni pár óra alatt sokszorosára nőni ha kedvező a vízhőmérséklet és a pH.
Sendy
Zsucy
Megrögzött fórumozó

Hozzászólás Szerző: Zsucy »

Sendy írta:
Kedves bre!...
Én már párszor ajánlottam itt a fórumon a Tebang levelet. Szerintem nagyon jó, nálam legalábbis bevált. Már majdnem két évesek az axik, és szerencsére még semilyen gomba nem fordult elő náluk! Nem drága, és, ami alegfontosabb nem vegyszer. Mondjuk kicsit barnás lesz tőle a víz, de az mondjuk engem személy szerint nem zavar! Szerintem egy próbát megér mindenkinek!
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.11.04. 16:11-kor.
Ok: Rövidítettem az idézést. ;)
Zsucy
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

Tebang levél

Zsucy írta:
Sendy írta:
Kedves bre!...
Én már párszor ajánlottam itt a fórumon a Tebang levelet. Szerintem nagyon jó, nálam legalábbis bevált. Már majdnem két évesek az axik, és szerencsére még semilyen gomba nem fordult elő náluk! Nem drága, és, ami alegfontosabb nem vegyszer. Mondjuk kicsit barnás lesz tőle a víz, de az mondjuk engem személy szerint nem zavar! Szerintem egy próbát megér mindenkinek!
Biztos jó cucc, de én még nem tudtam beszerezni :(
Sendy
Zsucy
Megrögzött fórumozó

Tebang levél

Hozzászólás Szerző: Zsucy »

Sendy írta:Biztos jó cucc, de én még nem tudtam beszerezni :(
Sajna csak Pesti boltot tudok, ahol lehet venni! Pl.: az Atlantisz faunában általában van. 140 ft, ha jól emlékszem.
Zsucy
brezva
Fórumozó

Sziasztok

Végre meg van a metilénkék:) Az egyik helyi iskola kémia laborjából sikerült szerezni,ahol dolgozok. Délután ki is próbálom. Bár csak 1%os , ennek is örülök: ) Furcsa,hogy itt Dániában nem ismerték a halasboltban.
Monique
Mániákus fórumozó

brezva írta:Sziasztok

Végre meg van a metilénkék:) Az egyik helyi iskola kémia laborjából sikerült szerezni,ahol dolgozok. Délután ki is próbálom. Bár csak 1%os , ennek is örülök: ) Furcsa,hogy itt Dániában nem ismerték a halasboltban.
Szerintem ott máshogy hívják. Vagy már megkerested a nevének a dán megfelelőjét? Ha igen akkor bocsi :))
Ági
brezva
Fórumozó

Igen , megtaláltam a nevét teljesen szó szerint kell fordítani, ezért sem értettem miért nem volt a boltban. Sebaj. Most már van és megtörént a metilénkékes kezelés.előtte a szert is lehűtöttem, nehogy kellemetlen legyen a meleg folyadék neki. Nagyon remélem, hogy még nem késő. Kicsit sokkolt a látvány ami a festés után fogadott. Nem tudom ez mennyire normáils, de neki erősen sötétkék maradt a beteg része. Hiába is öblögettem le, nem olyan fakó mint itt a képeken. Ti mit szóltok hozzá? ??? Vagy elrontottam valamit? 1%os oldat volt
Csatolmányok
a kezelést küvetően
a kezelést küvetően
Monique
Mániákus fórumozó

Maya írta: Még mindig nem hozta le már 48órája, nem hiszem, hogy fogja. Végül is őt nem fogom tudni elvinni (anyagi okok, fizetésig tuti nem), a vadassal szerdán megyünk. Ameddig nem terjed ez az izé, addig nem aggódok, de ha nagyobb lesz és terjed, megyünk a dokihoz.
Végül rendbe jött?
Ági
Maya
Adminisztrátor

Ági írta:
Maya írta: Még mindig nem hozta le már 48órája, nem hiszem, hogy fogja. Végül is őt nem fogom tudni elvinni (anyagi okok, fizetésig tuti nem), a vadassal szerdán megyünk. Ameddig nem terjed ez az izé, addig nem aggódok, de ha nagyobb lesz és terjed, megyünk a dokihoz.
Végül rendbe jött?
3-4nap múlva visszaraktam, hogy ez sehogy se jön le. Aztán pár hét múlva eltűnt magától, valami félig levált bőrdarab volt, de nagyon ragaszkodó fajta, próbáltam dörzsölni meg csipesszel leszedni, de már kapálózott és fájt neki, tehát nem folytattam, de tényleg nem tudtam leszedni.
Maya
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

brezva írta:Igen , megtaláltam a nevét teljesen szó szerint kell fordítani, ezért sem értettem miért nem volt a boltban. Sebaj. Most már van és megtörént a metilénkékes kezelés.előtte a szert is lehűtöttem, nehogy kellemetlen legyen a meleg folyadék neki. Nagyon remélem, hogy még nem késő. Kicsit sokkolt a látvány ami a festés után fogadott. Nem tudom ez mennyire normáils, de neki erősen sötétkék maradt a beteg része. Hiába is öblögettem le, nem olyan fakó mint itt a képeken. Ti mit szóltok hozzá? ??? Vagy elrontottam valamit? 1%os oldat volt
Hát kicsit nagyon sok lett a metilén. Ilyen durva színezést még nem láttam (csak az ujjamon mikor összekékeztem, mert ráborult). Én 0,1-0,4 %-osat használok nagyjából (a linkelt cikkben ez le volt írva, igaz úgy hogy 4 mg/ml-eset használok). Pár cseppet használok abból is csak. Éppen hogy csak színezze. Remélhetőleg nem jut be a véráramba és okoz mérgezést. A gombát ujjal megpróbálhatod finoman ledörzsölni. Lehet hogy könnyen leválik. A kopoltyúja is kéknek tűnik a képen, az viszont nem jó hír, nagyon nem, ha tényleg beszínezte ennyire. Nem kapkod levegő után jobban mint szokott? Akkor nincs nagy baj, mert "fulldokolhat" ha a kopoltyúkat bántotta. Étvágya van, helyzetjavulás, rosszabbodás? De ha jól látom, a bőrét nem színezte meg, tehát elméletben ami kék az gombás, vagy nem az állathoz tartozik. Gyakran cseréld a vizét, a gombát próbáld meg finoman ledörzsölni simogatással, de figyelj oda, nehogy vérezzen a bőre, mert ekkora gombásodásnál a bőrbe eszi be magát a gomba és vérezhet. Nagyon szurkolok, hogy rendbejöjjön, és kérlek írd meg a fejleményeket. Elnézést, hogy előbb nem tudtam válaszolni, de örülök, hogy élni van most időm. Az egyetlen jó hír, hogy úgy fest tényleg gomba, azt pedig gyilkolja a metilén... főleg ilyen mennyiségben, már szerintem le kellett volna válnia az állatról. A metilén pedig talán a legenyhébb gyógyszerkészítmény az állatra nézve, az okozza talán a legkevesebb mellékhatást és mérgezést.
Sendy
brezva
Fórumozó

Sendy írta:
brezva írta:Igen , megtaláltam a nevét teljesen szó szerint kell fordítani, ezért sem értettem miért nem volt a boltban. Sebaj. Most már van és megtörént a metilénkékes kezelés.előtte a szert is lehűtöttem, nehogy kellemetlen legyen a meleg folyadék neki. Nagyon remélem, hogy még nem késő. Kicsit sokkolt a látvány ami a festés után fogadott. Nem tudom ez mennyire normáils, de neki erősen sötétkék maradt a beteg része. Hiába is öblögettem le, nem olyan fakó mint itt a képeken. Ti mit szóltok hozzá? ??? Vagy elrontottam valamit? 1%os oldat volt
Hát kicsit nagyon sok lett a metilén. Ilyen durva színezést még nem láttam (csak az ujjamon mikor összekékeztem, mert ráborult). Én 0,1-0,4 %-osat használok nagyjából (a linkelt cikkben ez le volt írva, igaz úgy hogy 4 mg/ml-eset használok). Pár cseppet használok abból is csak. Éppen hogy csak színezze. Remélhetőleg nem jut be a véráramba és okoz mérgezést. A gombát ujjal megpróbálhatod finoman ledörzsölni. Lehet hogy könnyen leválik. A kopoltyúja is kéknek tűnik a képen, az viszont nem jó hír, nagyon nem, ha tényleg beszínezte ennyire. Nem kapkod levegő után jobban mint szokott? Akkor nincs nagy baj, mert "fulldokolhat" ha a kopoltyúkat bántotta. Étvágya van, helyzetjavulás, rosszabbodás? De ha jól látom, a bőrét nem színezte meg, tehát elméletben ami kék az gombás, vagy nem az állathoz tartozik. Gyakran cseréld a vizét, a gombát próbáld meg finoman ledörzsölni simogatással, de figyelj oda, nehogy vérezzen a bőre, mert ekkora gombásodásnál a bőrbe eszi be magát a gomba és vérezhet. Nagyon szurkolok, hogy rendbejöjjön, és kérlek írd meg a fejleményeket. Elnézést, hogy előbb nem tudtam válaszolni, de örülök, hogy élni van most időm. Az egyetlen jó hír, hogy úgy fest tényleg gomba, azt pedig gyilkolja a metilén... főleg ilyen mennyiségben, már szerintem le kellett volna válnia az állatról. A metilén pedig talán a legenyhébb gyógyszerkészítmény az állatra nézve, az okozza talán a legkevesebb mellékhatást és mérgezést.
A fene. Pedig többször is átolvastam a fórumon a szer használatat,de nem láttam az oldat töménységére utaló adatot. Reggel még nem volt semmi baja,sztem nem lesz később sem a szertől. Egyébként csak pár csepp volt és max 10mp ig volt rajta . Légzéssel sincs baj. A kopoltyúkon tegnap jelent meg a gomba,ezért kapott oda is. Nagyon bizakodok. Bár ez a gomba nem hamvas ,vagy milyennek írjátok le. Tényleg pont olyan minta kiázott volna a bőre. Majd még este irok,hogy hogyan van.

köszi
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

brezva írta:A fene. Pedig többször is átolvastam a fórumon a szer használatat,de nem láttam az oldat töménységére utaló adatot. Reggel még nem volt semmi baja,sztem nem lesz később sem a szertől. Egyébként csak pár csepp volt és max 10mp ig volt rajta . Légzéssel sincs baj. A kopoltyúkon tegnap jelent meg a gomba,ezért kapott oda is. Nagyon bizakodok. Bár ez a gomba nem hamvas ,vagy milyennek írjátok le. Tényleg pont olyan minta kiázott volna a bőre. Majd még este irok,hogy hogyan van.
köszi
Ha mostanáig nincs különösebb baja, akkor igen jó jel. A foszlós bőr nem színeződik metilénnel. Tapasztalatból mondom, több axinál tapasztaltam sajnos halál előtt és után is, akkor pedig már tényleg foszlik. Nem hamvas, hanem vattás jellegű, pamacsos szerkezetű ahogy leírnám a gombásodást. Nekem halon volt hasonló fertőzésem ami inkább hasonlít az axidéra, de azt nem színezte a metilén és csak parakill turbóra reagált. Doki szerint attól még lehetett gomba, csak sajnos nem tettem el a tetemet neki boncolásra, hogy pontosan megállapítsa mi volt és mely fajhoz tartozott.
Érdekes hogy ennyire nagyon befogta pár csepp metilén, de az a tény hogy sérülés körül lett ez a fehéres izé, az első körben gombásodásra utal. Az hogy utána a kopoltyút támadta meg, szintén gombatünet. Az pedig hogy a metilén színezi, szintúgy. Persze tényleges diagnózist egy kenetminta és állatorvos tud mondani vagy pedig ha tudsz mikroszkópot szerezni és képet csinálni róla, akkor meg tudom kérni a dokimat hogy kukkantson rá, hogy mi ez. Nekem gombásodás 80%-ban kopoltyún jelenik meg, 15%-ban a végtagokon azon belül is az ujjakon (mindez egészséges állaton egyik napról a másikra).
Kíváncsian várom hogy jobban van-e a beteg estére, kérlek, írd majd meg mindenképpen. Sajnos rendkívül szegényes a betegséges tudás az ilyen állatoknál így minden eset és teljes kórtörténete nagyon fontos számunkra is, és az idetévedő dokiknak is.
Amikor már látszólag tünetmentes, akkor majd még további intézkedéseket kell tenni, de előbb jussunk el odáig, és akkor írom meg őket, és ha a metilén beválik, akkor az egész beszélgetést majd áthelyezem a gombásodáshoz, addig marad itt, mert elég érdekes eset, tényleg nem iskolapélda.
Sendy
brezva
Fórumozó

Sendy írta:Ha mostanáig....
Nagyon remélem, hogy felépül és végül egy hasznos tapasztalattal szolgálhatunk másoknak a betegséget illetően.

Tegnap(csütörtök) nem láttam különösebb változást rajta, de nem is vakarózik.Próbáltam finoman megdörgölni az oldalát az ujjammal, de semmi nem távozott róla. Viszont biztosan állíthatom,hogy nem fáj neki mert meg sem mozdult,ellenben (persze)annak nem örül mikor a sötét hűtőből kiveszem:) és olyankor kicsit görbíti a farkát, de semmi komoly. A kék természetesen lassan kezd halványodni. A kép tegnapi.
Ma este is jól megnéztem vízcserekor. Most tisztán látom a foltot, mintha kisebb csoportokban álló apró szőrök lennének rajta.A folt nem hiszem, hogy kisebb, de az állat határozottan élénkebb. Ma gombásodás elleni vizben éjszakézik. Euflavine tettem bele amit itt adtak a gomba ellen.Talán ha az egyik szer nem használ, akkor a másik igen. Minden esetre amig határozott javulást nem látom, addig marad a hűtőben.

Sajnos nem tudok mintát venni, pedig nagyon jó lenne.Azért köszi a lehetődéget.
Friss hirekkel jövök vissza szombat este.
Jó éjt mindenkinek
Csatolmányok
2.nap este
2.nap este
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Kapcsolat:

brezva írta:
Nagyon remélem, hogy felépül és végül egy hasznos tapasztalattal szolgálhatunk másoknak a betegséget illetően....
Jó éjt mindenkinek
Minta hiányában de mindent összevetve én még mindig gombára hajlok, főleg hogy azt mondod hogy szőrős a seb. Egy erős gombásodás hetekig is kitarthat. Ph-t kéne nézned a vízben. Az hogy ennyire aggresszív a gomba, azt csengeti a fejemben hogy szerintem lúgos kicsit a víz nálatok. Egy masszívabb gombásodást egyszer úgy tüntettem el hogy 8,4-es pH-jú vízet szépen beállítottam 6,8-ra. Pár óra alatt elhalt a gomba. A gombának lúgos víz, 5-35 fok, és valami felület (lehetőleg kopoltyú, seb) kell hogy jól megtapadjon. Itt nálunk a víz pH-ja érdekesen alakul, rendszerint lúgosabb mint ami jó volna az axinak. Bizton állíthatom hogy nem a tesztek csalnak, mert több tesztet is csináltam, és laborban is bevizsgáltattam. A laboros mérések egyeztek az enyémmel.
Sendy
brezva
Fórumozó

Sendy írta:
brezva írta:
Nagyon remélem, hogy felépül és végül egy hasznos tapasztalattal szolgálhatunk másoknak a betegséget illetően....
Jó éjt mindenkinek
Minta hiányában de mindent összevetve én még mindig gombára hajlok, főleg hogy azt mondod hogy szőrős a seb. Egy erős gombásodás hetekig is kitarthat. Ph-t kéne nézned a vízben. Az hogy ennyire aggresszív a gomba, azt csengeti a fejemben hogy szerintem lúgos kicsit a víz nálatok. Egy masszívabb gombásodást egyszer úgy tüntettem el hogy 8,4-es pH-jú vízet szépen beállítottam 6,8-ra. Pár óra alatt elhalt a gomba. A gombának lúgos víz, 5-35 fok, és valami felület (lehetőleg kopoltyú, seb) kell hogy jól megtapadjon. Itt nálunk a víz pH-ja érdekesen alakul, rendszerint lúgosabb mint ami jó volna az axinak. Bizton állíthatom hogy nem a tesztek csalnak, mert több tesztet is csináltam, és laborban is bevizsgáltattam. A laboros mérések egyeztek az enyémmel.
A vizünk nem a legjobb mert nagyon kemény ,de a ph-t ezentúl sűrűbben figyelem. 7.5körül szokott lenni,de ezt csak szinskálás teszttel tudom ellenőrizni. A halas akváriumban is rendben szokott lenni a viz. Ma reggel egyébként, mintha kisebb lenne a gombás terület. Csak azért félek visszatenni még az akváriumba,mert eléggé lesoványodott és ha továbbra sem elég erős enni ,akkor....
Este csinálok képet és megmutatom.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.11.04. 16:18-kor.
Ok: Közvetlenül a [/quote] utáni sorba írj, ne rakj légyszíves felesleges Enter-eket!
Válasz küldése